ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí. 

ÐÑÏÔÁÓÅÉÓ

     Ξεκινþ απü σÞμερα μια νÝα σελßδα με τßτλο "Βιβλιο-ΠροτÜσεις", üπου θα βÜζω κÜθε μÞνα κι απü μια. Σκοπü Ýχω να προτεßνω βιβλßα üχι και τüσο γνωστÜ Þ βιβλßα πολý κλασικÜ που ßσως δεν Ýχουνε τýχει ιδιαιτÝρας προσοχÞς, ειδικÜ σÞμερα που μπορεß κανεßς να υποστηρßξει, πως τα "σκουπßδια" κοντεýουν να μας πνßξουνε.

     
ΠÜτροκλος ΧατζηαλεξÜνδρου                             Οκτþβρης 2007
---------------------------------------------------------------------------------------------

                                                Ιοýνιος '08

χωρßς εξþφυλλο
                             «Χωρßς Τη Ντελüρες» ΣÜρα Σοýλμαν

Τßτλος πρωτοτýπου: «After Delores» Sarah-Miriam Schulman
Εκδüσεις:                  Aquarius
¸τος 1ης ¸κδοσης:       1988
μετÜφραση:               Κατερßνα Ρεμοýνδου
σελßδες:                        160

     Τοýτη τη φορÜ θα ξεκινÞσω κÜπως ανÜποδα τη πρüταση μου. Ρωτþ, πþς μπορεß Ýνα βιβλßο να ‘ναι ερωτικü, χωρßς απαραßτητα να ‘ναι; Να ‘ναι τραχý και κοφτερü σα μαχαßρι, αλλÜ ταυτüχρονα να ‘ναι βαθιÜ τρυφερü και συναισθηματικü; Πþς μπορεß να δεßχνει τüσον αδιÜφορο περß των γýρω τεκταινομÝνων, αλλÜ παρÜλληλα να δεßχνει πως ακüμα και κÜτι φαινομενικÜ Üσχετο, να πρÝπει να περιγραφεß, ν' αγγιχτεß με ιδιαßτερο ζÞλο και προσÞλωση; Πþς μπορεß κανεßς να πει τüσα πολλÜ, σε πολý λßγες σελßδες; ¼λα τοýτα τ' απßθανα ρωτÞματα, φαßνονται να βρßσκουν απÜντηση στις λιγοστÝς σελßδες του απßθανου βιβλßου, που ‘χω τη τýχη, τη τιμÞ και τη χαρÜ, να σας προτεßνω σÞμερα.
     Η Üγνωστη κι ανþνυμη -δε μαθαßνουμε ποτÝ üνομα κι ακριβÞ ηλικßα- ηρωÀδα, εßναι γκÝι χωρßς να το κραυγÜζει. Επßσης -παρüλο που η συγγραφÝας ανÞκει στο φεμινιστικü κßνημα- δε διακρßνουμε πουθενÜ φεμινιστικοýς φετφÜδες. Μια απλÞ σερβιτüρα σε ημιαπασχüληση, ευαßσθητη, ερωτικÞ και τρυφερÞ σα μßσχος λουλουδιοý, αλλÜ παρÜλληλα σκληρÞ και ψυχρÞ σα παγωμÝνο κρýσταλλο, αδιαφορεß και παθιÜζεται. ΧÜνει το ταßρι της και χÜνει το κüσμο και το Ýρμα της. ΠÝφτει σε μια περßεργη, ενδιÜμεση κατÜσταση, που θυμßζει τη νÜρκωση, που εξακολουθεß να υπÜρχει, λßγο μετÜ το ξýπνημα. Εκεß, üλα μποροýν να συμβοýν.
     Η γραφÞ θαυμÜσια -με την εξαιρετικÞ υποστÞριξη της μεταφρÜστριας-, λιτÞ, καßρια, περιγραφικÞ üπου πρÝπει, αφαιρετικÞ üπου απαιτεßται, αιφνιδιÜζει, καθηλþνει και μαγεýει. Μας... «αναγκÜζει» να δοýμε την üλη ιστορßα με τα μÜτια της και στο τÝλος, αφοý συμμετÝχουμε νοερÜ, αναγκαζüμαστε να συμφωνÞσουμε με την ηρωÀδα. Και ξÝρουμε üλοι πüσο δýσκολο εßναι για Ýναν Üντρα αναγνþστη να περπατÞσει στα χνÜρια μιας γυναßκας-ηρωÀδας, κι αυτü εγþ προσωπικÜ, το θεωρþ μεγÜλο επßτευγμα της συγγραφÝως. ¸να πραγματικü βιβλßο-Ýκπληξη.
     ΦυλÜω για το τÝλος λßγα λüγια για την ΕκδοτικÞ Aquarius, που πια δεν υπÜρχει αυτοýσια, -θαρρþ Ýχει ενσωματωθεß στον ΕξÜντα, επßσης εξαιρετικÞ εκδοτικÞ εταιρεßα- που πριν μερικÜ χρüνια, μας σýστησε τον μεγÜλο κι ασýγκριτο Τομ Ρüμπινς. Ποιüς μπορεß να ξυπνÞσει απü το «¢ρωμα Του Ονεßρου» Þ ν' αποχωριστεß την «ΑμÜντα: Το Κορßτσι Της Γης»; Ε λοιπüν δεν εßναι μüνον ο Ρüμπινς, στη τÝως Aquarius και νυν ΕξÜντας. ¼σα βιβλßα Ýτυχε ν' αποκτÞσω κι Ýφεραν τη σφραγßδα της, καταφÝραν να με κερδßσουνε, χωρßς να ‘ναι απαραßτητα, μεγÜλοι τßτλοι, απü μετρ της λογοτεχνßας. Αυτü μου δεßχνει, πως εκεß στην Aquarius, οι ιθýνοντες, ξÝρανε πολý καλÜ το αντικεßμενü τους, επιλÝγανε πολý καλοýς μεταφραστÝς, προσÝχανε πολý το προúüν κι Ýτσι δε μπορþ παρÜ να τους δþσω τα συγχαρητÞριÜ μου.

                  

     Πρüκειται για Ýνα εξαιρετικÜ προικισμÝνο, μαχητικü και ταλαντοýχο κορßτσι, που εργÜστηκε üσο κανεßς Üλλος για Ýνα σωρü θÝματα: για τους γκÝι, τους αστÝγους, τους φορεßς του AIDS, δικαιþματα κι αποδοχÞ στη κοινωνßα. Ιδιαßτερα πÜσχισε και κατÜφερε να στÞσει μια γκÝι προσωπικüτητα και να υποστηρßξει μια ταυτüτητα τÝτοια, þστε να χαßρει πλÝον παγκüσμιας αναγνþρισης. ΤÝλος, τα Üρθρα κι οι συνεργασßες της πολλÝς, σε διÜφορα περιοδικÜ κι εφημερßδες.
     Η Sarah-Miriam Schulman γεννÞθηκε στις 28/7/1958, στη Ν. Υüρκη κι εßναι Αμερικανοεβραßα 2ης γενιÜς στη καταγωγÞ-, μυθιστοριογρÜφος, ιστορικüς και θεατρικÞ συγγραφÝας. ΥπÞρξε πρþτη χρονικογρÜφος της κρßσης του AIDS  και τα κοινωνικÜ ζητÞματα που αυτü δημιουργεß, δημοσιεýοντας Üρθρα στις αρχÝς της 10ετßας του '80, συμπεριλαμβÜνοντας σ' αυτÜ και τους αστÝγους. ¸χει εκδüσει 12 βιβλßα: 9 μυθιστορÞματα, 2 βιβλßα non-fiction κι Ýνα θεατρικü. Τα πρþτα μυθιστορÞματÜ της ξεχωρßζανε για το ψυχρü ýφος τους, μιας κι ανÞκε στη καλλιτεχνικÞ, μποÝμ, γκÝι ομÜδα της ανατολικÞς πλευρÜς του ΜανχÜταν. Βιβλßα üπως: "The Sophie Horowitz Story", "Girls", "Visions" & "Everything", εκδüθηκαν απü μικροýς εκδοτικοýς οßκους σε μικρü τιρÜζ, üμως καταφÝρανε να τη καθιερþσουνε. Το "After Delores" εκδüθηκε απü τον E. P. Dutton το 1988 Ýλαβε ευνοúκÞ κριτικÞ στους New York Times, μεταφρÜστηκε σε 8 γλþσσες και της απÝφερε το American Library Association Stonewall Book Award, το 1989.
     Το επüμενο μυθιστüρημα της, το 1990, "People In Trouble" Þτανε το 1ο Ýργο τÝχνης που μιλοýσε για τους φορεßς του AIDS. Το 1992 δημοσιεýει το "Empathy", πειραματικü μυθιστüρημα για τον ομοφυλοφιλικü Ýρωτα και κÝρδισεν Ýπαινο απü τις φεμινßστριες συγγραφεßς: Fay Weldon & Kate Millet, μεταξý Üλλων. To "Rat Bohemia" (1995), νουβÝλα, μπÞκε στη λßστα των 100 καλυτÝρων ομοφυλοφιλικþν μυθιστορημÜτων απ' το The Publishing Triangle. Το ιστορικü μυθιστüρημα, "Shimmer" (1998), διαδραματßζεται στη Ν. Υüρκη την εποχÞ του McCarthy. ΠρωταγωνιστÝς, Ýνας μαýρος και μια λευκÞ ομοφυλüφιλη, που ßστανται σαν εμβληματικοß Αμερικανοß και μες απ' τη ματιÜ τους, επαναξιολογεßται η μεταπολεμικÞ εποχÞ.
     Τα 2 non-fiction της βιβλßα μÝχρι σÞμερα εßναι: "My American History": ομοφυλοφιλικÞ ζωÞ κατÜ τη διÜρκεια των ετþν των Reagan & Bush (Rutledge, 1995). Πρüκειται για συλλογÞ δημοσιογραφικþν Üρθρων που ξεκινÜ πριν απü την εκλογÞ ΡÞγκαν το 1980 και καλýπτει και το ξεκßνημα της κρßσης του AIDS. ΠεριλαμβÜνει επßσης κÜποιες πολý σπÜνιες πληροφορßες για τις πρþτες μÝρες της κρßσης του AIDS, που γραφτÞκανε για εφημερßδες και περιοδικÜ. Στο βιβλßο της "Stage Struck" (1998), θÝατρο, AIDS και μÜρκετινγκ της γκÝι ΑμερικÞς, ανακατεýονται με θαυμαστü τρüπο, -πλοκÞ βασισμÝνη στην üπερα "La Boehm"- απü τη Σοýλμαν και κερδßζει ξανÜ το American Library Association Stonewall Book Award. Το 1999 τÝλειωσε το 8ο μυθιστüρημÜ της, "Τhe Child". Με τη μεσολÜβηση της συνθÝτιδας Diamanda Galas, εκδüθηκε απü τους Carroll & Graf  το 2007 κι Ýλαβεν Üλλη μια φορÜ παινετικÝς κριτικÝς. Το "The Mere Future" θα δημοσιευθεß την Üνοιξη του 2009. Το φουτουριστικü αυτü μυθιστüρημα διαδραματßζεται στη Ν. Υüρκη, üπου η μüνη εργασßα που 'χει απομεßνει εßναι το ΜÜρκετινγκ.
     Απü το 1979-1982, Þταν μÝλος της CARASA (επιτροπÞ για τα δικαιþματα Üμβλωσης κι ενÜντια στη κατÜχρηση στεßρωσης) και συμμετεßχε σε μια διÜσημη πλÝον ενÝργεια, üπου αυτÞ και 5 Üλλες, αποκαλοýμενες The Women's Liberation Zap Action Brigade (Γυναικεßα ΑκτιβιστικÞ ΑπελεθερωτικÞ Ταξιαρχßα), αναστατþσανε μιαν ακρüαση αντι-Üμβλωσης σε συνÝδριο που 'τανε σε ζωντανÞ ραδιοφωνικÞ και τηλεοπτικÞ μετÜδοση. Το 1987, μαζß με τον παραγωγü ταινιþν Jim Hubbard ßδρυσαν το The New York Lesbian & Gay Experimental Film Festival, -τþρα λÝγεται MIX- και που βρßσκεται πια στο 21ο Ýτος του. Την ßδια χρονιÜ μπÞκε στο ACT UP κι Þταν ενεργü μÝλος για 5 Ýτη. Συμμετεßχε σε πολλÝς μικρÝς μεν αλλÜ δημüσιες δραστηριüτητες κι Ýλαβε μÝρος στην ßδρυση του Οßκου Εργασßας. ΣυνελÞφθη üταν αυτÞ κι η οργÜνωσÞ της κατÝλαβαν τον Grand Central Station, διαμαρτυρüμενοι για τον 1ο πüλεμο του Κüλπου, με σýνθημα: "ΧρÞματα για το AIDS κι üχι για πüλεμο". Το 1992, μαζß με 5 Üλλες ßδρυσαν το Lesbian Avengers, μια δραστÞρια οργÜνωση. Στη περιοδεßα για το πλασσÜρισμα του βιβλßου της "ΕμπÜθεια", το 1992, επισκÝφθηκε τα γκÝι βιβλιοπωλεßα του Νüτου για να ξεκινÞσει συνεργασßες.
     Ζει ακüμα στην ανατολικÞ πλευρÜ του ΜανχÜταν, που διαμüρφωσε και διαμορφþνει τον καμβÜ των ιστοριþν που γρÜφει. ¸να ισüβιο ενεργü πολιτικü στÝλεχος, που αρκετÝς ημÝρες εβδομαδιαßως κατÜ τη διÜρκεια του σχολικοý Ýτους, παßρνει τον υπüγειο, πορθμεßο και 2 λεωφορεßα και πηγαßνει στο Ιστ Βßλατζ σε μια περιορισμÝνη τÜξη στο College Οf Staten Island, üπου εßναι μüνιμη καθηγÞτρια αγγλικþν. Οι σπουδαστÝς της κÜθε 6μηνο μποροýν να 'ναι: Ιταλοαμερικανοι, Αφροαμερικανοι, ΥεμÝνιοι, Δομινικανοß, Αúτινοß, ΛιβανÝζοι, ΑζÝροι, απü το ΜπαγκλαντÝς, ΚινÝζοι, ΚορεÜτες, Ρþσοι, Αλβανοß, ΚοσοβÜροι κλπ.
     "Μερικοß μüλις μποροýν να διαβÜσουν μεγαλüφωνα και μερικοß ξÝρουν 5 γλþσσες", λÝει η ßδια. Εν πÜση περιπτþσει, μαθαßνει τα ονüματÜ τους απü τη βδομÜδα κι επßσης τι σημαßνουν. ΕργÜζεται τüσο σκληρÜ μα πÜντα νομßζει πως δε κÜνει κÜτι σημαντικü. Νομßζει πως δεν εßναι και τüσο πετυχημÝνη, üσο πιστεýει πως της αξßζει. Κι üμως Ýχει βραβευθεß πολλÜκις.

                                                          ΠÜτροκλος ΧατζηαλεξÜνδρου

-------------------------------------------------------------------------------------------

                                                 Απρßλης '08

     "ΓαλαξιακÞ Αυτοκρατορßα"

ΣυγγραφÝας: ΙσαÜκ Ασßμοφ
Τßτλος πρωτοτýπου: "Foundation Series" 6 τüμοι 1951
Εκδüσεις:  ΚΑΚΤΟΣ 1978 κι εντεýθεν
ΜεταφραστÝς: Α. ΡικÜκης, Χ. Ξενοýλης, Μ. ΖουμπουλÜκη, Σ. ΚωνσταντινÝα

     Πριν προχωρÞσω στη παρουσßαση αυτÞς της σειρÜς βιβλßων του θαυμÜσιου αυτοý συγγραφÝα και για πρþτη φορÜ απü τüτε που ξεκßνησα τοýτες τις παρουσιÜσεις, θα πιαστþ απü κÜτι αρνητικü. Οι μεταφρÜσεις εßναι μÜλλον απαßσιες, ο ορθογραφικüς Ýλεγχος και κατ' επÝκταση κι η επιμÝλεια, θα μποροýσανε να χαρακτηριστοýνε φρικτÝς κι ευτυχþς που το Ýργο αυτü εßναι εξαιρετικü, ειδεμÞ θα 'χε καταποντιστεß στα ρηχÜ λασπüνερα της λÞθης, στη χþρα μας. ΕπειδÞ üμως εßναι Ýργο καταπληκτικü αναγκÜζομαι να παρακÜμψω αυτÝς τις ...κακÝς λεπτομÝρειες και να μιλÞσω γι' αυτü σα να το διÜβασα στο πρωτüτυπο.
     Με τοýτο το Ýργο, ο Ασßμοφ ξαναχτßζει, σαν Üλλος Δημιουργüς, ολÜκερο τον κüσμο, την ανθρωπüτητα, το σýμπαν, ξαναπεριγρÜφει τη πορεßα απü το ακατÝργαστο, στο κατεργασμÝνο, ξαναστÞνει την üλη φιλοσοφßα κι ξαναπομυθοποιεß, με πολý βαθιÝς τομÝς, ü,τι πολλοß αγαποýνε, Þ ü,τι πολλοß μισÞσανε. Στο βιβλßο του "Ακüμα Κι Οι Θεοß", που επßσης συνιστþ ανεπιφýλακτα, οικοδομοýσε τη τρισυπüστατη φýση των ανθρþπων, μ' Ýνα μοναδικü μýθο κι επειδÞ συνÝβη να το διαβÜσω πρþτο, εßχα μεßνει με κομμÝνη την ανÜσα. ΑλλÜ üταν διÜβαζα τη "ΓαλαξιακÞ Αυτοκρατορßα" οι αντιδρÜσεις μου Þταν απερßγραπτες. Ριγοýσα ολÜκερος με κÜθε σελßδα, με κÜθε παρÜγραφο, με κÜθε κεφÜλαιο και σε κÜθε τüμο του. Ερωτεýτηκα πραγματικÜ, αυτü το πüνημα και θαýμασα στο Ýπακρο τον δημιουργü του.
     Σκεφτεßτε λÝει, να γινüτανε, μαθηματικÜ, να μπορεß κανεßς να υπολογßσει τις ενÝργειες της πλειοψηφßας του κüσμου, με πολý μεγÜλη προσÝγγιση, σε μιαν εξελιγμÝνη κοινωνßα του μÝλλοντος. Σκεφτεßτε τον Üνθρωπο που θα μποροýσε να φÝρει σε πÝρας Ýνα τÝτοιο Ýργο, μια τÝτοια ιδÝα και φυσικÜ σκεφτεßτε τις αλληλεπιδρÜσεις απü κυβερνþντες, επαναστÜτες, σφετεριστÝς κι υποψÞφιους ...διαδüχους θρüνων... Σκεφτεßτε επßσης Ýνα κüσμο τÝλειο, κομμÝνο üμως σε πολλÜ μικρüτερα κομμÜτια. Σκεφτεßτε, τα κομμÜτια αυτÜ, που αντß να θÝλουν να ενωθοýν þστε να δημιουργÞσουν μιαν üσο πιο καλÞ τελειοτÞτα, να θÝλουν να εξαλεßψουν τα υπüλοιπα, þστε να μεßνουνε μüνα. ΤÝλος σκεφτεßτε τß ρüλο θα μπορεß να παßξει η Εκκλησßα, σε üλα τοýτα και πως. Ε λοιπüν ü,τι και να σκεφτεßτε, üσο και να σκεφτεßτε, ο Ασßμοφ το 'χει καλýψει, το 'χει μελετÞσει και σαν Üλλος προφÞτης γρÜφει, πριν πÜνω απü 50 χρüνια, πρÜματα που βρÞκαμε, βρßσκουμε και θα βρßσκουμε μπρος μας. Γιατß μπορεß ν' αλλÜξεις τον κüσμο, αλλÜ üχι και την ανθρþπινη αδυναμßα. ΑυτÞ εßναι προπÜντων και περßπου πανομοιüτυπη.
     Πριν κλεßσω, θα 'θελα να κÜνω μνεßα και σε δυο ακüμα μοναδικÜ του Ýργα: Τη "Νýχτα" και τον "ΔισεκατονταετÞ 'Ανθρωπο". Το πρþτο εßναι το πιο πολυβραβευμÝνο κεßμενο ΕΦ και θεωρεßται πλÝον απü τα κορυφαßα διηγÞματα του εßδους και το δεýτερο Ýγινε -μεταξý Üλλων- μια πολý καλÞ ταινßα στον κινηματογρÜφο. Η ΕΦ, μπορεß να 'χει φανατικοýς φßλους Þ φανατικοýς εχθροýς, εγþ, που δε μπορþ να πω πως συγκαταλÝγομαι μÞτε στους μεν Þ στους δε, δηλþνω πως εßναι κι αυτü Ýνα λογοτεχνικü εßδος, που στις τÜξεις του μπορεß κανεßς να βρει διαμÜντια πανÜκριβα. Γι' αυτü λοιπüν πριν απορρßψει κανεßς κÜτι, καλüν εßναι να το δοκιμÜσει χωρßς καμμιÜ προκατÜληψη. ΤÝλος, επανÝρχομαι σ' αυτü που εßπα στην αρχÞ. Σκεφτεßτε αυτü το Ýργο να 'χε τýχει καλýτερης αντιμετþπισης απü τον εκδοτικü... Κρßμα κι ειλικρινÜ λυπÜμαι.

     Ο ΙσαÜκ Ασßμοφ (Isaac Asimov) γεννÞθηκε περßπου 2 ΓενÜρη 1920 -ακριβÞς ημερομηνßα, για τεχνικοýς και γραφειοκρατικοýς λüγους, δεν εßναι σßγουρη- στο Petrovichi of Smolensk Oblast της Ρωσßας, απü την Anna Rachel Berman και τον Judah Asimov, εβραúκÞ φαμßλια υφαντουργþν. Μετακομßσανε στις ΗΠΑ, üταν Þτανε 3 ετþν και καθþς οι γονιοß του μιλοýσαν εβραúκÜ κι αγγλικÜ στο σπßτι, ο μικρüς δεν Ýμαθε ποτÝ ρþσικα. ΜεγÜλωσε στο Μπροýκλιν της ΝÝας Υüρκης και κατÜφερε ν' αρχßζει να διαβÜζει απü τα 5 και στις 2 γλþσσες.
     Οι γονεßς του ανοßξανε ψιλικατζßδικο και περιμÝνανε πως ο γιος τους θ' ασχοληθεß με το μαγαζß σα μεγαλþσει. ΠρÜγματι, ξεκßνησε μικρüς, μα μια μÝρα, εßδε στο μαγαζß Ýνα περιοδικü ΕΦ κι Üρχισε να το διαβÜζει. Αυτü Þταν. Η καριÝρα του ως ψιλικατζÞ εßχε τελειþσει. Στην εφηβεßα, Üρχισε να γρÜφει δικÝς του ιστορßες και γρÞγορα μÜλιστα Üρχισε να τις πουλÜ σε παρüμοια περιοδικÜ.
     Αποφοßτησε απü το ΠανεπιστÞμιο Κολοýμπια το 1939 και πÞρε τßτλο Δρα στη χημεßα το 1948. Στο μεταξý πÝρασε 3 χρüνια, κατα τη διÜρκεια του 2ου Παγκ. Πολ., δουλεýοντας στο Philadelphia Navy Yard's Naval Air Experimental Station. ¼ταν τÝλειωσεν ο πüλεμος, παραιτÞθηκε απü το στρατü, 9 μÞνες πριν λÜβει τη τιμητικÞ, Ýτσι κι αλλιþς, αποστρÜτευση. ΚατÜ τη διÜρκεια της συνολικÞς στρατιωτικÞς του σταδιοδρομßας, Ýφτασε στο βαθμü του δεκανÝα, επειδÞ Þξερε γραφομηχανÞ. ΑπÝφυγεν επιμελþς τις ατομικÝς δοκιμÝς του 1946 στην Ατüλη Βikini.
     ΓρÜφτηκε στο ΠανεπιστÞμιο Βοστþνης για να πÜρει διδακτορικü και παρÝμεινε κει, αλλ' üχι ως εκπαιδευτικüς. Το ΠανεπιστÞμιο Ýπαψε να τον πληρþνει το 1958. ΠαρÝμεινε στη σχολÞ ως Επßκουρος ΚαθηγητÞς, προÜγεται το 1979 σε ΠλÞρη ΚαθηγητÞ και τα προσωπικÜ γραπτÜ του απ' το 1965 και μετÜ αρχειοθετοýνται στην αναμνηστικÞ βιβλιοθÞκη Mugar του Πανεπιστημßου, πιÜνοντας 464 κιβþτια, σε ρÜφια 71 μÝτρων συνολικÜ! Το 1985, Ýγινε Πρüεδρος της ΑμερικανικÞς ¸νωσης Ανθρωπιστþν και παρÝμεινε σε κεßνη τη θÝση μÝχρι το θÜνατü του. ΔιÜδοχüς του Þταν ο φßλος του κι επßσης συγγραφÝας, Kurt Vonnegut. Παντρεýτηκε τη Γερτροýδη Blugerman στις 26 Ιουλßου 1942, με την οποßα απÝκτησε 2 παιδιÜ, τον David (1951) και τη Robyn Joan (1955). ΜετÜ απü παρατεταμÝνη διÜσταση, χþρισαν οριστικÜ το 1973 και παντρεýτηκε ξανÜ, την επüμενη χρονιÜ, τη Janet Ο. Jeppson.
     ¹ταν Ýνας claustrophile δηλαδÞ απολÜμβανε το κλεßσιμü του σε μικροýς χþρους, μισοýσε τα αεροπλÜνα κι Ýτσι δεν Ýκανε μεγÜλα ταξßδια. Στον α' τüμο αυτοβιογραφßας του, αναφÝρει επιθυμßα της παιδικÞς του ηλικßας να 'χει δικü του πÜγκο πþλησης περιοδικþν, σε σταθμü Μετρü της ΝÝας Υüρκης και μÝσα κει φαντÜστηκεν üτι θα μποροýσε να κλειστεß και ν' ακοýει το βοýισμα των τραßνων. Τα επüμενα Ýτη, βρÞκε απüλαυση στα κρουαζιερüπλοια και σε πολλÝς περιπτþσεις Ýγινε μÝρος της ψυχαγωγßας των κρουαζιερþν, με συζητÞσεις για την ΕΦ. Η φυσικÞ επιδεξιüτητÜ του Þτανε πολý φτωχÞ. Δεν Ýμαθε ποτÝ να κολυμπÜ Þ να οδηγεß ποδÞλατο, αν κι Ýμαθε να οδηγεß αυτοκßνητο και να το βρßσκει απολαυστικü. ΠεριÝγραψε μÜλιστα, στο "Asimov Jokebook" του, την οδÞγηση στη Βοστþνη, ως... "αναρχßα στις ρüδες".
     ΠÝθανε 6 Απριλßου 1992, κοντÜ στη σýζυγü του, Janet και τα παιδιÜ του απü τον πρþτο γÜμο. 10 χρüνια μετÜ, η Ýκδοση της Janet Asimov, της αυτοβιογραφßας του, "Αυτü Εßναι Μια ΚαλÞ ΖωÞ", αποκÜλυψε πως ο θÜνατüς του προκλÞθηκε απü AIDS. Αξßζει ν' αναφερθεß πως εßναι απü τους κορυφαßους και πολυβραβευμÝνους συγγραφεßς του εßδους, παγκοσμßως.

--------------------------------------------------------------------------------------------


                                       ΜÜρτης '08

  ΜÜργκαρετ 'Ατγουντ: «Η ΚλÝφτρα Κßσσα»

Τßτλος Πρωτοτýπου:     «
The Robber Bride»
ΣυγγραφÝας:                
Margaret Eleanor "Peggy" Atwood
ΜετÜφραση:                ¸φη Καλλιφατßδη
Εκδüσεις:                     ΩΚΕΑΝßΔΑ
Α' ¸κδοση:                   1993
Α' ¸κδοση ΕλλÜδα:        1/1996
Σελßδες:                        599
ΤιμÞ:                           14-15
Euro

     Πριν καμμιÜ δεκαριÜ χρüνια, εßχα την ευχαρßστηση, τη τýχη κι ü.τι Üλλο βÜλει ο νους, να γνωρßσω προσωπικÜ την ¸φη Καλλιφατßδη. Πρüκειται για ικανüτατο, ευφυÝστατο κι εκπληκτικü κορßτσι με δουλειÜ εντυπωσιακüτατη, καθþς μετρÜ πλÝον τüσες και τüσες μεταφρÜσεις. Μεταξý αυτþν, εκεßνες τις θαυμÜσιες, των Ýργων του ΟυμπÝρτο ¸κο (¼νομα Του Ρüδου, ΕκκρεμÝς Του Φουκü κ.λπ). Μια σπινθηροβüλα παρουσßα, που 'χει συμβÜλλει τα μÝγιστα στο να προÜγει τη λογοτεχνßα, απü το πüστο του μεταφραστÞ. ¼πως Ýχω ξαναπεß και παλιüτερα, ο μεταφραστÞς εßναι σα να ξαναγρÜφει το βιβλßο. Δεν εßναι δικÞ του η ιδÝα, αλλÜ μεταφÝρει Ýνα κεßμενο απü τη μια γλþσσα στην Üλλη κι εκτüς των δυσχερειþν που 'χει αυτÞ η εργασßα, θα πρÝπει και να μπορεß να περαστεß επιτυχþς και στην Üλλη μεριÜ και να μη χÜσει μÞτε την ουσßα, μÞτε την αξßα του.
     Τþρα που κýλησε πολý νερü στο αυλÜκι απü τüτε, η τýχη το 'φερε να πιÜσω στα χÝρια μου μιαν Üλλη δουλειÜ της, το βιβλßο για το οποßο θα μιλÞσω τþρα. ¹θελα λοιπüν πριν αναφερθþ σ' αυτü, να εξÜρω τη προσφορÜ της στα νεοελληνικÜ γρÜμματα κι ευκαιρßας δοθεßσης να ξανασυγχαρþ τις Εκδüσεις Ωκεανßδα, για Üλλη μια πολý προσεγμÝνη δουλειÜ τους. ¸φη μου, να 'σαι καλÜ, σε χαιρετþ.
     Η «ΚλÝφτρα Κßσσα» της ΜÜργκαρετ 'Ατγουντ εßναι παρÜξενο βιβλßο και πολý διαφορετικü, απü τα συνηθισμÝνα. Αν εκτυλισσüτανε μÜλιστα σ' ανÜλογο περιβÜλλον θα μποροýσε να χαρακτηριστεß εξωτικü. Η συγγραφÝας, αναλýει με μαστοριÜ κι εκπληκτικÞν ακρßβεια τους ÞρωÝς της, στÞνει θαυμÜσια τον ιστü της ιστορßας, βυθßζει το νυστÝρι-πÝνα της αρκετÜ βαθιÜ στην ανθρþπινη προσωπικüτητα κι Ýτσι τα πρüσωπα βγαßνουνε στο φως, σε μιαν Üπλετη οπτικÞ Ýκθεση. Δεν εßναι υπερβολÞ να πω, πως το μεγαλýτερο μÝρος του βιβλßου, εκτυλßσσεται κυρßως μÝσα στις ηρωÀδες, -τÝσσερις φßλες. ΔιαφορÝς των δυο φýλων, σχÝσεις, μýχια συναισθÞματα καλÜ Þ κακÜ, διαπλÝκονται üλα μαζß και το καθÝνα ξεχωριστÜ. Η πορεßα δυνατÞ, σφριγηλÞ κι ακαταμÜχητη, ευρηματικÞ και συναρπαστικÞ, καθηλþνει τον αναγνþστη.
     Η λεπτομερÞς κι üχι κουραστικÞ, ανατομßα των ηρþων σε καθησυχÜζει κι εκεß που λες πως σ' Ýχει πÜρει απü το χÝρι να σε οδηγÞσει προς το ασφαλÝς λιμÜνι της λýσης, εκεß ακριβþς σε αφÞνει, σου τραβÜ και το χαλß κÜτω απü τα πüδια. ¸τσι οι αμφιβολßες σ' ελεýθερη πτþση θα προσγειωθοýν ανþμαλα, κÜνοντας να επανεξεταστεß üλη η κατÜσταση απü την αρχÞ. ΜÞπως τÜχα... Αν κι εφüσον...
     ΠρÜγματι, μοναδικÞ Ýμπνευση και πλοκÞ, πολý καλÞ και βαθιÜ ματιÜ. Δικαßως θεωρεßται η συγγραφÝας, ü,τι καλýτερο Ýχει να επιδεßξει ο ΚαναδÜς στη Παγκüσμια Λογοτεχνßα, -μαζß με τον Ματ ΚοÝν φυσικÜ. Δε χρειÜζεται να προσθÝσω τßποτ' Üλλο, οι συντελεστÝς του βιβλßου εγγυþνται για την ποιüτητÜ του.
------------------------------------------------------------------
  Η ΜÜργκαρετ ΕλÝανορ "ΠÝγκυ" 'Ατγουντ εßναι συγγραφÝας, ποιÞτρια, κριτικüς λογοτεχνßας και μια εκ των πρωτοπüρων Καναδþν γυναικþν συγγραφÝων. ΓεννÞθηκε στην ΟττÜβα του ΟντÜριο, στις 18 ΝοÝμβρη 1939. ΠÝρασε τα παιδικÜ της χρüνια στο βüρειο ΟντÜριο και το ΚεμπÝκ κι Üρχισε να γρÜφει σ' ηλικßα 5 ετþν "διδακτικÜ θεατρικÜ Ýργα, ποιÞματα, εικονογραφημÝνες ιστορßες κι Ýνα ημιτελÝς μυθιστüρημα". Σποýδασε στο ΚολÝγιο Βικτüρια κι αργüτερα στο πανεπιστÞμιο του Τορüντο πÞρε το πτυχßο της, κατüπιν πÞρε Master στο Radcliff College, για Ýνα χρüνο μεταπτυχιακÜ και μετÜ Üλλα 3 χρüνια στο ΧÜρβαρντ.
     ¸ζησε κατÜ καιροýς σε διÜφορα μÝρη της Β. ΑμερικÞς αλλÜ και του υπüλοιπου κüσμου, μÝχρι να επιστρÝψει στο Τορüντο üπου και ζει αυτÞ τη στιγμÞ. Ταξßδεψε πολý κι Üλλαξε διÜφορα επαγγÝλματα: ταμßας, σερβιτüρα, σýμβουλος κατασκηνþσεων, λÝκτορας της αγγλικÞς λογοτεχνßας και τÝλος, συγγραφÝας. Εκτüς απü καθιερωμÝνη ποιÞτρια, εßναι σÞμερα η διασημüτερη πεζογρÜφος και κριτικüς του ΚαναδÜ. ΠεζογραφÞματÜ της Ýχουν μεταφραστεß σε περισσüτερες απü 20 γλþσσες. Αν κι εßναι ευρÝως γνωστÞ για τα μυθιστορÞματÜ της, εκδßδει επßσης συνεχþς ποßηση. Τα ποιÞματÜ της εßναι συνÞθως επιγρÜμματα. Εßναι παντρεμÝνη με τον μυθιστοριογρÜφο ΓκρÜεμε Γκßμπσον, ενþ το 1976 απÝκτησε κüρη, τη Τζες 'Ατγουντ Γκßμπσον.
     Τα γραπτÜ της εστιÜζονται συχνÜ σε φεμινιστικÜ θÝματα κι ενδιαφÝροντα, τα οποßα μελετÜ κÜνοντας χρÞση διαφüρων καλλιτεχνικþν υφþν. Μερικοß κριτικοß πιστεýουν πως το πρþτο της μυθιστüρημα, «The Edible Woman» (Η Φαγþσιμη Γυναßκα), που μελετοýσε τη γυναικεßα δυσαρÝσκεια, προμηνýει θÝματα φεμινισμοý δεýτερου κýματος. Επßσης Ýχει τη φÞμη ατüμου με μεγÜλο ενδιαφÝρον για τον ΚαναδÜ και τη καναδικÞ μυθοπλασßα, Ýνα θÝμα που εμφανßζεται και στα σκηνικÜ και την ατμüσφαιρα του μυθοπλαστικοý και μη, Ýργου της. Στα '60ς  & '70ς συνδÝθηκεν επßσης με τον καναδικü εθνικισμü.

     «Η Φαγþσιμη Γυναßκα», το πρþτο της μυθιστüρημα, κυκλοφüρησε το 1969 (ελλ.: εκδ. ΓρÜμματα). Ακολοýθησε το «Surfacing» (ΑνÜδυση, εκδ. Εστßα) το 1972 κι «Η ΔιπλÞ ΖωÞ Της Τζüαν Φüστερ» το 1976 (εκδ. ΓρÜμματα). Στη χþρα μας κυκλοφοροýν επßσης τα μυθιστορÞματα: «Η Ιστορßα Της ΠορφυρÞς Δοýλης», «ΜÜτι ΓÜτας», "To 'Αλλο Πρüσωπο Της ΓκρÝις», "Ο Τυφλüς Δολοφüνος» (Βραβεßο Booker 2000), «¼ρυξ & ΚρÝικ», η εκ νÝου διÞγηση του μýθου της Πηνελüπης και του ΟδυσσÝα με τßτλο «ΠηνελοπειÜδα» και το αυτοβιογραφικü δοκßμιο "Συνομιλþντας Με Τους Νεκροýς».
------------------------------------------------------------------------------------------

                                    ΦλεβÜρης '08

Ματ ΚοÝν:               "Και Το Λßγο Φως Τη Νýχτα ΦτÜνει..."
Τßτλος πρωτοτýπου:    "Elizabeth And After…"
Εκδοτικüς Οßκος:          ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
ΜετÜφραση:
                Βßκυ ΣταματÜκη
¸τος A' Ýκδοσης:         09/2000
Σελßδες:                      320
ΤιμÞ:                          14-15 Euro

     Οι διακοπÝς τελειþσανε και ξαναγυρνÜμε φρÝσκοι πßσω στη ρουτßνα της πüλης, ρουτßνα üμως που μπορεß να μετριÜζεται Þ και να ξεχνιÝται τελεßως üταν διαβÜζει κανεßς Ýνα καλü βιβλßο. Τοýτο τον μÞνα λοιπüν Ýχω τη χαρÜ να παρουσιÜζω Ýνα απü τα καλýτερα βιβλßα που διÜβασα ποτÝ, -με Üνεση θα το ενÝτασσα στα εßκοσι κορυφαßα αναγνþσματÜ μου. Πρüκειται για το «...Και Το Λßγο Φως Τη Νýχτα ΦτÜνει...» του Ματ ΚοÝν.
     ΑρπÜζω την ευκαιρßα να ξεκαθαρßσω πως δρω εντελþς παρορμητικÜ κι αυθüρμητα, μιας κι Ýχω την απüλυτη ελευθερßα της επιλογÞς του εκÜστοτε προς παρουσßαση βιβλßου, απü το σýνολο των αγαπημÝνων αναγνωσμÜτων μου κι Ýτσι, φυσικÜ και μου αρÝσουν üλα üσα παρουσßασα και θα παρουσιÜσω στο μÝλλον. ΑπλÜ, μερικÜ τα ξεχωρßζω λιγÜκι περισσüτερο. Θα κλεßσω τοýτη τη παρÝνθεση λÝγοντας πως ο αρχικüς μου σκοπüς Þταν να παρουσιÜσω κλασσικοýς συγγραφεßς και τßτλους κι η αρχÞ με τον ΟνορÝ Ντι ΜπαλζÜκ και το "'Αγνωστον ΑριστοýργημÜ" του, το μαρτυρÜ. Μα ýστερα σκÝφτηκα πως üλοι μας λßγο-πολý, Ýχουμε ακοýσει Ýστω και κÜτι, για τους ΦλωμπÝρ, ΣταντÜλ, ΝτοστογιÝφσκη κ.λπ. ενþ π.χ. για τον καημÝνο -εκπληκτικü- Ματ ΚοÝν, εßμαι βÝβαιος πως αρκετοß απü μας -κι εγþ πρþτος απ' üλους- δεν εßχαμε πÜρει καν μυρωδιÜ πως υπÞρξε κι Ýγραψε. ¸τσι αποφÜσισα να παρουσιÜζω σε τοýτο τον πρþτο κýκλο, μερικÜ απü κεßνα τα βιβλßα που βρßσκονται καθ' οδüν -κατÜ τη προσωπικÞ μου γνþμη- προς τα μελλοντικÜ κλασσικÜ αναγνþσματα.
     Ε λοιπüν ο Ματ ΚοÝν υπÞρξε κι Ýγραψε μεταξý Üλλων το "Elizabeth And After" -προσωπικÜ θα το προτιμοýσα σα τßτλο, απü την ελληνικÞ εκδοχÞ- που το διÜβασα και μαγεýτηκα. Πρüκειται για Ýνα χρονικü οδοιπορικü με κεντρικüν Üξονα μια γυναßκα, την Ελßζαμπεθ και μια σειρÜ λεπτοπλüκων ιστοριþν που στÞνονται τριγýρω, πÜνω και μÝσα της και που üταν αυτÞ αφÞνει τοýτο τον κüσμο, θαρρεßς και χÜνεται το κοντÜρι σ' αυτü το γαúτανÜκι κι οι ιστορßες τεßνουν να διασπαστοýνε φυγοκεντρικÜ, αλλÜ üχι αμÝσως, μιας κι η δýναμη της συνÞθειας και της γυναßκας αυτÞς, τις κρατÜ ακüμα κοντÜ. ¼ταν üμως πια διασπþνται σχηματßζουν νÝους μικροýς καμβÜδες, μικρüτερης üμως ισχýος.
     Η ηρωßδα, που απü την αρχÞ γνωρßζουμε πως Ýχει πια χαθεß, εßναι μια ικανÞ, δυνατÞ, ερωτικÞ και μαχητικÞ γυναßκα, παγιδευμÝνη κι η ßδια στον ßδιο τον καμβÜ της, επιδρÜ στους γýρω της üσο ζει και μÜλιστα θετικÜ κυρßως κι üταν χÜνεται, ο κüσμος γýρω της αναζητÜ απεγνωσμÝνα, να βρει το χαμÝνο κÝντρο του, Ýνα νÝο επßκεντρο. Ο συγγραφÝας αγωνßζεται σθεναρÜ να κρατηθεß ουδÝτερος κι αüρατος παρατηρητÞς-οφθαλμüς ος τα πανθ' ορÜ- δßχως να μεροληπτεß φανερÜ και τελικÜ το καταφÝρνει. Επßσης καταφÝρνει να στÞσει και να υποστηρßξει τους χαρακτÞρες του -και στÞνει πÜρα πολλοýς χαρακτÞρες με μεγÜλη γκÜμα σ' αποχρþσεις/εκφÜνσεις. Εκεß ακριβþς εßναι Ýνα μεγÜλο μÝρος της μαγεßας του βιβλßου. Η τüση διασπορÜ ...δυνÜμεων σε τüσους πολλοýς χαρακτÞρες δεν αποδυναμþνει το βιβλßο, μÞτε κÜποιος εξ αυτþν εμφανßζεται πρüχειρα, αντßθετα, απογειþνει την απüλαυση της ανÜγνωσης.
     Η μετÜφραση εξαιρετικÞ, η δουλειÜ του εκδοτικοý θαυμÜσια κι αυτÜ επßσης εßναι μÝρη της μαγεßας του και θα πρÝπει να τα πω. ¸ν Üλλο μεγÜλο μÝρος της μαγεßας του, τÝλος, εßναι η δýναμη της ßδιας της ιστορßας, που φυσικÜ οφεßλεται στο μεγÜλο ταλÝντο και την Ýμπνευση του πρüωρα χαμÝνου αυτοý μεγÜλου Καναδοý συγγραφÝα. Εßμαι βÝβαιος πως σε λßγα χρüνια το βιβλßο αυτü θα ‘ναι κλασικü στο εßδος του.

        Matt Cohen

     ΓεννÞθηκε στις 30 ΔεκÝμβρη 1942 στο Κßνγκστον του ΟντÜριο, ΚαναδÜ. ΠÞρε πτυχßο και μεταπτυχιακü στη πολιτικÞ φιλοσοφßα απü το πανεπιστÞμιο του Τορüντο και προς το τÝλος της 10ετßας του '60, δßδαξε στο ΠανεπιστÞμιο McMaster. Στα 26 του εξÝδωσε τη πρþτη του νουβÝλα. Μεταξý 1969-99, Ýχει δημοσιεýσει περισσüτερα απü 20 βιβλßα, συμπεριλαμβανομÝνων μυθιστορημÜτων, διηγημÜτων, ποιητικþν συλλογþν και 2 βιβλßα για παιδιÜ, εντυπωσιακü Ýργο που του πρüσφερε τον διεθνÞ θαυμασμü και το Βραβεßο Τεχνþν Τορüντο.
     ¹τανε 2 χρονιÝς νικητÞς του National Magazine Award  για τα διηγÞματÜ του και νικητÞς του John Glassco Translation Prize. Κατεßχε μüνιμην Ýδρα σε διÜφορα καναδικÜ πανεπιστÞμια κι επßσης Þταν επßκουρος καθηγητÞς στο ΠανεπιστÞμιο της Μπολüνια, στην Ιταλßα το 1985. Δßδαξε στα εργαστÞρια διÜφορων συγγραφÝων, διÜβασε απü την εργασßα του κι Ýδωσε διαλÝξεις σ' üλο τον κüσμο. Ιδρυτικü μÝλος της ¸νωσης ΣυγγραφÝων ΚαναδÜ, υπηρÝτησε κι εκεß εξαιρετικÜ για πολλÜ χρüνια Ýτη.
     Ο Ματ ΚοÝν πÝθανε στις 2 ΔεκÝμβρη 1999, μετÜ απü σýντομη μÜχη με τον καρκßνο των πνευμüνων, σ' ηλικßα 57 ετþν μα πρüλαβε να τιμηθεß και με το Κρατικü Βραβεßο ΚαναδικÞς Λογοτεχνßας, απü το τελευταßο του βιβλßο με τßτλο "Elizabeth And After…" Το Ýργο του μεταφρÜστηκε σε üλο τον κüσμο, ενþ ο ßδιος θεωρεßται Ýνας απü τους σημαντικüτερους συγγραφεßς του ΚαναδÜ.
                                                                                            Π. Χ.
-----------------------------------------------------------------------------------------


                                     ΓενÜρης '08

Τßτλος: "Σαν Νερü Για ΖεστÞ ΣοκολÜτα"       

ΣυγγραφÝας:  Laura Esquivel

Εκδüσεις:  ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Α' ΕλληνικÞ Ýκδοση:  1994

ΜετÜφραση:  Κλαßτη ΣωτηριÜδου-ΜπαρÜχας

Σελßδες:  260

Τßτλος πρωτοτýπου:  "Like Water For Chocolate"

     Καιρüς διακοπþν πλÝον (σσ. εßχε γραφτεß για παρουσßαση Αυγοýστου) κι εßναι þρα για κÜτι ευχÜριστο, δροσερü, γλυκü και γευστικü. Εßναι καιρüς για λßγη ζεστÞ σοκολÜτα, απü τα μαγικÜ χÝρια της ΛÜουρα. ΞÝρω πως κυκλοφοροýνε πολλÜ βιβλßα μαγειρικÞς, γκουρμÝ Þ Üλλως πως. ΞÝρω πως κυκλοφοροýνε πολλÜ ερωτικÜ βιβλßα. ΘαυμÜσια, καλÜ, μÝτρια... Κεßνο που δεν Þξερα κι ßσως κι εσεßς, εßναι πως κυκλοφορεß Ýνα βιβλßο που 'ναι κι απü τα δυο, χωρßς να 'ναι κι απαραßτητα, μα... τÝλος πÜντων.

     'Ανοιξα μ' Ýντονο σκεπτικισμü το πüνημα τοýτο, προετοιμασμÝνος να ...φÜω στη μÜπα κÜτι σýνηθες, γλυκανÜλατο κι ακüμα-ακüμα προετοιμασμÝνος να το παρατÞσω στη πρþτην ευκαιρßα, να πιÜσω κÜτι Üλλο και μετÜ να φροντßσω να το φÝρει η τýχη, να μη το ξαναπιÜσω ποτÝ ξανÜ. ¸χει συμβεß, σας τ' ορκßζομαι, αυτü στο παρελθüν. Ε λοιπüν σας πληροφορþ πως τη πÜτησα! Το βιβλßο αυτü κατÜφερε να με καθηλþσει και μÜλιστα με πολλοýς τρüπους.

     Φανταστεßτε μια πολυπλüκαμη σειρÞνα που στην αρχÞ αφÞνεσαι να ενδþσεις στα θÝλγητρÜ της απü περιÝργεια και μüνο. ΜετÜ, -πλοκÜμι το πλοκÜμι- σε κερδßζει και μÝνεις κοντÜ της. ¾στερα δε θες με τßποτα να ξεκολλÞσεις και να τελειþσει κι üταν αυτü συμβαßνει, δυστυχþς, -γιατß ναι... δυστυχþς τελειþνει κÜποια στιγμÞ, ßσως το μüνο εμφανÝς ...μειονÝκτημÜ του- γυρνÜς σα χαμÝνος τις λιγοστÝς, τελευταßες, σχεδüν Üδειες σελßδες μπας κι Ýχει ξεμεßνει κÜτι ακüμα να γευτεßς απü τη μαγεßα, εκεß που αναγρÜφει το που, το πþς, το γιατß και το πüτε τυπþθηκε -μÝχρι και ποιος Þτανε βÜρδια νυχτοφýλακας στον εκδοτικü üταν παραδüθηκε- και τα διαβÜζεις ακüμα μαγεμÝνος, γιατß σε κρατÜ το τελευταßο Üρωμα αυτÞς της ακüμα ζεστÞς σοκολÜτας. Σε γοητεýουν ακüμα κι αυτÝς οι ...Üχρηστες πληροφορßες, üπως σηκþνεις την Üδεια πια κοýπα για να στραγγßξεις και τις τυχüν τελευταßες ρουφηξιÝς της. Κι üταν κλεßνεις με βαριÜ καρδιÜ το εξþφυλλο, ξαναγυρνÜς στην αρχÞ, πυρετωδþς, για να ξανακοιτÜξεις μπας και σου ξÝφυγε τßποτε, τßποτε τελευταßα στοιχεßα για τη συγγραφÝα και πÜει λÝγοντας.

     ¸τσι Ýκανα και τüτε πρüσεξα τ' üνομα της μεταφρÜστριας: Κλαßτη ΣωτηριÜδου-ΜπαρÜχας! Μια θαυμÜσια μεταφρÜστρια εξειδικευμÝνη στις λατßνικες γλþσσες και κýρια μεταφρÜστρια του λατρεμÝνου μου ΓκαμπριÝλ Γκαρσßα ΜÜρκες. Η γυναßκα καταφÝρνει θαυμÜσια πρÜματα στις δουλειÝς που 'χει κÜνει, -κι Ýχω διαβÜσει μÝχρι σÞμερα- και βρßσκω την ευκαιρßα να τη συγχαρþ και δημüσια. Επßσης να εξÜρω τη προσεγμÝνη Ýκδοση απü την Ωκεανßδα. ΜπρÜβο τους!

     Κλεßνω τη παρÝνθεση κι επανÝρχομαι στο βιβλßο. Πρüκειται για Ýνα Ýξοχο βιβλßο εξωτικÞς μαγειρικÞς, Ýνα ερωτικüτατο βιβλßο με πÜμπολλους, Ýντονους και κομψοýς τüνους αισθησιασμοý και παρÜλληλα χρονικü μιας εποχÞς, παλιÜς και κÜπως ... πρωτüγονης. ¸να βιβλßο θηλυκü, απü μια γυναßκα ταλαντοýχα, λατßνικο κι απολαυστικü μÝχρι τη τελευταßα ...σταγ... εεε σελßδα, -ναι! ναι... κι αυτÞ με τις Üχρηστες πληροφορßες.

     ¼χι, μην αναζητÞσετε αβυσσαλÝα βÜθη κι υψηλÞ φιλοσοφικÞ σκÝψη. 'Αλλωστε ποιüς ξÝρει αν αυτÞ η μαστοριÜ στο να φτιÜχνει κανεßς μιαν εξαßσια ζεστÞ σοκολÜτα, δε κρýβει μεγÜλη δüση σοφßας. ¼ταν κÜποτε ρωτÞσαν οι μαθητÝς, Ýνα κινÝζο σοφü δÜσκαλο για το μυστικü της ευτυχßας, εßπε: «Να φτιÜχνεις Ýτσι το σπßτι σου, þστε τον χειμþνα να φαντÜζει ζεστü, το καλοκαßρι δροσερü και να φτιÜχνεις το τσÜι σωστÜ, παραδοσιακÜ, Ýτσι þστε να το απολαμβÜνεις πλÝρια». Οι μαθητÝς εξανÝστησαν: «Αυτü εßναι ΔÜσκαλε το μυστικü της Ευτυχßας; ΣιγÜ, και ποιüς δε το ξÝρει»; Τüτε ο δÜσκαλος απÜντησεν Þσυχα: «Δεßξτε μου Ýστω κι Ýνα που να κÜνει üλα üσα εßπα κι εγþ θα πÜω να καθßσω στα γüνατÜ του να γßνω μαθητÞς του»!

     ΑναζητÞστε λοιπüν την ευτυχßα του ν' απολαýσετε μιαν üμορφη ζεστÞ σοκολÜτα τα δειλινÜ των διακοπþν σας, γιατß üλα μαζß τα στοιχεßα του βιβλßου αυτοý το καθιστοýν μια θαυμÜσια επιλογÞ γι' αυτÝς.

  Η ΛÜουρα ΕσκιβÝλ γεννÞθηκε στις 30 ΣεπτÝμβρη 1950 στη Πüλη Του Μεξικοý, üπου και ζει με τον Üντρα και τη κüρη της. 'Αρχισε τη σταδιοδρομßα της διδÜσκοντας και γρÜφοντας θεατρικÜ Ýργα για παιδιÜ. ¸γραψεν επßσης πολλÜ κινηματογραφικÜ σενÜρια. Το πρþτο της μυθιστüρημα, "Σαν Νερü Για ΖεστÞ ΣοκολÜτα" (1989), γνþρισε πρωτοφανÞ επιτυχßα. ΜεταφρÜστηκε σε 35 γλþσσες, Þταν πÜνω απü χρüνο στη λßστα των best-sellers στους New York Times και ποýλησε πÜνω απü 3.000.000 αντßτυπα!

     Το βιβλßο γυρßστηκε κινηματογραφικÞ ταινßα σε σενÜριο της ßδιας με σκηνοθÝτη τον Αλφüνσο ΑρÜου, τον σýζυγü της. Γι' αυτü το σενÜριο κÝρδισε το 1992, το Βραβεßο ΑριÝλ, που απονÝμει η Ακαδημßα Επιστημþν & Κινηματογραφικþν Τεχνþν του Μεξικοý, το Βραβεßο Σßλβερ Οýγκο (στο 28ο ΔιεθνÝς ΦεστιβÜλ ΚινηματογρÜφου του ΣικÜγου) και το 1993 το Βραβεßο Διεθνοýς ΦεστιβÜλ ΚινηματογρÜφου του Χιοýστον. Το 1994 της απονεμÞθηκε το γνωστü Βραβεßο Βιβλßου Της ΧρονιÜς των Αμερικανικþν Βιβλιοπωλεßων -πρþτη φορÜ σε ξÝνο συγγραφÝα! Το 1995 εκδüθηκε το μυθιστüρημÜ της "Ο Νüμος Της ΑγÜπης" κι ýστερα τα Ýργα: "Intimas Suculentias", "Tratato Historico De Cocina" (1998) κι "El Libro De Las Emociones" (2000). Το μυθιστüρημα "ΓρÞγορος Σαν Τον Πüθο" εκδüθηκε το 2001.
                   ΚαλÞ ΧρονιÜ Σ' ¼λο Τον Κüσμο     Πατ. Χατ.

-------------------------------------------------------------------------------------------

                                       ΔεκÝμβρης 2007

Τßτλος: "Χιüνια ΠÜνω Στους ΚÝδρους"                         

ΣυγγραφÝας: ΝτÝιβιντ Γκοýτερσον
Εκδüσεις: Ψυχογιüς 1997

ΜετÜφραση: Τραúκüγλου Μαρßα-Ρüζα

Σελßδες: 480

Τßτλος πρωτοτýπου: David Guterson's "Snow Falling On Cedars"

     ¼ταν μια μικρÞ κοινωνßα βρßσκεται σε κατÜστασην ηρεμßας, μπορεß να μη φαßνεται τßποτε κι üλα να βαßνουνε καλþς. Αν üμως συμβεß κÜτι και σπÜσει το -τελικÜ- εýθραυστο περßβλημα αυτÞς της ηρεμßας, Ýρχονται στην επιφÜνεια, Ýνα σωρü πρÜγματα που καλýτερα θα 'ταν να μÝνανε κρυμμÝνα. Κατ' Üλλους, καλýτερα να σπÜζει το σπυρß και να τινÜζεται το πýον, þστε η αποθεραπεßα των πÜσχοντων ιστþν ν' αποκαθßσταται καλýτερα, πληρÝστερα, καθαρüτερα κι ασφαλÝστερα.

     ΤελικÜ ποιü εßναι το καλýτερο; Το βιβλßο αυτü επιχειρεß ν' ανατμÞσει μια τÝτοια περßπτωση, -που δυστυχþς υπÞρξε πραγματικüτητα, σε μια πολý δýσκολη περßοδο της παγκüσμιας ιστορßας. Ο συγγραφÝας καταφÝρνει να κρατηθεß εκπληκτικÜ ουδÝτερος, θαυμαστÜ τßμιος και να μας επιτρÝψει, εμÜς τους αναγνþστες, να καταχωρÞσουμε στο νου μας, στηριγμÝνοι στα ιδανικÜ και τα πιστεýω μας, το καθετß. ΚαταφÝρνει να παραμεßνει φαινομενικÜ απαθÞς ακüμα κι üταν περιγρÜφει-εξιστορεß, περιπτþσεις προκαταλÞψεων και ρατσισμοý, καταφÝρνει να μη παρασυρθεß στο μελü, ακüμα κι üταν μιλÜ για Ýνα μεγÜλο Ýρωτα και σαν παρατηρητÞς-ξεναγüς μας συνοδεýει στο κüσμο που στÞνει στις σελßδες του. ΦυσικÜ, στο τÝλος, εßναι ορατü Ýνα πικρü κλεßσιμο του ματιοý, üταν μας αποχαιρετÜ με τον επßλογü του.

     Τα χιüνια üταν Ýρχονται, πÝφτουνε παντοý. ΠÜνω στους κÝδρους μπορεß να λυþσουν üταν Ýρχεται η Üνοιξη. Τα χιüνια που καλýπτουνε τις ψυχÝς μας üμως, μπορεß να μη λýωσουνε ποτÝ. Τüτε το κρýο εßναι αφüρητο...

     ΣυγχαρητÞρια Üλλη μια φορÜ και στις Εκδüσεις Ψυχογιüς, üπως και στη μεταφρÜστριÜ του, για τη θαυμÜσια δουλειÜ και σ' αυτü το βιβλßο. (Υπενθυμßζω τη προηγοýμενÞ μου παρουσßαση στο βιβλßο "Λευκü Χαμüγελο Σε Μαýρο Φüντο" των ßδιων εκδüσεων). ΠραγματικÜ χÜρηκα τη συναρπαστικÞν αυτÞν ανÜγνωση σ' αυτü το εξαιρετικü βιβλßο απü τη πρþτη μÝχρι και τη τελευταßα σελßδα του.


 Ο ΝτÝηβιντ Γκοýτερσον (David Guterson) γεννÞθηκε στο ΣιÜτλ στις 4 ΜÜη 1956, γιος του διακεκριμÝνου δικηγüρου για ποινικÜ κι εγκληματολογικÜ θÝματα, Murray Guterson. Σποýδασε στο ΠανεπιστÞμιο ΟυÜσιγκντον, üπου υπÞρξε μαθητÞς του συγγραφÝα Charles Johnson. ¹ταν εκεß που ανÝπτυξε τις ιδÝες του για την ηθικÞ λειτουργßα της λογοτεχνßας: Οι "συγγραφεßς δε πρÝπει να υπαγορεýουν στους ανθρþπους την ηθικÞ τους και πως πρÝπει να εßναι. Πιστεýω πως πρÝπει να θÝτουν τα ηθικÜ ερωτÞματα κι αυτü το θεωρþ σημαντικÞ τους υποχρÝωση. Ακüμα, λßγοι συγγραφεßς το κÜνουν αυτü",  εßπε σε μια πρüσφατη συνÝντευξη.

     Αργüτερα μετακüμισε στο νησß Bainbridge στο Puget Sound, δßδαξε αγγλικÜ στο τοπικü γυμνÜσιο κι Üρχισε την αθλητικÞ δημοσιογραφßα και μÝχρι σÞμερα εßναι συμβαλλüμενος συντÜκτης στο περιοδικü Harper. Τα βιβλßα του περιλαμβÜνουν μια συλλογÞ διηγημÜτων: "Η Χþρα ΜπροστÜ Μας", "Η Χþρα Πßσω Μας", (προερχüμενο απü το "Τρýγο Την 'Ανοιξη", 1996), οικογενειακÜ θÝματα: "Γιατß Η Διδασκαλßα Σπßτι ¸χει Νüημα" και "Χιüνια ΠÜνω Στους ΚÝδρους", που μεταφÝρθηκε στον κινηματογρÜφο και που με τ' οποßο κÝρδισε το 1995 το PEN/Faulkner Award.

                         Χρüνια ΠολλÜ Σ' ¼λο Τον Κüσμο!!!    Χατ. Πατ.

--------------------------------------------------------------------------------------------


                                     ΝοÝμβρης 2007

     Τοýτη τη φορÜ λÝω να ξεκινÞσω κÜπως διαφορετικÜ... ¸τσι σα παραμýθι...

Ας υποθÝσουμε λοιπüν πως Ýνα ζευγÜρι απü τη ΤζαμÜικα, Ýρχεται να εγκατασταθεß στη Βρετανßα. Ποιοι λüγοι θα τους Ýκαμαν να πÜρουν αυτÞ την απüφαση; Πολλοß και διÜφοροι. Κυρßως πιστεýω, η αναζÞτηση μιας καλýτερης τýχης, μιας καλýτερης ζωÞς. Στο μεταξý üσο αναζητοýσαν αυτÞ τη τýχη σκεφτÞκανε πως θα 'τανε καλü να κÜνουν Ýνα παιδÜκι, Ýνα κοριτσÜκι για την ακρßβεια. Το κοριτσÜκι αυτü üταν μεγÜλωσε, γνωρßστηκε συμπτωματικÜ, κÜτω απü εντελþς τυχαßες συνθÞκες, μ' Ýναν Üντρα βρετανü κι επßσης κÜτω απü περßεργες συνθÞκες, παντρευτÞκανε και κÜνανε κι αυτοß Ýνα κοριτσÜκι. Πριν φτÜσουμε στο κοριτσÜκι üμως, ας σκεφτοýμε παρακαλþ πολý, τß βρÞκαν αυτοß οι μετανÜστες στη νÝα τους πατρßδα; Τß κερδßσανε και τß χÜσανε, τß ξεχÜσανε και τß βιþσανε; Πþς Ýγινε η ζωÞ τους και πþς, μες απü τις ανθρþπινες κι επαγγελματικÝς σχÝσεις που συνÜψανε, καταφÝρανε να πορευτοýνε στο βßο τους; Τß αντιμετωπßσανε κι ως ποιü βαθμü αλλοτριþθηκαν Þ επιδρÜσανε στον περßγυρü τους.

     Το κοριτσÜκι αυτü λοιπüν μεγαλþνοντας, κατÜφερε να μπει στο πανεπιστÞμιο και στο πρþτο κιüλας Ýτος, üχι μüνο κατÜφερε να συντÜξει προσχÝδιο μυθιστορÞματος, μ' αλÞθειες και φανταστικÜ κομμÜτια, αλλÜ και να το μοσχοπουλÞσει σε κÜποιον εκδοτικü οßκο. ¸πειτα απü λßγα χρüνια κατÜφερε να το φÝρει σε πÝρας και να το κÜμει Ýνα best-seller  που λßγο αργüτερα κατÜφερε να της αποφÝρει ευρεßα αναγνþριση και πρüσφατα, πολý μεγÜλη βρÜβευση! ΜÝχρις εδþ Ýχουμε παραμυθικÞ πραγματικüτητα κι Ýνα βιβλßο.

     Το θÝμα του βιβλßου; Ε φυσικÜ üλα τοýτα τα ερωτηματικÜ, που σας Ýθεσα στη πρþτη παρÜγραφο, που τα εντοπßζει και τα επεξεργÜζεται με τρüπο θαυμαστü. Το θαυμαστü, δε βρßσκεται στο πως ξεδιπλþνει Ýνα προς Ýνα, τοýτα τα ερωτÞματα, μÝσω ενüς θαυμÜσιου αληθινοý μýθου, δε βρßσκεται μÞτε στη μεγÜλη επιτυχßα του βιβλßου, οýτε καν στο νεαρü της ηλικßας της και στην ωριμüτητÜ της, μüνο. Βρßσκεται στο σýνολο üλων αυτþν και στο εξαιρετικü στÞσιμο. ΠρÜγματι, στÞνει αριστοτεχνικÜ κι αριστουργηματικÜ το δüμημÜ της χρησιμοποιþντας στοιχεßα απü την ßδια τη ζωÞ της. Αν δεν Þτανε θαυμÜσιο μυθιστüρημα, θα μποροýσε να 'ναι εκπληκτικü δοκßμιο για τη πολυπληθυσμικüτητα στη Βρετανßα, αλλÜ κι αλλοý. ¼χι! Δεν εßναι Ýνα κουραστικü επιστημονικü δοκßμιο. Ναι! Εßναι Ýνα θαυμÜσιο, ευχÜριστο μυθιστüρημα-Ýρευνα, γραμμÝνο μÜλιστα με πÜρα πολý καλü χιοýμορ, πρÜγμα που το απογειþνει ακüμα πιüτερο και μας χαρßζει μοναδικÝς αναγνωστικÝς στιγμÝς.

     Κυρßες και κýριοι, Ýχω τη μεγÜλη τιμÞ κι ευχαρßστηση να σας παρουσιÜζω τη ΖÝιντι Σμιθ και το βιβλßο της: "Λευκü Χαμüγελο Σε Μαýρο Φüντο", απü τις Εκδüσεις Ψυχογιüς, που πρüσεξαν ιδιαßτερα κι επιτυχημÝνα τη δουλειÜ της μικρÞς αυτÞς κοπÝλας. Πολý καλÞ, προσεγμÝνη μετÜφραση και στÞσιμο κι αξßζει Ýνα μεγÜλο μπρÜβο στον εκδοτικü οßκο.

 Η ΖÝιντι Σμιθ (Zadie Smith) γεννÞθηκε τον Οκτþβρη του 1975  στο Λονδßνο üπου και ζει μÝχρι σÞμερα. Σποýδασε αγγλικÞ φιλολογßα στο ΚÝμπριτζ. Το 2003 συμπεριλÞφθηκε στη λßστα των 20 καλýτερων νÝων συγγραφÝων του περßβλεπτου λογοτεχνικοý περιοδικοý Granta. Το 1ο της μυθιστüρημα, "Λευκü Χαμüγελο Σε Μαýρο Φüντο" τιμÞθηκε με τα βραβεßα Guardian for first book, Whitbread First Novel, Whitbread Book of the Year, James Tait Black Memorial, British Book Awards Newcomer of the Year, FrankfurteBook Award και Commonwealth Writer's First Book ενþ και το δεýτερο της βιβλßο, "ΣυλλÝκτης ΑυτογρÜφων", δε πÝρασε απαρατÞρητο. ΤιμÞθηκε με το βραβεßο Jewish Quarterly Wingate Literary Prize for Fiction, ενþ Þταν υποψÞφιο για τα βραβεßα Orange και Booker. Το "Στην ΟμορφιÜ Που ΧÜνεται" εßναι το αποτÝλεσμα των προσπαθειþν και της συγγραφικÞς ωριμüτητÜς της, αφοý τιμÞθηκε το 2006 με τα βραβεßα Orange (βραβεßο καλýτερης γυναßκας λογοτÝχνιδας), Somerset Maugham  και Commonwealth Writer's Regional Award ενþ Þταν υποψÞφιο για τα βραβεßα Booker κι IMPAC.

 Τþρα πια το κορßτσι αυτü εßναι 32 ετþν και ζει με τον σýζυγü της, επßσης λογοτÝχνη, Νικ Λερντ (Nick Laird), απü το 2004.

        Τßτλος: «Λευκü Χαμüγελο Σε Μαýρο Φüντο»

                        ΣυγγραφÝας: ΖÝιντι Σμιθ

                            Εκδüσεις: Ψυχογιüς

              Α' ΕλληνικÞ Ýκδοση: 2001

                        ΜετÜφραση: ΡÝνα Χατχοýτ

                              Σελßδες: 541

             Τßτλος πρωτοτýπου: Zadie Smith "White Teeth"

----------------------------------------------------------------------------------------------

                                     Οκτþβρης 2007

     Να σας πω την αλÞθεια, εßχα προγραμματßσει τοýτο το μÞνα να μιλÞσω για κÜποιο Üλλο βιβλßο, -δεν Ýχει επß του παρüντος σημασßα να πω ποιü μιας και θα το δεßτε προσεχþς-, αλλÜ η τýχη το 'φερε να πÝσει στα χÝρια μου το σημερινü... θÝμα μου, να με κερδßσει τüσο και σε τüσους τομεßς, þστε να παρακÜμψω τη σειρÜ. ΑλλÜ δεν εßναι μüνον αυτü. ΥπÞρχανε κι Üλλοι αποτρεπτικοß παρÜγοντες, απü μιαν απλÞ κι ηλßθια στοßχιση κι εξηγþ αμÝσως. Απü Ýνα σημεßο κι ýστερα, στη ζωÞ μου αντιπÜθησα τους ψυχολüγους και γενικüτερα δεν Ýχω τη καλýτερην εντýπωση για τη ψυχανÜλυση. ΠÝστε με μεροληπτικü, προκατειλημμÝνο, μα τοýτο δεν Üλλαξε ακüμα κι üταν σχετßστηκα, εκτüς ιατρεßων, με τη "φÜρα" αυτÞ. Επßσης, για να κλεßσω το αρνητικü κλßμα που 'χε σωρευτεß πριν ανοßξω το βιβλßο τοýτο, Ýχοντας διαβÜσει σε πολý μικρÞ ηλικßα το «ΤÜδε ¸φη Ζαρατοýστρας» του Φ. Νßτσε και μην Ýχοντας καταφÝρει να εισχωρÞσω -üπως Þτανε μÜλλον φυσικü- στον τρüπο σκÝψης και γραφÞς του μεγÜλου αυτοý φιλοσüφου, εßχα επßσης αναπτýξει, Ýναν αρνητισμü, εξßσου μεροληπτικü και προκατειλημμÝνο.
     'Ανοιξα λοιπüν μ' üλον αυτü τον αρνητισμü να με διακατÝχει, το βιβλßο του ºρβιν ΓιÜλομ με τßτλο: «¼ταν ¸κλαψε Ο Νßτσε» μüνο και μüνο απü τρομερÞ περιÝργεια, αλλÜ και για να διασταυρþσω τυχüν στοιχεßα που θα περιεßχε, για τη τρομερÞ Λου ΣαλομÝ, μιας και στο ΣτÝκι μου Ýχω στÞσει Ýνα εκτεταμÝνο βιογραφικü της. Ε λοιπüν χρειαστÞκανε λßγες μüνο σελßδες για να γυρßσουνε τα πÜντα, ανÜποδα. Το βιβλßο με κÝρδισε γοργÜ και βρÝθηκα ν' αγωνιþ για τη συνÝχεια και να μη μπορþ να σταματÞσω το διÜβασμα. Ο φüρτος üμως πολýς, ο κÜματος επßσης κι οι þρες της μÝρας μüνον εικοσιτÝσσερις, Ýτσι, κÜθε φορÜ που αναγκαζüμουν με κüπο να διακüψω, Ýνιωθα λýπη και λαχτÜρα μÝχρι να ξαναβρþ χρüνο να συνεχßσω. Τþρα σας εßπα üλη την αλÞθεια κι ευτυχþς που η περιÝργειÜ μου με βοÞθησε να κερδßσω κÜτι τüσο πολýτιμο, üσο τοýτη η ανÜγνωση.
     Κυρßες και κýριοι, σε τοýτο το βιβλßο, ο χαρισματικüς ΓιÜλομ, ξεδιπλþνει θαυμÜσια μιας καταπληκτικÞς ευφυßας ιδÝα! ΣτÞνει Ýνα φανταστικü δημιοýργημα, απü αληθινοýς Þρωες, απü πολλÜ ψÞγματα αληθινþν περιστατικþν κι üπου εισÝρχεται η φαντασßα, γßνεται με αληθοφανÞ τρüπο, βÜσει των βιογραφικþν, του τρüπου ζωÞς και σκÝψης των ηρþων και των συνηθειþν τους. ΥπαρκτÜ πρüσωπα: ο Νßτσε, η ΣαλομÝ, ο Δρ Μπρüγιερ, ο Φρüιντ, μια ασθενÞς με το κωδικü üνομα 'Αννα Χ. κι οι συν αυτþ, με χρονικü καμβÜ περßπου Ýξι μÞνες του 1882 (!), üπου ο Νßτσε Ýχει μαλþσει με τη ΣαλομÝ, 'εγκυμονεß' τον «Ζαρατοýστρα» κι Ýχει προβλÞματα υγεßας και προσανατολισμοý σκÝψης, ο Φρüιντ δεν Ýχει ακüμα γνωρßσει τη ΣαλομÝ, δεν Ýχει ακüμα 'επινοÞσει' τη ψυχανÜλυση κι εßναι Ýνας νεαρüς, φτωχüς φοιτητÞς, προστατευüμενος του Μπρüγιερ, που κι αυτüς περνÜ τη δικÞ του κρßση, αυτÞ της ηλικßας των σαρÜντα, μ' αποτÝλεσμα να κινδυνεýει η οικογενειακÞ και ψυχικÞ του γαλÞνη. ΑυτÜ εßναι γεγονüτα διαπιστευμÝνα.
     ΠÜνω κει λοιπüν ο ΓιÜλομ, Ýχοντας σαφÝστατα μεγÜλην Ýμπνευση, στÞνει το δικü του παρÜλληλο δüμημα με πολλαπλοýς στüχους. Πρþτα-πρþτα, εßναι ΨυχαναλυτÞς ο ßδιος κι επιχειρεß να παραθÝσει, υπü μορφÞν ιστορßας, μια θαυμÜσια κι ανθρþπινη τεχνικÞ, της παρεξηγημÝνης ßσως απü αρκετοýς, σωστÞς κι αποτελεσματικÞς αυτÞς ψυχικÞς θεραπεßας. Δε σταματÜ εκεß üμως, γιατß εßναι και ΛογοτÝχνης κι επιχειρεß να προσφÝρει Ýνα λογοτεχνικÜ Üρτιο κεßμενο. Και συνεχßζοντας την εκπληκτικÞν αυτÞν 'επßθεση' προχωρÜ κι Üλλο: εßναι και βαθιÜ σκεπτüμενος Φιλüσοφος κι επιχειρεß να προβληματιστεß και να προβληματßσει και τους αναγνþστες με μερικÝς μεγÜλες φιλοσοφικÝς αγωνßες της σýγχρονης σκÝψης και διανüησης. ΤÝλος, Ýστω κι απü πολý μεγÜλη χρονικÞν απüσταση, μας προσφÝρει μερικÝς πτυχÝς, ιστορßας πλÝον και μερικÝς αφþτιστες πλευρÝς του Νßτσε, αλλÜ και τη γÝνεση της ψυχανÜλυσης.
     Ε λοιπüν, κυρßες και κýριοι, η γνþμη μου εßναι πως τα καταφÝρνει θαυμÜσια σ' üλους τους τομεßς που προανÝφερα. Η μεθοδολογßα, η τακτικÞ, η πλοκÞ κι οι ßντριγκες των ηρþων, αλλÜ και το απογýμνωμα ακüμα και των πιο μýχιων σκÝψεþν τους, εμφανßζει τον υπü γÝνεσην üρο 'ΨυχανÜλυση' τüσον εýγλωττα και τüσο κατανοητÜ, χωρßς επιστημονικοýς üρους και... χασμουρητÜ, þστε να χαρακτηριστεß ακüμα και 'ψυχαναλυτικÞ διδασκαλßα'. ΛογοτεχνικÜ δε, πετυχαßνει να δημιουργÞσει Ýν ευχÜριστο ανÜγνωσμα, με πολý üμορφη πλοκÞ, που ρÝει δßχως να σκαλþνει Þ να κÜνει τον αναγνþστη να πλÞττει. Γιατß, μπορεß Ýνας λογοτÝχνης να μην εßναι υποχρεωμÝνος και καλÜ, να εμφανßζει αληθοφÜνεια στα Ýργα του, αλλÜ εßναι... υποχρεωμÝνος να ψυχαγωγεß, να προβληματßζει, να διδÜσκει, να κεντρßζει, να ερεθßζει το κοινü στο οποßο αναφÝρεται.
     Χρησιμοποιþντας αυτοýς τους Þρωες, μ' αυτÞ τη συγκεκριμÝνη πλοκÞ, πετυχαßνει και τον τρßτο στüχο του. ΦρεσκÜρει μερικÝς απü τις ιδÝες του Νßτσε, τις περνÜ απü διÜφορες κρισÜρες, üπως εκεßνη του Μπρüγιερ π.χ., Þ του Φρüιντ αλλÜ και τη δικÞ του, προσθÝτει προβληματισμοýς κι απλοποιεß κÜπως τα δýσκολα κι ενδεχομÝνως ακαταλαβßστικα, που τυχüν εμπεριÝχονταν μÝσα κει. Το πιο εκπληκτικü üμως που με κÜνει κι ανατριχιÜζω, ακüμα και τþρα, πολλÝς μÝρες μετÜ την ανÜγνωση τοýτου του υπÝροχου βιβλßου, εßναι πως ουσιαστικÜ και τυπικÜ, οι ÞρωÝς του, εßναι Ýνας: ο ßδιος ο ºρβιν ΓιÜλομ, που üμως διαθλÜται μοναδικÜ κι εκπληκτικÜ σε πολλαπλÜ κομμÜτια και το κÜνει τüσο πειστικÜ που θαρρεß κανεßς πως πραγματικÜ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΛΑΝΕ κι αυτüς απλÜ, απομαγνητοφωνεß τις... συνεντεýξεις τους. ΑυτÞ την εντýπωση σχημÜτισα εγþ διαβÜζοντÜς το.
     ΦυσικÜ θα εξÜρω, Üλλη μια φορÜ τις Εκδüσεις ΑΓΡΑ, για την εξαιρετικÞ δουλειÜ τους. Η Ýκδοση προσεγμÝνη μÝχρι κεραßας, οι μεταφραστÝς θαυμÜσιοι και πραγματικÜ Ýνα μεγÜλο, -το πιο μεγÜλο-, μπρÜβο που θα τους πω τþρα δημüσια, μÜλλον δεν εßναι αρκετü για να εκφρÜσει αυτü που τους αξßζει. ΣυγχαρητÞρια ακüμα μια φορÜ. (Υπενθυμßζω πως η προηγοýμενη παρουσßασÞ μου, Þτανε, «Το 'Αγνωστο Αριστοýργημα» του ΟνορÝ Ντι ΜπαλζÜκ, επßσης απü την ΑΓΡΑ κι εκεß τους εßχα ξανασυγχαρεß). (Δεßτε πιο κÜτω, στη παρουσßαση του Οκτþβρη '07).
     Με μια φρÜση, Ýνα απü τα πιο ενδιαφÝροντα, μεστÜ, 'ζουμερÜ' κι ευχÜριστα βιβλßα που διÜβασα τη τελευταßα δεκαετßα. Με γοÞτεψε και με συγκßνησε τüσο, που αν θα 'δινα Ýνα δικü μου τßτλο σε τοýτο δω το Üρθρο, να 'στε σßγουρες/οι πως θα το 'λεγα, «¼ταν ¸κλαψε Ο ΠÜτροκλος».

  Ο ºρβιν ΓιÜλομ (Irvin Yalom) γεννÞθηκε 13 Ιοýνη 1931 στη Washington D.C. απü γονεßς μετανÜστες απü τη Ρωσßα και μεγÜλωσε στη συνοικßα των μαýρων. Σποýδασεν εκεß üλες τις βαθμßδες της εκπαßδευσης. ΣÞμερα εßναι Επßτιμος ΚαθηγητÞς ΨυχιατρικÞς στην ΙατρικÞ ΣχολÞ του Πανεπιστημßου ΣτÜνφορντ των ΗΠΑ. ΜαθητÞς και συνεργÜτης του Rollo May, θεωρεßται Ýνας απü τους σημαντικüτερους, εν ζωÞ, εκπροσþπους της ΥπαρξιακÞς ΣχολÞς στη ΨυχιατρικÞ κι εßναι συγγραφÝας του εγκυρüτερου και πληρÝστερου εγχειριδßου υπαρξιακÞς ψυχοθεραπεßας. Στον επιστημονικü χþρο εßναι ιδιαßτερα γνωστü το κλινικü κι ερευνητικü Ýργο του στην ομαδικÞ ψυχοθεραπεßα.
     Το πρþτο του βιβλßο, «Theory & Practice
Of Group Psychotherapy», Ýχει μεταφραστεß σε 12 γλþσσες κι αποτελεß βασικü διδακτικü εγχειρßδιο σε πολλÝς σχολÝς ψυχιατρικÞς και ψυχοθεραπεßας. ¸χει γρÜψει πολλÜ ακüμα επιστημονικÜ βιβλßα κι Üρθρα.
     Το λογοτεχνικü του Ýργο αρχßζει üψιμα και περιλαμβÜνει 2 συλλογÝς διηγημÜτων και 2 μυθιστορÞματα, που üλα Ýχουνε γßνει
best-sellers σε πολλÝς χþρες. ¼λα του τα λογοτεχνικÜ βιβλßα εßναι ιστορßες ψυχοθεραπεßας κι ο ßδιος τα θεωρεß προÝκταση του διδακτικοý του Ýργου, που üπως λÝει, βρßθει οýτως Þ Üλλως ιστοριþν και διηγÞσεων.

 "¼ταν ¸κλαψε Ο Νßτσε"   ºρβιν ΓιÜλομ
                                         432 σελ. 18-19 ευρþ
                               ΜετÜφραση: ΓιÜννης ΖÝρβας, ΑνδριτσÜνου Ευαγγελßα
                               Εκδüσεις ΑΓΡΑ                1η Ýκδοση στην ΕλλÜδα: 2001

-------------------------------------------------------------------------------

                                         ΣεπτÝμβρης 2007

     Πρþτος σταθμüς λοιπüν σε τοýτη τη περιπλÜνηση στη βιβλιοθÞκη μου, εßναι Ýνα... Αριστοýργημα. ¼χι μη βιÜζεστε! Εßναι αριστοýργημα, μα εßναι... 'Αγνωστο. Για να μη τα πολυλογþ, πρüκειται για το «'Αγνωστο Αριστοýργημα» του μεγÜλου και πολý, ΟνορÝ Ντι ΜπαλζÜκ. Πρþτη Ýκδοση στα ελληνικÜ τον Ιοýνιο του 1983, απü τις Εκδüσεις ΑΓΡΑ, σε μετÜφραση ΔημÞτρη ΔημητριÜδη κι εικονογρÜφηση απü τον ΠÜμπλο ΠικÜσο.

                Honore Du Balzac (20/5/1799-18/8/1850). ¸νας απü τους πολυγραφüτερους συγγραφεßς üλων των εποχþν. Πßστευε πως Þταν μεγαλοφυÀα, πως τα Ýργα του θα τον καθιÝρωναν στον πνευματικü κüσμο üλης της Ευρþπης κι üτι η πÝνα θα του χÜριζε μεγÜλη περιουσßα. Το τελευταßο Þτο χαμÝνη ψευδαßσθηση. ¸ζησε πνιγμÝνος στα χρÝη και δοýλευε üλο και περισσüτερο για να απαλλαγεß απ' αυτÜ. Εργαζüταν τουλÜχιστον 18-20 þρες το 24ωρο καταναλþνοντας τερÜστιες ποσüτητες καφÝ για να διατηρεß διαýγεια. Δημιοýργησε 2.504 (!) Þρωες και κατÝκτησε το κοινü της εποχÞς.
     Ο υποτυπþδης σκελετüς των Ýργων που παρÝδιδε στο τυπογραφεßο, γινüταν αριστοýργημα μÝσα απü αλλεπÜλληλες τυπογραφικÝς διορθþσεις, σημαδεμÝνες απü χÜος προσθηκþν, διαγραφþν κι αλλαγþν. Φüβος και τρüμος των τυπογρÜφων, μποροýσε να γρÜψει βιβλßο σε 72 þρες (!) και να του δþσει την οριστικÞ του μορφÞ, σε 60 Üγρυπνες νýχτες. ¼χι ιδιαßτερα καλüς μαθητÞς, αλλÜ καταβρüχθισε τη σχολικÞ βιβλιοθÞκη. ΑπÝκτησε τις üποιες γνþσεις του περß ΝομικÞς εμπειρικÜ, σαν βοηθüς σε δικηγορικü γραφεßο και στα 20 του χρüνια κιüλας, Ýπεισε τον πατÝρα του πως δε θα γινüτανε τßποτε Üλλο, παρÜ συγγραφÝας.
  
 "ΚÜθε γενιÜ εßναι δρÜμα με 4-5 εκατομμýρια πρωταγωνιστÝς. Αυτü το δρÜμα εßναι το βιβλßο μου!" εßπε κÜποτε. ΕπÝλεξε μÜλλον τον τßτλο του προσχεδιασμÝνου Ýργου του «Ανθρþπινη Κωμωδßα» σ' αντιδιαστολÞ με το Ýργο του ΔÜντη «Θεßα Κωμωδßα». Απü το Ýργο αυτü που 'χε προσχεδιÜσει να γρÜψει 120 βιβλßα, πρüλαβε να γρÜψει τα 97! Τονε σταμÜτησε ο πρüωρος θÜνατος, σ' ηλικßα 51 ετþν. ΤÝλος να προσθÝσω, πως εßναι απü τους αγαπημÝνους μου συγγραφεßς κι εßναι απü τους κυριþτερους εκπροσþπους του Νατουραλισμοý.
     Το πÜθος για τη τÝχνη του καθþς επßσης πÜθος για την τελειüτητα στη φüρμα, Þταν απü τα κýρια χαρακτηριστικÜ του κι üμως τελικÜ...
     Το βιβλßο αυτü μιλÜ για κÜποιο μεγÜλο και τρανü ζωγρÜφο, που υπÞρξε -υποτßθεται- μαθητÞς του Mabuse (Gossaert Jan, (1478-1532 High Renaissance), που Ýχει θÝσει σαν στüχο ζωÞς, να παρουσιÜσει Ýνα πßνακα αριστουργηματικü και μοναδικü. Στην προσπÜθεια τοýτη, -μη μÝνοντας φυσικÜ ικανοποιημÝνος απü τα αποτελÝσματÜ της κι επεμβαßνει σχεδüν σε καθημερινÞ βÜση στο Ýργο του-, ξοδεýει (!) χρüνο, σκÝψη, προβληματισμοýς, κüπους κι αγωνßα, με αποτελÝσματα πολλÜ κι αρκετÜ ενδιαφÝροντα, που αξßζει κανεßς να παρακολουθÞσει βÞμα-βÞμα, λÝξη-λÝξη, φρÜση-φρÜση, Ýτσι καταπþς τα 'στησε ο μαÝστρος ΜπαλζÜκ. Η πÜλη ενüς δημιουργοý με τον ßδιο του τον εαυτü -κριτÞ/αναγνþστη/ακροατÞ/θεατÞ, το δυσκολþτερο üλων- και πüσον αυτü αγγßζει και ξεπερνÜ τα üρια της λογικÞς, της φαντασßας, του φüβου... Η κυρßα -δεσποινßς τÜχα;- Φüρμα, γυμνÞ. Η κυρßα Φüρμα ντυμÝνη ελαφρÜ, ντυμÝνη βαρýγδουπα και λαμπερÜ, κοιτÜζει τον δημιουργü, πüτε ηδυπαθþς, πüτε βγÜζοντÜς του τη γλþσσα, πüτε τρομαγμÝνα, πüτε παγερÜ κι αδιÜφορα. ¼πως ακριβþς θα κοιτοýσε το μοντÝλο που ποζÜρει, τον καλλιτÝχνη του. Μια ξÝφρενη σχÝση, μια μοιραßα σχÝση, μια δυνατÞ κι ανεξÝλεγκτη παθιασμÝνη σχÝση, η σχÝση Δημιουργοý και Φüρμας.
     Ο maitre Frenhofer, εßναι φυσικÜ πρüσωπο ανýπαρκτο, γεννημÝνο απü τη γονιμüτερη φαντασßα, ωστüσο, εκτüς του Mabuse, εισÝρχονται στην ιστορßα και δυο Üλλα υπαρκτÜ πρüσωπα, σε τελεßως φανταστικÞ πλοκÞ βÝβαια: Ο Nicolas Poussin (1594-1665 Classicism) κι ο Franz Pourbus (1570-1622 Classicism).



    
Για το βιβλßο αυτü, που εκδüθηκε πρþτη φορÜ το 1831, Ýχουνε γραφτεß πολλÜ κι üλα καλÜ. Εγþ πρüσθεσα και τη δικÞ μου γνþμη, χωρßς να σας πω πολλÜ για την υπüθεση. Σα πρüσθετα στοιχεßα που συνηγοροýνε στο να διαβÜσετε και ν' αποκτÞσετε αυτü το βιβλßο πρÝπει να σας πω πως το 'χει εικονογραφÞσει ο ΠÜμπλο ΠικÜσο, με μερικÜ απü τα -κατÜ γενικÞν ομολογßα- καλýτερα χαρακτικÜ του, μα εκτüς αυτοý, ντýνει θαυμÜσια το Ýργο. Στο βιβλßο επßσης περιλαμβÜνονται μερικÝς σημειþσεις πολý σημαντικÝς, που αξßζει να διαβÜσει κανεßς. Η μετÜφραση του κýριου ΔημÞτρη ΔημητριÜδη μας προσφÝρει πολý δυνατÝς συγκινÞσεις, αξιοποιþντας εξαßσια üλες τις δυνατüτητες της ελληνικÞς γλþσσας. Η επιμÝλεια εßναι αριστουργηματικÞ, üπως συνÞθως στην ΑΓΡΑ -και το καλü να λÝγεται.
     ¼λα τοýτα τα στοιχεßα που παρÝθεσα, μαζß μ' Ýν απü τα πιο δυνατÜ κεßμενα της παγκüσμιας λογοτεχνßας, συνθÝτουν Ýνα μικρü βιβλßο 113 σελßδων και με 9,5 ευρþ μπορεß κανεßς να αποκτÞσει Ýνα κομψοτÝχνημα, συλλεκτικÞς αξßας. ¸να γνωστü «'Αγνωστο Αριστοýργημα», ενüς μεγÜλου καλλιτÝχνη.
     ΠροσοχÞ üμως στην παγßδα που στÞνει ο ΜπαλζÜκ!

                                               ΠÜτροκλος ΧατζηαλεξÜνδρου
____________________________________________________________________

     Μια ιδÝα του ΜετÝωρου 'Αγγελου που μου Üρεσε πÜρα πολý και την υιοθετþ: Σε λßγες μÝρες... λßστα 20 προτÜσεων για βιβλßα, ταινßες, δßσκους και γενικÜ üποιες ιδÝες, απüψεις, που εßναι κοινοποιÞσιμες, απαιτþντας Þ üχι τη συμμετοχÞ σας.
     Να ξÝρετε: πÜντα η συμμετοχικÞ προσπÜθεια, Ýχει λιγüτερα περιθþρια σφαλμÜτων...
     Ξεκινþ με μερικÝς προτÜσεις του εμπνευστÞ τοýτης της ιδÝας κι αφορÜ στον χþρο της ξÝνης λογοτεχνßας, πÝρα απü τα διÜφορα εßδη αυτÞς:

ΜετÝωρος 'Αγγελος: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

"Middlesex"                                                                 Jeffrey Eugenides
"Ο ΠροφÞτης/Ο ΚÞπος Του ΠροφÞτη"                     Halil Gibran
"'Ακου ΑνθρωπÜκο"                                                   Wilhelm Reich
"Η Βερüνικα Αποφασßζει Να ΠεθÜνει"                      Paulo Coelho
"O ΓλÜρος ΙωνÜθαν"                                                  Richard Bach
"Η ΦÜρμα Των Ζþων"                                               George Orwell
"Ο Mικρüς Πρßγκιπας"                                                 Antoine Exupery
"¼ταν ¸κλαψε Ο Νßτσε"                                             Irwin Yalom
"Ο Φρουρüς"                                                               Arthur C. Clarke

           ...
ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Mulholland Drive                                                                  (by David Lynch)
Clockwork Orange                                                          (by Stanley Kubrick)
The Return                                                                (by Andrei Zvyagintsev)
Donnie Darko                                                                      (by Richard Kelly)
The Machinist                                                                   (by Brad Anderson)
American History X                                                                  (by Tony Kaye)
Requiem For A Dream                                                    (by Darren Aronofsky)
Twelve Monkeys                                                                    (by Terry Gilliam)
Brazil                                                                                     (by Terry Gilliam)
Oldboy                                                                           (by Chan-Wook Park)
Blade Runner                                                                         (by Ridley Scott)
Pulp Fiction                                                                  (by Quentin Tarantino)
Memento                                                                     (by Christopher Nolan)
American Beauty                                                                  (by Sam Mendes)
Apocalypse Now                                                     (by Francis Ford Coppola)
The Godfather                                                        (by Francis Ford Coppola)
The 7th Seal                                                                  (by Ingmar Bergman)
Nuovo Cinema Paradiso                                           (by Giuseppe Tornatore)
Three Colors:Red                                                     (by Krzysztof Kieslowski)
The last Temptation of Christ                                         (by Martin Scorsese)
___________________________________________________________

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers