Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Kandinsky

Kandinsky Wassily (1866-1944) Art Nouveau

     ("...Τα χρώματα είναι τα πλήκτρα, τα μάτια είν' η αρμονία κι η ψυχή είναι το πιάνο με τις χορδές του. Ο καλλιτέχνης είναι το χέρι που παίζει τ' όργανο κι αγγίζοντας το 'να ή τ' άλλο πλήκτρο, δονεί τη ψυχή".
Wassily Kandinsky "Για Το Πνευματικό Στη Τέχνη")

     Θεωρείται πατέρας της Αφηρημένης Τέχνης. Πολλοί άλλοι ζωγράφοι κείνη τη περίοδο, ακολουθήσανε το στυλ, αλλά κανείς δε κατάφερε να διερευνήσει τις αντικειμενικές φόρμες, με τη συγκεκριμένη λογική που την εξήγησεν ο ίδιος, σε πολλά βιβλία και δοκίμια και κυρίως στη πραγματεία του "Για Το Πνευματικό Στη Τέχνη". Ήταν επίσης εξαίρετος μουσικός κι ισχυριζότανε πως έβλεπε τα χρώματα της μουσικής.
     Γεννήθηκε στη Μόσχα, από πλούσια οικογένεια εμπόρων. Το 1871 μετακομίζουνε στην Οδησσό, όπου σύντομα οι γονείς του χωρίζουν και το 6χρονο αγόρι κρατά μια θεία του. Τελείωνει το γυμνάσιο εκεί καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα, μουσικής, ζωγραφικής και σχεδίου. Το 1886 επιστρέφει στη Μόσχα κι αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα Νομικής στο Πανεπιστήμιο. Τελειώνει το 1892 και παντρεύεται τη ξαδέρφη του 'Ανια Κιμιάκινα. 3 χρόνια μετά εντυπωσιάζεται από τη σειρά "Θημωνιές" του Κλωντ Μονέ και μετακομίζει στο Μόναχο, αρχίζοντας να μελετά ζωγραφική στο ατελιέ του 'Αντον 'Αζμπε. 5 χρόνια μετά, μαθητεύει στον Φραντς Φον Στουκ.
     Το 1902 παρατά τη σύζυγό του για την νεαρή ζωγράφο Γκαμπριέλε Μέντερ. Το 1908 επιστρέφει στο Μόναχο με τη σύντροφό του, έπειτα από σύντομα ταξίδια ανά τον κόσμο και γνωρίζει τους, Πωλ Κλέε, Φραντς Μαρκ κι Αουγκούστ Μάκε, που 3 χρόνια μετά, ιδρύουνε μαζί το κίνημα Der Blaue Reiter. Με το ξέσπασμα του Α' Παγκ. Πολ., το 1914, καταφεύγει στην Ελβετία και τον επόμενο χρόνο, χωρίζει και τη Γκαμπριέλε κι επιστρέφει στη Μόσχα.
     Το 1917 παντρεύεται φορά, τη Νίνα Αντρεγιεφσκάγια και τον επόμενο χρόνο διορίζεται διευθυντής του Μουσείου Ζωγραφικής Μόσχας και παράλληλα διδάσκει Αισθητική στο Πανεπιστήμιο, ενώ ιδρύει το Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης, το 1919. 2 χρόνια μετά, εκδιώκεται ως ανεπιθύμητος, από το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης και μετακομίζει στο Βερολίνο, χωρίς ποτέ να ξαναγυρίσει στη πατρίδα. Την επόμενη χρονιά διδάσκει τέχνη, στη Σχολή Βauhaus της Βαϊμάρης, μέχρι που τη κλείνουν οι Ναζί το 1933 κι έτσι αναγκάζεται να μετακομίσει στη Γαλλία, στο Νεϊγυ-Συρ-Σαιν, όχι πολύ μακριά από το Παρίσι.
     Το 1939, το Μουσείο Jeu De Paume, αγοράζει το έργο του "Σύνθεση ΙΧ" ενώ, από την άλλη μεριά, πολλά έργα του καταστρέφει το Ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας. Στις 13 Δεκέμβρη 1944, πεθαίνει, σε ηλικία 78 ετών και θάβεται στο Νεϊγύ-Συρ-Σαιν.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


                                   Γκαμπριέλε Μέντερ                           Η Γκαμπριέλε Ζωγραφίζει                                  Καλάθια Στην Ακρογιαλιά
                                                      Αναβάτης                                                       Χρυσό Ιστίο                                               Farewell                                                     Παλιά Πόλη                                            Κόκκινη Κουκκίδα                                       Το Τραγούδι Του Βόλγα
                                           Τραγουδίστρια                                            Κύκλοι                                              
Όμορφος Κόσμος                                               
Ρόττερνταμ                                               
Μαύρη Κηλίδα                                                
Μαύρο-Βιολετί                                               
Σύνθεση ΙV                                                 
Σύνθεση ΙΧ                                                  
Σύνθεση V                                                 
Σύνθεση VΙΙ                                                    
Σύνθεση VΙΙΙ


 Αντίθετοι Ήχοι


 Στο Μαύρο Κύκλο                                                       Στο Μπλε


 Στο Λευκό


  Ναυμαχία


   Εφτά


  Ησυχία                                Μικρό Όνειρο Σε Κόκκινο


  Μικρές Ηδονές                                                    Ξεκούραση                                                 Διαγώνιος Γραμμή


 Με Μαύρο Βέλος

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers