Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Gauguin

Gauguin Paul (1848-1903) Late Impressionism 

     Έζησε βασανισμένη ζωή και πλήρωσε ακριβά την επιθυμία του να στραφεί προς τη τέχνη. Υπήρξε καθοριστική, η μετακόμισή του σ' εξωτικά νησιά της Καραϊβικής που εκεί κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του κόσμο, με υπερβολικά χρώματα, γοητευτικό και πρωτότυπο στυλ κι άπλετο φως.
     Γεννήθηκε στο Παρίσι, 7 Ιουνίου 1848, γιος δημοσιογράφου (Κλοβί Γκογκέν) κι από μητέρα Περουβιανή, την Αν-Μαρί Χαζάλ. Την επόμενη χρονιά, με την άνοδο του Μέγα Ναπολέοντα στην εξουσία, αναχωρούνε για το Περού, αλλά ο πατέρας του πεθαίνει στο ταξίδι. Επιστρέφουνε στη Γαλλία και μάλιστα στην Ορλεάνη το 1855 και 10 χρόνια μετά φεύγει λαθρεπιβάτης μ' ένα εμπορικό, για να ξεφύγει από την ανιαρή ζωή της επαρχίας. Το 1867 χάνει και τη μητέρα του.
     Επιστρέφει στη Γαλλία το 1871 και 2 χρόνια μετά, παντρεύεται τη ΔανήΣοφί-Μέτε Γκαντ και κάνει μαζί της 5 παιδιά: Εμίλ, Αλίν, Κλοβί, Ζαν-Ρενέ & Πόλα. Τα 3 πρώτα, πεθάνανε πολύ νωρίς σχετικά. Τον επόμενο χρόνο γνωρίζει τον Πιζάρο και λίγο μετά, τη δουλειά του Σεζάν κι επηρεάζεται από αυτούς. Στην αρχή δείχνει ν' ασπάζεται τον Ιμπρεσσιονισμό. Το 1884 πηγαίνει στη Κοπεγχάγη, μα την επόμενη χρονιά χωρίζει τη σύζυγό του κι επιστρέφει στο Παρίσι. Καλλιεργεί το δικό του προσωπικό στυλ και 2 χρόνια μετά, πηγαίνει στον Παναμά και στη Μαρτινίκα. Επιστρέφει μετά στην Αρλ και φιλοξενείται από τον Βαν-Γκογκ. Καυγαδίζουν άγρια και φεύγει κι από κει. Το 1891 πάει στην Ταϊτή και 4 χρόνια μετά, προσβάλλεται από σύφιλη, ενώ ήδη το 'χει ρίξει στο πιοτό. Προσπαθεί να ζήσει άρρωστος και φτωχός, το 1898 προσπαθεί ν' αυτοκτονήσει και το 1901 πάει να εγκατασταθεί στα Νησιά Μαρκέζας.
     8 Μάη του 1903, παθαίνει έμφραγμα και πεθαίνει, σ' ηλικία 55 ετών.
--------------------------------------------------------------------------------------------- 


                       Αυτοπροσωπογραφία                            Ο Χριστός Στο Όρος Των Ελαιών                                Κάτω Από Το Μεγάλο Δέντρο                                 Το Μάζεμα Των Φρούτων                                                    Κόλπος                           Γενέθλια Του Υιού Του Ανθρώπου                                                 Ω Ταϊτή                                 Νεκρή Φύση Με Λευκό Μπωλ                                       Η Ημέρα Του Θεού                                                Ταϊτινό Τοπίο                            Πούθε Έρχομαι; Ποιός Είμαι; Πού Πάω;                       Γυναίκες Στο Ποτάμι                              Κάνοντας Μπάνιο                            Τοπίο Με Παγόνια                                       Μέρα Αγοράς


                 
                         Οικογενειακός Περίπατος Στην Αγορά 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers