-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Carroll Lewis (Charles Lutwidge Dodgson): ...

              ..."Και τ να κνω;" τλος, ψλλισα,
                       ρκος απ' τη κουραστικ δουλει.
                                        Και η νεριδα επεν συχα:
            "Δεν πρπει να ρωτς πολλ"!     Λιοις Κρολλ                                          Βιογραφικ

     O Τσαρλς Λοτγουτζ Νττζσον (Charles Lutwidge Dodgson), πιτερο γνωστς με το καλλιτεχνικ ψευδνυμο Λιοις Κρολλ (Lewis Carroll), ταν νας παγκοσμου φμης γγλος συγγραφας -κυρως παιδικς μυθοπλασας-, μαθηματικς, φωτογρφος και δικονος, με κρια χαρακτηριστικ του, τα λογοπαγνια κι η εξαιιρετικ γνιμ του φαντασα. Ανμεσα στα πιο δημοφιλ λογοτεχνικ ργα του εναι Η Αλκη Στη Χρα Των Θαυμτων (η Alice Liddell, -κρη του Κοσμτορα της Χριστιανικς Εκκλησας, Henry Liddell-, αναγνωρζεται ευρως ως το πρωττυπο για την Αλκη, αν κι ο διος πντα το αρνιτανε) και τα ποιματα Το Κυνγι Του Καρχαρομεζ (The Hunting of the Snark) και Jabberwocky (Ο Καυγατζοκος).
     Η οικογνεια του τανε Βορειοαγγλικς καταγωγς με ιρλανδικς ρζες, αριστοκρατικ κι ιδιατερα συντηρητικ, διατηρντας παραδοσιακ ισχυρος δεσμος με την Αγγλικανικ Εκκλησα. Η πλειοψηφα των προγνων του, προρχονταν απ τη μεσαα αντερη τξη, καταλαμβνοντας συχν θσεις στην εκκλησα και στο στρατ. Ο προπππους του υπρξε επσκοπος, εν ο παππος του ταν αρχηγς του στρατο, ταν πθανε το 1803 εν ρα μχης. Ο πατρας του εχε ιδιατερη κλση στα μαθηματικ, ωστσο απρριψε το ενδεχμενο να ακολουθσει μα ακαδημακ σταδιοδρομα, επιλγοντας το ρλο του εφημριου. Υπρξε ενεργ μλος της Αγγλικανικς εκκλησας κι νθερμος υποστηρικτς του Τζον Χνρυ Νιομαν, ο οποος ηγθηκε του κινματος της Οξφρδης, διαδραματζοντας σημαντικ ρλο στην επιστροφ της Εκκλησας της Αγγλας στον καθολικισμ. Το 1827, παντρετηκε τη 1η του ξαδλφη, Φρνσις Τζην Λοτγουτζ, με την οποα απκτησε συνολικ 11 παιδι, 7 κρες και 5 γιους, μεταξ αυτν κι ο Τσαρλς.     Γεννθηκε στις 27 Γενρη 1832 κι ζησε τα πρτα του παιδικ χρνια στο Daresbury της βρειας Αγγλας εν στα 11 ακολοθησε την οικογνει του στο χωρι Croft-on-Tees, που μετακμισε. Ο μικρς Τσαρλς λοιπν εχε ν' αναπτξει μιαν αμφρροπη σχση με τις αξες του πατρα του και με την Εκκλησα της Αγγλας στο σνολ της. Οι 1ες του σπουδς περιλμβαναν μαθματα κατ' οκον, -οι λστες ανγνωσς του που διατηρονται στα αρχεα της οικογνειας μαρτυρον να πρωρο πνεμα: στην ηλικα των επτ, διβαζε βιβλα πολ πνω για τα τη του. Εχεν επσης κι να τραλισμα -κατσταση που μοιρζονται τα περισστερα απ τα αδλφια του- που συχν επηρασαν τη κοινωνικ του ζω καθ 'λη τη διρκεια τηςζως του.. Στα 12, οι γονες του τον στειλαν σε ιδιωτικ σχολεο, στη γειτονικ περιοχ του Ρτσμοντ του Βρειου Γιορκσιρ. Τον αμσως επμενο χρνο, μεταφρθηκε στο Rugby School, να απ τα παλαιτερα δημσια σχολεα του Ηνωμνου Βασιλεου. Οι επιδσεις του υπρξαν εξαιρετικς, ωστσο ο διος σημεωσε αργτερα για τη περοδο της φοτησς του, "δεν μπορ να πω πως αναπολ τη ζω μου στο δημσιο σχολεο με κποια ασθηση ευχαρστησης κι οι δυσκολες που αντιμετπισα εκε, τανε συγκριτικ μεγαλτερες απ αυτς της καθημερινς ζως μετ".
     Νεαρς ενλικας πλον ο Τσαρλς τανε ψηλς, περπου 6 πδια (1,83 μ.), λεπτς κι εχε κασταν μαλλι και μπλε γκρζα μτια. Περιγρφηκε αργτερα ως κπως να βδιζε περεργα, καμπτα κι αμχανα, αν κι αυτ μπορε να οφελεται σε τραυματισμ στο γνατο που υπστη παλιτερα κι μεινε κουσορι. Επσης μικρ παιδ, υπστη ναν πυρετ που τον φησε κωφ στο να αυτ. Στην ηλικα των 17 ετν, υπστη σοβαρ κρση βχα, ο οποος πιθαντατα ταν υπεθυνος για το χρνιο αδναμο στθος του στη μετπειτα ζω. να λλο ελττωμα που φερε στην ενηλικωση ταν αυτ που χαρακτρισε ως τραλισμα, πργμα που απκτησε στην πριμη παιδικ του ηλικα και που τονακολοθησε σ' λη τη ζω του.
     Το τραλισμα τανε πντα να σημαντικ κομμτι της εικνας του. Λγεται τι το πθαινε μνο με ενλικα τομα κι ταν νετος κι πταιστος με παιδι, αλλ δεν υπρχουν στοιχεα που να υποστηρζουν αυτ την εκδοχ. Πολλ παιδι της γνωριμας του θυμθηκαν το τραλισμα, εν πολλο ενλικες δεν κατφεραν να το προσξουν. Ο διος ο Dodgson φανεται να χει πολ μεγαλτερη επγνωση αυτο απ τους περισστερους τους οποους συνντησε. λγεται πως πλασε τον εαυτ του ως Dodo (προστορικ αστεο μυθολογικ πουλ) στις περιπτειες της Αλκης στη χρα των θαυμτων, αναφερμενος στη δυσκολα του να εκφρσει το επνυμ του, αλλ αυτ εναι να απ τα πολλ γεγοντα που επαναλαμβνονται συχν και για τα οποα δεν υπρχουνε στοιχεα απ πρτο χρι. Ο διος πργματι αναφερτανε στον εαυτ του ως dodo, αλλ το αν χι αυτ η αναφορ ταν για το τραλισμα του εναι απλ εικασα.
     Ζοσε σε μια εποχ που οι νθρωποι σχεδαζαν συνθως τις δικς τους διασκεδσεις κι ταν απαιτοσαν κοινωνικς δεξιτητες, τραγοδι κι απαγγελα, ο νεαρς Ντντζσον τανε καλ εξοπλισμνος για να εναι νας αστεος ψυχαγωγς, παρλο του το υποτιθμενο τραλισμα. Σμφωνα με πληροφορες, θα μποροσε να τραγουδσει ανεκτ καλ και δεν φοβταν να το κνει σε ακροατριο. ταν ειδικς στη μμηση και την αφγηση κι ταν εξαιρετικ προικισμνος στους γρφους, τους συλλαβγριφους, τις αμφισημες και τα λογοπαγνια. Κλενω τη παρνθεση και συνεχζω στο βο του.


                                Ο Ντντε Γκμπριελ Ροσστι υπ Κρολλ

     Το Γενρη του 1851 εγκαταστθηκε στην Οξφρδη, που φοτησε στο κολλγιο Christ Church, στο οποο εχε σπουδσει παλιτερα κι ο πατρας του. Εκε, μλις 2 μρες αργτερα λαβε μνυμα πως η μητρα του εχε πεθνει απ φλεγμον του εγκεφλου -σως μηνιγγτιδα εγκεφαλικ επεισδιο- μλις στα  47 της. Η πριμη ακαδημακ του πορεα παλινδρομοσε ανμεσα σε υψηλς υποσχσεις κι ακαταμχητη απσπαση της προσοχς. Δεν εργστηκε πντα σκληρ, αλλ ταν εξαιρετικ ταλαντοχος κι η επιτυχα ρθε εκολα. Οι ακαδημακς του επιδσεις υπρξαν υψηλς, ειδικτερα στα μαθηματικ, εξασφαλζοντς του υποτροφες κι λλες διακρσεις, απ τον παλι φλο του πατρα του Canon Edward Pusey. Τον Οκτβρη του 1855 γινε λκτορας του κολλεγου στα μαθηματικ, θση που θα διατηροσε μχρι το 1881. Του χορηγθηκε υποτροφα (studentship) απ το Christ Church, την οποα διατρησε φροντζοντας να ακολουθσει τα θρησκευτικ θη που επβαλε το κολλγιο, μεταξ αυτν και την υπσχεση να παραμενει γαμος -κι που το γραφεο του ταν κοντ στο Deanery που ζοσε η Αλκη Λντελ.
     Στις 22 Δεκεμβρου του 1862, χρστηκε δικονος της Εκκλησας της Αγγλας, ωστσο δεν ανελχθηκε στην εκκλησιαστικ ιεραρχα, πως αναμενταν. Δεν εναι γνωστο οι λγοι για τους οποους αρνθηκε μα ττοια εξλιξη, κτι που υπ φυσιολογικς συνθκες θα οδηγοσε στην αποβολ του απ το κοlλγιο, αν ο ττε πρτανης, Χνρι Λντελ, δεν του επτρεπε να παραμενει, παραβιζοντας ανεξγητα τους καννες του κολλεγου. Μα απ τις ερμηνεες που χουνε διατυπωθε, προκειμνου να εξηγηθε η στση του Νττζσον, εναι πως διαπνεταν εκενη τη περοδο απ συναισθματα ενοχς κι αμαρτας, πως ο διος εκφρζει στα ημερολγι του, αν και δεν εναι σαφες οι λγοι που τον οδηγοσανε σε ττοιου εδους σκψεις. Εναι πιθαν να υπρξε διστακτικς και λγω γενικτερων αμφιβολιν του απναντι στην δια την Αγγλικανικ Εκκλησα. Ο 1ος του βιογρφος, Στιοαρτ Νττζσον Κλλιγκγουντ, αποδδει εν μρει την απφασ του στο τραλισμ του, που θα τονε δυσκλευε να κηρττει, αν κι πως ο διος σημεινει, δεν τανε λγες οι φορς που κρυττε ανεπσημα.


                                        Ο Μιλ δια φωτ, Κρολλ

     Με την ιδιτητα του μαθηματικο, δημοσευσε αρκετ βιβλα, ως επ το πλεστον εγχειρδια, πως τα A syllabus of plane algebraical geometry (1860), Two Books of Euclid (1860), The Formulae of Plane Trigonometry (1861), Condensation of Determinants (1866), Elementary Treatise on Determinants (1867), Examples in Arithmetic (1874), Euclid and his modern rivals (1879), Curiosa Mathematica, Part I: A New Theory of Parallels (1888) και Curiosa Mathematica, Part II: Pillow Problems thought out during Sleepless Nights (1893). Κανν απ' τα ργα αυτ δε διρκεσε στο χρνο, οτ' εχε σημαντικ συμβολ στα μαθηματικ, αλλ το Euclid and his modern rivals που υπερασπζεται τη χρση των Στοιχεων του Ευκλεδη για τη διδασκαλα της γεωμετρας, παρουσιζει ιστορικ ενδιαφρον, εν εναι γραμμνο σε μορφ θεατρικο ργου, περιγρφοντας την εμφνιση του φαντσματος του Ευκλεδη μπρος στους σγχρονους μαθηματικος.
     δη απ νεαρ ηλικα, γραφε ποιματα και διηγματα, που δημοσευε σε λογοτεχνικ περιοδικ με σχετικ επιτυχα. Το 1854, ξεκνησε να συνεισφρει ως συντκτης, στο περιοδικ The Comic Tunes, δημοσιεοντας ποιματα, κυρως σατιρικο φους. Λγο αργτερα, γρφοντας στο περιοδικ The Train, χρησιμοποησε 1η φρα λογοτεχνικ ψευδνυμο, για τη δημοσευση του ποιματος Solitude. Αρχικ, πρτεινε στον εκδτη του περιοδικο, ντμουντ Γιτς, το νομα Dares, προερχμενο απ το Daresbury που αποτελοσε τον τπο γννησης του. Ο Γιτς δεν το 'κανε αποδεκτ κι ο Νττζσον του πρτεινε 4 εναλλακτικ ονματα, εκ των οποων τελικ, ο Γιτς επλεξε το Λιοις Κρολλ (Lewis Caroll). Δημοσευσε ργα του και σε μικρτερα περιοδικ πως τα Whitby Gazette κι Oxford Critic.
     To 1856, γνωρστηκε με τον νο πρτανη του κολλεγου του, τον Χνρυ Λντελ, που μλις εχε τοποθετηθε κι εγκαταστθηκε στο Chist Church με την οικογνει του, αποτελομενη απ τη σζυγ Λορνα του και 3 κρες, μεταξ αυτν κι η λις. Συνδθηκε στεν με την οικογνεια κι ειδικτερα με τη μητρα και τα 3 κορτσια τους, Λορνα, ντιθ κι λις. Το 1862, στη διρκεια μιας εκδρομς, προκειμνου να τα διασκεδσει τους διηγθηκε μιαν ιστορα που θ' αποτελοσε τη βση για τη μετπειτα συγγραφ του πιο δημοφιλος λογοτεχνικο του ργου. ταν η λις του ζτησε να καταγρψει την ιστορα αυτ, εκενος της παρουσασε αργτερα, το Νομβρη του 1864, να χειργραφο με τον ττλο Alice's Adventures Under Ground (Οι περιπτειες της Αλκης κτω απ το δαφος). Νωρτερα, εχε παρουσισει το ημιτελς χειργραφο στους αδελφος Μακμλαν, του ομνυμου εκδοτικο οκου, απ τους οποους εχε γνει θερμ δεκτ. Το ργο εκδθηκε τελικ το 1865 με τον ττλο Alice's Adventures in Wonderland (Οι περιπτειες της Αλκης στη Χρα των Θαυμτων), με εικονογρφηση του Σερ Τζον Τνιελ κι εχε σημαντικ εμπορικ απχηση, προσδδοντς του μεγλη φμη. Θεωρεται εν γνει πως ο χαρακτρας της Αλκης εναι βασισμνος στην λις Λντελ, ωστσο ο διος ο Κρολλ, αργτερα διψευσε πως η ηρωδα του βιβλου στηρζεται σε κποιο υπαρκτ πρσωπο.    χει σημειωθε πως ο διος αρνθηκε και μλιστα επανειλημμνα, αργτερα, πως η μικρ του ηρωδα βασστηκε σε οποιοδποτε πραγματικ παιδ και συχν αφιρωνε τα ργα του σε κορτσια που γνριζε, προσθτοντας τα ονματ τους σε ακροστιχδες-ποιματα στην αρχ του κειμνου. Το νομα της Gertrude Chataway εμφανζεται σ' αυτ τη μορφ στην αρχ του The Hunting of the Snark και δεν προτενεται πως αυτ σημανει τι κποιος απ τους χαρακτρες της αφγησης βασζεται σε αυτν.
    Εν τω μεταξ, μεταξ των πριμων δημοσιευμνων γραπτν του και της επιτυχας των βιβλων της Αλκης, ρχισε να κινεται στο χρο των προρραφαηλιτν. Συναντθηκε 1η φορ με τον John Ruskin το 1857 κι γνανε φλοι. Περ το 1863 ανπτυξε στεν σχση με τον Dante Gabriel Rossetti και την οικογνει του. Συχν βγαζε φωτογραφες της οικογνειας στον κπο του σπιτιο του Rossetti στο Τσλσι του Λονδνου. Γνριζε επσης τον William Holman Hunt, τον John Everett Millais και τον Arthur Hughes, μεταξ λλων καλλιτεχνν. Γνριζε καλ τον παραμυθ συγγραφα Γκριτς Μακντναλντ -ταν η ενθουσιδης υποδοχ της Αλκης απ τα νεαρ παιδι του MacDonald που τον πεσανε να υποβλλει το ργο για δημοσευση.
     Τα χριστογεννα του 1871, δημοσιετηκε η συνχεια του βιβλου (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There) εν το 1876 εκδθηκε το τελευταο σημαντικ του ργο, Το Κυνγι Του Καρχαρομεζ (The Hunting of the Snark), να μακροσκελς ποημα μ' ντονα στοιχεα φαντασας, πως κι η Αλκη στη Χρα των Θαυμτων. Το τελευταο του μυθιστρημα (Silvie and Bruno) δημοσιετηκε σε 2 τμους, το 1889 και 1893 αντστοιχα, χωρς να τχει θερμς υποδοχς. Παρ την επιτυχα του ως συγγραφας, μετ την κδοση της Αλκης, συνχισε να διδσκει στο κολλγιο του Christ Church, που και διμενε, μχρι το 1881. Ττε εγκατλειψε τη διδασκαλα των μαθηματικν και τα επμενα χρνια αφοσιθηκε αποκλειστικ στο συγγραφικ του ργο. Το 1869, απκτησε σπτι στο Γκλντφορντ (Guildford), που ζησε μχρι το τλος της ζως του, μαζ με ξι αδελφς του.
    Η μνη γνωστ περπτωση στην οποα ταξδεψε στο εξωτερικ ταν να ταξδι στη Ρωσα το 1867 ως εκκλησιαστικς, μαζ με τον Αιδεσιμτατο Χνρι Λντον. Αναφρει το ταξδι στη "ρωσικ εφημερδα" του, που κυκλοφρησε 1η φορ στο εμπριο το 1935. Στο δρμο του προς τη Ρωσα και πσω, εδε επσης διαφορετικς πλεις στο Βλγιο, τη Γερμανα, στη Πολωνα και τη Γαλλα. Ο Dodgson πθανε απ πνευμονα μετ απ τη γρππη στις 14 Γενρη 1898 στο σπτι των αδελφν του, "The Chestnuts", στο Guildford, στο νομ Surrey. ταν 2 βδομδες πριν κλεσει τα 66 του. Η κηδεα του πραγματοποιθηκε στη κοντιν εκκλησα της Αγας Μαρας. Το σμα του εναι θαμμνο στο νεκροταφεο του Mount Guildford.
     Σε γενικς γραμμς, παραδοσιακ θεωρεται, πολιτικ, θρησκευτικ και προσωπικ, συντηρητικς. Ο Μρτιν Γκρντνερ τον επισημανει σαν Τρι, πους "ρεσε στους ρχοντες κι εχε την τση να εναι σνομπ με τα παρακατιαν". Ο Αιδεσιμτατος W. Tuckwell, στο Reminiscences of Oxford (1900), τονε θεωροσε ως "αυστηρ, ντροπαλ, εντελς απορροφημνο απ το μαθηματικ φος, αδιφορο για την αξιοπρπει του, καμπτα συντηρητικ στη πολιτικ, θεολογικ, κοινωνικ θεωρα". Χρστηκε δικονος στην εκκλησα της Αγγλας στις 22 Δεκμβρη 1861. Στην εφημερδα The Life and Letters  ο  συντκτης του δηλνει τι "το ημερολγι του εναι γεμτο με ττοιες μετριοπαθες υποτιμσεις του εαυτο του και του ργου του, διαστρεβλωμνη με σοβαρς προσευχς (κι ιδιωτικ για να αναπαραχθε εδ) τι ο Θες θα του συγχωροσε το παρελθν και θα τονε βοηθσει να εκτελσει το γιον του θλημα στο μλλον". ταν νας φλος τονε ρτησε για τις θρησκευτικς του απψεις, ο Dodgson απντησε πως ταν μλος της Εκκλησας της Αγγλας, αλλ "αμφισβητοσε ,τι ταν απλυτο, ο Υψηλς Εκκλησιαστς". Αυτς πρσθεσε:

   "Πιστεω πως ταν εσες κι εγ πλαγισουμε για στερν φορ, αν μνο μπορομε να κρατσουμε σταθερ τις μεγλες αλθειες που μας δδαξε ο Χριστς -η δικ μας απλυτη νευ αξας κι η πειρη αξα Του κι τι μας χει φρει πσω στον να Πατρα και γνουμε αδελφο Του κι αδελφο ο νας στον λλο- θα 'χουμε λα σα πρπει να μας καθοδηγσουν μες απ' τις σκις. Ασφαλς αποδχομαι πλρως τα διδγματα που αναφρετε -πως ο Χριστς πθανε για να μας σσει, τι δεν χουμε λλον τρπο σωτηρας ανοιχτ σε μας, αλλ μσω του θαντου Του κι τι με τη πστη σ' Αυτν και χωρς καμμιν αξα απ τη μερι μας, εμαστε συμφιλιωμνοι με τον Θε· και σγουρα μπορ να πω θερμ: «χρωστω τα πντα σ' Εκενον που με αγπησε και πθανε στο Σταυρ του Γολγοθ". - Carroll (1897)     Ο Κρολλ φησε να πολ σημαντικ αριθμ επιστολν καθς κι ημερολογιακς καταγραφς, στις οποες παρουσαζε αναλυτικ τις δραστηριτητες του. Συνολικ υπρχανε 13 τμοι προσωπικν ημερολογων, 4 εκ των οποων αγνοονται σμερα. Ο 1ος ξεκιν πριν τον Οκτβρη του 1853 εν η τελευταα καταγραφ σημεινεται το Δεκμβρη του 1897. Μετ το θνατο του, οι χειργραφες σημεισεις του παραμενανε στην οικογνεια Νττζσον, εν τα ημερολγι του πουληθκανε στη Βρεττανικ Βιβλιοθκη το 1969, ταν κι ανακαλφθηκε πως σαν ελλιπ. Ο 1ος βιογρφος κι ανηψις του, Στιοαρτ Νττζσον Κλιγκγουντ, υπρξεν ο μοναδικς που 'χε πρσβαση σ' λο το ημερολογιακ υλικ, προκειμνου να ολοκληρσει τη 1η βιογραφα του, που εκδθηκε το 1898. Σε κποια χρονικ στιγμ μχρι το 1932, χρονι των 100 ετν απ τη γννησ του, κατ την οποα αναβωσεν ντονο ενδιαφρον για το συγγραφα, 4 τμοι ημερολογων εξαφανστηκαν καθς και 10 μεμονωμνες σελδες απ τους υπλοιπους 9.

     Επισμως, οι τμοι αυτο χθηκαν απ αμλεια, ωστσο χει αναπτυχθε ντονη φημολογα περ σκπιμης απκρυψς τους απ μλη της οικογνειας του Κρολλ, προκειμνου να προστατευθε η υπληψ του να μη δημοσιοποιηθονε συγκεκριμνες πτυχς της ζως του. γνωστο παραμνει επσης αν οι μεμονωμνες σελδες που απουσιζουν απ τους υπλοιπους εννα τμους των ημερολογων, χουν αφαιρεθε απ τον διο τον Κρολλ κποιον συγγεν του. Τσο οι χαμνοι τμοι, σο και οι σελδες που χουν αφαιρεθε, καλπτουν χρονικ την περοδο 1853-1862, εν μα απ τις σελδες, χει αφαιρεθε απ τις καταγραφς του Κρολλ για τον Ιονιο του 1863. Το χαμνο υλικ, περιγρφει συνολικ μα περοδο πντε χρνων απ τη ζω του συγγραφα, για την οποα χουν γνει πολλς υποθσεις, χωρς μως να στηρζονται σε επαρκ αποδεικτικ στοιχεα. Εκτς απ τα ημερολγια, εκτιμται τι συνολικ το 80% του προσωπικο αρχεου του Κρολλ, που περιεχε εκτς απ πληθρα επιστολν και αρκετς φωτογραφες, χει χαθε καταστραφε.
     Κατ τη διρκεια της ζως του εχε αρκετς "παιδικς φλες" (child-friends, πως ο διος τις αποκαλοσε), νεαρ κορτσια που βρσκονταν στη προεφηβικ περοδο, εν παρουσιζεται ως δεδομνη η αγπη του κι η προσλωσ του στα παιδι. Το γεγονς αυτ, χει συχν ερμηνευτε απ αρκετος σγχρονους βιογρφους του ως δεγμα παιδοφιλας, σε πλατωνικ ωστσο εππεδο. Προς υποστριξη αυτς της ερμηνεας, προβλλονται ρομαντικς και θερμς επιστολς του προς "παιδικς φλες" καθς και φωτογραφες του -ορισμνες απ αυτς γυμνς- που απεικονζουν νεαρ κορτσια. Σμφωνα με τον βιογρφο του Κρολλ, Μρτον Ν. Κον, "δεν μπορομε να γνωρζουμε σε ποιον βαθμ, οι σεξουαλικς ορμς του Νττζσον βρσκονται πσω απ την προτμησ του να ζωγραφζει και να φωτογραφζει γυμν παιδι. Εκενος υποστριζε πως η προτμηση αυτ ταν καθαρ αισθητικ. Ωστσο, με δεδομνη την συναισθηματικ του προσλωση στα παιδι καθς και την εκτμησ του απναντι στις αισθητικς τους φρμες, ο ισχυρισμς του τι το ενδιαφρον του ταν αυστηρ καλλιτεχνικ, εναι αφελς". O Κον, καθς κι λλοι βιογρφοι, χουν επσης ισχυριστε πως ο Κρολλ εναι πιθαν να ζτησε σε γμο την 11χρονη λις Λντελ, αν και κτι ττοιο δεν χει αποδειχθε οτε υποστηρζεται απ τα διαθσιμα ημερολγι του. Οι απψεις περ ενδεχμενης παιδοφιλας του Κρολλ συνδονται συχν με τα χαμνα ημερολγι του και προβλλονται ως πιθαν εξγησ τους, θεωρντας δηλαδ πως αυτ περιχουν αναφορς στην "ιδιαιτερτητα" του.

     Πρσφατες μελτες της Καρολιν Λιτς, επιδικουν να ανατρψουν αυτ τη διαδεδομνη αντληψη για τον Κρολλ. Η συγγραφας υποστηρζει πως η δεδομνη αγπη του για τις παιδικς του φλες χει τονιστε υπερβολικ, χωρς να υπρχουν επαρκες ενδεξεις για ενδεχμενη παιδοφιλα, εν χαρακτηρζει πολλς απ τις παγιωμνες απψεις γρω απ την προσωπικτητ του ως "μθο" που χει διατηρηθε στο πρασμα των χρνων απ την πλειοψηφα των βιογρφων του. πειτα απ μελτη των ημερολογων του Κρολλ, καταλγει στο συμπρασμα πως πολλς απ τις αποκαλομενες παιδικς του φλες ταν στη πραγματικτητα μεγαλτερης ηλικας, εν τονζει και τις σχσεις του με ενλικες γυνακες. H αμφισβτηση των υποθσεων περ παιδοφιλας του Κρολλ, στηρζεται επσης στο επιχερημα πως ττοιου εδους σγχρονες ερμηνεες, δεν λαμβνουν υπψη τις ιδιατερες αντιλψεις, σε ζητματα αισθητικς και ηθικς, που σχυαν στη Βικτωριαν Εποχ.
    δειξεν επσης ενδιαφρον για λλους τομες. ταν πριμο μλος της Εταιρεας Ψυχικς ρευνας και μα απ τις επιστολς του υποδηλνει τι δχτηκε ως πραγματικ αυτ που στη συνχεια ονομστηκε "ανγνωση σκψης". 'Εγραψεν επσης μερικς μελτες διαφρων φιλοσοφικν επιχειρημτων. Το 1895 ανπτυξε να φιλοσοφικ επιχερημα regressus σχετικ με τη παραπλανητικ συλλογιστικ στο ρθρο του "Τι η χελνα λεγε στον Αχιλλα", που εμφανστηκε σ' ναν απ τους 1ους τμους του Νου. Το ρθρο ανατυπθηκε στο διο περιοδικ 100 χρνια μετ το 1995, συνοδευμνο με να ρθρο του Simon Blackburn με ττλο "Practical Tortoise Raising".
     Το πθος του Τσαρλς τανε τα Mαθηματικ, αλλ στον ελεθερο χρνο του ασχολιταν επσης και με πλθος λλων δημιουργικν ασχολιν, ανμεσ τους η συγγραφ κι η φωτογραφα. Το κεντρικ θμα των δημιουργιν του ταν, ως επ το πλεστον, τα μικρ κορτσια. Του ρεσε να ζωγραφζει και να φωτογραφζει τις μικρς του φλες. Το γνωσττερο βιβλο του ταν εμπνευσμνο απ να 10χρονο κορτσι, το οποο ταν και το αγπημενο του μοντλο στις φωτογραφσεις.
     Στις 4 Ιουλου του 1862, ο Αιδεσιμτατος Τσαρλς Νττζσον κι νας φλος του, συνδευαν τη 10χρονη λις Σιντλ και τις αδερφς της σε μια βαρκδα. Καθς καναν κουπ, η μικρ λις ζτησε απ τον Τσαρλς να της πει μια ιστορα. Ο Αιδεσιμτατος συνθιζε να ψυχαγωγε τους νεαρος φλους του με ευφνταστα παραμθια και κενη τη μρα, δημιοργησε να καινοριο, για μα κοπλα που πφτει σε μα τρπα στο δαφος. Το κοιν του ενθουσιστηκε τσο πολ με την ιστορα, που του ζτησε να τη γρψει σε χαρτ για να την χουν μαζ τους. Λγους μνες μετ, ο Τσαρλς παρδωσε στην λις το χειργραφο, στο οποο εχε βλει τον ττλο: “Οι Περιπτειες της λις Κτω απ το δαφος”.
     νας γνωστς του, ο Τζορτζ Μακντναλντ, τυχε να διαβσει το βιβλο και το λτρεψε. Αφο το διβασαν και τα παιδι του και δωσαν την γκρισ τους, ο Μακντναλντ απευθνθηκε σε να εκδτη. Μετ την απρριψη πιθανν εναλλακτικν ττλων -Alice Among the Fairies και της Χρυσς Ωρας της Alice- το ργο δημοσιεθηκε τελικ ως γνωστν πλον, το 1865 με το ψευδνυμο Lewis Carroll, που το χρησιμοποησε 1η φορ 9 χρνια νωρτερα. Οι εικονογραφσεις αυτ τη φορ ταν απ τον Sir John Tenniel. Ο Dodgson προφανς σκφτηκε τι να δημοσιευμνο βιβλο θα χρειαζταν τις δεξιτητες ενς επαγγελματα καλλιτχνη. Τελικ το βιβλο βγκε στα ρφια των βιβλιοπωλεων 2 Αυγοστου 1865, με ττλο Η Αλκη Στη Χρα Των Θαυμτων.    Οι σχολιασμνες εκδσεις παρχουν ιδες σε πολλς απ τις ιδες και τις κρυφς ννοιες που επικρατονε σ' αυτ τα βιβλα. Η κριτικ συχν πρτεινε τις φροδικς ερμηνεες του βιβλου ως "κατβαση στο σκοτειν κσμο του υποσυνεδητου", καθς επσης και την εμφνιση του ως στιρα στις σγχρονες μαθηματικς εξελξεις. Να επσης να σημειωθε πως πολ αργτερα αυτ το χειργραφο δθηκε σε δημοπρασα απ την δια την Alice Liddell στο Sothebys και πουλθηκε σε συλλκτη για περπου 1/2 εκ. δολλρια. Οι Περιπτειες της Αλκης περιγρφουν με φαντασα και παιδικ αυθορμητισμ τις περιπτειες ενς κοριτσιο, η οποα μετ τη πτση της σε μα λαγτρυπα, περιπλανιται σ' να φανταστικ κσμο. Αψηφ τους νμους της βαρτητας, βρσκει ποτ που τη κοντανουνε και τρει κικ που τη μεγαλνουνε, συναντ λαγος που μιλνε και γτες που μνιμα γελνε.
     Η συντριπτικ εμπορικ επιτυχα αυτο του βιβλου, λλαξε τη ζω του Dodgson με πολλος τρπους. Η φμη του alter ego "Lewis Carroll" εξαπλθηκε σντομα σ' λο το κσμο. Κατακλστηκε μερικς φορς με μιαν ανεπιθμητη προσοχ. Πργματι, σμφωνα με μια δημοφιλ φμη, η δια η βασλισσα Βικτρια απολμβανε το βιβλο τσο πολ που διταξε να της αφιερσει το επμενο βιβλο του κι τι αυτς το κανε σε κποιο επμενο μαθηματικ του βιβλο. Ο διος αρνθηκε ντονα αυτ τη φμη, σχολιζοντας: "Εναι εντελς ψευδς σε κθε περπτωση: οτε καν πλησιζει στη πραγματικτητα", κι εναι απθανο για λλους λγους. πως ο Τ. Β. Πουερ σχολασε σε ρθρο του στους Times, "Θα 'τανε καθαρ πρακτικ παρλογο ως αδνατο να εντοπσει τον συγγραφα της Αλκης απ το συγγραφα των μαθηματικν ργων του". Ξεκνησε επσης να κερδζει αρκετ σημαντικ χρηματικ ποσ, αλλ συνχισε με τη φαινομενικ ανικανοποητη θση του στην Εκκλησα του Χριστο.
     Αργ το 1871, δημοσευσε τη συνχεια. (Η σελδα ττλου της 1ης κδοσης αποδδει λανθασμνα ως "1872" την ημερομηνα δημοσευσης.) Η κπως πιο σκοτειν του διθεση κατ την κδοση του 2ου βιβλου της Αλκης, αντικατοπτρζει ενδεχομνως τις αλλαγς στη ζω του. Ο θνατος του πατρα του το 1868 τον πεσε σε μια κατθλιψη που κρτησε μερικ χρνια.

     Η σχση του 29χρονου Νττζσον με τη νεαρ λις τρβηξε το ενδιαφρον των μελετητν, αν και δεν εχε σχολιαστε αρνητικ απ τους σγχρονος του. Τη γνρισε μσω του πατρα της, που τανε συνεργτης του. Ο ντροπαλς Νττζσον συνθιζε να τραυλζει και μνο με τα παιδι μποροσε να μιλσει κανονικ. Εχε πολλος μικρος φλους και λτρευε να τους διδσκει Mαθηματικ αν εχαν κλση. Η 10χρονη λις και η οι αδερφς της γιναν η αγαπημνη του παρα μχρι και το 1863, ταν διακπηκαν απτομα οι σχσεις του με την οικογνεια Λιντλ... Μχρι προσφτως, οι μελετητς υποστριζαν τι η ρξη προκλθηκε, επειδ ο Νττζσον κανε πρταση γμου στην ανλικη λις. Τα πραγματικ γεγοντα δεν ταν γνωστ, γιατ λειπαν οι σελδες εκενης της περιδου απ το ημερολγι του. Το 1996 μως, η ερευντρια Κρολλιν Λιτς, εντπισε τις χαμνες σελδες και αποκλυψε την αληθιν αιτα. Ο κσμος εχε αρχσει να μιλει για τη σχση του Νττζσον, χι με τη 10χρονη κρη, αλλ την ενλικη γκουβερνντα. Μλιστα, η μεγαλτερη αδελφ της λις, η 15χρονη Λορνα, τρεφε πολ τρυφερ αισθματα για τον νεαρ Αιδεσιμτατο κι η οικογνει της, κρινε σκπιμο να την απομακρνει απ αυτν.
     Το 1876, παργαγε την επμενη μεγλη του δουλει, The Hunting of the Snark, να φανταστικ ποημα "ανοησας" που εξερευν τις περιπτειες ενς παρξενου πληρματος απ 9 εμπρους κι να κστορα που ξεκνησε να βρει το σκους. χει λβει κατ κριο λγο ανμικτα σχλια απ τους σγχρονους κριτικος του, αλλ ταν εξαιρετικ δημοφιλς στο κοιν, αφο ανατυπθηκε 17 φορς μεταξ 1876 και 1908 κι εδε διφορες προσαρμογς σε μουσικ ργανα, περα, θατρο, ργα και μουσικ. Ο Dante Gabriel Rossetti φημολογεται εναι το πρσωπο που απεικονζεται σε αυτ, αλλ λλοι ερευνητς θεωρονε πως εναι απεικνιση του διου του Κρολλ.
    Το 1895, 30 χρνια μετ τη δημοσευση των αριστουργημτων του, προσπθησε να επιστρψει, δημιουργντας μια ιστορα δο τμων με το Sylvie & Bruno. δυο αδλφια ξωτικν. Ο Carroll περικλεει δο τοπα σε δο παρλληλους κσμους, να στην αγροτικ Αγγλα κι λλο στα παραμθια του Elfland, Outland κι λλα. Ο παραμυθνιος κσμος σατιρζει την αγγλικ κοινωνα και πιο συγκεκριμνα τον κσμο της ακαδημακς κοιντητας. Το βιβλο αυτ θεωρεται μικρτερης αξας ργο, παρλο που 'χει παραμενει στο πρτο λκο λη για περισστερο απ ναν αινα.
     Το 1856, καταπιστηκε με τη να μορφ της τχνης της φωτογραφας κτω απ την επιρρο του θεου του Skeffington Lutwidge κι αργτερα του φλου του της Οξφρδης Reginald Southey. Σντομα διακρθηκε στην τχνη κι γινε νας γνωστς δισημος φωτογρφος επσης και μλιστα φανεται να 'χει παξει με την ιδα ν' αλλξει δραστηριτητα στη ζω του, στα πρτα χρνια.
     Μια μελτη των Ρτζερ Τιλορ κι Edward Wakeling απαριθμε εξαντλητικ κθε σωμνη εκτπωση κι ο Taylor υπολογζει τι πνω απ το μισυ των ργων του απεικονζει νεαρ κορτσια, αν και το 60% του αρχικο του φωτογραφικο χαρτοφυλακου λεπει τρα. Ο Dodgson κανε επσης πολλς μελτες για νδρες, γυνακες, αγρια και τοπα. τα θματα του περιλαμβνουν επσης σκελετος, κοκλες, σκυλι, αγλματα, πνακες ζωγραφικς και δντρα. Οι παιδικς φωτογραφες του τραβχτηκαν με ναν γονα παρντα και πολλς απ τις φωτογραφες τραβχτηκαν στον κπο του Liddell επειδ το φυσικ ηλιακ φως ταν απαρατητο για καλς λψεις. Βρκε επσης τη φωτογραφα να εναι να χρσιμο εισδημα σε υψηλτερους κοινωνικος κκλους. Στη διρκεια του πιο παραγωγικο μρους της καρριρας του, κανε πορτρατα αξιοσημεωτων καλλιτεχνν της εποχς, πως ο John Everett Millais, η Ellen Terry, ο Dante Gabriel Rossetti, η Julia Margaret Cameron, ο Michael Faraday, ο Λρδος Salisbury κι ο Alfred Tennyson.


     Μχρι τη στιγμ που σταμτησε απτομα τη φωτογραφα (1880, πνω απ 24 χρνια), εχε εγκαταστσει το δικ του στοντιο στην οροφ του Tom Quad, δημιοργησε περπου 3.000 φωτογραφες κι ταν ερασιτχνης κριος του μσου, αν και σθηκαν λιγτερες απ 1.000 συνεπεα χρνου και καταστροφς εξ επτηδες. Σταμτησε τη λψη φωτογραφιν επειδ η διατρηση του εργαστηρου του τανε χρονοβρα. Χρησιμοποησε τη διαδικασα του υγρο κολλοειδος, -οι εμπορικο φωτογρφοι που ρχισαν να χρησιμοποιονε τη διαδικασα ξηρς πλκας στη 10ετα του 1870 και βγζανε φωτογραφες πιο γργορα. Η δημοφιλς ασχολα λλαξε με την λευση του Μοντερνισμο, επηρεζοντας τους τπους φωτογραφιν που παργαγε.
     Για να προωθσει το γρψιμο των επιστολν, ο Dodgson εφηρε το The Wonderland Postage-Stamp Case το 1889. Αυτς ταν νας φκελος που εχε 12 υποδοχς, 2 χαρακτρες: ο νας για την εισαγωγ της πι συνηθισμνης σφραγδας πεννν κι ο λλος για τις λλες τρχουσες ονομασες μχρι να σελλνι.. Ο φκελος τοποθετθηκε στη συνχεια σε μια παντφλα διακοσμημνη με μιαν εικνα της Alice στο μπροστιν μρος και της γτας Cheshire στο πσω. Προοριζταν να λαμβνει γραμματσημα που κι αν αποθηκεονταν τα σκεη γραφς τους. Ο Carroll σημεινει ρητς σε Οκτ Εννα Wise Words Σχετικ με την Επιστολ Γραφς πως δεν προορζεται να μεταφερθε σε τσπη πορτοφλι, καθς τα πιο συνηθισμνα ξεχωριστ γραμματσημα θα μποροσαν εκολα να μεταφερθον μνα τους. Το πακττο περιελμβανε να αντγραφο μας φυλλαγμνης κδοσης αυτς της διλεξης. Επσης γραψε κι λαβε 98.721 επιστολς, σμφωνα μ' να ειδικ μητρο επιστολν που επινησε. γραψε τις συμβουλς του για το πς να γρψει πιο ικανοποιητικς επιστολς, σε μια επιστολ με ττλο: 8 Οr 9 Wise Words About Letter-Writing.
     Μια λλη εφερεση ταν να δισκκι γραφς που ονομζεται nyctograph που επτρεψε τη λψη σημεων στο σκοτδι, εξαλεφοντας τσι την ανγκη να σηκωνμαστε απ το κρεββτι και να χτυπμε σε πιπλο χωρς να ανψουμε φως ταν κποιος ξπνησε με μια ιδα. Η συσκευ αποτελεται απ μια κρτα με δεκαξι τετργωνα κι να σμβολο που αντιπροσωπεει να αλφβητο του σχεδου του Dodgson, χρησιμοποιντας σχματα γραμμτων παρμοια με το σστημα γραφς Graffiti σε μια συσκευ Palm. χει επσης επινοσει μια σειρ παιχνιδιν, συμπεριλαμβανομνης μιας πρωρης κδοσης αυτο που σμερα εναι γνωστ ως Scrabble. Φανεται τι εφευρθηκε - τουλχιστον σγουρα δημοφιλς- το "διπλ" (βλπε λξη κλμακα), μια μορφ εγκεφλου-teaser που εναι ακμα δημοφιλς σμερα, αλλζοντας μια λξη στην λλη, αλλζοντας να γρμμα κθε φορ, κθε διαδοχικ αλλαγ οδηγντας πντα σε μια γνσια λξη. Για παρδειγμα, το CAT μετατρπεται σε DOG με τα παρακτω βματα: CAT, COT, DOT, DOG. Τα παιχνδια και τα παζλ του Carroll αποτλεσαν το αντικεμενο της στλης Μαθηματικν Αγνων του Μρτιν Γκρντνερ, 1960, στο Scientific American.
      λλα στοιχεα περιλαμβνουν ναν καννα για την ερεση της ημρας της εβδομδας για οποιαδποτε ημερομηνα. μσο για τη δικαιολγηση των σωστν περιθωρων σε μια γραφομηχαν · μια διταξη διεθυνσης για να velociam (νας τπος τρικκλου). να συστματα κοινοβουλευτικς εκπροσπησης, πιο δκαιους καννες αποκλεισμο σε τουρνου τννις. να νο εδος ταχυδρομικς χρηματικς παραγγελας. καννες για τον υπολογισμ των ταχυδρομικν τελν, καννες για μια νκη στο στοχημα, καννες για τη διαρεση ενς αριθμο απ διφορους διαιρτες, μια κλμακα απ χαρτνι για την Αντερη Κοιν αθουσα στην Εκκλησα του Χριστο που, δπλα σε να ποτρι, εξασφλιζε τη σωστ ποστητα λικρ για τη καταβληθεσα μεταλαβ, μια κολλητικ ταινα διπλς ψεως για να στερενετε φακλους να τοποθετετε πργματα σε βιβλα. μια συσκευ για να βοηθσετε μιαν γκυο κυρο να διαβσει απ να βιβλο τοποθετημνο πλευρικ και τουλχιστον δο κρυφς ψηφιακς κρυπτογραφες.
     Στο πλασιο της ακαδημακς πειθαρχας των μαθηματικν, εργστηκε κυρως στους τομες της γεωμετρας, της αλγεβρας γραμμικς και μτρας, της μαθηματικς λογικς και των ψυχαγωγικν μαθηματικν, δημιουργντας σχεδν 12 βιβλα με το πραγματικ του νομα. Ανπτυξε επσης νες ιδες στη γραμμικ λγεβρα (π.χ. τη 1η ντυπη απδειξη του θεωρματος Kronecker-Capelli), τη πιθαντητα και τη μελτη των εκλογν (π.χ., της μεθδου Dodgson) και των επιτροπν. Μερικ απ αυτ τα ργα δεν δημοσιεθηκαν παρ πολ μετ το θνατ του. Η απασχλησ του ως Μαθηματικο Λκτορα στην Εκκλησα του Χριστο του 'δωσε κποιαν οικονομικ ασφλεια.


     Το μαθηματικ του ργο προσελκυσε ανανεωμνο ενδιαφρον στα τλη του 20ου αινα. Το βιβλο του Martin Gardner για τις λογικς μηχανς και διαγρμματα κι η μεταθαντια δημοσευση του William Warren Bartley για το 2ο μρος του συμβολικο λογικο βιβλου του Dodgson προκλεσαν μιαν επανεκτμηση των συμβολν του Dodgson στη συμβολικ λογικ. Οι ρευνες των Robbins και Rumsey σχετικ με τη συμπκνωση Dodgson, μια μθοδο αξιολγησης των καθοριστικν παραγντων, τους οδγησαν στην εικασα Alternating Sign Matrix, τρα εναι πια να θερημα. Ο αλγριθμος γνωστς ως συμπκνωση Dodgson σχετζεται στεν με το συμπλρωμα Schur και την ταυττητα Desnanot-Jacobi.
Η ανακλυψη, κατ τη 10ετα του 1990, πρσθετων κρυφν ψηφων που ο Dodgson εχε κατασκευσει, εκτς απ την "Memoria Technica", δειξε τι εχε χρησιμοποισει εξεζητημνες μαθηματικς ιδες κατ τη δημιουργα τους.

     Ο Νττζσον κατγραψε τις σκψεις και τη καθημεριν του ζω σε προσωπικ ημερολγια και σε αλληλογραφα με φλους. Πολλς δηλσεις του θα ακογονταν ανησυχητικς σε ανθρπους του 21ου αινα. γραψε στη ζωγρφο Γκρτρουντ Τμσον: «Ομολογ τι δεν θαυμζω τις εικνες με γυμν αγρια. Πντα δεχνουν να χρειζονται ροχα, εν οι υπροχες φιγορες των κοριτσιν δεν θα πρεπε να καλπτονται ποτ». Σε γρμμα προς μα 10χρονη γνωστ του: «Πολλ ευχαριστ και φιλι για την τοφα απ’ τα μαλλι σου. Την χω φιλσει πολλς φορς. Αφο δεν χω εσνα να φιλσω, τα μαλλι εναι καλτερα απ’ το τποτα». Οι δηλσεις του Νττζσον θα μποροσαν να δικαιολογηθον, υποστηρζουν πολλο μελετητς, καθς τσι ταν ο τρπος γραφς του. Εχε ιδιατερο χιομορ, που ελχιστοι μποροσαν να αντιληφθον. Οι ποπτες εκφρσεις του λνε, δεν εναι παρ το ιδιμορφο χιομορ του. Οτε το γεγονς τι φωτογρφιζε μικρ κορτσια σημανει τι ταν παιδεραστς, συνεχζουν οι μελετητς. Πολλο φωτογρφοι ασχολθηκαν με μικρ παιδι, καθς ταν να συνηθισμνο μοτβο στην τχνη της βικτωριανς εποχς. Εκτς απ κορτσια, λλωστε, ο Νττζσον φωτογρφισε ενλικα μοντλα, πολλ τοπα και αντικεμενα. Πντως σε αυτ που συμφωνον λοι οι μελετητς εναι τι, ακμα και αν τρεφε ερωτικ συναισθματα προς ανλικα κορτσια, ο Νττζσον δεν προχρησε και σε σωματικ επαφ.
    Η παρξη του Dodgson παρμεινε ελχιστα επηρεασμνη τα τελευταα 20 χρνια της ζως του, παρ τον αυξανμενο πλοτο και τη φμη του. Συνχισε να διδσκει στην Εκκλησα του Χριστο μχρι το 1881 και παρμεινε στη κατοικα του μχρι το θνατ του. Οι 2 τμοι του τελευταου μυθιστορματς του, Sylvie & Bruno, δημοσιεθηκαν το 1889 και το 1893, αλλ η πολυπλοκτητα αυτο του ργου προφανς δεν εκτιμθηκε απ τους σγχρονους αναγνστες. δεν πτυχε τποτα σαν την επιτυχα των βιβλων της Alice, με απογοητευτικς κριτικς και πωλσεις μνο 13.000 ανττυπα.
     
Ορισμνοι βιογρφοι του τλους του 20ο αι. πρτειναν τι το ενδιαφρον του Dodgson για τα παιδι εχε να ερωτικ στοιχεο, συμπεριλαμβανομνου του Morton N. Cohen στο Lewis Carroll: Μια βιογραφα (1995), Donald Thomas στο Lewis Carroll: να πορτρτο με φντο (1995) Michael Bakewell στο Lewis Carroll: Μια βιογραφα (1996). Συγκεκριμνα, ο Cohen θεωρε τι οι "σεξουαλικς ενργειες της Dodgson επιδικουν την εξωστρφεια" και επιπλον γρφει:

   "Δεν μπορομε να γνωρζουμε σε ποιο βαθμ οι ερωτικς τσεις κρβονται πσω απ τη προτμησ του για το σχδιο και τη φωτογρφηση των παιδιν στο γυμν, υποστριξε πως η προτμηση ταν απολτως αισθητικ αλλ, δεδομνης της συναισθηματικς προσκλλησς του στα παιδι καθς και της αισθητικς του εκτμησης των μορφν τους, το ,τι το ενδιαφρον του ταν αυστηρ καλλιτεχνικ εναι αφελς, πιθαντατα αισθνθηκε περισστερα απ' σα τολμοσε να ομολογσει, ακμα και στον διο του τον εαυτ".

     Ο Cohen συνεχζει πως ο Dodgson "φρντισε να πεσει πολλος απ τους φλους του τι η προσκλλησ του στη γυμν γυναικεα μορφ παιδιν ταν απαλλαγμνη απ οποιοδποτε ερωτισμ", αλλ προσθτει πως "οι επμενες γενις φανονται κτω απ την επιφνεια" (σελ.229). Υποστηρζει τι ο Dodgson μπορε να θελε να παντρευτε την 11χρονη Alice Liddell κι τι αυτ ταν το ατιο του ανεξγητου "σπασματος" με την οικογνεια τον Ιονιο του 1863, να γεγονς για το οποο προσφρονται κι λλες εξηγσεις. Οι βιογρφοι Derek Hudson & Roger Lancelyn Green σταματον να αναγνωρζουν τον Dodgson ως παιδεραστ (ο Green επσης επεξεργζεται τα ημερολγια και τα χαρτι του Dodgson), αλλ συμφωνον τι εχε πθος για μικρ παιδι και δεν δειξε ενδιαφρον για τον κσμο των ενηλκων. Η Catherine Robson αναφρεται στο Carroll ως "ο πιο δισημος ( κακφημος) εραστς της βικτωριανς εποχς".    Αρκετο λλοι συγγραφες και μελετητς αμφισβτησαν την αποδεικτικ βση για τις απψεις του Cohen και των λλων σχετικ με τα σεξουαλικ ενδιαφροντα του Dodgson. Ο Lebailly προσπθησε να θσει τη παιδικ φωτογραφα του Dodgson μσα στο "βικτωριαν παιδικ Cult", το οποο αντιλφθηκε το παιδικ γυμν σαν ουσιαστικ κφραση αθωτητας. Ο Lebailly ισχυρζεται τι οι μελτες παιδικν γυμνν ταν κυριολεκτικ και μοντρνες στην εποχ του Dodgson κι τι οι περισστεροι φωτογρφοι τις καναν φυσικ, πως ο Oscar Gustave Rejlander κι η Julia Margaret Cameron. Συνεχζει τι τα παιδικ γυμνκια εμφανστηκαν ακμη και στις βικτωριανς κρτες Χριστουγννων, υποδηλνοντας μια πολ διαφορετικ κοινωνικ κι αισθητικ αξιολγηση αυτο του υλικο. Καταλγει στο συμπρασμα τι ταν λθος οι βιογρφοι του Dodgson να βλπουν την παιδικ φωτογραφα του με τα μτια του 20ου του 21ου αι. και να το παρουσιζουν ως κποια μορφ προσωπικς ιδιοσυγκρασας ταν ταν στη πραγματικτητα μια απντηση σε μια επικρατοσα αισθητικ και φιλοσοφικ κνημα της εποχς.
     Η επανεκτμηση του Dodgson απ τη Karoline Leach επικεντρθηκε ιδιατερα στην αμφιλεγμενη σεξουαλικτητα του. Υποστηρζει τι οι ισχυρισμο της παιδοφιλας αυξθηκαν αρχικ απ μια παρεξγηση των βικτωριανν ηθν, καθς κι απ τη λανθασμνη ιδα -που υποστηρχθηκε απ τους διφορους βιογρφους του- τι δεν εχε καννα ενδιαφρον για ενλικες γυνακες. Ονομζεται η παραδοσιακ εικνα του Dodgson "ο μθος Carroll". Επισμανε στα πολλ αποδεικτικ στοιχεα στα ημερολγια και τις επιστολς του τι ενδιαφρεται επσης ντονα για ενλικες γυνακες, παντρεμνες και μοναχικς κι απολμβανε πολλς σχσεις μαζ τους, οι οποες θα θεωρονταν σκανδαλδεις απ τα κοινωνικ πρτυπα της εποχς του. Τνισε επσης το γεγονς τι πολλο απ κενους που χαρακτρισε ως παιδικο φλοι, τανε κορτσια στα τλη της εφηβεας τους κι ακμα και στα 20. Υποστηρζει πως οι εισηγσεις παιδεραστας εμφανστηκαν μνο πολλ χρνια μετ το θνατ του, ταν η καλοπροαρετη οικογνει του εχε καταστελει λες τις αποδεξεις για τις σχσεις του με τις γυνακες σε μια προσπθεια διατρησης της φμης του, δνοντας τσι μια ψευδ εντπωση ενς ανθρπου που ενδιαφρεται μνο για μικρ κορτσια. Ομοως, η Leach επισημανει μια βιογραφα του 1932 απ τον Langford Reed ως πηγ του αμφβολου ισχυρισμο τι πολλς απ τις γυνακες φλες του Carroll σταμτησαν ταν τα κορτσια φτσανε στα 14. Εκτς απ τα βιογραφικ ργα που συζτησαν τη σεξουαλικτητα του Dodgson, υπρχουν σγχρονες καλλιτεχνικς ερμηνεες της ζως και της δουλεις του που το κνουν, κι ιδιατερα, ο Dennis Potter στο ργο του Alice και το σενριο για την ταινα Dreamchild κι ο Robert Wilson στη ταινα της Alice.
     Εχε επιλεγε απ το χειροτονικ συμβολιο στην Εκκλησα της Αγγλας απ πολ νεαρ ηλικα κι αναμενταν να χειροτονηθε μσα σε 4 χρνια απ την απκτηση του μεταπτυχιακο του ττλου, ως προπθεση της διαμονς του στη Εκκλησα του Χριστο. Ο διος καθυστρησε τη διαδικασα για κποιο χρονικ διστημα, αλλ τελικ χειροτονθηκε ως δικονος στις 22 Δεκεμβρου 1861. Αλλ ταν φτασε η στιγμ να χρνο αργτερα για χειροτονα ως ιερας, απευθνθηκε στον κοσμτορα για δεια να μη προχωρσει. Αυτ ταν εναντον καννων του κολλεγου και, αρχικ, ο πρτανης Liddell του επε τι θα 'πρεπε να συμβουλευτε το κυρως σμα της συγκλτου, πργμα που σχεδν ββαια θα εχε οδηγσει στην αποβολ του. Για γνωστους λγους, ο Liddell λλαξε νου εν μα νυκτ και του επτρεψε να παραμενει στο κολλγιο κατ παρβαση των καννων. Ο Dodgson δεν γινε ποτ ιερας, μοναδικς μεταξ των αντερων φοιτητν της εποχς του.
     Δεν υπρχουν επ του παρντος καθλου αποδεικτικ στοιχεα για το γιατ ο Dodgson απρριψε την ιερωσνη. Κποιοι πρτειναν τι το τραλισμ του τον κανε απρθυμο να κνει το βμα, επειδ φοβτανε πως πρπει να κηρξει. Ο Wilson παραθτει τις επιστολς του που περιγρφουνε τη δυσκολα στην ανγνωση των μαθημτων και των προσευχν αντ να κηρττουν με τα δικ του λγια. Αλλ κρυξε πργματι αργτερα, αν κι χι τις εντολς του ιερα, τσι φανεται απθανο τι το κλυμμ του ταν ο βασικς παργοντας που επηρασε την επιλογ του. Ο Wilson επισημανει επσης τι ο επσκοπος της Οξφρδης Samuel Wilberforce, που χειροτνησε τον Dodgson, εχεν ισχυρς απψεις εναντον των κληρικν που πηγανουνε στο θατρο, ν απ' τα μεγλα ενδιαφροντα του Dodgson. Επσης ενδιαφερτανε για τις μειωνοτικς μορφς του Χριστιανισμο (τανε θαυμαστς του F.D. Maurice) κι "εναλλακτικς" θρησκεες (θεοσοφα). Ο Ντντζον τανε βαθι προβληματισμνος απ μιαν ανεξγητη ασθηση αμαρτας κι ενοχς την εποχ εκενη (στις αρχς της 10ετας του 1860) και συχν εξφραζε την ποψη στα ημερολγι του τι ταν νας "θλιος κι χρηστος" αμαρτωλς, ανξιος της ιερωσνης κι αυτ η ασθηση της αμαρτας και της αναξιτητας μπορε να χει επηρεσει την απφασ του να εγκαταλεψει τη τελικ χειροτονα.


                      Ο Καυγατζοκος σκτσο του Κρολλ για το... τρας

     Τουλχιστον 4 πλρεις τμοι και περπου 7 σελδες κειμνου λεπουν απ τα 13 ημερολγι του. Η απλεια αυτ παραμνει ανεξγητη. οι σελδες χουν αφαιρεθε απ γνωστο χρι. Οι περισστεροι μελετητς υποθτουν τι το υλικ του ημερολογου αφαιρθηκε απ μλη της οικογνειας για λγους διατρησης του οικογενειακο ονματος, αλλ αυτ δεν χει αποδειχθε. Εκτς απ μα σελδα, λεπει υλικ απ τα ημερολγι του για τη περοδο μεταξ 1853 και 1863 (ταν ο Dodgson ταν 21-31 ετν). Αυτ τανε περοδος που ρχισε να υποφρει απ μεγλη ψυχολογικ και πνευματικ θλψη και να ομολογε μια συντριπτικ ασθηση της αμαρτας του. Αυτ ταν κι η χρονικ περοδος που συνθεσε την εκτεταμνη ποηση του για την αγπη, οδηγντας σε εικασες τι τα ποιματα μπορε να ταν αυτοβιογραφικ.
     Πολλς θεωρες χουν ειπωθε για να εξηγσουν το υλικ που λεπει. Μια δημοφιλς εξγηση για μια σελδα που λεπει (27/6/1863) εναι τι θα μποροσε να 'χει σκιστε για να αποκρψει μια πρταση γμου κενη τηνμρα στην 11χρονη Alice. Ωστσο, δεν υπρξανε ποτ στοιχεα που να αποδεικνουν τι αυτ συνβαινε κι να γγραφο προσφρει ορισμνες αποδεξεις για το αντθετο, το οποο ανακαλφθηκε απ τη Karoline Leach στο ιστορικ της οικογνειας Dodgson το 1996. Αυτ το γγραφο εναι γνωστ ως "κομμνες σελδες στο ημερολγιο" και συντχθηκε απ διφορα μλη της οικογνειας του Carroll μετ το θνατ του. Μρος του μπορε να χει γραφτε κατ τη στιγμ που οι σελδες καταστρφηκαν, αν κι αυτ εναι ασαφς. Το γγραφο προσφρει μια σντομη περληψη δο σελδων ημερολογου που λεπουνε, για τις 27 Ιουνου 1863. Η περληψη γι' αυτ τη σελδα δηλνει τι η κ. Liddell επε στον Dodgson τι κυκλοφοροσαν κουτσομπολι γι 'αυτν και τον κυβερντη της οικογνειας Liddell, καθς και για τη σχση του με την "να", πιθανς τη μεγαλτερη αδερφ της Αλκης Λορνα Λντελ. Το "σπσιμο" με την οικογνεια Liddell που συνβη σντομα μετ, ταν πιθανς ως απντηση σε αυτ το κουτσομπολι. Μια εναλλακτικ ερμηνεα γινε σχετικ με τη φμη του Carroll με την "Ina": Lorina ταν κι η μητρα της Alice. Αυτ που θεωρεται πιο κρσιμο κι εκπληκτικ εναι τι το γγραφο φανεται να υποδηλνει τι ο χωρισμς του Dodgson με την οικογνεια δεν ταν καθλου συνδεδεμνος με την Αλκη. -ως του ανακαλυφθε μια κρια πηγ, τα γεγοντα της 27/6/1863 θα παραμενουν σε αμφιβολα.
     Στο ημερολγι του για το 1880, γρφει για το πρτο επεισδιο της ημικρανας με αρα, περιγρφοντας με ακρβεια τη διαδικασα που εναι μια εκδλωση της φσης της αρας του συνδρμου. Δυστυχς, δεν υπρχουν σαφες αποδεξεις για το αν αυτ ταν η 1η εμπειρα της ημικρανας per se αν μπορε να χει προηγουμνως υποστε τη πολ συνηθστερη μορφ ημικρανας χωρς αρα, παρλο που η τελευταα φανεται πιο πιθαν, δεδομνου τι η ημικρανα αναπτσσεται συχν στην εφηβεα τη πριμη ενηλικωση. Μια λλη μορφ ημικρανας που ονομζεται σνδρομο Alice in Wonderland χει ονομαστε απ τη μικρ ηρωδα του επειδ η εκδλωσ της μπορε να μοιζει με τις ξαφνικς αλλαγς στη πλοκ του βιβλου. Εναι επσης γνωστ ως μικροψα και μακροψα, μια κατσταση του εγκεφλου που επηρεζει τον τρπο με τον οποο τα αντικεμενα γνονται αντιληπτ με το μυαλ. Για παρδειγμα, να προσβλητικ τομο μπορε να κοιτξει να μεγαλτερο αντικεμενο πως μια μπλλα μπσκετ και να το αντιληφθε σαν να ταν το μγεθος μιας μπλλας γκολφ. Κποιοι μελετητς χουνε προτενει τι μπορε να υπφερε απ αυτ το εδος της αρας και να το χρησιμοποησε σαν μπνευση για το ργο του, αλλ δεν υπρχουν αποδεξεις οτε γι' αυτ.
     Υπστη επσης 2 κρσεις στις οποες χασε τη συνασθηση. Διαγνστηκε απ τον Δρ Morshead, τον Δρ Brooks και τον Δρ Stedman, και πστευαν τι η κι οι 2 αυτς ταν επιληπτικς (αρχικ θεωρθηκε λιποθυμα, αλλ ο Brooks λλαξε γνμη). Κποιοι χουνε καταλξει στο συμπρασμα πως υπφερε κι απ επιληψα, αλλ δεν υπρχουν ενδεξεις λλες γι' αυτ στα ημερολγι του πρα ​​απ τη διγνωση των 2 κρσεων αυτν που αναφρθησαν δη. Κποιοι συγγραφες, ειδικτερα ο Sadi Ranson, χουν προτενει πως μπορε να υπφερε απ επιληψα του κροταφικο λοβο, στην οποα η συνεδηση ​​δεν εναι πντα εντελς χαμνη, αλλ αλλοιωμνη και στα συμπτματα μιμονται πολλς απ τις διες εμπειρες πως η Alice in Wonderland. Ο Carroll εχε τουλχιστον να περιστατικ στο οποο υπστη πλρη απλεια συνεδησης και ξπνησε με μτη που αιμορραγοσε, την οποα κατγραψε στο ημερολγι του και σημεωσε τι το επεισδιο τον φησε να μην αισθνεται τον εαυτ του για "αρκετ καιρ αργτερα". Αυτ η κρση διαγνστηκε ως πιθανς «epileptiform» κι ο διος γραψεν αργτερα για τις «επιληπτικς κρσεις» του στο διο ημερολγιο. Οι περισστερες απ τις τυπικς διαγνωστικς εξετσεις του σμερα δεν ταν διαθσιμες τον 19ο αι.. Ο Yvonne Hart, σμβουλος νευρολγος στο Νοσοκομεο John Radcliffe της Οξφρδης, εξτασε τα συμπτματα του Dodgson. Το συμπρασμ του, που αναφρθηκε στο μυστριο της Τζινι Γουλφ του 2010, εναι τι ο Dodgson πολ πιθανν εχε ημικρανα και μπορε να εχε επιληψα, αλλ υπογραμμζει τι θα εχε αμφιβολες σχετικ με τη διγνωση της επιληψας χωρς περαιτρω πληροφορες.=============================

                                    Προς Τιμν Του:

 * Υπρχουνε κοινωνες σε πολλ μρη του κσμου αφιερωμνες στην απλαυση και τη προθηση των ργων και στη διερενηση της ζως του.

 * Στην οδ Κοπεγχγης στο Islington εναι η βιβλιοθκη Lewis Carroll για παιδι.

 * Το 1982, ο μεγλος ανηψις του αποκλυψε μια μνημειακ πλκα στη Γωνι των ποιητν, στο Αβαεο Γουστμινστερ.

==============================

                                      Ρηθντα του:

 * ταν δεν ξρεις πο πας, λοι οι δρμοι σε οδηγον εκε.

 * Δεν μπορ να πω πσω στο χθες, γιατ μουν κποιος λλος.

 * να απ τα μυστικ της ζως εναι πως ,τι αξζει να κνουμε εναι αυτ που κνουμε για τους λλους.

 * Ποιο εδος παροιμας προτιμτε: "κλλιο αργ παρ ποτ" "κλλιο ποτ παρ αργ";

 * Χρειζεται να τρξεις σο πιο πολ μπορες για να μπορσεις να μενεις στο διο σημεο.

 * Πντα να λες την αλθεια, να σκφτεσαι προτο μιλσεις και να κρατς σημεισεις μετ.

 * ρχισε απ την αρχ και πγαινε μχρι το τλος. Μετ σταμτα.

 * Εναι κακς ποιτητας μνμη αυτ που δουλεει μνο προς τα πσω.

===============================

                                          Ποιματ του

     Συγγνμη αλλ θα μακρυγορσω λιγκι για τον Καυγατζοκο κι αυτ που τον φερε στα... νχια μου τανε μια ταινα που βλεπα με τον διο ττλο, των μοναδικν Μντυ Πιθονς που μου χει ξεφγει. Μια εκπληκτικ και μοναδικ στιρα για λους κι λα. πως ββαια κνανε πντα! Mια... πριμη ταινα του μοναδικο Τρρυ Γκλλιαμ!!!

     Στο Μεσαωνα (νταρκ ητζις σκοτεινς εποχς) υπρχε να τρας (Καυγατζοκος) που τρομοκρατοσε λη την Επαρχα, με αποτλεσμα να φρνει τον κσμο, σους δηλαδ δεν σκτωνε κι ΑΠΟΣΤΕΩΝΕ το τρας, στη μεγλη πλη με το κστρο. να κστρο που διαλονταν οι σοβδες του, πφτανε κομμτια απ τους τοχους, με να βασιλι ξεμωραμνο χοφταλο, υπερβολικ πρωτκολλο, τη στιγμ που πνω τους πεφτε σκνη και σοβς, με τους προχοντες και τους ευγενες αλλ και τον κλρο, να εκμεταλλεονται αυτ την αστυφιλα και να μη κνουνε τποτα για τον κνδυνο. Μια πριγκηπσσα να καρτερ 'φανοντας κεντδια και πλουμδια για τη προκα της φουλ ρομαντικ με μθους για πργκηπες με σπρα αλγατα και παντελς ηλθια κατ τ' λλα.
     Ο νεαρς που καταφεγει εκε εξασκε να επγγελμα που θεωρεται πλον ξεπερασμνο (!!!!) αλλ και διτι για να το εξασκσει στη πλη πρπει να γραφτε στην αντστοιχη συντεχνα, που για να γραφτες πρπει να πλερσεις τα μαλλιοκφαλ σου, πως τα μαλλιοκφαλ σου πρπει να πλερσεις για να μπεις καν στη πλη.
     Ο Βασιλις Ο Αμφιβαλλων Ψ' λατρεει ρτον και θεματα κι οργαννει να τουρνου αλλ μχρι θαντου, για να βρει τον ικαντερο που θα αναλβει να σκοτσει το τρας (ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ κλπ) και στο τουρνου αυτ σκοτνονται πολ περισστεροι απ' σους χει δη σκοτσει ο Καυγατζοκος και το οποο υπονομεουν ιερες κι ευγενες γιατ δε θλουνε να λεψει ο κσμος απ τη πλη, επειδ χουνε τερστια κρδη...     Αργτερα και ατ λθο,ς πεσε στα χρια μου το ποημα του Λιοις Κρολλ με ττλο που θα δετε πιο κτω, κι μεινα κγκελλο. Ο τπος εχε εφερει πριν απ μνα (αααααπστευτο) τα μορφματα μορφματα πολυσημισμος λξεων και τα 'κανε και ποημα! (αστειεομαι φυσικ, τσι!). Και ττε μια λμψη ξστραψε μσα μου. Να το πρω, να το μεταφρσω και να το κνω και "δικ μου".
     ρχισα πυρετωδς αυτ το δσκολο πρμα, πδησα και κποιες μαντρτσες και νομζω πως κτι καμα. Ο ττλος σημανει πως θα δετε παρακτω: το αποτλεσμα μιας θερμς συζτησης, με την χι σεξουαλικν ννοια θερμ, αλλ της ντονης αντιπαρθεσης, δηλαδ του καυγ -κι επειδ χω 2 φιλαρκια που λο μαλλνουνε, επλεξα το χαδευτικ ττλο "Καυγατζοκος", επειδ δε μιλ δα και για σκοτωμ, αλλ μικρ καυγ, ντονη αντιπαρθεση ας πομε. Τα υπλοιπα πια εναι ιστορα.
     Jabberwocky ([Τζαμπεργουκι) εναι ο ττλος του ποιματος και θεωρεται ν απ τα σημαντικτερα δεγματα της παρδοξης λογοτεχνας. Δημοσιετηκε αρχικ ως τμμα του παιδικο βιβλου Through the Looking-Glass, and What Alice Found There (1871). Περιλαμβνει πληθρα λξεων που επινησε ο Κρολλ και portmanteaux (λξη μρφημα της οποας η μορφ κι η ννοια προρχονται απ ανμιξη δο περισστερων διακριτν υπαρκτν λξεων), ορισμνες απ τις οποες πρασαν τελικ στην Αγγλικ γλσσα και συμπεριλαμβνονται σε σγχρονα λεξικ. Σμφωνα με την ετυμολογα του Κρολλ, ο ττλος του ποιματος, που συχν χρησιμοποιεται στα αγγλικ ως συννυμο του παρδοξου, προρχεται απ τις λξεις jabber και wocer ( wocor) και υποδηλνει το "αποτλεσμα μιας θερμς συζτησης" κι χει και το χαδευτικ y στο τλος της..
     Το ποημα, πως εμφανστηκε αρχικ στο 1ο κεφλαιο του βιβλου, ολοκληρθηκε σε δο διακριτς χρονικς περιδους. Η 1η 4στιχη στροφ (stanza) παρουσιστηκε το 1855 σα δεγμα αγγλοσαξονικς ποησης, στο περιοδικ Misch-Masch που αποτελοσε να εδος οικογενειακο ημερολογου, γραμμνο κι εικονογραφημνο απ τον Κρολλ. Οι στχοι συνοδεονταν απ σντομο λεξικ για τους ρους που εχε επινοσει. Σμφωνα με το βιογρφο κι ανιψι του Κρολλ, Στιοαρτ Νττζον Κλινγουντ (Stuart Dodgon Collingwood), το ποημα συντθηκε τη περοδο που διμενε με τις εξαδλφες του στο Γουτμπερν, κοντ στη πλη του Σντερλαντ. Ειδικτερα, ο Collingwood υποστηρζει πως υπρξε το αποτλεσμα ενς παιγνου δημιουργας α-νητων στχων, στη διρκεια ενς απογεματος. Η εκδοχ αυτ θεωρεται, ωστσο, εσφαλμν
     Σμφωνα με το βιβλιογραφικ κατλογο του Γουρεν Γουβερ (Warren Weaver), μχρι το 1964 καταγρφονταν μεταφρσεις του Jabberwocky σε 16 γλσσες, παρ τις μεγλες δυσκολες που παρουσιζει η μεταφορ του ποιματος σε λλη γλσσα. Μα απ τις παλαιτερες μεταφρσεις του ργου ολοκληρθηκε απ τον Ρμπερτ Σκοτ στα γερμανικ, και δημοσιετηκε το 1872 υπ τον ττλο Der Jammerwoch στο περιοδικ Macmillan's Magazine. Η 1η μετφραση του Jabberwocky στα λατινικ, υπ τον ττλο Mors Iabrochii (1872), ταν ργο του Augustus Arthur Vansittart, εν ο φιλλογος Ronald Arbuthnot Knox μετφρασε το ποημα στα αρχαα ελληνικ με ττλο αμβρωξ Ιαμβικς, κδοση που δημοσιετηκε το 1918 στη περιοδικ κδοση Salopian της σχολς του Σριοσμπερι (Shrewsbury). Εκτιμται πως σμερα υπρχουν μεταφρσεις του ργου σε περισστερες απ 50 γλσσες, καθς και πολυριθμες παρωδες του.
     πως επισημανει ο Ρτζερ Γκρην (Roger Lancelyn Green) (Times Litterary Supplement, 1η Μαρτου 1957), θεωρεται πιθαν πως ο Κρολλ εμπνεστηκε την κεντρικ ιδα του ποιματος απ μα γερμανικ μπαλλντα του Friedrich Heinrich Karl de Motte, που μεταφρστηκε στα αγγλικ το 1846 απ τη Menella Bute Smedley. Η μπαλλντα, με τον αγγλικ ττλο The Shepherd of the Giant Mountains (Ο Ποιμνας των Γιγντιων Βουνν), περιγρφει τον θλο ενς νεαρο ποιμνα που φονεει να τερατμορφο κρβερο. Η θεματικ ομοιτητα των 2 ργων ενισχει την υπθεση αυτ.

                     Καυγατζοκος*

Κει που μεσοσουροπωνε, γλοιδη καρκαλτσια
γρω λυχτοσαν συνοδει και στρουφοκοπανοσαν
λιγν κι ασχημομορικα, στα χρτα εγογγοσαν
μακροσυρτοκαισφυριχτ, πηδγαν στα κοτττσια.

"Τον Καυγατζοκο πρσεχε καλ μου παλικρι
τι 'χει σαγνι' αρπαχτερ, γαμψνυχα που δρχνουν.
Και το Τζοτζμπι το πουλ μην ρθει και σε πρει,
και κειν τον Αρχιλσταρχο, που λοι τονε ψχνουν".

Πρε το δρμοκαιστρατ με το στραφτσπαθ του,
μ' απκαμε και πλγιασε απ' το πολταξδι,
κτω απ' του δντρου του Ταμτμ ραξε στον κορμ του
κι εχθηκε στις σκψεις του, λες σε στριμωξδι.

Κι πως χαμνος κετονταν στες σκψεις ναρκωμνος,
ο Καυγατζοκος φνηκε με μτια φλογεσμνα
ξερνοφωτι μουγροβρουχ πατγει μανιασμνα
κλανοσκαζ, πηλαλοδρ επνω του με μνος.

Και μια και δυ κι απνου του και πλε κατεπνω
με το στραφτσπαθο χτυπ, του κβει το καυκλι
χμου το ρχνει καταγς και το χτυπει πλι
κι ο Καυγατζοκος ξκεφος τπεσεν απ πνω.

"Τον Καυγατζοκο σκτωσες, του πρες το καυκλι!
Ω λα δω λεβντη μου στριφτοξυπνομαγκκι!
Μρα λαμπροξεμρωσε! λα μου στην αγκλη!
Και μπρ- και μπρβο! Τ χαρ για μνα λεβεντκι!"

Και που μεσοσουροπωνε, γλοιδη καρκαλτσια
γρω λυχτοσαν συνοδει και στρουφοκοπανοσαν
λιγν κι ασχημομορικα, στα χρτα εγογγοσαν
μακροσυρτοκαισφυριχτ, πηδγαν στα κοτττσια.

* πως εξγησα και στην εισαγωγ, η ννοια στα ελληνικ της λξης του πρωτοτπου σημανει, "προν θερμς συζτησης, οχι με την ερωτικ ννοια", αλλ' αυτ της ζωηρς αντιπαρθεσης, δηλαδ νος μικρο καυγ, κι επειδ υπρχει και το χαδευτικ y στο τλος της, επλεξα το Καυγατζοκος, που ρμοζε καλλτερα απ το Καυγαδκος, καθς εναι πιτερο κωμικοσατιρικ.  H Μετφραση δικ μου.


Ο λσιππος* Κι Ο Ξυλουργς

Στον λιο ξστραφτε ο πντος,
που χρσιζε με λη την ισχ του:
κανε μ' λα του τα δυνατ
τα νφη λεα και φωτειν
Κι ταν περεργο πολ ντως,
γιατ ταν ρα μεσονχτου.

Η σελνη ψευτολμπει μουτρωμνη,
γιατ σκεφτταν πως δεν ειχε καμμι,
να λμπει ο λιος κει, δουλει.
Δεν πρεπε να 'ναι κει πρα
Αφο τλειωσε η μρα.
"Μεγλη αγνεια να 'ρθει και να χαλσει",
επε, "τη νχτα μας, μνο να διασκεδσει".

Ο πντος τανε βρεγμνος σο πει.
Η μμος τανε κατξερη, ξανθ.
Τα σννεφα εχανε ρεπ
καννα τους στον ουραν:
Μτε πουλ στον ουραν πετει
για δεν υπρχε και πουλ.

Ο λσιππος με το Ξυλουργ,
πλι-πλι βαδζανε στην κρη.
Κι οι δυο σαν εδανε αυτ,
τση μμο βρωμερ, τους ρθε δκρυ.
Επαν: "Αν καθαρζονταν ωραα,
θα γνονταν η ακτ σπουδαα".

"Αν υπηρτριες εφτ τη σφουγγαρζαν
και σκοπιζαν για ξι μνους,"
επεν ο λσιππος, "λες τχα
πως την ακτ θα καθαρζαν";
"Μπα! Δε νομζω!" απντησεν οξννους
ο Ξυλουργς, σκουπζοντας τα μτια.

"Ελτε Στρεδια μαζ να περπατσουμε"
πρτειν' ο λσιππος με ικεσα.
"Ωραα βλτα και μαζ να συζητσουμε,
σ' αυτ την αλμυρ τη παραλα.
Μονχα μχρι τσσερα μπορομε:
σε κθε χρι κι απ να να κρατομε".

Το γρικο το Στρεδι τονε κοταξε
μα δεν απηλογθη, κλενοντας το μτι του.
Κονησε μνο το κεφλι του, σα να 'λεγε
πως δεν αφνει το κρεββτι του.

Αλλ τσσερα στρεδια, σπεσαν, νεαρ,
λ' ανυπμονα γι' αυτ τη προσφορ:
Πρσωπα καθαρ, τα παλτ βουρτσισμνα,
παποτσια γυαλισμνα, τακτοποιημνα.
Κι αυτ ταν περεργο πολ,
γιατ κανν δεν εχε πδια στο κορμ.

Τσσερα ακμα Στρεδια ακολοθησαν
και μετ κι λλα, κι λλα γρω πκνωσαν
και γργορα στο τλος φτσαν πιτερα
και περισστερα κι ακμα περισστερα,
κι λα στ' αφρδη κματα χοροπηδν
και στην ακτ με φορια να ορμαν.

Ο λσιππος κι ο Ξυλουργς
για καν μλλι περπατσανε.
πειτα σ' να βρχο εκαθσανε
που ταν βολικ τους χαμηλς.
Και λα τους τα στρεδια νεαρ,
σταθκανε σιμ τους σε σειρ.

"ρθ' η ρα", επ' ο λσιππος γοερ,
"να σας μιλσω για πργματ σοβαρ:
Για βουλοκρια, παποτσια και πλοα,
για λχανα, βασιλιδες και γιατ
εν' η θλασσα τσο καυτ,
ως κι αν τα γουρονια χουν φτερ".

Τα στρεδια φωνξαν: "Μα σταθετε λιγκι,
πριν τα πομ' λ' αυτ. Σε πολλ απ μας
δεν μας μεινε στη τρεχλα, μτε αναπνο
κι λοι μας λι, εμαστε και χοντρο"!
"Δεν βιαζμαστε!" λγια απ τον Ξυλουργ,
και τον ευχαριστσανε πολ γι' αυτ.

Ο λσιππος επε: "Μια φρατζλα ψωμ,
εν' αυτ που θλουμε πιο πολ:
Πιπρι, ξυδκι, τα δυο τους μαζ
εναι πργματι, πολ καλ.
Τρα στρειδκια μου αγαπητ,
αν εστε τοιμα, φα ξεκιν".

Τα στρεδια φωνξανε, λιγκι... μπλε:
"Αλλ' χι εμς, θα 'ταν αγνεια,
θα 'ταν θλιβερ, μετ τσην ευγνεια!"
Κι ο λσιππος επε: "Η νχτα εν' ωραα.
Τχα θαυμζετε τη θα;
ταν τσο καλ να 'ρθετε μαζ!
Κι εσαστε και καλ παρα!"

Ο Ξυλουργς επε μονχα:
"Μα κψτε μας λλη μια φτα, τχα:
Εθε μην σασταν τσο κουφ,
να το ζητσω δυο φορς ορθ-κοφτ!"

Ο λσιππος επε: "Μοιζει ντροπ
να τους κνουμε ττοια κλοπ,
εν τα φραμε τσο μακρυ
και μλιστα τρχοντας τσο γοργ!"
Ο Ξυλουργς δεν νοιξε τ στμα
αλλ βοτυρο πλωσε, παχ στρμα.

Επεν ο λσιππος: "Βαθι σας συμπον!"
κλαγοντας με λυγμος, "Για σας θρην!"
Αμσως εξεχρισε τα πιο μεγλα και παχι,
σκουπζοντας τα δκρυα, στη ματι,
με το μαντλι που 'χε στη κωλτσεπη.

Κι ο Ξυλουργς συνχισε: "Ω στρεδια,
εχατε μια διαδρομν ωραα.
Τρα θα επιστρψουμε παρα";
Καμμιν απντηση δε πρε απ' τα στρεδια
κι αυτ δεν τανε παρξενο πολ,
γιατ εχαν λα... φαγωθε!

* Στο πρωττυπο χρησιμοποιε το νομα Walrus που σημανει θαλσσιος ππος. Βσει της ιδιοσυγκρασας του κτους, συν τι θελα να νομα κομψ, μικρ και κπως ποιητικτερο, απφυγα το Γουλρας, και το Θαλασσππος, με το αλς - αλς της ομηρικς θλασσας και το ππος της αρχικς σημασας.
     Μετφραση Ελνη Παπαδοπολου, μτρο, ρμα, επεμβσεις, δικ μου!

       To Κυνγι Του Καρχαρομεζ*

   (απσπασμα του ργου: λο το 1ο μρος του απ τα συνολικ 8)          Μρος 1ον: Η Αποββαση

                   Πλρωμα:

Διαλαλς (Bellman) καπετνιος.
Κλωτσις (Βoots), Χασοδκης (Barrister), Tζογαδρος (Βroker), Mπιλλιαρδρης (Βilliard-Marker), Λαδικς (Banker),νατες.
κστορας (beaver) κυριολεκτικ κστορας.
γνωστος Χι (ο αφελς, ατλαντος ξεχασιρης)

"Να μρος για τον Καρχαρομεζ!" φναξ' ο Διαλαλς,

σο αποββαζε με προσοχ το πλρωμ του,
βοηθντας λους στης παλρροιας την ορμ,
περνντας μσα στα μαλλι τα δχτυλ του..

"Να μρος για τον Καρχαρομεζ! δη το επα δις:
Μ' αυτ, το πλρωμα πρεπε να βγζει πια φωτις.
"Να μρος για τον Καρχαρομεζ! Το επα τρα τρις:
Και εν' αλθεια ,τι λω τρεις φορς".

Το πλρωμα ταν πλρες: με το γροντα Κλωτσι
που φτιαχνε τις κουκολες και σκουφι,
το Χασοδκη που τους λνει διαφορς
και με τον Τζογαδρο που μετρει τις δραχμς.

Εναι κι ο Μπιλιαρδρης, επιδξιος πολ,
τα κρδη του, απ' το δμας, μεγαλτερα.
Κι ο Λαδικς που γνριζε καλλτερα,
τα χρματ τους φρντιζε μ' αγπη περισσ.

Υπρχε κι νας κστορας στο ντεκ, που σεριανοσε
θα καθτανε στη πλρη για να δνει τα σχοινι:
Τους σωνε (λι ο Διαλαλς) απ ναυγια συχν,
αν και κανες δεν ξερε το πς του το χρωστοσε.

Υπρχε στη παρα τους και ξεχασιρης δη,
ξχασε τα μπαγκζια του, σα μπκε στο σκαρ:
Ομπρλλα, το ρολι του και τ' λλα τιμαλφ
καθς και ροχα που 'χε πρει για ταξδι.

Εχε σαρανταδυ κουτι, με τρπο σκευασμνα,
με τ' νομ του καθαρ γραμμνο στο καθνα,
μα ξχασε να τους τη πει τη λεπτομρεια αυτ
κι τσι λα μεναν πσω ντανιασμνα στην ακτ.

Των ροχων η λλειψη δεν τον ενδιφερε πολ,
γιατ φοροσε εφτ παλτ σαν φτασε εκε
και τρα ζεγη μπτες.  Κι μως το κακ:
εχε ξεχσει νομα, μεγλο και μικρ.

Στο "
Γεια σας!", απαντοσε, σε κθε δυνατ κραυγ,
στο "Ψσε με!", "Σκσε τη περροκα μου!", ορθς,
στο "Πς τα λεν' αυτ;" "Πς τον λγανε στη γη;"
κι ιδιατερα σ' αυτ το: "Ωραο πρμμα ο χορς"!

Γι' αυτος που προτιμοσαν λξη πιο σκληρ,
εχε για για τον καθνα τους μια διαφορετικ:
Οι φλοι τον φωνζανε, Κερ Τελυωμνω!
κι οι οχτρο του τονε λγανε,Τυρ Ξερωψημνω!

"H μορφ του εν' ασνειδη, η δινοι του μικρ,"
(Μ' αυτ τα λγια ο Διαλαλς συχν παρατηρε)
"το θρρος του μως τλειο! Κι αυτ μετρ για 'με,
καθνας θα το χρειαστε στον Καρχαρομεζ".

"Κοριδευε τις αινες, κοντρροντας το βλμμα τους
με θρσος τους εγρλλιζε παγνοντας το αμα τους!
Κποτε βδισε μ' αρκοδα, βμα-βμα," φη
ο Διαλαλς, "απλ για να της φτιξει κφι"!

ρθε σα Φορναρης: μα παραδχτηκε αργ
-κντεψε να τρελλνει τον καημνο Διαλαλ-

πως ψηνε μονχα μια τορτα νυφικ
κι αυτ, -το λω- δεν πρεπε να εχε υλικ!

Ο τελευταος του πληρματος χρειζοταν βοθεια
αν κι μοιαζε τοβλο απστευτο στ' αλθεια.

Εχε μονχα μι του Καρχαρομεζ ιδα
κι ο Διαλαλς τον πρε, που τη βρηκεν ωραα.

ρθε και σα Χασπης μα μας επε σοβαρ,
-ταν εχε στο πλοο περσει μια βδομδα,-
μποροσε μνο να σκοτνει κστορες αρδα
κι ο Διαλαλς αμλητος φοβθηκε γερ!

Εξγσεν μως καλ, τρμοντας στη φων
πως νας μνο κστορας υπρχει στο σκαρ.
Κι αυτς τανε μερος, δεν πρεπε να σκοτωθε,
γιατ η πρξη αυτ, θα εχ' αποδοκιμαστε.

Ο κστορας, που τυχε ν' ακοσει τη συζτηση,

διαμαρτυρθηκε ντονα, με δκρυα στα μτια,
ξεχνντας και του Καρχαρομεζ την αναζτηση.
Και μνο αυτ το γεγονς, τους κανε κομμτια.

πειτα τους συμβολεψε ντονα και με μπρο
πως ο Χασπης πρεπε να πει μ' λλο πλοο.
αλλ ο Διαλαλς εχ' αντιρρσεις δη,
γιατ εχε κνει σχδια για τοτο το ταξδι.

Να κουμαντρεις να πλοο εναι δσκολη δουλει,
με μια ντουντοκα, σκψου, κι να μνο πλοο.
Ο Διαλαλς αρνθηκε και κατηγορηματικ,
με το φβο του να κουμαντρει πλοα δο.

Η χρησιμτητα του κστορα, χωρς αμφιβολα,
ταν να τους προσφρει εν αδιβροχο παλτ,
κι ο Χι τονε συμβολεψε με κποιαν ευκολα,
να βρει για τη ζω του ναν λλονε σκοπ.

Ο Λαδικς αμσως πρσφερε μια πρταση
ασφλισης, με ρους αρκετ ευνοκος,
δυο καλψεις: μια, απ φωτις τη κλαση,
κι λλη απ θεομηνας κνδυνους, φρικτος,

Ακμα και μετ απ' αυτ τη θλιβερν ημρα,
κθε φορ που ο Χι περνοσε σιωπηλς

απ κοντ στον κστορα, αυτς κανε πρα,
κοιτοσ' αλλο και φανοταν σα να 'ταν ντροπαλς.

   (τλος του 1ου Μρους)

 * Στο πρωττυπο χρησιμοποιε μια καρολλστικη λξη, Snark κι εγ θλοντας να πσω μσα, μελετντας τη, εδα πως πρκειται για μρφημ του, απαρτιζμενο απ 2 λξεις:  S N A C K   &   S H A R K , θλωντας, λοιπν να πετχω μ' να σμπρο 2 τρυγνια, δνω το εξελληνισμνο νομα Καρχαρομεζς, εκ του σνακ και του σαρκ, -μεζς, καρχαρας. χει συνφεια και το  S N A - K E , αλλ η ιστορα εναι θαλασσιν κι τσι απρριψα χωρς καν να το πολυσκεφτ, τη συμμετοχ του... φιδιο εδ.
     Μετφραση Ελνη Παππ, μτρο, ρμα, επεμβσεις, δικ μου!


   Βρκα Στη Λιακδα

Μια βρκα μσα στη λιακδα
λικνζεται νωχελικ.

Σ' ενς Ιολη μεσημρι,
τρα παιδι αρξανε κοντ,

πρθυμα μτια κι αυτι ανοιχτ
για ν απλ παραμυθκι τοσοδ.

Η προσμον θμπωσε το φεγγρι,
μνμες νεκρς κι αχν και η ηχ
ξεψχησ' ο Ιολης μες στον παγετ.

Φντασμα π' ακμα με στοιχεινει,
η λις να 'ν' ψηλ στον ουραν
και δε την εδε μτι ξυπνητ.

Παραμθι προσμνουν ακμα, παιδι,
πρθυμα μτια κι ανοιχτ τα αυτι
μ' αγπη θ' αρξουνε πλι κοντ.

Στων Θαυμτων τη χρα, κει δα ξαπλωμνα
ονειρεονται καθς μρες κυλσαν,
ονειρεονται με καλοκαρια πεθαμνα.

Πντα στο διο ρμα τους παρασυρμνα,
στη λμψη τη χρυσ που 'χει φωτσει:
Τ λλο, παρ νειρο, να εν' η ζση;

      Μετφραση Ελνη Παππ, μτρο, ρμα, επεμβσεις, δικ μου!
     Ευχαριστ πολ Ελνη, υπρξες τερστια βοθεια και στα 3!

(απσπασμα απ ποημα)

Μθε καλ ορθογραφα
και μη τραυλζεις πουθεν.
Γρφε ωραα και στρωτ
τραγοδα λγο πιο γλυκ.
Γενο πιο δημιουργικς,
Kνε ξι μλια πεζοπορα,
κι η αγπη θα φανε ξαν
με το χαμγελο σιμ
και γλιο σα γελοιογραφα,
λα θα 'ναι μετ πιο μαλακ.

    Μετφραση δικ μου.

 

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers