Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Boucher

Boucher Francois (1703-1770) Rοcocο 

     Ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του Ροκοκό. Εκτός από τους αισθησιακούς πίνακες με νύμφες και θεές, διακρίθηκε κι σ' άλλα είδη: ταπισερί, πορσελάνες και σκηνογραφία, αναδεικνύοντας τη κομψότητα και τη πολυτέλεια που χαρακτηρίζανε τα τελευταία χρόνια του παλαιού καθεστώτος, στη Γαλλία.
     Φιλοτέχνησε μερικά από τα καλύτερα έργα του, υπό τη προστασία της Μαντάμ Πομπαντούρ, της επίσημης ερωμένης του Λουδοβίκου ΙΕ'. Εξ αιτίας της ταύτισής του με την Αυλή, που πολλοί θεωρήσανε διεφθαρμένη και παρακμιακή, η τέχνη του υποβαθμίστηκε.
     Γεννήθηκε στο Παρίσι, στη Rue De Verrerie, στις 29 Σεπτέμβρη. Ο πατέρας του, Νικολά, ήτανε δάσκαλος ζωγραφικής και σχεδίου. Στα 18 γίνεται μαθητής του Φρανσουά Λεμουάν2 χρόνια μετά κερδίζει το μεγάλο βραβείο της Ρώμης, μα δε μπορεί να αξιοποιήσει τα οφέλη του. Έτσι, το 1727 αναχωρεί για τη Ρώμη, για να επιστρέψει στο Παρίσι σε 4 χρόνια και γίνεται δεκτός στη Βασιλική Ακαδημία, ως Ιστορικός Ζωγράφος. Το 1733 παντρεύεται τη Μαρί-Ζαν Μπιζό κι αποκτούνε μαζί 3 παιδιά: Ζαν-Ελιζαμπέτ-Βικτουάρ (1735), Ζιστ Νατάν (1736) και Μαρί-Εμιλί (1740).
     Το 1734 γίνεται μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας και την επόμενη χρονιά, δέχεται τη πρώτη παραγγελία, να ζωγραφίσει την οροφή του δωματίου της βασίλισσας, στις Βερσαλλίες. 2 χρόνια μετά εκλέγεται καθηγητής στη Βασιλική Ακαδημία. Το 1740 ο Κόμης Τεσίν γίνεται ο σημαντικότερος πελάτης του. Αρχίζει να συνεργάζεται με την Όπερα του Παρισιού. Το 1743 πεθαίνει ο πατέρας του. Το 1748 αρχίζει να εργάζεται για τη Μαντάμ Πομπαντούρ, που μάλιστα γίνεται η κυριότερη μαικήνας του.
     Το 1755 γίνεται Διευθυντής της Ταπητουργίας Γκομπλέν. Το 1765 ανακηρύσσεται πρώτος ζωγράφος του Παλατιού κι εκλέγεται Διευθυντής στη Βασιλική Ακαδημία, παρ' όλο που η μαικήνας του έχει πια πεθάνει, τα προηγούμενα χρόνια. Από τη θέση αυτή θα παραιτηθεί μόλις 2 χρόνια μετά. Το 1770, στις 30 Μάη, πεθαίνει στο διαμέρισμά του, στον Λούβρο και θάβεται στο Ναό Σεν Ζερμέν Λ' Οσιρουά, σε ηλικία 67 ετών.
----------------------------------------------------------------------------------------------   


                               O Kαλλιτέχνης Στο Ατελιέ Του                   Ερωτικός Στόχος   Ακρόαση Του Αυτοκράτορα Της Κίνας          Το Παιχνίδι Του Φλάουτου            Το Λουτρό Της Αρτέμιδος                    Αγροτικό Τοπίο              Οδαλίσκη Σε Ανάπαυση           Τουαλέτα Της Αφροδίτης


                    Δίας Με Μορφή Αρτέμιδος Στη Νύμφη Καλλιστώ

                               Αφροδίτη & Έρωτας                        Δίπτυχο


                            Ξεκούραση Αρτέμιδος Μετά Το Κυνήγι                                          Ρινάλντο & Αρμίδα                                                   Φθινόπωρο                                                    Καλοκαίρι                                                 Χειμώνας                                                         Στο Δάσος                                                   Οδαλίσκη Ι                                    Γέννηση Της Αφροδίτης                                                        Σταφύλι                                                 Το Ξύπνημα                                          Αφροδίτη & Αινείας                                          Αφροδίτη & Αινείας Ι                                      Μαντάμ Ντε Πομπαντούρ                                         Αρπαγή Της Ευρώπης                                                   Απόλλων                                                 Ανατολή Ηλίου                                                  Δύση Ηλίου       Ιησούς & Ιωάννης Βαπτιστής Σε Παιδική Ηλικία                                                    Ναϊάδες & Τρίτονας                    Επίσκεψη Αφροδίτης Στον Ήφαιστο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers