Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Velasquez

Velasquez Diego Rodriguez de Silva (1599-1660) Baroque

     Απο τους μεγαλύτερους Ισπανούς ζωγράφους κι ο σημαντικότερος προσωπογράφος ολων των εποχών. Γνώρισε μόνον επιτυχίες κι η πρώτη εξ αυτών, πριν καν κλείσει τα 20 του. Στα 24 έγινε ο αγαπημένος βασιλικός ζωγράφος του Φιλίππου Δ', για όλη του τη ζωή. Μάλιστα του εμπιστεύτηκε και λεπτές διπλωματικές αποστολες, πράγμα που του πήρε χρόνο από τη τέχνη του.
     Κατάφερε να δημιουργήσει σειρά πορτραίτων όλης της Αυλής κι όταν επισκέφτηκε την Ιταλία κι έκαμε το πορτραίτο του Πάπα, κέρδισε τον θαυμασμό των ζωγράφων της Ρώμης κι έφτασε στο απόγειο της καριέρας του, όταν έλαβε το χρίσμα του Ιππότη. Πρώτος Ισπανός καλλιτέχνης που τιμήθηκε μ' αυτό τον τίτλο. Έκανε κι αρκετά ξακουστά μποδεγκόν.
     Γεννήθηκε στη Σεβίλη από εύπορη οικογένεια αριστοκρατικής καταγωγής. 12 ετών λαμβάνει καλή μόρφωση και διακρίνεται σ' όλα τα μαθήματα, ενώ παράλληλα αρχίζει να σπουδάζει ζωγραφική. Το 1617, 18 μόλις ετών (!), παίρνει το τίτλο του Δασκάλου Ζωγραφικής, αφού θεωρείται ο καλύτερος μαθητής του Φρανσίσκο Πατσέκο και τον επόμενο χρόνο, παντρεύεται τη κόρη του Δασκάλου του.
     Το 1622 επισκέπτεται τη Μαδρίτη, φιλοτεχνεί το πορτραίτο του ποιητή Λουΐς Ντε Γκοργκόρα και τραβά τη προσοχή της Αυλής. Την επόμενη χρονιά, εγκαθίσταται μόνιμα στη Μαδρίτη και γίνεται ο επίσημος ζωγράφος του Παλατιού. Το 1628 γνωρίζει τον Ρούμπενς και την επόμενη χρονιά ταξιδεύει στην Ιταλία. Επί 1 χρόνο, επισκέπτεται τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά κέντρα της χώρας αυτής.
     20 ολάκερα χρόνια εργασίας στο Παλάτι και το 1648 επιστρέφει στην Ιταλία για παραμονή 3 ετών κι η τεχνική του στο πορτραίτο φτάνει σε πολύ ψηλά επίπεδα. Το 1659 κι ύστερα από χρόνια επιμονής, λαμβάνει το χρίσμα του Ιππότη του Σαντιάγκο και τον επόμενο χρόνο μετέχει σε διπλωματική απόστολή, στα Γαλλικά σύνορα, για να προετοιμάσει την ιστορική συνάντηση Φιλίππου Δ' και του Λουδοβίκου ΙΔ' της Γαλλίας.
     Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στη Μαδρίτη, εξαντλημένος από το κουραστικο ταξίδι. Παρουσιάζει ψηλό πυρετό και πεθαίνει στις 6 Αυγούστου, σ' ηλικία 61 ετών.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


                                       Αυτοπροσωπογραφία                               Σπουδή Κεφαλής Απόλλωνος                                          Λευκό 'Αλογο                                        Κεφαλή Ελαφιού                                          Δημόκριτος
                                 Eργάτριες Χαλιών Κατά Τη Διαδικασία                
Αίσωπος                                           
Η Γριά Μαγείρισσα (μποδεγκόν)                Κυρία Επί Των Τιμών                                     
Πρόγευμα (μποδεγκόν)      
Ο Αγ. Αντώνιος Με Τον Αγ. Παύλο                 
Μπαρμπαρόσσα                
Σεμπαστιάν Ντε Μόρρα       
Πρίγκηψ Της Αυστρίας                  
Πρίγκηψ Φίλιππος          
Πριγκηπέσσα Μαργαρίτα Θηρεσία                   
Ιωάννης Στη Πάτμο         
Η Παρθένος Κατά Την 'Αμωμον Σύλληψιν                                    
Las Meninas                                
Ράφτρα                                                    
Σιδεράδες                                                    
Οινοπότες                                      Η Αφροδίτη Στο Καθρέφτη                                 Η Παράδοση Της Μπρέντα


        Γκόνγκορα


        Λόπε Ντε Βέγκα

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers