Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Matisse

Matisse Henry (1869-1954) Fauvismus  



     Το πλήρες πραγματικό όνομά του ήταν Henri Émile Benoît Matisse- και γεννήθηκε 31 Δεκέμβρη 1869 στο Λε Σατό-Καμπρεσσί, της Βόρειας Γαλλίας, μεγάλωσε στη περιοχή Μποέν-εν Βερμαντουά (Bohain-en-Vermandois). Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αι. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης.




     Σπούδασε νομικά στο Παρίσι όπου μετακόμισε το 1887 και σ' ηλικία μόλις 19 ετών παίρνει το πτυχίο της Νομικής κι επισκέπτεται το Σεν Κεντέν για να κάνει τη πρακτική του σε κάποιο δικηγορικό γραφείο, κι αφού απέκτησε τη δικηγορική άδεια εργάστηκε για ένα διάστημα ως συμβολαιογράφος στην γενέτειρά του. Το 1891 προσβλήθηκε από ασθένεια και κατά το στάδιο της ανάρρωσής του ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη ζωγραφική. Το 1892 πηγαίνει στο Παρίσι, όπου ο Μορό τον δέχεται σα μαθητή του και γνώρίζει στο ατελιέ του, τον Ζωρζ Ρουό, επίσης παρακολουθεί μαθήματα στην ακαδημία τεχνών Julian, μαθητής του Οντιλόν Ρεντόν (Odilon Redon γάλλος ζωγράφος του συμβολισμού) αλλά και του Γκουστάβ Μορώ.



     Το 1894 γεννιέται η νόθα κόρη του Μαργκερίτ-Ετιέν. Το 1898 παντρεύεται την Αμελί Παρέρ και πηγαίνουνε ταξίδι μέλιτος στο Λονδίνο, όπου γνωρίζει και θαυμάζει τους πίνακες του Τέρνερ, στη Εθνική Πινακοθήκη. Ένα χρόνο μετά, δημιουργεί τα πρώτα γλυπτά του και γεννιέται κι ο γιός του Ζαν. Το 1900 αποκτά και δεύτερο γιό, τον Πιέρ κι  η σύζυγός του ανοίγει ένα κατάστημα μόδας.

     Το 1905 χαρακτηρίζεται ως Φωβιστής και γνωρίζει τη Γερτρούδη και τον Λεό Στάϊν. Το 1909 ο Σούκιν του παραγγέλνει τα έργα "Χορός" & "Μουσική" και μετακομίζει στο Ισί-Λι-Μολινό. Το 1912 περνά περίπου 3 μήνες στο Μαρόκο κι επιστρέφει στο Παρίσι. Την επόμενη χρονιά, ο Στραβίνσκι κι ο Ντιαγκίλεφ, του αναθέτουνε τη δημιουργία των σκηνικών και των κοστουμιών της παράστασης "Το Τραγούδι Του Αηδονιού".



     Το 1930 πάει στη Ταϊτή για να διακοσμήσει το  Ίδρυμα Μπαρνς. Το 1941 προσβάλλεται από καρκίνο του εντέρου, αλλά γλυτώνει το θάνατο, χάρη σ' έγκαιρη επέμβαση. Το 1948 δουλεύει εντατικά, για τον σχεδιασμό του παρεκκλησιού του Ροζάριο, στη Βαρνς.
     Πεθαίνει στη Νίκαια στις 3 Νοέμβρη 1954 σε ηλικία 85 ετών.
    Ο Ματίς παράγει τους 1ους του πίνακες επηρεασμένος από τα έργα των Σεζάν, Γκωγκέν, Βαν Γκογκ, αλλά κι απ' τη παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη. Η μεθοδολογία του περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά την ανεξάρτητη επεξεργασία επιμέρους στοιχείων του πίνακα και στο τελικό μόνο στάδιο την ανάμιξή τους για τη παραγωγή της τελικής σύνθεσης. Η τεχνοτροπία του Ματίς είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κίνημα των φωβιστών. Τα θέματά του ήτανε διανθισμένη συνήθως μ' έντονα, φωτεινά χρώματα κι αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες, εσωτερικούς χώρους και θέματα νεκρής φύσης.



     Η πρώτη ομαδική έκθεση στην οποία συμμετείχε πραγματοποιήθηκε το 1901 ενώ η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1904. Τα επόμενα χρόνια ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Τη περίοδο 1908-1912 εκθέτει επίσης πολλά έργα του σε Μόσχα, Βερολίνο, Μόναχο και Λονδίνο. Αν και το κίνημα των φωβιστών, του οποίου αποτελεί ηγετική μορφή, χάνει την αίγλη του μετά το 1906, ο ίδιος ο Ματίς γνωρίζει σημαντική καλλιτεχνική αναγνώριση με τα έργα που παράγει την περίοδο 1906-1917 τα οποία ξεφεύγουν από τα όρια του φωβισμού. Συνδέθηκε φιλικά με τον Πάμπλο Πικάσσο αν και μεταξύ τους υπήρχε πάντα και το στοιχείο του ανταγωνισμού.
     Από το 1917 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του, ο Ματίς έζησε στη πόλη Σιμιέ (Cimiez), σημερινό προάστιο της Νίκαιας (Nice). Το 1941 διαγνώστηκε πως πάσχει από καρκίνο και ένα μέρος των τελευταίων χρόνων της ζωής του αναγκάστηκε να το περάσει σε αναπηρική καρέκλα. Παρά το γεγονός αυτό, δεν εγκατέλειψε το έργο του, αντιθέτως ασχολήθηκε ενεργά με την τεχνική του κολάζ, μέσω της οποίας κατάφερε να παραγάγει μερικά από τα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα σήμερα έργα του. Υπήρξε πατέρας επίσης της τεχνικής του παπιέ-ντεκουπέ.



=============================



                            Αυτοπροσωπογραφία



               Καρμελίνα Γυμνή


                              Νεκρά Φύση



                          Φυτό



                                      Οδαλίσκες                              



           Σκεπτική                                              Φυτά



                    Σπουδή γυμνής γυναίκας σε κάρβουνο



            Γυάλα Με Χρυσόψαρα                                 Μωβ Ρόμπα



                    Όλες   Οι Φάσεις Του Μπλε Γυμνού



         Φρουτιέρα                                                   Τοπίο



                  Χρωματικοί Συνδυασμοί Φύλλων



                                      Υπαίθριος Χορός



          'Αποψη Τοπίου                       Γυναίκα Με Αμφορέα



                   Μαντήλι                         Γυμνό Με Πορτοκάλια



                                         Οδαλίσκη Ι



                            Ροζ Γυμνό



                         Βάζο Με Ανεμώνες



                    Συνδυασμός Οπτασιών



                            Νεκρή Φύση



    Παράθυρο Με Θέα Στο Λιμάνι



                 Μελέτη Μουσικής



                   Μουσικός Διάλογος



             Η Θάλασσα Της Πολυνησίας                    



                  Νεκρή Φύση Με Γεράνια



                      Φυτό



                              Οπτασία



         Μαροκινό Τοπίο                          Νεκρή Φύση



                                 Κολυμβητές Στο Ποτάμι



                            Λουόμενοι Με Χελώνα



                                            Μπλε Γυμνό



             Κορίτσι Με Πράσινα Μάτια


 Κορίτσι Με Πράσινο Γιακά



                                           Ευτυχισμένη Ζωή


 Λουόμενοι


 Νοτρ Νταμ



                        Οδαλίσκη Με Μανόλιες



                Σπουδή Για Αντεστραμμένο Γυμνό



       Δυο Κορίτσια Σε Κόκκινο & Κίτρινο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers