Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Rousseaux

Rousseaux Henri (1844-1910Ναΐφ 

     Αναδείχθηκε το σημαντικότερο πρόσωπο της Ναΐφ τεχνοτροπίας, αν όχι θεμελιωτής, πατέρας, εμπνευστής, τότε σίγουρα ο καλύτερος, κυριότερος και σπουδαιότερος υλοποιητής επί ...καμβά. Τονε τιμήσανε κορυφαία πρόσωπα των μεταγενεστέρων κινημάτων, του κυβισμού, του εξπρεσσιονισμού και του σουρρεαλισμού.
     Περισσότερο γνωστός με το παρατσούκλι ο Τελώνης, λόγω του κυριότερου επαγγέλματος που ακολούθησε, πριν στραφεί ολοκληρωτικά στη ζωγραφική. Αυτοδίδακτος και βάσει μαρτυριών, εντελώς άσχετος με τα δεδομένα προοπτικής συνθέσεων κι άλλων τεχνικών στοιχείων απαραίτητων σε κάθε ζωγράφο.
     Υπήρξε σχετικά φτωχός και παρανόμησε 2 φορές, όπου και τιμωρήθηκε και σ' ακόμα μια περίπτωση που κατηγορήθηκε, είχε μπλεχτεί μ' αφέλεια από 'να ..."φίλο" του! Γενικά ήτανε κάπως αφελής, ευκολόπιστος κι αγαπούσε να περιβάλλει το παρελθόν του με μυθεύματα, τόσο μάλιστα πλούσια και κατάλληλως στηριγμένα, που μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι, όπως και στη ζωγραφική του, ήταν έτσι παραμυθάς και στα λεγόμενά του.
     Το πρώτο του επίσημο πίνακα, τονε φιλοτέχνησε σχετικά μεγάλος: γύρω στο 1877, σ' ηλικία 34 ετών. Ωστόσο απέκτησεν επίσημη άδεια αντιγραφέα έργων από το Λούβρο. 'Αλλωστε πολλά του έργα, τ' αντέγραψε από εικόνες βιβλίων. Εκείνα μάλιστα που φαντάζουνε τροπικά, είν' εμπνευσμένα από το Ζωολογικό και Βοτανικό Κήπο του Παρισιού, από το οποίο, ουδέποτε απομακρύνθηκε σημαντικά.
     Λέγεται, πως λίγο πριν πεθάνει, σε μια συνεστίαση που κάμανε προς τιμή του, οι μεγάλοι σύγχρονοι του καλλιτέχνες, όπως οι ΜονέΣεζάν, Μπράκ, Ματίς κλπ, τον είχανε βάλει να κάτσει σ' έναν αυτοσχέδιο θρόνο και τονε προσκυνούσαν όλοι τους, συμβολικά. Ωστόσο τούτο θα μπορούσε να εκληφθεί κι ως ...πείραγμα, γιατί ο αφελής κι ευκολόπιστος χαρακτήρας του ...σήκωνε κάτι τέτοιο. Από την άλλη όμως πάλι, πολλοί απο 'κείνους τους μεγάλους, -τότε και σήμερα- πιστεύανε πως είχε πετύχει την Απόλυτη Ζωγραφική, ανεξαρτήτως της διαδρομής που ακολούθησε, για φτάσει μέχρις εκεί.
     Θεωρήθηκε -και θεωρείται- λοιπόν ως ο Απόλυτος Ζωγράφος, ακόμα κι αν ήτανε τυχαίο, έστω κι αν έγινε κατά ...λάθος. Αξίζει να σημειωθούν ακόμα δυο στοιχεία! Όταν κάποιος κριτικός είδε τους πρώτους πίνακές του, είπε χαρακτηριστικά: "Τούτος ο ζωγράφος δεν έκανε τούτα 'δω με τα χέρια μα με τα ποδάρια και μάλιστα με δεμένα μάτια"! Τέλος λέγεται, πως τον όρο Φοβιστές (από το Φοβ= άγριμι, άγριο θεριό, γαλλιστί) τον εμπνεύστηκε ο Λουΐ Βοξέλ, κοιτάζοντας τον πίνακα-αριστούργημα του Τελώνη, "Έκπληξη! Τίγρις"!
     Γεννήθηκε στο Λαβάλ της ΒΔ Γαλλίας, 21 Μάη, από πατέρα γανωματή, (Ζιλιέν) κι η μητέρα του ήταν εγγονή αξιωματούχου από το στρατό του Μ. Ναπολέοντα. Όταν γίνεται 15 ετών, η οικογένειά του κηρύσσει πτώχευση και ζούνε στα όρια της φτώχειας. Το 1864 περνά έναν ολόκληρο μήνα στη φυλακή, κατηγορούμενος πως έκλεψε χρήματα και γραμματόσημα. Τους επόμενους μήνες κατατάσσεται στο πεζικό. Το 1868 διορίζεται δικαστικός υπάλληλος και την επόμενη χρονιά παντρεύεται τη Κλεμάνς Μπουατόρ, κόρη ενός επιπλοποιού.
     Ατυχώς όμως, από τα συνολικά 7 παιδιά που αποκτήσανε μαζί, πριν αυτή πεθάνει τελικά από φυματίωση, τα 5 πεθάνανε σχεδόν αμέσως και τελικά μόνον η κόρη του Ζιλί, έφτασε σ' ώριμη ηλικία. Το 1871 εργάζεται στο δημόσιο ως φοροεισπράκτορας. Το 1886 συμμετέχει με 4 πίνακες στη Α' Έκθεση Σαλόν Ανεξαρτήτων. Έις εξ αυτών είναι το "Βράδυ Καρναβαλιού". Το 1889 επισκέπτεται τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού και το 1893 παραιτείται από το τελωνείο για να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Γνωρίζει τον αναρχικό ποιητή Αλφρέ Ζαρί και μέσω αυτού έχει τη τύχη να 'ρθει σ' επαφή με τους, Μαλαρμέ, Στρίντμπεργκ κι Απολινέρ. Το 1899 ξαναπαντρεύεται, τη Ζοζεφίν Νουρί, που όμως μετά 4 χρόνια, αυτή πεθαίνει.
     Το 1905, εκθέτει πίνακες στο Σαλόν μαζί με τους Ματίς, Σεζάν και Μπρακ. Το 1907 καταδικάζεται για απόπειρα απάτης εις βάρος της Τράπεζας Γαλλίας. Το 1910 τραυματίζεται στο ένα πόδι κι οι γιατροί στο νοσοκομείο, δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα τη σοβαρότητα του τραύματος. Μολύνεται λοιπόν και πεθαίνει στις 4 Οκτωβρίου, σ' ηλικία 66 ετών. Ένα μήνα μετά, οι φίλοι του κάνουν έρανο για να του αναγείρουνε μνήμα στη γενέτειρά του.
-----------------------------------------------------------------------------------------------


 Aυτοπροσωπογραφία



                                                  Όνειρο



                                            
Στιγμιότυπα



                  
Ατμόπλοιο Σε Θύελλα



                  
Ανατολή Στη Γέφυρα


 
Εύα & Όφις



         Ζούγκλα: Μαϊμούδες Παίζουν



                                                     
Ψάρεμα



          
Το Γεύμα Του Λιονταριού



               
Τζάγκουαρ & 'Αλογο



                
Λιοντάρι Παραφυλά



                         
Κατευόδιο



             
Η Φάμπρικα Του Τσέσνοϋ



                                          
Έκπληξη! Τίγρις



                  
Τίγρη Σε Κυνήγι



             
Σούρουπο Στη Ζούγκλα



                      
Τροπική Ζούγκλα



                                           
Τοπίο



                                                   
Το Ροζ Κερί






                          Γιόζεφ Μπράμερ



                                                'Αιφελ



                                Οικογενειακό Ψάρεμα


                       >--->  συνέχεια... >---> 

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers