Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Escher

Escher Maurits Cornelis (1898-1972) ΟpArt-Srlsm

     Ο Έσερ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και διασημότερους Ολλανδούς καλλιτέχνες παγκοσμίως στον 20ό αιώνα. Η τέχνη του θαυμάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κι αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει σήμερα, από τους πάμπολλους ιστοχώρους στο διαδίκτυο. Η τέχνη του χαρακτηρίζεται από τις ... απροσδόκητες δομές και τη πλούσια γόνιμη φαντασία, που συνέθεσε καταπληκτικά πράγματα και συνέδεσε με τρόπο θαυμαστό, μαθηματικά και ζωγραφική. Τέλος ήταν όπως μερικοί από τους πιο διάσημους συναδέλφους του (Ντύρερ, Ντα Βίντσι, Μικελάντζελο και Χολμπάιν), αριστερόχειρας κι εκτός από πίνακες, στη μεγάλη του καριέρα, έφτιαξε λιθογραφίες, τοιχογραφίες, ξυλοτυπίες, εικονογράφησε βιβλία, γραμματόσημα, τάπητες κι έγραψε βιβλία για την τέχνη.
     Γεννήθηκε στο Leeuwarden, της Ολλανδίας, στις 17 Ιουνίου 1898, 4ος και νεότερος γιος ενός μηχανικού (G.H. Escher) και της 2ης συζύγου του, κόρης ενός κυβερνητικού αντιπροσώπου. 5 χρόνια μετά, η οικογένεια μετακομίζει στο 'Αρνεμ όπου πέρασε όλη του τη παιδική ηλικία. Παρακολουθεί εκεί τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση κι όταν αποτυγχάνει στις τελικές εξετάσεις του γυμνασίου, γράφεται στη Σχολή Αρχιτεκτονικής & Διακόσμησης. Σε λίγες κι όλας μέρες ανακοινώνει στον πατέρα του πως τελικά θ' ακολουθήσει τις Γραφικές Τέχνες, παρατώντας την Αρχιτεκτονική, γιατί παρέδωσε μιαν εργασία από λινολέουμ κι ο δάσκαλός του Samuel Jessurun De Mesquita, τονε συμβούλεψε γι' αυτό. Την επόμενη χρονιά η οικογένεια ξαναμετακομίζει, αυτή τη φορά στο Oosterbeek.
     Όταν τέλειωσε τη σχολή, ξεκίνησε μεγάλο ταξίδι για την Ιταλία, όπου γνώρισε τη Jetta Umiker, την ερωτεύτηκε και τελικά παντρευτήκανε το 1824. Εγκατασταθήκανε στη Ρώμη, όπου ζήσαν μέχρι το 1935. Αυτά τα 11 χρόνια, γύρισε όλη την Ιταλία και σχεδίασε πάμπολλα θέματα και λιθογραφίες. Πολλά από τα σκίτσα αυτά, τα χρησιμοποίησε μετά, για να φτιάξει μερικούς από τους μεγάλους σήμερα, πίνακές του. Η εργασία του περνούσε απαρατήρητη κι αυτό θα κρατήσει μέχρι το 1950 περίπου. Αλλά μες στα προσεχή 6 χρόνια, μέχρι δηλαδή τη του σημαντικήν έκθεση, είχε καταφέρει να γίνει διάσημος. Εκείνο που 'ναι το εκπληκτικό, είναι πως μεγαλύτερην αναγνώριση και θαυμασμό, απέσπασε από τους μαθηματικούς, γιατί τα έργα του είχανε θαυμάσιο μαθηματικό στήσιμο και πραγματικά, κείνος δεν είχε μαθηματική μόρφωση ιδιαίτερη, πέραν αυτής που απέκτησε κατά τη 2βάθμια εκπαίδευση.
     Το 1926 αποκτά τον 1ο του γιο, τον Τζορτζ και το 1928, τον 2ο, 'Αρθουρ. Το 1933 εκδίδει ένα βιβλίο-δοκίμιο με ξυλογραφίες. Το 1935 επισκέπτεται την Ελβετία και την επόμενη χρονιά την Ισπανία, για να καταλήξει το 1938 στο Βέλγιο, όπου κει αποκτά τον 3ο του γιο, Ίαν. Το ξέσπασμα του Β' Παγκ. Πολ. τονε θέτει πάλι σε κίνηση, για να καταλήξει το 1941 στο Baarn της Ολλανδίας, όπου θα μείνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Το 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συλλαμβάνουνε τον δάσκαλό του, επειδή ήταν εβραίος και κανείς δε θα τονε ξαναδεί. Το 1946, μετά το πέρας του πολέμου, οργανώνει μια γενική έκθεση στη μνήμη του χαμένου δασκάλου. Τα επόμενα χρόνια, η μια επιτυχία ακολουθεί την άλλη, τους πολλούς και καλούς πίνακες ακολουθεί κι ένα καλό βιβλίο. Παράλληλα κάνει ταξίδια παντού: ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και γνωρίζει τον θαυμασμό.
     Τον Απρίλη του 1962 μπαίνει έκτακτα στο νοσοκομείο από 'να ξαφνικό περιστατικό και κάνει κάμποσο καιρό ν' ανανήψει. Υποβάλλεται σε μιαν επείγουσα εγχείρηση. Το 1964 θα ξαναμπεί για να κάνει άλλη μια, μετά από ένα ταξίδι στον Καναδά. Στα τέλη του 1968 η σύζυγός του Τζέττα, τον εγκαταλείπει και καταφεύγει στην Ελβετία. Μένει μόνος στο Χίλβερσουμ, με μιαν οικονόμο. Εν τω μεταξύ το Ίδρυμα Έσερ είναι πια γεγονός. Το 1970 ξαναμπαίνει στο νοσοκομείο για νέα επέμβαση. Στις 27 Μάρτη 1972 πεθαίνει, σ' ηλικία 74 ετών στο νοσοκομείο του Χίλβερσουμ.
___________________________________________________________________



                                         Αυτοπροσωπογραφία



                                        Κύκλος Με Φίδια


          
    Αυτοπροσωπογραφία Από Ανάκλαση Σε Γυάλινη Σφαίρα



                                        Πολυμορφία



                                                  Bond Of Union



                                    
Μέρα & Νύχτα


    
Belvedere


 
Καταρράκτες




                
Το Σπίτι Με Τις Σκάλες



                       
Διπλό Πλανητοειδές



                   
Ανάποδος Κόσμος



                                                     
Πατημασιές



                          
'Ασπρο-Μαύρο                                                  Jetta




                              
Ανακύκλωση



                                                    
Ανάκατα



                                   
Πολλοί Κόσμοι



                                          
Κόλαση



                                        
Πόλη



                              Αυτοπροσωπογραφία



                                        Είσοδος Στο Λιμάνι



                                               'Αντρας & Γυναίκα



                                        Σφαίρα


            >---> συνέχεια... οι "Μεταμορφώσεις" του >--->

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers