Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Cezanne

Cezanne Paul (1839-1906) Impressionism  

                                        Βιογραφικό

     Ξεκίνησε να ζωγραφίζει με πλαίσιο τη ρομαντική παράδοση, μ' έργα που χαρακτηρίστηκαν από βαθιάν οδύνη κι αισθαντικό δυναμισμό κι εξελίχτηκε αναπτύσσοντας γαλήνια, λουσμένη στο φως, τεχνοτροπία, που εκφράστηκε με τοπία και νεκρές φύσεις, μοναδικής σύλληψης και μεγάλης τόλμης. Γόνος εύπορης μεγαλοαστικής οικογένειας που σαν κληρονόμησε κιόλας τεράστια περιουσία, μπόρεσε να εργαστεί αμέριμνος και να προχωρήσει μ' επιμονή, στα μονοπάτια της αναζήτησης, προσωπικού ύφους, αγνοώντας τις κατά καιρούς άδικες κριτικές και την αδιαφορία του καλλιτεχνικού κατεστημένου. Αντικειμενικός στόχος του ήταν να συνδυάσει τη μεγαλοπρέπεια μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος, με φρεσκάδα και τη χρωματιστή ζωντάνια των Ιμπρεσσιονιστών ή καλλίτερα, όπως έγραψε κι ο ίδιος: "...να εδραιώσει τον Ιμπρεσσιονισμό, ως τη τέχνη με προορισμό τα μουσεία". Χάρη στις δημιουργίες της ώριμης φάσης του, η ζωγραφική του έγινε σημείο αναφοράς για τους καλλιτέχνες του μέλλοντος.
     Γεννήθηκε στην Αιξ-Αν-Προβάνς στις 19 Γενάρη 1839, από πατέρα επιτυχημένο επιχειρηματία και 17 ετών παίρνει τα πρώτα μαθήματα σχεδίου, σε σχολή της γενέτειρας. Για να ικανοποιήσει τον πατέρα γράφεται στη Νομική, την επόμενη χρονιά, μα δε φοιτά ποτέ. Το 1861 μετακομίζει στο Παρίσι για να σπουδάσει Τέχνη, μα κάθεται μόλις λίγους μήνες. Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στο Παρίσι, αποφασισμένος να ικανοποιήσει τις προσωπικές καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες.
     Το 1869 γνωρίζει την Ορτάνς Φικέ, μοδίστρα και μοντέλο και συζούνε. 3 χρόνια μετά μετακομίζουνε μαζί με τον γιό τους, στη μικρή πόλη Ποντουάζ. Το 1874, μετά από σύντομη εγκατάσταση στην Οβέρ, γυρνά στο Παρίσι με την οικογένειά του. Συμμετέχει στην Έκθεση των Ιμπρεσσιονιστών. 3 χρόνια μετά, στη 3η Έκθεση Ιμπρεσσιονιστών, κατακεραυνώνεται το έργο του, από τους κριτικούς. Το 1878, ο πατέρας του, κόβει την οικονομική ενίσχυση, μόλις μαθαίνει για την Ορτάνς και το παιδί τους Πολ. Πρέπει να σημειωθεί πως εδώ, σε τούτη τη περίοδο, γνωρίστηκε κι εργάστηκε με τους, Μονέ, Πιζάρο, ΣισλέΜπαζίλ, Ρενουάρ και Μανέ.
     Το 1886 διακόπτει τη φιλία του με τον Ζολά, πιστεύοντας πως τον είχε ειρωνευτεί, στο πρόσωπο ενός ήρωά του. Παντρεύεται την Ορτάνς κι ο πατέρας του πεθαίνει κληροδοτώντας του τη τεράστια περιουσία. Το 1895 χωρίζει, ενώ ο καλλιτεχνικός κόσμος δεν ασχολείται μαζί του. Ο Αμπρουάζ Βολάρ, οργανώνει μια προσωπική του έκθεση. 2 χρόνια μετά, πεθαίνει κι η μητέρα του και για να ξεπληρώσει τα χρέη της, μετά 2 ακόμα χρόνια, ξεπουλά το πατρικό τους.
     Το 1901 ανοίγει ατελιέ στην Αιξ-Αν-Προβάνς κι αφοσιώνεται στη ζωγραφική. Αναγνωρίζεται το ταλέντο του, μα πεθαίνει απο πνευμονία στις 22 Οκτώβρη 1906, σε ηλικία 67 ετών.

====================


                               Αυτοπροσωπογραφία


  Ο Πατέρας Του                                    Δρομάκι Της Αιξ-Αν-Προβάνς                                                  Λήδα & Κύκνος                          Νεκρή Φύση Με 'Ανθη Κι Ύφασμα                                   Νεκρή Φύση Με Φρούτα & 'Ανθη                                            Νεκρή Φύση Με Φρούτα                                              Αγροτικό Ειδύλλιο                                        Νεκρή Φύση Με Κανάτι                                         Χρυσάνθεμα                                                Το Μαύρο Ρολόϊ                                         Το Σπίτι Του Κρεμασμένου                                              Ολυμπία                                          Όχθες Του Μάρνη                                      Βάζο Με Λουλούδια                             Βάζο Με Αγριολούλουδα                                   Νεκρή Φύση Με Ψωμί & Αβγά                             Το Σπίτι Του Γιατρού                             'Αντρας Με Πίπα               Σπίτι Στο Λόφο                         Χαρτοπαίκτες                                             Τοπίο      Η Κυρία Σεζάν Στη Κόκκινη Πολυθρόνα                 Νεκρά Φύση Με Μήλα & Πορτοκάλια                                        Τοπίο                                      Νεκρά Φύση                                          Τοπίο                            Νεκρή Φύση Με Φρούτα                                Νεκρή Φύση                                                 Σπίτι                                Νεκρή Φύση Με Φρούτα Ι                                                 Τοπίο                                                    Τοπίο
 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers