-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

Brown Fredric:

       
 Φρντρικ Μπρουν

                                        Βιογραφικ

     νας απ τους πιο ευφυες αμερικνους συγγραφες εγκλματος και μυστηρου, δημοσευσε κι ΕΦ, που ξεπερν κατ πολ τα ρια της απλς μυθιστοριογραφας. Οι πλοκς του ταν ευρηματικς και χρησιμοποησε συχν χιομορ και παραδοξτητα. Τη τεχνικ του χαρακτηρζει, εκτς του χιομορ, μια λεπττατη ειρωνεα. Αρκετς απ τις ιστορες του παξανε με το θμα νου και πραγματικτητας -τι εναι πραγματικ και τι αποκημα της φαντασας. Επσης γραψε επεισδια για τη τηλεοπτικ σειρ του Alfred Hitchcock.
     Γεννθηκε στο Σινσιντι του Οχιο, στις 29 Οκτβρη 1906, σποδασε στο εκε νυχτερινο πανεπιστμιο και για 1 χρνο, στο κολγιο Αννβερο της Ιντινα. Στο διστημα 1924-36 ταν υπλληλος γραφεου κι πειτα διορθωτς δοκιμων που θα πηγανανε για εκτπωση για λογαριασμ του περιοδικο Μιλγουκι. γινε επσης μλος της λσχης Fictioneers του Μιλγουκι, μαζ με τον Robert Bloch (Σημ: θ' ακολουθσει στο Στκι παρουσασ του, εναι ο συγγραφας του "Ψυχ"), ο οποος του παρουσασε το 1977, συλλογ ιστοριν του.
     Απ το 1929 ως το 1947 τανε παντρεμνος με τη Helen Ruth κι εχανε 2 γιους. Μετ το διαζγιο ξαναπαντρετηκε, το 1948, την Elizabeth Charlier και ζσανε στο Taos του New Mexico. Μετ απ το 1947, επσης, αποφσισε ν' ασχοληθε αποκλειστικ και μνο με τη συγγραφ. Συνθως περνοσε τ' απογεματα στο τοπικ μπαρκι με τους φλους κι γραφε τη νχτα, μερικς απ τις καλτερες ιστορες του.
     Χαρακτηρστηκε σαν μεγαλοφυα του εδους. πως οι περισστεροι, ρχισε τη σταδιοδρομα του σα συγγραφας της λεγμενης, "φτηνς" λογοτεχνας (pulp fiction) τις 10ετες '30-'40. Το 1936 δημοσιεει μερικς χιουμοριστικς εμπορικς ιστορες στον Τπο και για μερικ χρνια μετ γραφε αστυνομικ. Το 1941 ρχισε να κερδζει φμη με παρξενες ιστορες του ...αγνστου, ΕΦ. Μετ απ εμπειρα περπου 300 σντομων ιστοριν, δημοσευσε το 1ο πλρες μυθιστρημα: "Mythic Clipjoint" (1947) και κρδισε το Βραβεο EDGAR, καλυτρου μυθιστορματος πρωτο-εμφανιζμενου, αμερικνου συγγραφα μυστηρου. Μεταξ των καλτερων και δημοφιλν ιστοριν του εναι το "Screaming Mimi" (1949). Οι καλτερς του υπρχουνε στη συλλογ: "Angels & Spaceships" (1954).
     Πθανε στις 11 Μρτη 1972 και στα μσα της 10ετας του '80, ο εκδτης Dennis McMillan συγκντρωσε κι εξδωσε σε τμους, λες τις μχρι ττε, δισπαρτες ιστορες του.

====================


                                    Απντηση

     Ο Ντγουρ Εβ, χρησιμοποησε με τελετουργικ τρπο λγο χρυσφι για τη τελικ σνδεση. Τα μτια μιας ντουζνας απ βιντεοκμερες τονε παρατηροσανε κι ο υποαιθρας μοραζε σε κθε γωνι του σμπαντος, μια ντουζνα εικνες της πρξης του.
     Τντωσε την κορμοστασι του, γνεψε στον Ντγουρ Ριν κι στερα τακτοποιθηκε βολικ δπλα στο διακπτη, που θα 'κανε την ιδανικ επαφ, τη στιγμ ακριβς που θα τονε κατβαζε. Τον διακπτη αυτ που θα συνδεε ταυτχρονα λους αυτος τους κτηνδεις κομπιοτερς, λων των κατοικημνων πλανητν του σμπαντος -εννενηνταξι δισεκατομμρια- σ' ν' υπερκκλωμα που με τη σειρ του θα τυπωνταν σ' ναν υπερυπολογιστ -αποθωση μιας κυβερνητικς μηχανς, που με τη σειρ της θα συνδαζε τις γνσεις που υπρχαν σε λους τους γαλαξες.
     Ο Ντγουρ Ριν προλγισε για λγο το κοσμοστορικ γεγονς, απευθυνμενος στα τρισεκατομμρια των θεατν ακροατν. στερα απ σιγ ενς λεπτο, επε:
 -"Τρα, Ντγουρ Εβ".
     Ο Ντγουρ Εβ κατβασε το διακπτη. νας κατανυκτικς βμβος ακολοθησε την αχαλνωτη ορμ της δναμης που ξρασαν εννενηνταξι δισεκατομμρια πλαντες. Φτα αναβοσβσανε στην εκτεινμενη, ολκερα μλια, κονσλα ελγχου.
     Ο Ντγουρ Εβ κανε κανα-δυο βματα προς τα πσω και πρε μια βαθιν ανσα.
 -"Η τιμ της επιλογς της πρτης ερτησης ανκει σε σνα, Ντγουρ Ριν".
 -"Ευχαριστ", απντησεν απλ ο Ντγουρ Ριν. "Θα 'ναι μια ερτηση που καμι απλ κυβερνητικ μηχαν δε στθηκε ικαν ν' απαντσει". Γρισε για να αντιμετωπσει τη μηχαν. "Υπρχει Θες";
     Η κατανυκτικ φων απντησε χωρς δισταγμ, χωρς το παραμικρ κλικ στω κι ενς μοναδικο μεταλλκτη.
 -"Ναι, τρα υπρχει Θες".
     Ξαφνικς φβος φοντωσε στο πρσωπο του Ντγουρ Εβ. Τινχτηκε για ν' αρπξει τον διακπτη.
     να αστροπελκι απ τον καθριο ουραν τον ριξε κτω κι καψε την ασφλεια του τροφοδτη, βραχυκυκλνοντας το κκλωμα λειτουργας.

"Answer" (1954)
________________


                              Εφιλτης Στο Χρνο

     Εδ και πολλ χρνια ο καθηγητς Τζονς δολευε τη θεωρα του για το χρνο.
 -"Κι ανακλυψα την εξσωση κλειδ", επε μια μρα στη κρη του. "Ο χρνος εναι να πεδο. Αυτ η μηχαν που 'φτιαξα μπορε να τροποποισει, ακμα και να μεταβλει, αυτ το πεδο".
     Πατντας να κουμπ, συνχισε:
 -"Αυτ θα κνει το χρνο να κυλσει πσω κυλσει να χρνο το κνει θα αυτ" συνχισε, κουμπ να πατντας.
 -"Πεδο το αυτ, μεταβλει να κι ακμα, τροποποισει να μπορε φτιαξα που η μηχαν αυτ. Πεδο να εναι χρνος ο". Του κρη στη μρα μια επε:
 -"κλειδ εξσωση την ανακλυψα κι".
     Χρνο το για του θεωρα τη δολευε Τζονς καθηγητς ο χρνια πολλ κι εδ...

"Nightmare Ιn Time" (1961)
_______________________

         Επαφ (Φοβο Τους Γινους Και Δρα Φροντες)

     Ο Ντχαρ Ρη καθταν μνος στο δωμτι του και διαλογιζταν. νιωσε να κμα σκψης που ερχταν απ' ξω κι ισοδυναμοσε με χτπημα και, κοιτζοντας προς τη πρτα, της επβαλε με το βλμμα του ν' ανοξει. Η πρτα νοιξε.
 -"Πρασε μσα, φλε μου", επε. Θα μποροσε ββαια να προβλει την λη ιδα τηλεπαθητικ, αλλ μια και δεν ταν καννας λλος μπροστ, η ευγνεια απαιτοσε τη χρση της ομιλας. Ο 'Ετζον Κχη μπκε μσα.
 -"Ξαγρπνησες απψε, αρχηγ μου;" επε. 
 -"Ναι, Κχη. Σε μια ρα πρκειται να φτσει ο γινος πραυλος κι αυτ το θαμα δεν θλω να το χσω. Ναι, το ξρω, θα κατβει χλια μλια πιο πρα, αν οι υπολογισμο τους εναι σωστο. Πρα απ τον ορζοντα. Μα ακμα κι αν κατβει σε διπλσια απσταση, η λμψη απ την ατομικ κρηξη θα εναι ορατ ς εδ. Εναι πολς καιρς που περιμνω την πρτη επαφ. Κι εν δεν θα υπρχει καννας γινος σ' αυτ τον πραυλο, πλι θα εναι η πρτη επαφ -για κενους. Φυσικ οι δικς μας τηλεπαθητικς ομδες διαβζουν τις σκψεις τους εδ και πολλος αινες, αλλ' αυτ θα 'ναι η πρτη φυσικ επαφ ανμεσα στη Γη και στον 'Αρη".
     Ο Κχη κθισε αναπαυτικ σε μια απ τις χαμηλς καρκλες.
 -"Σωστ!" επε. "Δεν χω μως παρακολουθσει πολ καλ τις τελευταες αναφορς. Γιατ χρησιμοποιον ατομικ κεφαλ; Ξρω, πιστεουν τι ο πλαντης μας εναι ακατοκητος, αλλ-"
 -"Θα παρατηρσουν τη λμψη της κρηξης με τα σεληνιακ τους τηλεσκπια και θα της κνουν -πς το λνε- μια φασματοσκοπικ ανλυση. Η ανλυση θα τους δσει περισστερα στοιχεα απ' σα δη γνωρζουν ( νομζουν τι γνωρζουν -πολλ απ' αυτ εναι λανθασμνα) για την ατμσφαιρα του πλαντη μας και τη χημικ σνθεση της επιφνεις του. Θα εναι μια -πες το μια πρτη ανιχνευτικ αππειρα. Οι διοι θα βρσκονται εδ μετ απ μερικς αντιθσεις. Και μετ-"
     Ο 'Αρης κρταγε, αντιστεκταν, περιμνοντας τη Γη να ρθει. 'Ο,τι απμενε απ τον 'Αρη δηλαδ, μια μικρ πλη μ' εννιακσια ντα. Ο πολιτισμς του 'Αρη ταν αρχαιτερος απ' αυτν της Γης ταν μως νας πολιτισμς που σιγ-σιγ χανταν. ,τι εχε απομενει τανε μια πλη, εννιακσια τομα. Περμεναν, λοιπν, τη πρτη γινη επαφ για ναν ιδιοτελ λγο, αλλ και για λλον ναν ακμα, μη ιδιοτελ.
     Ο πολιτισμς στον 'Αρη εχε αναπτυχθε ακολουθντας μια τελεως διαφορετικ κατεθυνση απ' αυτν της Γης. Οι γνσεις τους στις φυσικς επιστμες ταν μηδαμινς, η τεχνολογα τους ανπαρκτη. Οι κοινωνικς μως επιστμες εχαν εξελιχθε σε ττοιο βαθμ, στε επ πενντα χιλιδες χρνια, δεν εχε γνει στον 'Αρη καννα απολτως γκλημα, πσο μλλον πλεμος. Ο 'Αρης θα μποροσε να διδξει πολλ στη Γη. πως ας πομε, σε πρτη φση πς να αποφεγονται τα εγκλματα κι οι πλεμοι. Και μετ απ' αυτ τ' απλ πργματα θα ερχoταν η τηλεπθεια, η τηλεκνηση, η ενασθηση...
     Κι η Γη θα μποροσε, αυτ λπιζε ο 'Αρης, να τους διδξει κτι που θα τους ταν ακμη πιο πολτιμο: Πς μσω της επιστμης και της τεχνολογας -που ταν πια πολ αργ για να τις αναπτξει ο 'Αρης, ακμα κι αν οι Αρειανο διθεταν τη νοητικ ικαντητα που θα τους επτρεπε να τις αναπτξουν- θα μποροσαν να διασσουν και ν' αναζωογονσουν να πλαντη που σιγ-σιγ σβηνε, τσι στε μια φυλ, που αλλις θα χανταν, να μποροσε να επιζσει και να πολλαπλασιαστε ξαν.
     Κι οι δο πλαντες εχαν να κερδσουν πολλ απ την επαφ τους και σγουρα καννας δεν θα χανε. Κι απψε ταν η νχτα που η Γη θα κανε τη πρτη ανιχνευτικ της προσπθεια. Η επμενη φση, η αποστολ δηλαδ ενς πυραλου επανδρωμνου με Γινους, στω μ' ναν Γινο, αναμενταν στην επμενη αντθεση, μετ απ δο Γινα περπου τσσερα Αρειαν τη. Οι Αρειανο το γνριζαν, γιατ αν κι οι τηλεπαθητικς τους ομδες μποροσαν να συλλβουν μνο μερικς απ τις σκψεις των Γινων, αυτς ταν αρκετς για να ξρουν τα σχδι τους. Δυστυχς, σε μα ττοια απσταση η επαφ δεν ταν αμφδρομη. Ο 'Αρης δεν μποροσε να ζητσει απ τη Γη να επισπεσει το πργραμμ της να μεταδσει στους Γινους επιστμονες τα στοιχεα για τη χημικ σνθεση και την ατμσφαιρα του 'Αρη, στοιχεα που θα καναν αυτ την προκαταρκτικ αποστολ περιττ.
     Απψε ο Ρη, ο αρχηγς (σο πισττερα μπορε να μεταφραστε αυτς ο Αρειανς ττλος) κι ο Κχη, o διοικητικς του βοηθς και στεντερος φλος του, κθονταν και διαλογζονταν μαζ μχρι που πλησασεν η ρα. Μετ κναν μια πρποση στο μλλον -μ' να αφψημα απ μντα που εχε την δια επδραση στους Αρειανος πως το αλκολ στους Γινους- κι ανβηκαν στο ψηλτερο σημεο του κτιρου τους. Κοταζαν προς το βορρ, εκε που θα κατβαινε ο πραυλος. Τα στρα αστραφτερ κι ολοκθαρα φτιζαν γρυπνα την αραι ατμσφαιρα.
     Στο Αστεροσκοπεο Νομερο να της Σελνης, του δορυφρου της Γης, ο Ροτζ βερετ, με το μτι του κολλημνο στο τηλεσκπιο, επε θριαμβευτικ στον Γουλυ Σγκερ:
 -"Α! Ντος, σκασε Γουλυ. Και σε λγο, μλις εμφανιστονε τα φιλμ, θα μθουμε τι τρχει μ' αυτν το γερο-πλαντη τον 'Αρη». Ανασηκθηκε, δεν υπρχε πια τποτε λλο για να δει. Σφξανε τα χρια με μεγλη επισημτητα. 'Ηταν μια ιστορικ στιγμ. "Ελπζω να μη σκτωσε καννα. Καννα Αρειαν, δηλαδ. Δε μου λς, Ροτζ, πεσε στο κντρο ακριβς της Μεγλης Σρτεως";
 -"χι ακριβς, αλλ δεν πειρζει. Θα λεγα τι ξφυγε απ το στχο του περπου χλια μλια, προς τα ντια. πεσε πολ κοντ, αν σκεφτες πως τανε μα βολ πενντα εκατομμυρων μιλων. Για πες μου Γουλυ, πιστεεις στ' αλθεια πως υπρχουν Αρειανο";
     Ο Γουλυ το σκφτηκε για λγο και μετ απντησε:
 -"χι".
     Εχε δκιο.

"Contact" {Earthmen Bearing Gifts} (1960)
-------------------------------------------------------

                             Οι Γκζενστακς

     Το πιο παρξενο απ' λα ταν πως η μπρε Γουλτερς δεν ταν καθλου παρξενο κοριτσκι. ταν να παιδ τσο συνηθισμνο σο κι η μητρα κι ο πατρας της, που ζοσαν σ' να διαμρισμα στην οδ τις, παζανε μπριτζ να βρδυ τη βδομδα, βγαναν ξω λλο βρδυ και τα υπλοιπα τα πρναγαν συχα στο σπτι τους.
     Η μπρε ταν εννα χρονν. Εχε φακδες και μαλλι σα σπαγκκια, αλλ στα εννι του χρνια δεν πολυσκει κανες για ττοια πργματα. Τα κατφερνε αρκετ καλ στο, χι και τσον ακριβ ιδιωτικ σχολεο που την εχαν γρψει οι γονες της, πιανε εκολα φιλες με τ' λλα παιδι και μθαινε να παζει να μικρ βιολ που παρ το μειωμνο μγεθς του ηχοσε φριχτ. Το πιο μεγλο της ελττωμα ταν σως η μανα της να ξενυχτ, το λθος μως ταν των γονιν της που την φηναν να μνει ξπνια και ντυμνη σπου να νυστξει και να ζητσει μνη της να πει στο κρεβτι. Ακμα και στα πντε τα ξη της χρνια, σπνια πεφτε στο κρεβτι πριν απ τις δκα το βρδυ. Κι αν τυχν σε μια κρση μητρικς ευσυνειδησας η μητρα της την βαζε στο κρεβτι πιο νωρς, η μπρε ποτ δεν αποκοιμιταν. Γιατ λοιπν να μην φηναν το παιδ να ξενυχτσει;
     Τρα στα εννι της χρνια η μπρε μενε το βρδυ ξπνια σο κι οι γονες της, πργμα που σμαινε ως τις ντεκα για τις κανονικς νχτες και πιο αργ ταν ρχονταν φλοι για το μπριτζ ταν βγαιναν ξω. Ττε κοιμταν πολ πιο αργ γιατ συνθως τη παρναν μαζ τους. Της μπρε της ρεσε πολ αυτ, που και να πγαιναν. Καθταν συχη σαν ποντικκι σ' να κθισμα του θετρου τους κοταζε με τη μοναδικ σοβαρτητα των μικρν κοριτσιν, πνω απ το ποτρι του τζιντζεριλ, να πνουν κοκτιλ σ' να νιτ-κλαμπ. Παρακολουθοσε το χορ, τη μουσικ, το θρυβο με μτια στρογγυλεμνα απ τη περιργεια και τα 'βρισκε λα υπροχα.
     Καμι φορ πγαινε μαζ τους κι ο θεος Ρτσαρντ ο αδελφς της μητρας της. Η μπρε κι o θεος Ρτσαρντ ταν στενο φλοι. Αυτς ταν που της δωσε τις κοκλες.
 -"να περεργο πργμα μου τυχε σμερα", επε μια μρα. "Κατηφριζα τη Ρτζερς Πλης, μετ το Κτριο Μρινερ -ξρεις ντιθ, εκε που εχε το γραφεο του ο Ντοκ Χουαρντ- και ξαφνικ κουσα κτι να πφτει στο πεζοδρμιο ακριβς πσω μου. Γρισα κι εδα αυτ εδ το δεματκι".
     «Αυτ το δεματκι» ταν να μικρ λευκ κουτ, λγο μεγαλτερο απ κουτ παπουτσιν κι ταν κπως περεργα δεμνο με μια γκρζα κορδλα. Ο Σαμ Γουλτερς, ο πατρας της μπρε, το κοταξε παραξενεμνος.
 -"Δεν χει καννα βαθολωμα" επε. "Δεν πρπει να 'πεσε απ πολ ψηλ. τσι ταν δεμνο";
 -"τσι ακριβς. Αφο το νοιξα και κοταξα μσα, ξανδεσα τη κορδλα πως ταν. Μη νομζεις ββαια τι το νοιξα αμσως. Πρτα σταμτησα και κοταξα να δω ποιος το εχε ρξει -σκφτηκα τι θα 'βλεπα κποιον στο παρθυρο. Δεν ταν κανες μως κι τσι σκωσα το κουτ. Κατλαβα τι κτι εχε μσα, χι πολ βαρ κι τι τσο το κουτ σο κι η κορδλα δε δεχνανε πργμα που το πετ κανες επτηδες. τσι κθισα λγο κοιτζοντας προς τα πνω αλλ δεν εδα καννα. Κονησα λοιπν λγο το κουτ και..."
 -"Καλ, καλ", επε ο Σαμ Γουλτερς, "μη μας τα λες πια και τσον αναλυτικ. Τελικ δε βρκες ποιος το εχε πετξει";
 -"Δε βρκα. Μλιστα ανβηκα ως το τταρτο ροφο ρωτντας τους ενοκους που τα παρθυρ τους βλεπαν στο δρμο που εχε πσει το κουτ. ταν λοι σπτι τους και κανες δεν το εχε ξαναδε. Σκφτηκα πως μπορε να εχε πσει απ καννα περβζι. Αλλ..."
 -"Τι χει μσα Ντικ;" ρτησε η ντιθ.
 -"Κοκλες. Τσσερις κοκλες. Τις φερα μαζ μου για την μπρε. Αν τις θλει". λυσε τη κορδλα κι η μπρε επε:
 -"Ωωω! θεε Ρτσαρντ. Εναι... εναι πολ μορφες".
 -"Χμ. Αυτς εδ μοιζουν πιο πολ με ανδρεκελα παρ με κοκλες, Ντικ", επεν ο Σαμ. "Θλω να πω, o τρπος που εναι ντυμνες. Πρπει να στοιχζουν κμποσα δολρια το κομμτι. Εσαι σγουρος πως δεν θα εμφανιστε ο κτοχς τους να τις ζητσει"; Ο Ρτσαρντ ανασκωσε τους μους.
 -"Δε μπορ να φανταστ πς μπορε να γνει αυτ. πως σου επα ανβηκα τσσερα πατματα ρωτντας. Αν κι απ την ψη του κουτιο και τον χο του πεσματος, δεν πρπει να προερχταν απ τσο ψηλ. Κι ταν νοιξα το κουτ -κοτα να δεις". Σκωσε μια απ τις κοκλες και τη κρτησε να τη δει ο Σαμ Γουλτερς. "Κερ. Το κεφλι και τα χρια εναι κρινα. Κι οτε να ργισμα. Δεν θα μποροσαν να εχαν πσει παρ απ το δετερο ροφο και κτω. Αλλ κι τσι ακμη δεν καταλαβανω πως-" Ανασκωσε και πλι τους μους του.
 -"Εναι οι Γκζενστακς" επε η μπρε.
 -"Τι;" ρτησε ο Σαμ.
 -"τσι θα τους ονομσω, Γκζενστακς" επε η μπρε. "Κοτα, αυτς εναι ο Μπαμπς Γκζενστακ κι αυτ εναι η Μαμ Γκζενστακ και το κοριτσκι τους εναι η μπρε Γκζενστακ. Και τον λλο ντρα θα τον βγλουμε θεο Γκζενστακ. Εναι ο θεος του κοριτσιο". Ο Σαμ βαλε τα γλια.
 -"Σαν κι εμς ε; Μα αν o θεος -χμμ- Γκζενστακ εναι αδελφς της Μαμς Γκζενστακ, πως ο θεος Ρτσαρντ εναι αδελφς της Μαμς, ττε το νομ του δεν μπορε να εναι Γκζενστακ".
 -"Δεν χει σημασα" επε η μπρε. "εναι λοι τους Γκζενστακς. Μπαμπ θα μου αγορσεις να σπιτκι να τους βλω μσα";
 -"να κουκλσπιτο; Ναι-" Εχε αρχσει να λεει «Ναι, ββαια» αλλ πιασε τη ματι της γυνακας του και θυμθηκε. Σε μια εβδομδα η μπρε εχε τα γενθλι της και δεν ξεραν τι να της προυν. 'Αλλαξε γργορα τη φρση του σε: "Ναι, θα δομε. Θα το σκεφτ".
     ταν να μορφο κουκλσπιτο. Μ' να μνον ροφο αλλ' αρκετ προσεγμνο, με στγη που νοιγε στε να μπορε κανες ν' αλλζει τη θση των εππλων και να κινε τις κοκλες απ δωμτιο σε δωμτιο. Απ πλευρς κλμακας ταριαζε καλ με τ' ανδρεκελα που εχε φρει ο θεος Ρτσαρντ. Η μπρε ταν πανευτυχς. λα τα υπλοιπα παιχνδια της μπκαν σε δετερη μορα κι οι περιπτειες των Γκζενστακς απασχολοσανε τη σκψη της τον περισστερο χρνο που 'μενε ξπνια.
     Χρειστηκε να περσει κποιος καιρς για ν' αρχσει ο Σαμ Γουλτερς να παρατηρε κποιες περεργες λεπτομρειες στη ζω των Γκζενστακς. Στην αρχ το αντιμετπισε μ' να σιωπηλ γλιο μπροστ στις συμπτσεις που ακολουθοσαν η μια την λλη. Μετ, με μιαν κφραση απορας στα μτια. Χρειστηκε να περσει ακμη περισστερος καιρς για ν' αποφασσει να πρει κατ μρος τον Ρτσαρντ. Μλις εχαν γυρσει κι οι τσσερις απ το θατρο.
Επε λοιπν ο Σαμ:
 -"Ξρεις, Ντικ-"
 -"Ναι, Σαμ".
 -"Αυτς τις κοκλες, Ντικ. Πο τις βρκες"; Τα μτια του Ρτσαρντ τον κοταζαν χωρς να καταλαβανουν.
 -"Τι θλεις να πεις, Σαμ; Σου επα πο τις βρκα".
 -"Ναι ββαια, αλλ μιλοσες σοβαρ; Θλω να πω μπορε να τις αγρασες για την μπρε και να φαντστηκες τι θα φρναμε αντρρηση σ' να τσο ακριβ δρο, τσι πιθανν να-"
 -"χι, στο λγο μου, δεν τις αγρασα".
 -"Μα τι στην οργ, Ντικ, δεν εναι δυνατν να πσαν απ κποιο παρθυρο να τις πταξε κποιος και να μη σπσαν. Εναι απ κερ. Μπως κποιος που περπατοσε πσω σου περνοσε δπλα μ' να αυτοκνητο κτι παρμοιο-"
 -"Δεν ταν καννας εκε γρω, Σαμ. Απολτως καννας. Κι εμνα μου κανε εντπωση. Αν λεγα ψματα μως, θα 'φτιαχνα μια τσο περπλοκη ιστορα; Θα 'λεγα απλς τι τις βρκα παρατημνες σ' να παγκκι στο διπλαν κθισμα του κινηματογρφου. Γιατ μως αυτ η περιργεια";
 -"τσι, απλς αναρωτιμουνα".
     Κι ο Σαμ Γουλτερς συνχισε να αναρωτιται. ταν κτι λεπτομρειες εντελς ασμαντες. πως τη φορ που η μπρε εχε πει:
 -"Ο Μπαμπς Γκζενστακ δεν πγε στη δουλει του σμερα. Εναι στο κρεβτι ρρωστος".
 -"Μπα;" κανε ο Σαμ. "Και τι χει αυτς ο κριος";
 -"Νομζω τι τον περαξε κτι που φαγε".
     Την λλη μρα στο πρωιν:
 -"Και πς εναι σμερα ο κριος Γκζενστακ, μπρε";
 -"Λγο καλτερα αλλ ο γιατρς επε να μη πει οτε σμερα στη δουλει. σως αριο". Και την λλη μρα ο κριος Γκζενστακ γρισε στη δουλει του.
     Μνο που συνπεσε αυτ ακριβς τη μρα να γυρσει ο Σαμ Γουλτερς στο σπτι κπως αδιθετος απ κτι που εχε φαει το μεσημρι. Ναι, λειψε δυο μρες απ τη δουλει του. Πρτη φορ που λειπε απ τη δουλει για λγους ασθενεας, μσα σε πολλ χρνια.
     Μερικ πργματα ρχονταν πιο γργορα, λλα πιο αργ. Δεν μποροσες να σταθες κπου και να πεις «Να, αν αυτ συμβε στους Γκζενστακς, θα συμβε και σε μας μσα σ' εικοσιτσσερις ρες». 'Αλλοτε γινταν μσα σε μισ ρα κι λλοτε παιρνε βδομδες.
 -"Η Μαμ κι ο Μπαμπς Γκζενστακ τσακθηκαν σμερα".
     Ο Σαμ προσπθησε ν' αποφγει αυτ τον καβγ με την 'Ηντιθ αλλ ταν αδνατο. Εχε αργσει να γυρσει απ τη δουλει αν και δεν φταιγε αυτς. Δεν ταν η πρτη φορ που συνβαινε αυτ, μνο που τρα η ντιθ αποφσισε να το κνει ζτημα. Διφορες μαλακς απαντσεις απτυχαν να καλμρουν το θυμ της σπου χασε κι ο Σαμ την ψυχραιμα του.
 -"Ο θεος Γκζενστακ θα πει ταξδι να δει κτι φλους του". Ο Ρτσαρντ εχε χρνια να φγει απ τη πλη, ξαφνικ μως την επομνη βδομδα του ρθε να ταξιδψει στη Να Υρκη.
 -"Ο Πητ κι η 'Αμυ, ξρεις, λαβα γρμμα τους και με καλονε
 -"Πτε;" ρτησε σχεδν απτομα ο Σαμ. "Πτε το λαβες αυτ το γρμμα";
 -"Χτες".
 -"'Αρα τη περασμνη εβδομδα δεν... -ξρω πως η ερτησ μου φανεται ανητη, Ντικ, αλλ πες μου-, τη περασμνη εβδομδα σκεφτσουν να πας κπου; Μπως μλησες με... μπως κανες κουβντα για τη πιθαντητα να κνεις να ταξδι";
 -"χι, ββαια. Μλιστα εχα μνες ολκληρους να σκεφτ τον Πητ και την 'Αμυ σπου λαβα το γρμμα τους χθες. Θλουν να μενω μαζ τους μια βδομδα".
 -"Σε τρεις μρες θα εσαι πσω... σως-" εχε πει o Σαμ. Δε θλησε να εξηγσει πς το ξερε, ακμη κι ταν γρισε ο Ρτσαρντ σε τρεις μρες. Φαινταν εντελς ηλθιο να πει πως ξερε πσο θα λειπε ο Ρτσαρντ επειδ τσο εχε λεψει ο θεος Γκζενστακ. Ο Σαμ Γουλτερς ρχισε να παρακολουθε τη κρη του και ν' αναρωτιται. Εκενη ταν, φυσικ, που κανε τους Γκζενστακς να κνουν λα αυτ τα πργματα. Μπως τελικ εχε η μπρε κποιαν υπερφυσικ διραση που της επτρεπε, ασυνεδητα, να προβλπει πρματα που θα συνβαιναν στους Γουλτερς και στον Ρτσαρντ; Ο Σαμ ββαια δεν πστευε στη πργνωση του μλλοντος. Μα ταν πργνωση;
 -"Η κυρα Γκζενστακ θα παει για ψνια σμερα. Θα αγορσει καινοριο παλτ..."
     Αυτ τη φορ η ιστορα μοιαζε σχεδν στημνη. Η ντιθ εχε χαμογελσει στην μπρε και μετ εχε γυρσει στον Σαμ.
 -"Καλ που το θυμθηκα Σαμ. Αριο λεω να κατεβ για ψνια κι χουν εκπτσεις στο-"
 -"Μα ντιθ μη ξεχνς τι χουμε πλεμο. Και δε χρειζεσαι παλτ". Εχε επιμενει με τση μανα που τελικ εχε αργσει στη δουλει του. Επιμον αδικαιολγητη γιατ και μποροσε νετα να πληρσει το παλτ κι η 'Ηντιθ εχε δυο χρνια ν' αγορσει καινοριο. Δε μποροσε μως να εξηγσει πως ο πραγματικς λγος που δεν θελε να της το αγορσει ταν τι η κυρα Γκζεν- Δυσκολευταν να πει ττοια ανοησα, ακμη και στον εαυτ του. Η ντιθ αγρασε το παλτ.
     "Περεργο", σκφτηκε ο Σαμ, "να μην χει παρατηρσει κανες λλος αυτς τις συμπτσεις. Ο Ρτσαρντ μως δεν ταν συνεχς στο σπτι κι σο για την 'Ηντιθ, εκενη εχε την ικαντητα ν' ακοει την ατλειωτη φλυαρα της μπρε χωρς να προσχει οτε το να δκατο απ' αυτ που λεγε".
 -"Η μπρε Γκζενστακ φερε σμερα σπτι τον λεγχ της, Μπαμπ. Πρε εννι στην αριθμητικ, οκτ στην ορθογραφα και-"
     Δυο μρες αργτερα ο Σαμ τηλεφνησε στο διευθυντ του σχολεου. Απ να θλαμο ββαια για να μην τον ακοσει κανες λλος.
 -"Κριε Μπρντλε θα 'θελα να σας κνω μιαν ερτηση για την οποα χω -χμ- κπως ιδιατερο αλλ σημαντικ λγο να τη κνω. Θα μποροσε νας μαθητς στο σχολεο σας να ξρει απ πριν τι βαθμος";
 -"χι, δεν εναι δυνατν. Οτε οι δσκαλοι δε ξρουνε μχρι να βγλουν τους μσους ρους κι αυτ γινταν το πρω που γραφαν τους ελγχους και τους στελναν στο σπτι. Ναι, χθες το πρω την ρα του διαλεμματος των παιδιν".
 -"Σαμ", επε ο Ρτσαρντ "σε βλπω λγο πεσμνο. Προβλματα με τη δουλει; Ξρεις τα πργματα θα πνε καλτερα απ δω κι εμπρς, λλωστε με τη δικ σου εταιρεα δεν χεις καννα λγο να ανησυχες".
 -"Δεν εναι αυτ, Ντικ. Εναι -θλω να πω δεν υπρχει τποτε ιδιατερο που να με ανησυχε. χι ακριβς, θλω να πω-" Και για να γλιτσει απ τη περαιτρω ανκριση αναγκστηκε να εφερει μια δυο σκοτορες για τον Ρτσαρντ.
     Σκεφτταν τους Γκζενστακς πολ. Πρα πολ. Αν ταν τουλχιστον προληπτικς επιστος, τα πργματα σως να ταν καλτερα. μως δεν ταν. Γι' αυτ και κθε διαδοχικ σμπτωση τον χτυποσε πιο βαρι απ τη προηγομενη. Η ντιθ και ο αδελφς της το πρσεξαν και το κουβντιασαν μια φορ που δεν βρισκταν εκε o Σαμ
 -"Φρεται πολ περεργα τρα τελευταα Ντικ. Ξρεις -ανησυχ πραγματικ. Κνει σα... Νομζεις πως θα μποροσαμε να τον πεσουμε να δει να γιατρ -"
 -"να ψυχατρο; Χμμ, αν μποροσαμε, ναι. Δε νομζω πως θα συμφωνσει μως. Κτι τον βασανζει, ντιθ, προσπθησα να τον ψξω λγο αλλ δεν θλει ν' ανοιχτε. Ξρεις, νομζω πως χει κποια σχση μ' αυτς τις καταραμνες κοκλες".
 -"Τις κοκλες; θες να πεις τις κοκλες της μπρε; Αυτς που της χρισες εσ";
 -"Ναι, τους Γκζενστακς. Κθεται και κοιτζει το κουκλσπιτο με τις ρες. Τον κουσα να ρωτει το παιδ με φοβερ σοβαρτητα. Νομζω πως χει κποια ψχωση μ' αυτς.  κποια μονομανα".
 -"Μα αυτ εναι φριχτ, Ντικ"!
 -"Κοταξε, 'Ηντιθ, η μπρε δεν τους χει πια τση αδυναμα πως στην αρχ κι υπρχει κτι που να το θλει πρα πολ";
 -"Να μθει χορ. Κνει μως δη μαθματα βιολιο και δε νομζω πως πρπει-"
 -"Νομζεις πως θα δεχτε ν' ανταλλξει τις κοκλες με μαθματα χορο; Πιστεω πως πρπει να τις ξεφορτωθομε. Και δε θλω να πληγωθε η μπρε γι' αυτ
 -"Εντξει, αλλ τι θα πομε στην μπρε";
 -"Πες τις τι ξρω μια φτωχ οικογνεια με παιδκια που δεν χουν καθλου κοκλες. Νομζω πως θα συμφωνσει τελικ, αν το παρουσισεις λγο τραγικ".
 -"Στον Σαμ μως τι θα πομε, Ντικ; Θα καταλβει πως δεν εναι αλθεια".
 -"Βρες κποια στιγμ που δεν θα εναι η μπρε μπροστ και πες του τι κατ τη γνμη σου εναι πολ μεγλη για κοκλες. τι δεχνει υπερβολικ ενδιαφρον γι' αυτς κι τι ο γιατρς σε συμβολεψε -ξρεις τρα..."
     Της μπρε δεν της ρεσε και πολ η ιδα. Ββαια δεν εχε την δια αδυναμα στους Γκζενστακς πως στην αρχ που ταν καινοριοι, αλλ δε γινταν να χει και τις κοκλες και τα μαθματα χορο;
 -"Δε νομζω πως χεις καιρ και για τα δυο, γλυκι μου. Και μη ξεχνς αυτ τα φτωχ παιδκια που δεν χουν καθλου κοκλες και θα 'πρεπε να τα λυπσαι".
     Τελικ η μπρε υποχρησε. μως η σχολ χορο δεν νοιγε παρ δκα μρες αργτερα κι θελε να κρατσει τις κοκλες σπου ν' αρχσει τα μαθματ της. Προσπθησαν να τη μεταπεσουν αλλ σ'αυτ στθηκε ακλνητη.
 -"Εντξει ντιθ" της επε ο Ρτσαρντ, "δκα μρες εναι καλτερες απ το τποτε κι λλωστε αν δεν τις δσει με τη θλησ της θα γνει φασαρα και θα το πρει εδηση ο Σαμ. Δεν του επες τποτε, τσι";
 -"χι. σως μως να αισθανταν καλτερα αν ξερε τι εμες-"
 -"Δε νομζω. Στη πραγματικτητα δε ξρουμε τι τον κρατ τι τον απωθε σ' αυτς τις κοκλες. Περμενε να γνει το πργμα και πες του το μετ. H μπρε θα τις χει δσει δη. Αλλις μπορε ο Σαμ να φρει κποιες αντιρρσεις να θλει να τις κρατσει. Αν τις χουμε απομακρνει απ το σπτι, μετ δε θα μπορε να κνει τποτε".
 -"χεις δκιο, Ντικ. τσι κι αλλις η μπρε δεν θα του πει τποτε γιατ της επα πως τα μαθματα χορο θα εναι κπληξη για τον πατρα της κι τσι δεν μπορε να του μιλσει για τις κοκλες χωρς να προδσει και το μυστικ της".
 -"Πολ ωραα, ντιθ".
     Θα μποροσε να εναι πολ πιο ωραα αν τα ξερε λα ο Σαμ. σως πλι, τα πργματα να ταν δια ακμη κι αν το 'ξερε. Ο καημνος ο Σαμ. Πρασε μια πολ σχημη στιγμ, το λλο βρδυ. Εχε ρθει σπτι μια συμμαθτρια της μπρε κι παιζαν με το κουκλσπιτο. Ο Σαμ τις παρακολουθοσε κνοντας τον αδιφορο. Η ντιθ πλεκε κι ο Ρτσαρντ, που μλις εχε ρθει, διβαζε την εφημερδα. Μνον ο Σαμ πρσεχε τα παιδι κι κουσε τη πρταση:
 -"...και μετ λεω να παξουμε τη κηδεα, μπρε. Θα κνουμε πως νας τους πεθανει και..."
     Ο Σαμ Γουλτερς βγαλε μια πνιγμνη κραυγ κι ρμησε προς τα παιδι τσο γργορα που κντεψε να πσει. ταν μια δσκολη στιγμ αλλ η ντιθ κι ο Ρτσαρντ κατφεραν να σκεπσουν τα πρματα, εξωτερικ τουλχιστον. Η ντιθ ανακλυψε πως ταν ρα να φγει η φιλενδα της 'Ομπρε κι αντλλαξε να βλμμα γεμτο σημασα με τον Ρτσαρντ καθς συνδευαν το κοριτσκι ως την πρτα.
 -"Βλπεις Ντικ..." ψιθρισε η ντιθ.
 -"Ναι, κτι συμβανει ντιθ. Τελικ σως εναι καλτερα να ενεργσουμε αμσως. 'Αλλωστε αφο η μπρε το αποφσισε να τις δσει".
     Στο λβιγκ-ρουμ ο Σαμ ανσαινε ακμη με δυσκολα. Η μπρε τον κοταζε σχεδν σαν να τον φοβταν. ταν η πρτη φορ που τον κοταζε τσι κι o Σαμ ντρπηκε πολ.
 -"Με συγχωρες, γλυκι μου", της επε, "θλω μως να μου υποσχεθες κτι: τι ποτ δεν θα παξεις τη κηδεα με τις κοκλες σου. Οτε τι κποια αρρωστανει βαρι παθανει ατχημα. Εντξει, μου το υπσχεσαι";
 -"Και ββαια, Μπαμπ. 'Αλλωστε τρα θα τις φυλξω". βαλε τη στγη πνω στο κουκλσπιτο και γρισε προς τη κουζνα. Στο διδρομο η 'Ηντιθ λεγε:
 -"Θα πρω κατα μρος την μπρε και θα το κανονσω μαζ της. Εσ μλησε στον Σαμ. Πες του... κοτα, ας βγομε ξω απψε, ας πμε κπου να ξεφγει λιγκι απ' λη αυτ την ιστορα. Ρτησ τον αν θλει". Ο Σαμ κοταζε ακμη το κουκλσπιτο.
 -"Τι θα 'λεγες για λγη διασκδαση, Σαμ;" επε ο Ρτσαρντ. "Εσαι να βγομε λγο ξω; Τον τελευταο καιρ μνουμε συνεχς σπτι. Μια ξοδος θα μας κνει καλ". Ο Σαμ πρε μια βαθι ανσα.
 -"Εντξει Ντικ. πως νομζεις. Λγη διασκδαση θα μου κανε καλ πργματι". Η ντιθ ξαναγρισε με την μπρε κλενοντας το μτι στον αδελφ της.
 -"Κατεβετε εσες οι δυο και φρτε να ταξ απ τη πιτσα στη γωνα. Μχρι να το φρετε, η μπρε κι εγ θα 'χουμε ετοιμαστε". Πσω απ τη πλτη του Σαμ καθς οι δο νδρες βαζαν τα παλτ τους, ο Ρτσαρντ ριξε να ερωτηματικ βλμμα στην ντιθ κι εκενη του κανε "ναι" με τα μτια. ξω εχε πσει πυκν ομχλη, με δυσκολα βλεπες λγα μτρα μπροστ σου. Ο Σαμ επμεινε να περιμνει ο Ρτσαρντ στη πρτα την ντιθ και την μπρε καθς εκενος θα πγαινε να φρει το ταξ. Η γυνακα και το κοριτσκι κατβηκαν λγο πριν φθσει ο Σαμ.
 -"Τελικ τις-" ρτησε ο Ρτσαρντ.
 -"Ναι, Ντικ. Εχα σκοπ να τις πετξω αλλ τελικ τις δωσα. τσι τις ξεφορτωθκαμε πραγματικ. Αν τις πταγα μπορε να 'ψαχνε στα σκουπδια και να τις βρισκε-"
 -"Τις δωσες; Σε ποιον";
 -"Κοτα να δεις μια περεργη ιστορα, Ντικ. Μλις νοιξα τη πρτα εδα μια γρι γυνακα που προχωροσε στον πσω διδρομο. Δεν ξρω απ ποιο διαμρισμα ερχταν, αλλ πρπει να ταν η καθαρστρια κτι ττοιο αν κι μοιαζε πιο πολ με μγισσα αλλ μλις εδε τις κοκλες στα χρια μου
 -"Να, ρχεται το ταξ" επε ο Ντικ. "Και τελικ τις δωσες σ' αυτν";
 -"Ναι, ταν πολ περεργη. Μου επε: «Δικς μου; Να τις κρατσω; Για πντα;» Δεν ταν πολ περεργος ο τρπος της; Εγ γλασα και της επα: «Μλιστα κυρα μου. Δικς σας για πντα...»" Σταμτησε καθς το θολ σχμα του ταξ φτανε απ' τη γωνα κι ο Σαμ νοιξε την πρτα και φναξε:
 -"Ελτε παιδι!" Η μπρε τρεξε πρτη να μπει, οι λλοι την ακολοθησαν. Το ταξ βαλε μπρος.
     Η ομχλη εχε πυκνσει τρα. Δε δικριναν τποτε απ τα παρθυρα. ταν σαν νας γκρζος τοχος να εχε καλψει τα τζμια, σαν ο κσμος ξω να εχε χαθε ολτελα και για πντα. Ακμη και το παρμπρζ, απ κει που κθονταν μοιαζε να γκρζο κεν.
 -"Πς μπορε να οδηγε τσο γργορα;" επεν ο Ρτσαρντ με μια αιχμ νευρικτητας στη φων του. "Τελικ πο πηγανουμε, Σαμ";
 -"Βρε, Στην οργ" επε ο Σαμ, "ξχασα να της πω".
 -"Της";
 -"Ναι. Γυνακα εναι ο οδηγς. Τις χρησιμοποιον παντο τρα. Θα...»
     σκυψε εμπρς, χτπησε το διαχωριστικ τζμι και η γυνακα γρισε προς το μρος του.
     Η ντιθ εδε το πρσωπ της κι ορλιαξε...

"The Geezenstacks" (1943)
Μετφραση: Μαρνα Λμη
---------------------------------


                             Κουκλοθατρο

     Η Φρκη ρθε στο Τσρυμπελ νωρς το απγευμα μιας αβσταχτα ζεστς αυγουστιτικης μρας. Αλλ σως αυτ να εναι πλεονασμς. Kθε αυγουστιτικη μρα στο Τσρυμπελ της Αριζνα εναι αβσταχτα ζεστ. Το Τσρυμπελ βρσκεται στο 89ο χιλιμετρο της Εθνικς Οδο, περπου 64 χιλιμετρα ντια του Τξον και 48 χιλιμετρα βρεια απ τα σνορα του Μεξικ. Αποτελεται απ δυο βενζινδικα, να απ κθε πλευρ του δρμου, για ν' αρπζουν τους ταξιδιτες απ' ποια μερι και αν πηγανουν, να μπακλικο, μια ταβρνα με δεια να πουλ μνο μπρα και κρασ, να εμπορικ, παγδα για τους τουρστες που δε μπορον να περιμνουν μχρι να φτσουνε στα σνορα για ν' αρχσουν ν' αγορζουν ριγωτς κπες και «χουαρτσες», να ερημωμνο μαγαζ που πολαγε χμπουργκερ και μερικ λασπσπιτα, κατοικημνα απ Μεξικανοαμερικνους που δουλεουν στο Νογκλες, τη ντια μεθοριακ πλη και που, νας θες ξρει γιατ, προτιμον να ζουν στο Τσρυμπελ και να πηγαινορχονται απ το να μρος στο λλο, μερικο με μοντλο Φορντ Τ. Η πινακδα στο κεντρικ δρμο γρφει: Cherrybell, Pop. 42, αλλ η πινακδα υπερβλλει. Ο Ποπ πθανε πρυσι -ο Ποπ 'Αντερς, που κρταγε το ρημο πια μαγαζ για χμπουργκερ- κι ο σωστς αριθμς θα 'πρεπε να 'ναι 41.
     Η Φρκη ρθε στο Τσρυμπελ καβλα σ' να γιδαρο, μ' οδηγ να παλιοβρωμιρη γκριζογνη χρυσοθρα -ποντικ της ερμου, που αργτερα επε τι τον λνε Νταηντ Γκραντ. Το νομα της Φρκης τανε Γκαρβν. Το ψος του ξεπρναγε τα 2.70, αλλ τανε τσον αδνατος, σχεδν σα κλαρκι, που το βρος του θα 'φτανε-δε θα 'φτανε τα 45 κιλ. Το γρικο γαδορι του Νταηντ τονε σκωνε νετα, παρ το γεγονς τι τα δυο του πδια σρνονταν στην μμο. Αν και σρνονταν πνω απ 80 χιλιμετρα -πως αποδεχτηκεν αργτερα- τα παποτσια του, που μοιζανε περισστερο με κοθρνους, δεν εχαν υποστε τη παραμικρ φθορ. Τα παποτσια του ταν λο κι  λο το ντσιμ του, αν εξαιρσουμε κτι που θα μποροσε να 'ναι μαγι σε γαλζιο χρμα αβγο τσχλας. Αλλ δεν ταν οι διαστσεις που τον καναν φριχτ στη θα. ταν το δρμα του. Φαιντανε κκκινο. Ματωμνο, σαν να τον εχανε γδρει ζωνταν κι μεινε για δρμα η ματωμνη εσωτερικ επιφνεια. Το κρανο και το πρσωπ του ταν εξσου στεν και μακρουλ, παρ' λ' αυτ μοιαζε μ' νθρωπο τουλχιστον μ' ανθρωποειδς, εκτς αν λβουμε υπ' ψη μας ττοιες μικρολεπτομρειες, πως τα γαλζια στο χρμα του αβγο τσχλας, μαλλι του, που ταριαζαν με το μαγι του πως τα μτια κι οι μπτες του. Ανοιχτ γαλζια και κκκινες σαν αμα.
     Ο Κζε, ο ιδιοκττης της ταβρνας, ταν ο πρτος που τους εδε να 'ρχονται διασχζοντας τη πεδιδα, ακολουθντας την οροσειρ προς την ανατολ. Βγκε στο κατφλι της πσω πρτας της ταβρνας του για να ανασνει λγο δροσερ, στω ζεστ, αρα. Ττε βρσκονταν περπου να χιλιμετρο μακρι και μποροσε να δει την κδηλη παραξενι της μορφς που πγαινε καβλα στο γιδαρο. Σ' αυτ την απσταση, μνο τη παραξενι. Η Φρκη ρθε μνο ταν πλησασαν. Ο Κζε μεινε χσκοντας μχρι που το παρξενο τρο φτασε σ' απσταση μισο χιλιομτρου. Ττε ρχισε να τους πλησιζει αργ. Υπρχουν νθρωποι που το βζουν στα πδια στη θα του γνωστου, λλοι που προχωρον να το συναντσουν. Ο Κζε προχρησε να το συναντσει.
     τσι λγο πιο ξω, καμι διακοσαρι μτρα απ το πσω μρος της μικρς ταβρνας, τους συνντησε. Ο Νταηντ Γκραντ σταμτησε κι ριξε χμω το σκοιν που τρβαγε το γιδαρο. Το ζο στθηκε ακνητο και χαμλωσε το κεφλι. Ο νθρωπος-κλαρ δε χρειστηκε να σηκωθε παρ μνο να πατσει γερ στη γη και να σταθε μ' ανοιχτ τα πδια πνω απ το γαδορι. Πρασε το να πδι του πνω απ το ζο και στθηκε να λεπτ στηρζοντας τα χρια του στην πλτη του γαδουριο, πειτα κθισε πνω στην μμο.
 -«Πλαντης με μεγλη βαρτητα», επε. «Δε μπορ να σταθ πολλ ρα».
 -«Μπορε φρει νερ γαδορι;» ρτησε τον Κζε ο χρυσοθρας. «Πρπει πολ διψει τρα. Εγ φησε παγορια νερ, λλα πργματα, μπορσει ζο σηκσει...» δειξε με το δχτυλο τη κοκκινογλαζη Φρκη.
     Ο Κζε μλις τρα ρχισε ν' αντιλαμβνεται τι τανε πργματι Φρκη. Απ μακρι ο χρωματικς συνδυασμς ταν μνο σε μικρ βαθμ αποτρπαιος, αλλ απ κοντ το δρμα του ταν γριο, φαινταν να 'χει φλβες στην επιφνεια, μοιαζε υγρ, αν και δεν ταν και, διολε, πργματι το δρμα του ταν σα γδαρμνο, το μσα-ξω. απλς γδαρμνο, τρμα. Ο Κζε δεν εχε δει ποτ του κτι ττοιο κι ευχταν να μη ξανβλεπε ποτ. Ο Κζε νιωσε κτι πσω του και γρισε να κοιτξει πνω απ τον μο του. Κι λλοι εχαν δει κι ρχονταν, αλλ πιο κοντ του, σε απσταση 100 μτρων, βρσκονταν δυο παιδι.
 -«Muchachos» φναξε. «Agua por el burro. Un pozal. Pronto» (Παιδι! Νερ για το γαδορι. να κουβ. Γργορα). Ξανακοταξε μπροστ του, κι επε: «Τι...; Ποιος...;»
 -«Εγ Νταηντ Γκραντ», επε ο χρυσοθρας, απλνοντας το χρι του, που ο Κζε κρτησε αφηρημνα. Μετ τη χειραψα, τντωσε το χρι του πνω απ τον μο του ποντικο της ερμου κι δειξε το πργμα που καθταν στην μμο. «Τ' νομ του Γκαρβν, πως μου λει. Εναι κτι αλλκοτο και κτι σαν υπουργς».
     Ο Κζε χαιρτησε με μια κνηση του κεφαλιο του τον νθρωπο - κλαρ κι ευχαριστθηκε που κι αυτς τον χαιρτησε μ' να γνψιμο, αντ ν' απλσει το χρι του.
 -«Εμαι ο Μνουελ Κζε», επε. «Τι εννοε, κτι αλλκοτο»; Η φων του ανθρπου-κλαριο ταν απροσδιριστα βαθι και παλλμενη.
 -«Εμαι εξωγινος. Και με πλρη εξουσιοδτηση».
     Παραδξως, ο Κζε ταν σχετικ μορφωμνος νθρωπος και κατλαβε και τις δυο προτσεις. Προφανς ταν ο μνος στο Τσρυμπελ που θα μποροσε ν' αντιληφθε το νημα της δετερης. Λιγτερο παρδοξο, αν λβουμε υπψη μας το παρουσιαστικ του ανθρπου-κλαριο, εναι που τις πστεψε και τις δυο.
 -«Τι μπορ να κνω για σας, κριε;» ρτησε. «Αλλ πριν απ' λα, ας τραβηχτομε στη σκι».
 -«χι, ευχαριστ. Κνει λγο περισστερη ψχρα απ τι μου 'χανε πει, αλλ νιθω αρκετ νετα. Η θερμοκρασα σας αντιστοιχε μ' να δροσερ ανοιξιτικο απγευμα στον πλαντη μου. Κι σο για το τι μπορετε να κνετε για μνα, μπορετε να ενημερσετε τις αρχς για την φιξ μου. Πιστεω τι θα τις ενδιαφρει».
     Λοιπν, σκφτηκε ο Κζε, απ καθαρ σμπτωση πεσε πνω στον πιο κατλληλο νθρωπο, τουλχιστον σε απσταση 30 χιλιομτρων. Ο Μνουελ Κζε ταν μισ Ιρλανδς, μισ Μεξικνος. Εχεν ναν ετεροθαλ αδερφ που ταν μισ Ιρλανδς και μισ Αμερικνος κι ο ετεροθαλς αδερφς του ταν σμναρχος στην Αεροπορικ Βση Νταηβις Μνθαν, στο Τξον.
 -«να λεπτ, κριε Γκαρβν», επε. «Θα τηλεφωνσω αμσως. Μπως εσες κριε Γκραντ θλετε να 'ρθετε μσα
 -«χι, ντεν πειρζει. Εγ κθε μρα ξω. Και Γκαρβν επε αν μενει εγ διαρκς μαζ του, σο τελεισει δουλει του, δσει εμνα κτι πολτιμο. Κτι ... ληκτρονικ...»
 -«να φορητ ηλεκτρονικ ανιχνευτ μεταλλευμτων που λειτουργε με μπαταρα», επε ο Γκαρβν. «να απλ μηχανηματκι που εντοπζει την παρουσα μεταλλεματος σ' απσταση 3 χιλιομτρων, καθορζει το εδος, το βαθμ, τη ποστητα και το βθος».
     Ο Κζε ξεροκατπιε, ζτησε συγγνμη και σπρχνοντας δεξι κι αριστερ το συγκεντρωμνο πλθος, φτασε στη ταβρνα του. Δε χρειστηκε πνω απ να λεπτ για να μιλσει στον σμναρχο Κζε στο τηλφωνο, αλλ του χρειστηκαν λλα τσσερα για να τονε πεσει πως οτε μεθυσμνος ταν, οτε αστειευταν.
     Εκοσι πντε λεπτ αργτερα ακοστηκε θρυβος στον ουραν που λο δυνμωνε σπου σβησε τελεως, καθς να ελικπτερο τεσσρων θσεων προσγειθηκε κι σβησε τη μηχαν του δκα μτρα πρα απ τον εξωγινο, τους δυο ντρες και το γιδαρο. Μνο ο Κζε εχε πλι το θρρος να ξαναπλησισει το τρο, υπρχαν κι λλοι θεατς, αλλ αυτο κρατινταν ακμα σε απσταση.
     Ο σμναρχος Κζε, νας επισμηναγς, νας σμηναγς κι νας υποσμηναγς -ο πιλτος του ελικοπτρου- βγκαν ξω κι ρθανε τρχοντας. Ο νθρωπος-κλαρ σηκθηκε σε λο το ψος των 2.70 μτρων του κι απ τη προσπθεια που κανε, μποροσε κανες να καταλβει πως τανε συνηθισμνος σε βαρτητα πολ μικρτερη απ' αυτ της γης. Υποκλθηκε, επανλαβε τ' νομα και την ιδιτητ του ως εξωγινου και πλρως εξουσιοδοτημνου, πειτα ξανακθισε χμω ζητντας συγγνμη γι' αυτ κι εξηγντας γιατ ταν απαρατητο. Ο σμναρχος κι οι τρεις συνοδο του συστηθκανε κι αυτο.
 -«Και τρα, τι μπορομε να κνουμε για σας, κ. Γκαρβν;» Ο νθρωπος-κλαρ κανε μια γκριμτσα, κτι σαν χαμγελο. Τα δντια του εχαν το διο ανοιχτογλαζο χρμα των μαλλιν και των ματιν του.
 -«Συνθως λτε 'οδηγεστε με στον αρχηγ σας'. Εγ δε ζητω αυτ. Αντθετα, πρπει να μενω εδ. Οτε ζητ να φρετε τους αρχηγος σας σε μνα. Κτι ττοιο θα ταν αγνεια. Εμαι απλυτα σμφωνος να τους αντιπροσωπεσετε εσες, να συζητσω μαζ σας και να μου κνετε διφορες ερωτσεις. Αλλ' απαιτ να πργμα. χετε μαγνητφωνα; Ζητ να μου φρετε να προτο μιλσω απαντσω στις ερωτσεις σας. Θλω να εμαι σγουρος τι το μνυμα που σως λβουν οι αρχηγο σας θα εναι πλρες κι ακριβς».
 -«Ωραα», επε ο σμναρχος και στρφηκε στον πιλτο: «Υποσμηναγ, ειδοποησε με τον ασρματο να μας στελουν να μαγνητφωνο, σο πιο γργορα γνεται. Θα μποροσαν να μας το ρξουν με αλεξιπ... χι, αυτ θα μας φει πιτερη ρα, να το ετοιμσουν μνο και μνο για να το ρξουν. Ας το στελουν μ' ν λλο ελικπτερο».  Ο υποσμηναγς ετοιμστηκε να εκτελσει τη διαταγ. «'Ακου! Και καμι πενηνταρι μτρα καλδιο για προκταση. Θα χρειαστε να το βλουμε στη πρζα της ταβρνας του Μνυ». Ο υποσμηναγς ρχισε να τρχει προς το ελικπτερο. Οι λλοι κθισαν ιδρωμνοι και ττε ο Μνουελ Κζε σηκθηκε κι επε:
 -«Θα περιμνουμε μισ ρα περπου. Αν πρκειται να κτσουμε ξω στον λιο, ποιος θλει να μπουκλι κρα μπρα; Κριε Γκαρβν»;
 -«Εναι κρο ποτ; Κρυνω λιγκι. Θα προτιμοσα κτι ζεστ, αν χετε».
 -«Καφ, αμσως. Να σας φρω μια κουβρτα»;
 -«χι, ευχαριστ. Δε χρειζεται».
     Ο Κζε φυγε και σε λγο ξαναγρισε κρατντας να δσκο με καμι δεκαρι μπρες κι να φλιτζνι αχνιστ καφ. Στο μεταξ εχε γυρσει κι ο υποσμηναγς. Ακομπησε το δσκο κτω και σρβιρε πρτα τον νθρωπο-κλαρ, που ροφηξε τον καφ κι επε:
 -«Νοστιμτατος!» Ο σμναρχος Κζε ξερβηξε:
 -«Σρβιρε το φλο μας το χρυσοθρα, Μνυ. σο για μας, απαγορεεται ββαια να πιομε σ' ρα υπηρεσας, αλλ στο Τξον η θερμοκρασα εχε φτσει τους 45 Κελσου στη σκι, εδ κνει πιο ζστη και δεν εμαστε και στη σκι. Κριοι, θεωρεστε τι βρσκεστε επσημα σ' δεια μχρι να πιετε τη μπρα σας μχρι να 'ρθει το μαγνητφωνο, ποιο απ τα δυο συμβε πρτα».
     Η μπρα τελεωσε πρτη, αλλ μχρι να τελεισει και το τελευταο μπουκλι, φνηκε και το δετερο ελικπτερο. Ο Κζε ρτησε τον νθρωπο-κλαρ αν θελε κι λλο καφ, αλλ' αυτς αρνθηκεν ευγενικ. Ο Κζε γνεψε στον Νταηντ Γκραντ κι ο ποντικς της ερμου του ανταπδωσε το γνψιμο. τσι ο Κζε πγε να φρει λλα δυο μπουκλια, να για τον καθνα τους, μια που αυτο ταν και γινοι και πολτες. Επιστρφοντας συνντησε τον υπολοχαγ που ερχταν με το καλδιο και γρισε μχρι το κατφλι του μαγαζιο του για να του δεξει τη πρζα. ταν ξαναβγκε, εδε τι το δετερο ελικπτερο εχε φρει, εκτς απ το μαγνητφωνο, ολκληρο το πλρωμ του. Εχαν ρθει εκτς απ τον πιλτο, νας σμηνας-τεχνικς που ταν μπειρος στο χειρισμ του μαγνητοφνου και που τρα το τακτοποιοσε, νας αντισμναρχος κι νας αρχισμηνας που 'ρθε μαζ τους για τη βλτα απ περιργεια, για να δει γιατ ζητθηκε εσπευσμνα κι εναρια, να μαγνητφωνο στο Τσρυμπελ της Αριζνα. Στεκντουσαν χσκοντας μπροστ στον νθρωπο-κλαρ, σιγοκουβεντιζοντας μεταξ τους. Ο σμναρχος επεν ρεμα:
 -«Προσοχ!» κι λοι σπασαν αμσως. «Καθστε, κριοι, παρακαλ, σ' να πρχειρο κκλο. Σμηνα, αν τοποθετσεις το μικρφωνο στο κντρο του κκλου θα μαγνητοφωνσει καθαρ τι ειπωθε απ μας
 -«Μλιστα. Εμαι σχεδν τοιμος». Δκα ντρες κι νας ανθρωποειδς εξωγινος κθισαν σε πρχειρο κκλο, με το μικρφωνο να κρμεται απ 'να μικρ τρποδο τοποθετημνο περπου στο κντρο του κκλου. Οι νθρωποι χναν φθονο ιδρτα, ο ανθρωποειδς εξωγινος τρεμε ελαφρ. Ακριβς ξω απ τον κκλο, ο γιδαρος στεκταν κατσουφιασμνος, με το κεφλι χαμηλωμνο. Πλησιζοντας αργ, αλλ πντα σ' απσταση χι μικρτερη απ πντε μτρα βρσκονταν διασκορπισμνοι σ' ημικκλιο, λοι οι κτοικοι του Τσρυμπελ, που πρωττερα ταν στα σπτια, στα μαγαζι και στα βενζινδικα, που τρα ταν αδειαν. Ο σμηνας - τεχνικς πτησε να κουμπ κι η μαγνητοταινα ρχισε να γυρζει.
 -«Δοκιμ... Δοκιμ...», επε. Μετ πτησε δυο λλα κουμπι κι στερα απ λγα δευτερλεπτα ακοστηκε απ το μεγφωνο του μαγνητοφνου: «Δοκιμ... Δοκιμ...» Δυνατ και καθαρ. Ο σμηνας ξαναγρισε την ταινα στην αρχ της σβησε τι εχε γραφτε και πτησε το στοπ.
 -«ταν πατσω το επμενο κουμπ», επε στον σμναρχο, «θα 'μαστε τοιμοι για μαγνητοφνηση». Ο σμναρχος στρφηκε στον πανψηλο εξωγινο, που του 'γνεψε καταφατικ, πειτα κανε νημα στο σμηνα. Αυτς με τη σειρ του πτησε το κουμπ.
 -«Ονομζομαι Γκαρβν», ρχισε ο νθρωπος-κλαρ, αργ και καθαρ. «ρχομαι απ να πλαντη ενς στρου που δε βρσκεται στους αστρικος σας καταλγους, αν και το σφαιρικ συγκρτημα των 90000 αστρων στο οποο ανκει, σας εναι γνωστ. Η απστασ του απ δω εναι μεγαλτερη απ 4000 τη φωτς, με διεθυνση προς το κντρο του γαλαξα. μως δε βρσκομαι εδ σαν αντιπρσωπος του πλαντη μου του λαο μου, αλλ σαν πληρεξοσιος πρεσβευτς της Γαλαξιακς νωσης, μιας Ομοσπονδας των φωτισμνων πολιτισμν του Γαλαξα, που χει δημιουργηθε για το κοιν φελος. Μου 'χουν αναθσει να σας επισκεφθ και ν' αποφασσω, εδ και τρα, αν πρκειται χι να σας προταθε να προσχωρσετε στην Ομοσπονδα μας. Μπορετε τρα να υποβλετε ελεθερα ερωτσεις. Διατηρ μως το δικαωμα να αναβλω την απντηση μερικν απ' αυτς, μχρι ν' αποφασσω οριστικ. Αν η απφασ μου εναι ευνοκ, ττε θ' απαντσω σ' λες τις ερωτσεις, ακμα και σ' αυτς που στο μεταξ εχα αναβλει την απντησ τους. Εστε ικανοποιημνοι»;
 -«Ναι», απντησε ο σμναρχος. «Πως φτσατε ως εδ; Με διαστημπλοιο»;
 -«Σωστ. Βρσκεται απ πνω μας τρα, σε τροχι 35000 χιλιομτρων. Περιστρφεται δηλαδ γρω απ τη γη και στκεται ακριβς πνω απ' αυτ το σημεο. Απ εκε με παρακολουθονε κι αυτς εναι νας απ τους λγους που προτιμ να κθομαι ξω. Θα τους δσω σμα, ταν θελσω να 'ρθουν να με προυνε».
 -«Πως γνωρζετε τη γλσσα μας τσο καλ; χετε τηλεπθεια»;
 -«χι. Και σε καννα μρος του Γαλαξα, σε καμι φυλ, δεν υπρχει ον που να 'χει τηλεπθεια παρ μνο ανμεσα στους δικος του. μαθα τη γλσσα σας γι' αυτν ειδικ το σκοπ. Εχαμε παρατηρητς ανμεσ σας επ πολλος αινες. Λγοντας 'εχαμε' εννο φυσικ τη Γαλαξιακ νωση. Εγ ββαια δε θα μποροσα να περσω για νθρωπος, αλλ εναι λλα εδη που μπορον. Θα πρπει να σας πω τι δεν εναι οτε κατσκοποι, οτε πρκτορες. Δε προσπθησαν να σας βλψουν με καννα τρπο, παρ εναι απλ και μνο παρατηρητς».
 -«Τι οφλη θα 'χουμε αν προσχωρσουμε στην νωση σας, αν φυσικ μας ζητηθε και δεχτομε;» ρτησε ο σμναρχος.
 -«Πρτα-πρτα, γργορη εξλιξη στον τομα θεμελιωδν κοινωνικν επιστημν, που θα βλει τρμα στη τση σας να πολεμτε μεταξ σας και θα σταματσει τουλχιστον θα ελγξει την επιθετικτητ σας. Αν δομε τι το πετχατε αυτ ικανοποιητικ κι τι εναι ακνδυνο για σας, θα σας προσφρουμε διαστημικ ταξδια και πολλ λλα, ανλογα με το ρυθμ που θ' αφομοινετε».
 -«Κι αν δε μας ζητηθε να προχωρσουμε αν αρνηθομε»;
 -«Τποτα. Θα μενετε μνοι σας, ακμα κι οι παρατηρητς μας θ' αποσυρθον. Θ' αφεθετε στη μορα σας: ετε θα καταστσετε τον πλαντη σας ακατοκητο και μη κατοικσιμο πια μσα στον επμενο αινα, ετε θ' αναπτξετε μνοι σας τις κοινωνικς επιστμες, θα ξαναγνετε υποψφιοι για συμμετοχ και θα σας ξαναπροταθε να προσχωρσετε στην νωση. Θα κνουμε ναν λεγχο κατ διαστματα κι ταν δομε τι δε πρκειται ν' αυτοκαταστραφετε, ττε θα σας ξαναπλησισουμε».
 -«Γιατ βιζεστε τσο, τρα που εσαστε εδ; Γιατ δε μνετε σο χρειζεται για να συζητσετε με τους αρχηγος μας, πως τους αποκαλετε»;
 -«Αποκλεεται. Ο λγος δεν εναι σημαντικς, αλλ πολπλοκος κι απλς δε θλω να χσω χρνο εξηγντας τον».
 -«Ας υποθσουμε πως η απφασ σας εναι ευνοκ, πως θα 'ρθουμε σ' επαφ μαζ σας για να σας πομε τη δικ μας; Μας γνωρζετε πως φανεται, αρκετ καλ, στε να ξρετε τι δεν εμαι εγ αυτς που θ' αποφασσει».
 -«Θα μθουμε την απφασ σας απ τους παρατηρητς μας. Προπθεση τι δχεστε εναι η πλρης κι χι λογοκριμνη δημοσευση στις εφημερδες σας αυτς της συνντευξης, λξη προς λξη, απ τη ταινα που χρησιμοποιομε τρα για να τη μαγνητοφωνσουμε. Επσης λων των συσκψεων κι αποφσεων της κυβρνησς σας».
 -«Κι οι λλες κυβερνσεις; Δε μπορομε ν' αποφασσουμε μονπλευρα για λο τον κσμο».
 -«Η κυβρνησ σας εκλχτηκε για να γνει μια αρχ. Αν δεχτετε θα σας υποδεξουμε τις μεθδους που θα κνουνε τους λλους να συμφωνσουν γργορα, χωρς χρησιμοποηση απειλ βας».
 -«Θα πρπει να 'ναι καταπληκτικς μθοδοι», επε ο σμναρχος μορφζοντας, «αν κνουν μια συγκεκριμνη χρα, που δε χρειζεται ν' αναφρω, να συμφωνσει μαζ μας χωρς απειλς».
 -«Μερικς φορς η προσφορ ανταμοιβς εναι πιο σημαντικ απ τη χρση απειλς. Πιστεετε πως η χρα που δε θλετε ν' αναφρετε, θα χαρε αν δημιουργσετε σεις αποικες σε πλαντες μακρινν στρων, προτο καν φτσουν αυτο στο φεγγρι; Αλλ' αυτ εναι σχετικ δευτερεον. Μπορετε να 'χετε εμπιστοσνη στις μεθδους μας».
 -«Μοιζει πολ ωραο για να 'ναι αληθιν. Αλλ επατε τι πρκειται ν' αποφασσετε, εδ και τρα, αν πρκειται να μας προτενετε να προσχωρσουμε χι. Θα μποροσα να μθω σε ποιος παργοντες θα βασιστετε»;
 -«νας εναι τι θα ελγξω - μλλον λεγξα, γιατ το 'χω δη κνει- το βαθμ της ξενοφοβας σας. Με τη χαλαρ ννοια που αποδδετε στον ρο, αυτ σημανει φβο για τους ξνους. χουμε μια λξη που δεν αντιστοιχε σε καμι δικ σας: σημανει φβο και απχθεια για το γνωστο, το αλλκοτα 'ξνο'. Διλεξαν εμνα - κποιον τλος πντων του εδους μου- για να 'ρθω σε μια πρτη ανοιχτ επαφ μαζ σας. Επειδ εμαι κτι που θ' αποκαλοσατε περπου ανθρωποειδς -πως εσες εστε κτι που θ' αποκαλοσα περπου ανθρωποειδς- σας εμαι προφανς πιο φριχτς, πιο απωθητικς απ' σον λλα εδη τελεως διαφορετικ. Επειδ εμαι για σας μια καρικατορα, να κακκτυπο ανθρπινου ντος, με βρσκετε πιο φριχτ απ' τι να ον που δε θα σας μοιαζε καθλου. Μπορε να σκφτεστε τι πργματι σας προξεν φρκη κι απχθεια, αλλ, πιστψτε με, περσατε το τεστ μ' επιτυχα. Υπρχουν εδη στο Γαλαξα που δε θα μπορσουνε ποτ να γνουν μλη της Ομοσπονδας, ανεξρτητα απ την λη τους ανπτυξη, γιατ πσχουν απ βαιη κι αγιτρευτη ξενοφοβα. Δε θα μποροσανε ποτ ν' αντικρσουν να μιλσουν σε να 'ξνο' οποιουδποτε εδους. θα το βζανε στα πδια ουρλιζοντας θα προσπαθοσαν να τον σκοτσουν στη στιγμ. Κοιτζοντας εσς κι αυτος τους ανθρπους» επε δεχνοντας με το μακρ του χρι τους πολτες του Τσρυμπελ που στκονταν σε μικρ απσταση απ τον κκλο τους «ξρω τι νιθετε απχθεια στη θα μου, αλλ πιστψτε με, εναι σχετικ μικρ κι οπωσδποτε χι αγιτρευτη. Πετχατε σε αυτ το τεστ ικανοποιητικ».
 -«Υπρχουν κι λλα τεστς»;
 -«Ακμα να. Αλλ πιστεω τι ρθε η ρα να...» Αντ να τελεισει τη πρταση, ο νθρωπος-κλαρ ξπλωσε φαρδς-πλατς στην μμο κι κλεισε τα μτια. Ο σμναρχος αναπδησε.
 -«Τι διβολο;» επε. Πρασε γργορα γρω απ το τρποδο με το μικρφωνο κι σκυψε πνω απ τον ξαπλωμνο εξωγινο, ακουμπντας τ' αφτ πνω στο στθος του, που 'μοιαζε σα ματωμνο. Καθς σκωσε το κεφλι, ο Νταηντ Γκραντ, ο ψαρομλλης χρυσοθρας, κγχασε ελαφρ:
 -«Δε χτυπ η καρδι του, σμναρχε, γιατ δεν χει καρδι. Αλλ μπορ να σας τον αφσω εδ σαν αναμνηστικ και θα βρετε μσα του πργματα πολ πιο ενδιαφροντα απ καρδις και σπλχνα. Ναι, εναι μια κοκλα που χειρστηκα, πως ο δικς σας, ο ντγκαρ Μπργκεν χειρζεται τον -αλθεια, πως τον λνε; α, ναι-, Τσρλυ ΜακΚρθυ του. Τρα που εκπλρωσε τον προορισμ του, χει απενεργοποιηθε. Γυρστε στη θση σας, σμναρχε». Ο Σμναρχος Κζε γρισε στη θση του αργ.
 -«Γιατ;» επε. Ο Νταηντ Γκραντ τρβηξε τα γνια και τη περοκα του. τριψε μ' να φασμα το πρσωπ του για να το καθαρσει απ το μηκαπ κι φησε να φανε τ' μορφο, νεανικ του πρσωπο. Επε:
 -«τι σας επε τι ειπθηκε μσω αυτο, ταν αλθεια, ως εδ. Ναι, εναι ββαια μνον να ομοωμα και τποτα παραπνω, αλλ εναι το ακριβς πανομοιτυπο μιας απ τις διακεκριμνες φυλς του Γαλαξα, κενης που, σμφωνα με τους ψυχολγους μας, θα σας προκαλοσε -αν υποφρατε απ σφοδρ κι αγιτρευτη ξενοφοβα- τη πιο ντονη φρκη. Αλλ δε φραμε να αληθιν μλος του εδους του, γιατ πσχουν απ μια δικ τους φοβα, την "αγοραφοβα" -το φβο του διαστματος. Οι παρατηρητς μας μας βεβαινουν τι εσες δεν χετε αυτ τη φοβα. Αλλ δεν ταν σε θση να κρνουν απ πριν το βαθμ της ξενοφοβας σας κι ο μνος τρπος για να γνει αυτ ταν να σας φρουμε κτι αντ για κποιον, για να σας δοκιμσουμε και για να κνει προφανς τις πρτες επαφς». Ο συνταγματρχης αναστναξε βαθι:
 -«Δε μπορ να πω τι δεν ανακουφστηκα απ μιαν ποψη. Θα μποροσαμε να τα βγλουμε πρα μ' ανθρωποειδ και θα το κνουμε ταν χρειαστε. Αλλ ομολογ πως νιθω ανακοφιση μαθανοντας τι το κυραρχον εδος του Γαλαξα, εναι στο κτω-κτω ο νθρωπος κι χι κποιο ανθρωποειδς. Ποιο εναι το δετερο τστ»;
 -«Το περντε αυτ τη στιγμ. Μπορετε να με λτε...» χτπησε τα δχτυλ του: «Ποιο εναι τ' νομα της δετερης κατ σειρ κοκλας του Μπργκεν, μετ τον Τσρλυ ΜακΚρθυ»; Ο σμναρχος δστασε, αλλ ο σμηνας-τεχνικς απντησε:
 -«Μρτιμερ Σνερντ».
 -«Σωστ! Να με λτε λοιπν Μρτιμερ Σνερντ και τρα νομζω πως ρθε η ρα να...» Ξαπλθηκε φαρδς-πλατς στην μμο κι κλεισε τα μτια, πως ακριβς εχε κνει κι ο νθρωπος-κλαρ λγο πριν.
     Ο γιδαρος ανασκωσε το κεφλι και το 'βαλε μσα στον κκλο, πνω απ τον μο του λοχα.
 -«Τελεισαμε με τις κοκλες σμναρχε», επε. «Και τρα, τ νημα χει αν το κυραρχο εδος εναι νθρωπος στω ανθρωποειδς; Τ εναι κυραρχο εδος»;

"Puppet Show" (1962)
Μετφραση: Γιργος Μπαλνος

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers