ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

Andersen Hans Christian: Âßïò Èëéâüò Óáí Ôá Ðáñáìýèéá Ôïõ

"ΟτιδÞποτε βλÝπεις,
             μπορεß να γßνει Ýνα παραμýθι
                           και μπορεßς να βγÜλεις μιαν ιστορßα

                                         απü οτιδÞποτε αγγßξεις".
Χ. Κ. ¢ντερσεν



                                            Βιογραφικü

      Ο Χανς Κρßστιαν ¢ντερσεν -γιος ενüς φιλÜσθενου τσαγκÜρη και μιας αλκοολικιÜς πλýστρας, γνþρισε απü πρþτο χÝρι τη δυστυχßα και τη φτþχεια- Þτανε Δανüς λογοτÝχνης, ποιητÞς και συγγραφÝας, που 'γινε διÜσημος απü τα πασßγνωστα παιδικÜ παραμýθια του, -Ýγραψε περßπου 170 (!!!) μÝσα σε διÜστημα 42 ετþν. Στη διÜρκεια της ζωÞς του, Ýγραψε ποιÞματα, διηγÞματα, ταξιδιωτικÝς εντυπþσεις. Ψηλüλιγνος κι Üσχημος δεν παντρεýτηκε ποτÝ οýτε Ýκανε παιδιÜ. Σýμφωνα με το προσωπικü του ημερολüγιο, δεν εßχε ποτÝ του σεξουαλικÝς σχÝσεις. Μüνο διÜφορους ανεκπλÞρωτους Ýρωτες, κατÜ καιροýς... Το προσωπικü του καταφýγιο, για τις ελÜχιστες ελεýθερες þρες που εßχε, Þταν Ýνα μικρü κουκλοθÝατρο. ¸φτιαχνε με τα ßδια του χÝρια τις κοýκλες, τις Ýντυνε κι Ýδινε τις δικÝς του προσωπικÝς παραστÜσεις με Ýργα κυρßως του Σαßξπηρ που απομνημüνευε με ιδιαßτερη ευκολßα. Η χÜρη του αυτÞ Ýφτασε στα αυτιÜ του βασιλιÜ της Δανßας Φρειδερßκου του 6ου, ο οποßος ενδιαφÝρθηκε να γνωρßσει απü κοντÜ το “παρÜξενο” αυτü αγüρι. Στη συνÝχεια, τον Ýστειλε σε Ýνα απü τα καλýτερα σχολεßα της χþρας, καταβÜλλοντας ο ßδιος τα δßδακτρα. Ακüμα κι Ýτσι, ο Χανς Κρßστιαν ¢ντερσεν τελεßωσε με ιδιαßτερη δυσκολßα το ΓυμνÜσιο σε ηλικßα 23 ετþν. "Τα χρüνια αυτÜ Þτανε τα πιο πικρÜ και σκοτεινÜ της ζωÞς μου", γρÜφει στην αυτοβιογραφßα του, üπου επßσης αναφÝρει üτι Þταν θýμα ενοχλÞσεων που τον οδÞγησαν στην κατÜθλιψη. Το Üσχημο τÝλος που üριζαν οι τελευταßες σελßδες των παραμυθιþν του Þταν εμπνευσμÝνο μÜλλον απü την ßδια του τη ζωÞ.
      ΓεννÞθηκε στις 2 Απριλßου 1805 στο OντÝνσε, στο νησß Φιονßα της Δανßας. Ο πατÝρας του ξÝπεσε και δοýλευε τσαγκÜρης, για να ζÞσει την οικογÝνειÜ του. ΑλλÜ, μη μπορþντας να αντÝξει στη φτþχεια, πÝθανε πολý νÝος, αφÞνοντας το γιο του ορφανü, με τη μητÝρα του για μüνο στÞριγμα. ¹ταν Ýνα περßεργο παιδß με εξαιρετικÞ φαντασßα, Ýτσι χαρακτηριζüταν ο αγαπημÝνος λογοτÝχνης απü τους περαστικοýς που τον Ýβλεπαν να περπατÜ στο δρüμο, πολλÝς φορÝς σαν ονειροπαρμÝνος και το μυαλü του δεν το εßχε πουθενÜ αλλοý, παρÜ μüνο στα ποιÞματα και στο διÜβασμα. ΠροσπÜθησε Üδικα να μÜθει την τÝχνη του πατÝρα του. ¼ταν τÝλειωσε το σχολεßο των Üπορων παιδιþν μπÞκε σ' Ýνα ραφτÜδικο, για να μÜθει τη τÝχνη, αλλÜ οýτε κι εκεß τα κατÜφερε. Το ενδιαφÝρον του κÝρδισε το θÝατρο, üπου αποστÞθιζε ολüκληρες σκηνÝς απü τα Ýργα που Ýβλεπε. ¼ταν Þταν με τους φßλους του, του Üρεσε να απαγγÝλλει και να τραγουδÜ. ¹τανε 14, üταν, κυνηγþντας μια καλλßτερη τýχη, Ýφθασε στη ΚοπεγχÜγη, με μüνη του περιουσßα 30 φρÜγκα με σκοπü να γßνει ηθοποιüς. ΜÜλιστα παρακολοýθησε και μια σχολÞ στην οποßα σýμφωνα με τα λεγüμενα του Ýφαγε τρελÜ καψüνια για να... στρþσει χαρακτÞρα, üπως Ýλεγαν οι δÜσκαλοι του. ¸δωσε εξετÜσεις στη ΒασιλικÞ ΣχολÞ θεÜτρου, αλλÜ Þτανε τüσο Üσχημος κι αδýνατος, που δεν τονε δÝχτηκαν.


                                    Το πατρικü του σπßτι στην ΟντÝνσε

      ΕπειδÞ εßχε ωραßα φωνÞ, Üρχισε να σπουδÜζει μουσικÞ, αλλÜ αρρþστησε ξαφνικÜ κι Ýχασε τη φωνÞ του. ΤελικÜ και μετÜ απü μια αποτυχημÝνη ενασχüληση και με το χορü, αποφÜσισε να αρχßσει να γρÜφει, ποιÞματα και παραμýθια. ¹τανε το μüνο ταλÝντο που του Ýμεινε -το ταλÝντο της ποßησης. Οι στßχοι του αρÝσανε και βρÞκε Ýνα προστÜτη, τον ΚÝλλαν, που τον Ýστειλε στο πανεπιστÞμιο, üπου κÝρδισε μια βασιλικÞ επιχορÞγηση. Το 1822 εκδßδει το πρþτο του βιβλßο που θα περÜσει απαρατÞρητο. Δεν Þταν παρÜ μüνο μÝχρι το 1845, üταν κυκλοφüρησε το Ýργο του Η ΜικρÞ Γοργüνα, που ο ¢ντερσεν Üρχισε να αναγνωρßζεται ως λογοτÝχνης. Στα χρüνια που ακολοýθησαν, ενþ πολλÜ απü τα Ýργα του παρÝμεναν (και παραμÝνουν) σχεδüν Üγνωστα Ýξω απü τη Σκανδιναβßα, τα παραμýθια του αρχßζουν να μεταφρÜζονται σε Üλλες γλþσσες και σÞμερα, εßναι απü τα πιο πολυμεταφρασμÝνα λογοτεχνÞματα σε üλη την ιστορßα. Το 1827 δημοσßευσε ποιÞματÜ του κι Ýπειτα εξÝδωσε μια σειρÜ Ýργων που του εξασφαλßσανε τη παγκüσμια δüξα. Αφοý εξÝδωσε αρκετÜ βιβλßα, Üρχισε τα ταξßδια του. Γýρισε τη Γερμανßα, τη Γαλλßα, την Αγγλßα, την ΕλλÜδα, την Ιταλßα, τη Τουρκßα και ταξßδεψε στην ΑνατολÞ. ΑπÝκτησε μεγÜλη δüξα κι η μεγαλýτερη ευτυχßα του Þταν η υποδοχÞ που του Ýκανε η ιδιαßτερη πατρßδα του, ¼ντενσε, που τον κÜλεσε στα 1867.
      Στα ερωτικÜ επßσης εßχεν αποτυχßα λüγω της φτþχειας αλλÜ και της ασχÞμιας κι ακüμα üταν στρÜφηκε στο ßδιο φýλο δεν τα πÞγε καλλßτερα. Η ερωτικÞ του ζωÞ χαρακτηριζüταν απü μεγÜλες απογοητεýσεις, πολλÝς απü τις οποßες ορισμÝνοι ιστορικοß θεωροýν εμπνεýσεις για τα λογοτεχνÞματÜ του. ¸χει γρÜψει στο προσωπικü του ημερολüγιο για την αδυναμßα του να συνÜψει ερωτικÝς σχÝσεις, φτÜνοντας στο σημεßο να εκλιπαρεß τον θεü για μßα σýντροφο. "Δþσε μου ζωÞ. Δþσε μου μßα νýφη. Το αßμα μου ποθεß την αγÜπη, üπως και η καρδιÜ μου!", Ýγραφε ο ¢ντερσεν. Το γεγονüς üτι δεν Ýκανε ποτÝ σοβαρÞ σχÝση, πüσο μÜλλον οικογÝνεια, ενδεχομÝνως να οφεßλεται στον ντροπαλü χαρακτÞρα του, ο οποßος υπερνικοýσε την εικüνα του φιλüδοξου, ευαßσθητου κι ευφυÞ Üνδρα η οποßα καλλιεργοýνταν απü το Ýργο του. Αν κι εßναι καταγεγραμμÝνος ο ÝρωτÜς του για πολλÝς γυναßκες, üπως τη διÜσημη ΣουηδÞ τραγουδßστρια, ΓιÝνυ Λιντ, εßναι επßσης γνωστü üτι δεν μποροýσε να κερδßσει τη καρδιÜ τους, με τις επιθυμßες του για αγÜπη να παραμÝνουν ανεκπλÞρωτες.


                        Σκßτσο του για τον ΚαπνοδοχοκαθαριστÞ

      ¸τσι λοιπüν το Ýριξε στο γρÜψιμο προς λýπην του μα προς δικÞ μας ευχαρßστηση. ¼,τι Ýγραψε, βασßζεται κυρßως σε λαúκοýς θρýλους. Οι περισσüτεροι Þρωες του διαπνÝονται απü Ýναν ηθικü ρεαλισμü παρÜ την ανÜγκη εκπλÞρωσης μιας επιθυμßας. Οι κακοß δεν εßναι δρÜκοι Þ μÜγισσες, αλλÜ εκπροσωποýν ανθρþπινες αδυναμßες κι ελαττþματα, üπως την εγωιστικÞ αδιαφορßα και τη ματαιοδοξßα. ΟρισμÝνα απü τα παραμýθια του αποκαλýπτουν μιαν αισιüδοξη πßστη στην επικρÜτηση του καλοý και του ωραßου, üμως Üλλα εßναι βαθιÜ απαισιüδοξα και συνÞθως Ýχουνε δυσÜρεστο τÝλος.
      Στις 15 ΜÜρτη 1841, Ýφυγε απ' τη ΝÜπολι με το πολεμικü ατμüπλοιο Λεωνßδας για την ΕλλÜδα και την ΑνατολÞ. "Το πολεµικü ατµüπλοιο Λεωνßδας µε γαλλικÞ σηµαßα βρισκüταν στο λιµÜνι της ΝÜπολι. Ο Χολστ µε συνüδεψε στο πλοßο. Θα ταξßδευα μüνος μου. ΞÝνος ανܵεσα σε ξÝνους. ¸νας Üρρωστος Τοýρκος Þτανε ξαπλωµÝνος σε κÜτι κουρελοýδες, που τις εßχανε στρþσει πÜνω σε τσουβÜλια απü κÜρβουνο. ΚοντÜ του καθüταν Ýνας Üντρας ντυµÝνος µ' Ýνα πρÜσινο καφτÜνι κι Ýνα λευκü τουρµπÜνι, που τις τελευταßες µÝρες στη ΝÜπολι εßχε τραβÞξει τη προσοχÞ του κüσµου µε την ανατολßτικη φορεσιÜ του. ¹ταν, üπως ݵαθα αργüτερα, ΠÝρσης απü τη ΧερÜτ. Ο Ýνας µετÜ τον Üλλον, üλοι οι επιβÜτες ανεβÞκανε στο πλοßο. Αµερικανοß κι Ιταλοß µοναχοß, κυρßες και κýριοι απü τη Γαλλßα, Üνθρωποι απ' üλα τα µÝρη του κüσµου, αλλÜ κανεßς απ' το ΒορρÜ", θα γρÜψει στο βιβλßο του A Poet’s Bazaar.



      Τη κορυφÞ ενüς βουνοý, κοντÜ στο Ναυαρßνο, σκεπασμÝνη με χιüνι Þτανε το πρþτο που αντßκρυσε απü την ΕλλÜδα, πρþτος ανÜμεσα σε üλους τους επιβÜτες του πλοßου. Το πρþτο ελληνικü λιμÜνι που Ýπιασε το πλοßο Þτανε στη Σýρο. "Η αποβÜθρα Þτανε γεµÜτη ¸λληνες. Φοροýσαν εφαρµοστÜ σακÜκια, Üσπρα φαρδιÜ παντελüνια κι Ýνα κüκκινο φÝσι στο κεφÜλι. Απü παντοý ακοýγονταν φωνÝς! ¸νας ηλικιωµÝνος Üντρας µοý Üπλωσε το χÝρι να µε βοηθÞσει ν' ανÝβω στην αποβÜθρα -και να! Πατοýσα σε χþµα ελληνικü! Ευγνωµοσýνη στο Θεü, χαρÜ που βρισκüµουν εκεß κι Ýνα αßσθηµα λýπης, üλα µαζß συνυπÞρχαν µÝσα µου κεßνη τη στιγµÞ", θα γρÜψει. Στη Σýρο περιπλανÞθηκε στη πüλη, μÝχρι ψηλÜ στη πλαγιÜ του βουνοý, üπου χτßζονταν νÝα σπßτια. Απüλαυσε τη θÝα προς την απÝναντι πλευρÜ του λιμανιοý, που βρισκüτανε το ΛαζαρÝτο κι η ματιÜ του μπüρεσε να ξεχωρßσει τη ΤÞνο, τη ΔÞλο, τη ΝÜξο και την ¢νδρο. ΑργÜ το απüγευμα της ßδιας μÝρας, επιβÜτης στο γαλλικü πολεμικü ατμüπλοιο Λυκοýργος, που εßχε ολοκληρþσει τη καραντßνα του στη Σýρο, απÝπλευσε για τον ΠειραιÜ. Μας περιγρÜφει στο ιστορικü του μυθιστüρημα Το Νησß ΠÝρα Απü Την ΑκτÞ τη πρþτη εικüνα του αττικοý τοπßου που αντßκρυσε απü το πλοßο:

  "ΜÝτρησα περßπου εκατü σπßτια στον ΠειραιÜ. Πßσω τους και πßσω απü µια χλωµÞ πετρþδη Ýκταση και γκριζοπρÜσινες ελιÝς υψωνüταν ο Λυκαβηττüς και πιο χαµηλÜ, η Ακρüπολη. Ο Υµηττüς και το Πεντελικü κλεßνανε το τοπßο, που Þτανε ξερü κι Üγονο".

      Στο λιμÜνι του ΠειραιÜ τον υποδεχτÞκανε Δανοß και Γερµανοß, που ζοýσανε τüτε στην ΑθÞνα. ΑνܵεσÜ τους ο πρüξενος της Ολλανδßας και της Δανßας, ο Δανüς εφηµÝριος του ¼θωνα, ο συµπατριþτης του καθηγητÞς ΚÝπεν, οι αρχιτÝκτονες ΧÜνσεν κι ο Δανüς καθηγητÞς Ρος. Στην ΑθÞνα Ýμεινε στο ξενοδοχεßο Μüναχο. Στις 2 Απρßλη, τη μÝρα των γενεθλßων του, περιπλανÞθηκε στην ΑθÞνα, πÝρασε απü τον Πýργο των ΑνÝμων κι ανÝβηκε στο ΒρÜχο της Ακρüπολης. Η εικüνα που αντßκρυσε με τα λεηλατημÝνα μÜρμαρα τονε συγκλüνισε. ¼σο καιρü Ýμεινε στην ΑθÞνα, ανÝβαινε κÜθε μÝρα στην Ακρüπολη, εßτε με Þλιο εßτε με βροχÞ.



      Οι συμπατριþτες του τονε ξεναγÞσανε στην ΑθÞνα, στον ΠειραιÜ, στη μονÞ του Δαφνßου, την Ελευσßνα, στα περßχωρα του Υμηττοý, στο ΦÜληρο και στις 6 Απρßλη επισκÝφθηκε τα κοντινüτερα χωριÜ της ΑττικÞς, το Μαροýσι και τη ΚηφισιÜ. ¸φυγε απü την ΑθÞνα για ΠειραιÜ με προορισμü το λιμÜνι της Σýρου κι απü εκεß τη Κωνσταντινοýπολη στις 20 Απρßλη 1841 με το γαλλικü ατμüπλοιο Ευρþτας. "Θα Ýρθω και πÜλι στην ΕλλÜδα! εßπα στους φßλους µου που εßχαν Ýρθει να µε αποχαιρετÞσουνε στο λιµÜνι του ΠειραιÜ. ΜακÜρι ο Θεüς να Ýδινε τα λüγια µου να Þταν προφητικÜ...", γρÜφει στο βιβλßο του κι αφηγεßται στο ιστορικü μυθιστüρημα Το Νησß ΠÝρα Απü Την ΑκτÞ ο ¢ντερσεν, χωρßς δυστυχþς να πραγματοποιÞσει την επιθυμßα του αυτÞ. Την Üνοιξη του 1872, πÝφτει απü το κρεβÜτι του και χτυπÜ σοβαρÜ. Δεν Ýγινε ποτÝ εντελþς καλÜ και στις 4 Αυγοýστου 1875, σε ηλικßα 70 ετþν, αφÞνει την τελευταßα του πνοÞ στη ΚοπεγχÜγη κι Ýνα σωρü üνειρα στοιβαγμÝνα στις αγαπημÝνες μας κιτρινισμÝνες σελßδες.



      ΠολλÜ απü τα παραμýθια του εßναι πασßγνωστα παγκοσμßως κι υπερÝβησαν τα πλαßσια του απλοý λογοτεχνÞματος. ΑρκετÜ απü αυτÜ εμφανßστηκαν και στα ΜικρÜ ΚλασσικÜ ΕικονογραφημÝνα. Απü την μßα Üκρη του πλανÞτη μÝχρι την Üλλη δεν υπÜρχει παιδß μÝχρι σÞμερα, που να μη μεγαλþνει με τα παραμýθια του ¢ντερσεν Þ που να μην Ýχει διαβÜσει Ýστω Ýνα απü αυτÜ. ΡομαντικÜ και ρεαλιστικÜ, γεμÜτα με χιοýμορ αλλÜ και μελαγχολßα, γοητεýσανυ και συγκινÞσαν εκατομμýρια παιδιÜ (κι üχι μüνο) σε ολüκληρο τον κüσμο. Οι κυριþτεροι Þρωες των παραμυθιþν του εßναι φτωχοß κι αδικημÝνοι Üνθρωποι, που üμως Ýχουν ασυνÞθιστα ψυχικÜ χαρßσματα, ευγÝνεια, ταλÝντο, μεγαλοψυχßα και συγκινητικÞν απλüτητα. Tα Ýργα του Ýχουνε δημοκρατικü πρüσωπο, χαρακτηρßζονται απü δρÜση, χιοýμορ και λεπτÞ σÜτιρα. Η δημιουργßα του ¢ντερσεν αποτελεß τη κορυφÞ στις ρεαλιστικÝς τÜσεις της δανικÞς φιλολογßας του 19ου αι.. ΔιηγÞματα, δρÜματα, αλλÜ προπÜντων παραμýθια, üλα του τα Ýργα διαπνÝονται απü γλυκειÜ μελαγχολßα, συγκßνηση κι ειλικρßνεια.
      ΑυτÜ λοιπüν τα αμÝτρητα Ýργα του, που τονε καθιερþσανε σαν Ýναν απü τους σημαντικþτερους λογοτÝχνες üλων των εποχþν, εßχανε τερÜστιαν απÞχηση στις καρδιÝς των ανθρþπων και μεταφρÜστηκαν σε üλες σχεδüν τις γλþσσες του κüσμου. Η εξαιρετικÜ γüνιμη φαντασßα του Ýδωσε στους αναγνþστες των βιβλßων του θαυμÜσιες περιγραφÝς της υγρÞς και παγωμÝνης βüρειας Ευρþπης  ¸τσι κÝρδισε μια σπουδαßα θÝση στην ιστορßα της παγκüσμιας λογοτεχνßας κι αγαπÞθηκε απü μεγÜλους και παιδιÜ. ¸χει βραβευθεß με πολλÝς τιμητικÝς διακρßσεις ενþ η Δανßα Ýχει καθιερþσει το Βραβεßο ¢ντερσεν γιÜ το καλλßτερο Ýργο στη παιδικÞ λογοτεχνßα.



     
ΜερικÜ απü τα πολý γνωστÜ παραμýθια του εßναι:

Den lille havfrue                                    (Η μικρÞ γοργüνα)
Kejserens nye klæder                             (Τα καινοýρια ροýχα του βασιλιÜ)
De vilde svaner                                      (Οι αγριüκυκνοι)
Snedronningen                                       (Η Βασßλισσα του χιονιοý)
Prinsessen på ærten                                (Η Βασιλοποýλα και το ρεβýθι)
Tommelise                                              (Η Τοσοδοýλα)
Den grimme ælling                                (Το ασχημüπαπο)
De røde sko                                            (Τα κüκκινα παποýτσια)
Holger Danske                                       (Χüλγκερ ο Δανüς)
Den lille pige med svovlstikkerne         (Το κοριτσÜκι με τα σπßρτα)
Den standhaftige tinsoldat                     (Το μολυβÝνιο στρατιωτÜκι)
Dyndkongens datter                               (Η δýναμη της αγÜπης)
En rose fra Homers grav                        (¸να ρüδο απ' τον τÜφο του ΟμÞρου)



ΜερικÜ αποφθÝγματÜ του:

 * Το να ζεις μüνο δεν εßναι αρκετü, εßπε η πεταλοýδα. ΠρÝπει να Ýχεις λιακÜδα, ελευθερßα και Ýνα μικρü λουλοýδι

 * Να εßσαι χρÞσιμος στον κüσμο, εßναι ο μüνος τρüπος να εßσαι ευτυχισμÝνος

 * Η ζωÞ εßναι μια ωραßα μελωδßα. Μüνο οι στßχοι εßναι λßγο μπερδεμÝνοι

 * ΟτιδÞποτε βλÝπεις, μπορεß να γßνει Ýνα παραμýθι και μπορεßς να βγÜλεις μια ιστορßα απü οτιδÞποτε αγγßξεις

 * ΑλλÜ μια γοργüνα δεν Ýχει δÜκρυα, γι' αυτü υποφÝρει πολý περισσüτερο

 * Ο ΒασιλιÜς εßναι γυμνüς

 * Η ζωÞ απü μüνη της κÜθε ανθρþπου εßναι το πιο üμορφο παραμýθι γραμμÝνο απü το χÝρι του Θεοý



--------------------------

Η ΕΙΔΗΣΗ:

      ΒρÝθηκε Üγνωστο παραμýθι του Χανς Κρßστιαν ¢ντερσεν!

      ¸να Üγνωστο πρωτüλειο παραμýθι του Χανς Κρßστιαν ¢ντερσεν, βρÝθηκε σε Ýνα κουτß στα ΕθνικÜ Αρχεßα της Δανßας, κοντÜ στο σπßτι του μεγÜλου παραμυθÜ. Πρüκειται για μια σýντομη ιστορßα The Tallow candle (Το ΣπαρματσÝττο) που αναφÝρεται σ' Ýνα μοναχικü κερß φτιαγμÝνο απü ζωικü λßπος το οποßο μÝνει ρυπαρü και παραμελημÝνο, μÝχρι να αναγνωριστεß και να αναφλεγεß η εσωτερικÞ του ομορφιÜ. Το χειρüγραφο, γραμμÝνο με μελÜνι, Ýχει την εξÞς αφιÝρωση: "Στη κυρßα ΜπÜνκεφλοντ, απü τον αφοσιωμÝνο της ΧΚ ¢ντερσεν". Η κυρßα ΜπÜνκεφλοντ λÝγεται üτι Þταν μια χÞρα, οικογενειακÞ φßλη, την οποßα επισκÝπτονταν ως παιδß ο ¢ντερσεν για να δανειστεß και να διαβÜσει βιβλßα.
      Το χειρüγραφο των 700 λÝξεων Ýχει μπει στο μικροσκüπιο των ειδικþν αφüτου ανακαλýφθηκε απü τον ιστορικü Esben Brage στα ΕθνικÜ Αρχεßα της Δανßας, στον πÜτο κουτιοý που ανÞκει σε πλοýσια οικογÝνεια απü την ιδιαßτερη πατρßδα του ¢ντερσεν, ΟντÝνσε. Η ημερομηνßα συγγραφÞς τοποθετεßται γýρω στο 1823, üταν ο ¢ντερσεν Þταν 18 ετþν, λüγω του απλοúκοý στυλ γραφÞς που δεν συγκρßνεται üπως επισημαßνεται με τα μετÝπειτα þριμα Ýργα του και πιστεýεται üτι πρüκειται για αντßγραφο του πρωτüτυπου χειρüγραφου που Ýχει χαθεß. O Ε. Brage δÞλωσε εκστασιασμÝνος που ανακÜλυψε το 6σÝλιδο χειρüγραφο:
     "Μου τηλεφωνοýνε συχνÜ για πρÜγματα που υποτßθεται üτι γρÜφτηκαν απü τον ¢ντερσεν. Τις περισσüτερες φορÝς δεν ισχýει. ΑυτÞ τη φορÜ αισθÜνθηκα ρßγη συγκßνησης. Πρüκειται για μια πολý πρþιμη απüπειρα σε πρüζα, απü τον ¢ντερσεν, üταν Þταν 18 ετþν" λÝει ο Brage. Μιλþντας στην Guardian, η συγγραφÝας κι ειδικüς ΣÜρα ΜÜιτλαντ συμφωνεß με την εκτßμηση του ιστορικοý περιγρÜφοντας την ιστορßα ως "ιδιαιτÝρως μοραλιστικÞ, μÜλλον συναισθηματικÞ και δßνει ζωÞ σε Ýνα Üψυχο αντικεßμενο. Αυτü εßναι πολý χαρακτηριστικü του ¢ντερσεν" σημειþνει.




=============================


                                                   Το ΣπαρματσÝττο

      Τσιτσßρισε καθþς οι φλüγες τýλιγανε το καζÜνι... ¹ταν η κοýνια του ΣπαρματσÝτου. Κι απü τη ζεστÞ κοýνια βγÞκε Ýνα κερß χωρßς ψεγÜδι. ΣυμπαγÝς, λαμπερü, λευκü και λεπτü, Þταν Ýτσι φτιαγμÝνο þστε Ýκανε üσους το βλÝπανε να πιστεýουνε πως υποσχüταν Ýνα λαμπρü, ακτινοβüλο μÝλλον. Και πιστεýανε πως Þταν μια υπüσχεση που αυτü το κερß θα Þθελε πραγματικÜ να κρατÞσει και να υλοποιÞσει.

      Το πρüβατο -Ýνα καλü μικρü προβατÜκι- Þταν η μητÝρα του κεριοý κι Ýνα χωνευτÞρι ο πατÝρας του. Απü τη μητÝρα του εßχε πÜρει Ýνα λαμπερü λευκü σþμα και μια υποψßα για το τι εßναι ζωÞ, αλλÜ απü τον πατÝρα του εßχε πÜρει τη λαχτÜρα για τις πýρινες φλüγες, που θα διαπερνοýσανε τελικÜ το μεδοýλι του και θα το κÜνανε να λÜμπει στη πραγματικüτητα.
      ¸τσι γεννÞθηκε και μεγÜλωσε και με τις μεγαλýτερες και λαμπρüτερες προσδοκßες, ρßχτηκε μÝσα στη ζωÞ. Εκεß γνþρισε, τüσα, μα τüσα πολλÜ παρÜξενα πλÜσματα κι απüκτησε σχÝσεις μαζß τους, θÝλοντας να μÜθει για τη ζωÞ -κι ßσως να βρει το μÝρος στο οποßο θα ταßριαζε καλλßτερα. ¼μως το ΣπαρματσÝτο εßχε τüσο πολλÞ πßστη στον κüσμο που νοιαζüτανε μüνο γι' αυτüν κι üχι για το ßδιο. ¸νας κüσμος που αδυνατοýσε να καταλÜβει την αξßα του κι επομÝνως προσπαθοýσε να το χρησιμοποιÞσει για δικü του üφελος, κρατþντας το με λÜθος τρüπο, μαýρα δÜχτυλα που Üφηναν üλο και μεγαλýτερα σημÜδια στη κÜτασπρη παρθενικÞ του αθωüτητα, που τελικÜ ξεθþριασε, εντελþς καλυμμÝνη απü τη βρωμιÜ του γýρω κüσμου που εßχε Ýρθει υπερβολικÜ κοντÜ, πιο κοντÜ απ´ ü,τι μποροýσε να αντÝξει το κερß, αφοý Þταν ανßκανο να ξεχωρßσει τη βρωμιÜ απü την αγνüτητα -αν και παρÝμενε πεντακÜθαρο κι Üθικτο εσωτερικÜ.
      Οι ψεýτικοι φßλοι ανακÜλυψαν üτι δε μποροýσαν να αγγßξουνε το βαθýτερο εαυτü του και θυμωμÝνα πετοýσανε το κερß παρÜμερα λες κι Þτανε κÜτι Üχρηστο.
      Το λερωμÝνο και λιγδιασμÝνο δÝρμα του κρÜτησε üλους τους καλοýς μακριÜ -φοβισμÝνοι καθþς Þτανε μη τυχüν λερωθοýν απü τις βρωμιÝς και τους λεκÝδες -και στÝκονταν μακριÜ απü το κερß.
      ¸τσι Þταν λοιπüν το ΣπαρματσÝτο, μοναχü κι Ýρημο, χωρßς να ξÝρει τι να κÜνει. Καθþς οι καλοß το εßχαν απορρßψει, καταλÜβαινε τþρα πια üτι το μüνο που εßχε καταφÝρει Þταν να δυναμþνει τους κακοýς . ¸νιωθε τüσο απßστευτα δυστυχισμÝνο, επειδÞ εßχε ξοδÝψει τη ζωÞ του ανþφελα -στη πραγματικüτητα, ßσως και να εßχε βλÜψει και πολλοýς απü τους γýρω του. ΑπλÜ δεν μποροýσε να καταλÜβει για ποιο λüγο εßχε γεννηθεß Þ ποý ανÞκε, για ποιο λüγο εßχε Ýρθει σε αυτÞ τη γη. ºσως ο σκοπüς του Þταν να καταστρÝψει τον εαυτü του κι Üλλους.
      ¼λο περισσüτερο, üλο και βαθýτερα, το κερß αναλογιζüταν -αλλÜ üσο περισσüτερο σκεφτüταν την ýπαρξÞ του, τüσο πιο απελπισμÝνο Ýνιωθε, χωρßς να μπορεß να βρει τßποτα καλü, καμμßα ουσßα στον εαυτü του, κανÝνα πραγματικü σκοπü για την ýπαρξη που του εßχε δοθεß με τη γÝννηση του. Λες και το στρþμα βρωμιÜς να εßχε καλýψει ακüμη και τα μÜτια του.
      Τüτε üμως συνÜντησε μια μικρÞ φλüγα, Ýνα τσακμÜκι. Αυτü γνþριζε το κερß καλλßτερα απ' ü,τι το ΣπαρματσÝτο τον εαυτü του. Το τσακμÜκι Þτανε τüσο καθαρü -μÝχρι και το εξωτερικü του περßβλημα- και μÝσα του εýρισκες τüση καλωσýνη. Καθþς αυτü πλησßασε, δημιουργÞθηκε μια φωτεινÞ προσδοκßα στο κερß -Üναψε κι η καρδιÜ του Ýλυωσε.
      ΠερÞφανα Üναψε η φλüγα, üπως Ýνας θριαμβευτικüς πυρσüς σε μια χαροýμενη τελετÞ γÜμου. Το φως ξεχýθηκε ολüγυρα λαμπρü και καθαρü, δεßχνοντας το δρüμο μπροστÜ καθþς Ýλουζε με φως üλο το χþρο που τονε περιÝβαλε -τον αληθινü του φßλο- που μποροýσε πια να αναζητÞσει την αλÞθεια στη λÜμψη του κεριοý.
      Ο κορμüς του κεριοý Þτανε κι αυτüς αρκετÜ δυνατüς þστε να κρατÞσει τη πýρινη φλüγα. Η μια σταγüνα μετÜ την Üλλη, üπως οι σπüροι μιας νÝας ζωÞς, κυλοýσανε πÜνω στο κερß, μεγÜλες και στρογγυλÝς, καλýπτοντας τη παλιÜ βρωμιÜ με τη μÜζα τους.
      Δεν Þτανε μüνο το φυσικü, αλλÜ και το πνευματικü ζÞτημα της Ýνωσης αυτÞς.
      Και το ΣπαρματσÝτο βρÞκε τη σωστÞ θÝση του σε αυτÞ τη ζωÞ -κι Ýδειξε üτι Þταν Ýνα αληθινü κερß. ΣυνÝχισε να λÜμπει για πολλÜ ακüμα χρüνια, δßνοντας χαρÜ στο ßδιο, αλλÜ και σ' üλους τους Üλλους γýρω του.   ~~~~~~


 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers