Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Constable

Constable John, (1776-1837) Romanticism 

     Ένας από τους πιο σημαντικούς τοπιογράφους. Έφτασε στην ακμή του μετά τα 40 κι αναγνωρίστηκε στην Αγγλία, στο Λονδίνο, αλλά και στη Γαλλία, στο Σαλόν του Παρισιού. Υπέρμαχος του Ρομαντισμού κι ευαίσθητος χαρακτήρας. Η τέχνη του μπορεί να συγκριθεί με 'κείνη των Ντελακρουά & Ζερικό, ενώ επηρεάσε όλους τους μετέπειτα μάστορες του Μπαρμπιζόν κι ακόμα και τους Ιμπρεσσιονιστές.
     Γεννήθηκε στο Ηστ Μπέργκολντ του Σάφολκ, στις 11 Ιουνίου, 2ος γιός του Γκόλντινγκ, πλούσιου εμπόρου καλαμποκιού κι άλλων προϊόντων αλέσματος από μύλους και της Ανν Γουάτς. Το 1794 πηγαίνει στο Νόρφολκ για σπουδές κι ένα χρόνο μετά γνωρίζει τον συλλέκτη Σερ Τζορτζ Μπόμοντ. Αποφασίζει ν' ασχοληθεί με τη ζωγραφική κι έτσι τον επόμενο χρόνο, γράφεται μαθητής του Τζον Τόμας Σμιθ κι αργότερα από του Τζορτζ Φροστ. Το 1801 κάνει ταξίδια, για να ζωγραφίσει, ενώ το 1809 παντρεύεται μυστικά τη Μαρία Μπίκνελ, γιατί οι δικοί της αντιδρούσανε. Το 1816 χάνει και τους 2 γονείς του και ξαναπαντρεύεται τη Μαρία, ενώ είχανε χωρίσει.
     Το 1821 παίρνει καλές κριτικές από πολλούς μεγάλους κριτικούς στη Βασιλική Ακαδημία. Το 1828 πεθαίνει η Μαρία και θάβεται στο Λονδίνο. 9 χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο, την ακολουθεί κι αυτός εντελώς ξαφνικά, στις 31 Μάρτη και θάβεται δίπλα της, σ' ηλικία 61 ετών.
___________________________________________________________


 Αυτοπροσωπογραφία                                          Ακρογιαλιά Του Μπράϊτον                                                         Τοπίο                                                      Χειράμαξα                                    Προετοιμασία                                       
Σούρουπο            
Αγροτόσπιτο Με Αυλόπορτα                                          Ανεμόμυλος                                          Aκρογιαλιά Μπράιτον                                      To 'Αλογο Πηδά

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers