Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Whistler

Whistler James Abbott McNeill (1834-1903
American Art

     Υπήρξε πνευματώδης, δανδής και παιδί-θαύμα, στην εποχή του. Θεωρείται ο κορυφαίος χαράκτης του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Λόουελ της Μασσαχουσέτης, από πατέρα πολιτικό μηχανικό. Το 1843 μετακομίζουνε στην Αγία Πετρούπολη και τον επόμενο χρόνο παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το 1849 πεθαίνει ο πατέρας του κι επιστρέφουνε στην Αμερική.
     Το 1855 εγκαθίσταται στο Παρίσι και παρακολουθεί μαθήματα στο ατελιέ του Σαρλ Γκλέηρ. 4 χρόνια μετά φεύγει για το Λονδίνο και την επόμενη χρονιά το έργο του "Στο Πιάνο" βρίσκει αγοραστή. Το 1864 αναχωρεί για το Βαλπαρέζο για να λάβει μέρος στον αγώνα των Χιλιανών κατά των Ισπανών, αλλά όταν φτάνει εκεί, ο πόλεμος έχει τελειώσει.
     Το 1877 καλεί τον κριτικό τέχνης Τζόε Ράσκιν ν' ανακαλέσει τις δηλώσεις του που επιτίθονταν στα "Νυχτερινά" του. 2 χρόνια μετά κηρύσσει πτώχευση κι αναχωρεί για τη Βενετία μαζί με την Μοντ Φράνκλιν. Το 1888 παντρεύεται τη Μπέατρις Γκόντγουϊν. Στις 17 Ιουλίου 1903, παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει ξαφνικά, στο Λονδίνο. Θάβεται στο νεκροταφείο Τζήσγουϊκ, σ' ηλικία 69 ετών.
---------------------------------------------------------------------------------------------


                     Αυτοπροσωπογραφία Με ΚαπέλοΚορίτσι Στα Λευκά Με Γιαπωνέζικη Βεντάλια                   Καπρίτσιο Σε Λευκό, Κόκκινο & Μαύρο             Η Μητέρα Του Καλλιτέχνη                        Παλιά Γέφυρα Το Σούρουπο                                   Αρμονία Σε Χρυσό & Μπλε

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers