Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Degas

Degas Edgar, (1834-1917) Impressionism  

     Γεννήθηκε στο Παρίσι, γιος τραπεζίτη, του Ογκύστ και της Σελεστίν. Στα 13 χάνει τη μητέρα του και στα 20 παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Λουί Λαμότ, παλιό μαθητή του Ενγκρ. Ένα χρόνο μετά γνωρίζει τον ίδιο τον Ενγκρ και την επόμενη χρονιά, πηγαίνει στην Ιταλία να μελετήσει ζωγράφους της Αναγέννησης. Επισκέπτεται ΦλωρεντίαΝάπολη και Ρώμη.
     Το 1859, επιστρέφει στο Παρίσι κι ανοίγει ατελιέ. 3 χρόνια μετά γνωρίζει τον Μανέ κι επηρεασμένος, εντάσσεται στον Ιμπρεσσιονισμό. Το 1870 ξεσπά ο γαλλο-πρωσσικός πόλεμος κι επιστρατεύεται, μα κει ανακαλύπτει πρόβλημα όρασης. 2 χρόνια μετά πάει στη Νέα Ορλεάνη για να επισκεφτεί συγγενείς κι επιστρέφει μετά ένα χρόνο. Το 1874 πεθαίνει ο πατέρας του. Το 1880, κερδίζει το σεβασμό και τη καταξίωση, όλου του παριζιάνικου καλλιτεχνικού κόσμου.
     Το 1894, ξεσπά η Υπόθεση Ντρέϋφους και διακόπτει παλιές φιλίες. Το 1908, η όρασή του χειροτερεύει κι η παραγωγή του μειώνεται σημαντικά. 4 χρόνια μετά, το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, αγοράζει το έργο του "Μπαλαρίνες" ξοδεύοντας αστρονομικό για τα δεδομένα και για την εποχή, ποσό και μάλιστα για Ιμπρεσσιονιστικό πίνακα.
     Το 1917 πεθαίνει στο Παρίσι, στις 27 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 83 ετών και τη σορό του συνοδεύουν ο Κλώντ Μονέ κι ο Ζαν-Λουΐ Φορέν, μεταξύ άλλων.
--------------------------------------------------------------------------------------------                                 Αυτοπροσωπογραφία                                           Η Κυρία Καμύ                      Η Κυρία Μαίρη Κασσάτ                         Ο Κύριος Τισσό           Γυναίκα Που Πλένεται                                    Κούρσες Στη Λονγκσάμπ                                      Πρόβα Χορού                                                  Σχολή Μπαλέτου               Χορεύτρια Στη Σόμπα                                 Μετά Το Μπάνιο                    Πρίμα Μπαλλαρίνα            Χορεύτριες Σε Ανάπαυση                                    Πρόβα Χορού Ι                                    Μπαλαρίνες Στα Ροζ                                 Χορός                           Μάθημα Χορού                                Εξάσκηση Χορού                                            Ξεκούραση                     Γυναίκα Που Σιδερώνει                                             Μπαλαρίνες                                         Σιδερώστρες                                            Πλας Κονκόρντ


 Κορίτσι Χτενίζεται

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers