-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

Monet"Τα νστικτ μου με οδηγονε,
παρ τη θλησ μου,
σε απερσκεπτη δραστηριτητα,
που καταβροχθζει μρα τη μρα,
τη καθημεριντητ μου.
Σαν να θηρο, που αλθει στο μλο.
Λυπσου με, φλε μου".

Κλωντ-Οσκρ Μον


Monet Claude
(1840-1926) Impressionism
 

     Ο σκαρ-Κλοντ Μον (Oscar-Claude Monet) τανε Γλλος ζωγρφος που γεννθηκε στο Παρσι, 14 Νομβρη 1840 κι νας απ τους σημαντικτερους εκπροσπους του κινματος του Ιμπρεσσιονισμο. Το ρεμα διαμορφθηκε μεταξ 1860 και 1870 στη γαλλικ ζωγραφικ και κυριρχησε για να διστημα στο διεθν καλλιτεχνικ ορζοντα. Ο πατρας του, ταν επορος μπορος της εποχς, που διακινοσε προμθειες πλοων. δειξε απ νωρς ταλντο στη γελοιογραφα. ταν φησε το σχολεο στα 17, κρδιζε το ψωμ του με τα σκτσα και μζεψε 2.000 φργκα, αποφασισμνος να χτσει με αυτ τη καρριρα του. Το 1845, η οικογνει του μετακμισε στη Χβρη, που αποτελοσε σημαντικ λιμνι στις χθες του Σηκουνα. Το 1858 γνωρστηκε με τον Εζν Μπουντν, που ταν απ τους πρτους δασκλους του και τον ενθρρυνε να ζωγραφσει την παιθρο, σνηθες θμα για ζωγρφους εκενης της περιδου. Τον επμενο χρνο εγκαταστθηκε στο Παρσι που συνχισε τις σπουδς του στην Ελβετικ Ακαδημα (Académie Suisse) κι ρθε σ' επαφ μ' ργα σημαντικν ζωγρφων επισκεπτμενος το Μουσεο Λοβρου. Παρλληλα, γνρισε τους, Καμλ Πισαρρ και Γκυστβ Κουρμπ.
     Τη περοδο 1860-1862 επιστρατετηκε και ταξδεψε στην Αλγερα. Μολοντι οι σπουδς του δεν ταν λαμπρς, τον βαλαν σ' επλεκτο σνταγμα ιππικο που εκπαιδευταν εκε, αλλ σ' να χρνο παθε τυφοειδ πυρετ και τον στειλαν σπτι του., απολθηκε απ το στρατ περπου το 1862, εν σημαντικ ρλο σ' αυτ φανεται πως διαδραμτισε κι η θεα του, που μλιστα τον υποχρωσε να παρακολουθσει μαθματα ζωγραφικς σε κποιο πανεπιστμιο. Ο διος, απφυγε την εγγραφ, ωστσο παρακολοθησε μαθματα, για περπου 2 χρνια, στο ατελι του Σαρλ Γκλαιρ, που συνδθηκε φιλικ και με τους Ρενουρ, Μπαζλ (ταν λες οι μορφς στο πνακ του, Πικ-Νικ!) και λφρεντ Σσλευ. Διδσκονταν μως κλασσικς μθοδοι ζωγραφικς, που δεν τον ενδιφεραν. Πρα απ τη φιλα που αναπτχθηκε μεταξ τους, μοιρζονταν κοινς ιδες για τη ζωγραφικ, που αργτερα θα μετουσινονταν στο κνημα του ιμπρεσσιονισμο.


                     Η Καμλ Γιαπωνζα (μοντλο και σζυγος) 1866

    Του ρεσε να ζωγραφζει στο παιθρο και διαμρφωνε το φος του. να απγευμα του 1863, οι 5 ζωγρφοι φγαν απ το ατελι του Γκλερ και πγαν να ζωγραφσουνε στην εξοχ. τανε το τλος της καλλιτεχνικς εκπαδευσς του. Το 1865 ταν καλ χρονι γι' αυτν. Γνρισε την ωραα Καμλ Ντονσι κι να τοπο του γινε δεκτ για την κθεση του Σαλν. Μλις 2 χρνια αργτερα μως, απερρφθη η φιλδοξη σνθεση, Γυνακες Στον Κπο κι η Καμλ βρθηκε γκυος. Ο πατρας του, ξαλλος που ο γιος του εχε κνει παιδ, του κοψε το επδομα κι απατησε να επιστρψει στη Χβρη. Η Καμλ κανε το παιδ μνη στο Παρσι. Τελικ ο πατρ Μον δινε λγα χρματα στον Κλοντ, αλλ δεν αρκοσαν για να τους συντηρε, οπτε δανειζτανε συχν απ φλους. ταν το Σαλν απρριψε τα ργα του το 1869, απογοητετηκε τσο που πεσε στον Σηκουνα. μως μετνοιωσε αμσως. Ευτυχς ξερε καλ κολμπι.


                     Κυρα Με Ομπρελνο και Παιδ (Καμλ & Ζαν Μον)


     Το καλοκαρι του 1869, ο πλεμος με τη Πρωσσα πλησαζε. Ως βετερνος, θα στρατευταν υποχρεωτικ, κτι που θελε ν' αποφγει πση θυσα. Πρτα νυμφυτηκε το 1870 τη Καμλ, επειδ οι νυμφευμνοι καλονταν τελευταοι κι εχαν δη να γιο, τον Ζαν και μλις ξσπασε ο πλεμος πρε την οικογνει του κι μειναν να τος στο Λονδνο. Γρισαν το φθινπωρο του 1871 και μενανε στην Αρζαντιγ (Η πλη της Ελοζ), ξω απ το Παρσι. Ο Μον θελε ν’ αφσει τις συμβσεις και να ζωγραφσει ακριβς ,τι βλεπε κι χι ,τι ξερε πως υπρχε. Οι ακαδημακο ζωγρφοι διδσκονταν ν' αποδδουνε τα φυσικ χρματα των αντικειμνων κι χι την επιρρο του φωτς, που αλλζει τα χρματα που αντιλαμβνεται το μτι. Ο Μον το αντστρεψε αυτ. Προσπθησε επσης ν’ αποδσει την ασθηση μιας σκηνς σε μια δεδομνη χρονικ στιγμ. πειτα απ πολυετες απορρψεις απ' το Σαλν, σκφτηκε μιαν ανεξρτητη κθεση και συνεργστηκε σ' αυτ με τον Ντεγκ το 1873.
     Οι ιμπρεσσιονιστς, εγκαταλεπουν το εργαστρι τους και ξανογονται στη φση, που ζωγραφζουνε. Βασικ χαρακτηριστικ της τχνης τους εναι η απεικνιση φευγαλων εντυπσεων που δημιουργονται στο ανθρπινο μτι απ το παιχνδισμα του φωτς πνω στο αντικεμενο σε μια ορισμνη χρονικ στιγμ. Οι χρωματικς διαφοροποισεις προκαλονται απ την αλλαγ της θσης του λιου και τις ατμοσφαιρικς συνθκες. Ουσιαστικ, δεν ενδιαφρονται για την απεικνιση των αντικειμνων αυτν καθαυτν, αλλ για τη χρωματικ εντπωση που προκαλονε σε σχση με το φως που επικρατε.


                                 Η ευτυχα στον κπο του

     Την επμενη χρονι επστρεψε στη Γαλλα και το 1874 συμμετεχε στη 1η κθεση της ομδας των Ιμπρεσσιονιστν στο Παρσι, με τον πνακα του Impression: soleil levant (Εντπωση: Ανατολ Ηλου). Ο ττλος του πνακα του Μον ενπνευσε τον κριτικ τχνης Λου Λερου (Louis Leroy) στη χρση του ρου Ιμπρεσσιονισμς (Impressionism) για 1η φορ. Δεν νοιαζταν να τιτλοφορε τα ργα του. Βολευταν με περιγραφικος ττλους πως ποψη Του Χωριο. Η μονοτονα αυτ ενοχλοσε τον Εντμν Ρενουρ, αδελφ του ζωγρφου Ρενουρ, που ετομαζε τον κατλογο για τη 1η κθεση της πρωτοπορας του 1874. ταν τονε ρτησε πς να ονομσει να πνακα με θμα την ανατολ του ηλου, απντησε: "Γιατ δεν το λες, Εντπωση";. Στα αγγλικ εναι impression. Ο ρος ρεσε γιατ εξφραζε αυτ που προσπαθοσε να δσει: την εντπωση μιας χρονικς στιγμς. Οι κριτικο ονμασαν την ομδα ιμπρεσσιονιστς κι επιτθηκαν γρια στα ργα τους.


     Εντπωση:Ανατολ Ηλου (ο πνακας που ονομτισε ολκερο κνημα) 1872

     Το 1876 ο Μον γνρισε ως πελτη του τον Ερνστ Οσεντ, ιδιοκττη ενς απ τα 1α παρισιν πολυκαταστματα κι οι οικογνεις τους συνδθηκαν. ταν η οικονομα κατρρευσε, οι αναθσεις σταμτησαν κι οι Μον τανε βυθισμνοι στα χρη. Ο Οσεντ βρισκταν σε χειρτερη θση: η επιχερησ του διαλθηκε κι εκενος φυγε στο Βλγιο, αφνοντας τη γυνακα του, Αλς και τα 4 παιδι τους. Ο Μον τους κλεσε να μενουν με τη Καμλ και τα δο παιδι τους σ' να νο σπτι, στο μακριν χωρι Βετιγ. Δυστυχς η Καμλ παθε καρκνο της μτρας κι υπφερε απ φρικτος πνους. Η Αλς τη φρντιζε, τακτοποιοσε το σπτι και πρσεχε τα παιδι, μεταξ των οποων και 2 μωρ. Επσης, γινε ερωμνη του, αν και δεν ξρουμε αν αυτ συνβη πριν μετ το θνατο της Καμλ, τον Σεπτμβρη του 1879.


                                  Η Καμλ στο Νεκρικ κρεβτι

     Ο Μον ζωγρφισε τη γυνακα του στο νεκροκρβατο, αν κι αργτερα περιγραφε με δυσαρσκεια το πς το μυαλ του ανλυε αυτματα τα χρματα στην ρρωστη ψη της. Η οικονομικ κατσταση της οικογνειας τανε τσο σχημη που αναγκστηκε να εκλιπαρσει ναν απ τους ευεργτες του να πρει πσω το χρυσ μενταγιν της Καμλ απ να παρισιν ενεχυροδανειστριο. Εκενος ο χειμνες ταν η χειρτερη εποχ στη ζω τους. Τελικ, η οικονομα ανκαμψε κι οι πελτες επανλθαν. Τον Απρλη του 1883, το ζευγρι με τα παιδι μετακμισαν σ' να σπτι με μεγλο κπο στο χωρι Ζιβερν (Giverny), να χωρι στον ποταμ Επτ, μλις 65 χλμ μακρι απ τη πρωτεουσα, που πρασε το υπλοιπο της ζως του. Εκε ζησε με την Αλς Οσεντ και τελικ τη νυμφετηκε το 1891.
 

                             Βουλεβρτο Των Καπουτσνων


     Κποιος γραψε να φανταστικ διλογο με τον καλλιτχνη με αφορμ τον πνακ του, Βουλεβρτο Των Καπουτσνων: "Μπορετε, παρακαλ, να μου πετε τι εναι αυτς οι μαρες σταγνες στο κτω μρος του πνακα;" ρωτ ο κριτικς. "Μα... εναι διαβτες", εξηγε ο καλλιτχνης. "Δηλαδ τσι εμαι ταν περπατ στο Βουλεβρτο των Καπουτσνων; Θε μου! Με κοροδεετε"; Στις 10ετες 1880-1890, ξεκνησε να ζωγραφζει σειρς πινκων, λοι βασισμνοι σε κοιν θμα, που μως το απδιδε κθε φορ με διαφορετικ τρπο με διαφορετικ τεχνοτροπα. Σκοπς του ταν ν' αποδσει την αλλαγ του φωτς και των εποχν. Ιδιατερο ενδιαφρον παρουσιζουνε κι οι πνακες του, που απεικονζουνε τον προσωπικ του κπο, στο σπτι του στο Ζιβερν. Φθινπωρο του 1890, εδε τις θημωνις στα λιβδια σαν μοτβο για την απδοση του φωτς και της ατμσφαιρας. Ζωγρφισε 25 πνακες που αποδδανε διφορες εποχς και διαφορετικς ρες της μρας, συνθτοντας τη 1η του θεματικ σειρ. Θημωνις σε ωχρ χειμεριν φως, σε ανοιξιτικη ομχλη και σε θεριν ηλιοβασλεμμα. ταν εκτθηκαν ομαδικ το 1893, το κοιν κατλαβε τελικ τι προσπαθοσε να δεξει.
     Η επιτυχα των ργων τον πεισε να αρχσει κι λλες ττοιες σειρς: λεκες, τον Καθεδρικ της Ρουν, το κοινοβολιο του Λονδνου. παιρνε πολλος μουσαμδες, που καθες εχε σημειωμνη στο πσω μρος, την ρα της ημρας που απεικνιζε και τους δολευε με τη σειρ. Το 1891, ο Οσεντ πθανε και το επμενο καλοκαρι ο Κλοντ κι η Αλς παντρετηκαν διακριτικ. Εκενη συνχισε να διευθνει το σπτι στην εντλεια, συμβιβζοντας τις καλλιτεχνικς παραξενις του Κλοντ με τη φροντδα των παιδιν.


                          Η μικρ του κρη Μισλ

     Το διστημα 1883-1908, ταξδεψε στη Μεσγειο, γεγονς που τον ενπνευσε για τη δημιουργα μιας σειρς τοπων. Το 1908 ρχισε να αντιμετωπζει προβλματα με την ρασ του δεδομνου πως πασχε απ καταρρκτη. Τελικ υποβλθηκε επιτυχς σε 2 χειρουργικς επεμβσεις το 1923, γεγονς που επτρεψε τσι ο "Μεγλος Γρος" συνεχζει να ζωγραφζει. ταν η Αλς πθανε το 1911, μα απ τις κρες της ανλαβε το νοικοκυρι. Ο Μον δεν φησε οτε τον Α' Παγκ. Πλ. να χαλσει τη ρουτνα του, αν κι η πρτη γραμμ των Γερμανν δεν απεχε οτε 65 χλμ απ το Ζιβερν. Τελικ ζωγρφισε περπου 250 πνακες εστιζοντας σ’ να θμα: τα νοφαρα στον κπο του.


                                                Νοφαρα

     Στη διρκεια του Α' Παγκ. Πολ., ρχισε τα πλον φιλδοξα ργα του: τερστιους κολους μουσαμδες, σχεδν 2 μ. σε ψος και πνω απ 4 μ. σε πλτος. Μετ τον πλεμο, με πρωτοβουλα του πρωθυπουργο Ζωρζ Κλεμανσ, που τανε στενς φλος του Μον, κατασκευαστκανε 2 ελλειψοειδες αθουσες στο μουσεο Ορανζερ στο Παρσι ειδικ γι' αυτ τα ργα. ταν τοποθετθηκαν τα ργα με τα νοφαρα το 1927 ταν αναχρονισμς: οι σγχρονοι καλλιτχνες τα απορρπτανε σαν συμβατικ.  Πθανε 3 χρνια μετ τις επεμβσεις στα μτια του, 5 Δεκμβρη 1926, στα 86 του στο Ζιβερν, σαν πλοσιος, δισημος κι αναγνωρισμνος ζωγρφος, αλλ' ακμα αγνοντας το πσο εχε αλλξει η τχνη.
     Ποιητς του φωτς και των σκισεων του, επμεινε ν' αναδεικνει λα σα τον ενπνεαν. Εραστς της φσης και των πλοσιων σε βλστηση ρεμων κπων ο Μον, αν και πρωτοπρος του 19ου αι., εξακολουθε να 'ναι θρλος των εικαστικν τεχνν που συνχεια μπορομε να τον ανακαλπτουμε ξαν απ την αρχ. Αν κι χουν καταπιαστε με τη ζω και το ργο του αναρθμητοι αναλυτς, σμερα, σχεδν 200 χρνια μετ τη γννηση του, εξακολουθον να υπρχουν μυστικ κι γνωστες λεπτομρειες απ τη ζω του που δεν χουν μαθευτε. Παρακτω ακολουθον μερικς απαυτς.     Ξεκνησε να ζωγραφζει απ πολ μικρς τους καθηγητς και τους γετονες του. Πγε σε σχολ καλν τεχνν και πουλοσε καρικατορες τοπικν αρχντων. Η μητρα του ενθρρυνε το ργο του, αλλ ο πατρας του, ιδιοκττης μανβικου, θελε να επικεντρωθε στην οικογενειακ επιχερηση. Μετ τον θνατο της μητρας του το 1857, εγκατλειψε το σπτι του, μεινε με τη θεα του και παρ τις επιθυμες του πατρα του, ξεκνησε σπουδς στην ζωγραφικ. Το 1861 στρατολογθηκε. Αναγκστηκε να μπει σε τγμα και να πει απ το Παρσι στην Αλγερα, μια χρα που ττε ταν υπ γαλλικ λεγχο. Ο πατρας του προθυμοποιθηκε να πληρσει τα χρματα για την αποδσμευσ του αν εγκατλειπε τη ζωγραφικ, μα κενος αρνθηκε. Μετ το 1ο απ τα 7 χρνια υπηρεσας του, ο ζωγρφος αρρστησε απ τυφοειδ πυρετ. Η θεα του πλρωσε για να φγει απ τον στρατ και τον βαλε σε σχολ καλν τεχνν στο Παρσι.     Στα τλη του '20, ταν απογοητευμνος με την Ακαδημα, το γαλλικ καλλιτεχνικ δρυμα. Μισοσε να κοπιρει ργα τχνης του Λοβρου και πνακες με θμα την αρχαα Ελλδα και Ρωμακος μθους. Παρ' τι προσπθησε να βλει την δικ του πινελι εκε, σχεδν λα τα ργα του απορριφθκανε. Σε βαθει κατθλιψη και μη μπορντας να στηρξει οικονομικ τον εαυτ και την οικογνει του, πδηξε απ γφυρα το 1868. Σθηκε απ τη πτση στον Σηκουνα και ξεκνησε να περν χρνο με λλους καλλιτχνες που εχαν την δια στση απναντι στην Ακαδημα. Μαζ με λλους καλλιτχνες φτιαξαν ομδα απογοητευμνων. Στην ομδα συμμετεχαν ο Ρενουρ, ο Καμλ Πισαρρ κι ο Πωλ Σεζν. Αποκαλοσαν τον εαυτ τους Αννυμη Κοιντητα Ζωγρφων, Γλυπτν, Χαρακτν κι οργνωσαν το 1874 μια κθεση που περιελμβανε ρηξικλευθα ργα με λαμπερ, ζωνταν χρματα και αυθρμητες πινελις.
     Ο Μον πολ συχν ζωγρφιζε τη 1η του γυνακα, Καμλ, που εργαζταν ως μοντλο. Η σχση τους ξεκνησε στα μσα του 1860, παντρετηκαν, καναν 2 παιδι (Ζαν & Μισλ), μως η Καμλ πθανε, μλλον απ καρκνο, το 1879. Η λις Οσεντ, ζοσε στο σπτι των Μον απ την περοδο που ο σζυγς της, επιχειρηματας στον χρο της τχνης πτχευσε. Ο ζωγρφος σμφωνα με τις μαρτυρες εχε σχση μαζ της, πριν ακμη πεθνει η γυνακα του. ταν η Καμλ πθανε η ερωμνη του Μον κατστρεψε απ ζλεια λες τις φωτογραφες και τα γρμματ της. Παρ τις εξρσεις της, τη νυμφετηκε το 1891, ταν απεβωσε κι ο δικς της σζυγος. να ξτρα στοιχεο εναι πως η κρη της Οσεντ (απ τον 1ο της γμο) κι ο γιος του Μον παντρετηκαν αργτερα.     Στα τλη των 60 ο Μον ξεκνησε να αντιμετωπζει προβλματα με την ρασ του. Το 1912 διαγνστηκε με καταρρκτη και αργτερα με αδυναμα ρασης λων των χρωμτων. Μια δεκαετα αργτερα ανακηρχτηκε επισμως τυφλς, αλλ συνχισε να ζωγραφζει εκ μνμης για ναν ακμη χρνο. Οι κριτικο τον κοριδεψαν για τους θολος πνακες του τονζοντας πως το ιμπρεσιονιστικ του φος ξεπδησε απ την αδυναμα ρασης που εχε και χι λγω της καλλιτεχνικς του ευφυας. Το 2015 νας μπορος τχνης στο Λονδνο ανακλυψε ναν γνωστο πνακα του Μον που κρυβτανε πσω απ λλον πνακ του. Αποτπωνε σκην απ το μρος που ζοσε ο ζωγρφος ως παιδ. Ειδικο πιστοποησαν τι ο πνακας εναι αυθεντικς και τονε χρονολογσανε στο 1868, γρω στη περοδο που πδηξε στον Σηκουνα.

===================                                Αυτοπροσωπογραφα


                    Το Λιβδι Με Τις Παπαρονες                                Γυνακα Σε Κπο                                       Κπος


                             Θαλασσιν Τοπο                             
Aνθισμνο Δρομκι                                   
Ψρεμα           
Η Εκκλησα Του Αγου Λαζρου Στο Παρσι                             
Κυρ Με Ομπρλλα                             
Ιαπωνζικο Στλισμα                     
Αγγλικ Κοινοβολιο Σε Ομχλη                       
Δρομκι Λουσμνο Στο Φως                                       
Λεμβοδρομα                                
Τετρδα Δνδρων                         Η Κκκινη Μαντλα                             Λουμενοι                          Παραλα Στη Τρουβλ                   Ξεκιννε Τα Ψαρδικα Απ Τη Χβρη


                     Η Μεγλη Γφυρα Της Αρζεντιγ                        Αντανακλμενα Σννεφα                    Ξενοδοχεο Στη Τρουβλ                             Χιονισμνο Τοπο                             Λεκες Στο Ποτμι              Καθεδρικς Ρουν Ολφωτος                           Παραλα Της Σεν Αντρζ
                                                       >--->  συνχεια... >--->  

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers