-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

- 

(): : , '

                               

                                       Πρλογος

   Αυτ το ρθρο, λειπε νομζω, απ το Στκι κι εναι η ιστορα -αν θλετε- ενς κοριτσιο κι ενς τριαντφυλλου, η ιστορα του τριαντφυλλου, στον αρχαο κσμο, μθοι και θρλοι γι' αυτ και γενικ, ,τι αφορ στο τριαντφυλλο, συνοπτικ.
Απ τα αρχαα χρνια, το τριαντφυλλο παραμνει η αξεπραστη βασλισσα των λουλουδιν, σμβολο ομορφις και μεγαλοπρπεια μεταξ λων των λαν του κσμου.

Οι ποιητς λων των εποχν
τραγουδνε γι' αυτ.

Δεν υπρχει τποτα
πιο τρυφερ
κι μορφο στον κσμο,

απ αυτ τη δσμη
των κκκινων πετλων,

που στλισε να βζο
γεμτο ρωμα.                     
Σ. Μαρσκ

     Τα μορφα, εμβληματικ τριαντφυλλα που γνωρζουμε κι αγαπμε χουν να λουλουδνιο ρωμα που τα 'χει κνει να απ τα πιο δημοφιλ λουλοδια στον κσμο εδ και χιλιδες χρνια. Εξαιρετικ ποικιλμορφο, το ρδο χρησιμοποιεται στη περιποηση της επιδερμδας, στα αρματα, στα επιδρπια και τα εκλεπτυσμνα βοτανλουτρα. να σμβολο αγπης.
    Φτνουνε τα λγια και πολλ επα, γι' αυτ πμε παρεολα.                                                   Εισαγωγ

     Η τριανταφυλλι (επιστ. ονομ.: Ροδ, Rosa) εναι γνος φυτν που ανκει στην οικογνεια των Ροδοειδν (Rosaceae). Ανκει επσης στα Αγγεισπερμα (Magnoliophyta), Δικοτυλδονα (Magnoliopsida), Ροδδες (Rosidae), Ροδδη (Rosales). Εναι καλλωπιστικ και φυλλοβλο φυτ. Αποτελεται απ τη ρζα, το βλαστ, τα φλλα και τα μπουμποκια της. Η ρζα της τριανταφυλλις εναι αποξυλωμνη και διακλαδζεται προς λες τις κατευθνσεις. Συνεχζοντας, ο βλαστς της αρχικ εναι τρυφερς και πρσινος, εν κποια στιγμ αρχζει να σκληρανει και να αποξηρανεται. Επσης, ο βλαστς εξωτερικ χει αγκθια, πως και τα φλλα στις κρες τους. Τα νθη της τριανταφυλλις βγανουν στις κρες των τρυφερν βλαστν. Στην αρχ εναι κλειστ τα μπουμποκια της, εν σιγ σιγ αρχζουν να ανογουν και να ξεπετγονται τα πταλα. Τα πταλα χουν διφορα χρματα πως λευκ, κκκινο, ροζ, κτρινο κι λλα. Το χρμα των λουλουδιν τους εναι ανλογο με την ποικιλα της κθε τριανταφυλλις.
     Η τριανταφυλλι πολλαπλασιζεται με 5 τρπους: με παρρριζα, με σπρματα, με καταβολδες, με μοσχεματα και με μπλιασμα. Εκτς απ την ομορφι και τα ευωδιαστ νθη, παρχει κι αιθριο αρωματικ λδι εξαιρετικς ποιτητας, που παρνουμε απ τα ροδοπταλ της και που χρησιμεει στην παρασκευ αρωμτων. Επσης τα πταλα των τριαντφυλλων, κυρως τα ροζ, μπορον να γνουνε και γλυκ.
    Το Rose εναι μια κοιν ονομασα που δνεται στους αγκαθωτος θμνους και τ' αναρριχμενα φυτ του γνους Rosa (Rosaceae). Περισστερα απ 100 εδη ρδων χουνε καταγραφε σ' λο τον κσμο. Επειδ το τριαντφυλλο εναι να δημοφιλς φυτ κπου, εναι σχεδν αδνατο να προσδιοριστε ο αριθμς των υπαρχουσν ποικιλιν. Η χλωρδα των νησιν του Ανατολικο Αιγαου καταγρφει 24 εδη που αναπτσσονται σε αυτ τη περιοχ.


     Μια περπλοκη ιστορα της καλλιργειας των ρδων, πως συχν περιγρφεται στις βιβλιογραφες της βοτανολογας. "Παλι τριαντφυλλα" εναι ο ρος που χρησιμοποιεται για τις ομδες τριαντφυλλων που υπρχανε πριν απ το 1867, ταν το πρτο υβριδικ τριαντφυλλο τσαγιο, το La France εμφανστηκε. Οι ακλουθες ομδες εναι σημαντικς και δνονται παραδεγματα ποικιλιν. Το Rosa × damascena εναι να ροζ τριαντφυλλο που 'ναι καλλιεργομενο υβρδιο κι επομνως σωστ γρφεται ως Rosa × damascena. Υποστηρζεται πως αναπτχθηκε στο Ιρν κι εναι διασταρωση δο διαφορετικν ειδν. Επσης, τα αρχεα απολιθωμτων δεχνουν τι τα εδη των ρδων υπρχουνε στον πλαντη για πνω απ 25 εκατομμρια χρνια. Οι αρχαιτερες ιστορικς καταγραφς σε πλκες της Μεσοποταμας δεχνουν τι το τριαντφυλλο γινε γνωστ στους ανθρπους πριν απ περπου 5.000 χρνια.


                                Ρδο: Ο Βασιλις των ανθων

     Ο φυσιοδφης φιλσοφος Πλνιος ο Πρεσβτερος (23-79 μ.Χ.) περιγραψε τις στυπτικς ιδιτητες του τριαντφυλλου και τη χρση των πετλων και των λουλουδιν στην ιατρικ για διαταραχς του κεφαλιο, του αυτιο, του στματος, των ολων, των αμυγδαλν, του στομχου, του ορθο και της μτρας. Τα λουλοδια τοποθετημνα σε μεγμα νερο και ξυδιο, λγεται τι σταματνε την αιμορραγα των γυναικν. Επσης ο Διοσκουρδης (40-90 μ.Χ.) γραψε για τις δροσιστικς και στυπτικς ιδιτητες των τριαντφυλλων και συνστησε το λικρ απ τριαντφυλλο μαγειρεμνο σε κρασ για τη θεραπεα πονοκεφλων και παθσεων των ματιν, των αυτιν, των ολων, του πρωκτο και της μτρας. Οι στυπτικς, καρδιακς κι εγκεφαλικς τονωτικς ιδιτητες των μπουμπουκιν του, αναφρονται στη παραδοσιακ ιατρικ της Αγιουρβδα στην Ινδα. Τα πταλα χρησιμοποιονται για την ανακοφιση της αιμορραγας της μτρας κι εφαρμζονται τοπικ για στοματικ λκη. Επσης, το λδι χρησιμοποιεται για να συγκαλψει τη δυσρεστη οσμ ορισμνων αλοιφν.
     Πολλο μθοι και πεποιθσεις συνδονται με την εμφνιση των ρδων στη γη. Οι εικνες κθε φυτο προσωποποιονται μσα τους, η ομορφι κι η δναμ τους. τραγουδιονται. Στους μθους γνεται λγος για τα σημεα που μπορον να συνδεθον με ναν λλον εκπρσωπο του κσμου της χλωρδας. Υπρχουν πολλο μθοι γι' αυτ την εκπληκτικ δημιουργα της φσης. 


                                      Θμνος Τριανταφυλλις

     Υπρχουνε στοιχεα για τη χρση του τριαντφυλλου απ τον μινωικ κι αιγυπτιακ πολιτισμ δη απ το 1600 π.Χ. Ο Κινζος φιλσοφος Κομφοκιος (551-479 π.Χ.) γραψε για τη σημασα του τριαντφυλλου στη Κινεζικ Αυτοκρατορα. Σμφωνα με αυτν, τα ρδα εκτιμθηκαν ιδιατερα απ τον Αυτοκρτορα στη διρκεια της δυναστεας Zhou και φυτετηκαν στους Βασιλικος Κπους κι η Βασιλικ Βιβλιοθκη υποτθεται τι περιεχε πνω απ 600 βιβλα για τη καλλιργεια τριαντφυλλου.
     Στην Ιρανικ Παραδοσιακ Ιατρικ, το αφψημα των λουλουδιν χρησιμοποιθηκε για τη θεραπεα των πνων στο στθος και στη κοιλι, της εμμηνορροκς αιμορραγας και των πεπτικν παθσεων. Τα αφεψματα του αποξηραμνων πετλων χρησιμοποιονταν κι ως διουρητικ και το συνιστοσανε για την ανακοφιση του πυρετο. Επσης, τα ροδοπταλα μαγειρεονταν με ζχαρη μλι και τα χρησιμοποιοσανε για τη τνωση πνεματος και σματος. Οι τριανταφυλλις χρησιμοποιονται επσης απ τους Ιρανος με ψωμ. Σμερα απολαμβνουμε το παραδοσιακ γλυκ του κουταλιο, τριαντφυλλο, στα νησι του Ανατολικο Αιγαου, μιας και χαρακτηρζονται ως τα πιο αρωματικ. Το αιθριο λαιο τριαντφυλλου πντα θα εκφρζει μια ζεστ, παραδοσιακ θηλυκτητα που συχν μας ζεστανει τη βραδιν ατμσφαιρα, μας βελτινει τη διθεση και μας χαρζει μοναδικ φροντδα στο πνεμα, στο σμα και τη ψυχ.
     Δεν αποτελε κπληξη το γεγονς τι υπρχουν τσοι θρλοι για το τριαντφυλλο, επειδ εναι η δια αρχαα κουλτορα πως η σκαλη, το κριθρι το σιτρι. Μεταξ της τερστιας ποικιλας των φυτν, χει καταλβει να αξιλογο μρος απ την αρχαιτητα κι απολαμβνει την αγπη και τη δημοτικτητα μεταξ σχεδν λων των λαν του κσμου. τανε λατρεμμνο, χρησμευσε ως σμβολο της χρης στν ποηση και τη ζωγραφικ. Τσοι θρλοι και μθοι χουνε δημιουργηθε σχετικ με το τριαντφυλλο που δικαως λγεται βασλισσα λουλουδιν.     Σμφωνα με τις υποθσεις των επιστημνων, τ' νομα του ρδου προρχεται απ την αρχαα περσικ ονομασα του φυτο "wrodon", απ τους λληνες μετατρπηκε σε ρδιο, απ τους Ρωμαους ρζα. Εναι γνωστ πως οι πρτες πληροφορες για το ρδο βρσκονται στους αρχαους ινδικος θρλους, αν κι η Περσα θεωρεται η πατρδα του. Απ κενους τους αρχαους χρνους μχρι σμερα, το τριαντφυλλο θεωρεται η αξεπραστη βασλισσα των λουλουδιν, σμβολο ομορφις και μεγαλοπρπειας. Για πολλς χιλιετες, ταν και παραμνει να αγαπημνο λουλοδι πολλν λαν. Η αγπη γι' αυτ, δεν υπκειται στη μδα κι επομνως, σως γι' αυτ, χουνε συγκεντρωθε αμτρητοι μθοι για το τριαντφυλλο.
     Στην αρχαα Ινδα, αυτ το φυτ ταν ιδιατερα σεβαστ. Εκενοι που το δωσαν στους βασιλιδες αμσως δωσαν πλοτο και χρυσ. Και στην Ελλδα πιστεεται πως το ρδο εναι λουλοδι των νικητν, επομνως δρμοι απ τα πταλα αυτο του λουλουδιο τανε στολισμνοι μπροστ τους. Απ τη στιγμ της παγανισμο στη Γερμανα υπρχε νας μθος: εχε ρθει νωρς η νοιξη κι ο θες της φωτις, Λκι τανε χαρομενος και γελοσε τσο στε ακμα κι ο τελευταος παγετς υποχρησε κι απ τα χινια ρχισαν να εμφανζονται πανμορφα κι ευασθητα ρδα.
     Η ομορφι και η μυστικιστικ της κκληση πντα προσελκουνε τη προσοχ ενς ατμου. ταν αγαπημνο, λατρευταν, μας μιλει απ αμνημονετων χρνων και για το μεγαλτερο μρος αυτο του χρνου θεωρθηκε ιερ σμβολο. Το ρωμα των τριαντφυλλων χει πντα συνδεθε με κτι θεκ, υποβλητικ. Απ τους αρχαους χρνους χει διατηρηθε το θιμο για τη διακσμηση ναν με ζωνταν τριαντφυλλα. Ναι, σως, το τριαντφυλλο εναι να απ τα λγα λουλοδια, για τα οποα χουν δημιουργηθε τσοι θρλοι και μθοι.
     Τλος, το ρδο εναι να πολ σεβαστ λουλοδι. Απ την αρχαιτητα, θεωρεται σμβολο του παραδεσου, της καθαρτητας και της αγντητας.                                             Το Τριαντφυλλο

   * Σμφωνα με τα αρχαιολογικ δεδομνα, το τριαντφυλλο υπρξε στη Γη για περπου 25 εκατομμρια χρνια και καλλιεργθηκε στον πολιτισμ για περισστερα απ 5000 χρνια! Τη 2η χιλιετα π.Χ., τα τριαντφυλλα απεικονστηκαν στους τοχους των κατοικιν στη Κρτη και μετ απ χιλιετες στους τφους των Φαρα στην Αρχαα Αγυπτο. Αναπτχθηκε στους κπους της Ανατολς πριν απ μερικς χιλιετες κι η 1η πληροφορα για το τριαντφυλλο βρσκεται στους αρχαους ινδικος θρλους, αν κι η Περσα θεωρεται η πατρδα του. Στην αρχαα Περσικ γλσσα, η λξη "Rose" = "Gul" σημανει κυριολεκτικ "πνεμα". Οι ποιητς της αρχαιτητας αποκαλοσαν το Ιρν, Gulistan, δηλ. χρα των τριαντφυλλων -και του πνεματος.


         Ινδικ θε της ομορφις Lakshmi γεννθηκε απ μια ανθοφορα
    τριαντφυλλου που αποτελεται απ 108 μεγλα και 1.608 μικρ πταλα.


   * Ο Βισνο, ο θεματοφλακας του σμπαντος, αφο εδε αυτ την ομορφι να κοιμται στο πανμορφο ροζ λκνο της, δραξε  την ομορφι της, τη ξπνησε μ' να φιλ και την κανε γυνακα του.
Στην αρχαα Ινδα, το ρδο τανε τσο τιμημνο που υπρχε νας νμος σμφωνα με τον οποο λοι σοι φρναν να ρδο στο βασιλι θα μποροσαν να του ζητσουν οτιδποτε. Σμφωνα με τον ινδικ μθο, στη διρκεια των εορτασμν, ο ηγτης διταξε να γεμσουν μια τφρο νερο με ροζ πταλα. Αργτερα, οι νθρωποι παρατρησαν τι το νερ τανε καλυμμνο με μια ροζ ουσα. τσι εμφανστηκε το ροδοπταλο μετπειτα ροδνερο.
     νας απ αυτος τους μθους μας λει πς προκυψε μια διαφωνα μεταξ του θεο Βισνο και του θεο Μπρχμα: ποιο λουλοδι θεωρεται το πιο μορφο; Ο Βισνο επμεινε πως εναι το τριαντφυλλο κι ο Μπρχμα προτιμοσε το νθος του λωτο. Ωστσο, ο δετερος λλαξε αμσως γνμη μλις εδε το θμα της διαφορς: το τριαντφυλλο ταν αναμφισβτητα η θε των λουλουδιν.


                                                   Ρδο μνι

   * Σμφωνα με τον αρχαο λληνα ποιητ Ανακροντα, το τριαντφυλλο γεννθηκε απ λευκχρυσο αφρ που κλυπτε το σμα της Αφροδτης. Απ τα κματα της θλασσας γεννθηκε η θε του ρωτα, η Αφροδτη. Μλις βγκε στη ξηρ, αφρδεις νιφδες απ' το σμα της, ρχισαν να μετατρπονται σε πλοσια λευκ τριαντφυλλα. Η θε του νησιο Ρδος θεωροσε τη νφη της Ρδα, της συζγου του λιου, πολιοχο του νησιο. Τ' νομα της Ρδου προρχεται απ να ρδο και τ' νομα, με τη σειρ του, δωσε το νομα στο νησ. Στη Ρδο επσης, υπρχε νας απ τους πιο μεγαλπρεπους ναος της Αφροδτης, ακμη και νομσματα του θεκο ρδου κπηκαν.
     Απ τους πιο γνωστος ελληνικος εναι αυτς της Ροδνθης. Μιας νας που ζοσε κποτε στη παλι Κρινθο. Οι θεο της εχανε χαρσει σπνια ομορφι και σοφα. Συχν οι σοφο της πλης συγκεντρνονταν σπτι της για να θαυμσουν την ομορφι και την εξυπνδα της. Μια μρα η Ροδνθη κλεσε μερικος φλους στο σπτι να περσουν μαζ μερικς ευχριστες ρες τργοντας, πνοντας και συζητντας. Μα το κρασ που τους πρσφερε ταν φθονο κι οι καλεσμνοι της μθυσαν. νας για να τη πειρξει της επε τι μια γυνακα δεν μπορε ποτ να παραβγε στην εξυπνδα και τη σοφα μ' ναν νδρα. Εκενη του απντησε πως η σοφα δεν εναι προνμιο των ανδρν. "Μη ξεχνς την Αθην που ονομστηκε θε της σοφας, εν κανες απ τους νδρες θεος δεν ονομστηκε τσι", του επε. Η απντησ της εξαγρωσε κποιους απ τους καλεσμνους της, που θερησαν τι τα λγια της τανε προσβολ απναντι στους θεος. "Ττοια προσβολ απναντι στο μεγλο Δα τιμωρεται μνο με θνατο!", φναξε κποιος.


     Η Ροδνθη αντιλφθηκε τι δεν υπρχε τρπος να ηρεμσει τους φλους της κι επειδ φοβθηκε για τη ζω της, τρεξε προς τη πρτα για να βγει απ το σπτι. Οι εξαγριωμνοι καλεσμνοι τινχτηκαν απ το τραπζι και τρξανε ξωπσω της για να τη προλβουν. Απελπισμνη ρμησε μσα στο να της ρτεμης για να σωθε. λπιζε πως οι δικτες της θα σβονταν τον ιερ χρο και δε θα τολμοσαν να της κνουν κακ. Ζρωσε τρομοκρατημνη πνω στο γαλμα της θες, μως εκενοι δε δστασαν καθλου, το κρασ εχε θολσει τη κρση τους. Ο πρτος που πγε να την αγγξει βγαλε μια κραυγ γεμτη κπληξη και πνο. Η μορφη να εχε εξαφανιστε και στη θση τις υπρχε τρα να φυτ με υπροχα λουλοδια, αλλ με κλαδι γεμτα μυτερ αγκθια. Η θε ρτεμη μεταμρφωσε τη Ροδνθη σε λουλοδι για να τη σσει απ τη μανα των μεθυσμνων φλων της και γμισε τα κλαδι του με αγκθια για να προστατεεται απ τους εχθρος του. Σε μια παραλλαγ του διου μθου, μνηστρες πολιορκονε τη Ροδνθη, που μως δεν επιθυμε καννα. Νευριασμνη η θε ρτεμη, βλποντας τη μανα των ανδρν, μεταμορφνει τη Ροδνθη σε τριανταφυλλι και τους μνηστρες σε αγκθια.
     Τα λευκ τριαντφυλλα της ιερς Αφροδτης μεταφρθηκαν στους ναος της θες και διακοσμοσαν το βωμ και τον κπο γρω τους. Τα τριαντφυλλα παρμειναν λευκ ως του η καρδι της Αφροδτης βροντοχτυπθηκε απ τρομερ να: ο αγαπημνος της δωνις βρισκτανε τραυματισμνος χαροπαλεοντας, απ ναν αγριχοιρο. Στη συνχεια, η θε τρχει στο δσος της Πθου, που κειτταν ο αγαπημνος της κι πως τρεχε, δεν πρσεξε στη ταραχ της τα αγκθια που καλπτανε τα τριαντφυλλα και κεντσανε τα πδια της ματνοντς τα. Μερικς σταγνες αυτο του θεου αματος πφτουνε στα τριαντφυλλα κι απ λευκ, γνονται ολοκκκινα.
     νας λλος εξσου γνωστς μθος λει τι το τριαντφυλλο δημιουργθηκε απ την θε των λουλουδιν και της βλστησης την Χλωρδα. Μια μρα η Χλωρδα βρκε το ψυχο σμα μιας νμφης στο δσος και το μεταμρφωσε σε λουλοδι. Κλεσε ττε την Αφροδτη, τη θε της αγπης και της ομορφις και το Δινυσο, το θε του κρασιο. Η Αφροδτη χρισε στο λουλοδι ομορφι κι ο Δινυσος το νκταρ για γλυκει ευωδι. Ο Ζφυρος, ο θες του ανμου, φσηξε μακρι τα σννεφα κι τσι ο Απλλωνας, ο θες του λιου, μπρεσε να λμψει και να κνει το λουλοδι ν' ανθσει. Επσης, αναφρεται τι ο ρης, ο θες του πολμου, χρισε στο λουλοδι τ' αγκθια, για να προστατεει την ομορφι του. τσι γινε το τριαντφυλλο και στφθηκε "Βασιλις των λουλουδιν".     νας λλος μθος μας λει πως ο ρωτας, μυρζοντας το ρωμα ενς τριαντφυλλου, κεντθηκε απ μια μλισσα. θυμωμνος, ρριξε να βλος στο λουλοδι και τη μλισσα και το βλος αυτ μετατρπηκε σε αγκθι. χει γραφτε επσης, τι η Κυβλη δημιοργησε το τριαντφυλλο για να εκδικηθε την Αφροδτη μεινοντας τσι την ομορφι της. νας λλος μθος λει τι το ρδο γεννθηκε απ να χαμγελο του ρωτα, εν σμφωνα μ' λλον, πεσε απ τα μαλλι της Αρας εν αυτ χτενιζταν.
    Σμφωνα μ' ναν λλο μθο, να λευκ τριαντφυλλο γινε κκκινο στη διρκεια μιας απ τις γιορτς των θεν στον λυμπο. Ο ρωτας κατ λθος ριξε κτω τον αμφορα του με νκταρ, που χθηκε στα λευκ τριαντφυλλα που νθιζαν εκε, τα 'βαψε κκκινα και τους δωσε μια υπροχη μυρωδι. νας ακμη ποιητικς μθος για τη δημιουργα ενς κκκινου τριαντφυλλου απ τη θε Χλωρδα (βη, Φλρα θε των Ρωμαων), που χτυπθηκε απ το βλος του ρωτα και πυροδτησε μια παθιασμνη αγπη γι' ναν ντρα. Στη συνχεια, ριγμνη σε ανυπμονο πθος, αποφσισε να δημιουργσει να λουλοδι που γελ και φωνζει -συνδυζει τσο τη θλψη σο και τη χαρ. Βλποντας το υπροχο λουλοδι που μεγαλνει στο χρι της, η θε με θαυμασμ θελε ν' αναφωνσει: ρως (αυτ ταν το νομα των Ελλνων του Αμπορ), αλλ ξεχστηκε κι χοντας προφρει μνο τη 2η συλλαβ, φναξε μνο: "Ρω-" (=ανθζοντας). Τα λουλοδια που βγκαν τσι, πραν απ' αυτ τη λξη κι κτοτε αυτ το λουλοδι ονομαζτανε ρδο.
     Κι εδ εναι νας λλος μθος που λει τι το τριαντφυλλο οφελει τη προλευσ του στη θε ρτεμη. Στην αγπη της με τον ρωτα, ζλεψε την υπροχη νμφη Ροζαλα. Μια μρα λοιπν, με γριες διαθσεις, ρπαξε την ατυχ νμφη τραυματζοντς τη στο πλησιστερο θμνο στα αγκθια του και τη σκτωσε. Ο ρωτας, μαθανοντας για τη πικρ μορα της αγαπημνης του, σπευσε στη σκην του εγκλματος και, βρσκοντς την ψυχη, με θλψη, ξσπασε σε δκρυα. Τα δκρυ που στζαν απ τα μτια του, πφτουνε πνω στο θμνο, σαν δροσι, και -θαμα! - ο θμνος που ρχισε να καλπτεται με θαυμσια λουλοδια. Τα λουλοδια τανε τριαντφυλλα.     Οι μθοι εναι ενδιαφροντες σχετικ με τη προλευση των αγκαθιν στο τριαντφυλλο. Σμφωνα με μια εκδοχ, ο Bκχος, κυνηγ μια νμφη κι εμποδστηκε απ ναν αδιαπραστο φρχτη απ αγκθια και διταξε να γνει νας φρχτης απ τριαντφυλλα αντ των αγκαθιν. Ωστσο, αργτερα, βλποντας τι ο φρχτης οτε τσι μποροσε να κρατσει τη νμφη, ο Βκχος εμπλοτισε το τριαντφυλλο με αγκθια. Στο ργο του αρχαου συγγραφα Aπουληου Μεταμορφσεις, ο κριος χαρακτρας Λοκιος, που μετατρπηκε σε γαδορι λγω μαγεας, γυρζει στους θεος για βοθεια. Η σις του προτενει να φει ανθισμνα πταλα ρδου, μετ ο Λοκιος παρνει και πλι την ανθρπινη μορφ του.
     Η Ρζα κι ο Κκτος εχανε γενθλια την δια μρα. Ο Κκτος επε στη Ρζα: "Εσαι τσο μορφη κι ανυπερσπιστη. Για να 'σαι πιο ασφαλς, σου δνω τα αγκθι μου". Κι η Ρζα δωσε το λεπτ λουλοδι της στον Κκτο. Απ ττε, το τριαντφυλλο χει αγκθια κι ο κκτος χει να μνο νθος.
     Τα τριαντφυλλα εναι επσης βρσιμα. καναν μαρμελδα, επσης μια λιχουδι απ ζαχαρωμνα τριαντφυλλα. Ρωμαοι συγγραφες μιλοσαν για το υπροχο κρασ των τριαντφυλλων, που το παρομοαζαν με το νκταρ των θεν. Οι γιατρο της αρχαιτητας εκτιμοσαν ιδιατερα το τριαντφυλλο, το τριαντφυλλο υπρχε σε πολλς θεραπευτικς συνταγς. Αλλ ανμεσα σε λες τις γιορτς και τα ργια, το ρδο, εκτς απ τη διακσμηση, εχε και πιο πρωττυπο νημα. Το ρδο χρησμευσε ως σμβολο της σιωπς κι ταν αφιερωμνο στον Αρποκρτη -το θε της σιωπς-, που απεικονστηκε ως νεαρς με το δκτυλο στα χελη, σημανοντας σιωπ. Σμφωνα μ' να μθο, ο ρωτας παρουσασε στο Αρποκρτη να λευκ τριαντφυλλο για να σταματσει τις φμες και τα κουτσομπολι για τις ερωτοτροπες της μητρας του Αφροδτης.   * Στους Ρωμαους στις ημρες της δημοκρατας, το ρδο χρησμευε ως ανταμοιβ για τις εξαιρετικς πρξεις, και κατ τους χρνους της πτσης της Ρμης ταν να σμβολο του αντιφρονοντα κι να στοιχεο πολυτλειας, που για να το αποκτσει κανες ξδευε τρελ χρματα. Αρχικ, οι Ρωμαοι πολεμιστς, πηγανοντας σε πλεμο, βγαζαν τα κρνη τους κι βαζαν στεφνια απ τριαντφυλλα να τους ενσταλξουνε το θρρος. ταν σαν μια εντολ, που δινταν κι ως ανταμοιβ για τον ηρωισμ. Δεν ταν τσι το νημα του ρδου στη πτση της Ρμης. Απ να βασιλικ λουλοδι, γνεται το λουλοδι των διασκεδαστικν μεθυσμνων οργων. Θλοντας ν' απολασουν σο το δυνατν περισστερο τη μυρωδι των τριαντφυλλων, μερικο ρχνανε πταλα ακμα και στην επιφνεια της θλασσας ταν πγαιναν για μια κρουαζιρα και στη διρκεια μιας απ τις εκδηλσεις της, κτυποσαν ακμη και την επιφνεια της θαλσσης.
     Αλλ τους ξεπρασε λους με την σχημη καταστροφ των τριαντφυλλων, ο αυτοκρτορας Hλιογβαλος. Σε μια απ τις φιστες του, οι επισκπτες κατακλστηκαν με τσα πεσμνα ροδοπταλα σε σημεο που μερικο απ αυτος, για μεγλη του ευχαρστηση, ασφυκτιοσαν κτω απ αυτ. Σμφωνα με το μθο, ο Ηλιογβαλος αποφσισε ν' απαλλαγε απ τους συνεργτες του, επειδ τους υποψιστηκε για απιστα.


                λμα-Τντεμα: Τα Ρδα Του Ηλιογβαλου

     Αυτ αντικατοπτρζεται στο ποημα της L.A. Maya: Λουλοδια:

Και τα λουλοδια
πφτουν και πφτουν,

σαν μια βροχ ασταμτητη...

Τα εκατ χρια τους
απ τη χαμνη χορωδα,
ρχνουν κ
αλθια πταλα,
γεση απ θ
ανσιμο δηλητριο
υπρχει στον αρα...


Η μταιη κραυγ, στη γιορτ,
δεν θ' ακουστε:
"Βοθεια!
Πεθανουμε!
Τα λουλοδια πφτουν..."

Δεν υπρχει λεος πια,
λες οι πρτες εναι κλειδωμνες...

     Ο Ηλιογβαλος, απ την λλη μερι, λοστηκε σε κρασ απ τριαντφυλλα, το οποο ο χλος πρεπε να πιε μετ. να λλο θιμο των Ρωμαων ταν να ρχνουνε ροδοπταλα απ τα στεφνια των συνομιλητν τους σε ποτρια με κρασ και να το πνουνε, σαν σημδι της τξης τους.
     Η λατινικ παροιμα λει: "In vino veritas" (η αλθεια εναι στο κρασ), γεγονς που υποδηλνει πως να πρσωπο που 'χει μεθσει με κρασ μπορε να διαχει τα μυστικ του. Δεδομνου τι στη διρκεια της κατρρευσης της Ρμης ταν πολ επικνδυνο να μοιραζονται δημσια οι σκψεις, για να σας υπενθυμζει να κραττε το στμα σας κλειστ, στη διρκεια Ρωμακν γιορτν, τεχνητ φτιαγμνο λευκ ρδο στο ψηλτερο σημεο της αθουσας. Μια ματι σ' αυτ το τριαντφυλλο ανγκασε πολλος να περιορσουνε την ειλικρνει τους. Λνε τι η λαμπρ λατινικ κφραση προρχεται απ' αυτ το τριαντφυλλο: Sub rosa dictum (επε κτω απ το ρδο), δηλαδ: μυστικ.

   * Η βασλισσα Κλεοπτρα χρησιμοποησε αυτ το θιμο για να πεσει για την αγπη της, τον Μρκο Αντνιο, ριχνοντας
ροδοπταλα στο ποτρι του. ταν ο Μρκος Αντνιος αφαρεσε προεχτικ τα πταλα, φοβομενος δηλητριο και θα το 'πινε, αλλ η Κλεοπτρα τον σταμτησε: "Κοτα, αγαπητ Αντνιε, πσο εκολο θα ταν για μνα να σε ξεφορτωθ, αν μποροσα να ζσω χωρς εσνα". Για να υποστηρξει τα λγια της, διταξε τον σκλβο που 'χεν δη καταδικαστε σε θνατο να μπει και να πιε απ' το κπελλο του Αντνιου. Ο φτωχς δολος πθανε επ τπου.


     Ζοσε μια πριγκπισσα εξαιρετικς ομορφις και τ' νομ της τανε Ρζα. Κανες δεν μποροσε να πρει το βλμμα του απ πνω της, λαχταροσε τα μτια της, πολ μορφα και πολ ευγενικ. Μλις εκενη φτασε στον κπο ενς βασιλι, νθισε να εξαιρετικ λουλοδι. Αποφσισαν να τον ονομσουν με το νομα αυτς της κοπλας, Ρζα. ταν η πριγκπισσα εχε φγει και πια κανες δεν μποροσε να τη βρει, εξαφανστηκε χωρς ν' αφσει το παραμικρς χνος και το λουλοδι ξαφνικ βγαλε αγκθια. Η πριγκπισσα δεν βρθηκε ποτ κι απ ττε λα τα τριαντφυλλα εναι πντα με αγκθια.

   *
Ρδο, το λουλοδι που αγαπ περισστερο ο χριστιανισμς. Το λνε, το λουλοδι της Παναγας. Οι αγιογρφοι κι οι ζωγρφοι απεικνισαν τη Παναγα με τρα στεφνια. να στεφνι απ λευκ τριαντφυλλα σμαινε τη χαρ της, κκκινα για τη θλψη της και κτρινα για τη δξα της. Σμφωνα με το χριστιανικ μθο, τα λευκ ρδα των κπων οφελουνε τη προλευσ τους στη Παναγα. Μεγλωσαν σ' να θμνο που κρεμοσε να στεγνσουν οι πνες του Χριστο. Μια κκκινη λειχνα μεγλωσε απ τις σταγνες του αματος του Χριστο που ρρεε απ το σταυρ. Οι γγελοι τη μαζψανε σε χρυσ κπελλα, αλλ λγες σταγνες πεσαν πνω στη λειχνα, να ρδο μεγλωσε απ αυτ,  που το ντονο κκκινο χρμα του θα πρπει να μας θυμζει το αμα που σκρπστηκε για τις αμαρτες μας. Μια λλη ιστορα γιατ το ρδο γινε κκκινο, εναι τι ντρπηκε με την ευχαρστηση που νιωσε ταν η Εα, που περπατοσε στον κπο της Εδμ, το φλησε.
     Τα λευκ τριαντφυλλα κενη την εποχ ονομζονταν επσης τριαντφυλλα της Μαγδαληνς και λεγτανε πως εχανε χσει το χρμα τους απ τα δκρυα των τψεων που πσανε πνω τους απ κενη. Πιστεεται τι το ρδο νθισε στον παρδεισο χωρς αγκθια, αλλ τ' απκτησε μετ απ τη πτση του ανθρπου, σαν υπενθμιση της αμαρτας του.   * Στους καθολικος θρλους, το ρδο εναι ο θεκς προσττης καλν πρξεων. τσι, σ' ναν απ' αυτο,ς η ιστορα εναι για τον γιο Νικλαο. ταν κποτε στη μση ενς ψυχρο χειμνα φερνε ψωμ στο μοναστρι για να τασει τους φτωχος και σταμτησε απ τον ηγομενο της μονς, αυτ το ψωμ μετατρπηκε σε ρδα -ως νδειξη τι πρκειται για καλ πρξη.
Απ τον 11ο αινα ο Ππας δνει ετησως να χρυσ τριαντφυλλο στον ηγτη που χει επιδεξει την υψηλτερη αρετ κατ το παρελθν τος. Την ημρα της Δομνικα στη Ρσα, ο ππας ευλγησε αυτ το τριαντφυλλο στη Βασιλικ του Αγου Πτρου με την παρουσα καρδιναλων και στη συνχεια το στειλε σε κποιον που αποδεχθηκε ξιος του υψηλο βραβεου σ' να χρνο. Εναι ενδιαφρον τι μνον η οικογνεια Santelli χει δικαωμα να κνει να ττοιο τριαντφυλλο. Σ' λλες εποχς, οι νικητς του χρυσο τριαντφυλλου ταν: ο Ιωννης της Σικελας, ο Γερμανς αυτοκρτορας Ερρκος Γ', ο Μεξικανς αυτοκρτορας Κρλος κι η Ισπαν βασλισσα Ισαβλλα.   * να πραγματικ δρο του ουρανο ταν να κλαδ ενς ανθισμνου ρδου, που η αναφορ του βρσκεται στ' αρχεα της αποστολς του Κολμβου. ταν τα πλοα του διπλεαν τη θλασσα των Σαργασσν, νας απ τους νατες εδε να κλαδ ρδου στο νερ. τανε καλ σημδι που ενπνευσε την ελπδα σε λους και πρσθεσε αποφασιστικτητα στη συνχιση του ταξιδιο. τσι ανακαλφθηκε λγο μετ η Αμερικ.

   * Οι μουσουλμνοι πιστεουν τι να λευκ τριαντφυλλο νθισε απ τις σταγνες του ιδρτα του Μωμεθ ταν ανβηκε στον ουραν το βρδυ, να κκκινο τριαντφυλλο απ τις σταγνες του ιδρτα του αρχγγελου Γαβριλ που τον συνδευε κι να κτρινο απ τον ιδρτα του ζου που καβαλοσε ο Μωμεθ.
Οι μουσουλμνοι αποδδουνε δναμη καθαρισμο στο τριαντφυλλο. Ο Σουλτνος Σαλαντν αφο κυρευσε πλι την Ιερουσαλμ των Χριστιανν το 1189, εισλθε στο τζαμ του Ομρ που 'χε μετατραπε σ' εκκλησα απ τους σταυροφρους, αλλ χι πριν να πλνει ολκληρο το δπεδο, λους τους τοχους του με ροδνερο. Ο Μωμεθ Β' κανε το διο με το να της Αγας Σοφας μετ τη κατληψη της Πλης το 1453. Πριν μετατρψει αυτν τον υπροχο να σε τζαμ, διταξε να τον πλνουνε με ροδνερο απ πνω μχρι κτω.
     To Λευκ ρδο, σμφωνα μ' ναν λλο μθο, εναι δρο του Αλλχ στους Πρσες σ' νδειξη ευγνωμοσνης.


                        Ρδα πορτοκαλ-κτρινα με... συρματοπλγματα!

    Αραβικς μθος (που εναι παραλλαγ του αντστοιχου ελληνικο), μας λει πως υπρχε νας φτωχς νος ο Αηδνης.Τραγουδοσε πρα πολ μορφα κι ερωτετηκε τη Χρυσ. Η Χρυσ τανε "κρη" ενς πλοσιου μως τεκνου ζευγαριο μετ απ παρκληση στο βουν των Ευχν. Απο κενη τη μρα που γνρισε τη Χρυσ, ο Αηδνης τραγουδοσε για κενη κι ταν εδε πως ανταποκρνεται, πγε στον πατρα της για να ζητσει το χρι της. Η απντηση θα τανε θετικ μνο αν ταν πλοσιος. τσι ο φτωχς νος φυγε μακρι για ν' αποκτσει σα πρεπε για να τον δεχτε ως γαμπρ ο πατρας της.
     Ο καιρς μως περνοσε κι ο Αηδνης φαντος, αναγκαστικ λοιπν η Χρυσ θα παντρεονταν να πλοσιο νο μετ απο διαταγ του πατρα της. Εκενη απελπισμνη ανβηκε στο βουν των Ευχν (εκενο τη δημιοργησε) και παρακλεσε να την απαλλξει απ' αυτ το γμο. Γυρζοντας στο χωρι γμισε περισστερη θλψη γιατ εχε καε ολκερο πως κι οι συγγενες της. Πιο απελπισμνη ανβηκε ξαν στο βουν και ζτησε να τη μεταμορφσει σε λουλοδι που να συμβολζει την αγν αγπη. τσι βγκε η τριανταφυλλι με λευκ νθη κι υπροχο ρωμα. Φτρωσε στην αυλ των γονιν του Αηδνη, που εχε πια επιστρψει και δεν την βρισκε πουθεν. Το ρωμα των ρδων που μριζαν μως τον υποψισε κι τσι ρτησε κι μαθε τι ακριβς γινε. Απελπισμνος αυτοκτνησε δπλα της και το αμα του βαψε τα λευκ πταλα. μως οι δικο του τον σωσαν κι ταν κουσαν τι δεν θλει να ζσει λλο τονε πγανε στο βουν των Ευχν. Εκενο τον μεταμρφωσε σε πουλ -το αηδνι- κι απ ττε,σμφωνα με το μθο βγκανε τα κκκινα τριαντφυλλα.


                                                  Rose Vode

     Σμφωνα μ' ναν απ τους ανατολικος ποιητς, το τριαντφυλλο ταν δρο απ τον διο τον Αλλχ. Μλις λα τα παιδι της χλωρδας ρθαν σ' αυτν με ατημα να διορσουν ναν νο ρχοντα αντ για να κοιμση λτρη του λωτο (νοφαρο τουΝελου), που, αν κι τανε πανμορφος, ξχνοσε τα καθκοντ του ως κυβερντης στη μση της νχτας. Ττε ο Αλλχ, αφο τους κουσε ευνοκ, τρησε το ατημ τους και τους δωσε ηγτιδα ενς λευκο παρθνου τριαντφυλλου με αιχμηρ αγκθια που τη προφλασσαν.
     ταν το συμβολιο εδε αυτ την υπροχη βασλισσα των λουλουδιν,ταν τσο αιχμαλωτισμνο απ τη γοητεα της που γμισε μ' ενθουσιασμ το στθος τους. Αλλ τα αιχμηρ αγκθια, σαν μαχαρια, τρυποσανε τη καρδι της και ζεστ κκκινο αμα, πεταγταν απ το αγαπημνο στθος της τυχης, ρχισε να ψεκζει τα λεπτ πτλα του θαυμσιου λουλουδιο. Γι' αυτ, λει ο περσικς θρλος, πολλ απ τα εξωτερικ ροδοπταλα εξακολουθον να διατηρονε το ροζ χρμα τους.
     τσι τα αγκθια συνδονται με τις πληγς του ρωτα.   * Οι Ιππτες μλις βλπανε τις κυρες της καρδις τους, τις συγκρνανε με τα τριαντφυλλα. Φανονταν τσο μορφες κι αξεπραστες σο αυτ το λουλοδι. Στις ασπδες πολλν απ τους ιππτες, να τριαντφυλλο τανε χαραγμνο σαν μβλημα.
Το 13ο αινα, το θιμο αναδεται στη Γαλλα, να φορνε στεφνια κυριν απ τριαντφυλλα, που αποτελοσανε το καμρι τους κι σοι ασχολονται με το πλξιμο, "σαπ", η λξη που χρησιμοποιεται τρα για να ορσει και κατασκευαστς καπλων, απ' αυτ τα στεφνια ρθε η σημεριν γαλλικ λξη "Cap" (chapeau) καπλο. Το 1324, ο θρυλικς Clemence Isor τα θεσε ως βραβεα σε Αγνες της Τουλοζης -πρτα στην ιστορα στους διαγωνιζμενους ιππτες. Η ανταμοιβ για τον ταλαντοχο νικητ ταν να ασημνιο ρδο. Απ ττε, οι Αγνες Λουλουδιν χουνε γνει παρδοση κι εξχοντες γλλοι ποιητς πως ο Ronsard, ο Chateaubriand, ο Hugo, ο Vigny κι λλοι, γναν υμνητς του ασημνιου τριαντφυλλου.
     Το γαλλικ τριαντφυλλο, εναι νας απ τους παλαιτερους και πιο μελετημνους τπους τριαντφυλλων. Στις παλις μρες, τα ροδοπταλα αποξηραινντουσαν, στε να γνουνε χντρες και στη συνχεια, γνονταν απ' αυτς, ροζρια. Αυτς οι χντρες χρησιμοποιντουσαν για να μετρ ο πιστς τον αριθμ των προσευχν που προσφρονταν στον Κριο. Αυτ το νομα πρασε αργτερα στα παρτρια στα οποα φυτετηκαν ρδα.


     Πολλο απ' τους θρλους και τις ιστορες των τριαντφυλλων στην Αγγλα σχετζονται με την Ελεονρα της Ακουιτανας και την μορφη Rosamund. Το γαλλικ τριαντφυλλο εμφανστηκε στην Ευρπη χρη στο βασιλι Λουδοβκο VII (1120-1180 μ.Χ.), που το 'φερε μετ τη 2η σταυροφορα για την αρραβωνιαστικι του, την μορφη Ελεονρα. Αλλ ο Louis VII δεν την νυμφετηκε κι αυτ σντομα παντρετηκε ναν μορφο Δοκα, τον Ερρκο του Anjou . Ως προκα, ο δοκας λαβε το δουκτο της Ακουιτανας κι να λευκ τριαντφυλλο ως μβλημα. Στη συνχεια ο Δοκας γινε ο Ερρκος II, ο πρτος βασιλις της Αγγλας απ τη δυναστεα των Πλανταγεντων, πατρας του θρυλικο βασιλι Ριχρδου Λεοντκαρδου. Ο Ερρκος εχε μιαν ερωμνη, τη Jane Clifford. Η Jane ταν ασυνθιστα μορφη, ονομαζταν "Rosa Mundi" (Κομψ τριαντφυλλο) και "μορφη Ροζαμοντ". Παλιο θρλοι λνε πως ο Ερρκος II κι η Ρζαμουντ συναντιντουσαν σ' να μυστικ πργο που κρβεται απ να κισκι με τριαντφυλλα. Η διαδρομ προς τον πργο διτρεχε να λαβρινθο κι ο δρμος μποροσε να βρεθε μνο με τη βοθεια ενς ασημνιου νματος καθοδγησης.


            William Bell Scott: Η μορφη Rosamund στο Arbor, 1854

     Αλλ η Βασλισσα Ελεονρα κατφερε να βρε τρπο για πρσβαση στον μυστικ πργο και να σκοτσει τη Ρζαμουντ. Ο θρλος λει πως πθανε στη πλη Woodstock κι εκε, στο παλτι Blenheim, νθισε, μια θεραπευτικ νοιξη και μεγλωσε να νο κκκινο ρδο που ονομζεται "Rosa Mundi" (Graceful Rose) ταν νας απ τους απογνους του Ερρκου ΙΙ, ο Edmund ο Hunchback, ο πρτος κμης του Lancaster, νυμφετηκε τη Blanche Artois, χρα του Γλλου βασιλι Ερρκου III, δχτηκε το μβλημ της Προβηγκας, να ρδο κκκινο. τσι το κκκινο ρδο γινε το επσημο σμβολο της δυναστεας του Λνκαστερ. Στην Αγγλα το αποκαλον Κκκινο Ρδο του Λνκαστερ. Μεταξ εκπροσπων των δυο γραμμν αματος, Πλανταγεντων το 1455, ρχισε ο πλεμος για το θρνο. Ο Πορφυρς και Λευκς Πλεμος των Ρδων. Ο πλεμος, που δχασε την Αγγλα 30 χρνια, προκλθηκε απ την αντιπαλτητα των φατριν Λνκαστερ και Γιρκ, χοντας αυτ τα λουλοδια σα λβαρα.


                                               Rosa Mundi

     Σμφωνα με τη τραγωδα του Χνρι VI του μεγλου Σαξπηρ, λα ξεκνησαν στο Temple Park. Ο Richard Plantagenet, Δοκας της Υρκης, επιλγοντας να σπρο τριαντφυλλο απ ναν θμνο, προσφρθηκε να κνει το διο σε λους σους θλουν να τον δουν ως βασιλι. "Δεν θα ηρεμσω μχρι το λευκ τριαντφυλλο μου, να λερωθε με το αμα των Λνκαστερ", φρεται να επε ο Ριχρδος. Οι Lancaster υποστηρικτς, σε απντηση βζουνε κκκινα τριαντφυλλα στα καπλα τους. Μετ απ αυτ, λευκ και κκκινα τριαντφυλλα πγανε στα οικσημα των κστρων, ασπδων και λβαρων. Σαν αποτλεσμα αυτς της διαφωνας, που προκυψε στη διρκεια της βασιλεας του Ερρκου VI του Λνκαστερ για το δικαωμα στο αγγλικ θρνο με τον Εδουρδο της Υρκης, φρει τ' νομα Πλεμοι του Πορφυρο και του Λευκο Ρδου. Στο τλος του πολμου, o Ερρκος VII Τυδρ, (που 'χε απομακρυσμνα δικαιματα στο θρνο), κρδισε τον Ριχρδο III , τελευταο απ τον οκο της Υρκης. Ο Ερρκος VII παντρετηκε την Ελζαμπεθ του Οκου των York και δημιοργησε να νο βασιλικ μβλημα που συνδαζε λευκ και κκκινα τριαντφυλλα (το λευκ τριαντφυλλο εναι μσα στο κκκινο).


           μβλημα των Τυδρ

     Στο Καθεδρικ Να του Λονδνου, εδ και πολ καιρ, βρσκονται οι δο ιστορικς τριανταφυλλις με τις οποες ξεκνησε λη η ιστορα κι οι γγλοι κηπουρο μη παραμνοντας πραγοι μακρι απ τα γεγοντα, ανπτυξαν μια ειδικ ποικιλα απ τριαντφυλλα.


                 Rosa Lancaster York: Λευκ & Κκκινα πταλα


   Το Μαρο Ρδο (Μαρος Πργκηπας) μεγλωσε σ' να φανταστικ κπο


              Το Βελοδινο Πνθος, (Black Baccara) τα πταλ του.

     Λνε τι ττοια ποικιλα ρδων καλλιεργοσανε για τη βασλισσα της Αγγλας, που προτιμοσε να τοποθετε ακριβς αυτ τα λουλοδια στον τφο του συζγου της. Πραγματικ αρκετ μαρο δεν αναπτχθηκε δεν ταν δυνατν να γνει, αλλ υπρχουνε ποικιλες με τσο πλοσιο σκορο κκκινο χρμα που τα τριαντφυλλα αυτ μπορον να ονομζονται μαρα. Αυτ τα τριαντφυλλα περιλαμβνουν ποικιλες Black Prince, Black Magic Black Baccarat. Πταλα χρματος κκκινου κρασιο Βουργουνδας με μαρη απχρωση. Φανεται τι η πραγματικ μαγεα προρχεται απ το λουλοδι τριαντφυλλο. Τα μτια του φυτο εναι πργματι μαρα. Αλλ μλις ανοξει το μπουμποκι, το χρμα του γνεται μπορντ με βελοδινη λμψη μαρου χρματος. Επσης, οι μαρες τουλπες εναι στη πραγματικτητα πολ σκορες κκκινες.


                                        Rose Tornando

   * Στη Γερμανα να τριαντφυλλο εμφανζεται πσω σε παγανιστικς στιγμς. Στην αρχαα γερμανικ σκην εναι αφιερωμνη η βασλισσα του ουρανο Frigge, σε πολλ μρη ονομζεται ακμα Friggadorn. Επιτρπηκε να κοπε μνο τη Παρασκευ -τη μρα που ταν αφιερωμνη στη Frigga. Η γερμανικ χρησιμοποιε επσης την ανπτυξη της φωτις απ το στμα του θεο Loki ταν ρχεται η νοιξη. Γελ κι απ το γλιο του το κρο φεγει, το χινι λινει κι η γη εναι καλυμμνη με τριαντφυλλα. Παζει επσης ρλο στο μθο του Brünnhilde, ταν γινε Βαλκυρα, που το καθκον της ταν να μεταφρει απ το πεδο της μχης τις ψυχς των νεκρν πολεμιστν στη Valhalla, αλλ αλλζει τον σκοπ της πατντας τον ρκο της. Παρεμβανει στη μχη δο βασιλιδων, βοηθ ναν απ' αυτος, που ο Θες Wotan, ο θες του πολμου, τους εχε για χλασμα. Σαν τιμωρα γι' αυτ, ο οργισμνος Wotan βζει κτω απ το κεφλι της. γριο τριαντφυλλο με κακ σκοπ να τη ναρκσει κι η Brunnhilde κι λο της το περιβλλον πεσε σε βαθ πνο, απ τον οποο μπορε μνο να γλυτσει, ταν κποιος πργκηπας ρθει να τη ξυπνσει.
     λ' αυτ χρησμευσαν ως πρτυπο του παραμυθιο: "Σχετικ με την ομορφι του πνου", που στα Γερμανικ ονομζεται "γρια τριαντφυλλα", "Rosehip". Στη Γερμανα, τα τριαντφυλλα ονομζονται ακμα "ομορφις του πνου". Η λξη "γριο τριαντφυλλο" μεταφρζεται απ τη γερμανικ ως "πνος ομορφις".


                 Η Μπρουνχλδη του Μθου κι ο Οργισμνος Βταν

     Σμβολο που σχετζεται μ' να τριαντφυλλο εναι και το Διταγμα των Ροζικρουσιανν. Rosicrucians -μια μυστηριδη και μυστικ μυστικιστικ κοινωνα που ιδρθηκε στη Γερμανα τον 15ο αινα απ τον Χριστιαν Ροζενκροζ (εξ ου και το νομα: εναι το Τγμα των Ροσικρουισιανν, "Τγμα του Ρδου και του Σταυρο"). Αυτ εναι η διδασκαλα, με βση τις αρχαες αλθειες που παρχουν μια κατανηση της φσης, του σμπαντος και του πνευματικο βασιλεου, που συμβολζεται με το μβλημα της αδελφτητας -να τριαντφυλλο που ανθζει στο σταυρ. μως αλχημιστς και καλλιγρφοι, χουνε γνει θρυλικο. Αργτερα, πιο μοντρνοι θεοσοφιστς βγκαν απ αυτος, με επικεφαλς τον Παρκελσο κι λλοι αλχημιστς.


                            Το μβλημα των Ροσικρουισιανν

     Το παλαιτερο τριαντφυλλο στον κσμο που αναπτσσεται στη Γερμανα κοντ στον καθεδρικ να του Hildesheim. Εναι περπου 1000 χρνια και το ψος του δαπδου εναι συγκρσιμο με το ψος ενς καθεδρικο ναο. Υπρχει νας παλις μθος γι' αυτν τον θμνο: Ο γιος του Μεγλου Καρλου ο Λουδοβκος ο ευσεβς βγκε για κυνγι το χειμνα στη Σαξονα, χασε τον σταυρ που φραγε στο στρνο του. Ο υπηρτης βρκε αυτ τον σταυρ μες στο χινι πνω σ' ναν ανθισμνο θμνο τριανταφυλλις. Αλλ ταν προσπθησε να πρει το σταυρ, ο θμνος δεν τον φηνε. Ο υπηρτης μλησε γι' αυτ στο Λουδοβκο και πγε ττε ο διος να διαπιστσει την αλθεια. Φτνοντας εκε, εδε να τερστιο σημεο στο χινι με τη μορφ ενς σχεδου του καθεδρικο ναο, στο πνω μρος του οποου υπρχε να τριαντφυλλο. χοντας πρει το σταυρ, διταξε τη κατασκευ ενς καθεδρικο ναο σε αυτ το μρος και τη διατρηση του θαυμσιου θμνου μαζ του. Ο τπος ονομστηκε Hilde Schnee, (βαθ χινι). εξ ου κι η λξη Hildesheim (Heidelsheim). Ο θμνος μετατρπηκε σ' να τερστιο δντρο που υπρχει μχρι και σμερα και κθε χρνο γεμζει με πολλ πανμορφα τριαντφυλλα!
     Στο τλος του Β' Παγκοσμου Πολμου, το Hildesheim καταστρφηκε σχεδν απ το βομβαρδισμ των συμμχων. Στη συνχεια, ο κορμς του τριαντφυλλου κηκε, αλλ το επμενο τος ξαναβλστησε και μεγαλνει κτοτε, με τον παλι τρπο! Φανταστετε, 1000 χρνια, η παγκσμια ιστορα μπορε να ξεχνιται, ολκληρες πλεις χνονται, κστρα καταστρφονται και το τριαντφυλλο ακμα ανθζει!


                          Το Κστρο HildeSchnee

   * Τον 17ο αινα, το τριαντφυλλο φτασε στη Ρωσα. Το 'φερε ο Γερμανς πρεσβευτς σαν δρο στον Κυβερντη Μιχαλ Φεντροβιτς. Στους κπους ρχισαν να το αναπαργουν μνο μετ τον Πτρο τον Μγα. Το τσι που καλλιεργθηκε με ρδα, εναι ονομαστ για το θαυμσιο ρωμα, μαζ με αυτ του τσαγιο, εισχθη στην Ευρπη μνο στις αρχς του 19ου αινα, το ροζ το 1860 απ τις ανατολικς Ινδες και το κτρινο το 1824 απ τη Κνα. Απ να μεγμα αυτν των δυο ειδν, υπρχουνε στη Ρωσα εκατοντδες, ακμη και χιλιδες υβριδων τριαντφυλλων τσαγιο που αποτελον την ομορφι των σγχρονων ανθισμνων κπων τους.

   * Ανμεσα στα τριαντφυλλα, οι μορφς των αναρριχητικν ειδν τους, εναι τα πιο δυνατ φυτ. Το μεγαλτερο, νας ροζ θμνος μεγαλνει πνω απ μια επιτμβια στλη στην πλη Tombstone, ΗΠΑ. Το λουλοδι φυτετηκε το 1885 και σμερα χει ναν κορμ περιμτρου 3,7 μτρων, που καλπτει κταση 740 τ.μ.. Στη διρκεια της ανθοφορας, πνω απ 200.000 μπουμποκια κτρινων τριαντφυλλων ανθζουν σε αυτ.


                                  Αναρριχητικ Τριαντφυλλα

     Τα τριαντφυλλα Rainbow (Rainbow Roses), χρωματισμνα με λα τα χρματα του ουρνιου τξου, εναι να θαμα που εκπλσσει τη φαντασα. Κθε πταλο σ' ν νθος χει το δικ του μοναδικ χρμα. Η εμφνιση ενς ττοιου ασυνθιστου χρματος επιτυγχνεται με το χρωματισμ του λουλουδιο μσω του στελχους. Στο επιλεγμνο λουλοδι, το στλεχος χωρζεται και τοποθετεται σε διλυμα με ειδικς βαφς. Καθς το νερ απορροφται, τα ροδοπταλα μετατρπονται σε ασυνθιστα χρματα. Τρα μπορε κανες να βρει τουλπες ουρνιο τξο, κρνους, ζρμπερες, κλπ. Το κστος ενς ρδου ουρνιο τξο φτνει τα 20$ -το πιο ακριβ!


                                            Ρδο "Ουρνιο Τξο"

     Μπλε τριαντφυλλα: Τα τριαντφυλλα στη φση δεν εχαν τη μπλε χρωστικ που εναι γνωστ ως δελφινιδνη. Επομνως, δεν υπρχουν μπλε τριαντφυλλα. Αδνατη η μπλε απχρωση στα τριαντφυλλα, τσι, η εμφνισ τους μοια συννυμη της αδυναμας και κατ' επκτασιν, γενικ της ννοιας του μυστικο. Αλλ το νειρο να πετχουνε το μπλε τριαντφυλλο δεν φησε τους κηπουρος. Η ιαπωνικ εταιρεα Santori επιχορσε τη γενετικ ρευνα της αυστραλιανς εταιρεας Florigen. Το μπλε γονδιο απ κολοκθες εισχθη σε τριαντφυλλα, στο Παρσι.


                                      Μπλε τριαντφυλλα

φερα σε μιαν αγαπημνη.
Δεν τα χρειζεται αυτ, χι!
Τα μπλε τριαντφυλλα
που εναι σε ανθοδσμη...

Τα επστρεψα στο χμα.
Η αγπη μου εναι νεκρ.
Περιμνοντας τα πντα,
περιμνοντας τα δκρυα
Στον τομα του θαντου
των μπλε ρδων...
αυτ ταν μια κεν αναζτηση.
Δεν υπρχουνε καθλου πια
μπλε τριαντφυλλα στον κσμο...   
R. Kipling


                                  Ροζ τριαντφυλλα σε μπουκττο

     Στους δρμους της Νας Υρκης, χουνε στηθε 38 τερστια τριαντφυλλα. Τα στελχη και τα φλλα των λουλουδιν εναι χλυβας και τα μπουμποκια εναι φτιαγμνα απ υαλοβμβακα. Τα μεγαλτερα τριαντφυλλα εναι ψους 7 μτρων.


                                       Να Υρκη σμερα


      Αυτ το τριαντφυλλο εναι στην Αγα Πετροπολη, στο μουσεο της γλυπτικς

   * Στη Βουλγαρα , στο Καζανλκ και στο Κρλοβο, στα τλη Μη υπρχει το Φεστιβλ Ρδων. Εδ το τριαντφυλλο θεωρεται αγγελιοφρος της ευτυχας. τσι αρχζει η συλλογ των πετλων για τη παρασκευ του ροδελαου στη Rose Valley. Φιλοξενε το Rose Parade και την εκλογ της Βασλισσας και  του Βασιλι του Ρδου.

   * Τα τριαντφυλλα εναι τα πιο μορφα λουλοδια σε ολκληρο τον κσμο και χουν συνδυαστε με την ομορφι, την αγπη και ακμη και με την πολιτικ. Υπρχουν πρα πολλ και διαφορετικ τριαντφυλλα και το κθε να απ αυτ χει τα δικ του χαρακτηριστικ. Χωρζονται σε 3 κατηγορες η 1η κατηγορα περιλαμβνει τα γρια τριαντφυλλα και τα υβρδια. Η 2η, αυτ που εναι τα πιο παλι εδη που υπρχουν ακμη και τλος η 3η, τη μεξη διαφρων ειδν. Ας δομε κποια απ αυτ

   1. Τριαντφυλλο ecuador (Εκουαδρ)
Τ     α συγκεκριμνα τριαντφυλλα φτνουν σε ψος το 1,5 μτρο, καλλιεργονται σε υψμετρο 2.800 μ. πνω απ την επιφνεια της θλασσας στις οροσειρς του Ισημερινο, κοντ σε μια πολ μικρ πλη που ονομζεται Machachi (Ματστσι), στις νδεις. Λγω του αρκετ μεγλου υψομτρου, τα Εκουαδρ χουν να πιο αργ κκλο ανπτυξης απ το κανονικ, που σημανει πως χουν πολ μεγλα νθη και μακρανουν τους βλαστος τους. Αυτς οι μοναδικς συνθκες χουν οδηγσει το Εκουαδρ να γνει ο τρτος μεγαλτερος εξαγωγας λουλουδιν στον κσμο, απ τα οποα το 73% εναι αυτ τα τριαντφυλλα.

                                                 Ρδο Εκουαδρ

   2. Adam Rose
     Το συγκεκριμνο τριαντφυλλο το παρουσασε για 1η φορ ο Peter Beals. Εναι το πρτο εδος τριανταφυλλις και γι' αυτ το λγο ονομστηκε Adam δηλαδ Αδμ. Τα πρτα απ αυτ προλθαν απ την Κνα και το ρωμα τους μας θυμζει μαρο τσι.


                                               Ρδο νταμ

   3. Ballerina
   Το συγκεκριμνο εδος εναι νας θμνος και μπορε να χρησιμοποιηθε και σαν φρχτης. Μπορε ν' αναπαραχθε καθ' λη τη διρκεια του καλοκαιριο και παργει μικρ και μορφα ροζ τριαντφυλλα. Μπορες αν θες να τους δσεις τη μορφ που θες να 'χουν αλλις μπορες να τα αφσεις να σχηματιστον φυσικ. Το συγκεκριμνο εδος μπορε να φτσει τα 4-6 εκατοστ.


                                         Ρδο Μπαλλαρνα

   4. Το τριαντφυλλο του Δον Ζουν
     Το συγκεκριμνο εδος τριαντφυλλου εναι πολ γνωστ γιατ εναι αυτ που αγορζουμε συνθως του Αγου Βαλεντνου. χει να υπροχο διακριτικ ρωμα που αρσει σε λους. Αναπαρχθηκε πρτα στην Ιταλα το 1958 απ τον Michele Malandrone. Αυτ που κνει αυτ το τριαντφυλλο να 'ναι μοναδικ εναι πως απ τα πρτα κιλας μικρ νθη παργει το πιο υπροχο ρωμα που υπρχει.


                                          Ρδο Δον Χουν

   5. Τριαντφυλλο Henry Nevard
     Το συγκεκριμνο τριαντφυλλο χει ετε βαθ κκκινο χρμα ετε εναι φοξια και παργει διπλ νθη. χει να πολ δυνατ ρωμα και παργει 30 πταλα. Η διμετρς του μπορε να φτσει τις 5 ντσες. Ανθζει καθ' λη τη διρκεια της χρονις και μπορε να φτσει το 1,5 μτρο. Αυτ το εδος θλει πολ λιο για να ευδοκιμσει και μπορε να μεγαλσει σε οποιοδποτε δαφος.


                                 Τριαντφυλλο Ανρ Νεβρ

   6. Τριαντφυλλο Iceberg
     Αυτ το εδος χει κερδσει πρα πολλ βραβεα κι εναι να απ τα πιο δισημα. Εναι μετρου μεγθους, χει λευκ χρμα κι χει 30 με 40 πταλα. Κποιες φορς μπορε να 'χει πολ απαλ ροζ χρμα. Μεγαλνει λο το χρνο και το χειμνα δεν υπρχει καννα πρβλημα. Αυτ η τριανταφυλλι μπορε να δημιουργσει και θμνο αν τοποθετηθε σωστ.


                                 Τριαντφυλλο ισμπεργκ

   7. Τριαντφυλλο Moonlight
     Το τριαντφυλλο Moonlight το εισγαγε για πρτη φορ ο Joseph Pemberton. Εναι να υβρδιο και εναι και αναρριχμενη τριανταφυλλι. Μεγαλνει λο το χρνο και παργει νθη με πολ διακριτικ ρωμα. Τα χρματα του εναι ετε λευκ ετε κτρινο.


                                    Τριαντφυλλο Μουνλιτ

   8. Ron’s Vision
     To συγκεκριμνο τριαντφυλλο εναι κτρινο και τα πταλα του στις κρες χουν να πολ απαλ ροζ χρμα. Μεγαλνει κι αυτ λη τη χρονι με τη σωστ φροντδα και φτνει περπου τα 90 εκατοστ. Μπορες να τα 'χεις σε γλστρες, στον κπο σου κι ακμη μπορες να φτιξεις μεγλα παρτρια. To τι και πως θα διαλξεις να φυτψεις στον κπο σου εναι κτι που πρπει να σκεφτες. Μη ξεχνς πως μπορες να βλεις πνω απ να εδος.


                              Τριαντφυλλο Ron's Vision

   9. Black Baccara
     να περαμα απ Γλλους κηπουρος, να υβρδιο τριαντφυλλου σο το δυνατν πιο κοντ στο μαρο. Οι μη ανοιγμνοι οφθαλμο χουν ντονο μαρο χρμα, ταν ανοξουνε τα μπουμποκια γνονται μπορντ. Χαρακτηριστικ της ποικιλας εναι η αντδρασ της στον καιρ: στο κρο, τα λουλοδια εναι σχεδν μαρα και στη ζστη τα πταλα γνονται σκοτειν μπορντ.


                            Τριαντφυλλο Black Baccara
 
10. Rose Halfeti
    Οι μθοι για τα μαρα τριαντφυλλα συνδονται με τη τουρκικ πλη Halfeti (Χαλφτι), χρη του οποου πραν το διο νομα. Το λουλοδι δεν φανεται να διαφρει απ το κλασικ τριαντφυλλο, το μνο σημδι της μοναδικτητας εναι η ανησυχητικ νθρακας-μαρη απχρωση των πταλα. Το φυτ λαβε να αφσικο χρμα λγω της σνθεσης του εδφους πνω στο οποο αναπτσσεται. Ο λγος γι' αυτ εναι το εππεδο οξτητας, το οποο αυξνεται το καλοκαρι, ακριβς την εποχ της ανθοφορας του Halfeti. Τα μαρα τριαντφυλλα ρχισαν να αποδδονται σε να απειλομενο εδος μετ την πλημμρα του παλιο Halfyet απ τα νερ του Ευφρτη. Οι κτοικοι ρχισαν να μεταφυτεουνε λουλοδια στο νο μρος που αναγκστηκαν να μετακινηθον λγω πλημμρας, αλλ η προσαρμογ του θμνου στο δαφος τανε σκληρ.
     Οι καλλιεργητς ανθων συμφωνον τι εναι αδνατο φυσικ να πετχουνε μαρο χρμα στα πταλα, γιατ λεπει η μπλε χρωστικ ουσα.


                                    Τριαντφυλλο Χαλφτι


                                                Rose perfection

     Μερικ ενδιαφροντα ακμα για τα τριαντφυλλα:

  1. Το ρδο εναι το εθνικ λουλοδι των ΗΠΑ, της Αγγλας και του Ιρν.

  2. Το γριο τριαντφυλλο Rosa Acicularis μπορε να βρεθε στη περιοχ του Αρκτικο Κκλου.

  3. Πολ πριν η Σαπφ κνει αθνατο το ρδο με το επθετο "Βασλισσα των λουλουδιν", οι λληνες τ' ονομζανε "Βασιλι των λουλουδιν".

  4. Το φυσικ τριαντφυλλο εναι να απ τα πιο ακριβ νθη, στη διεθν αγορ, εκτιμται περισστερο απ χρυσ και πλατνα.

  5. Κτρινα, πορτοκαλ, κοραλλ ρδα εμφανστηκαν απ τη διασταρωση μ' να γριο ρδο της περσικς κτρινης ποικιλας και το ντονο κκκινο χρμα περστηκε απ κινεζικ ρδα.


                                          Ρδα Κοραλλ

  6. Το γονδιο που εναι υπεθυνο για το ρωμα εναι υποχωρητικ κι αν αναμξετε δο τριαντφυλλα μ' ντονο ρωμα, θα πρετε να υβρδιο με ελαφρ οσμ καθλου οσμ.

  7. Ο Σαξπηρ στα ποιματ του ανφερε τα τριαντφυλλα πνω απ 50 φορς.

  8. Ιατρικς συνταγς με τριαντφυλλα απ τον γιατρ Avicenna πινουν αρκετς σελδες σημεισεων.

  9. να μπουκτο τριαντφυλλα στο σπτι υπσχεται ευημερα, πλοτο κι ευτυχα.

10. Στη σγχρονη κοινωνα, το ρδο εναι σημδι προσοχς και να χαρακτηριστικ συμπθειας.

11.
Η γνωστ αλθεια εναι τι, τα κτρινα ρδα ( ποια νθη διου χρματος) δεν πρπει να προσφρονται στους αγαπημνους, γιατ εναι σημδι χωρισμο.

12. Οι μθοι για τα ρδα αντανακλον τη διαδεδομνη χρση αυτο του λουλουδιο σε τελετουργες κηδεας μεταξ των αρχαων Ελλνων και των Ρωμαων: διακοσμοσαν τους τφους και στη συνχεια σκορπζονταν στο δαφος. Ως εκ τοτου, πιστεεται τι στο γμο, πρπει κανες να αποφεγει να ραντζει το διδρομο με νεαρ ροδοπταλα.


                                              Rose Green

13. Η φραστικ ομορφι χρησιμοποιεται επσης ως σμβολο σε διφορες θρησκεες και πολιτισμος. τσι στην Ινδα εναι να σημδι της θεου λγου. Στο Χριστιανισμ, το κκκινο τριαντφυλλο εναι το σημδι της δυστυχας του Χριστο, το λευκ εναι το σημδι της Παναγας. Το σμβολο της Παναγας εναι να λευκ ρδο χωρς αγκθια, που αντιπροσωπεει την απελευθρωση απ τις αμαρτες. Στη δυτικ θρησκεα, το ρδο χει την δια ννοια με το λωτ στην Ανατολ. Στη Καμπλα, αυτ το λουλοδι θεωρεται το μυστικ κντρο και καρδι της δημιουργας.
__________

     λλο να ρθρο φτασε στο τλος του -και σκεφτετε πσες λλες κατηγορες υπρχουνε και θα υπρξουν ακμα στο μλλον. Θα πω, πως τανε μεν πολ κουραστικ το μζεμ του, αλλ ευτυχς ταν απλαυση, τσον οπτικ, σο και δημιουργικ, που δεν με κορασε καθλου, το αντθετο μλιστα! Και θα το κλεσω λιγκι... εντυπωσιακ, φτιχνοντας μια κατηγορα ακμα μονχος μου και χωρς κπο: Το "Επιστημονικ" Ρδο! Δετε το και... στο επανιδεν!  Π. Χ.


                                              Rose "scientific"

 
                                          T  E  Λ  Ο  Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers