Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Gris

"Gris Juan"González Jose Victoriano(1887-1927)Cubism

     Υπήρξεν ένας εκ των τριών μεγάλων κυβιστών, μαζί με τον Πικάσο και τον Μπρακ. Παρέμεινε πιστός στη φιλοσοφία αυτού του ρεύματος σ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας. Η Γερτρούδη Στάϊν τονε περιέγραψε κάποτε σαν "ο τέλειος ζωγράφος" και δεν είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε το γιατί: Οι πίνακες του αποτελούνε μοναδική μαρτυρία εξισορρόπησης των διαφορετικών στοιχείων της σύνθεσης, το καθένα σε πλήρη αρμονία με το διπλανό του, μέσα σ' ένα χώρο που αποπνέει τόλμη και ταυτόχρονα φινέτσα. Στο έργο του αποθεώνεται η γοητευτική σχέση των αφηρημένων σχημάτων με την αφετηρία τους στο κόσμο της πραγματικότητας, στοιχείο που δικαιώνει τον καλλιτέχνη και του κατακυρώνει το τίτλο του "τέλειου"! Ασχολήθηκε κι αυτός με το παπιέ-κολλέ, όπως κι οι άλλοι δυο.
     Γεννιέται στη Μαδρίτη, στις 23 Μαρτίου, 13ο από τα συνολικά 14 παιδιά, ενός εμπόρου σιτηρών. Στα 15 του ξεκινά να σπουδάζει μαθηματικά, χημεία και μηχανική στην Εσκουέλα Δε 'Αρτες Υ Μανουφακτούρας της Μαδρίτης. 2 χρόνια μετά, με την άδεια του πατέρα του, εγκαταλείπει τη σχολή πριν τη λήξη των μαθημάτων, για να γίνει ζωγράφος. Το 1906 εικονοποιεί μια ποιητική συλλογή του Περουβιανού Χοσέ Σάντος Τσοκάνο. Υιοθετεί το ψευδώνυμο Χουάν Γκρις. Εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου γνωρίζει τους άλλους Ισπανούς καλλιτέχνες, Ντάνιελ Βάσκεθ Ντίας & Πικάσο. Ο τελευταίος μάλιστα, 2 χρόνια μετά, του βρίσκει στέγη, σ' ένα χώρο κοντά στο ατελιέ του και του γνωρίζει τον έμπορο τέχνης Ντανιέλ-Ανρί Κανβελέρ.
     Το 1911, δείχνει πίνακές του στον γκαλερίστα Κλοβί Σαγκό, ο οποίος του αγοράζει 2. Την επόμενη χρονιά εκθέτει 15 έργα του στη γκαλερί του Σαγκό, 2 στο Σαλόν Των Ανεξαρτήτων και 5 στη Βαρκελώνη. Γνωρίζει τη Ζοζέτ Ερπέν και την ερωτεύεται. Ο Κανβελέρ γίνεται αποκλειστικός ατζέντης του. Το 1914 ξεσπά ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος κι η Γαλλική Κυβέρνηση κατάσχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Κανβελέρ, ανάμεσα τους και πολλοί πίνακες του Γκρίς. Το 1919 αρχίζει να γίνεται γνωστός χάρη στην αναδρομικήν έκθεση που του διοργανώνει στη Gallery De L' Effort, o Λεόν Ρόζενμπεργκ. Σχεδιάζει τα κοστούμια και τα σκηνικά για τα Ρώσικα Μπαλέτα Σεργκέϊ Ντιαγκίλεφ.
     Στις 11 Μάη 1927, πεθαίνει ξαφνικά και θάβεται στο Μπουλόν-Συρ-Σεν, σ' ηλικία μόλις 40 ετών.



                        Βιολί & Τραπουλόχαρτα



Νεκρή Φύση Με Μπουκάλι Ρούμι & Εφημερίδα



                            'Αντρας Στο Καφέ



                                      Ζοζέτ



                                     Πικάσο



                         Καθιστός Αρλεκίνος



                      Γυναίκα Με Καλάθι



                                 Καφενόβιος



          Νεκρή Φύση Σε Ανοιχτό Παράθυρο



                                               Ανοιχτό Παράθυρο



                Το Παράθυρο Του Ζωγράφου



                                                Νεκρή Φύση



                                                        Le Canigou



                             Σπίτια Της Γκερέ



                              Τοπίο Της Γκερέ



                                 Το Εργαστήρι

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers