-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

.  

Bataille Georges:

      Βιογραφικ
   Ζωρζ Μπατγ 1933

     Γεννθηκε στις 10 Σεπτμβρη 1897, στο Μπιγιμ, επαρχα του Μρνη. Ο πατρας του τανε τυφλς. Τελεωσε το γυμνσιο στη Ρεμς κι επειδ τανε φυματικς δεν υπρετησε στον στρατ. Το 1920 γνωρζει τη Σλβια Μακλ, τη παντρεεται κι αποκτον μαζ να παιδ. 2 χρνια μετ παρνει το δπλωμα του αρχειοθτη-παλαιογρφου απ την Εcole des Chartes, στο Παρσι και την δια χρονι πει να περσει να διστημα, κοντ στους Βενεδικτνους στο νησ Wight, με σκοπ να γνει παπς. Μα στο τλος της παραμονς του εκε, χει αποστραφε οριστικ τη θρησκευτικ πστη. Το 1923 ρχεται σ' επαφ με το ργο του Ντσε και την επμενη χρονι διορζεται στο Τμμα Μεταλλων Εθνικς Βιβλιοθκης Παρσιου.
     Τη 2ετα 1926-27 ψυχαναλεται απ τον δρ. A. Borel, συναναστρφεται με τους υπερρεαλιστς, χωρς να προσχωρσει ποτ στο κνημα. Το 1928 δημοσιεει με το ψευδνυμο Lord Auch την Ιστορα Του Ματιο. Στα 1929-30 διευθνει το περιοδικ DOCUMENTS που δρυσε με τον G. H. Riviere. Βαιη ρξη με υπερρεαλιστς κι ιδιατερα με τον Μπρετν. Την επμενη χρονι κυκλοφορε τον Ηλιακ Πρωκτ. Διδσκεται για τον γκελ. Αυτς μαζ με τους Ντσε και Μαρκσιο Ντε Σαντ, θα 'ναι οι ξονες της σκψης του.


      Το εξφυλλο της Α' κδοσης της Ιστορας Του Ματιο (1928)

     Το 1936 δημοσιεει τον Λαβρινθο και την επμενη χρονι, πλι με ψευδνυμο, -Pierre Angelique- τη Μαντμ Εντουαρντ. Δημοσιεσε ρθρα, μελτες, να σωρ λλα βιβλα και προλγισεν επσης και το ργο του Ντε Σαντ, Ζυστν, μχρι που τονε βρκεν ο θνατος στο Παρσι, στις 8 Ιολη 1962, σ' ηλικα 65 ετν.

====================

(απσπασμα)
                                       Το Γατσιο Μτι

     Με μεγλωσαν εντελς μνο κι απ' σο θυμμαι, κθε τι που 'χε σχση με το σεξ, μου 'φερνε αγωνα. μουν γρω στα δεκξι ταν γνρισα στη παραλα του χωριο Χ. να κορτσι συνομλικ μου, τη Σιμν. Οι οικογενεις μας εχανε μακριν συγγνεια, γι' αυτ και τα πρτα μας πρε-δσε, προχωρσανε πολ γργορα. Τρεις μρες μετ τη γνωριμα, βρεθκαμε μνοι οι δυο μας στη βλα της. Φοροσε μαρη ποδι μ' σπρο κολαριστ γιακ. Εχα αρχσει να συνειδητοποι πως το γχος που μ' πιανε ταν την βλεπα, την πιανε κι εκενη με μνα, να γχος που τη μρα κενη, ταν ακμα μεγαλτερο επειδ λπιζα πως κτω απ τη ποδι της ταν τελεως γυμν.
     Φοροσε μαρες μεταξωτς κλτσες που φτνανε πνω απ το γνατο, ακμα μως δεν εχα καταφρει να τη δω μχρι τον κλο (αυτ η λξη, που χρησιμοποιοσαμε πντα με τη Σιμν, τανε για μνα το πιο ωραο απ' λα τα ονματα του σεξ). Φανταζμουνα μνο πως τσι και σκωνα λιγκι τη ποδι απ πσω, θα 'βλεπα τ' απκρυφα μρη της.
     Σε μια γωνι του διαδρμου ταν αφημνο να πιτο με γλα για τη γτα.
 -"Τα πιτα εναι για να καθμαστε", επε η Σιμν. "Τι στοχημα βζεις τι μπορ να κτσω μες στο πιτο";
 -"Βζω στοχημα πως δε θα τολμσεις", απντησα σχεδν με κομμνη ανσα.
     κανε αφρητη ζστη. Η Σιμν ακομπησε το πιτο σ' να σκαμνκι, στθηκε μπρος μου και με τα μτια της καρφωμνα στα δικ μου, κθισε χωρς να μπορ να τη δω κτω απ τη ποδι και μοσκεψε τους ζεματιστος γλουτος της στο δροσερ γλα. Μου ανβηκε το αμα στο κεφλι κι ρχισα να τρμω, εν αυτ κοταζε το σηκωμνο πος μου που πεζε απ μσα το πανταλνι μου. μεινα τσι για λγο ασλευτος μπροστ της. Δε κουνθηκε απ τη θση της και για πρτη φορ, εδα τη ροδμαυρη σρκα της που δροσιζτανε μες στο κτασπρο γλα. Καθσαμε σ' αυτ τη στση πολλν ρα κι εμασταν κι οι δυο συγκλονισμνοι...
     Ξαφνικ σηκθηκε πνω κι εδα το γλα να τρχει στα μποτια της και να φτνει ως τις κλτσες. Σκουπστηκε κανονικ μ' να μαντλι, ρθια πνω απ το κεφλι μου, με το 'να πδι στο σκαμνκι κι εγ τριβα μ' λη μου τη δναμη τον ποτσο μου πνω απ το πανταλνι, σφαδζοντας απ κβλα, στο πτωμα. τσι φτσαμε σχεδν ταυτχρονα σ' οργασμ χωρς καν να 'χουμεν αγγιχτε. ταν μως γρισε η μητρα της κι η Σιμν χθηκε τρυφερ στην αγκαλι της, εκμεταλλετηκα την ευκαιρα και χωρς να με δον, επειδ καθμουνα σε χαμηλ πολυθρνα, σκωσα απ πσω τη ποδι κι χωσα, ανμεσα απ τα καφτ της μποτια, το χρι μου βαθι μες στον κλο της.
    Γρισα τρχοντας σπτι με τη λαχτρα να τραβξω κι λλη μια μαλακα και τ' λλο βρδι, τα μτια μου τανε τσο κομμνα, που η Σιμν, αφο πρτα με κοταξε καλ-καλ, κρυψε το πρσωπ της στον μο μου κι επε σοβαρ:
 -"Δε θλω να μαλακιστες λλη φορ χωρς εμνα".
     τσι, οι ερωτικς μας σχσεις μ' αυτ το κορτσι, ρχισαν να γνονται τσο στενς κι αναπφευκτες που σχεδν δεν αντχαμε να περσει μια βδομδα χωρς να ειδωθομε. Εντοτοις, γι' αυτ το θμα δεν χουμε μιλσει σχεδν ποτ. Καταλαβανω πως ταν με βλπει, αισθνεται αυτ που αισθνομαι κι εγ ταν τη βλπω, μου 'ναι σχεδν αδνατον μως να εξηγσω αυτ που μας συμβανει. Θυμμαι μια μρα που τρχαμε σα παλαβο με τ' αυτοκνητο, χτυπσαμε μια ποδηλτισσα που θα πρπει να 'τανε πολ να κι μορφη. Οι ρδες του αυτοκιντου μας, της εχαν κψει το κεφλι σε σημεο που της το 'χανε χωρσει απ το σμα. Μεναμε πολλν ρα στ' αυτοκνητο κοιτζοντας μερικ μτρα πιο κτω, τη σκοτωμνη. Η φρκη κι η απγνωση που αισθνεται κανες μπροστ σε τσες σρκες βουτηγμνες στο αμα, εν μρει αηδιαστικς αλλ κι εν μρει πανμορφες, δε διαφρουνε και πολ απ' αυτ που συνθως νιθουμε μεις οι δυο ταν κοιταζμαστε. Η Σιμν εναι ψηλ κι μορφη. Η συμπεριφορ της γενικ εναι πολ απλ, δεν υπρχει τποτα τ' απελπισμνο οτε στο βλμμα, οτε στη φων της. Στο σεξουαλικν μως, τη πινει ξαφνικ ττοια βουλιμα για κθε τι που συγκλονζει, στε κι η παραμικρτερη διγερση των αισθσεων, κνει μονομις το πρσωπ της να παρνει μιαν κφραση που φρνει αμσως στο νου, λα κενα που 'χουν να κνουν με την ουσα της σεξουαλικτητας, το αμα παραδεγματος χρη, την ασφυξα, τον αιφνδιο τρμο, το γκλημα, κθε τι που καταστρφει επ' πειρο την ανθρπινη μακαριτητα κι εντιμτητα. Η πρτη φορ που την εδα να τη πινει αυτ η βουβ και σγκορμη σσπαση, (που μ' πιασε και μνα), τανε τη μρα που 'κατσε στο πιτο με το γλα. Η αλθεια εναι πως δε κοιταζμαστε σια στα μτια παρ μνο σε ττοιες στιγμς, τη γαλνη μως και την ρεξη για παιγνδια τις βρσκουμε μνο λγο μετ τον οργασμ, ταν χαλαρνουμε.
     Πρπει να πω πως παρ' λ' αυτ, πρασε πολς καιρς σπου να κνουμε ρωτα, εκμεταλλευμασταν μως λες τις ευκαιρες για να επιδοθομε σ' ασυνθιστες πρξεις. Αυτ δε σημανει πως δεν εμασταν ντροπαλο, κθε λλο μλιστα, μως κτι ακατανκητο μας σπρωχνε και τους δυο να προκαλομε ζευγαρωτ την αιδ με τη μεγαλτερη ξεδιαντροπι. τσι, πριν καλ-καλ ολοκληρσει αυτ που μου ζητοσε, δηλαδ να μη ξανατραβξω ποτ πια μνος μου μαλακα, (εμασταν στη κορυφ ενς απτομου βρχου που κρεμτανε πνω απ τη θλασσα), μου κατβασε το πανταλνι, με ξαπλωσε καταγς, μζεψε ως απνω τα φουστνια της, κθισε στη κοιλι μου κι αποξεχστηκε, εν εγ βθιζα στον κλο της να μου δχτυλο, που το 'χα προηγουμνως πασαλεψει με το νεαρ μου σπρμα. πειτα γρισε και ξπλωσε προς τα μπρος, με το κεφλι κτω απ το πος μου, ανμεσα στα μποτια μου και σηκνοντας ψηλ τον κλο, μετακνησε το κορμ της προς εμνα που σκωνα με ττοιο τρπο το κεφλι, στε να το φρω στο διο ψος με τον κλο της, τσι που τα γνατ της ρθανε και στηριχτκανε στους μους μου.
 -"Μπορες να κατουρσεις προς τα πνω και να το φτσεις στον κλο μου;" με ρτησε.
 -"Μπορ" απντησα, "τσι που κθεσαι μως, θα σου κατουρσω το φουστνι και το πρσωπο".
 -"Ε και;" μ' κοψεν αυτ αποφασιστικ κι κανα αυτ που μου 'πε. Δε πρφτασα μως να τελεισω το κατορημα κι να δετερο κμα ξεχθηκεν απ μσα μου και τη κατβρεξε, τοτη τη φορ μως ταν μορφο κτασπρο σπρμα.
     Στο μεταξ, η μυρωδι της θλασσας μπερδευτανε με τη μυρωδι των μουσκεμνων εσωρροχων, των γυμνν μας σωμτων και του σπρματος. Εχεν αρχσει να βραδιζει κι εμες εμασταν πντα σε κενη την απθανη στση, χωρς ν' ανησυχομε να κουνιμαστε, οπτε κποια στιγμ ακοσαμε βματα στα χρτα.
 -"Μη κουνισαι, σ' ικετεω", μου 'πε η Σιμν. Τα βματα εχαν σταματσει, δε μποροσαμε μως να δομε ποιος ερχταν. Και των δυο μας οι ανσες εχαν κοπε. τσι τουρλωμνος πως ταν ο κλος της, μοιαζε πργματι με πανσχυρη ικεσα, τσο τλειος ταν, με τους δυο στενος κι αφρτους του γλουτος, που τους χριζε το βαθ σχσμα στη μση και δεν εχα καμι αμφιβολα πως ετε ντρας ταν αυτς ο γνωστος, ετε γυνακα, γργορα θα υπκυπτε στον πειρασμ και θ' αναγκαζταν, βλποντας αυτν τον κλο, να τραβξει μιαν αβυσσαλα μαλακα. Τα βματα μως ξανακοστηκαν, πιο βιαστικ τρα, σχεδν σα τρξιμο και ξαφνικ εδα να εμφανζεται να υπροχο ξανθ κορτσι, η Μαρσλ, απ' λες μας τις φλες πιο αγν κι η πιο ευλωτη. Εμες οι δυο μως μασταν πολ σφιχτ μπλεγμνοι με τη φριχτ στση που 'χαμε πρει και δε μποροσαμε να κουνσουμε οτε το μικρ μας δαχτυλκι, οπτε ξαφνικ ρημη φλη μας σωριστηκε καταγς και ζρωσε στα χρτα κλαγοντας με λυγμος. Ττε μνο λσαμε το εξωφρενικ μας αγκλιασμα και ριχτκαμε πνω σ' να εγκαταλειμμνο σμα. Η Σιμν της σκωσε τη φοστα, της σχισε τη κυλτα και μου 'δειξε συνεπαρμνη, να καινοργιο κλο, το διο ωραο, το διο τλειο με τον δικ της, που πεσα κι ρχισα να τον φιλ με λσσα, εν συγχρνως τριβα τον κλο της Σιμν που τλιξε τα μποτια της γρω απ τη μση της παρξενης Μαρσλ, η οποα το μνο πια που δεν κρυβε ταν οι λυγμο της.
 -"Μαρσλ", της φναξα, "σ' εξορκζω, σταμτα να κλαις. Θλω να με φιλσεις στο στμα..." Τα ωραα της σια μαλλι της τα χιδευε η Σιμν δνοντς της παντο τρυφερ φιλι.
     Στο μεταξ, ο καιρς εχε γυρσει για τα καλ στη καταιγδα και μαζ με τη νχτα, ρχισαν να πφτουν χοντρς σταγνες, φρνοντας χαλρωση, μετ το πλκωμα της αποπνικτικς ζστης μιας ολκερης μρας που δε κουνιταν φλλο. Η θλασσα κανε τρα φοβρο θρυβο που τον σκπαζαν τα μακρσυρτα μπουμπουνητ του κεραυνο και με τις αστραπς μποροσα κι βλεπα ξαφνικ, σα να 'ταν μρα μεσημρι, τους δυο αυνανιζμενους κλους των κοριτσιν που δε βγζανε πια λξη. Τα τρα κορμι μας τα υποδαλιζε βναυση φρεντιδα. Δυο νεαρ στματα συναγωνζονταν ποιο θα κνει δικ του τον κλο μου, τ' αρχδια μου και τη ψωλ μου, εγ μως νοιγα κι λο νοιγα, γυναικεα σκλια υγρ απ σλια σπρμα σα να 'θελα να ξεφγω απ το σφιχταγκλιασμα ενς τρατος, αλλ' αυτ το τρας δεν ταν λλο απ τη τρομαχτικ βα των κινσεν μου. Τελικ, η ζεστ βροχ ρχισε να πφτει καταρρακτωδς κι κανε τελεως μοσκεμα τα σματ μας που δε κρβανε πια τποτα. Δυνατο κεραυνο μας συγκλνιζαν και φοντωναν κθε φορ και περισστερο την αγανχτησ μας, κνοντας μας να βγζουμε κραυγς λσσας που επαναλαμβνονταν με κθε αστραπ, γιατ η καθεμι βγαζε στο φως τα γεννητικ μας ργανα. Η Σιμν εχε βρει μια γοβα με λσπη και λσπωνε το σμα της πασαλεβοντς το ξαλλη: μαλακιζταν με το χμα και τρανταζταν απ βαιες συσπσεις ηδονς καθς τη μαστγωνε η μπρα, εν εγ εχα το κεφλι μου χωμνο σφιχτ ανμεσα στα λασπωμνα μποτια της κι αυτ το πρσωπ της βουτηγμνο στα λασπνερα, που πηγαινφερνε μ' γριες κινσεις τον κλο της Μαρσλ την οποα εχε πλοκαμισει τυλγοντας το να της μπρτσο γρω απ τη μση της, εν με τ' λλο χρι εχε γαντζσει τον γλουτ και τον τραβοσε και τον νοιγε με δναμη...

                                         Εκδσεις ΑΓΡΑ Μρτης 1980
                                              μετφρ:
Δημ. Δημητριδη

___________________________________

                Σουβενρς

Οι θμησς μας μοιζουνε κμαρες δχως κλεθρα,
κμαρες δειες. Δεν τολμ κανες σ' αυτς να μπη
γιατ χουν παληο πργονοι λλοτε κει πεθνει.
Ζομε στο σπτι πονε αυτς οι κμαρες κλεισμνες
και ξρουμε πως βρσκονται πντοτε κει κλειστς.
Η ρδινη ενε κμαρη... κι η κμαρη η γαλζια.

τσι το σπτι αυτ σιγ με μοναξι γεμζει
κι μως κει μσα ακμα μεις ζομε χαμογελντας.
Τη δχομαι ταν κποτες η θμηση περνει.
Της λω: «Θα θαναρθ για σ...να, μενε κπου εδ».

Σ' λη μου, ξρω, τη ζω στη θση της πως ενε,
μως ξεχν, καμμι φορ, να πω να την ιδ.
Κι ενε απι αυτς τρα πολλς στο παλη σπτι μσα
κι εγκαρτερονε τρα πια στο να τις λησμονον.

Κι αν οτε τοτη τη στιγμ δεν ρθω, οτε κι απψε
μη το ζηττε απι την καρδι παρι σο απι τη ζω.
Το ξρω πως κοιμνται κει και πσω απνα φργμα.
Να πω να μθω αν ενε αυτς, ανγκη πια καμμι.

Απ το δρμο τα μικρ παρθυρ τους βλπω
κι αυτ θε νναι ως που και γω θε να σβηστ, κι αυτς.
Κι μως κποτε μσα στις καθημερινς σκις
νοιθω, δεν ξρω, τι ψυχρ αγωνα και τι ργος
και μτε ξεχωρζοντας πθεν η θλψη αυτ περν...

Λοιπν κθε φορ κι απ 'να πνθος θρθη.
Μια ταραχ θαρθ κρυφ να μας ειδοποιση
πως πθανε μια θμηση, για πντα φυγε πια...
μως δε διακρνουμε καλ ποια απ' λες νταν
γιατ ενε τσο πια παλης... Τποτα δε θυμζουν.
Μονχα νοιθω μσα μου βλφαρα να σφαλζουν...

(μτφρ.: Μαρα Πολυδορη)

      Ακουμπ Τον Ποτσο Μου…

Ακουμπ τον ποτσο μου στο μγουλ σου
η κρη του ψηλαφε τ' αυτ σου
γλεψε μου τ' αρχδια αργ
η γλσσα σου εναι απαλ σαν νερ

η γλσσα σου εναι τραχει σαν σφαγας
εναι κκκινη σαν αρνσιο μποτι
η κρη της εναι να περιστρι που κρζει
τον ποτσο μου κατακλζουνε σλια

ο κλος σου εναι ο θες μου
ανογει σαν το στμα σου
τον λατρεω σαν τον ουραν
τον ευλαβομαι σαν φωτι

πνω απ τη βαθει σχισμ σου
απλνω τα γυμν σου πδια
τα ανογω σαν βιβλο
που διαβζω ,τι με σκοτνει

***

Η καρδι μου εναι παγωμνη τρμω
απ τα βθη του πνου μου σε καλ
με μια απνθρωπη κραυγ
σαν να γενν

με στραγγαλζεις σαν θνατος
το γνωρζω αυτ αξιοθρνητα
σε βρσκω μονχα στην επιθαντια αγωνα
εσαι μορφη σαν το θνατο

λες οι λξεις με στραγγαλζουν

* * *

δσε τα μτια μου
αγαπ τη νχτα
η καρδι μου εναι μαρη

σπρξε με μσα στη νχτα
λα εναι ψετικα
υποφρω

ο κσμος μυρζει σαν το θνατο
πουλι πετνε στα τυφλ
εσαι σκοτειν σμπως νας μαρος ουρανς

* * *

η γιορτ θα αρχσει
στη λσπη και το φβο

αστρια θα πσουν
ταν ο θνατος πλησισει

* * *

Εσαι ο τρμος της νχτας
η αγπη μου για σνα μοιζει κραυγ θαντου
εσαι αδναμη σαν θνατος

η αγπη μου για σνα μοιζει με παραλρημα
ξρεις το κεφλι μου πεθανει
εσαι το απραντο ο φβος

εσαι μορφη σαν φνος
η καρδι μου διαστλλεται τερατωδς ασφυκτι
η κοιλι σου εναι γυμν σαν τη νχτα

* * *

Με οδηγες κατευθεαν προς το τλος
η επιθαντια αγωνα χει ξεκινσει
δεν χω τποτ’ λλο να σου πω
σου μιλω απ τους νεκρος
μα οι νεκρο εναι σιωπηλο

* * *

   Ο Τοχος

να πελκι
δστε μου να πελκι
για να τρομξω τον εαυτ μου
με τη σκι μου στον τοχο
πλξη
ασθημα κεντητας
κπωση

* * *

            Μοναξι

Αντχειρας στο μουν
Μετληψη πνω στα γυμν σου στθη
ο κλος μου σπιλνει το αντιμνσιο
το στμα μου εκλιπαρε Ω Χριστ
η ευσπλαχνα του ακνθινου στεφνου σου.

* * *

      Η Μασσαλιτιδα Της Αγπης

Δο γυμνο εραστς τραγουδον τη Μασσαλιτιδα
δο καθημαγμνα φιλι δαγκνουν τη καρδι τους
λογα καλπζουν προς τα μπρος
καβαλρηδες νεκρο
χωρι εγκαταλειμμνο
να παιδκι κλαει
μσα στην ατλειωτη νχτα

* * *

Καθς πεθανω θα θελα να κρατ

Καθς πεθανω θα θελα να κρατ
το αντικεμενο που θα μου δσεις
να σφγγω μσα στο παγωμνο μου χρι
στερα να το λερσω με τα χελη μου
με το σλιο της επιθαντιας αγωνας

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers