Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Gainsborough

Gainsborough Thomas (1727-1788Rococo 

     O καλύτερος τοπιογράφος της εποχής του κι ένας από τους πιο ταλαντούχους 'Αγγλους καλλιτέχνες. Εκδήλωσε το ταλέντο του πολύ νωρίς και μετά τις σπουδές του στο Λονδίνο, άρχισε να εργάζεται ως ζωγράφος στο Ίπσγουϊτς, για να μεταφερθεί έπειτα, σε πιο επιβλητικά μέρη. Πρώτα στο Μπαθ και μετά στο Λονδίνο. Έγινε πλούσιος και διάσημος, φιλοτεχνώντας πορτραίτα που συνδυάζανε κομψότητα και φινέτσα μ' εντυπωσιακά αυθόρμητη φυσικότητα. Έκανε και θαυμάσια "καπρίτσια".
     Η φυσική του κλίση και συμπάθεια, ήταν η τοπιογραφία μα δε κατάφερε ν' αποκομίσει κέρδη από κει, τέτοια που του αξίζανε. Προς το τέλος της ζωής του, γνώρισε μεγάλην επιτυχία στο ευρύ κοινό, με φανταστικούς πίνακες, κυρίως μικρούς πίνακες με βουκολικά τοπία κι έντονο συναισθηματισμό.
     Γεννήθηκε στο Σάντμπερι στη ΝΑ Αγγλία, τελευταίο παιδί του Τζον Γκέηνσμπορω και της Μαίρης Μπόρροου, υφαντική οικογένεια. 13 ετών πηγαίνει στο Λονδίνο για καλλιτεχνικές σπουδές, στο ατελιέ του ζωγράφου και χαράκτη Ίμπερ Γκραβέλο. Το 1745 τελειώνει τις σπουδές κι ανοίγει δικό του ατελιέ στο Χάτον Γκάρντεν. Ζωγραφίζει το έργο, "Ο Μπάμπερ: Ένα Μπουλ-Τεριέ" και την επόμενη χρονιά παντρεύεται τη νόθα κόρη του Δούκα Ερρίκου του Μπόφορτ, Μάργκαρετ Μπερ.
     Το 1748 χάνει τον πατέρα του κι επιστρέφει στο Σάντμπερι. Γεννιέται η κόρη του Μαίρη. Μετακομίζει στο Ίπσγουϊτς κι εκεί την επόμενη χρονιά, γεννιέται η 2η του κόρη, Μάργκαρετ. Το 1759 εγκαθίσταται στο Μπαθ κι αμέσως γίνεται διάσημος προσωπογράφος της Υψηλής Κοινωνίας και 2 χρόνια μετά, εκθέτει έργα του στη Society Of Artists, στο Λονδίνο. Το 1764 επισκέπτεται το Γουίλτον. Μελετά έργα του Βαν Ντάϋκ και του Ρούμπενς στη συλλογή του Κόμη Πέμπρουκ. 4 χρόνια μετά γίνεται μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας.
     Το 1773 έρχεται σ' αντιπαράθεση με την Ακαδημία, για τον τρόπο που εκθέτονται τα έργα του. Τον επόμενο χρόνο εγκαταλείπει το Μπαθ κι εγκαθίσταται στο Λονδίνο, στο Σόμπεργκ Χάους, στη συνοικία Πολ-Μολ. Το 1782 αρχίζει να ταξιδεύει στη Δ Αγγλία κι επίσης να ζωγραφίζει τους "φανταστικούς" πίνακες. 2 χρόνια μετά ακόμα σ' αντιπαράθεση ακόμα με την Ακαδημία, διοργανώνει προσωπικές εκθέσεις στο Σόμπεργκ Χάουζ.
     Την επόμενη χρονιά έχει αρκετά προβλήματα υγείας, εξ αιτίας ενός όγκου στο λαιμό. Το 1788, στις 2 Αυγούστου, πεθαίνει και βάβεται στο κοιμητήρι του Κιου, στα 61 του χρόνια.
-----------------------------------------------------------------------------------------


                                 Αυτοπροσωπογραφία                                          Δούκισσα                         Αγόρι Στα Μπλε                                              Οι Κόρες Του                                   Ζεύγος Στο Ηλιοβασίλεμα                                                   Τοπίο Με Βάρκα                                                Τοπίο Με Αγρότες & Αγελάδες
                                       Κομψή Κυρία                                             Κυνηγός                                               Χλιδή                                       Κυρία Με Σκυλάκι                                       Κυρία Στα Μπλε                                      Κυρία Στα Πορτοκαλί                                     Οικογένεια Χωριατών                                                 Χάρις                                                         Κάρρο Θερισμού                                        Ξυλοκόπος                                         Τοπίο Με Χωρικούς                                                     Τοπίο                                               Σκυλοκαυγάς                                          Τοπίο Με Ερωτευμένους                                                      Προς Το Χωράφι                                                    Τοπίο Με Αγελάδες                                              Ξεδίψασμα Των Ζώων                                   Πομεράνιαν: Μητέρα & Κουτάβι                                                Κοριτσάκι Με Γουρούνια                                         Μωβ Νότες 'Αρπας                                                Λιμανάκι & Ψαράδες                                            Περίπατος Στην Εξοχή                                                         Ποιμένας                                                   'Αρτεμις & Ακταίων                                      Κυρία Στο Μισόφωτο                                                 Θαλασσινό Τοπίο                                   Παιδιά & Σκυλάκια Σε Παιχνίδι                                             Ζεύγος Στην Εξοχή                                       Ζεύγος Γκαίνσμπορω

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers