ΕισαγωγÞ
Πριν λßγες μÝρες, üσοι τουλÜχιστον παρακολουθεßτε τις αναρτÞσεις του Στεκιοý μου, θα προσÝξατε πως ανÝβασα Λυσßα. Για να το κÜνω αυτü, üπως Þτανε φυσικü, ξεκßνησα αναζητÞσεις, συγκÝντρωσα στοιχεßα, μελÝτησα τα Ýργα που εßχα στη κατοχÞ μου κι αποφÜσισα το πλÜνο ανÜρτησης. Το τακτοποßησα και πÜει κι αυτü στο δρüμο του μαζß με τ’ Üλλα. Το καταφχαριστÞθηκα δε, πρÝπει να σας πω.
Ωστüσο, μελετþντας τα Ýργα του για να διαλÝξω εκεßνα που θα βÜλω, Ýπεσα και σ’ Ýνα που δεν εßχε σωθεß αυτοýσιο και πικρÜθηκα γιατß ο τßτλος του Þταν απßθανος: Λυσßου: Ερωτικüς! ¸κανα αναζÞτηση γιατß δε δηλωνüτανε μÞτε σα χαμÝνος και βρÞκα που θα τονε πετýχαινα και χÜρηκα πÜρα πολý. ΣκÝφτηκα πως ο μεγÜλος εκεßνος ρÞτορας και τÝλειος υποστηρικτÞς, üλο και κÜτι θα ‘χε να πει για κεßνο το περßφημο θÝμα του ¸ρωτα.
Ο Λυσßας Ýγραψε 2 ειδþν λüγους: επιδεικτικοýς, δηλαδÞ θα προσφωνοýνταν σε κÜποια σοβαρÞν εκδÞλωση, üπως ο «Ολυμπιακüς» που εκφωνÞθηκε στην Ολυμπßα (βλ. σχετικü Üρθρο μου) κι υποστηρικτικοýς, δηλαδÞ Ýγραφε λüγους Þ εκφωνοýσε λüγους του, σε δßκες, προς υποστÞριξη των εκδικαζομÝνων. Ο «Ερωτικüς» του δεν ενÝπιπτε σε καμμιÜ κατηγορßα και μου κßνησε τη περιÝργεια ακüμα πιüτερο, καθþς Ýμαθα πως σþθηκε σε κÜποιο Ýργο του ΠλÜτωνα: στο Φαßδρο! ΧαρÜ εγþ, Üνοιξα τον ΠλÜτωνα, διÜβασα τα κεßμενα που προηγοýντο του Ýργου κι Ýπαθα λαχτÜρα, που δεν εßχα υπολογßσει üταν το ξεκινοýσα. ΔιÜβασα κι üλο το Ýργο και θαýμασα κι αμÝσως Þξερα πλÝον τι πρÝπει να κÜνω.
Ο ΠλÜτων Ýγραψε αυτü το Ýργο για 2 λüγους: για τον ¸ρωτα και για τη Δýναμη του Λüγου σε αυτüν και πρÜγματι θαρρþ καταφÝρνει μια χαρÜ να μας δþσει τα φþτα του, περιλαμβÜνοντας μες σ’ αυτü το Ýργο 3 δυνατÝς απüψεις περß ¸ρωτος και τüσο σφαιρικÝς, που εßναι σχεδüν αδýνατο να μη συμφωνÞσεις με κÜποια. Στην ουσßα πρüκειται για μια φιλοσοφικÞ κüντρα μεταξý του Λυσßου, του ΣωκρÜτους και του ßδιου του ΠλÜτωνος. Πριν üμως προχωρÞσω σ’ αυτü να σας κÜνω μιαν εßσοδο στο τρüπο των αρχαßων της εποχÞς, Ýτσι καθþς τα διÜβασα προ ετþν (συγχωρÞστε με παρακαλþ, αλλÜ η μνÞμη μου δεν εγκαλεß τη πηγÞ, αν Þτανε δοκßμιο, μελÝτη Þ ιστορßα, και τßνος) και θα προσπαθÞσω να τα θυμηθþ üσο πιο καλÜ μπορþ, για να γßνει κι αντιληπτü καλλßτερα το παρακÜτω πüνημα.
Την εποχÞ κεßνη, üταν Ýνας νεαρüς –αν μου επιτρÝπετε τη λÝξη- ντεμπυντÜντ, üστις Þταν απü καλÞν οικογÝνεια, εßχε δεßξει αρετÞ, ηθικÞ, με αθλητικü σþμα και κÜλλος (νους υγιÞς εν σþματι υγιÞ) κι Þθελε να βγει στη κοινωνßα, να μÜθει, ν' ασκηθεß, να κÜνει κÜτι σωστü, τÝλος πÜντων, με τη ζωÞ του, επιβαλλüταν να βρει Ýνα καλü φßλο. Ο φßλος αυτüς, Ýπρεπε να 'ναι αναλüγων προσüντων, να 'χει Þδη üμως σπουδÜσει, στη ζωÞ και στα γρÜμματα, στις τÝχνες, στα αθλÞματα, να 'ναι κι αυτüς με αρετÞν, ηθικÞν, απü επßσης καλÞν οικογÝνεια και τα λοιπÜ, και τα λοιπÜ. Επßσης να 'ναι Ýμπειρος σε üλα, πολιτικÞ ρητορικÞ, γνþσεις και φυσικÜ στον Ýρωτα.
Ο φßλος αυτüς (που πλÝον θα τονε λÝω ΕραστÞ), Þτανε μεν απαραßτητο να ‘χει üλα τα πÜνω προτερÞματα, αλλÜ πουθενÜ δεν οριζüταν η ηλικßα του. Μποροýσε να ‘ναι κÜποιος 30Üρης, 40Üρης Þ κι 25Üρης αλλÜ κι εγνωσμÝνης αξßας, þστε να ‘χει υπü τη προστασßα του Ýνα μετÝφηβο, στα 17-18 του χρüνια. ΦυσικÜ üσο πιο καλüς και πιο εγνωσμÝνης αξßας ο ΕραστÞς, τüσο πιο καλü ‘üνομα’ Ýχτιζεν ο μικρüς (που θα τονε λÝω ΕρωμÝνο, γιατß αυτÞ πÜνω-κÜτω εßναι η διαφορÜ στους üρους της εποχÞς εκεßνης).
Ο ΕραστÞς εκτüς που θα επιφορτιζüταν üλη την εκπαßδευση του ΕρωμÝνου του, εκτüς που θα του ‘κανε συντροφιÜ, εκτüς που θα τονε συμβοýλευε, θα τονε φρüντιζε και θα τον υποστÞριζε, θα 'τανε κι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ γι' αυτüν κι υπüλογος, σε üλα. Αν δηλαδÞ ο μικρüς Ýκανε μιαν ασÝβεια, δεν τ' Üκουγεν αυτüς, αλλÜ ο ΕραστÞς του, που δεν τονε πρüσεξε και φυσικÜ αυτüς με τη σειρÜ του θα 'πρεπε να εξιλεωθεß και μετÜ να τα χþσει και στον ΕρωμÝνο του, που του λÝρωσε το ßματζ κι ßσως αν το παρÜπτωμα Þτανε μεγÜλο, να τονε παρατοýσε σýξυλο. ΜÜλιστα! Κι αν ο μικρüς Ýμενε Ýκθετος με μεγÜλη μουτζαλιÜ στο βιογραφικü του, κανεßς δε θα τον Þθελε για ΕρωμÝνο πια, -μ' ü,τι συνεπαγüταν αυτü κι Þτανε πολλÜ, πιστÝψτε με.. ΘÝλω να δεßξω πως Þτανε κÜτι τις σημαντικü κεßνη την εποχÞ και σε μας δεν πÝφτει λüγος.
ΣυνÞθως λοιπüν ο ΕραστÞς -αναλüγως και το τß θα 'θελε να κÜνει στη ζωÞ του ο νεαρüς- επιλεγüταν απü ηλιακÜ μεγαλýτερους και μÜλιστα σοφοýς της εποχÞς, -εν προκειμÝνω τουλÜχιστον, στο θÝμα που κÜνω λüγο. Εßτε, πÞγαινε σε κÜποιον, üστις αφοý Üκουγε, τον Ýπαιρνε για Ýνα περßπατο τÜχα, αλλÜ τον οδηγοýσε προς τα κει, üπου υπÞρχεν ο κατÜλληλος, για να τους συστÞσει τÜχα, τυχαßα. ΔηλαδÞ Þ θα τονε κρατοýσε αυτüς, Þ θα του σýστηνε με τρüπο Ýνα που θεωροýσεν ο ßδιος σα κατÜλληλο και φυσικÜ δε θα τονε πÞγαινε καρφß σα σφÜγιο, αλλÜ θα τονε σýστηνε προσεκτικÜ, με κατÜλληλα λüγια και παραινÝσεις κλπ.
Στο Ýργο λοιπüν του που μελετÜμε σÞμερα, ο Φαßδρος εßναι Ýνας νεαρüς υποψÞφιος ΕρωμÝνος, καθþς Ýχει üλα τα προσüντα που περιγρÜφησαν παραπÜνω κι αναζητεß τον ΣωκρÜτη, για να του μιλÞσει, να τονε συμβουλευτεß, καθþς ως φαßνεται και στο κεßμενο, τον Ýχει σε πολý μεγÜλην υπüληψη. Εν τω μεταξý, επειδÞ Þταν üμορφο παλικÜρι και θαυμÜσιος (σýμφωνα πÜντα με τον ΠλÜτωνα), ο Λυσßας τον εßχε προφανþς στοχεýσει και για το λüγον αυτü, του εßχε γρÜψει Ýνα λüγο, τον λεγüμενον Ερωτικü και του τονε δßνει να διαβÜσει, με σκοπü μÜλλον να τονε κÜνει δικü του ΕρωμÝνο.
Ο Φαßδρος λοιπüν Ýχοντας το λüγον υπü μÜλης, βρßσκει το ΣωκρÜτη και του ζητÜ συντροφιÜ, κουβÝντα και συμβουλÞ για κÜποιο σοβαρü θÝμα, -το λüγο του Λυσßου. Ο ΣωκρÜτης πÜντα δεκτικüς, φανερÜ γοητευμÝνος φυσικÜ, απü τη ποιüτητα του νεαροý, δÝχεται με χαρÜ του κι αφοý περιπατοýνε για λßγο και κÜθονται, ξεκινÜνε να λÝνε τα γνωστÜ και μüλις Ýρχεται η στιγμÞ, ο νεαρüς του ξεφουρνßζει το θÝμα, πως θα του διαβÜσει το λüγο που του Ýγραψεν ο Λυσßας και πως Þδη τον Ýχει εντυπωσιÜσει, αλλÜ θα 'θελε ν' ακοýσει και τη γνþμη του. Ο ΣωκρÜτης του μιλÜ παινετικÜ για το ρÞτορα, που δεßχνει να τονε θαυμÜζει και θεωρεß τιμητικü το να ακοýσει απü τα νεανικÜ χεßλια του Φαßδρου τα θαυμÜσια αυτÜ λüγια.
Απ’ üσο καταλαβαßνω, κÜτι τÝτοιο σßγουρα συνÝβη, αμφιβÜλλω αν Ýγινε μεταξý Φαßδρου (αν üντως Þταν υπαρκτü Þ üχι πρüσωπο και δε με νοιÜζει καν, εδþ που τα λÝμε) και ΣωκρÜτη. ºσως και να 'γινε, ßσως κι üχι, πÜντως εγþ λÝω πως Ýγινε μεταξý κÜποιου νÝου, αναλüγων προσüντων και του ßδιου του ΠλÜτωνα, μα Üλλαξε τα ονüματα. Δεν Ýχει üμως σημασßα, κεßνο που 'χει σημασßα, εßναι ο τρüπος που προσπαθοýνε 3 σοφοß της εποχÞς να δελεÜσουνε και να σαγηνÝψουν νεαρü Üτομο, που Þδη με τα ονüματα και μüνον εßναι κερδισμÝνη μÜχη και περÞφανος, που του δþσανε τη πρÝπουσα σημασßα, τÝτοια και τüσα ιερÜ τÝρατα. ΠροσωπικÞ Üποψη, Ýτσι ως εξελßσσεται το Ýργο, ο νεαρüς Ýχει Þδη λÜβει μια προσφορÜ, Ýχει Þδη πÜρει την απüφαση πως πρÝπει να ενταχθεß σ' Ýνα σεβÜσμιο ΕραστÞ και να γßνει ΕρωμÝνος του κι απλÜ μÝνει να δει, σε ποιüν εξ αυτþν τελικÜ θα καταλÞξει, ξÝροντας εκ των προτÝρων πως χαμÝνος δε θα βγει σε καμμιÜ των επιλογþν του.
Εßναι λοιπüν Ýνα παραμýθι σαγÞνης και πειθοýς, 3 μελßρρυτων και σοφþν, πανÜξιων ανθρþπων. Εßναι περßτεχνος ο τρüπος που χειρßζονται κι οι 3 το λüγο και τα επιχειρÞματα και το… διακριτικü φλερτ εßναι εξαιρετικü. ΛÝω λοιπüν εδþ, να καθÞσουμε παρÝα με το ΣωκρÜτη, εδþ στον ßσκιο του μεγÜλου πλατÜνου και ν’ ακοýσουμε κι εμεßς μαζß του, τι Ýχει να πει επß του θÝματος ο Λυσßας. Μüλις τελειþσει, θα τα ξαναποýμε λιγÜκι, για να πÜμε στο παρακÜτω. Ιδοý λοιπüν, το 1ο μÝρος της Ερωτομαχßας:
"Ερωτικüς" Λυσßου
(αυτοýσιος)
Ποια εßναι η επιθυμßα μου, το ξÝρεις καλÜ κι ü,τι νομßζω πως μας συμφÝρει να πραγματοποιηθεß, το Ýχεις ακοýσει κι Ýχω την αξßωση να μην αποτýχω σ' αυτü που ζητþ, επειδÞ συμβαßνει να μην εßμαι ερωτευμÝνος μαζß σου. Γιατß οι ερωτευμÝνοι, üταν σβÞσει η επιθυμßα τους, μετανιþνουνε για τα καλÜ που Ýχουνε κÜνει, ενþ για κεßνους που δεν κατÝχονται απü Ýρωτα, δεν Ýρχεται η þρα ν' αλλÜξουν γνþμη. Γιατß το καλü που κÜνουν ανÜλογα με τη δýναμη τους, δεν το κÜνουν απü τη πßεση ανÜγκης του πÜθους τους, αλλÜ με τη θÝληση τους, με κριτÞριο εκεßνα που σκÝπτονται üτι θα εßναι καλýτερα για τα δικÜ τους ζητÞματα.
ΕπιπλÝον, αυτοß που κατÝχονται απü Ýρωτα αναλογßζονται πüσα απü τα θÝματα τους τα χειρßστηκαν Üσχημα εξαιτßας του Ýρωτα, αλλÜ και πüσα ευεργετÞματα Ýχουν κÜνει και προσθÝτοντας και τον κüπο που κατÝβαλαν, πιστεýουν πως απü καιρü Ýχουν ανταποδþσει Üξια τη χÜρη που üφειλαν στους αγαπημÝνους τους' ενþ κεßνοι που δεν εßναι ερωτευμÝνοι, δεν μποροýν οýτε να προφασßζονται πως, εξαιτßας του Ýρωτα, αμÝλησαν τα ζητÞματα τους, οýτε να υπολογßζουν τα περασμÝνα τους βÜσανα, οýτε να παραπονεθοýν για τις συγκροýσεις τους με τους δικοýς τους, Ýτσι, ýστερα απü τον παραμερισμü τüσων κακþν, δεν τους μÝνει τßποτε Üλλο απü το να κÜνουν πρüθυμα ü,τι νομßζουν üτι θα ευχαριστÞσει εκεßνους που αγαποýν.
Ακüμη, αν αξßζει να 'χει κανεßς σε μεγÜλη εκτßμηση τους κατεχüμενους απü Ýρωτα γι' αυτü, επειδÞ δηλαδÞ λÝγεται πως Ýχουνε τη μεγαλýτερη αγÜπη για κεßνους με τους οποßους εßναι ερωτευμÝνοι κι επßσης, εßναι Ýτοιμοι και με τα λüγια και με τα Ýργα, να ευχαριστοýνε τους αγαπημÝνους τους, παρ’ üλο που Ýτσι θα γßνονται απεχθεßς στους Üλλους. Εßναι εýκολο να καταλÜβει κανεßς αν λÝνε αλÞθεια, αφοý üποιους αγαπÞσουν αργüτερα, θα τους Ýχουνε σε ψηλüτερη θÝση απü τους προηγοýμενους κι εßναι φανερü πως θα κÜνουν κακü στους τωρινοýς, αν Ýτσι αρÝσει στους επüμενους.
ΑλÞθεια πþς μπορεß να ‘ναι φυσικü να παραχωρÞσει κανεßς τüσο μεγÜλην εýνοια σε κÜποιον που ‘χει τÝτοιο βÜσανο που κανÝνας, ακüμα κι Ýμπειρος δε θα επιχειροýσε να το γιατρÝψει; Αν κι οι ßδιοι μολογοýνε πως πιο πολý εßναι Üρρωστοι παρÜ Ýχουνε τα λογικÜ τους και ξÝρουν üτι παραλογßζονται, αλλÜ δε μποροýν να κρατηθοýν, πþς λοιπüν εßναι δυνατüν, αν ξαναβροýνε τη λογικÞ τους να θεωρÞσουνε σωστÜ αυτÜ που σκÝφτηκαν üσο βρßσκονταν σ’ αυτÞ τη κατÜσταση; ΒÝβαια αν εßχες να διαλÝξεις τον καλýτερο απü τους ερωτευμÝνους η επιλογÞ σου θα γινüταν μεταξý λßγων. Αν üμως Þταν να διαλÝξεις απü τους Üλλους εκεßνο που σου ταιριÜζει πιüτερο, θα επÝλεγες μÝσα σε πολλοýς, Ýχεις λοιπüν πολý μεγαλýτερη ελπßδα να πετýχεις μÝσα σ’ αυτοýς εκεßνον που θα ‘ναι Üξιος της φιλßας σου.
Αν πÜλι φοβÜσαι το καθιερωμÝνο Ýθιμο, üτι δηλαδÞ, αν μÜθουν οι Üνθρωποι τη σχÝση σου, θα ντροπιαστεßς, να ξÝρεις πως εßναι φυσικü οι ερωτευμÝνοι, πιστεýοντας üτι οι Üλλοι τους ζηλεýουν με τον τρüπο που οι ßδιοι ζηλεýονται μεταξý τους, να καταληφθοýν απü Ýπαρση μιλþντας για τοýτο και προκειμÝνου να δþσουν αξßα στον εαυτü τους, να δεßχνουν μ' Ýμφαση σ' üλους πως τüσοι κüποι τους δεν Þσαν μÜταιοι, ενþ üσοι δεν κατÝχονται απü Ýρωτα, να ξÝρεις üτι εßναι πÜλι φυσικü, αφοý αυτοκυριαρχοýνται, να επιλÝγουν το καλýτερο γι' αυτοýς κι üχι τη φÞμη ανÜμεσα στους ανθρþπους. Ακüμα, αναγκαßα πολλοß θα μÜθουνε για τους ερωτευμÝνους και θα τους δουν να τρÝχουνε πßσω απ' αυτοýς που αγαπÜνε κι üλο μ' αυτü ν' ασχολοýνται, Ýτσι þστε üταν τους δουν να μιλοýν μεταξý τους, θα θεωρÞσουν üτι κεßνοι εßναι μαζß επειδÞ η επιθυμßα τους Þ Ýχει ικανοποιηθεß Þ πρüκειται να ικανοποιηθεß, üμως τους μη κατεχüμενους απü Ýρωτα, οýτε καν επιχειροýν να τους κατηγορÞσουν για το üτι εßναι μαζß, γιατß γνωρßζουν üτι εßναι φυσικü να μιλÜ κανεßς με κÜποιον üταν η αιτßα εßναι η φιλßα Þ κÜποια Üλλη ευχαρßστηση.
ΒÝβαια, αν σου συμβεß να φοβηθεßς επειδÞ πιστεýεις üτι εßναι δýσκολο να παραμÝνει σταθερÞ η φιλßα κι üτι, με üποιον τρüπο κι αν προκýψει διαφωνßα, üταν η σχÝση δεν εßναι ερωτικÞ, θ' αποβεß κοινü το κακü και για τους δýο, ενþ, üταν εσý διακινδυνεýεις δßνοντας τα πολυτιμüτερα που 'χεις, θα εßσαι σý που θα ζημιωθεßς πολý σοβαρÜ, τüτε εýλογον εßναι να φοβÜσαι πιüτερο αυτοýς που κατÝχονται απü Ýρωτα, γιατß πολλÜ εßναι αυτÜ που τους στεναχωροýνε και πιστεýουνε üτι üλα γßνονται για να βλαφθοýν οι ßδιοι. Γι' αυτü κι εμποδßζουν τις συνευρÝσεις των αγαπημÝνων τους με τους Üλλους, γιατß φοβοýνται μÞπως εκεßνοι που 'χουνε περιουσßα εκμεταλλευτοýνε τη χρηματικÞ τους υπεροχÞ και τους ξεπερÜσουνε και μÞπως οι μορφωμÝνοι αξιοποιÞσουν τη φρüνηση τους και γßνουνε καλýτεροι τους και προφυλÜσσονται απ' τη δýναμη του καθενüς απ' üσους κατÝχουνε κÜποιο Üλλο αγαθü. Αφοý καταφÝρουν να σε πεßσουν να γßνεις μισητüς σ' αυτοýς, σε φθÜνουνε στο σημεßο να μεßνεις Ýρημος απü φßλους και, στη περßπτωση που προσÝξεις το δικü σου συμφÝρον και σκεφθεßς καλλßτερα απü τους ßδιους, θα φθÜσεις σε διαμÜχη μαζß τους. Αντßθετα üσοι δε συνÝβη να κατÝχονται απ' τον Ýρωτα και πÝτυχαν με την αξßα τους εκεßνα που επιθυμοýσανε δε θα φθονοýσαν αυτοýς που σε συναναστρÝφονται αλλÜ ßσα-ßσα θα μισοýσαν üσους δε θÝλουν να σε συναναστραφοýν, γιατß πιστεýουν üτι οι δεýτεροι τους περιφρονοýν, ενþ απü τους πρþτους ωφελοýνται, Ýτσι þστε υπÜρχει πολý μεγαλýτερη ελπßδα η σχÝση τους μαζß σου να δημιουργÞσει φιλßα, παρÜ να προκαλÝσει Ýχθρα.
ΕξÜλλου πολλοß απ' τους ερωτευμÝνους ποθÞσανε το σþμα του αγαπημÝνου πριν ακüμα μÜθουν το χαρακτÞρα τους και πριν γνωρßσουν απü κοντÜ τη συνολικÞ προσωπικÞ του κατÜσταση, Ýτσι που εßναι αβÝβαιο αν θα θελÞσουν να 'ναι φßλοι του κι üταν θα σβÞσει η επιθυμßα τους, üμως σε κεßνους που δεν κατÝχονται απü Ýρωτα και τα κÜναν αυτÜ üντας απü πριν φßλοι μεταξý τους, δεν εßναι φυσικü ν' αδυνατßζει η φιλßα εξαιτßας üσων τους Ýδωσαν ευχαρßστηση, αλλÜ, αντßθετα, τοýτα θα παραμεßνουν αναμνÞσεις για üσα θα τους συμβοýνε στο μÝλλον. ΠρÝπει να περιμÝνεις να γßνεις καλýτερος αν ακοýσεις εμÝνα παρÜ κÜποιον εραστÞ. Γιατß οι εραστÝς επαινοýν αυτÜ που λες και που κÜνεις, ακüμα κι αν αυτÜ δε συμβαδßζουν με το καλü, επειδÞ αφενüς φοβοýνται μÞπως σου γßνουν απεχθεßς κι αφετÝρου, γιατß εξ αιτßας του πüθου τους, δεν εκτιμοýνε σωστÜ τα πρÜγματα.
ΤÝτοια Ýχει να δεßξει ο Ýρωτας, εκεßνους που δυστυχοýν στα ερωτικÜ, τους κÜνει να πιστεýουν üτι εßναι δυσÜρεστα κι üσα δεν προκαλοýν λýπη στους Üλλους, ενþ üσους ευτυχοýν, τους κÜνει να επαινοýν κι üσα δεν εßναι Üξια για ευχαρßστηση Ýτσι, εκεßνους που εισπρÜττουν τον Ýρωτα ταιριÜζει πιο πολý κανεßς να τους λυπÜται, παρÜ να τους ζηλεýει. Αν üμως συναινÝσεις σε αυτÜ που σου λÝω, κατ’ αρχÞν δε θα σε συναναστρÝφομαι αποβλÝποντας μüνο στην ηδονÞ της στιγμÞς, αλλÜ και στη μελλοντικÞ ωφÝλεια, δε θα καταβÜλλομαι απü τον Ýρωτα, αλλÜ θα αυτοκυριαρχοýμαι, δε θα δημιουργþ Ýντονη Ýχθρα για μικροπρÜγματα, αλλÜ ακüμα και για τα σημαντικÜ θα σου θυμþνω λßγο και αργÜ-αργÜ, θα συγχωρþ τ' ακοýσια λÜθη και θα προσπαθþ ν' αποτρÝπω τα εκοýσια, αυτÝς εßναι οι εγγυÞσεις μιας φιλßας που θα κρατÞσει πολý καιρü. Αν üμως υπÜρχει μÝσα σου τοýτη η ιδÝα, üτι δηλαδÞ δεν εßναι δυνατü να δημιουργηθεß δυνατÞ φιλßα αν Ýνας απü τους δýο δεν εßναι ερωτευμÝνος, τüτε θα πρÝπει να σκεφθεßς πως, αν ßσχυε αυτü, δε θα εßχαμε τüσο μεγÜλη αγÜπη οýτε για τα παιδιÜ μας, οýτε για τους πατÝρες μας, οýτε για τις μητÝρες μας κι οýτε θα εßχαμε αποκτÞσει πιστοýς φßλους, γιατß αυτοß δεν Ýχουν γßνει φßλοι μας απü μια τÝτοιου εßδους επιθυμßα, αλλÜ εξαιτßας Üλλων σχÝσεων.
¸πειτα αν πρÝπει κανεßς να δßνει την εýνοιÜ του σ' üσους Ýχουν μεγαλýτερη ανÜγκη, οφεßλει κι απü τους Üλλους ανθρþπους να ευεργετεß üχι τους καλýτερους, αλλÜ κεßνους που δεν Ýχουνε τßποτα, γιατß μüλις αυτοß θ' απαλλαγοýν απü τα μεγαλýτερα δεινÜ, θα του χρωστοýνε τη πιο μεγÜλη χÜρη. Ακüμη στις ιδιωτικÝς συνεστιÜσεις δεν αξßζει κανεßς να προσκαλεß τους φßλους, αλλÜ τους ζητιÜνους κι üσους πεινÜν και θÝλουν να χορτÜσουν. Γιατß κεßνοι και θα τον αγαπÞσουνε και θα τον ακολουθÞσουν και θα τονε συνοδεýσουν ως τη πüρτα του σπιτιοý του και θα ευχαριστηθοýν πÜρα πολý και θα του οφεßλουν üχι τη πιο μικρÞ χÜρη και θα του ευχηθοýν πολλÜ καλÜ.
Ισως üμως πÜλι δεν εßναι ορθü να δßνει κανεßς την εýνοια του σε üσους το Ýχουν μεγÜλη ανÜγκη, αλλÜ σε üποιους Ýχουνε τη μεγαλýτερη δυνατüτητα ν' ανταποδþσουνε τη χÜρη οýτε σε αυτοýς που απλþς ζητοýν, αλλÜ στους Üξιους για τοýτο, οýτε σε κεßνους που θα απολαýσουνε τη νεανικÞ ομορφιÜ σου, αλλÜ σ' üσους, üταν προχωρÞσει η ηλικßα σου, θα δþσουν και σε σÝνα απü τα αγαθÜ τους, οýτε σ' αυτοýς που, Ýχοντας πετýχει ü,τι θÝλουνε, θα παινεýουνε τους εαυτοýς τους μπρος στους Üλλους, αλλÜ σ' üσους θα το αποσιωπÞσουν απ' üλους απü σεμνüτητα οýτε σε κεßνους που 'ναι Ýνθερμοι για λßγο μüνο καιρü, αλλÜ σ' üσους θα παραμεßνουνε φßλοι για üλη τη ζωÞ, οýτε σ' αυτοýς που üταν σβÞσει ο πüθος τους, θ' αναζητÞσουνε πρüφαση για διÝνεξη, αλλÜ σε κεßνους που θα δεßξουνε τη δικÞ τους αρετÞ ακριβþς τüτε που θα Ýχει χαθεß η ομορφιÜ σου.
Να θυμÜσαι λοιπüν αυτÜ που σου εßπα και βÜλε στο νου σου τοýτο, πως οι φßλοι συμβουλεýουνε τους ερωτευμÝνους γιατß θεωροýν üτι εßναι κακü πρÜγμα ο Ýρωτας, ενþ κανεßς απü τους συγγενεßς δε κατηγüρησε ποτÝ κεßνους που δεν εßναι ερωτευμÝνοι, για το üτι δεν εκτιμοýνε σωστÜ τα δικÜ τους θÝματα επειδÞ δεν αγαποýν. ºσως λοιπüν θα μποροýσες να με ρωτÞσεις αν σε συμβουλεýω να προσφÝρεις την εýνοια σου σ' üλους üσους δε κατÝχονται απü Ýρωτα. ¼μως εγþ νομßζω πως οýτε αυτüς που κατÝχεται απü Ýρωτα θα σε προÝτρεπε να 'χεις αυτÞ τη διÜθεση προς üλους τους ερωτευμÝνους.
Γιατß οýτε üποιος το υπολογßσει καλÜ θα βρει üτι το πρÜγμα αξßζει ßση χÜρη, οýτε σý, ενþ επιδιþκεις να κρýβεσαι απü τους Üλλους, θα μπορεßς να χαρßζεσαι σ' üλους üμοια, τη στιγμÞ μÜλιστα που πρÝπει να μην υποστεßτε καμßα ζημßα απ' αυτü, αλλÜ να ωφεληθεßτε κι οι δýο.
Νομßζω üτι εßναι αρκετÜ αυτÜ που Ýχω πει. Αν üμως εσý θÝλεις κÜτι ακüμα και πιστεýεις üτι το Ýχω παραλεßψει, ρþτα με.
---------
Εδþ λοιπüν τελειþνει ο Λυσßας κι ο ΣωκρÜτης ακοýει σκεπτικüς. Στο τÝλος ξεκινÜ να επιχειρηματολογεß, συνομιλþντας με ερωτÞσει, üπως το συνÞθιζε. Κι αφοý λÝνε κÜμποσα, του ζητÜ, αν του επιτρÝπει ο νεαρüς, να απαντÞσει, κατÜ κÜποιον τρüπο, αλλÜ με καλýμμÝνο το κεφÜλι και το πρüσωπο. Ο Φαßδρος παραξενεμÝνος για τη περßεργη χÜρη, δÝχεται üμως με χαρÜ ν' ακοýσει κι ο ΣωκρÜτης ξεκινÜ το δικü του πρþτο ταξßδι. Εμεßς απλþς ακüμα παρακολουθοýμε με κομμÝνη την ανÜσα.
----------
"Αντιερωτικüς" ΣωκρÜτους
(αυτοýσιος)
Εμπρüς λοιπüν, καλÝ μου φßλε, το ποιο εßναι το θÝμα, που πρüκειται να εξετÜσουμε, Ýχει ειπωθεß και προσδιοριστεß, Ýχοντας στο νου μας αυτü ας ποýμε και τα υπüλοιπα, δηλαδÞ ποια ωφÝλεια Þ βλÜβη εßναι εýλογο να Ýχει κεßνος που χαρßζεται, απü τον ερωτευμÝνο και ποια απü τον μη κατεχüμενο απü Ýρωτα.
Αυτüς που κυριαρχεßται απü τον πüθο κι εßναι δοýλος της ηδονÞς, θα θελÞσει οπωσδÞποτε να κανονßσει Ýτσι τα πρÜγματα, þστε να πÜρει απü τον αγαπημÝνο του τη μεγαλýτερη δυνατÞ ευχαρßστηση, üμως σ' Ýναν Üρρωστο, ευχÜριστο εßναι οτιδÞποτε δεν του εναντιþνεται, ενþ του 'ναι εχθρικü το καλλßτερο του και το ßσο με αυτüν. ΕπομÝνως ο εραστÞς με τη θÝληση του δε θα ανεχθεß να 'ναι ο αγαπημÝνος του οýτε καλýτερος, οýτε ßσος με τον ßδιο, και πÜντα θα επιδιþκει να τον κÜνει πιο αδýνατο και κατþτερο του, üμως ο αμαθÞς υστερεß απÝναντι στο σοφü, ο δειλüς απÝναντι στο γενναßο, ο αδýνατος στα λüγια απÝναντι στον εýγλωττο, ο αργüστροφος απÝναντι στον εýστροφο.
Αν υπÜρχουν απü τη φýση κι αν εμφανßζονται ως επßκτητες τüσες και ακüμη περισσüτερες ψυχικÝς αδυναμßες στον αγαπημÝνο του, ο εραστÞς οπωσδÞποτε γι’ Üλλες ευχαριστιÝται κι Üλλων ευνοεß την ανÜπτυξη, διαφορετικÜ, θα στερηθεß την Üμεση ηδονÞ. Απαραßτητα λοιπüν εßναι φθονερüς κι εμποδßζει κι Üλλες πολλÝς κι ωφÝλιμες συναναστροφÝς του αγαπημÝνου του, κυρßως εκεßνες που θα συντελοýσαν πιο πολý στο να γßνει Üντρας κι Ýτσι ο εραστÞς εßναι αναπüφευκτα υπαßτιος μεγÜλης ζημßας του αγαπημÝνου του και μÜλιστα της μεγαλýτερης, üταν εμποδßζει τη συναναστροφÞ που θα τον βοηθοýσε να αποκτÞσει τη μεγαλýτερη φρüνηση. Κι αυτÞ η συναναστροφÞ συμβαßνει να ‘ναι θεúκÞ φιλοσοφßα, απü την οποßα σßγουρα ο εραστÞς κρατÜ μακριÜ τον αγαπημÝνο, γιατß φοβÜται μÞπως τοýτος τον περιφρονÞσει και τ’ Üλλα τα μηχανεýεται Ýτσι þστε ο αγαπημÝνος του να ‘ναι πÜντα σε Üγνοια και να ‘χει πÜντα στραμμÝνη τη προσοχÞ του στον εραστÞ κι üντας τÝτοιος θα ’ναι φυσικÜ ιδιαßτερα ευχÜριστος σε κεßνον üμως ιδιαßτερα ζημιογüνος για τον εαυτü του. ΣχετικÜ λοιπüν με τα ζητÞματα ψυχÞς, ο Üντρας ο ερωτευμÝνος δεν εßναι με κανÝνα τρüπο ωφÝλιμος ως προστÜτης, αλλÜ οýτε κι ως σýντροφος.
ΜετÜ απ’ αυτÜ, πρÝπει να εξετÜσουμε ποια εßναι η κατÜσταση κι η μÝριμνα του σþματος του αγαπημÝνου και πþς φροντßζει γι' αυτü εκεßνος που θα γßνει κýριος του και που θα ‘ναι αναγκασμÝνος να επιδιþκει το ευχÜριστο αντß του καλοý. Θα τον δουν να κυνηγÜ κÜποιον μαλθακü κι üχι σκληρü νÝο, üχι μεγαλωμÝνο στο καθαρü φως του Þλιου, αλλÜ κÜτω απü πυκνÞ σκιÜ, Üπειρο σε σκληροýς αγþνες αντρþν και στους ιδρþτες της Üσκησης, üμως Ýμπειρο σε απαλü, üχι αντρικü τρüπο ζωÞς, που στολßζεται με ξÝνα χρþματα και κοσμÞματα, μια και δεν Ýχει τα δικÜ του και που ασχολεßται με üσα συνοδεýουν αυτÜ, τα οποßα εßναι προφανÞ και δεν αξßζει να τα περιγρÜψω πÜραπÜνω, -πρÝπει üμως να προσδιορßσουμε Ýνα σημεßο ακüμα και μετÜ να προχωρÞσουμε σε Üλλα.
¸να τÝτοιο σþμα, στον πüλεμο και σε üλες τις Üλλες κρßσιμες περιστÜσεις, οι εχθροß το αντιμετωπßζουνε χωρßς φüβο, ενþ οι φßλοι, αλλÜ κι οι ßδιοι οι εραστÝς, ανησυχοýνε γι' αυτü. Τοýτο το θÝμα, μια κι εßναι φανερü ας το αφÞσουμε κι ας συζητÞσουμε το επüμενο: ποια ωφÝλεια Þ ζημßα θα μας προκαλÝσει, ως προς τα κεκτημÝνα αγαθÜ, η συναναστροφÞ κι η επßβλεψη του εραστÞ; Εßναι λοιπüν σαφÝς στον καθÝνα και μÜλιστα πιüτερο στον εραστÞ, τοýτο, üτι θα ευχüταν πριν απ' üλα να μεßνει ορφανüς ο αγαπημÝνος του απü τα πιο αγαπητÜ, τα πολυτιμüτερα και τα ιερüτερα αγαθÜ, θα επιθυμοýσε λοιπüν να στερηθεß τον πατÝρα, τη μητÝρα, τους συγγενεßς και τους φßλους, γιατß πιστεýει πως üλοι αυτοß παρεμποδßζουνε κι επικρßνουνε τη συναναστροφÞ που προσφÝρει στον ßδιο τη μεγαλýτερη ηδονÞ. ΑλλÜ επßσης θα θεωρεß üτι, αν ο αγαπημÝνος Ýχει χρηματικÞ Þ Üλλου εßδους περιουσßα, δε θα μπορεß οýτε να τον κατακτÞσει εýκολα, οýτε, ακüμα κι αν αυτü συμβεß, να τονε χειριστεß, απü αυτÜ προκýπτει πως εßναι αναπüφευκτο ο εραστÞς να φθονεß τον αγαπημÝνο αν Ýχει περιουσßα κι αντßθετα να χαßρεται σε περßπτωση που τη χÜσει. ΕπιπλÝον ο εραστÞς θα ευχüταν ο αγαπημÝνος να μεßνει, üσο πιüτερο χρüνο γßνεται, Üγαμος, χωρßς παιδιÜ και σπßτι, γιατß επιθυμεß να απολαμβÜνει τη δικÞ του ευχαρßστηση για üσο πιüτερο καιρü γßνεται.
ΥπÜρχουνε βÝβαια κι Üλλα κακÜ, αλλÜ κÜποιος θεüς ανÝμιξε τα περισσüτερα με μια πρüσκαιρη ηδονÞ, παραδεßγματος χÜριν, στον κüλακα, που εßναι τρομερü θηρßο και μεγÜλο κακü, η φýση ανÝμιξε και μιαν üχι χωρßς λεπτüτητα ηδονÞ επßσης, θα μποροýσε κανεßς να κατηγορÞσει την εταßρα λÝγοντας üτι κÜνει κακü και το ßδιο θα Ýκανε με Üλλα πολλÜ παρüμοια πλÜσματα και συνÞθειες, που προκαλοýνε προσωρινÞν, ακüμα και της μÝρας ευχαρßστηση, üμως ο εραστÞς, εκτüς απü τη ζημιÜ που προξενεß στον αγαπημÝνο του, προκαλεß τη μεγαλýτερη αηδßα σε üποιον ζει μαζß του καθημερινÜ. Γιατß σýμφωνα με το παλιü γνωμικü, ο συνομÞλικος ευχαριστεß το συνομÞλικο, νομßζω λοιπüν üτι η ßδια τους ηλικßα, οδηγþντας τους σε ßδιες ηδονÝς, δημιουργεß, εξαιτßας της ομοιüτητας, φιλßα, üμως ακüμα κι αυτþν η συναναστροφÞ φÝρνει κορεσμü.
ΛÝγεται πÜλι üτι το αναγκαστικü εßναι βαρý για üποιον το κÜνει και σε κÜθε περßπτωση, τοýτο λοιπüν, εκτüς απü την ανομοιüτητα στην ηλικßα, χαρακτηρßζει προπÜντων τη σχÝση του εραστÞ με τον αγαπημÝνο του. Γιατß üταν συνευρßσκεται ο μεγαλýτερος με το νεüτερο, δε φεýγει, με τη θÝληση του, απü δßπλα του οýτε τη μÝρα, οýτε τη νýχτα, αλλÜ ωθεßται απü την ανÜγκη και τη λαχτÜρα, πρÜγμα βÝβαια που σε κεßνον φÝρνει και προσφÝρει πÜντα ηδονÝς, αφοý αυτüς βλÝπει, ακοýει, αγγßζει και νιþθει με κÜθε αßσθηση τον αγαπημÝνο κι Ýτσι τον υπηρετεß σταθερÜ με ευχαρßστηση. ¼μως η λαχτÜρα του εραστÞ ποια παρηγοριÜ Þ ποιες ηδονÝς θα προσφÝρει στον αγαπημÝνο, Ýτσι þστε τοýτος εδþ να συναναστρÝφεται για το ßδιο χρονικü διÜστημα τον εραστÞ χωρßς να φθÜσει στο Ýσχατο σημεßο της αηδßας; Γιατß θα βλÝπει την üψη να εßναι γερασμÝνη κι üχι στην ακμÞ της και το ßδιο και τ’ Üλλα που ακολουθοýν, αυτÜ που δεν εßναι ευχÜριστο οýτε να τα ακοýει κανεßς, πüσο μÜλλον üταν υπÜρχει πÜντα ανÜγκη να Ýρχεται σε επαφÞ μαζß τους, και θα επιτηρεßται καχýποπτα με κÜθε τρüπο και σε κÜθε του σχÝση και θα ακοýει Üκαιρους κι υπερβολικοýς επαßνους, αλλÜ και κατηγορßες που δεν εßναι ανεκτÝς οýτε üταν ο εραστÞς εßναι νηφÜλιος, ενþ, üταν μεθýσει, εκτüς üτι δεν εßναι ανεκτÝς, εßναι αισχρÝς και προσβλητικÝς, καθþς εκεßνος θα μιλÜει ασýδοτα και με απωθητικÞ ελευθεροστομßα.
ΒÝβαια, üσον εßναι ερωτευμÝνος, ο εραστÞς εßναι βλαπτικüς κι αηδιαστικüς, üμως üταν του φýγει ο Ýρωτας, εßναι Üπιστος τον καιρü που ακολουθεß, δηλαδÞ στο διÜστημα για το οποßο υποσχüταν πολλÜ, και Ýτσι, με πολλοýς üρκους και παρακÜλια, κατÜφερνε να γßνεται η κουραστικÞ συντροφιÜ του ανεκτÞ απü τον αγαπημÝνο του, καλλιεργþντας την ελπßδα για απüκτηση αγαθþν. Την þρα λοιπüν που πρÝπει να εκπληρþσει τις υποσχÝσεις του, συμβαßνει μια μεταβολÞ μÝσα του κι ως κýριο και προστÜτη του βÜζει τη λογικÞ και τη σýνεση στη θÝση του Ýρωτα και της μανßας κι Ýτσι Ýχει γßνει Üλλος Üνθρωπος, πρÜγμα που Ýχει διαφýγει της προσοχÞς του νεαροý.
ΦυσικÜ τοýτος απαιτεß την ανταπüδοση των προηγοýμενων προσφορþν του, υπενθυμßζοντας üσα εßπε κι Ýκανε ο εραστÞς, θεωρþντας üτι απευθýνεται στον ßδιο Üνθρωπο, üμως ο εραστÞς οýτε τολμÜ, καθþς Þδη ντρÝπεται, να πει πως Ýχει γßνει Üλλος Üνθρωπος, οýτε μπορεß να κρατÞσει τους üρκους και τις υποσχÝσεις που Ýδωσε ωθοýμενος απü το Üλογο πÜθος που τον εξουσßαζε, γιατß πια Ýχει βρει τη λογικÞ και τη σωφροσýνη του, Ýτσι þστε να μη κÜνει τα ßδια με τον παλιü εαυτü του και να μη μοιÜσει σε κεßνον και ξαναγßνει ο ßδιος. Απομακρýνεται λοιπüν απü αυτÞ τη σχÝση κι ο μÝχρι πριν εραστÞς, ÝχοντÜς την εγκαταλεßψει αναγκαστικÜ, καθþς Ýχει αλλÜξει η üψη του οστρÜκου, κÜνει μεταβολÞ και τρÝπεται σε φυγÞ. Ο Üλλος πÜλι αναγκÜζεται να τον κυνηγÜ στÝλνοντας του κατÜρες, στο üνομα των θεþν μες στην αγανÜκτηση του, καθþς δε συνÝλαβε απü την αρχÞ το üλο θÝμα, δηλαδÞ üτι δεν Ýπρεπε ποτÝ να προσφÝρεται σε κÜποιον που κατÝχεται απü Ýρωτα κι -αναγκαστικÜ- Ýχει χÜσει τη λογικÞ του, αλλÜ σε κÜποιον που δεν κυριαρχεßται απü τον Ýρωτα και κρατÜ τη λογικÞ του, διαφορετικÜ κατ' ανÜγκη θα χÜριζε τον εαυτü του σ’ Ýναν Üνθρωπο Üπιστο, δýστροπο, φθονερü, αηδιαστικü, βλαβερü για τη περιουσßα του, βλαβερü και για την υγεßα του σþματüς του, κυρßως üμως βλαβερüτατο για την καλλιÝργεια της ψυχÞς, απü την οποßα δεν υπÜρχει οýτε θα υπÜρξει, μα την αλÞθεια, πολυτιμüτερο πρÜγμα, οýτε μεταξý των ανθρþπων, οýτε μεταξý των θεþν. ΑυτÜ λοιπüν πρÝπει παιδß μου, να βÜλεις στο μυαλü σου και να ξÝρεις üτι η φιλßα του εραστÞ δεν οφεßλεται σε καλÞ διÜθεση, αλλÜ στην ανÜγκη του να χορτÜσει, üπως συμβαßνει με το φαγητü:
¼πως οι λýκοι αγαποýν τ' αρνιÜ,
Ýτσι κι οι εραστÝς, τ’ αγüρια αγαπÜν.
ΑυτÜ λοιπüν, Φαßδρε. Δεν Ýχεις ν' ακοýσεις παραπÜνω απü μÝνα, ας τελειþσει πια για σÝνα ο λüγος.
--------------------
Εδþ λοιπüν ο ΣωκρÜτης ολοκληρþνει το πρþτο του Üνοιγμα και φυσικÜ το συζητÜνε κι ενþ ο νεαρüς ζητÜ περαιτÝρω εξηγÞσεις, αυτüς με μια κßνηση üλο χÜρη, αφαιρεß το λüγο που μüλις του εκφþνησε και ζητÜ να δευτερολογÞσει. Ο Φαßδρος, Üλλο που δε θÝλει, τον ενθαρρýνει και βελτιþνει το κÜθισμÜ του, üπως κι εμεßς Üλλωστε, για να δεχτεß το νÝο λουτρü λÝξεων απü κεßνονε που σÝβεται απεριüριστα. Για να δοýμε λοιπüν που το πÜει ο μÝγιστος...
---------------------
"Ερωτικü Προοßμιο" ΣωκρÜτους
(αυτοýσιος)
Εμπρüς λοιπüν, μελωδικÝς, λιγυρüφωνες Μοýσες, που αποκτÞσατε αυτÞ την επωνυμßα εßτε για το καλλßφωνο τραγοýδι σας, εßτε απü το μουσικü γÝνος των Λιγýων, αναλÜβετε μαζß μου το μýθο που με αναγκÜζει να πω τοýτος εδþ ο εξαßρετος Üντρας, για να φανεß ο φßλος του, που και πριν του φαινüταν σοφüς, τþρα ακüμη σοφüτερος.
¹ταν λοιπüν Ýνα παιδß, Þ μÜλλον Ýν Ýφηβο αγüρι, πολý üμορφο κι Þσαν πÜρα πολλοß κεßνοι που Þσαν ερωτευμÝνοι μαζß του. ΑλλÜ Ýνας απü αυτοýς εßχε την ικανüτητα να πλανεýει. Τοýτος, μολονüτι δεν Þταν λιγüτερο ερωτευμÝνος απü κανÝναν απü τους Üλλους, εßχε πεßσει το αγüρι üτι δεν Þταν ερωτευμÝνος μαζß του. Κι üταν ζητοýσε την εýνοια του, επιχειροýσε να το πεßσει γι' αυτü ακριβþς, για το üτι δηλαδÞ Ýπρεπε να προσφÝρεται σ' Ýναν που δεν εßναι ερωτευμÝνος μαζß του, παρÜ σ' Ýναν που εßναι και του Ýλεγε τα εξÞς:
«Για κεßνους που θÝλουν να σκεφτοýν ορθÜ, υπÜρχει, παιδß μου, μια αρχÞ για üλα τα πρÜγματα, πρÝπει να γνωρßζουν καλÜ αυτü που θα απασχολÞσει τη σκÝψη τους, αλλιþς κατ' ανÜγκη θα σφÜλλουν στο κÜθε ζÞτημα.
¼μως απü τους περισσüτερους διαφεýγει üτι δε γνωρßζουνε την ουσßα του κÜθε πρÜγματος. ¸τσι λοιπüν υποθÝτοντας üτι τη ξÝρουνε, δεν προβαßνουν σε ανÜλογη συμφωνßα μεταξý τους στην αρχÞ της Ýρευνας και μετÜ, üταν προχωρÞσουνε, πληρþνουνε το εýλογον αντßτιμον, αφοý δεν εßναι σýμφωνοι οýτε με τον εαυτü τους, οýτε μεταξý τους. Εγþ λοιπüν κι εσý ας μη πÜθουμε αυτü για το οποßο κατηγοροýμε τους Üλλους, αλλÜ, εφüσον το θÝμα που εσý κι εγþ Ýχουμε μπρος μας εßναι αν πρÝπει να προτιμÜ κανεßς τη φιλßα του ερωτευμÝνου Þ εκεßνου που δεν κατÝχεται απü Ýρωτα, ας συμφωνÞσουμε πρþτα ως προς τον ορισμü του Ýρωτα, τι εßναι και ποια δýναμη Ýχει, και μετÜ, Ýχοντας τον ορισμü υπüψη μας κι αναφερüμενοι συστηματικÜ σε αυτüν, ας σκεφθοýμε αν προκαλεß ωφÝλεια Þ ζημßα. Κατ' αρχÞν, το üτι ο Ýρωτας εßναι μια επιθυμßα, εßναι φανερü στον καθÝνα -το üτι πÜλι κι εκεßνοι που δε κατÝχονται απü Ýρωτα επιθυμοýν τα üμορφα πρÜγματα το γνωρßζουμε. Πþς λοιπüν θα διακρßνουμε τον ερωτευμÝνο απü αυτüν που δεν κατÝχεται απü Ýρωτα; ΠρÝπει να σκεφθοýμε üτι στον καθÝνα μας υπÜρχουν δýο αρχÝς που μας κυβερνοýν και μας καθοδηγοýν, και τις οποßες ακολουθοýμε üπου και να μας οδηγοýν: η μßα εßναι η Ýμφυτη επιθυμßα για τις ηδονÝς κι η Üλλη εßναι μια επßκτητη γνþμη, που αποβλÝπει στο καλýτερο. Κι αυτÝς μÝσα μας Üλλοτε συμπνÝουνε κι Üλλοτε μÜχονται η μια την Üλλη κι Üλλοτε επικρατεß η μßα κι Üλλοτε η Üλλη. Η επικρÜτηση της γνþμης που διαμÝσου του λüγου, οδηγεß στο καλýτερο και κυριαρχεß, ονομÜζεται σωφροσýνη, ενþ η επικρÜτηση της επιθυμßας που κυριεýοντÜς μας, μας οδηγεß ασυλλüγιστα προς τις ηδονÝς, ονομÜζεται ýβρις. ¼μως η ýβρις Ýχει πολλÜ ονüματα, επειδÞ εßναι πολυμελÞς και πολýμορφη. Κι üποια απü αυτÝς τις μορφÝς συμβεß να υπερισχýσει, δßνει το üνομÜ της σε κεßνον που τη διαθÝτει, üνομα οýτε üμορφο, οýτε τιμητικü για κεßνον που το Ýχει.
¸τσι, παραδεßγματος χÜρη, üταν η επιθυμßα για το φαγητü επικρατÞσει του λüγου που τεßνει στο Üριστο και των Üλλων επιθυμιþν, ονομÜζεται λαιμαργßα και δßνει το αντßστοιχο üνομα σε üποιον την Ýχει, üταν πÜλι γßνει τýραννος η επιθυμßα για το μεθýσι, κι οδηγεß εκεßνον που την Ýχει στο ποτü, εßναι φανερü τι προσωνυμßα θα πÜρει αυτüς. Κι εßναι προφανÝς üτι τα συγγενικÜ με αυτÜ ονüματα, που αφοροýν σε συγγενικÝς επιθυμßες, υπαγορεýονται απü την επιθυμßα που κÜθε φορÜ κυριαρχεß. Εßναι πια σχεδüν φανερü για ποια επιθυμßα Ýχουν ειπωθεß τα προηγοýμενα, üμως οπωσδÞποτε θα εßναι σαφÝστερο Üμα ειπωθεß, παρÜ αν δεν ειπωθεß. λοιπüν, η Üλογη επιθυμßα που επικρÜτησε της Üποψης που τεßνει στο ορθü κι οδηγÞθηκε στην ηδονÞ της ομορφιÜς κι αφοý επιπλÝον ενισχýθηκε Ýντονα απü τις συγγενικÝς της επιθυμßες για την ομορφιÜ των σωμÜτων, προχþρησε και νßκησε, πÞρε το üνομÜ της απü την ßδια τη ρþμη, και ονομÜστηκε Ýρωτας».
¼μως, φßλε μου Φαßδρε, δε σου φαßνεται κÜπως και σÝνα, üπως και σε μÝνα, üτι Ýχω καταληφθεß απü θεúκü πÜθος;
------------------------
Εδþ πρÝπει να μπει απαραßτητα, ο διÜλογος üπως ακριβþς συνεχßστηκε απü τη πÜνω φρÜση, γιατß εßναι ζωτικü να φανεß ο κανονικüς ρους της κουβÝντας. ¸τσι λοιπον θα συνεχßσω τη παρουσßαση και μüλις ξεκινÞσει ο επüμενος θα βÜλω πÜλι λßγες τελßτσες, που απλÜ θα δηλþνουν την Ýναρξη, χωρßς να υπÜρχει φυσικÜ Üλλη ενδιÜμεση παρεμβολÞ απü τη συζÞτηση. ΔηλαδÞ ο λüγος θα ξεκινÞσει μ' επÝκταση του διαλüγου και θα δηλωθεß με τελßτσες. ΑλλÜζουμε θÝση πÜλι για να μη πιαστοýμε και περιμÝνουμε με αγωνßα τι θα πει ο μÝγας.
------------------------
ΦΑΙ. ΟπωσδÞποτε, ΣωκρÜτη κι αντßθετα με ü,τι συμβαßνει συνÞθως, σε κατÝλαβε μια ευγλωττßα.
ΣΩ. Λοιπüν, ÜκουγÝ με σιωπηλÜ, αφοý στ' αλÞθεια φαßνεται πως εßναι θεúκüς αυτüς ο τüπος, γι' αυτü μην εκπλαγεßς αν, καθþς θα προχωρεß ο λüγος, με καταλÜβει πολλÝς φορÝς το πÜθος των Νυμφþν! Γιατß üσα λÝω τþρα δεν απÝχουνε πια πολý απü τους διθυρÜμβους.
ΦΑΙ. Πολý αληθινü εßναι αυτü που λες.
ΣΩ. Μα εσý εßσαι η αιτßα γι' αυτÜ, üμως, Üκουσε και τα υπüλοιπα. γιατß ßσως φýγει απü μÝνα η Ýμπνευση που νιþθω να μου 'ρχεται. Αυτü βÝβαια εßναι μÝλημα του θεοý. εμεßς πÜντως πρÝπει να φÝρουμε πÜλι το λüγο μας στο παιδß.
ΦΑΙ. Μα εγþ νüμιζα üτι ο λüγος βρßσκεται ακüμα στη μÝση κι üτι εσý θα πεις Üλλα τüσα και για εκεßνο που δεν κατÝχεται απü Ýρωτα, δηλαδÞ πþς πρÝπει να χαρßζει κανεßς τον εαυτü του σε αυτüν και να αναφÝρεις πÜλι τα καλÜ του γνωρßσματα. Γιατß λοιπüν ΣωκρÜτη, σταματÜς τþρα;
ΣΩ. Δεν πρüσεξες, μακÜριε φßλε, πως τþρα πια εκφρÜζομαι με επικü λüγο κι üχι με διθυρÜμβους κι üτι αυτü συμβαßνει ενüσω κατηγορþ; Αν αρχßσω üμως να επαινþ τον Üλλον, τι νομßζεις üτι θα κÜνω; ¢ραγε αντιλαμβÜνεσαι üτι θα με καταλÜβει το θεúκü συναßσθημα απü τις Νýμφες, στις οποßες, Ýχοντας το σκοπü, με οδÞγησες; ΛÝω λοιπüν με μια λÝξη, πως üσα εßναι τα κακÜ που βρÞκαμε σε κεßνο που αγαπÜ και τον κατηγορÞσαμε, Üλλα τüσα -αντßθετα- καλÜ υπÜρχουνε στον Üλλον, εκεßνον που δεν εßναι ερωτευμÝνος.
Τι ανÜγκη υπÜρχει, λοιπüν, για μακρý λüγο; Και για τους δýο Ýχουν ειπωθεß αρκετÜ. ¸τσι, λοιπüν, το επινüημα μου, ο λüγος μου, θα πÜθει ü,τι του ταιριÜζει, θα πÜρει τÝλος. Κι εγþ περνþ αυτü το ποτÜμι και φεýγω, πριν αναγκαστþ απü σÝνα να σου κÜνω καμιÜ μεγαλýτερη χÜρη.
ΦΑΙ. ¼χι ακüμα ΣωκρÜτη, πριν περÜσει η μεγÜλη ζÝστη Þ μÞπως δε βλÝπεις üτι εßναι πια σχεδüν μεσημÝρι; Ας μεßνουμε üμως κι Üλλο κι ας μιλÞσουμε για üσα Ýχουμε πει κι αμÝσως μüλις δροσßσει να φýγουμε.
ΣΩ. ΠρÜγματι, Φαßδρε, σε ü,τι αφορÜ τους λüγους, εßσαι θεúκüς κι αναμφßβολα, θαυμαστüς. Εγþ πιστεýω üτι κανεßς απ' üσους γεννÞθηκαν üσο ζεις δεν Ýχει γßνει αßτιος να παραχθοýνε πιüτεροι λüγοι απ' üσο σý, εßτε λÝγοντας τους ο ßδιος, εßτε αναγκÜζοντας Üλλους με κÜποιον τρüπο, να τους πουν. Εξαιρþ απ' üσα λÝω το Σιμμßα το Θηβαßο, των Üλλων üμως υπερÝχεις κατÜ πολý, Ýτσι και τþρα μου φαßνεται πÜλι üτι γßνεσαι αιτßα να ειπωθεß Ýνας λüγος απü μÝνα.
ΦΑΙ. Δε μου κηρýττεις βÝβαια πüλεμο, üμως πþς προκýπτει αυτüς ο λüγος και ποý αναφÝρεται;
ΣΩ. ΚαλÝ μου φßλε, üταν επρüκειτο να διαβþ τον ποταμü, συνÝβη να μου ‘ρθει το θεúκü πνεýμα, ο οιωνüς που μ’ επισκÝπτεται συνÞθως -πÜντα με συγκρατεß απü αυτü που σκοπεýω να κÜνω- και μου φÜνηκε πως, απü το ßδιο μÝρος, Üκουσα κÜποια φωνÞ που δε με αφÞνει να φýγω πριν εξαγνιστþ, σα να 'χω αμαρτÞσει για κÜποιο πρÜγμα στο Θεü. Εßμαι βÝβαια μÜντης, üχι üμως πολý σπουδαßος, πÜντως, üπως ακριβþς εκεßνοι που ξÝρουνε λßγα γρÜμματα, μüνο για δικÞ τους χρÞση, εßμαι ικανüς να χρησιμοποιþ τη μαντικÞ μου μüνο για τον εαυτü μου. ΣυλλαμβÜνω, λοιπüν, σαφþς το σφÜλμα μου.
Γιατß μου φαßνεται, φßλε μου, üτι κι η ψυχÞ Ýχει μια μαντικÞ δýναμη κι εμÝνα κÜτι με τÜραξε και προηγουμÝνως, καθþς ανÝπτυσσα το λüγο, και Ýνιωσα κÜποιο δÝος, üπως λÝει ο ºβυκος, μÞπως τιμηθþ απü τους ανθρþπους για Ýνα αμÜρτημα προς τους θεοýς. üμως τþρα Ýχω αισθανθεß το αμÜρτημα.
ΦΑΙ. Τι εννοεßς λοιπüν;
ΣΩ. Τρομερüς, Φαßδρε, τρομερüς Þταν ο λüγος που Ýφερες μαζß σου κι αυτüς που με ανÜγκασες να πω.
ΦΑΙ. Μα πþς;
ΣΩ. ¹ταν ανüητος και κατÜ Ýνα τρüπον, ανüσιος, ποιüς λοιπüν θα Þταν τρομερüτερος απü αυτüν;
ΦΑΙ. ΚανÝνας, αν φυσικÜ εßναι αληθινÜ üσα λες.
ΣΩ. Τι λοιπüν; Δε θεωρεßς τον ¸ρωτα γιο της Αφροδßτης και Θεü;
ΦΑΙ. ¸τσι λÝγεται.
ΣΩ. ¼μως δεν ειπþθηκε οýτε απü το Λυσßα, οýτε στο δικü σου λüγο, που ειπþθηκε απü το στüμα μου, που εσý το καταπßκρανες. Αν λοιπüν ο ¸ρωτας εßναι θεüς Þ κÜτι θεúκü, üπως πρÜγματι συμβαßνει, δε μπορεß να ‘ναι κÜτι κακü. ¼μως οι λüγοι που μüλις ειπþθηκανε γι' αυτüν, Ýτσι κακü τον χαρακτÞρισαν.
ΒÝβαια Ýτσι αμÜρτησαν απÝναντι στον ¸ρωτα, αλλÜ η ανοησßα τους εßναι πολý διασκεδαστικÞ, αφοý χωρßς να λÝνε τßποτα Ýγκυρο κι αληθινü, αυτοεξυψþνονται σαν οι ßδιοι να ‘ναι κÜτι σπουδαßο αν, καταφÝρνοντας να εξαπατÞσουν μερικοýς μικροýς ανθρþπους, κερδßσουν την εκτßμηση τους. Λοιπüν, φßλε μου, εγþ εßναι ανÜγκη να εξαγνιστþ κι υπÜρχει Ýνας αρχαßος τρüπος καθαρμοý για üσους δεν αποφαßνονται με σýνεση σχετικÜ με τα μυθολογικÜ θÝματα κι Ýτσι, αμαρτÜνουν και τοýτο τον τρüπο δεν τον Þξερε ο ¼μηρος, αλλÜ ο Στησßχορος. Αυτüς, üταν Ýχασε τα μÜτια του επειδÞ κακολüγησε την ΕλÝνη, δε παρÝμεινε στην Üγνοια üπως ο ¼μηρος αλλÜ ως αληθινüς ποιητÞς, συνÝλαβε την αιτßα κι αμÝσως δημιοýργησε το ακüλουθο ποßημα:
Δεν εßν' αληθινüς αυτüς ο λüγος.
Δεν μπÞκες στα καλοφτιαγμÝνα πλοßα
με τα γερÜ κουπιÜ κι οýτε ποτÝ σου
επÜτησες στα τεßχη εκεß στη Τροßα.
Και μüλις ολοκλÞρωσε αυτü το ποßημα που ονομÜζεται παλινωδßα, βρÞκε κατευθεßαν το φως του. Εγþ λοιπüν θα φανþ σοφüτερος απü κεßνους ως προς το εξÞς: πριν να πÜθω τßποτε γιατß κακολüγησα τον ¸ρωτα, θα επιχειρÞσω να επανορθþσω και του προσφÝρω τη δικÞ μου παλινωδßα, Ýχοντας το κεφÜλι μου ακÜλυπτο κι üχι, üπως τüτε, σκεπασμÝνο απü τη ντροπÞ. (Εδþ του ζητÜ να μιλÞσει χωρßς το κÜλυμμα της ντροπÞς).
ΦΑΙ. ΣωκρÜτη, δεν υπÜρχει για μÝνα τßποτε πιο ευχÜριστο απü αυτÜ που μüλις εßπες.
ΣΩ. Καταλαβαßνεις βÝβαια, καλÝ μου Φαßδρε, με πüση αναßδεια ειπþθηκαν οι δýο λüγοι και τοýτος εδþ κι ο Üλλος που ειπþθηκε μÝσα απü το βιβλßο.
ΠρÜγματι, υπüθεσε üτι Ýνας Üνθρωπος ευγενÞς και πρÜος στο χαρακτÞρα, ερωτευμÝνος με κÜποιον της ßδιας ποιüτητας Þ Ýχοντας προηγουμÝνως -κÜποτε- αγαπÞσει, μας ακοýει να λÝμε πως οι εραστÝς, για ζητÞματα μικρÞς σημασßας, προκαλοýν μÝσα τους μεγÜλες Ýχθρες και φθονοýν και βλÜπτουν τον αγαπημÝνο. Πþς θα μποροýσε να μη σκεφθεß üτι ακοýει ανθρþπους που Ýχουνε μεγαλþσει ανÜμεσα σε ναýτες και που δεν Ýχουνε δει αληθινÜ ελεýθερο Ýρωτα; Δε θα διαφωνοýσε σε πολý μεγÜλο βαθμü μαζß μας σε üσα κατηγοροýμε τον ¸ρωτα;
ΦΑΙ. Μα το Δßα, ßσως Ýτσι εßναι, ΣωκρÜτη.
ΣΩ. Εγþ λοιπüν, επειδÞ ντρÝπομαι αυτüν τον Üνθρωπο και φοβÜμαι τον ßδιο τον ¸ρωτα, θÝλω να ξεπλýνω την αλμýρα που γÝμισε την ακοÞ μας, μ’ Ýνα λüγο καθαρü üπως τü πüσιμο νερü και συμβουλεýω
και το Λυσßα να γρÜψει üσο πιο γρÞγορα μπορεß Ýνα λüγο που να υποστηρßζει πως, üταν υπÜρχει ισορροπßα στους Üλλους παρÜγοντες, πρÝπει να προσφÝρει κανεßς τον εαυτü του σε Ýναν ερωτευμÝνο, παρÜ σε κÜποιον που δεν κατÝχεται απü Ýρωτα.
ΦΑΙ. Μα να εßσαι σßγουρος üτι Ýτσι θα γßνει, γιατß üταν εσý θα αναπτýξεις τον Ýπαινο του εραστÞ, θα χρειαστεß οπωσδÞποτε εγþ να αναγκÜσω το Λυσßα να γρÜψει πÜλι Ýνα λüγο για το ßδιο πρÜγμα.
ΣΩ. Το πιστεýω αυτü, για üσο βÝβαια θα εßσαι αυτüς που εßσαι.
ΦΑΙ. ΛÝγε λοιπüν χωρßς να φοβÜσαι.
ΣΩ. Ποý εßναι ο νεαρüς στον οποßο μιλοýσα; Για να ακοýσει και τοýτο δþ και να μη προφθÜσει, χωρßς να το ακοýσει, να προσφερθεß σε κÜποιον που δεν εßναι ερωτευμÝνος μαζß του.
ΦΑΙ. Αυτüς πÜντα εßναι πολý κοντÜ σου, üποτε θÝλεις.
(ΣΣ: η απÜντηση που προσπαθοýσε να πÜρει και κοστßζει 1000000 φιλιÜ, ας ποýμε. Η σαγÞνη σ' üλο της το μεγαλεßο, σαν üπως λÝμε: "Εßμαι Ýτοιμος να πω κÜτι βρε μÜτια μου, αλλÜ θαθελα να ξÝρω, με παρακολουθεßς Þ τα λÝω τζÜμπα". Κι απÝναντι ακοýς: "Εßμαι δω μαζß σου και κρÝμωμαι απü τα χεßλη σου, και μÜλιστα üποτε κι üπως με θÝλεις". Ε λýωνεις Þ δε λυþνεις;)
……………………
"Ερωτικüς" ΣωκρÜτους
(αυτοýσιος)
Λοιπüν, üμορφü μου παιδß, να καταλÜβεις τοýτο: ο πριν λüγος Þτανε του Φαßδρου, γιου του ΠυθοκλÝα απü το Μυρρινοýντα, ενþ αυτüς που πρüκειται να πω εßναι του Στησιχüρου, γιου του Εýφημου απü την ΙμÝρα. Και πρÝπει να λÝει τα εξÞς: üτι δεν εßναι αληθινüς ο λüγος που υποστηρßζει üτι πρÝπει να προσφÝρεται κανεßς σε κÜποιον που δεν κατÝχεται απü Ýρωτα, üταν Ýχει δßπλα του Ýναν ερωτευμÝνο, γιατß δÞθεν ο πρþτος ενεργεß με φρüνηση, ενþ ο Üλλος κατÝχεται απü μανßα. Και βÝβαια, αυτü θα Þτανε σωστü να λÝγεται, αν Þταν αλÞθεια üτι η μανßα εßναι κακü πρÜγμα. ¼μως στη πραγματικüτητα τα μεγαλýτερα καλÜ μας συμβαßνουν μÝσω αυτÞς μανßας, που μας προσφÝρεται σα θεúκü δþρο. Γιατß τüσο κεßνη που προφητεýει στους Δελφοýς, üσο κι οι ιÝρειες στη Δωδþνη, üταν καταλÞφθηκαν απü μανßα, προκαλÝσανε πολλÜ και καλÜ στην ΕλλÜδα, στις δημüσιες και στις ιδιωτικÝς υποθÝσεις, ενþ üταν Þτανε φρüνιμες, κÜνανε λßγα καλÜ πρÜγματα Þ και τßποτα, αν μÜλιστα αρχßσουμε να μιλÜμε για τη Σßβυλλα και στους Üλλους που, χρησιμοποιþντας μια μαντικÞ δýναμη θεúκÞς πνοÞς, προφητεýσανε πολλÜ σε πολλοýς κι Ýτσι, τους πρüσφεραν στÞριγμα για το μÝλλον τους, θα μακρηγοροýσαμε για πρÜγματα φανερÜ στον καθÝνα. αξßζει üμως να επικαλεστοýμε σα μαρτυρßα και τοýτο, πως εκεßνοι απü τους παλιοýς που θÝσανε τα ονüματα των πραγμÜτων, δε θεωροýσανε τη μανßα οýτε κÜτι κακü, οýτε ντροπÞ. Αλλιþς δε θα συνδÝανε το ßδιο αυτü üνομα, δηλαδÞ τη λÝξη «μανßα», με την ωραιüτερη απü τις τÝχνες, αυτÞ με την οποßα κρßνεται το μÝλλον και δε θα τη λÝγανε «μανικÞ», θεωρþντας üτι εßναι κÜτι üμορφο, üταν Ýρχεται δωρισμÝνη απü τους θεοýς, της Ýδωσαν αυτü το üνομα, üμως οι σημερινοß Üνθρωποι, ακαλαßσθητα, παρενÝβαλαν το ταυ και την εßπαν «μαντικÞ».
¼μοια και την αναζÞτηση του μÝλλοντος, που προβαßνουν οι Üνθρωποι του ορθοý λüγου (κι üχι της Ýμπνευσης) παρατηρþντας τα πουλιÜ και τα Üλλα σημÜδια, επειδÞ αυτοß με την ορθÞ σκÝψη παρÝχουν στην ανθρþπινη γνþμη οßηση, νου και πληροφüρηση, τοýτη λοιπüν την αναζÞτηση την αποκÜλεσαν οιονιστικÞ, την ßδια που οι νεüτεροι ονομÜζουν οιωνιστικÞ, δßνοντας Ýμφαση στον Þχο του παρατεταμÝνου. ¼σο λοιπüν τελειüτερη κι Üξια μεγαλýτερης εκτßμησης εßναι η μαντικÞ απü την οιωνιστικÞ κι ως üνομα κι ως πρÜγμα, τüσο ωραιüτερη εßναι, σýμφωνα με τη μαρτυρßα των παλιþν, η μανßα απü τη φρονιμüτητα, δεδομÝνου üτι η πρþτη Ýχει θεúκÞ προÝλευση, ενþ η δεýτερη ανθρþπινη. ¼μως κι απü αρρþστιες κι απü τις μεγαλýτερες δυστυχßες, που πÝσανε πÜνω σε μερικÝς οικογÝνειες εξαιτßας της θεúκÞς οργÞς για παλιÝς αμαρτßες, η μανßα απÜλλαξε τους ανθρþπους, καθþς εκδηλþθηκε σε üσους Þτανε προορισμÝνοι γι' αυτü και προφÞτευσε. ΒρÞκε λοιπüν διÝξοδο σε προσευχÝς στους θεοýς και σε πρÜξεις λατρεßας τους κι Ýτσι, προκαλþντας καθαρμοýς κι ιερÝς τελετÝς, απÜλλαξε απü το βÜρος των δεινþν αυτüν που την εßχε και για το παρüν και για το μÝλλον, κι Ýφερε λýτρþση απü τα κακÜ που τον κατεßχανε σε κεßνον που καταλÞφθηκε κανονικÜ κι ολοκληρωτικÜ απü το παραλÞρημα.
Μα Ýρχεται üμως απü τις Μοýσες και τρßτη μορφÞ μανßας και κατοχÞς απü το θεßο. ΑυτÞ, καταλαμβÜνοντας μιαν ευγενικÞ και παρθÝνα ψυχÞ, τη ξεσηκþνει και τη μεθÜ με τις ωδÝς και με τα Üλλα εßδη της ποßησης, κÜνοντας τη να εξυμνεß αμÝτρητα κατορθþματα των παλιþν και να μορφþνει τις επüμενες γενιÝς. ΑλλÜ üποιος οδηγεßται στις πüρτες της ποßησης χωρßς τη μανßα των Μουσþν, Ýχοντας πιστÝψει üτι θα γßνει μεγÜλος ποιητÞς μüνο με τη τÝχνη του, ο ßδιος δε πετυχαßνει κι η ποßησÞ του, ως Ýργο φρüνιμου, αφανßζεται απü τη ποßηση üσων κατÝχονται απü τη μανßα.
Τüσα κι ακüμη πιο πολλÜ ωραßα Ýργα, που προÝρχονται απü τη μανßα που προκαλοýν οι θεοß, Ýχω να αναφÝρω. Ας μη φοβüμαστε λοιπüν την ßδια τη μανßα, οýτε να μας θορυβεß και να μας τρομÜζει ο λüγος που υποστηρßζει üτι πρÝπει να προτιμÜμε για φßλο το φρüνιμο απü το μανιασμÝνο, αλλÜ αν Ýνας τÝτοιος λüγος, εκτüς απü αυτü, καταστÞσει φανερü και το üτι ο Ýρωτας δε στÝλνεται απü τους θεοýς στον ερωτευμÝνο και τον αγαπημÝνο για να τους ωφελÞσει, τüτε ας πÜρει το βραβεßο νßκης. Εμεßς üμως σ’ ü,τι μας αφορÜ θα δεßξουμε το αντßθετο, δηλαδÞ üτι μια τÝτοια μανßα δßνεται απü τους θεοýς προκειμÝνου να φÝρει τη μεγαλýτερη ευτυχßα κι η απüδειξη δε θα γßνει πιστευτÞ απü κεßνους που απλþς εßναι ιδιαßτερα εýστροφοι, ενþ την ßδια, θα τη πιστÝψουν οι πραγματικοß σοφοß. ΠρÝπει λοιπüν, πρþτα, να συλλÜβουμε την αλÞθεια σχετικÜ με τη ψυχÞ, τη θεúκÞ και την ανθρþπινη, εξετÜζοντας πþς πÜσχει και πþς ενεργεß.
Η απüδειξη αρχßζει Ýτσι: ΚÜθε ψυχÞ εßναι αθÜνατη, γιατß κεßνο που κινεßται πÜντα εßναι αθÜνατο, ενþ κεßνο που κινεß Ýν Üλλο και κινεßται απü Üλλο, εφüσον Ýχει τÝλος ως προς τη κßνησÞ του, Ýχει τÝλος κι ως προς τη ζωÞ του. Μüνο κεßνο που κινεßται απü μüνο του, αφοý δεν εγκαταλεßπει τον εαυτü του, δεν παýει ποτÝ να κινεßται κι εßναι μÜλιστα το ßδιο η αρχÞ κι η προÝλευση της κßνησης για üσα απü τα Üλλα κινοýνται. Η αρχÞ üμως εßναι αγÝννητη. Γιατß κατ' ανÜγκη καθετß που γεννιÝται, γεννιÝται απü μια αρχÞ, ενþ τοýτη δε γεννιÝται απü τßποτα. Αν η αρχÞ γεννιüταν απü κÜτι, δε θα υπÞρχε γÝννηση απü μια αρχÞ. ΕπειδÞ λοιπüν, η αρχÞ εßναι κÜτι αγÝννητο, κατ' ανÜγκην εßναι και κÜτι Üφθαρτο. Γιατß αν απωλεσθεß η αρχÞ, τüτε βÝβαια δε θα γεννηθεß οýτε η ßδια ποτÝ απü κÜτι, οýτε Üλλο πρÜγμα απü αυτÞν, εφüσον πρÝπει üλα να γßνονται απü μιαν αρχÞ. ¸τσι, λοιπüν, η αρχÞ της κßνησης εßναι κεßνο που κινεß τον εαυτü του. Κι αυτü δεν εßναι δυνατü οýτε να εξαλεßφεται, οýτε να γεννÜται, αλλιþς üλος ο ουρανüς και το σýμπαν του γßγνεσθαι θα κατÝρρεαν μαζß, θα παρÝμεναν ακßνητα και δε θα εßχανε ποτÝ ξανÜ μιαν αρχÞ που να τα κÜνει να γεννηθοýνε και να κινηθοýνε πÜλι.
Εφüσον λοιπüν Ýχει φανεß πως εκεßνο που κινεßται απü μüνο του εßναι αθÜνατο, δε θα διστÜζει κανεßς να λÝει πως αυτü το γνþρισμα αποτελεß την ουσßα και το λüγο της ψυχÞς. Γιατß κÜθε σþμα που αντλεß τη κßνηση απü Ýξω εßναι Üψυχο, ενþ κεßνο που τη παßρνει το ßδιο απü μÝσα του εßναι Ýμψυχο, αφοý αυτÞ εßναι η φýση της ψυχÞς. Αν üμως Ýτσι Ýχει το πρÜγμα, εφüσον εκεßνο που κινεß τον εαυτü του δεν εßναι Üλλο παρÜ ψυχÞ, τüτε κατ' ανÜγκην η ψυχÞ θα ‘ναι κÜτι αγÝννητο κι αθÜνατο.
Σε ü,τι αφορÜ, λοιπüν, την αθανασßα της ψυχÞς, αυτÜ εßναι αρκετÜ. ΣχετικÜ üμως με τη μορφÞ της, πρÝπει να ποýμε τα εξÞς: ποιας υφÞς πρÜγμα εßναι, τοýτο οπωσδÞποτε εßναι ζÞτημα που απαιτεß θεúκÞ κι εκτενÞ ανÜπτυξη, üμως με τι μοιÜζει, αυτü εßναι θÝμα που μπορεß να καλυφθεß απü συντομüτερη και στο πλαßσιο των ανθρωπßνων δυνατοτÞτων ανÜπτυξη, ας μιλÞσουμε, λοιπüν, με τÝτοιο τρüπο. Ας ποýμε πως η ψυχÞ μοιÜζει με τη σýνθετη δýναμη ενüς ζεýγους φτερωτþν αλüγων και του ηνιüχου τους. ¼μως, ενþ üλα τα Üλογα κι οι ηνßοχοι των θεþν εßναι καλÞς φýσης και προÝλευσης, των Üλλων γενþν, εßναι μικτÞς, καταρχÞν ο ηνßοχος, σε μας, οδηγεß διευθýνοντας Ýνα ζευγÜρι αλüγων κι Ýπειτα, απü τα Üλογα, το Ýνα εßναι üμορφο, ευγενικü κι απü ανÜλογη ρÜτσα, ενþ το Üλλο Ýχει τα αντßθετα χαρακτηριστικÜ κι εßναι απü αντßθετη ρÜτσα. ¸τσι, αναπüφευκτα, η ηνιüχηση μÜς εßναι δýσκολη και κουραστικÞ. ΠρÝπει üμως τþρα να επιχειρÞσουμε να εξηγÞσουμε με ποια λογικÞ το Ýνα ζωντανü ον χαρακτηρßστηκε θνητü και το Üλλο αθÜνατο.
ΓενικÜ η ψυχÞ αναλαμβÜνει καθετß το Üψυχο, περιδιαβαßνει Ýτσι τον ουρανü, παßρνοντας Üλλοτε τη μια κι Üλλοτε την Üλλη μορφÞ και καθþς εßναι τÝλεια και φτερωτÞ, κινεßται στον αιθÝρα και διευθýνει üλο τον κüσμο, η ψυχÞ, üμως, που Ýχασε τα φτερÜ της, περιφÝρεται εδþ κι εκεß μÝχρι να βρει να κρατηθεß απü κÜτι στÝρεο κι εκεß πλÝον εγκαθßσταται κι αποκτÜ γÞινο σþμα που, εξαιτßας της δýναμης της ψυχÞς, φαßνεται üτι κινεß τον εαυτü του. Αυτü λοιπüν το σýνολο, σýνδεμα σþματος και ψυχÞς, ονομÜστηκε ζωντανü ον και πÞρε την επωνυμßα «θνητü».
¼σο για το να ποýμε Ýνα ον αθÜνατο, δεν Ýχουμε κανÝνα λüγο πραγματικÜ ελεγμÝνο απü τη σκÝψη μας, απλþς πλÜθουμε με τη φαντασßα μας το Θεü -χωρßς να τον Ýχουμε οýτε δει, οýτε πλÞρως συλλÜβει- ως Ýνα αθÜνατο ον, που Ýχει ψυχÞ και σþμα, που εßναι πÜντα σýμφυτα. ¼μως αυτÜ Ýτσι ας Ýχουν κι ας λÝγονται, üπως αρÝσει στο Θεü, εμεßς ας εξετÜσουμε τþρα το λüγο, εξαιτßας του οποßου η ψυχÞ χÜνει τα φτερÜ της, που πÝφτουν. Ο λüγος, λοιπüν, εßναι περßπου ο ακüλουθος: Η δýναμη του φτεροý, απü τη φýση της, καθþς κινεßται προς τα πÜνω, παßρνει μαζß της το βαρý στοιχεßο και το οδηγεß στα ýψη, εκεß üπου κατοικεß το γÝνος των Θεþν και πιüτερο απü καθετß που συνδÝεται με το σþμα, η ψυχÞ Ýχει επικοινωνÞσει με το θεúκü. Το θεúκü εßναι üμορφο, σοφü, καλü κι Ýχει üλες τις σχετικÝς με αυτÜ ιδιüτητες. Με τοýτες πιο πολý τρÝφεται και μεγαλþνει το φτÝρωμα της ψυχÞς, ενþ φθεßρεται και καταστρÝφεται απü το Üσχημο, το κακü και τις Üλλες αντßθετες ιδιüτητες. Ο Δßας λοιπüν ο μεγÜλος ηγεμüνας του ουρανοý, οδηγþντας φτερωτü Üρμα, προχωρεß πρþτος, βÜζει σε τÜξη και φροντßζει üλα τα πρÜγματα. Τον ακολουθεß μια στρατιÜ θεþν και δαιμüνων διαταγμÝνη σε Ýντεκα μÝρη, στον οßκο των θεþν μÝνει μüνη η Εστßα. Απü τους Üλλους θεοýς üσοι μÝσα στους δþδεκα Ýχουνε ταχθεß να διευθýνουν, προηγοýνται, ορßζοντας ο καθÝνας τον τομÝα που τÜχθηκε. Μες στον ουρανü υπÜρχουν πολλÜ μακÜρια θεÜματα και περÜσματα, üπου περιφÝρεται το γÝνος των ευδαιμüνων θεþν, ασκþντας Ýκαστος το δικü του Ýργο -κι ακολουθεß üποιος πÜντα θÝλει και μπορεß, μια κι ο φθüνος παραμÝνει Ýξω απü το θεúκü χþρο. ΑλλÜ üταν πηγαßνουνε σε γιορτινü γεýμα, σε συμπüσιο και προχωροýν ανεβαßνοντας μÝχρι την Üκρη της ουρÜνιας αψßδας τüτε τα οχÞματα των θεþν καθοδηγοýνται αποτελεσματικÜ, κινοýνται με ισορροπßα και πορεýονται με ευχÝρεια, ενþ τα Üλλα κινοýνται με κüπο. Γιατß το κακü Üλογο, γÝρνοντας, βαραßνει και σπρþχνει δυνατÜ προς τη γη üποιους ηνιüχους δεν το Ýχουνε καλÜ γυμνασμÝνο. Εκεß, λοιπüν, εκδηλþνεται η πιο κρßσιμη προσπÜθεια και δßνεται ο Ýσχατος αγþνας της ψυχÞς. Οι ψυχÝς που αποκαλοýνται αθÜνατες, üταν φθÜσουνε στην Üκρη της αψßδας, περνοýν Ýξω κι εγκαθßστανται στην πλÜτη του ουρÜνιου θüλου, üταν μÜλιστα σταθοýν εκεß, τις πηγαßνει γýρω-γýρω η περιφερικÞ κßνηση κι Ýτσι αυτÝς βλÝπουνε τα πρÜγματα που εßναι πÝρα απü τον ουρανü.
¼μως τον υπερουρÜνιο τüπο δεν τον ýμνησε, οýτε θα τον υμνÞσει ποτÝ κανεßς απü τους ποιητÝς αυτοý εδþ του κüσμου, üπως του αξßζει. Τα σχετικÜ üμως με τον τüπο αυτüν, Ýχουν üπως θα πω αμÝσως. Γιατß πρÝπει να τολμÞσουμε να ποýμε το αληθινü, αφοý, Üλλωστε, συζητοýμε για την αλÞθεια. Η Üχρωμη, Üμορφη κι ανÝγγιχτη ουσßα, που üντως Ýτσι εßναι και γýρω απ’ αυτÞ, γεννιÝται η αληθινÞ γνþση εßναι θεατÞ μüνον απü το νου, τον κυβερνÞτη ψυχÞς κι υφßσταται σε αυτüν ακριβþς τον τüπο. Η θεúκÞ σκÝψη Ýτσι καθþς τρÝφεται με νου και με εντελþς καθαρÞ γνþση κι η σκÝψη κÜθε ψυχÞς που της μÝλλεται να δεχθεß ü,τι της αρμüζει, üταν μετÜ απü Ýνα σημαντικü χρονικü διÜστημα, δει πÜλι το ον, το αγαπÜ κι üταν θεωρεß τα αληθινÜ, τρÝφεται κι ευφραßνεται, ως üτου η περιφερικÞ κßνηση συμπληρþσει τον κýκλο και τη φÝρει στο ßδιο σημεßο. ¼μως, κατÜ τη περιφερικÞ αυτÞ πορεßα θεÜται, Ýχοντας τη κÜτω απü τα μÜτια της, την ßδια τη δικαιοσýνη, θεÜται τη σωφροσýνη, θεÜται και τη γνþση, üχι βÝβαια κεßνη που συνδÝεται με τις μεταβολÝς του γßγνεσθαι, οýτε κεßνη που εßναι διαφορετικÞ για κÜθε πρÜγμα απ' üσα εμεßς τþρα αποκαλοýμε üντα, αλλÜ την αληθινÞ επιστÞμη που αφορÜ στο αληθινü ον. Κι αφοý η ψυχÞ θεαθεß με τον ßδιο τρüπο και τα Üλλα αληθινÜ üντα και χορτÜσει απü τοýτη τη θÝαση, βυθßζεται πÜλι στο εσωτερικü μÝρος του ουρανοý κι επανÝρχεται στο κατÜλυμÜ της' κι üταν αυτÞ γυρßσει, ο ηνßοχος βÜζει τ' Üλογα μπροστÜ στη φÜτνη, τους δßνει να φÜνε αμβροσßα και μετÜ τα ποτßζει με νÝκταρ.
ΑυτÞ εßναι η ζωÞ των θεþν, απü τις Üλλες ψυχÝς, εκεßνη που μοιÜζει με το Θεü και τον ακολουθεß με τον καλλßτερο τρüπο, υψþνει το κεφÜλι του ηνιüχου της προς τον τüπο που εßναι Ýξω απü τον ουρανü κι ενσωματþνει τη πορεßα της στη περιφερικÞ κßνηση, καθþς üμως ταρÜζεται απü τα Üλογα, θεÜται τα üντα με κüπο. Μια Üλλη πÜλι, Üλλοτε υψþνει κι Üλλοτε βυθßζει το κεφÜλι και καθþς τα Üλογα τραβÜνε βßαια, Üλλα απü τα üντα τα θεÜται κι Üλλα üχι κι οι Üλλες ακολουθοýν λαχταρþντας τον επÜνω τüπο, üμως αδυνατοýν να τονε φθÜσουν κι Ýτσι καταβυθßζονται και κυλιοýνται μαζß και πατιοýνται μεταξý τους και πÝφτουν η μια πÜνω στην Üλλη, ενþ η καθεμßα επιχειρεß να προσπερÜσει την Üλλη. Και δημιουργεßται θüρυβος κι Üμιλλα και χýνεται μÝχρι τÝλους ο ιδρþτας και μÜλιστα, απü κακü χειρισμü των ηνιüχων, πολλÝς ψυχÝς γßνονται ανÜπηρες και πολλþν πολλÜ φτερÜ σπÜνε. ΤελικÜ üλες, υποφÝροντας απü πολý πüνο, αποχωροýνε χωρßς να μυηθοýνε στην ενατÝνιση του üντος κι αφοý αποχωρÞσουνε, τρÝφονται με δοξασßες. Ο λüγος üμως, της βιασýνης τους να δοýνε ποý βρßσκεται το πεδßον αλÞθειας, εßναι πως απü το λιβÜδι που βρßσκεται κει, συμβαßνει να βγαßνει η τροφÞ που ταιριÜζει στο καλýτερο μÝρος της ψυχÞς και πως με τη τροφÞ αυτÞ τρÝφεται η ρßζα του φτερου, με το οποßο η ψυχÞ γßνεται ανÜλαφρη κι υψþνεται. Κι ο νüμος της ΑδρÜστειας εßναι ο εξÞς: üποια ψυχÞ καταστεß συνακüλουθος του Θεοý και θεαθεß κÜτι απü τα αληθινÜ, να μεßνει απεßραχτη μÝχρι το διÜστημα της επüμενης περιφερικÞς κßνησης κι αν μπορεß πÜντα να το κÜνει αυτü, να μÝνει για πÜντα αβλαβÞς. ¼ταν üμως αδυνατßσει να ακολουθεß και δε δει κι εμπλακεß σε κÜποια αρνητικÞ συγκυρßα κι -Ýτσι- γεμßσει απü λÞθη και κακßα και βαρýνει, κι απü το βÜρος της συμβεß να ρßξει τα φτερÜ της και να πÝσει στη γη τüτε ο νüμος υπαγορεýει αυτÞ η ψυχÞ, στη πρþτη της γÝννηση, να μην εμφυτευθεß σε καμιÜ φýση θηρßου, αλλÜ κεßνη που εßδε τα περισσüτερα να εμφυτευθεß στο γονßδιο ενüς Üντρα που θα γßνει φιλüσοφος Þ φßλος της ομορφιÜς Þ σε ενüς Üντρα μουσικÞς κι ερωτικÞς φýσης. Η δεýτερη στη τÜξη ψυχÞ, να εμφυτευθεß στο γονßδιο ενüς βασιλιÜ που σÝβεται το νüμο Þ σε ενüς Üντρα ικανοý στον πüλεμο και στη διακυβÝρνηση, η τρßτη, σε ενüς πολιτικοý Þ επιχειρηματßα Þ ειδικοý στα οικονομικÜ, η τÝταρτη, σε ενüς φιλüπονου γυμναστÞ Þ που θα ασχολεßται με τη θεραπεßα του σþματος, η πÝμπτη να Ýχει μια ζωÞ μÜντη Þ ιεροτελεστÞ. Στην Ýκτη θ’ αρμüσει η ζωÞ ενüς ποιητÞ Þ ενüς Üλλου μιμητÞ καλλιτÝχνη, στην Ýβδομη ενüς βιοτÝχνη Þ ενüς γεωργοý, στην üγδοη κÜποιου σοφιστÞ Þ δημαγωγοý, στην Ýνατη ενüς τυρÜννου.
Απ' üλους αυτοýς, üποιος ζει δßκαια, μετÝχει σε μια καλýτερη μοßρα, ενþ üποιος ζει Üδικα, σε μια χειρüτερη. Γιατß κÜθε ψυχÞ δεν επιστρÝφει εκεß, απ' üπου Ýρχεται, πριν απü δÝκα χιλιÜδες χρüνια, αφοý δεν αποκτÜ φτερÜ πριν περÜσει τüσο διÜστημα. Εξαιρεßται η ψυχÞ κεßνου που φιλοσüφησε χωρßς δüλο Þ του φιλοσüφου εραστÞ των παιδιþν. ΑυτÝς εδþ οι ψυχÝς αποκτοýνε φτερÜ κατÜ τη τρßτη χιλιετÞ περιφερικÞ διαδρομÞ, αν διαλÝξανε τρεις διαδοχικÝς φορÝς αυτÞ τη ζωÞ κι Ýτσι απÝρχονται στο τρισχιλιοστü Ýτος. Οι Üλλες üμως, üταν τελειþσουνε τη πρþτη τους ζωÞ κρßνονται κι αφοý κριθοýν, Üλλες πηγαßνουν στους τüπους üπου αποδßδεται δικαιοσýνη κÜτω απü τη γη κι εκτßουν εκεß τη ποινÞ τους κι Üλλες, λαφραßνοντας με τη κρßση, ανυψþνονται και ζοýνε σ' Ýνα τüπο του ουρανοý αντÜξια με τη ζωÞ που ζÞσαν üταν εßχανε τη μορφÞ ανθρþπου. Στο χιλιοστü üμως Ýτος κι οι πρþτες κι οι δεýτερες, κληρþνονται και σ’ εκλογÞ της δεýτερης ζωÞς τους, διαλÝγουν η καθεμιÜ τη ζωÞ που θÝλει. Και τüτε εßναι δυνατü η ανθρþπινη ψυχÞ να οδηγηθεß στη ζωÞ ενüς θηρßου κι απü το θηρßο να επιστρÝψει σε Üνθρωπο η ψυχÞ που Þτανε κÜποτε Üνθρωπος. Και δε θα πÜρει αυτÞ τη μορφÞ την ανθρþπινη, η ψυχÞ που δεν εßδε ποτÝ την αλÞθεια. Γιατß ο Üνθρωπος πρÝπει να συλλαμβÜνει κεßνο που εκφρÜζεται ως Ýννοια, δηλαδÞ που ενþ προÝρχεται απü πολλÝς αντιλÞψεις διαμÝσου των αισθÞσεων, αποκτÜ ενüτητα διαμÝσου του λüγου και τοýτο εßναι η ανÜμνηση εκεßνων, που εßδε κÜποτε η ψυχÞ μας, üταν συμπορεýτηκε με το θεü κι ýψωσε το βλÝμμα της επÜνω απü αυτÜ που στη τωρινÞ ζωÞ, τα λÝμε üντα κι ανÞλθε στη περιοχÞ του αληθινοý üντος. Γι' αυτü λοιπüν δßκαια αποκτÜ φτερÜ μüνο η διÜνοια του φιλοσüφου. Γιατß πÜντα, μÝσω της μνÞμης, εßναι κοντÜ -üσο μπορεß- σε κεßνα, στα οποßα εßναι κοντÜ -και γι' αυτü εßναι θεúκüς- ο Θεüς. Ο Üντρας, μÜλιστα, που χειρßζεται ορθÜ αυτÝς τις αναμνÞσεις και μυεßται πÜντα στα μυστÞρια της τελειüτητας, γßνεται -μüνον αυτüς- αληθινÜ τÝλειος, καθþς üμως απομακρýνεται απ’ τα ανθρþπινα ενδιαφÝροντα και προσηλþνεται στο θεßο, νουθετεßται απü τους πολλοýς, που τον παßρνουνε για πειραγμÝνο στο μυαλü κι απü των οποßων τη προσοχÞ διαφεýγει το üτι Ýχει μÝσα του το Θεü.
ΦθÜσαμε λοιπüν στο σημεßο που τεßνει üλος ο λüγος μας, δηλαδÞ στη τÝταρτη μανßα, αυτÞ που, üταν την Ýχει κανεßς, βλÝπει τη γÞινη ομορφιÜ κι Ýχει την ανÜμνηση της αληθινÞς, αποκτÜ φτερÜ και τα ανοßγει με διÜθεση να πετÜξει, αλλÜ δεν μπορεß κι üπως το πουλß, κοιτÜ προς τα πÜνω αμελþντας τα κÜτω πρÜγματα και γι' αυτü του συμπεριφÝρονται σα να τον κατÝχει μια μανßα. Τοýτη λοιπüν η μανßα εßναι η καλýτερη απ' üλους τους τρüπους, με τους οποßους το θεßο Ýρχεται μÝσα μας κι Ýχει τη καλýτερη προÝλευση, τüσο για κεßνον που την Ýχει, üσο και για κεßνον που του μεταδßδεται κι αυτüς που, μετÝχοντας σε αυτÞ τη μανßα, νιþθει Ýρωτα για τα üμορφα üντα, λÝγεται εραστÞς.
Γιατß üπως Ýχει ειπωθεß, κÜθε ανθρþπινη ψυχÞ, απü τη φýση της, Ýχει θεαθεß τα üντα. Αλλιþς δε θα μποροýσε να εισÝλθει σε αυτü το ζωντανü σþμα, üμως δεν εßναι εýκολο για τη καθεμßα, Ýχοντας σαν Ýναυσμα τα πρÜγματα τοýτου του κüσμου, να σχηματßσει ανÜμνηση εκεßνων των αληθινþν üντων. Δεν εßναι εýκολο οýτε για üσες εßδανε σýντομα τüτε, τα εκεß πρÜγματα, οýτε γι' αυτÝς που πÝσαν εδþ στη γη και δυστýχησαν, με αποτÝλεσμα να τραποýνε προς το Üδικο, επηρεασμÝνες απü κÜποιες συναναστροφÝς και να λησμονÞσουνε τα ιερÜ που εßδανε τüτε. Λßγες, λοιπüν, μÝνουν, που συνεχßζουν να Ýχουν μÝσα τους ισχυρÞ τη θýμηση, αυτÝς ωστüσο, üταν δοýνε κÜποιο ομοßωμα των εκεß πραγμÜτων, εκπλÞσσονται και δεν ελÝγχουν πια τον εαυτü τους. Αγνοοýνε ποιο εßναι το πÜθος που τις καταλαμβÜνει, επειδÞ δεν Ýχουν αρκετÜ σαφÞ αßσθησÞ του. Και στα γÞινα ομοιþματα των αληθινþν üντων δεν ενυπÜρχει καμßα λÜμψη δικαιοσýνης, σωφροσýνης κι üσων Üλλων εßναι πολýτιμα για τις ψυχÝς. Ωστüσο, λßγοι φθÜνουνε στις εικüνες τοýτων -με αδýναμα üργανα και με πολý δυσκολßα- και θεþνται τη φýση του στοιχεßου που αναπαραστÜθηκε. ¼μως τüτε Þταν ορατÞ η ομορφιÜ σε üλη της τη λαμπρüτητα, üταν με τη συνοδεßα ενüς ευτυχισμÝνου χοροý κι ακολουθþντας εμεßς μεν το Δßα, ενþ Üλλοι κÜποιον Üλλο απü τους θεοýς, εßδαμε το μακÜριο üραμα και τελοýσαμε τη μυσταγωγßα που δßκαια χαρακτηρßζεται ýψιστα μακÜρια, αυτÞ που γιορτÜζαμε με üλο μας το εßναι κι απρüσβλητοι απü τα κακÜ που μας περßμεναν μετÜ, ενþ ταυτüχρονα μυοýμεθα σ’ ιερÜ ορÜματα που μας παρουσιÜζονταν ενιαßα, απλÜ, γαλÞνια και μες στη πλÞρη ευδαιμονßα τους και τα ατενßζαμε μÝσα σ' Ýνα διαυγÝς Üνοιγμα του φωτüς, üντας αγνοß και χωρßς να περιοριζüμαστε απ’ αυτü που τþρα περιφÝρουμε ονομÜζοντÜς το σþμα και που μÝσα του Ýχουμε δεσμευτεß üπως το στρεßδι στο üστρακü του.
ΑυτÜ, λοιπüν, ας εßναι προσφορÜ στην ανÜμνηση, αφοý εξαιτßας της κι απü τη λαχτÜρα μας για τα τüτε, μιλÞσαμε πιüτερο απ' üσο Ýπρεπε. ¼σο για την ομορφιÜ, αυτÞ -üπως εßπαμε- Ýλαμπε ανÜμεσα σε κεßνα τα ορÜματα -κι üταν Þρθαμε εδþ, τη βρÞκαμε να λÜμπει με τη μεγαλýτερη διαýγεια μες στη καθαρüτερη απü τις αισθÞσεις μας. Γιατß η üραση εßναι η οξýτερη απü τις αισθÞσεις που παρÜγονται διαμÝσου του σþματος -με αυτÞ πÜντως, δε γßνεται ορατÞ η φρüνηση- αφοý τοýτη θα προκαλοýσε φοβεροýς Ýρωτες, αν Ýνα τüσο καθαρü ομοßωμÜ της ερχüτανε και παρουσιαζüτανε στην üραση- οýτε üσα απü τα Üλλα αξßζει να αγαπηθοýνε- τþρα μüνον η ομορφιÜ Ýχει αυτÞ τη τýχη, να εßναι το πιο φανερü κι εκεßνο που γοητεýει κι αγαπιÝται πιο πολý. Οποιος, λοιπüν δεν εßναι πρüσφατα μυημÝνος Þ Ýχει διαφθαρεß, δεν υψþνεται αμÝσως απü τοýτον εδþ προς τον πÝρα κüσμο, προς την ßδια την ομορφιÜ, üταν θεÜται αυτü που εδþ παßρνει το üνομα της -κι Ýτσι δεν το σÝβεται üταν το συλλαμβÜνει με το βλÝμμα του, αλλÜ παραδßνεται στην ηδονÞ κι üπως, κÜνουν τα τετρÜποδα, επιχειρεß να επιβαßνει και να εκχÝει τεκνογüνο σπÝρμα- κι üντας βυθισμÝνος στην ακολασßα, δε φοβÜται οýτε ντρÝπεται να επιζητεß την ηδονÞ που παραβαßνει τη φýση.
¼μως ο πρüσφατα μυημÝνος στη θÝα των αληθινþν üντων, αυτüς που τüτε εßδε πολλÜ, üταν αντικρßσει Ýνα πρüσωπο με θεúκÞ üψη Þ κÜποια σωματικÞ μορφÞ, που να εßναι καλÝς απεικονßσεις της γνÞσιας που η ψυχÞ του αρχßζει να βγÜζει φτερÜ, αυτÞ βρÜζει κι ερεθßζεται πονþντας και ταλαιπωρεßται απü τη φαγοýρα, την þρα που φυτρþνουν τα φτερÜ της. ¼ταν Ýχει στραμμÝνο το βλÝμμα της προς την ομορφιÜ του παιδιοý, Ýρχονται απü εκεß και ρÝουν μÝσα της μÝρη της ομορφιÜς -που γι' αυτü τα ονομÜζουν ßμερο (μÝρη που Ýρχονται ρÝοντας), πüθο- κι η ψυχÞ τα δÝχεται, τρÝφεται και θερμαßνεται απü αυτÜ κι ηρεμεß απü τον πüνο της και γεμßζει απü χαρÜ. ¼ταν üμως η ψυχÞ χωρßσει απü τον αγαπημÝνο και μαραθεß απü τη στενοχþρια, τα ανοßγματα των περασμÜτων, üπου με ορμÞ αρχßζει να αναπτýσσεται το φτερü, ξεραßνονται και κλεßνουνε κι Ýτσι εμποδßζουνε τη βλÜστηση του φτεροý. Κι η δýναμη της ψυχÞς για βλÜστηση, κλεισμÝνη μÝσα με τη λαχτÜρα του πüθου, αναπηδÜ -üπως οι αρτηρßες του αßματος, που πÜλλονται με δýναμη- κι εισχωρεß σε κÜθε ÜνοιγμÜ της και με τον τρüπον αυτü ολÜκερη η ψυχÞ γýρω -γýρω κεντρßζεται και ταρÜζεται απü τη μανßα του οßστρου και την οδýνη- üμως πÜλι, καθþς θυμÜται την ομορφιÜ, γεμßζει απü χαρÜ.
¸χοντας μÝσα της ανακατεμÝνα τα δýο συναισθÞματα, ανησυχεß με αυτü το παρÜξενο πÜθος, δε ξÝρει τι να κÜνει κι Ýτσι λυσσÜ και καθþς βρßσκεται σ’ Ýνταση, δε μπορεß οýτε τη νýχτα να κοιμηθεß, οýτε τη μÝρα να μεßνει σ' Ýνα μÝρος. ΚατακλυσμÝνη απü τον πüθο, τρÝχει üπου νομßζει üτι θα δει εκεßνον που Ýχει την ομορφιÜ. Κι üταν τονε δει και ξεχυθεß μÝσα της η λαχτÜρα, ελευθερþνει τους πüρους που μÝχρι τüτε Þτανε φραγμÝνοι, αναπνÝει επιτÝλους και σταματοýνε τα κεντρßσματα κι οι πüνοι κι απολαμβÜνει πÜλι, προς το παρüν, αυτÞ τη πιο γλυκιÜ ηδονÞ.
Απü τüτε λοιπüν δεν αποχωρßζεται -üσο εξαρτÜται απü τη θÝλησÞ της- το νεαρü, οýτε βÜζει κανÝναν Üλλο ψηλüτερα απ' αυτüν, αλλÜ τους ξεχνÜ üλους, μητÝρες, φßλους κι αδÝλφια, αμελεß τη περιουσßα της και δε τη νοιÜζει που τοýτη δω Ýτσι χÜνεται, περιφρονεß τα καλÜ Þθη και τους καλοýς τρüπους, που πριν Þτανε περÞφανη γι’ αυτÜ κι εßν’ Ýτοιμη να γßνει δοýλη, να κοιμÜται üσο πιο κοντÜ την αφÞνουνε σε κεßνον που ποθεß. Γιατß, εκτüς απ’ üτι λατρεýει αυτüν που Ýχει την ομορφιÜ, βρßσκει στον ßδιο το μοναδικü γιατρü για μεγαλýτερους πüνους.
Τοýτο λοιπüν το πÜθος üμορφü μου παιδß, που σε σÝνα απευθýνεται ο λüγος μου, οι Üνθρωποι το ονομÜζουν Ýρωτα, αλλÜ üταν ακοýσεις πþς το ονομÜζουν οι θεοß, θα γελÜσεις εýλογα, επειδÞ εßσαι νÝος. Νομßζω üτι μερικοß απü τους πλανüδιους ραψωδοýς, που τραγουδοýν τα ομηρικÜ Ýπη, αναφÝρουν -απü τους στßχους που δεν Ýχουν φανερþσει- δýο στßχους για τον ¸ρωτα, που ο Ýνας εßναι πολý προσβλητικüς κι üχι απüλυτα Ýμμετρος. Τον εξυμνοýνε λοιπüν με τον εξÞς τρüπο:
Θνητοß στη γη τον λÝν' φτερωτüν ¸ρωτα,
μα οι αθÜνατοι τονε φωνÜζουν ΦτÝρωτα,
ως φυσικÜ, φτερÜ που βγÜζει αφανÝρωτα.
ΑυτÜ μπορεß κανεßς να τα πιστÝψει, μπορεß κι üχι, πÜντως το πÜθος των ερωτευμÝνων κι η αιτßα του εßναι üπως τα Ýχουμε πει. Εκεßνος, λοιπüν, που κυριεýεται απü αυτü το πÜθος, αν εßναι απü τους οπαδοýς του Δßα, μπορεß να σηκþνει με μεγαλýτερη δýναμη το βÜρος του ¸ρωτα, που πÞρε το üνομα του απü τα φτερÜ του. ¼σοι üμως λατρεýουνε τον ¢ρη και τονε συνοδεýανε στην ουρÜνια περιπολßα του, üταν κυριευθοýν απü τον ¸ρωτα και νομßσουν üτι σε κÜτι αδικοýνται απü τον αγαπημÝνο τους, αποκτοýνε φονικÞ διÜθεση κι εßναι Ýτοιμοι να θυσιÜσουνε και τους εαυτοýς τους και το νεαρü που αγαποýν κι Ýτσι συμβαßνει με τον κÜθε θεü, üποιον λÜτρευε ο καθÝνας, δηλαδÞ να τον τιμÜ και τον μιμεßται üσο του εßναι δυνατü, για üσο διÜστημα δε διαφθεßρεται και ζει εδþ στη γη τη πρþτη του ζωÞ και με αυτüν τον τρüπο συμπεριφÝρεται και συναναστρÝφεται τους αγαπημÝνους του και τους Üλλους. Ο καθÝνας λοιπüν διαλÝγει, ανÜμεσα στους üμορφους, τον ÝρωτÜ του ανÜλογα με το χαρακτÞρα του και κÜνοντÜς τον θεü του, μοιÜζει να κατασκευÜζει κατÜ Ýνα τρüπο, μÝσα του το Üγαλμα του και να το στολßζει, για να τον τιμÞσει και να τον λατρÝψει τελþντας μυστÞρια.
Οι οπαδοß του Δßα επιδιþκουν η ψυχÞ κεßνου, που οι ßδιοι αγαποýν να εßναι κατÜ Ýνα τρüπο, συγγενÞς με το Δßα. ΕξετÜζουνε, λοιπüν, αν απü τη φýση του εßναι φιλüσοφος κι ηγεμονικüς κι üταν τονε βρουνε και τον ερωτευτοýνε, κÜνουνε το παν για να συνεχßζει να εßναι τÝτοιος. Και αν πριν δεν εßχανε την εμπειρßα ενüς παρüμοιου Ýργου το επιχειροýν τüτε, μαθαßνοντας απü οπουδÞποτε ü,τι σχετικü μπορÝσουνε κι αναλαμβÜνουνε τα πρÜγματα κι οι ßδιοι κι üταν ψÜχνουνε, μüνοι τους και μÝσα τους, να βροýνε τη φýση του δικοý τους θεοý, πετυχαßνουνε γιατß κατ' ανÜγκην προσβλÝπουνε συντονισμÝνα στο θεü και καθþς τον αγγßζουν μες απü την ανÜμνησÞ τους, γεμßζουν απü τη πνοÞ του και παßρνουν απü κεßνον το Þθος και τους τρüπους, στο μÝτρο βÝβαια που εßναι δυνατü, για τον Üνθρωπο, να μετÜσχει του θεοý. Και καθþς θεωροýν αιτßα γι' αυτÜ τον αγαπημÝνο τους, τον ερωτεýονται ακüμη περισσüτερο κι αν αντλοýνε τη ροÞ της ÝμπνευσÞς τους απü το Δßα, üπως ακριβþς οι βÜκχες, ξαναδιοχετεýουνε την ÝμπνευσÞ τους στη ψυχÞ του αγαπημÝνου τους και τον καθιστοýν üσο γßνεται πιüτερο üμοιο με το θεü τους.
¼σοι πÜλι ακολουθοýνε την ¹ρα ζητοýν Ýνα βασιλικü χαρακτÞρα κι üταν τον βρουν, προβαßνουν σχετικÜ με αυτü, στις ßδιες πρÜξεις, σε üλους τους τομεßς. Κι üσοι ακολουθοýσανε τον Απüλλωνα και καθÝναν απü τους Üλλους θεοýς, ρυθμßζουνε τις ενÝργειÝς τους σýμφωνα με το θεü τους και ζητοýν ο αγαπημÝνος τους να Ýχει ανÜλογη φýση με εκεßνο -κι üταν αποκτÞσουν αυτüν που ζητοýνε, καθþς μιμοýνται οι ßδιοι το θεü τους, προσπαθοýν να πεßσουνε τον αγαπημÝνο τους και να τον φθÜσουν στο σημεßο- üσο εßναι δυνατü για τον καθÝνα τους -να εναρμονιστεß με τους τρüπους και τον τýπο του θεοý τους- κι αυτü το κÜνουνε χωρßς να εκδηλþνουν οýτε φθüνο, οýτε μικροψυχßα και κακÞ προαßρεση στον αγαπημÝνο τους, αλλÜ προσπαθþντας, με τις ανÜλογες ενÝργειες κι üσο περισσüτερο μποροýν, να τον οδηγÞσουνε στο σημεßο να μοιÜσει στους ßδιους και στο θεü που τιμοýν. ¸τσι, λοιπüν, η Ýντονη διÜθεση των αληθινÜ ερωτευμÝνων κι η μýηση στην ερωτικÞ λατρεßα, αν αυτοß πετýχουν εκεßνο που λαχταροýν üπως το περιÝγραψα, τüση ομορφιÜ κι ευτυχßα χαρßζουνε στον αγαπημÝνο αν τοýτος δω κατακτηθεß απ’ το φßλο που Ýχει κυριευθεß απü την ερωτικÞ μανßα -κι αυτüς που κατακτÜται, κερδßζεται με τον ακüλουθο τρüπο.
¼πως ακριβþς στην αρχÞ αυτοý εδþ του μýθου διαιρÝσαμε τη κÜθε ψυχÞ σε τρßα μÝρη, τα δýο απü τα οποßα Ýχουν μορφÞ αλüγου και το τρßτο μορφÞ ηνιüχου, ας διατηρÞσουμε και τþρα αυτü το διαχωρισμü. Εßπαμε üτι το Ýνα απü τα Üλογα εßναι καλü, ενþ το Üλλο üχι. ¼μως δεν προσδιορßσαμε ποια εßναι η αρετÞ του καλοý και ποια εßναι η κακßα του κακοý. ΑυτÜ πρÝπει να τα ποýμε τþρα. Το Ýνα λοιπüν απü τα δýο, αυτü που εßναι στη καλýτερη θÝση, Ýχει σþμα στητü και καλοδεμÝνο, τον αυχÝνα του ψηλü, τη μýτη του γαμψÞ, εßναι Üσπρο με μαýρα μÜτια, φιλüτιμο, συνετü και σεμνü, αγαπÜ την αληθινÞ δüξα, δεν Ýχει ανÜγκη απü χτυπÞματα, αλλÜ καθοδηγεßται μüνο με το λüγο και το παρÜγγελμα. Το Üλλο Ýχει στραβü σþμα, εßναι παχý, κακοσχηματισμÝνο, με χοντρü αυχÝνα και κοντü λαιμü, πλατυπρüσωπο, μαýρο με μÜτια γκριζογÜλαζα κι αιματþδη, ρÝπει στην ýβρη και την αλαζονεßα, εßναι κουφü, Ýχει τριχωτÜ αυτιÜ και πολý δýσκολα υπακοýει στα χτυπÞματα με το μαστßγιο και στα κεντρßσματα.
¼ταν λοιπüν ο ηνßοχος δει το ερωτικü üραμα και με τις αισθÞσεις θερμÜνει ολüκληρη τη ψυχÞ του απü αυτÞ τη θÝα και βαθμιαßα ο ßδιος γεμßσει απü τα προκλητικÜ γαργαλητÜ και τα κεντρßσματα του πüθου, το Üλογο που εßναι υπÜκουο στον ηνßοχο, επειδÞ και τüτε -üπως και πÜντα- συγκρατιÝται απü τη σεμνüτητα, ελÝγχει τον εαυτü του και δεν πηδÜ πÜνω στον αγαπημÝνο. ¼μως το Üλλο δε δßνει σημασßα οýτε στο μαστßγιο, οýτε στα κεντρßσματα του ηνιüχου, πετÜγεται απüτομα και με βßα προς τα μπρος και ταλαιπωρþντας με κÜθε τρüπο το σýντροφο του και τον ηνßοχο, τους αναγκÜζει να ορμÞσουν επÜνω στον αγαπημÝνο και να θυμηθοýνε την ομορφιÜ των ηδονþν. Και βÝβαια, αυτοß στην αρχÞ αγανακτοýνε κι αντιστÝκονται, καθþς νιþθουν να αναγκÜζονται να κÜνουνε φοβερÜ και παρÜνομα πρÜγματα, üμως στο τÝλος, üταν δε βρßσκει τÝρμα το κακü, αφÞνονται να συρθοýν απü το κακü Üλογο, υποχωρþντας και συμφωνþντας να κÜνουν ü,τι κεßνο τους διατÜζει. Και πλησιÜζουνε τον αγαπημÝνο και βλÝπουνε την üψη του, που αστρÜφτει.
¼ταν αντικρßζει την üψη αυτÞ ο ηνßοχος, με τη μνÞμη του γυρßζει πßσω, στη πρωταρχικÞ φýση της ομορφιÜς και τη βλÝπει πÜλι να δεσπüζει συνοδευμÝνη απü σωφροσýνη, πÜνω σε βÜθρο αγνüτητας. ΒλÝποντας τη ο ηνßοχος απü φüβο κι απü σεβασμü γÝρνει ανÜσκελα. Συγχρüνως αναγκÜζεται να τραβÞξει προς τα πßσω τα ηνßα με τüση δýναμη, þστε και τα δýο Üλογα κÜθονται πÜνω στους γοφοýς τους, το Ýνα απü τα δýο με τη θÝληση του, αφοý δεν αντιστÝκεται, ενþ το Üλλο, το ακüλαστο, χωρßς τη θÝλησÞ του. Κι üταν τραβηχτοýνε πιο πÝρα, το Ýνα απü ντροπÞ και την εκθÜμβωσÞ του, διαβρÝχει με ιδρþτα üλη τη ψυχÞ, ενþ το Üλλο üταν σταματÞσει να πονÜ απü το τßναγμα του χαλιναριοý κι απü το πÝσιμο, Ýχοντας μπορÝσει με δυσκολßα να πÜρει πÜλι μιαν ανÜσα, αρχßζει οργισμÝνα να ντροπιÜζει και να κακßζει το σýντροφο του, που εßναι ζευγμÝνος μαζß του και τον ηνßοχο, λÝγοντας üτι απü δειλßα κι ανανδρßα εγκαταλεßψανε τη θÝση τους κι αθετÞσανε τη συμφωνßα. ΠÜλι τους υποχρεþνει, ενþ δε θÝλουν να πλησιÜσουνε και μüλις κι υποχωρεß στη παρÜκληση τους ν’ αναβÜλουν τη κßνηση για Üλλη φορÜ.
¼ταν Ýρθει η συμφωνημÝνη στιγμÞ, ενþ κεßνοι προσποιοýνται üτι τη ξεχνοýν, αυτü τους τη θυμßζει και με τη βßα, χρεμετßζοντας και τραβþντας τους τους αναγκÜζει να πλησιÜσουνε πÜλι τον αγαπημÝνο με τους ßδιους σκοποýς κι üταν φθÜσουνε κοντÜ του, χαμηλþνει το κεφÜλι, σηκþνει την ουρÜ του, δαγκÜνει το χαλινÜρι και τους τραβÜ ξεδιÜντροπα. Μα τþρα ο ηνßοχος ξÝροντας με μεγαλýτερην Ýνταση ü,τι Ýπαθε προηγουμÝνως, τινÜζεται πÝφτοντας προς τα πßσω, σα να βρÞκε το σχοινß της εκκßνησης των αγþνων μπρος του, τραβÜ με ακüμα μεγαλýτερη σφοδρüτητα προς τα πßσω το χαλινÜρι απü τα δüντια του ατßθασου αλüγου, γεμßζει με αßμα την ασχημüλογη γλþσσα και τα σαγüνια και καθþς το αναγκÜζει να στηρßξει στο Ýδαφος τα σκÝλη και τους γοφοýς, του προκαλεß πüνο. ¼ταν το πονηρü Üλογο το πÜθει αυτü πολλÝς φορÝς και πÜψει να φÝρεται υβριστικÜ, ταπεινþνεται και συμμορφþνεται ακολουθþντας τη συνετÞ απüφαση του ηνιüχου κι Ýτσι, üταν δει τον üμορφο, κατακλýζεται απü φüβο. Απü τüτε πια, με αυτü το τρüπο, η ψυχÞ του εραστÞ ακολουθεß τον αγαπημÝνο φοβισμÝνη και ντροπαλÞ.
Αφοý λοιπüν Ýτσι ο αγαπημÝνος εισπρÜττει κÜθε Ýκφραση λατρεßας, σα να Þταν ßσος με το Θεü, καθþς λατρεýεται απü Ýναν ερωτευμÝνο που δεν προσποιεßται, αλλÜ κυριαρχεßται αληθινÜ απü αυτü το πÜθος και μια κι ο ßδιος απü τη φýση του, διÜκειται φιλικÜ προς εκεßνο που τον υπηρετεß λατρεýοντας τον, ακüμη κι αν παλιüτερα εßχε ακοýσει διαβολÝς απü κÜποιους συμμαθητÝς του Þ Üλλους, που του λÝγαν üτι εßναι αισχρü να πλησιÜζει Ýναν ερωτευμÝνο μαζß του και γι' αυτü τοýτον εδþ τον απωθοýσε, τþρα, üσο περνÜ ο καιρüς, η νεαρÞ ηλικßα του και το μοιραßο τονε κÜνουν να φθÜσει στο σημεßο να δεχθεß τη συντροφιÜ του ερωτευμÝνου.
Γιατß δεν Ýχει οριστεß ποτÝ απü τη μοßρα το κακü να εßναι φιλικü προς το κακü, οýτε το καλü να μην εßναι φιλικü προς το καλü. ¼ταν λοιπüν ο αγαπημÝνος πλησιÜσει και δεχθεß τα λüγια και τη συντροφιÜ του ερωτευμÝνου, τüτε, καθþς νιþθει απü κοντÜ την οικειüτητα της προτßμησης του, αιφνιδιÜζεται γιατß διαισθÜνεται πως üλοι μαζß οι Üλλοι φßλοι του κι οι δικοß του δεν μποροýν να του προσφÝρουν οýτε Ýνα μÝρος απü τη φιλßα που του δßνει ο φßλος που, εξαιτßας του ÝρωτÜ του, Ýχει μÝσα του το Θεü.
Εφüσον μÜλιστα αυτÞ η κατÜσταση συνεχßζεται για μεγÜλο χρονικü διÜστημα και πλησιÜζουνε κι αγγßζουν ο Ýνας τον Üλλο στις γυμναστικÝς ασκÞσεις και στις Üλλες συνευρÝσεις, τüτε πια η πηγÞ κεßνου του ρεýματος, που ο Ζεýς üταν Þταν ερωτευμÝνος με το ΓανυμÞδη, το ονüμασε ßμερο, στρÝφεται με üλη της την ορμÞ και την αφθονßα προς τον εραστÞ κι Ýνα μÝρος της ρÝει μÝσα του, ενþ Ýνα Üλλο, üταν ετοýτος εδþ γεμßσει, χýνεται Ýξω. Κι üπως μια πνοÞ ανÝμου Þ μια ηχþ αναπηδÜ στις λεßες και σκληρÝς επιφÜνειες κι επιστρÝφει πÜλι εκεß που ξεκßνησε, Ýτσι και το ρεýμα της ομορφιÜς γυρνÜ πßσω στον üμορφο διαμÝσου των ματιþν που, απü τη φýση τους οδηγοýνε στη ψυχÞ κι απü κεß αυτü το ρεýμα αναζωογονεß τις ρßζες των φτερþν, τις τροφοδοτεß πÜλι και τους δßνει τη δýναμη να μεγαλþσουνε και στο τÝλος γεμßζει μ’ Ýρωτα και τη ψυχÞ του αγαπημÝνου.
Τοýτος λοιπüν εßναι ερωτευμÝνος, αλλÜ δε ξÝρει με ποιον κι οýτε ξÝρει τι Ýχει πÜθει, οýτε μπορεß να το εκφρÜσει με λüγια αλλÜ, üπως κÜποιος που του Ýχει μεταδοθεß απü κÜποιον Üλλον μ’ Ýν απλü βλÝμμα, αρρþστια των ματιþν και δε μπορεß να εξηγÞσει πþς, δε μπορεß να συλλÜβει πþς του συμβαßνει να βλÝπει τον εαυτü του μες στον εραστÞ του σα σε καθρÝφτη. Κι üταν ο εραστÞς του βρßσκεται κοντÜ παýει ο πüνος, üπως και σε κεßνον, ενþ πÜλι üταν ο εραστÞς του λεßπει, με τον ßδιο τρüπο ποθεß και ποθεßται, αφοý τον κατÝχει ο αντÝρωτας, η ερωτικÞ ανταπüκριση, που ‘ναι αντανÜκλαση -στη ψυχÞ- Ýρωτα που εισπρÜττει απü τον εραστÞ κι αυτü το συναßσθημα το λÝει και το νομßζει φιλßα κι üχι Ýρωτα. Κι επιθυμεß παρüμοια με τον εραστÞ, αλλÜ με πιο μετριασμÝνη δýναμη, να τονε βλÝπει, να τον αγγßζει, να τον φιλÜ, να ξαπλþνει μαζß του κι εßναι φυσικü αυτÜ να τα κÜνει κιüλας, χωρßς καθυστÝρηση.
¼ταν, λοιπüν, κοιμοýνται μαζß, το αδιÜντροπο απü τα Üλογα του εραστÞ Ýχει τι να πει στον ηνßοχο και ζητÜ μικρÝς απολαýσεις σε αντÜλλαγμα των πολλþν του ταλαιπωριþν. Μα αυτü το Üλογο του αγαπημÝνου δεν Ýχει τßποτε να πει, παρÜ μüνο, γεμÜτο επιθυμßα και χωρßς να ξÝρει γιατß, αγκαλιÜζει και φιλÜ τον εραστÞ, σα να χαúδεýει και να φιλÜ κÜποιον, που του εκδηλþνει ιδιαßτερα ευνοúκÞ διÜθεση κι üταν ξαπλþνουν μαζß, μπορεß και να μην αρνηθεß να χαρßστει στον εραστÞ, αν αυτüς τýχει και τονε παρακαλÝσει. Ωστüσο το ομüζυγο Üλογο κι ο ηνßοχος αντιτßθενται σε αυτÜ με σεμνüτητα και λογικÞ.
Αν λοιπüν επικρατÞσει το ευγενÝστερο μÝρος της ψυχÞς τους και τους οδηγÞσει σ' Ýνα συνετü και προσεγμÝνο τρüπο ζωÞς και στη φιλοσοφßα, τüτε θα ζοýνε την εδþ ζωÞ ευτυχισμÝνα και με ομüνοια, γιατß, με το να εßναι εγκρατεßς και φρüνιμοι, θα Ýχουνε καταφÝρει να υποτÜξουνε το μÝρος της ψυχÞς, απ’ üπου προÝρχεται η κακßα και να ελευθερþσουν εκεßνο που εßναι πηγÞ της αρετÞς κι üταν η ζωÞ τους φθÜσει στο τÝλος της, θα φÝρονται απü τα φτερÜ τους και θα Ýχουν ελαφρýνει, αφοý θα Ýχουν νικÞσει στο Ýν απ’ τα τρßα αληθινÜ ολυμπιακÜ αγωνßσματα, το υψηλüτερο, αυτü που δε μπορεß να δþσει στον Üνθρωπο οýτε ανθρþπινη φρüνηση, οýτε θεúκÞ μανßα.
Αν üμως ζουν μ’ Ýνα πιο Üξεστο κι αφιλοσüφητο, αλλÜ πÜντως φιλüτιμο τρüπο, θα συμβεß, üταν εßναι μεθυσμÝνοι Þ σε κÜποιαν Üλλη περßπτωση, που θα αφÞσουν ανεξÝλεγκτο τον εαυτü τους, τα δýο ακüλαστα Üλογα να βροýνε τις ψυχÝς τους αφροýρητες και να τις καταλÜβουν, να τις κατευθýνουνε τη μια πλÜι στην Üλλη κι Ýτσι οι ßδιοι με δικÞ τους επιλογÞ, να κÜνουν εκεßνο που προτιμÜ και μακαρßζει ο πολýς κüσμος κι αφοý το κÜνουνε, στη συνÝχεια το ξανακÜνουνε σπÜνια üμως, μια κι -οýτως Þ Üλλως- δε συναινεß σε αυτü üλη η ψυχÞ τους. Εßναι και τοýτοι βÝβαια φßλοι μεταξý τους, λιγüτερο üμως απ' üσο εκεßνοι που αγαπιοýνται διαφορετικÜ και κατÜ τη περßοδο του Ýρωτα και μετÜ απ’ αυτÞν, εφüσον θεωροýν üτι Ýχουνε πÜρει κι Ýχουνε δþσει αντßστοιχα ο Ýνας στον Üλλον τις μεγαλýτερες υποσχÝσεις φιλßας, που δεν εßναι θεμιτü να τις παραβοýνε και να γßνουνε ποτÝ εχθροß ο Ýνας για τον Üλλο. Και στο τÝλος της ζωÞς τους βγαßνουν απü το σþμα τους μην Ýχοντας βÝβαια φτερÜ, αλλÜ Ýχοντας την ορμÞ της προσπÜθειας, ν’ αποκτÞσουν. Κι Ýτσι η ερωτικÞ τους μανßα τους αποφÝρει Ýν üχι μικρü Ýπαθλο γιατß, για üσους Ýχουν Þδη αρχßσει τη πορεßα προς τον ουρανü, ο νüμος δεν υπαγορεýει πια να οδηγηθοýνε στο σκοτÜδι και κÜτω απü τη γη, αλλÜ να ζουν μÝσα στο φως και να προχωροýν ο Ýνας πλÜι στον Üλλον ευτυχισμÝνοι και χÜρη στον Ýρωτα, ν’ αποκτÞσουν μαζß φτερÜ, üταν Ýρθει η þρα να γßνει κι αυτü.
Λοιπüν παιδß μου, αυτÜ τα αγαθÜ, τüσο μεγÜλα και θεúκÜ, θα σου χαρßσει η φιλßα του εραστÞ. Αντßθετα η οικειüτητα κεßνου που δεν εßναι ερωτευμÝνος, üντας ανακατεμÝνη με τη φρüνηση των θνητþν, θα σου επιφυλÜξει θνητÝς και φειδωλÝς απολαβÝς, θα ενσπεßρει στη ψυχÞ του φßλου την ανελευθερßα που επαινεßται απü τον πολý κüσμο ως αρετÞ και θα κÜνει τη ψυχÞ να στριφογυρßζει γýρω και κÜτω απü τη γη σαν ανüητη, για εννÝα χιλιÜδες χρüνια.
ΑγαπημÝνε ¸ρωτα, σου ‘χουμε προσφÝρει κι αποδþσει σα χρÝος αυτÞ τη παλινωδßα, üσο καλλßτερη κι ομορφüτερη τη μπüρεσε η δýναμη μας και μÜλιστα κοντÜ στα Üλλα, ειπωμÝνη κατ' ανÜγκη και με κÜποιες ποιητικÝς λÝξεις κι εκφρÜσεις, για χÜρη του Φαßδρου. ¼μως συγχþρεσÝ μου το προηγοýμενο λüγο και δÝξου με γλýκα τοýτον εδþ. Δεßξε μεγαλοψυχßα κι ευμÝνεια Ýναντß μου, μην οργιστεßς και μου αφαιρÝσεις Þ μου αποδυναμþσεις την ερωτικÞ τÝχνη που μου Ýδωσες και φρüντισε να μ’ εκτιμοýν οι üμορφοι ακüμα πιüτερο απ' üσο τþρα. Κι αν στο προηγοýμενο λüγο μας ο Φαßδρος κι εγþ εßπαμε κÜτι βαρý εναντßον σου, καταλüγισÝ το στο Λυσßα, τον πατÝρα του λüγου και σταμÜτησÝ τον, μην αφÞνοντÜς τον να δημιουργεß τÝτοιους βλÜσφημους λüγους και στρÝψε τον στη φιλοσοφßα, üπως Ýχει στραφεß σε αυτÞν ο αδερφüς του ΠολÝμαρχος, Ýτσι þστε και τοýτος εδþ ο εραστÞς του να μην Ýχει πια θÝσεις επαμφοτερßζουσες, üπως συμβαßνει τþρα, αλλÜ να ζει ολοκληρωτικÜ για τον ¸ρωτα, πλαισιþνοντας αυτü το σκοπü του με φιλοσοφικοýς λüγους.
---------------------------
Ο διÜλογος φυσικÜ συνεχßζεται και μπορεß κανεßς να διακρßνει στα λüγια του νεαροý, üτι εßναι εκστασιασμÝνος. ΜερικÝς ακüμα ατÜκες, συνομιλßες, μικροεπιχειρÞματα και μικροσυμπληρþματα, που üχι üτι δεν Ýχουνε σημασßα, αλλÜ δεν εßναι και το κυρßως θÝμα του παρüντος Üρθρου. Ο ¸ρωτας & η Σημασßα Του Λüγου στον ¸ρωτα, στη σαγÞνη και τη πειθþ, Þτανε το θÝμα μας και καλýφθηκε, εκτιμþ, με τον καλλßτερο τρüπο.
Εκεßνο που δε θα μÜθουμε ποτÝ με ακρßβεια, εßναι ποιüς Þταν ο "σωκρÜτης" και ποιüς Þταν ο "πλÜτωνας"στους λüγους και φυσικÜ τß διÜλεξε ο νεαρüς μας. Δεν Ýχει üμως σημασßα... Σημασßα Ýχει üπως πÜντα, η... διαδρομÞ. Ας φýγουμε λοιπüν απü κει κι εμεßς γιατß πιÜνει Þλιος, να πÜμε να βροýμε καμμιÜ σκιÜ κι ας τους αφÞσουμε να τελειþσουνε τη κουβÝντα τους.
ΚÜποια στιγμÞ θα επανÝλθω, με νεüτερα, μÝχρι τüτε, χαιρετþ κι ελπßζω να το απολαýσατε κι εσεßς, üσο κι εγþ üταν το Ýστηνα.
ΠÜτροκλος ΧατζηαλεξÜνδρου 17 ΣεπτÝμβρη 2017