Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Correggio

'Correggio' Allegri Antonio (1489-1534) Mannerism

     Πήρε το προσωνύμιο από τη γενέτειρά του. Φιλοτέχνησε κυρίως θρησκευτικά έργα που τα θέματά τους παρουσιάζονται σα μυστικιστικά οράματα, ενώ η πλήρους πνευματικότητας μυθολογικές απεικονίσεις του εκφράζουνε την αισθητική των πριγκιπικών αυλών της εποχής. Εφάρμοσε προσωπική ερμηνεία ζωγραφικής, της Ύστερης Αναγέννησης (Late Rennaissance), συνδυάζοντας τη μαγική παιδεία που 'λαβε στη Μάντοβα, από τον Αντρέα Μαντένια, με την υποβλητικότητα του Ντα Βίντσι και τα χρώματα των Τζιορτζιόνε και Τισιάνο.
     Το ταξίδι του στη Ρώμη τονε βοήθησε να γνωρίσει και να υιοθετήσει τις νέες ζωγραφικές τάσεις, αυτές που γεννηθήκανε στους κύκλους της Παπικής Αυλής από Ραφαήλ και Μικελάντζελο. Η ενσωμάτωση των επιρροών αυτών εκφράστηκε μες από το συνδυασμό αρχιτεκτονημάτων, που αποδοθήκανε με τη τεχνική της προοπτικής σε σμίκρυνση και νατουραλιστικών τοπίων με την αισθησιακήν απόδοση του ανθρώπινου σώματος, στοιχείο που διακρίνεται με σαφήνεια στα πρόσωπα των αγίων και των μυθολογικών ηρώων του. Ήταν εκείνος που σηματοδότησε τη μετάβαση από την Ύστερη Αναγέννηση, στον Μανιερισμό.
     Γεννιέται στο Κορέτζιο από τον Πελεγκρίνο Αλέγκρι και τη Μπερναντίνα Ορμάνι. Η οικογένειά του είναι καλλιτεχνική κι έτσι στα 14 του πια ζει και μαθητεύει στη Μόντενα, στο εργαστήρι του Φραντζέσκο Μπιάνκι Φεράρι. Περίπου το 1506 εργάζεται στη Μάντοβα, στο ατελιέ του Μαντένια, συμμετέχοντας στη διακόσμηση του ταφικού παρεκλησιού του δασκάλου του, στο ναό του Αγίου Αντρέα. Το 1514 υπογράφει συμβόλαιο με τη Μονή Φραγκισκανών στο Κορέτζιο, για την εκτέλεση του έργου "Η Παναγία Του Αγίου Φραγκίσκου". 3 χρόνια μετά, αναλαμβάνει να διακοσμήσει την Αγία Τράπεζα (σήμερα χαμένη) για το ναό του Σαν Προσπέρο, στην Αλμπινέα.
     Το 1518 κάνει σύντομο ταξίδι στη Ρώμη και την επόμενη χρονιά παντρεύεται τη Τζιρόλαμα Μερλίνι. Φιλοτεχνεί τις τοιχογραφίες στο αρχονταρίκι της Ηγουμένης στη Μονή του Αγίου Παύλου. Ένα χρόνο μετά ξεκινά διακόσμηση αψίδας και θόλου του ναού Αγίου Ιωάννη Ευαγγελιστή. Το 1521 γεννιέται το πρώτο του παιδί, ο Πομπόντο-Κουϊρίνο και την επόμενη χρονιά υπογράφει συμβόλαιο για τη διακόσμηση χοροστασίου και θόλου του Καθεδρικού της Πάρμα. Για το λόγο αυτό μεταβαίνει εκεί και την επόμενη χρονιά τελειώνει κι επιστρέφει.
     Το 1524 απκτά κόρη, την 'Αννα-Γκέρια, ενώ παράλληλα χάνει τον πιθανό πρώτο του δάσκαλο στη ζωγραφική, τον θείο Λορέντζο Αλέγκρι. Το 1530 φιλοτεχνεί τον κύκλο έργων "Οι Έρωτες Του Δία", για τον Καρδινάλιο Φρειδερίκο Γκονζάγκα. Το 1534 πεθαίνει στη πατρίδα του και θάβεται κει, σ' ηλικία περίπου 45 ετών.
------------------------------------------------------------------------------------------------


                             Αυτοπροσωπογραφία                          Αλληγορία Των Ηθών


 Αλληγορία Αλήθειας              Αγία Οικογένεια: Φυγή Στην Αίγυπτο


 Κεφαλή Ιησού                                 Μαντόνα & Βρέφος


 Νεαρή


 Νεαρός       Η Παναγία Με Το Βρέφος & Τον Ιωάννη      Οι Μυστικοί Γάμοι Της Αγίας Αικατερίνης                      Ο Σωτήρας Του Κόσμου
                               Προσκύνημα Στο Θείο Βρέφος                      Το Πορτραίτο Μιάς Κυρίας                                                     ΔανάηΑπαγωγή Του Γανυμήδη   &   Δίας Με Ιώ                 Δίας Με Αντιόπη                     Μαντόνα & Θείο Βρέφος             Μαντόνα Με Ιησού & Ιωάννη                    "Μη Μου 'Απτου"     Αφροδίτη, Ερμής & Έρωτας                               Αλληγορία Αλήθειας                           Η Γέννηση Του Ιησού                                           Λήδα & Κύκνος                       Η Κάρα Του Ολοφέρνη              Παρθένος, Θείο Βρέφος & Ιωάννης                     Προσκύνημα Στο Θείο Βρέφος
                 Διακοσμήσεις Ναού Αγίου Ιωάννου Ευαγγελιστού


 Μαντόνα & Θείο Βρέφος


 Μελέτη


   Διακοσμήσεις Αγίας Τράπεζας Σαν Προσπέρο


 Μαντόνα & Βρέφος


Αποθέωση Μαντόνας & Βρέφους                                   Προσκύνημα

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers