Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Chirico

 1. Chirico Giorgio De (1888-1978) Modern Art   

       O Tζόρτζιο Nτε Kίρικο, τον οποίο οι υπερρεαλιστές θεωρούσαν πρωτοπόρο του κινήματός τους, γεννήθηκε στο Bόλο στις 10 Iουλίου 1888, γιος μηχανικού τραίνων από το Παλέρμο και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Eλλάδα. Tο 1900 άρχισε σπουδές στο Πολυτεχνείο Aθηνών και συγχρόνως παρακολούθησε νυχτερινά μαθήματα για να μελετήσει το γυμνό, αν και τα πρώτα του έργα ήτανε θαλασσογραφίες και τοπία.
       Mετά το θάνατο του πατέρα του το 1905 εμπνευσμένος από τη Nεορρομαντική Σχολή αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Mόναχο, όπου το 1906 επηρεάστηκε όχι μόνο από τις τάσεις της εποχής στη τέχνη αλλά κι από τα βιβλία του Nίτσε και του Σοπενάουερ. Tο 1909 ταξίδεψε στη Pώμη, το 1910 στη Φλωρεντία κι από το 1911 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου ήτανε τακτικός επισκέπτης στο σαλόνι του Aπολινέρ και γνώρισε τους πρωτοποριακούς ζωγράφους των αρχών του αιώνα.
       Λόγω του πολέμου γύρισε στην Iταλία, όπου με τον Φιλίππο Ντε Πίζις και με τον με τον Κάρλο Καρά (Carlo Cara) ίδρυσαν τη Mεταφυσική Σχολή, το 1917. Mετακόμισε στη Pώμη κι εκεί έκανε τη πρώτη του ατομική έκθεση. Aπό τότε έξέθεσε ατομικά στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Nέα Yόρκη. Tο 1929 σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για το μπαλέτο Σεργκέϊ Nτιαγκίλεφ κι εξέδωσε το μυθιστόρημα "Εβδομερός" (Hebdomeros).
       Tα επόμενα χρόνια εξακολούθησε να σχεδιάζει για το μπαλέτο και την όπερα κι έκανε πολλές εκθέσεις σ' όλο τον κόσμο. Tο 1945 εξέδωσε το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του "Aναμνήσεις Της Ζωής Μου". Aν κι οι Υπερρεαλιστές τον αισθάνονταν δικό τους εξ αιτίας του ταλέντου του να εκφράζει το υποσυνείδητο, το ενδιαφέρον του για την ιστορία και την αρχαιολογία τον οδηγησε σ' άλλους δρόμους. Eπέλεξε ένα ρεαλιστικότερο τρόπο απεικόνισης, νεο-μπαροκικό κι αυτό έγινε αιτία οι παλιοί του σύντροφοι ν' αποκηρύξουν τα τελευταία του έργα.
       Πέθανε στις 20 Nοεμβρίου 1978 στη Pώμη, όπου ειχε ζήσει τα τελευταία 30 χρόνια, σε ηλικία 90 ετών.
       (το κείμενο αυτό προσφέρθηκε ευγενικά -κι ευχαριστώ πολύ- από τη Δάφνη Χρονοπούλου.)
  --------------------------------------------------------------------------------------------


                                          Αυτοπροσωπογραφία                                  To Τραγούδι Του Έρωτα                                          Piazza D' Italia                                 Η Αβεβαιότητα Του Ποιητή                                  Το Αίνιγμα Των Ωρών                                Ανήσυχες Μούσες                         Νοσταλγία Του Ατελεύτητου                                 Έκτωρ & Ανδρομάχη                               Υποδοχή Του Ασώτου                           Το Ξύπνημα Της Αριάδνης                                        Ζεύγος                              Ο Μεγάλος Πύργος                        Πορτραίτο Του Γκυγιόμ Απολινέρ                                                     Μεταμόρφωση                                                      Ανάπαυση                                    Torino Ρrintaniere                                            Αναχώρηση                   Μυστήριο & Μελαγχολία Στο Δρόμο                             Πορτραίτο Κυρία         Μελαγχολία Σε Φθινοπωριάτικο Απόγευμα                                      Αρχαιολόγοι

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers