-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Caravaggio

 Merisi Michelangelo, (1573-1610) Baroque 
                                                                    "Caravaggio"

                                          Βιογραφικ

     Ο Μικελντζελο Μερζι ντα Καραβτζιο, γνωστς περισστερο απλ ως Καραβτζιο, ταν Ιταλς ζωγρφος, το ργο του οποου ανκει χρονικ στα τλη του 16ου ως τις αρχς του 17ου αινα. Αν και οι πριμοι πνακς του περιλμβαναν κυρως προσωπογραφες, σταδιακ εξελχθηκε σε ναν απ τους σημαντικτερους ζωγρφους θρησκευτικν σκηνν. Το νατουραλιστικ φος του και η ανδειξη της ανθρπινης φσης των αποστλων και των μαρτρων στα ργα του θεωρθηκε τι εξυπηρετοσαν τις βλψεις της Αντιμεταρρθμισης. Με την τεχνικ του κιαροσκορο κατφερε να ενισχσει το δραματικ στοιχεο και το μυστηριακ χαρακτρα της πστης, εν συνολικ η επαναστατικ τεχνικ των δραματικν φωτοσκισεων του τενεμπρισμο, πως την εισγαγε ο Καραβτζιο, σφργισε την μπαρκ σχολ της ζωγραφικς.
     Μπορε να τανε παλιοχαρακτρας, μπορε να τανε τσιγκονης, υπρξε ανποδος κι αντισυμβατικς κι αντικομφορμιστς, αλλ παρ' λ' αυτ, χει χαρακτηριστε σαν απ τους 1ους μοντρνους ζωγρφους, εν σημαντικ θεωρεται η συνολικ επδρασ του στην ευρωπακ ζωγραφικ. Παρ την επδραση που εχε το ργο του στην εποχ του, αλλ και τις ισχυρς αντιδρσεις που προκλεσε, περιπεσε σε λθη τους αινες που ακολοθησαν το θνατ του, για να επανλθει στο προσκνιο κυρως στη διρκεια του 20ο αινα, καταλαμβνοντας και διατηρντας ως σμερα περοπτη θση στην ιστορα της ευρωπακς τχνης.
     Ο Μικελντζελο Μερζι γεννθηκε 29 Σεπτμβρη 1571, χρονολογα που επιβεβαινεται απ μα πρσφατη ανακλυψη ενς συμβολαου με το οποο ανλαβε μαθητευμενος του ζωγρφου Σιμνε Πετερτσνο. Πιθαν ημερομηνα γννησς του θεωρεται η 29η Σεπτεμβρου, ημρα γιορτς του Αρχγγελου Μιχαλ. Ο πατρας του, Φρμο Μερζι, με καταγωγ απ το χωρι Καραβτζιο, τανε διακοσμητς-αρχιτκτονας κι εργαζτανε στην υπηρεσα του Φραγκσκου Α' Σφρτσα, μαρκησου του Καραβτζιο. Σμφωνα μ' γγραφα της εποχς, συμπερανεται πως η οικογνεια Μερζι ταν εγκατεστημνη στο Μιλνο μχρι τα τλη της δεκαετας του 1570, τουλχιστον μχρι το θνατο του Φρμο Μερζι απ πανοκλα στις 20 Οκτβρη 1577. Εξαιτας της απλειας τσο του πατρα του σο και του θεου του, η μητρα του μεγλωσε τα πντε συνολικ παιδι της οικογνειας υπ συνθκες οικονομικς ανχειας. Μετ το θνατο του Φραγκσκου Σφρτσα, τη προστασα του νεαρο Καραβτζιο ανλαβε η οικογνεια των Κολννα, συνδεμενη δι' επιγαμας με αυτν των Σφρτσα.
     Ο Καραβτζιο μαθτευσε 4 χρνια δπλα στον ζωγρφο Σιμνε Πετερτσνο που καταγταν απ το Μπργκαμο κι ταν μαθητς του Τιτσινο. Σχετικ με τη δραστηριτητ του στη περοδο της μαθητεας του, ελχιστες πληροφορες εναι γνωστς. δη στις 6 Απρλη του 1584 καταγρφεται η παρουσα του στο Μιλνο, ως μαθητευμενου του Πετερτσνο, εν νομικ γγραφα της περιδου, που πραγματεονται τη κληρονομι των αδελφν Μερζι, μαρτυρνε πως τανε κτοικος του Καραβτζιο το Σεπτμβρη του 1589, τον Ιονιο του 1590 και στα τλη Μρτη του 1591. Θεωρεται πιθαν πως κατ το διο διστημα επισκφτηκε τη Βενετα που ρθε σε επαφ με το ργο του Τζορτζνε και του Τιτσινο.
     Στις 11 Μη 1592, οριστικοποιθηκε το μορασμα της οικογενειακς του περιουσας κι ο διος πλησε το μερδιο που του απμενε -μικρ κταση γης- εν φανεται πως δεν επστρεψε κτοτε ποτ στον τπο καταγωγς του, τουλχιστον πως αυτ συμπερανεται απ την απουσα σχετικν αναφορν σε λλα σγχρονα γγραφα στην ευρτερη περιοχ της Λομβαρδας. Θεωρεται πιθαν πως αναζτησε απλς την επαγγελματικ του ανλιξη σε λλες πλεις, ωστσο σμφωνα με τον ιστορικ και βιογρφο του Τζοβννι Πιτρο Μπελρι, εγκατλειψε την περιοχ εξαιτας ενς διαπληκτισμο του. Μα παρμοια αναφορ συναντται και στη 1η βιογραφα του απ τον Τζολιο Μαντσνι, σμφωνα με την οποα εχε σκανδαλδη συμπεριφορ λγω του ευξαπτου χαρακτρα του.
     Παρ το γεγονς πως δεν διαθτουμε αναφορς σε συγκεκριμνα ργα που φιλοτχνησε σε νεαρ ηλικα, η εκπαδευση του κι εν γνει η πνευματικ κνηση στο ντο της Ιταλας θα πρπει να εχανε καθοριστικ επδραση στη διαμρφωση της τχνης του. Ο Μαντσνι δνει επσης μα απ τις λγες αναφορς σχετικ με την εκπαδευσ του, σμφωνα με την οποα σποδασε στο Μιλνο για 4 6 χρνια. Tα πριμα ργα του Καραβτζιο θεωρονται επηρεασμνα απ τον Πετερτσνο αλλ κι λλους καλλιτχνες του Μιλνου, εν δεν μπορον ν' αποκλειστον κι επιρρος απ τον Τζορτζνε, τον Τιτσινο ακμη και απ τον Μπελλνι. Ειδικτερα, στο Μιλνο εχε δημιουργηθε εκενη την εποχ μα να σχολ ζωγραφικς, που αντλοσε μπνευση απ την καθημεριντητα, εν αρκετο ζωγρφοι εχαν απορρψει τη σχολ του μανιερισμο.
     Η εγκατσταση του στη Ρμη τοποθετεται χρονικ τη περοδο 1588-92, ταν εχε δη αποκτσει σημαντικ εμπειρα στο εργαστριο του Πετερτσνο, ωστσο δεν υπρχουν σγχρονες πηγς για τα πρτα χρνια της παραμονς του στη καλλιτεχνικ πρωτεουσα της Ιταλας. Σμφωνα με τον Μαντσνι, μετβη στη Ρμη στα 20 (1591), εν ασαφς εναι επσης αν ταξδεψε εκε απ το Μιλνο αν, πως αναφρει ο Μπελρι, μεσολβησε η επσκεψ του στη Βενετα. Η παλαιτερη εκτενς αναφορ στον σημο ττε Καραβτζιο φανεται πως εναι να αρχειακ γγραφο σχετικ με τις προκαταρκτικς ανακρσεις που πραγματοποησε στις 11 και 12 Ιουλου του 1597 ο συμβολαιογρφος του δικαστηρου της Ρμης, Tommaso de Richis, σχετικ με μα υπθεση εγκλματος που ωστσο δεν οδηγθηκε σε δκη, εν ο διος δεν εχε ανμιξη σε παραβατικ συμπεριφορ αλλ εμφανστηκε ως μρτυρας. Οι πνακς του δεν ανταποκρνονταν στη κυραρχη τση εκενης της περιδου που ταν ο μανιερισμς και θεωρεται μλλον απθανο να 'βρισκαν αγοραστς.
     Επδραση στην πορεα του εχε αρχικ νας πλοσιος ιερρχης, ο Pandulfo Pucci, ο οποος του πρσφερε στγη και τροφ με αντλλαγμα αντιγραφς διαφρων θρησκευτικν πινκων που αναλμβανε ο Καραβτζιο, ργα που ωστσο δεν χουνε διασωθε. Σντομα, ο Καραβτζιο εγκατλειψε την οικα του Pucci και λγο αργτερα προσβλθηκε απ βαρει ασθνεια, κοιν για κενη την εποχ, που τον ανγκασε να περσει περπου 6 μνες στο νοσοκομεο των απρων Santa Maria della Consolazione. Εκε, χρη στις προσπθειες του ηγομενου του νοσοκομεου, ο οποος ταν γνωστς της οικογνειας των Pucci, αντιμετωπστηκε με τη μεγαλτερη δυνατ φροντδα και τελικ η ζω του σθηκε. Το διστημα που βρισκταν στο νοσοκομεο, εμπνεστηκε και να απ τα πιο γνωστ ργα του, τον ρρωστο Βκχο, που θεωρεται πως πρκειται για αυτοπροσωπογραφα.
     Νωρτερα, πιθαντατα εργστηκε στο εργαστριο του Λορντζο Σιτσιλινο, μτριου καλλιτχνη της εποχς που ειδικευτανε στη κατασκευ προτομν. Ββαιη θεωρεται η παραμον του στην οικα του μανιεριστ ζωγρφου Τζουζπε Τσζαρι, του επονομαζμενου Καβαλιρ ντ' Αρπνο, για διστημα περπου 8 μηνν, αν κι οι σχετικς αναφορς σε πρωτογενες πηγς δεν εναι πντα σμφωνες. Κατ τον Μπελρι, ο Καραβτζιο εργστηκε αποκλειστικ ως ζωγρφος λουλουδιν και φροτων, φιλοτεχνντας ορισμνες εξαιρετικς συνθσεις. Με δεδομνο πως η προσωπικ συλλογ του Αρπνο δεν περιχει ργα αυτο του εδους, εικζεται πως ετε δεν διασθηκαν ετε πουλθηκαν απ τον Αρπνο χωρς την υπογραφ του δημιουργο τους. 3 συνθσεις που φρουν σχετικ στοιχεα νεκρς φσης, ο ρρωστος Βκχος (περ. 1593/94, πινακοθκη Μποργκζε), το Αγρι Με Καλθι Φροτων (περ. 1593/94) και το γνωστ μνο μσα απ αντγραφα Αγρι Που Ξεφλουδζει Φροτο (περ. 1593/94, ιδιωτικ συλλογ), θεωρεται πως φιλοτεχνθηκαν την δια περοδο.
     Δουλεοντας στο πλευρ του Αρπνο, ρθε σ' επαφ με αρκετος πλοσιους φιλτεχνους στη Ρμη, καθς επσης και με εμπρους τχνης. Αυτ η περοδος θα πρπει να εναι κι η 1η που κατφερε να πουλσει πνακς του. Περπου το 1594, εγκατλειψε τον Αρπνο αποφασισμνος να ακολουθσει μα αυτνομη πορεα ως ζωγρφος. Ευνοθηκε απ τη γνωριμα του με τον μονσινιρ Φαντνο Πετρινινι, που του παραχρησε στγη και πιθανς προθησε ργα του βοηθντας στην πλησ τους σε εκκλησιαστικος κκλους. Αναφρεται τι αυτ την περοδο φιλοτχνησε πλθος ργων, ανμεσα στα οποα ξεχωρζουν οι πνακες Ανπαυση Κατ Τη Φυγ Στην Αγυπτο (1596/97, Ρμη, πινακοθκη Ντρια Παμφλι), Η Χειρομντισσα (1596/97. Παρσι, Λοβρο) κι Η Μετανοοσα Μαγδαλην (1596/97, Ρμη, πινακοθκη Ντρια Παμφλι). Το συνεσταλμνο και περτεχνο φος που καλλιργησε σε αυτ αντλον απ τη τεχνοτροπα της βρειας Ιταλας εν ορισμνα στοιχεα της σνθεσης στην Ανπαυση κατ τη φυγ στην Αγυπτο παραπμπουν στη βενετικ παρδοση.
     Παρ τις γνωριμες του με τον καλλιτεχνικ κσμο της Ρμης, επλεξε να συναναστρφεται με λλους πορους ζωγρφους και να ακολουθε ναν σκανδαλδη -για τα πρτυπα της εποχς- τρπο ζως, με αποτλεσμα να χει και συχν προβλματα με την αστυνομα του Βατικανο. Σε αναζτηση χρημτων για την επιβωσ του, στρφηκε σε ναν Γλλο μπορο τχνης με το νομα Maestro Valentino, ο οποος τον συμβολεψε να ζωγραφσει θρησκευτικος πνακες καθς εχαν μεγλη ζτηση. Ωστσο, ο Καραβτζιο φανεται πως αγνησε τις συμβουλς του Valentino, καθς ανμεσα στα ργα του εκενης της περιδου συγκαταλγονται κυρως πνακες με καθημεριν θματα, απ τους οποους αποκμισε λγα χρματα. Αργτερα, φανεται πως τελικ πεστηκε να πραγματοποισει το πρτο του θρησκευτικ ργο, το οποο μως δεν βασιζταν σε κποιο δημοφιλς θμα πως η Σταρωση, αλλ φερε τον ττλο Η κσταση Του Αγου Φραγκσκου (1595). Το τελικ αποτλεσμα, σε συνδυασμ και με λλους πνακες της διας περιδου πως Οι Χαρτοκλφτες Η Χειρομντισσα, του εξασφλισε την εκτμηση αρκετν φιλτεχνων και μπορε να θεωρηθε ως να απ τα 1α ριμα ργα του που σηματοδτησε τις απαρχς του μπαρκ και προανγγειλε τις μεταγενστερες σημαντικς θρησκευτικς συνθσεις του.
     Το επμενο διστημα, ο καρδινλιος Φραντσσκο Μαρα ντελ Μντε, εντυπωσιασμνος απ το ταλντο του, το πρσφερε τροφ και στγη την οποα εκενος αποδχτηκε. Ο ντελ Μντε βρισκτανε στο επκεντρο των καλλιτεχνικν κκλων της Ρμης κι ο Καραβτζιο κατρθωσε να πραγματοποισει διασυνδσεις με ισχυρος πτρονες αλλ και διακεκριμνους ποιητς που με τη σειρ τους προβαλαν το ργο του. Παρμεινε στην οικα του τουλχιστον μχρι τις 19 Νομβρη 1600, εν στη κατοχ του ντελ Μντε βρθηκαν αργτερα 10 πνακες του. Το ανεπτυγμνο ενδιαφρον του προσττη του για τη μουσικ και την αλχημεα φανεται πως σχετζονται με τουλχιστον 3 παραγγελες, για τα ργα Οι Μουσικο ( Συναυλα, 1595-7, Μητροπολιτικ Μουσεο Νας Υρκης), Αγρι Με Λαοτο (1596-7, Μητροπολιτικ Μουσεο Νας Υρκης, δνειο απ τη συλλογ Wildenstein) καθς και την εικονογρφηση της οροφς του αλχημικο εργαστηρου του ντελ Μντε με τις μορφς του Δα, του Ποσειδνα και του Πλοτωνα. Υπ την προστασα του ντελ Μντε, ο Καραβτζιο εξελχθηκε σημαντικ, προσφροντας -κυρως θρησκευτικος- πνακες μεγλης αξας. Ζωγρφισε θματα που σπνια εχανε χρησιμοποιηθε στο παρελθν εν κτω απ τη πεση των καρδινλιων, να αποτυπσει γνωστ βιβλικ θματα, τα απδωσε με να τρπο που απεχε απ τα καθιερωμνα πρτυπα της εποχς, θυμζοντας συχν σκηνς της καθημεριντητας.
     να παρδειγμα που αποτυπνει τον αντισυμβατικ χαρακτρα της τχνης του Καραβτζιο αποτελε ο πνακας Η ανπαυση κατ τη φυγ στην Αγυπτο (1596-1597), που παριστνεται η Παναγα με μαλλι σε ντονο κκκινο χρμα και σε αντιδιαστολ με τα ξανθ μαλλι του Χριστο. Στα τλη του 16ου αι., ο Καραβτζιο ταν νας αναγνωρισμνος για το ταλντο του ζωγρφος. Το 1599 ανλαβε επσης μα σημαντικ παραγγελα για την διακσμηση του παρεκκλησου Κονταρλλι της εκκλησας του Αγου Λουδοβκου των Γλλων (San Luigi dei Francesi) στην Ρμη, ργο για το οποο ταν υποψφιοι αρκετο ακμη καθιερωμνοι ζωγρφοι. Αν και δεν εναι απλυτα εξακριβωμνος ο λγος που ο Καραβτζιο ανλαβε τελικ την παραγγελα, θεωρεται πιθαν πως καταλυτικ ρλο εχε η επιρρο του ντελ Μντε. Για τις ανγκες του ργου, παρδωσε δο σημαντικος πνακες, Το Μαρτριο του Αγου Ματθαου κι Η Κλση του Αγου Ματθαου, τους οποους φιλοτχνησε πνω σε μουσαμδες μεγλων διαστσεων, πρακτικ ασυνθιστη για ργα εκκλησιν.
     Η φμη που απκτησε μσα απ αυτ τα ργα, εχε ως αποτλεσμα να αναλβει μα ακμη σημαντικ παραγγελα για να παρεκκλσι στην εκκλησα Σντα Μαρα ντελ Ππολο. Το συμβλαιο της συγκεκριμνης συμφωνας, ανακαλφθηκε το 1920 και αναφρεται συνολικ σε δο ργα που θα παρδιδε ο Καραβτζιο. Τα θματα της παραγγελας ταν Η Σταρωση του Αγου Πτρου και Η Μεταστροφ Του Παλου. Οι πρτες εκδοχς των ργων απορρφθηκαν, πιθανν διτι θεωρθηκαν προκλητικς, αλλ τελικ παρδωσε με καθυστρηση τα ργα, σε μα μορφ που γινε αποδεκτ.
     Η περοδος 1602-06 αποδεχθηκε ιδιατερα παραγωγικ και δημιουργικ. Παρλληλα, συνοδετηκε κι απ προβλματα με τη δικαιοσνη. Εξ αιτας μιας δημσιας αρνητικς κριτικς του κατ του ζωγρφου Τζοβννι Μπαλινε, συνελφθη και φυλακστηκε. Τελικ αφθηκε ελεθερος κυρως χρη στην επμβαση ορισμνων καρδινλιων και του μαρκησου Τζουστινινι. Το 1604, νας συμβολαιογρφος με το νομα Μαρινο Πασκαλνε, εμφανστηκε αιμφυρτος στην αστυνομα δηλνοντας πως ο Καραβτζιο εχε αποπειραθε να τον σκοτσει. Εγκατλειψε ττε τη Ρμη κι αναζτησε καταφγιο στη Γνοβα, στο πλευρ του πργκηπα Μρτσο Κολννα. Επστρεψε στη Ρμη ταν, για γνωστους λγους, ο Πασκαλνε απσυρε τις κατηγορες εναντον του. Παρ τη κακ φμη που εχε αναπτξει, η προστασα του απ τον Κολννα του δωσε την ευκαιρα να λβει αρκετς παραγγελες, μεταξ αυτν και μα για την εκκλησα του Αγου Πτρου. Του ανατθηκε να ζωγραφσει μα Παναγα, ργο που θα αποτελοσε μα πολ σημαντικ ευκαιρα για την καταξωση κθε ζωγρφου. Παρλα αυτ, ο Καραβτζιο επλεξε να ολοκληρσει το ργο υιοθετντας μα πλρως αντισυμβατικ προσγγιση, που χαρακτηρστηκε ως ιερσυλη κι ασεβς. Στον πνακα που παρδωσε, με τον ττλο Η Παναγα Με Το Φδι (1605-1606), αποτπωσε την Παναγα ως μα κοιν θνητ, την Αγα ννα σαν μια σχημη γερασμνη γυνακα και τον Χριστ εντελς γυμν παρ' τι δεν ταν σε βρεφικ ηλικα. Το ργο φυσικ απορρφθηκε, στερντας του την ευκαιρα να λβει επσημη αναγνριση ως ζωγρφος.
     Στις 29 Μη 1606, κατ τη διρκεια λογομαχας, o Καραβτζιο σκτωσε με μαχαρι να νεαρ ονματι Ρανοτσιο Τομασσνι. Τα ατια ενδεχομνως να ταν οικονομικ /κι ερωτικ πολιτικ. Ο διος τραυματστηκε αλλ κατφερε να διαφγει, εν οι φλοι του που ταν παρντες στο επεισδιο φυλακστηκαν. Για τη πρξη του καταδικστηκε ερμην σε θνατο κι εξορα, γεγονς που δινε το δικαωμα σε κθε μλος της αστυνομας του Βατικανο να τον εκτελσει επιτπου. Εγκατλειψε μεταμφιεσμνος τη Ρμη αφο αναζτησε μταια καταφγιο στους πρην προσττες του. Πρτο σταθμ της περιπλνησς του αποτλεσε η Νπολι, που παρμεινε αρχικ για περπου 8 μνες. Η φμη του ταν δη πολ μεγλη και σε αυτ το διστημα ολοκλρωσε αρκετς παραγγελες ργων με κυριτερα την Παναγα Του Ροζαρου, τις Επτ πρξεις Ελεημοσνης και τη Μαστγωση Του Χριστο, λα τους αριστουργματα.
     Παρ την μεγλη του επιτυχα και φμη, εγκατλειψε τη πλη κι φυγε για τη Μλτα. Η πιο πιθαν αιτα της μετακνησς του θεωρεται η πρθεσ του να γνει Ιππτης του Τγματος της Μλτας, στε να μπορε πιο εκολα να διεκδικσει μια απονομ χριτος απ τον Ππα και να επιστρψει στο μλλον στη Ρμη. Εκε ζησε για περπου 5 μνες, διστημα στο οποο ολοκλρωσε το ργο Ο γιος Ιερνυμος Στο Σπουδαστρι Του για τον καθεδρικ να της Βαλτας. λλοι αξιοσημεωτοι πνακες της διας περιδου εναι ο τεραστων διαστσεων Αποκεφαλισμς Του Αγου Ιωννη Του Βαπτιστ (ο μοναδικς που φρει την υπογραφ του), η προσωπογραφα του Μεγλου Μγιστρου Alof de Wignacourt, καθς κι ο Ερωτιδας Που Κοιμται, ργο που βρισκτανε σε πλρη αντθεση με το ασκητικ πνεμα των Ιπποτν. Ο Καραβτζιο τελικ εκδιχθηκε απ το τγμα, χαρακτηριζμενος ως διεφθαρμνος και ρυπαρς (putridum et foetidum) και κατφυγε στη Σικελα, αρχικ στις Συρακοσες κι αργτερα στη Μεσσνα.
     Το 1609 επστρεψε στη Νπολι που γινε εναντον του αππειρα δολοφονας, που οι λγοι της παραμνουν γνωστοι. Το καλοκαρι του 1610 αποφσισε να εγκαταλεψει τη πλη κι φτασε με πλεομενο στο κοντιν στη Ρμη λιμνι, Πρτο ρκολε που βρισκταν υπ ισπανικ κατοχ, εν πιθαντατα σταμτησε να ζωγραφζει. Εκε φρεται να συνελφθη και να εξαγρασε την απελευθρωσ του, τα χνη του μως χνονται σ' αυτ το σημεο. Στις 28 Ιουλου, δημοσιετηκε η εδηση του θαντου του δισημου ζωγρφου, εν 3 μρες αργτερα μα να δημοσευση αναφερταν σε θνατ του απ σοβαρ ασθνεια. Ως επσημη ημερομηνα θαντου του θεωρεται η 18 Ιουλου 1610, ωστσο παραμνει υπ διερενηση ο ακριβς χρνος κι η αιτα του θαντου του.
     Το ργο του Καραβτζιο συχν αντιμετωπστηκε αρνητικ στην εποχ του, κυρως λγω του σκανδαλδους τρπου με τον οποο αποτπωνε τα θματ του, ωστσο ακμη και οι επικριτς του αναγνριζαν το ταλντο του. Η ζωγραφικ του θεωρεται πως διαμρφωσε καταλυτικ τη μπαρκ σχολ, επιδικοντας να ανατρψει τον μανιερισμ των παλαιτερων ζωγρφων. Διαμρφωσε να ρεαλιστικ φος στη ζωγραφικ, με ντονα στοιχεα δραματοποησης και θεατρικτητας. να ακμη χαρακτηριστικ στοιχεο των ργων του αποτελοσε η χρση των φωτοσκισεων και των φωτεινν αντιθσεων (κιαροσκορο). Αν κι η τεχνικ αυτ εχε αναπτυχθε πριν απ τον Καραβτζιο, εκενος την υιοθτησε με απλυτο τρπο και θεωρεται πως αποτλεσε τον ιδανικ εκφραστ της. Το δεδομνο στυλ μεινε γνωστ στην ιστορα της τχνης ως τενεμπρισμς, δηλαδ ελεθερα τεχνικ η οποα χρησιμοποιε το σκοτδι σαν ουσιαστικ στοιχεο ενς ργου.
     Ζωγρφιζε με μεγλη ταχτητα, χωρς προπαρασκευαστικ σχδια και χρησιμοποιντας μοντλα εκ του φυσικο, τα οποα απεικνιζε απ' ευθεας στον καμβ. Λεπτομερες ρευνες πνω σε πνακς του, φανερνουν πως απουσαζαν χνη σχεδου, εν χρησιμοποιονταν μνο κποιες αδρς χαρξεις, κυρως για τον καθορισμ της σνθεσης και της θσης των μοντλων. Θεωρεται πως η χρση ζωντανν μοντλων αποτελοσε βασικ συστατικ στοιχεο για το ρεαλισμ που αναζητοσε να αποδσει.
     Μετ το θνατ του, η φμη του εξασθνισε γργορα και το νομ του ουσιαστικ εξαφανστηκε απ καταλγους. Ο πρτος του βιογρφος ταν ο ζωγρφος Τζοβννι Μπαλινε, ο οποος δεν τρεφε συμπθεια προς το ργο του. Πολλο απ τους πνακς του αποδθηκαν σε λλους ζωγρφους, εν παρλληλα ργα που δεν του ανκαν αποδθηκαν σε αυτν. Μετ απ μια μακροχρνια λθη, το ργο του Καραβτζιο ρχισε να επανεκτιμται στα τλη του 19ου αινα, ταν ο Wolfgang Kallab, μελετντας κποιους πνακες, αναγνρισε σε αυτος πολλ κοιν στοιχεα και τελικ μετ απ ενδελεχ ρευνα τους απδωσε στον Μικελντζελο Μερζι. Εκενη την εποχ, ελχιστα ταν γνωστ για τον Καραβτζιο, εν μλις να ργο φερε την υπογραφ του. Ωστσο, με ναυσμα την ρευνα του Kallab και την μεσολβηση και λλων ειδικν, σντομα ξεκνησε να αποκαλπτεται το κυρως σμα του ργου του Καραβτζιο. Στην ανδειξη του ργου του σημαντικ ρλο διαδραμτισε επσης η ανακλυψη σχετικν εγγρφων στις πλεις που ζησε και δημιοργησε...
     Το γεγονς εναι τι το ργο του επηρασε γενις καλλιτεχνν του νου φους του μπαρκ. Ανμεσ τους οι Τζοβννι Μπαλινε, Λεονλλο Σπντα, Ορτσιο Τζεντιλσκι, Κρλο Σαρατσνι, Αρτεμζια Τζεντιλσκι, οι Καραβατζιστς της Ουτρχτης, Φλαμανδο (Ρομπενς κι μπραχαμ Γινσσενς, Γλλοι (Ζωρζ ντε Λα Τουρ και Σιμν Βου) και Ισπανο (Φρανθσκο Ριμπλτα και Χοσ Ριμπρα).
     Το 1920, ο ιστορικς τχνης Roberto Longhi μελτησε περαιτρω τη δομ και τα τεχνικ χαρακτηριστικ του ργου του, ισχυριζμενος πως μεταγενστεροι καλλιτχνες πως ο Βερμερ ο Ρμπραντ δεν θα εχαν υπρξει χωρς τον Καραβτζιο, εν η τεχνικ ζωγρφων πως ο Ντελακρου ο Μαν θα τανε ριζικ διαφορετικ. Ο Αμερικανς ιστορικς Μπρναρντ Μπρενσον επσης σχολασε πως "εκτς απ τον Μιχαλ γγελο, καννας Ιταλς ζωγρφος δεν σκησε τσο ντονη επιρρο". Οι νες ρευνες και κριτικς πνω στο ργο του Καραβτζιο ενσχυσαν τη φμη του και οδγησαν σε μα 1η σημαντικ κθεση με ττλο Καραβτζιο και Καραβατζιστς (Caravaggio e dei Caravaggeschi), μετ τον Β' Παγκ. Πλ. Αργτερα ακολοθησαν κι λλες εκθσεις για τον Καραβτζιο, ο οποος εχε πλον αναγνωριστε ως μεγλος ζωγρφος του παρελθντος.
     Ο Μικελντζελο Μερσι γνωστς ως Καραβτζιο ( το νομα της πλης που μεγλωσε), χνει πατρα, αδελφ, θεο και παππο την δια μρα απ πανλη, ρχεται στη Ρμη να δοκιμσει την τχη του. Χωρς λεφτ, χωρς στγη, κοιμταν καταγς δχως στρμα, στις χθες του Τβερη πουλντας για να κομμτι ψωμ τους πνακες του με φροτα και λουλοδια σε μεσζοντες που τα μεταπουλοσαν πανκριβα σε πλοσιους ως διακσμηση στις πολυτελες κατοικες τους.
     Εναι νας γεροδεμνος νεαρς, 20-25 χρονν, με μακρι μαλλι, μαρα μτια, μαρα πυκν φρδια, μαρα μοσια, βρμικα μαρα ροχα, τρπιες κλτσες χοντας πντα μαζ του παρανμως να σπαθ. Περνοσε τις μρες του σε ταβρνες και χαρτοπαικτικς λσχες και τα βρδια με πρνες, αρσενικς και θηλυκς, δεν παντρετηκε ποτ, δεν ζωγρφισε ποτ μια γυμν γυνακα, τα ργα του γεμτα νεαρ αγρια με ζουμερ χελη που προσφρουν στον θεατ φροτα, κρασ, λουλοδια και τους εαυτος τους. Οξθυμος, παρορμητικς, τοιμος για καβγ για ασμαντες αφορμς, ο κατλογος με τα παραπτματα του μακρς: ξυλοκοπε να σερβιτρο επειδ του φερε αγκινρες εν εχε ζητσει ελαιλαδο, βανδλισε το σπτι μιας πρνης επειδ αρνθηκε να πει μαζ του, πετροβολ τα ργανα της τξης που πγαν να τον συλλβουν, φυλακζεται για συκοφαντικ δυσφμηση ενς λλου ζωγρφου, σζεται συνεχς απ θαυμαστς του σε υψηλ αξιματα.
     Τον Μη του 1606, ντας ο μεγαλτερος ζωγρφος της εποχς, σκοτνει τον Ρ. Τομασνι για χατρι μια ιερδουλης, κοινς ερωμνης και των δυο. Καταδικστηκε ερμην σε θνατο, η αστυνομα μποροσε να τον εκτελσει επιτπου που τον βρισκε. Εγκατλειψε μεταμφιεσμνος τη Ρμη για τη Νπολι τη 2η μεγαλτερη πλη της Ευρπης μετ το Παρσι, υπ ισπανικ κατοχ ττε, που τον υποδχονται με τιμς. Σντομα, φεγει για τη Μλτα να γνει Ιππτης του Τγματος των Ιπποτν του Αγου Ιωννη με σκοπ να διεκδικσει απονομ χριτος απ τον Ππα για το γκλημα του. Τον χρζουν Ιππτη χι ββαια λγω καταγωγς αλλ λγω εξαιρετικο ταλντου, θμα χρνου να τσακωθε και πλι, συγκροστηκε με ναν ιππτη και φυλακστηκε, το γκλημα του πιθανς ερωτικς φσεως, επειδ δεν καταγρφεται επσημα στα αρχεα του Τγματος, τονε χαρακτηρζουνε διεφθαρμνο και ρυπαρ, καταφρνει ν' αποδρσει απ τη φυλακ και γυρζει απ πλη σε πλη (Σημ.: Το Τγμα των Ιπποτν του Αγου Ιωννη, οι 2οι μετ την Αιτ που αναγνωρσανε το Αγνα της Ανεξαρτησας μας, μλις το 1823).
     που και να πγαινε βρισκε πντα δουλει και πληρωντανε πλουσιοπροχα, αλλ πι βρισκτανε στα ρια της παρνοιας. Κοιμταν οπλισμνος κι νιωθε παντο γρω του εχθρος, σκιζε τα ργα του ταν δχονταν αρνητικ κριτικ. Το διο σκανδαλδεις κι οι καινοτομες που φερε στη
τχνη! Διαμρφωσε τη μπαρκ σχολ, εισγαγε στη ζωγραφικ το δρμα και τη θεατρικτητα, τελειοποιντας τη τεχνικ του κιαροσκορο (σκιοφωτισμο/φωτοσκασης), τον συνδυασμ φωτοσκισεων και φωτεινν αντιθσεων. Ο κριος πνακας βρσκεται στο σκοτδι κι οι μορφς/αντικεμενα φωτζονται επιλεκτικ στε να αναδονται μσα απ τις σκις εξασφαλζοντας τη συμμετοχ και την συγκινησιακ φρτιση του θεατ.
     Δημιοργησε δικ του σχολ τους Καραβατζιστς "χωρς τον Καραβτζιο, Ρομπενς, Ριβρα, Βερμερ, Ρμπραντ, Ντελακρου Μαν δεν θα εχαν υπρξει η τεχνικ των θα τανε ριζικ διαφορετικ, -αν εξαιρσεις τον Μιχαλ γγελο, κανες Ιταλς ζωγρφος δεν σκησε τσον ντονη επιρρο".
     Χρησιμοποιοσε μοντλα εκ του φυσικο, τα οποα απεικνιζε απ' ευθεας στον καμβ με μεγλη ταχτητα, χωρς προπαρασκευαστικ σχδια. Λεπτομερες αναλσεις με ακτνες X πνω σε πνακες του επιβεβαινουν την πλρη απουσα σχεδων, σκανδαλζοντας τους σγχρονους του που θεωροσαν τα προπαρασκευαστικ σχδια κτι το αυτονητο. Για να σκανδαλσει περισστερο, παρ τις γνωριμες του με τον υψηλ καλλιτεχνικ κσμο της Ρμης και τους πλοσιους καρδινλιους, επλεξε να ζει στις φτωχογειτονις και αναζητοσε τα μοντλα του στους περιστασιακος ερωτικος συντρφους του, στις ιερδουλες ακμα και στα αποβρσματα της κοινωνας και τους ζωγραφζει πως τους βλπει με λες τις φυσικς ατλειες χωρς καμι διθεση εξιδανκευσης.
     Οι περισστεροι ζωγρφοι της εποχς παρουσαζαν τους Αγους ως εξω-πραγματικ, θεκ ντα, οι δικο του γιοι μοιαζαν με ρακνδυτους εργτες και αγρτες, οι Απστολοι με γυμν πρησμνα πδια, η Παναγα με την μορφ γνωστς ιερδουλης ο ωμς ρεαλισμς του ενχλησε αρκετος, θεωρθηκε ιερσυλος, ασεβς και χυδαος, στην ερτηση ποιος ταν ο δσκαλος του αυτς δειξε τον κσμο που περνοσε τον δρμο, συχν τον αναγκζουν να ξαναφτιξει τα ργα του να βρει λλους αγοραστς. Για τον Καραβτζιο τα πιο ιερ γεγοντα, αυτ που μας προκαλονε δος θα μποροσανε κλλιστα να διαδραματζονται σε ταπειν καλντερμια, υπγεια καπηλει ταπειν πανδοχεα πως στο αριστουργηματικ Το Δεπνο Στους Εμμαος (1601, Λονδνο, Εθνικ Πινακοθκη) που τονε ζωγραφζει στο απγειο της φμης του, σε ηλικα 30 ετν!
     Σμφωνα με το Ευαγγλιο του Λουκ (24:13-32), στον δρμο απ την Ιερουσαλμ προς το χωρι Εμμαος στη Παλαιστνη, μρες μετ τη Σταρωση του Χριστο, 2 Απστολοι συναντον ναν γνωστο στο δρμο και τον παρνουν μαζ τους. Κουρασμνοι σταματνε σε πανδοχεο για να δειπνσουνε. Καθς τρωγαν μαζ, ο νος πρε το ψωμ και το κρασ, τα ευλγησε και στρφηκε προς το μρος τους, για να τους τα προσφρει με τον διο τρπο που κανε ο Ιησος στον Μυστικ Δεπνο, μλις αυτο Τον αναγνρισαν, Εκενος αμσως εξαφανστηκε.
     λη η Υψηλ Τχνη του συγκεντρωμνη εδ, φως, σκις, θεατρικς χειρονομες, ρεαλισμς, συμβολισμς! Το ιερ θμα διαδραματζεται σε να ταπειν πανδοχεο με τον ιδιοκττη , ρθιο αριστερ, πλι στο Χριστ, να γνεται μρτυρας της ιερς στιγμς που την αναπαριστ μσα απ τα δικ του μτια. Το Ευαγγλιο αναφρει τι ο Ιησος εμφανστηκε με λλη μορφ και γι' αυτ τονε παρουσιζει ως νεαρ αγνειο τομο χωρς τα σημδια της σωματικς εξουθνωσης του μαρτυρου Του. Επιλγει να μας δεξει τη πιο δραματικ στιγμ, τη στιγμ της αναγνρισης απ τους μαθητς Του.       Οι 3 μορφς σχηματζουνε τργωνο με το Χριστ στη κορυφ του. Αριστερ, ο νας μαθητς πινει τη καρκλα του και πλησιζει πιο κοντ στο τραπζι για τον δει καλλτερα, δεν πιστεει στα μτια του, στα δεξι, ο λλος μαθητς απλνει τα χρια του με μιαν αντανακλαστικ κνηση κπληξης, δους, σοκ μπρος στη ξαφνικ ανακλυψη, τα χρια του απλνονται εκτς του ζωγραφικο χρου, θεατρικ τρυκ που αυξνει τη δραματικτητα. Οι μορφς σχεδν σε φυσικ μγεθος και σε 1ο εππεδο, νομζουμε πως η σκην διαδραματζεται μπρος μας, τι εμαστε κι εμες στο δωμτιο! Τα ιερ πρσωπα, Χριστς κι Απστολοι, γεινονται, παρνουνε τη μορφ καθημερινν ανθρπων, εργτες αγρτες, με σκισμνο το μανκι, ατημλητα ροχα, στο πρσωπο τα σημδια της ηλικας τους, απογυμνωμνοι απ κθε εδους ηρωκτητα Γινοι Αγοι κι χι εξαλωμνες ονττητες.
     Απ μνη της η Νεκρ Φση ξεχωριστς πνακας, το καλθι με τα σταφλια, ρδια, σκα, μλα, αριστουργηματικ η απδοση της επιφνειας του ψητο κοτπουλου, της καρκλας, της καντας που φιλτρρει το φως πνω στο λευκ τραπεζομντηλο, εν τοποθετντας το καλθι στο κρο του τραπεζιο τοιμο να πσει θες ν'α απλσεις το χρι σου και να το πισεις, η επισφαλς θση του χει τον συμβολισμ της, θυμζει στον θεατ το εφμερο των επγειων απολασεων.
     λη η τχνη του Καραβτζιο μια λξη, Φως: Με τον πνακα στο σκοτδι , το φως εισρχεται στο χρο απ τ' αριστερ πφτει επιλεκτικ κι αποκαλπτει την κπληξη-φβο των Αποστλων. Φως που το διαχειρζεται με ττοια μαεστρα στε το μτι του θεατ να μην αντιλαμβνεται τις λεπτς μεταπτσεις, κνει το μαρο να φανεται σκουρτερο και το λευκ, λευκτερο. Η τεχνικ του (κιαροσκορο), αρκετ δυσνητη, επιτρπει στα χρματα να «αναμιχθον», στε να δσουν την ψευδασθηση φυσικο φωτς. Το φως λειτουργε και συμβολικ, καθς δεν υπρχει καννα κερ, δνεται η εντπωση του θαματος με τον αποκαλυφθντα Ιησο να ακροβατε μεταξ του ορατο κσμου της φθαρτς λης και του πνευματικο, με τον Ιησο γφυρα μεταξ των δο κσμων. Με τον διο τρπο η Θεα Αποκλυψη μπορε να μπει και στη δικ μας καθημεριν ζω, ο Χριστς συνοδοιπρος της δικς μας ζως, σε μας επαφεται αν δεχτομε τη πρσκληση! Ακριβς αυτ εκμεταλλετηκε η Εκκλησα, την μοναδικ δναμ του να μετατρπει ιερς σκηνς σε καθημερινς με τρπο που καννας καλλιτχνης δεν εχε επιχειρσει στο παρελθν πετυχανοντας την συναισθηματικ συμμετοχ του θεατ και δυναμνοντας το θρησκευτικ αφγημα της! η Εκκλησα εχε βρει στον αμαρτωλ αλητκο τον καλλτερο διαφημιστ της!
     Το ταλντο του θα σωζε πλι τη ζω του, νας Καρδινλιος μ' επιρρο ζητ χρη απ τον Ππα. Το καλοκαρι του 1610 πρε το πλοο για να επιστρψει στη Ρμη ως λαθρεπιβτης, τσακνεται και πλι στο καρβι, το εγκαταλεπει τραυματισμνος, στη παραλα της πλης Πρτο ρκολε, τρχει μνος με πυρετ κτω απ τον καυτ λιο, πεθανει απ εξντληση, μνος του πως εχε ζσει. 3 μρες μετ το θνατο του, φτασε και το γγραφο με το οποο ο Ππας Παλος ο Ε’ του 'δινε χρη κι φεση αμαρτιν, το σμα του δεν βρθηκε ποτ. ταν μλις 38 ετν!
     "Εναι η παρουσα μοναδικν ιδιοττων κι χι η απουσα ελαττωμτων, αυτ που χαρακτηρζει μια ιδιοφυα, ττοιος ταν ο Καραβτζιο, τι κνει εναι μμηση Χριστο, πως Εκενος βγαζε απ τον κακ δρμο π.χ. τον τελνη Ματθαο και τον συμπεριλαβε στους Αποστλους Του, τσι κι ο ζωγρφος με τη τχνη του βγζει απ το δρμο τους περιθωριακος, τους φτωχος, του ανμπορους, ποιος απ εμς μπορε να αποκλεσει απ τον Παρδεισο τους κοινωνικ περιθωριοποιημνους, μνο ο Θες αποφασζει! 
     Το Δεπνο Στους Εμμαος, νας αλητκος, νας ευφυς αμαρτωλς, ο καλλτερος διαφημιστς του μηνματος της Εκκλησας!=======================                             Η Λαβ Της Σειρνας                    ρωτας Νικητς                           'Αγιος Ιερνυμος                             Χαρτοκλφτες                             Στους Εμμαος                                  Νεκρ Φση                     Επαλθευση Του πιστου Θωμ                             Πακτης Λαγοτου                      Νος Βκχος                                 Η Θυσα Του Ισακ           Η Μεταστροφ Του Απστολου Παλου                                 Νεαρς                                      Αγα Οικογνεια                                     Καλθι Με Φροτα                           Δαυδ & Γολιθ                            Αποκαθλωση                                 Ιουδθ & Ολοφρνης                                       Μδουσα                   Το Κλεσμα Του 'Αγιου Μρκου                Η Σταρωση Του 'Αγιου Πτρου                         Κομιση Θεοτκου                                   Μντισσα                  Επιφοτηση Αγου Ματθαου                   Νεαρς Με Μουσικ ργανο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers