Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Halls

Halls Frans, (1580-1666) Baroque  

     Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη χρυσή εποχή της Ολλανδικής ζωγραφικής κατά το 17ο αιώνα. Στη διάρκεια της μακράς πορείας του, ασχολήθηκεν ιδιαίτερα με τη προσωπογραφία. Δεν απομακρύνθηκε από τους φτωχούς και καταφρονεμένους. Εκτός από τα 9 πρώτα χρόνια της ζωής του κι ένα μικρό ταξίδι στην Αμβέρσα (1616), πέρασεν όλο του τον βίο στο Χάαρλεμ. Η βαθιά ευαισθησία κι η ιδιαίτερη ζωντάνια των έργων του, επηρεάσανε καλλιτέχνες, όπως Μανέ, Βαν Γκογκ κι άλλους. Επάξια κέρδισε μια θέση κοντά στους πατριώτες και σχεδόν σύγχρονους Ρούμπενς και Βερμέερ, ενώ απέκτησε μεγαλύτερη φήμη από τον επίσης πατριώτη και σύγχρονο Βαν Ντάϊκ, προσωπογράφο.
     Γεννήθηκε στη Μαλίν του Ισπανικού τότε Βελγίου, γιος του Φρανχόϊς, εργάτη σ' υφαντουργείο και της Αντριάνχεν Βαν Χίρτενρικ. 9 ετών εγκαθίστανται στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας. Γεννιέται ο αδερφός του Ντέρκ, που επίσης έγινε ζωγράφος μαθητεύοντας κοντά του κυρίως, μα χωρίς το δικό του μεγάλο ταλέντο. Το 1610 γίνεται μέλος της Συντεχνίας Αγίου Λουκά. Ένα χρόνο μετά παντρεύεται την Ανέτχε Χάρμανσερ κι αποκτά ένα γιο τον Χάρμιν. Τον επόμενο χρόνο κατατάσσεται στη πολιτοφυλακή του Αγίου Γεωργίου ως τυφεκιοφόρος. Η γυναίκα του πεθαίνει, γεννώντας του το 2ο γιο.
     Το 1617 παντρεύεται τη Λίζμπετ Ρέϊντερς, που 'ν' ήδη σε προχωρήμενη εγκυμοσύνη κι 9 μέρες μετά το γάμο, γεννιέται η κόρη τους, το 1ο από τα υπόλοιπα 11 παιδιά που θ' αποκτήσουνε μαζί. Το 1640 εξαιρείται από τους ετήσιους φορολογικούς καταλόγους της Συντεχνίας. Το 1649 ζωγραφίζει το πορτραίτο του φιλόσοφου Ντεκάρτ. Το 1664 φιλοτεχνεί τα πορτραίτα των επιτρόπων του γηροκομείου του Χάαρλεμ κι έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο του παρείχε το κάρβουνο που χρειαζότανε, για τη θέρμανση του σπιτιού του.
     Στις 29 Αυγούστου 1966 πεθαίνει σ' ηλικία 85 περίπου ετών και θάβεται τη 1 Σεπτέμβρη στον Ναό Αγίου Αρμάνδου, στο Χάαρλεμ, αφήνοντας μικρή μεν χρηματική κληρονομιά, μα τεράστια παρακαταθήκη ζωγραφικής τέχνης και πινάκων.Η Πολιτοφυλακή Του Αγίου Γεωργίου  (πάνω αριστερά 2ος διακρίνεται κι ο ίδιος)                                       Νιοπαντρο Ζευγάρι Στον Κήπο                                    Συγκέντρωση Της Πολιτοφυλακής                         'Αντρας Με Καπέλο                    Διασκεδαστής Παιδιών                                              Γελαστό Παιδάκι                       Χαμογελαστός Ιππότης                                     Μεθυσμένος         Η Μικρή Καταρίνε & Η Παραμάνα Της                                Νεαρός Λαουτιέρης             Νεαρός Με Μια Κανάτα Μπύρα                   Νεαρός Με Νεκροκεφαλή                                                            Οικογένεια Με Τοπίο                             Οικογενειακό Πορτραίτο                 Παρέα Παιδιών Με Γιδάμαξο                            Πορτραίτο Κυρίας                               Ρενέ Ντεκάρτ             Το Συμβούλιο Των Επιτρόπων Του Γηροκομείου Του Χάαρλεμ                       Νεαρή Τσιγγάνα

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers