ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ ÉÉ 

Emerson Ralph Waldo: Öéëüóïöïò ÖáíáôéêÜ ÖéëÜíèñùðïò

        Η λýπη κοιτÜ πßσω.
                       Ο φüβος κοιτÜ τριγýρω.
                                       Η πßστη κοιτÜ ψηλÜ.
                                             
Το πιο σßγουρο δηλητÞριο: ο χρüνος.

  Βιογραφικü

     Ο Ραλφ ΓουÜλντο ¸μερσον (Ralph Waldo Emerson), Þταν Αμερικανüς δοκιμιογρÜφος, λÝκτορας, φιλüσοφος, υπÝρμαχος κατÜργησης δουλεßας και ποιητÞς που ηγÞθηκε του υπερβατισμοý* στα μÝσα του 19ου αι.. ΘεωρÞθηκε υπÝρμαχος του ατομικισμοý και της κριτικÞς σκÝψης, καθþς και προφητικüς επικριτÞς των αντισταθμιστικþν πιÝσεων της κοινωνßας και της συμμüρφωσης. Ο Nietzsche πßστευε üτι Þταν ο πιο προικισμÝνος απü τους Αμερικανοýς κι ο Whitman τον αποκαλοýσε αφÝντη του. Σ
ταδιακÜ απομακρýνθηκε απü τις θρησκευτικÝς και κοινωνικÝς πεποιθÞσεις των συγχρüνων του, διατυπþνοντας κι εκφρÜζοντας τη φιλοσοφßα του Υπερβατικοý στο δοκßμιü του Φýση το 1836. ΜετÜ απ' αυτü το Ýργο, Ýδωσε ομιλßα με τßτλο Ο Αμερικανüς ΜελετητÞς το 1837, που ο Oliver Wendell Holmes ο πρεσβýτερος θεωροýσε ως τη πνευματικÞ ΔιακÞρυξη Ανεξαρτησßας ΑμερικÞς.
     ¸γραψε πρþτα τα περισσüτερα απü τα σημαντικÜ δοκßμιÜ του ως διαλÝξεις και στη συνÝχεια τα αναθεþρησε για εκτýπωση. Οι 2 πρþτες συλλογÝς δοκιμßων του, Δοκßμια: 1η ΣειρÜ (1841) και Δοκßμια: 2η ΣειρÜ (1844), αντιπροσωπεýουν τον πυρÞνα της σκÝψης του. ΠεριλαμβÜνουν τα γνωστÜ δοκßμια Αυτοδυναμßα, Η υπερψυχÞ, Κýκλοι, Ο ποιητÞς κι Εμπειρßα. Μαζß με το Nature, αυτÜ τα δοκßμια Ýκαναν τη 10ετßα απü τα μÝσα του 1830 ως τα μÝσα του 1840 τη πιο γüνιμη περßοδü του. ¸γραψε για σειρÜ θεμÜτων, χωρßς ποτÝ να ενστερνιστεß σταθερÝς φιλοσοφικÝς αρχÝς, αλλ' αναπτýσσοντας ορισμÝνες ιδÝες üπως η ατομικüτητα, η ελευθερßα, η ικανüτητα της ανθρωπüτητας να συνειδητοποιÞσει σχεδüν οτιδÞποτε κι η σχÝση μεταξý της ψυχÞς και του γýρω κüσμου. Η Φýση του Þτανε πιüτερο φιλοσοφικÞ παρÜ νατουραλιστικÞ: "ΦιλοσοφικÜ, το σýμπαν αποτελεßται απü τη Φýση και τη ΨυχÞ". Εßναι απü τις πολλÝς προσωπικüτητες που υιοθετÞσανε πιο πανθεúστικÞ προσÝγγιση απορρßπτοντας τις απüψεις, του Θεοý ως ξεχωριστοý απü τον κüσμο.  ΠαραμÝνει μεταξý των ακρογωνιαßων λßθων του αμερικανικοý ρομαντικοý κινÞματος και το Ýργο του Ýχει επηρεÜσει σε μεγÜλο βαθμü τους στοχαστÝς, συγγραφεßς και ποιητÝς που τον ακολοýθησαν. ¸γραψε: "Σ' üλες τις διαλÝξεις μου, Ýχω διδÜξει Ýνα δüγμα, δηλαδÞ, την απεραντοσýνη του ιδιþτη". Εßναι επßσης γνωστüς ως μÝντορας και φßλος του Henry David Thoreau, ενüς συναδÝλφου του Υπερβατικοý.


_________________
 *
Υπερβατισμüς εßναι φιλοσοφικü κßνημα που αναπτýχθηκε στα τÝλη της 10ετßας του 1820 στις ανατολικÝς ΗΠΑ. Ξεκßνησε ως αντßδραση στον ιντελεκτουαλισμü και πνευματισμü της τüτε εποχÞς. Ο Υπερβατισμüς ξεπÞδησε απü τον αγγλικü και γερμανικü ρομαντισμü, τον σκεπτικισμü του ΝτÝηβιντ Χιουμ και τη φιλοσοφßα του ΙμμÜνουελ Καντ. Επßσης επηρεÜστηκε απü ινδουιστικÜ κεßμενα φιλοσοφßας. Το βασικü χαρακτηριστικü του εßναι πßστη στη καλοσýνη του ανθρþπου και της φýσης. Οι υπερβατιστÝς πιστεýουνε πως η κοινωνßα κι οι θεσμοß της διαφθεßρουνε την αγνüτητα του ατüμου. Πιστεýουν ως εκ τοýτου πως οι Üνθρωποι εßναι καλýτεροι üταν εßναι αυτÜρκεις κι ανεξÜρτητοι.
  Ως νοησιαρχßα αποδßδεται στα ελλ. λατ. üρος intellectualismus (απü το intellectus=νους). Σημαßνει κυριαρχßα, προτεραιüτητα του νου, της νüησης Ýναντι των Üλλων αρχþν Þ στοιχεßων που καθορßζουνε στην ουσßα τον κüσμο, τη γνþση, τον ψυχικü και πρακτικü βßο. ΕιδικÜ στην οντολογßα, ως νοησιαρχικÞ χαρακτηρßζεται κÜθε φιλοσοφικÞ στÜση που θεωρεß τον νου ως ουσßα και 1η αρχÞ των üντων κατÜ συνÝπεια υποστηρßζει üτι ο υλικüς κüσμος εßναι αναγþγιμος σε νοητικÜ στοιχεßα (ιδÝες, απüλυτες αλÞθειες). Η νοησιαρχßα δßδοντας προτεραιüτητα στο νου, εßναι σε ριζικÞ αντßθεση με βολουνταρισμü που θεωρεß τη βοýληση κυρßαρχο στοιχεßο πραγματικüτητας.
  Στην ακραßα εκδοχÞ της -üπως αυτÞ, π.χ., που υποστÞριξε ο ΛÜιμπνιτς και μετÜ εκπρüσωποι του γερμανικοý ιδεαλισμοý- η θÝση αυτÞ ταυτßζει απüλυτα το εßναι με το νοεßν. Σε μετριοπαθÝστερη εκδοχÞ -üπως αυτÞ, π.χ., που διατυπþθηκε απü τον ΚαρτÝσιο- η νüηση (res cogitans) διαφÝρει ως προς την ουσßα της απü τον υλικü κüσμο (res extensa) αλλÜ η res cogitans νοεß τη res extensa) κι Ýχει δυνατüτητα ν' αποκτÞσει πλÞρη κι ακριβÞ εικüνα της. Στη ριζικÞ αντßθεση με το βολουνταρισμü, η νοησιαρχßα υποστηρßζει üτι η πραγματικüτητα ως προς το βαθýτερο εßναι της κι αιτßα της εßναι νους Þ λüγος κι üχι βοýληση. Στη ψυχολογßα, η νοησιαρχßα υποστηρßζει τη προτεραιüτητα της νüησης Ýναντι των Üλλων ψυχικþν ιδιοτÞτων εßτε απü την Üποψη üτι αυτÞ καθορßζει την ουσßα της ευδαιμονßας (ΑριστοτÝλης, ΘωμÜς ο ΑκινÜτης) εßτε εσφαλμÝνα üτι ψυχικÝς λειτουργßες -βοýληση, συναßσθημα κ.α.- μποροýν ν' αναχθοýν σε νοητικÝς γιατß εßναι συγκεχυμÝνα νοητικÜ φαινüμενα Þ αποτελÝσματα νοητικþν φαινομÝνων εßτε γιατß εßναι μεν μη αναγþγιμα αλλÜ δευτερεýουσας σημασßας.
---------------------------------



     ΓεννÞθηκε στο Νιοýμπερι της ΜασαχουσÝτης στις 25 ΜÜη 1803, απü τη Ρουθ ΧÜσκινς και τον αιδεσιμüτατο Γουßλιαμ ¸μερσον,  Ουνιταριανü υπουργü. ΠÞρε τ' üνομÜ του απü τον αδελφü της μητÝρας του Ralph και τη προγιαγιÜ του πατÝρα του Rebecca Waldo. Ο Ralph Waldo Þτανε 2ος απü τους 5 γιους που επÝζησαν στην ενηλικßωση. Οι Üλλοι Þταν ο Γουßλιαμ, ο ¸ντουαρντ, ο Ρüμπερτ Μποýλκλεû κι ο Καρλ, 3 Üλλα παιδιÜ -η Phoebe, ο John Clarke κι η Mary Caroline- πÝθαναν σε παιδικÞ ηλικßα. ¹ταν αγγλικÞς καταγωγÞς κι η οικογÝνειÜ του βρισκüτανε στη ΝÝα Αγγλßα απü τη πρþιμη αποικιακÞ περßοδο, με τον ¸μερσον να 'ναι απüγονος 7ης γενιÜς ταξιδευτþν του Mayflower  των John Howland κι Elizabeth Tilley μÝσω της κüρης τους Hope. Ο πατÝρας του πÝθανε απü καρκßνο του στομÜχου στις 12 ΜÜη 1811, λιγüτερο απü 2 βδομÜδες πριν απü τα 8α γενÝθλιÜ του.
     ΑνατρÜφηκε απ' τη μητÝρα του, με τη βοÞθεια των Üλλων γυναικþν της οικογÝνειας. Η θεßα του, Mary Moody Emerson, ειδικüτερα, εßχε βαθειÜ επßδραση πÜνω του. ¸ζησε με την οικογÝνεια και διατÞρησε μια συνεχÞ αλληλογραφßα με τον ¸μερσον μÝχρι το θÜνατü της το 1863.
Η επßσημη εκπαßδευση του ¸μερσον ξεκßνησε στο Boston Latin School το 1812, üταν Þταν εννÝα ετþν. Τον Οκτþβρη του 1817, στα 14, πÞγε στο ΚολλÝγιο ΧÜρβαρντ πρωτοετÞς αγγελιοφüρος για τον πρüεδρο, απαιτþντας απü τον ¸μερσον να φÝρει παραβατικοýς φοιτητÝς και να στεßλει μηνýματα στη σχολÞ. Στα μÝσα του πριν Ýτους του, Üρχισε να κρατÜ μια λßστα βιβλßων που 'χε διαβÜσει και ξεκßνησε ημερολüγιο σε σειρÜ απü σημειωματÜρια που θα ονομÜζονταν Wide World.
     ΠÞρε εξωτερικÝς δουλειÝς για να καλýψει τα σχολικÜ του Ýξοδα, μεταξý Üλλων ως σερβιτüρος για το Junior Commons κι ως περιστασιακüς δÜσκαλος που εργαζüταν με τον θεßο του Samuel και τη θεßα Sarah Ripley στο Waltham της ΜασαχουσÝτης. ΜÝχρι το τελευταßο Ýτος, αποφÜσισε να πÜει με το μεσαßο του üνομα, Waldo. ¹ταν ο ποιητÞς της τÜξης. ¼πως συνηθιζüταν, παρουσßασε Ýνα ποßημα τη MÝρα ΤÜξης ΧÜρβαρντ, Ýνα μÞνα πριν απü την επßσημη αποφοßτησÞ του στις 29 Αυγοýστου 1821, üταν Þταν 18 ετþν. Δεν ξεχþρισε σα φοιτητÞς κι αποφοßτησε ακριβþς στη μÝση της τÜξης των 59 ατüμων. Στις αρχÝς της 10ετßας του 1820, Þτανε δÜσκαλος στο Σχολεßο ΝÝων Κυριþν (που διοικοýνταν απü τον αδελφü του Γουßλιαμ). Στη συνÝχεια πÝρασε 2 Ýτη ζþντας σε καλýβα στο τμÞμα Canterbury του Roxbury της ΜασαχουσÝτης, üπου Ýγραψε και μελÝτησε τη φýση. Προς τιμÞ του, αυτÞ η περιοχÞ ονομÜζεται τþρα Schoolmaster Hill στο Franklin Park της Βοστþνης.


                                          ΠιτσιρÞς με τη μαμÜ του

     Το 1826, πÝρασε με κακÞ υγεßα και πÞγε ν' αναζητÞσει θερμüτερο κλßμα. ΑρχικÜ πÞγε στο ΤσÜρλεστον της Νüτιας Καρολßνας, αλλÜ διαπßστωσε πως ο καιρüς Þταν ακüμα πολý κρýος. ¸πειτα πÞγε νοτιüτερα στον ¢γιο Αυγουστßνο της Φλüριντα, Ýκανε μεγÜλους περιπÜτους στη παραλßα κι Üρχισε να γρÜφει ποßηση. Ενþ στον ¢γιο Αυγουστßνο γνþρισε τον πρßγκηπα Achille Murat, ανιψιü του ΒοναπÜρτη. Ο ΜουρÜτ Þτανε 2 Ýτη μεγαλýτερüς του. Γßνανε καλοß φßλοι κι απολÜμβαναν ο Ýνας τη παρÝα του Üλλου. Οι δυο τους ασχολÞθηκαν με διαφωτιστικÝς συζητÞσεις για τη θρησκεßα, τη κοινωνßα, τη φιλοσοφßα και τη κυβÝρνηση. Ο ¸μερσον τονε θεωροýσε σημαντικÞ προσωπικüτητα στη πνευματικÞ του εκπαßδευση. Ενþ βρισκüτανε στον ¢γιο Αυγουστßνο, εßχε τη 1η επαφÞ με τη δουλεßα. ΚÜποια στιγμÞ, παρακολοýθησε συνÜθροιση της ΒιβλικÞς Εταιρßας ενþ γινüταν δημοπρασßα σκλÜβων Ýξω στην αυλÞ. ¸γραψε: "Το Ýνα αυτß Üκουγε λοιπüν τα νÝα της μεγÜλης χαρÜς, ενþ το Üλλο διασκÝδαζε με το: Πηγαßνετε, κýριοι, πηγαßνετε!"
     ΜετÜ το ΧÜρβαρντ, βοÞθησε τον αδελφü του Γουßλιαμ σε σχολεßο για νεαρÝς κυρßες που ιδρýθηκε στο σπßτι της μητÝρας τους, αφοý εßχε ιδρýσει το δικü του σχολεßο στο ΤσÝλμσφορντ της ΜασαχουσÝτης. ¼ταν ο αδελφüς του πÞγε στο ΓκÝτινγκεν για να σπουδÜσει νομικÜ στα μÝσα του 1824, ο Ραλφ Ýκλεισε τη σχολÞ, αλλÜ συνÝχισε να διδÜσκει στο Καßιμπριτζ της ΜασαχουσÝτης μÝχρι αρχÝς 1825. ¸γινε δεκτüς στη ΘεολογικÞ ΣχολÞ ΧÜρβαρντ τÝλη του 1824 κι εισÞχθη στο PBK το 1828. Ο αδελφüς του, ¸ντουαρντ, 2 Ýτη νεüτερος, εισÞλθε στο γραφεßο του δικηγüρου ΝτÜνιελ ΓουÝμπστερ, αφοý αποφοßτησε απü το ΧÜρβαρντ 1ος στη τÜξη. Η σωματικÞ υγεßα του ¸ντουαρντ Üρχισε να επιδεινþνεται και σýντομα υπÝστη και ψυχικÞ κατÜρρευση. ΜεταφÝρθηκε στο Üσυλο McLean τον Ιοýνιο του 1828 σε ηλικßα 25 ετþν. Αν κι ανÝκτησε τη ψυχικÞ του ισορροπßα, πÝθανε το 1834, προφανþς απü μακροχρüνια φυματßωση. ¸νας Üλλος απü τους λαμπροýς και πολλÜ υποσχüμενους νεüτερους αδελφοýς του ¸μερσον, ο Τσαρλς, γεννημÝνος το 1808, πÝθανε το 1836, επßσης απü φυματßωση, καθιστþντας τον το 3ο νεαρü Üτομο στον εσþτατο κýκλο των ¸μερσον που πÝθανε σε λßγα Ýτη.
     Ο Ραλφ γνþρισε τη 1η του σýζυγο, ¸λεν Λουßζα ΤÜκερ, στο Κüνκορντ του Νιου ΧÜμσαúρ, Χριστοýγεννα του 1827 και τη παντρεýτηκε üταν Þτανε 18 2 Ýτη μετÜ. Το ζεýγος μετακüμισε στη Βοστþνη, με τη μητÝρα του Emerson,  που πÞγε  μαζß τους για να βοηθÞσει στη φροντßδα της Ellen, που Þταν Þδη Üρρωστη με φυματßωση. Λιγüτερο απü 2 Ýτη μετÜ, στις 8 ΦλεβÜρη 1831, η ¸λεν πÝθανε, στα 20 αφοý εßπε τα τελευταßα της λüγια, "Δεν Ýχω ξεχÜσει την ειρÞνη και τη χαρÜ". Ο Ραλφ επηρεÜστηκε Ýντονα απ' το θÜνατü της κι επισκεπτüτανε καθημερινÜ το τÜφο της στο Ρüξμπερι. Σε μια καταχþρηση ημερολογßου με ημερομηνßα 29 ΜÜρτη 1832, Ýγραψε: "ΕπισκÝφθηκα τον τÜφο της ¸λεν κι Üνοιξα το φÝρετρο".
     Η Δεýτερη Εκκλησßα της Βοστþνης τονε κÜλεσε να υπηρετÞσει ως κατþτερος πÜστορÜς της και χειροτονÞθηκε στις 11 ΓενÜρη 1829. Ο αρχικüς μισθüς του Þταν 1,200 $ ετησßως (ισοδýναμο με 34,335 $ το 2023), αυξÜνοντας σε 1,400 $ τον Ιοýλιο, αλλÜ με τον εκκλησιαστικü του ρüλο ανÝλαβε Üλλες ευθýνες: Þταν ο εφημÝριος του νομοθετικοý σþματος της ΜασαχουσÝτης και μÝλος της ΣχολικÞς ΕπιτροπÞς Βοστþνης. Οι εκκλησιαστικÝς του δραστηριüτητες τον κρÜτησαν απασχολημÝνο, αν και στη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου κι αντιμετωπßζοντας τον επικεßμενο θÜνατο της συζýγου του, Üρχισε να αμφιβÜλλει για τις πεποιθÞσεις του.



     ΜετÜ το θÜνατο της συζýγου, Üρχισε να διαφωνεß με τις μεθüδους της εκκλησßας, γρÜφοντας στο ημερολüγιü του τον Ιοýνιο του 1832: "ΜερικÝς φορÝς σκÝφτηκα üτι, για να 'μαι καλüς διÜκονος, Þταν απαραßτητο να εγκαταλεßψω τη διακονßα. Το επÜγγελμα εßναι απαρχαιωμÝνο. Σε αλλαγμÝνη εποχÞ, λατρεýουμε στις νεκρÝς μορφÝς των προγüνων μας". Οι διαφωνßες με τους αξιωματοýχους της εκκλησßας σχετικÜ με τη διαχεßριση της υπηρεσßας της Κοινωνßας κι οι αμφιβολßες σχετικÜ με τη δημüσια προσευχÞ οδÞγησαν τελικÜ στη παραßτηση το 1832. ¼πως Ýγραψε: "Αυτüς ο τρüπος μνÞμης του Χριστοý δεν μου ταιριÜζει. Αυτüς εßναι αρκετüς λüγος για που πρÝπει να την εγκαταλεßψω". ¼πως Ýχει επισημÜνει Ýνας μελετητÞς του Emerson, "ΠροσβÜλλοντας το αξιοπρεπÝς μαýρο του πÜστορα, Þταν ελεýθερος να επιλÝξει το φüρεμα του λÝκτορα και του δασκÜλου, του στοχαστÞ που δεν περιορßζεται στα üρια ενüς θεσμοý Þ μιας παρÜδοσης".
     Ο ¸μερσον περιüδευσε στην Ευρþπη το 1833 και μετÜ Ýγραψε για τα ταξßδια του στα αγγλικÜ Traits (1856). ¸φυγε με το μπρßκι Jasper τα ΧριστοýγÝννα του 1832, πλÝοντας στη ΜÜλτα. Στη διÜρκεια του ευρωπαúκοý ταξιδιοý, πÝρασε αρκετοýς μÞνες στην Ιταλßα, επισκεπτüμενος τη Ρþμη, τη Φλωρεντßα και τη Βενετßα, μεταξý Üλλων πüλεων. ¼ταν Þταν στη Ρþμη, συναντÞθηκε με τον John Stuart Mill, που του 'δωσε συστατικÞ επιστολÞ να συναντÞσει τον Thomas Carlyle. ΠÞγε στην Ελβετßα κι Ýπρεπε να συρθεß απü συνεπιβÜτες για να επισκεφθεß το σπßτι του Βολταßρου στο Ferney,διαμαρτυρüμενος σ' üλη τη διαδρομÞ για την αναξιüτητα της μνÞμης του. Στη συνÝχεια πÞγε στο Παρßσι, θορυβþδη σýγχρονη ΝÝα Υüρκη ενüς τüπου, üπου επισκÝφθηκε τον Jardin des Plantes. ΣυγκινÞθηκε πολý απü την οργÜνωση των φυτþν βÜσει συστÞματος ταξινüμησης του Jussieu και τον τρüπο που üλ' αυτÜ τα αντικεßμενα σχετßζονταν και συνδÝονταν. ¼πως λÝει ο Robert D. Richardson, "η στιγμÞ της ενüρασης του Emerson για τη διασýνδεση των πραγμÜτων στον Jardin des Plantes Þταν μια στιγμÞ σχεδüν οραματικÞς Ýντασης που τον Ýστρεψε μακρυÜ απü τη θεολογßα και προς την επιστÞμη".
     Προχωρþντας βüρεια στην Αγγλßα, συνÜντησε τους Γουßλιαμ Γουüρντσγουορθ, ΣÜμιουελ ΤÝιλορ Κüλριτζ και Τüμας ΚαρλÜιλ. Ο Carlyle ειδικüτερα Þταν ισχυρÞ επιρροÞ πÜνω του. Ο ¸μερσον αργüτερα υπηρÝτησε ως ανεπßσημος λογοτεχνικüς πρÜκτορας στις ΗΠΑ για τον ΚαρλÜιλ και τον ΜÜρτη του 1835 προσπÜθησε να τονε πεßσει να 'ρθει στις ΗΠΑ να δþσει διαλÝξεις. Οι δýο διατÞρησαν αλληλογραφßα μÝχρι το θÜνατο του Carlyle το 1881.
     Ο ¸μερσον επÝστρεψε στις ΗΠΑ στις 9 Οκτþβρη 1833 κι Ýζησε με τη μητÝρα του στο Νιοýτον της ΜασαχουσÝτης. Τον Οκτþβρη του 1834, μετακüμισε στο Κüνκορντ της ΜασαχουσÝτης για να ζÞσει με τον πατριü του, Δρ ¸ζρα Ρßπλεú, σε αυτü που αργüτερα ονομÜστηκε The Old Manse. ΔεδομÝνου του εκκολαπτüμενου κινÞματος Lyceum, που παρεßχε διαλÝξεις για κÜθε εßδους θÝματα, εßδε πιθανÞ σταδιοδρομßα ως λÝκτορας. Στις 5 ΝοÝμβρη 1833, Ýκανε τη 1η απü τις περßπου 1.500 διαλÝξεις, Οι χρÞσεις της φυσικÞς ιστορßας, στη Βοστþνη. ΑυτÞ Þταν εκτεταμÝνη περιγραφÞ της εμπειρßας του στο Παρßσι. Σ' αυτÞ τη διÜλεξη, εξÝθεσε μερικÝς απ' τις σημαντικÝς πεποιθÞσεις κι ιδÝες που θ' αναπτýξει μετÜ στο 1ο δημοσιευμÝνο δοκßμιü του, Nature:

   "Η φýση εßναι γλþσσα και κÜθε νÝο γεγονüς που μαθαßνει κανεßς εßναι μια νÝα λÝξη. ΑλλÜ δεν εßναι μια γλþσσα κομματιασμÝνη και νεκρÞ στο λεξικü, αλλÜ η γλþσσα που συντßθεται σε μια πιο σημαντικÞ και καθολικÞ Ýννοια. ΘÝλω να μÜθω αυτÞ τη γλþσσα, üχι για να μÜθω νÝα γραμματικÞ, αλλÜ να διαβÜσω το μεγÜλο βιβλßο που 'ναι γραμμÝνο σ' αυτÞ τη γλþσσα".



     Στις 24 ΓενÜρη 1835, Ýγραψε επιστολÞ στη Λßντια ΤζÜκσον προτεßνοντας γÜμο. Η αποδοχÞ της Ýφτασε σ' αυτüν μÝσω ταχυδρομεßου στις 28. Τον Ιοýλιο του 1835, αγüρασε σπßτι στο Cambridge and Concord Turnpike στο Concord της ΜασαχουσÝτης, που ονüμασε Bush. εßναι πλÝον ανοιχτü στο κοινü ως Ralph Waldo Emerson House. ¸γινε γρÞγορα απ' τους κορυφαßους πολßτες της πüλης. ¸δωσε διÜλεξη για τον εορτασμü της 200ης επετεßου της πüλης Concord στις 12 ΣεπτÝμβρη 1835. 2 μÝρες μετÜ, παντρεýτηκε τη ΤζÜκσον στη γενÝτειρÜ της, το Πλýμουθ της ΜασαχουσÝτης και μετακüμισε στο νÝο σπßτι στο Κüνκορντ μαζß με τη μητÝρα του τις 15 ΣεπτÝμβρη.
     Ο ¸μερσον Üλλαξε γρÞγορα το üνομα της συζýγου του σε Λßντιαν και την αποκαλοýσε Κουßνι και μερικÝς φορÝς Ασßα και κεßνη τον αποκαλοýσε κýριο ¸μερσον. Τα παιδιÜ τους Þταν ο Waldo, η Ellen, η Edith κι ο Edward. Ο Edward Þτανε πατÝρας του Raymond Emerson. Η ¸λεν πÞρε το üνομÜ της απü τη 1η του σýζυγο, μετÜ απü πρüταση της Λßντιαν. ΠροσÝλαβε τη Sophia Foord για να εκπαιδεýσει τα παιδιÜ του. ¹τανε φτωχüς üταν Þτανε στο ΧÜρβαρντ, αλλÜ μετÜ Þτανε σε θÝση να στηρßξει την οικογÝνειÜ του για μεγÜλο μÝρος της ζωÞς του. Κληρονüμησε δßκαιο χρηματικü ποσü μετÜ το θÜνατο της 1ης συζýγου, αν κι Ýπρεπε να καταθÝσει αγωγÞ εναντßον της οικογÝνειας Tucker το 1836 για να το πÜρει. ¸λαβε 11.600 $ το ΜÜη του 1834 (ισοδýναμα με 354.032 $ το 2023) κι Üλλα 11.674,49 $ τον Ιοýλιο του 1837 (ισοδýναμα με 314.374 $ το 2023). Το 1834, θεþρησε üτι εßχε εισüδημα 1.200 δολαρßων ετησßως απü την αρχικÞ πληρωμÞ της περιουσßας, ισοδýναμο μ' αυτü που 'χε κερδßσει ως πÜστορας.
     Στις 8 ΣεπτÝμβρη 1836, τη μÝρα πριν τη δημοσßευση του Nature, συναντÞθηκε με τον ΦρÝντερικ ΧÝνρι ΧÝτζ, τον Τζορτζ Ποýτναμ και τον Τζορτζ Ρßπλεú να προγραμματßσουνε περιοδικÝς συγκεντρþσεις Üλλων ομοúδεατþν διανοουμÝνων. ΑυτÞ Þταν η αρχÞ της ΥπερβατικÞς ΛÝσχης, που χρησßμευσε ως κÝντρο για το κßνημα. Η 1η επßσημη συνεδρßασÞ της πραγματοποιÞθηκε στις 19 ΣεπτÝμβρη 1836. Τη 1η ΣεπτÝμβρη 1837, οι γυναßκες παρακολουθÞσανε 1η φορÜ συνÜντηση της ΥπερβατικÞς ΛÝσχης. Ο ¸μερσον κÜλεσε τη ΜÜργκαρετ Φοýλερ, την Ελßζαμπεθ Χüαρ και τη ΣÜρα Ρßπλεú για δεßπνο στο σπßτι του πριν απü τη συνÜντηση για να διασφαλßσει üτι θα Þταν παροýσες στη βραδινÞ συγκÝντρωση. Ο Φοýλερ θ' αποδεικνυüτανε σημαντικÞ φιγοýρα στον Υπερβατικü.
     ¸στειλε ανþνυμα το 1ο του δοκßμιο, Nature, στον James Munroe and Company για να δημοσιευθεß στις 9 ΣεπτÝμβρη 1836. ¸ν Ýτος μετÜ, στις 31 Αυγοýστου 1837, εκφþνησε τη πλÝον διÜσημη ομιλßα του Phi Beta Kappa, The American Scholar, τüτε με τßτλο An Oration, Delivered before the Phi Beta Kappa Society at Cambridge. ΜετονομÜστηκε σε συλλογÞ δοκιμßων (που περιελÜμβανε τη πρþην γενικÞ Ýκδοση του Nature) το 1849. Οι φßλοι τονε παρüτρυναν να δημοσιεýσει την ομιλßα και το 'κανε με δικÜ του Ýξοδα, σ' Ýκδοση 500 αντιτýπων, που εξαντλÞθηκε σ' Ýνα μÞνα. Στην ομιλßα του, κÞρυξε λογοτεχνικÞ ανεξαρτησßα στις ΗΠΑ και προÝτρεψε τους Αμερικανοýς να δημιουργÞσουνε δικü τους στυλ γραφÞς, απαλλαγμÝνο απü την Ευρþπη. Ο ΤζÝιμς ΡÜσελ Λüουελ, που Þτανε φοιτητÞς στο ΧÜρβαρντ εκεßνη την εποχÞ, το αποκÜλεσε "γεγονüς χωρßς προηγοýμενο παρÜλληλο στα λογοτεχνικÜ μας χρονικÜ". ¸ν Üλλο μÝλος του ακροατηρßου, ο αιδεσιμüτατος John Pierce, το αποκÜλεσε "φαινομενικÜ ασυνÜρτητη κι ακατανüητη ομιλßα".
     Το 1837, ο ¸μερσον Ýγινε φßλος με τον Henry David Thoreau. Αν και πιθανüτατα εßχανε συναντηθεß Þδη απü το 1835, το φθινüπωρο του 1837, τονε ρþτησε: "ΚρατÜς ημερολüγιο";. Η ερþτηση συνÝχισε ν' αποτελεß δια βßου Ýμπνευση για τον Thoreau. Το περιοδικü του ¸μερσον δημοσιεýθηκε σε 16 μεγÜλους τüμους, στην οριστικÞ Ýκδοση του Harvard University Press που εκδüθηκε μεταξý 1960 και 1982. Μερικοß μελετητÝς θεωροýν üτι το περιοδικü εßναι το βασικü λογοτεχνικü Ýργο του Emerson. Τον ΜÜρτη του 1837, Ýδωσε σειρÜ διαλÝξεων για τη φιλοσοφßα της ιστορßας στον Τεκτονικü Ναü Βοστþνης. ΑυτÞ Þταν η 1η φορÜ που διαχειρßστηκε σειρÜ διαλÝξεων μüνος κι Þταν η αρχÞ της καρριÝρας ως λÝκτορας. Τα κÝρδη απ' αυτÞ τη σειρÜ διαλÝξεων Þτανε πολý μεγαλýτερα απü ü,τι üταν πληρþθηκε απ' οργανισμü για να μιλÞσει και συνÝχισε να διαχειρßζεται τις δικÝς του διαλÝξεις συχνÜ καθ' üλη τη διÜρκεια της ζωÞς του. ΤελικÜ Ýδινε ως κι 80 διαλÝξεις το Ýτος, ταξιδεýοντας στις βüρειες ΗΠΑ μÝχρι το Σαιντ Λοýις, το Ντε Μüιν, τη ΜινεÜπολη και τη Καλιφüρνια.



    Στις 15 Ιουλßου 1838, προσκλÞθηκε στο Divinity Hall, Harvard Divinity School, για να εκφωνÞσει την ομιλßα αποφοßτησης του σχολεßου, που Ýγινε γνωστÞ ως Διεýθυνση ΘεολογικÞς ΣχολÞς. Ο ¸μερσον απÝρριψε τα βιβλικÜ θαýματα και διακÞρυξε üτι, ενþ ο Ιησοýς Þταν Ýνας μεγÜλος Üνθρωπος, δεν Þτανε Θεüς: ο ιστορικüς Χριστιανισμüς, εßπε, εßχε μετατρÝψει τον Ιησοý σε ημßθεο, üπως οι Ανατολικοß Þ οι ¸λληνες θα περιÝγραφαν τον ¼σιρι Þ τον Απüλλωνα. Τα σχüλιÜ του εξοργßσανε το κατεστημÝνο και τη γενικÞ προτεσταντικÞ κοινüτητα. ΚαταγγÝλθηκε ως Üθεος και δηλητηριαστÞς του μυαλοý των νÝων. ΠαρÜ το βρυχηθμü των επικριτþν, δεν απÜντησε, αφÞνοντας Üλλους να τον υπερασπιστοýνε. Δε προσκλÞθηκε ξανÜ να μιλÞσει στο ΧÜρβαρντ για 30 Ýτη.
     Η ομÜδα Transcendental Üρχισε να εκδßδει το εμβληματικü περιοδικü της, The Dial, Ιοýλιο του 1840. ΣχεδιÜσανε το περιοδικü Þδη απ' τον Οκτþβρη του 1839, αλλÜ δεν Üρχισαν να εργÜζονται σ' αυτü μÝχρι τη 1η βδομÜδα του 1840. Ο ενωτικüς υπουργüς George Ripley Þταν ο διευθýνων συντÜκτης. Η ΜÜργκαρετ Φοýλερ Þταν η 1η συντÜκτρια αφοý προσεγγßστηκε απü τον ¸μερσον ενþ αρκετοß Üλλοι εßχαν αρνηθεß το ρüλο. Η Fuller παρÝμεινε για περßπου 2 Ýτη, üταν ανÝλαβε ο Emerson, χρησιμοποιþντας το να προωθÞσει ταλαντοýχους νÝους συγγραφεßς, συμπεριλαμβανομÝνων των Ellery Channing και Thoreau. Το 1841 δημοσßευσε τα Δοκßμια, το 2ο βιβλßο του, που περιλÜμβανε το διÜσημο δοκßμιο Αυτοδυναμßα. Η θεßα του το αποκÜλεσε παρÜξενο συνονθýλευμα αθεúσμοý και ψευδοýς ανεξαρτησßας, αλλÜ κÝρδισε ευνοúκÝς κριτικÝς στο Λονδßνο και το Παρßσι. Αυτü το βιβλßο κι η δημοφιλÞς υποδοχÞ του, πιüτερο απ' οποιαδÞποτε απ' τις συνεισφορÝς του μÝχρι σÞμερα, Ýθεσε τις βÜσεις για τη διεθνÞ φÞμη του.
ΓενÜρη του 1842 ο 1ος γιος του, Waldo, πÝθανε απ' οστρακιÜ. Ο ¸μερσον Ýγραψε για τη θλßψη του στο ποßημα Threnody (Γιατß αυτÞ η απþλεια εßναι αληθινüς θÜνατος) και στο δοκßμιο Εμπειρßα. Τον ßδιο μÞνα, γεννÞθηκε ο William James κι ο Emerson συμφþνησε να 'ναι ο νονüς του.
     Ο Bronson Alcott ανακοßνωσε τα σχÝδιÜ του ΝοÝμβρη του 1842 να βρει αγρüκτημα 100 στρεμμÜτων σ' Üριστη κατÜσταση με καλÜ κτßρια, καλü οπωρþνα κι εδÜφη. Ο Charles Lane αγüρασε Ýνα αγρüκτημα 90 στρεμμÜτων (36 εκτÜρια) στο ΧÜρβαρντ το ΜÜη του 1843 για αυτü που θα γινüτανε Fruitlands, κοινüτητα βασισμÝνη σε ουτοπικÜ ιδεþδη εμπνευσμÝνα εν μÝρει απü τον υπερβατισμü. Το αγρüκτημα θα λειτουργοýσε με βÜση κοινοτικÞ προσπÜθεια, χωρßς να χρησιμοποιεß ζþα για εργασßα. Οι συμμετÝχοντες δε τρþγανε κρÝας και δε χρησιμοποιοýσαν μαλλß Þ δÝρμα. Ο ¸μερσον εßπε üτι Ýνιωθε λυπημÝνος στη καρδιÜ που δεν συμμετεßχε ο ßδιος. Ακüμα κι Ýτσι, δεν Ýνιωθε üτι το Fruitlands θα Þταν επιτυχßα. Ολüκληρο το δüγμα τους εßναι πνευματικü, αλλÜ πÜντα τελειþνουν λÝγοντας: Δþστε μας πολλÞ γη και χρÞματα. Ακüμη κι ο Alcott παραδÝχτηκε üτι δεν Þταν προετοιμασμÝνος για τη δυσκολßα στη λειτουργßα του Fruitlands. "Κανεßς απü μÜς δεν Þταν Ýτοιμος να πραγματοποιÞσει πρακτικÜ την ιδανικÞ ζωÞ που ονειρευüμασταν. ¸τσι καταρρεýσαμε", Ýγραψε. ΜετÜ την αποτυχßα του, ο ¸μερσον βοÞθησε να αγορÜσει Ýνα αγρüκτημα για την οικογÝνεια του ¢λκοτ στο Κüνκορντ που ο ¢λκοτ ονüμασε Hillside. Το ΚαντρÜν σταμÜτησε να εκδßδεται τον Απρßλη του 1844. Ο Horace Greeley το ανÝφερε ως το τÝλος του πιο πρωτüτυπου και στοχαστικοý περιοδικοý που εκδüθηκε ποτÝ σ' αυτÞ τη χþρα. Το 1844, ο ¸μερσον δημοσßευσε τη 2η συλλογÞ δοκιμßων του, Δοκßμια: Δεýτερη ΣειρÜ. ΑυτÞ η συλλογÞ περιελÜμβανε Ο ποιητÞς, Εμπειρßα, Δþρα κι 1 δοκßμιο με τßτλο Φýση, διαφορετικü Ýργο απü το ομþνυμο δοκßμιο του 1836.

     Ο ¸μερσον Ýβγαζε τα προς το ζην ως δημοφιλÞς λÝκτορας στη ΝÝα Αγγλßα και σε μεγÜλο μÝρος της υπüλοιπης χþρας. Εßχε αρχßσει να δßνει διαλÝξεις το 1833. ΜÝχρι τη 10ετßα του 1850 Ýδινε ως κι 80 διαλÝξεις ετησßως. Απευθýνθηκε στη Boston Society for the Diffusion of Useful Knowledge και στο Gloucester Lyceum, μεταξý Üλλων. Mßλησε για ευρεßα ποικιλßα θεμÜτων και πολλÜ απ' τα δοκßμιÜ του προÝκυψαν απü τις διαλÝξεις του. ΧρÝωνε μεταξý 10 και 50 δολαρßων για κÜθε εμφÜνιση, φÝρνοντÜς του ως και 2.000 $ σε τυπικÞ χειμερινÞ περßοδο διαλÝξεων. Αυτü Þτανe περισσüτερο απ' τα κÝρδη του απ' Üλλες πηγÝς. Σε λßγα Ýτη κÝρδισε ως κι 900 $ για σειρÜ 6 διαλÝξεων και σε Üλλη, για χειμερινÞ σειρÜ ομιλιþν στη Βοστþνη, κÝρδισε 1.600 $. ΤελικÜ Ýδωσε περßπου 1.500 διαλÝξεις στη διÜρκεια της ζωÞς του. Τα κÝρδη του του επÝτρεψαν να επεκτεßνει τη περιουσßα του, αγορÜζοντας 11 στρÝμματα (4,5 εκτÜρια) γης απü τη λßμνη Walden και μερικÜ ακüμη στρÝμματα σε γειτονικü πευκοδÜσος. ¸γραψε üτι Þταν ιδιοκτÞτης κι Üρχοντας νεροý, λßγο-πολý 14 στρεμμÜτων..
     Ο ¸μερσον εισÞχθη στην ινδικÞ φιλοσοφßα μÝσα απü τα Ýργα του ΓÜλλου φιλοσüφου Βßκτορ ΞÜδερφ. Το 1845, τα ημερολüγιÜ του δεßχνουν üτι διÜβαζε τη ΜπαγκαβÜτ Γκßτα και τα Δοκßμια του ΧÝνρι Τüμας Κüλμπρουκ για τις ΒÝδες. ΕπηρεÜστηκε Ýντονα απü τη ΒεδÜντα και μεγÜλο μÝρος της γραφÞς του Ýχει Ýντονες αποχρþσεις του μη δυúσμοý. ¸ν απ' τα σαφÝστερα παραδεßγματα αυτοý μπορεß να βρεθεß στο δοκßμιü του The Over-soul:

   "Ζοýμε διαδοχικÜ, διαιρεμÝνα, μερικÜ, σωματßδια. Εν τω μεταξý, μες στον Üνθρωπο βρßσκεται η ψυχÞ του συνüλου. τη σοφÞ σιωπÞ. η συμπαντικÞ ομορφιÜ, που με κÜθε μÝρος και σωματßδιο σχετßζεται εξßσου, το αιþνιο ΕΝΑ. Κι αυτÞ η βαθειÜ δýναμη που μÝσα της υπÜρχουμε και που ο μακαρισμüς εßναι üλος προσιτüς σε μας, δεν εßναι μüνο αυτÜρκης και τÝλειος σε κÜθε þρα, αλλÜ η πρÜξη της üρασης και το ορατü, ο βλÝπων και το θÝαμα, το υποκεßμενο και το αντικεßμενο, εßναι Ýνα. ΒλÝπουμε τον κüσμο κομμÜτι-κομμÜτι, üπως ο Þλιος, το φεγγÜρι, το ζþο, το δÝντρο. ΑλλÜ το σýνολο, που αυτÜ εßναι λαμπερÜ μÝρη, εßναι η ψυχÞ"

     Το κεντρικü μÞνυμα που Üντλησε απ' τις ασιατικÝς σπουδÝς του Þταν üτι ο σκοπüς της ζωÞς Þταν η πνευματικÞ μεταμüρφωση κι η Üμεση εμπειρßα της θεúκÞς δýναμης, εδþ και τþρα στη γη. Το 1847-48, περιüδευσε στις ΒρεττανικÝς ΝÞσους. ΕπισκÝφθηκε επßσης το Παρßσι μεταξý της ΓαλλικÞς ΕπανÜστασης του 1848 και των αιματηρþν ημερþν του Ιουνßου. ¼ταν Ýφτασε, εßδε τους κορμοýς των δÝντρων που εßχανε κοπεß για να σχηματßσουν οδοφρÜγματα στις ταραχÝς του ΦλεβÜρη. Στις 21 ΜÜη, στÜθηκε στο Champ de Mars εν μÝσω μαζικþν εορτασμþν για ομüνοια, ειρÞνη κι εργασßα. ¸γραψε στο ημερολüγιü του: "Στο τÝλος του Ýτους θα λÜβουμε υπüψη και θα δοýμε αν η ΕπανÜσταση Üξιζε τα δÝντρα". Το ταξßδι Üφησε σημαντικü αποτýπωμα στο μεταγενÝστερο Ýργο του. Το βιβλßο του 1856 English Traits βασßζεται σε μεγÜλο βαθμü σε παρατηρÞσεις που καταγρÜφονται στα ταξιδιωτικÜ ημερολüγια και σημειωματÜριÜ του. Αργüτερα εßδε τον Αμερικανικü Εμφýλιο Πüλεμο ως επανÜσταση που μοιραζüτανε κοινü Ýδαφος με τις ευρωπαúκÝς επαναστÜσεις του 1848. Σε ομιλßα του στο Κüνκορντ της ΜασαχουσÝτης στις 3 ΜÜη 1851, κατÞγγειλε τον νüμο περß φυγÜδων σκλÜβων:

   "Η πρÜξη του ΚογκρÝσου εßναι νüμος που ο καθεßς απü σÜς θα παραβιÜσει με τη 1η ευκαιρßα -νüμος που κανεßς Üνθρωπος δεν μπορεß να υπακοýσει, Þ να υποκινÞσει την υπακοÞ, χωρßς απþλεια αυτοσεβασμοý κι απþλεια του ονüματος του τζÝντλεμαν".

     Εκεßνο το καλοκαßρι, Ýγραψε στο ημερολüγιü του:

   "ΑυτÞ η βρþμικη θÝσπιση Ýγινε τον 19ο αι. απü ανθρþπους που μποροýσαν να διαβÜσουνε και να γρÜψουνε. Δεν θα υπακοýσω".


     ΦλεβÜρη του 1852 ο ¸μερσον, ο ΤζÝιμς Φρßμαν Κλαρκ κι ο Ουßλιαμ ΧÝνρι ΤσÜνινγκ επιμελÞθηκαν Ýκδοση των Ýργων και των επιστολþν της ΜÜργκαρετ Φοýλερ, που 'χε πεθÜνει το 1850. Μια βδομÜδα απ' το θÜνατü της, ο εκδüτης της στη ΝÝα Υüρκη, Horace Greeley, του πρüτεινε να προετοιμαστεß γρÞγορα βιογραφßα της, που θα ονομαζüταν Margaret & Her Friends, πριν το ενδιαφÝρον που που αυξÞθηκε απ' το θλιβερü θÜνατü της περÜσει. Δημοσιεýθηκε με τßτλο The Memoirs of Margaret Fuller Ossoli, Τα λüγια της λογοκρßθηκαν Ýντονα Þ ξαναγρÜφτηκαν. Οι 3 συντÜκτες δεν ανησυχοýσαν για την ακρßβεια. Πßστευαν üτι το ενδιαφÝρον του κοινοý για τη Φοýλερ Þτανε προσωρινü κι üτι δεν θα επιβßωνε ως ιστορικÞ προσωπικüτητα. Ακüμα κι Ýτσι, Þταν η βιογραφßα με τις καλýτερες πωλÞσεις της 10ετßας και πÝρασε απü 13 εκδüσεις πριν απü το τÝλος του αιþνα. Ο Whitman δημοσßευσε τη καινοτüμο ποιητικÞ συλλογÞ Leaves of Grass το 1855 κι Ýστειλε αντßγραφο στον Emerson για τη γνþμη του. Ο ¸μερσον απÜντησε θετικÜ, στÝλνοντας του κολακευτικÞ επιστολÞ 5 σελßδων ως απÜντηση. Η Ýγκριση του ¸μερσον βοÞθησε τη 1η Ýκδοση να προκαλÝσει σημαντικü ενδιαφÝρον κι Ýπεισε τον Whitman να εκδþσει 2η Ýκδοση λßγο μετÜ. ΑυτÞ η Ýκδοση παρÝθεσε μια φρÜση απü την επιστολÞ του Emerson, τυπωμÝνη σε φýλλα χρυσοý στο εξþφυλλο: "Χαιρετßζω την αρχÞ μιας μεγÜλης καρριÝρας". Ο ¸μερσον προσβλÞθηκε που αυτÞ η επιστολÞ δημοσιοποιÞθηκε κι αργüτερα Þτανε πιο επικριτικüς για το Ýργο.
     Το καλοκαßρι του 1858, ο ¸μερσον στρατοπÝδευσε στο Adirondacks μ' 9 Üλλους: Louis Agassiz, James Russell Lowell, John Holmes, Horatio Woodman, Ebenezer Rockwood Hoar, Jeffries Wyman, Estes Howe, Amos Binney & William James Stillman. ΠροσκεκλημÝνοι, αλλÜ δεν μπüρεσαν να κÜνουν το ταξßδι, Þταν οι Oliver Wendell Holmes, Henry Wadsworth Longfellow & Charles Eliot Norton, üλοι μÝλη του Saturday Club (Βοστþνη, ΜασαχουσÝτη). ΑυτÞ η κοινωνικÞ λÝσχη Þταν ως επß το πλεßστον λογοτεχνικÞ, με ιδιüτητα μÝλους, που συνεδρßαζε το τελευταßο ΣÜββατο του μÞνα στο Boston Parker House Hotel (Omni Parker House). Ο Stillman Þτανε ζωγρÜφος κι ιδρυτικüς συντÜκτης ενüς περιοδικοý τÝχνης που ονομÜζεται Crayon. ΓεννÞθηκε και μεγÜλωσε στο Schenectady που Þταν ακριβþς νüτια των βουνþν Adirondack. Αργüτερα ταξßδεψε εκεß για να ζωγραφßσει το τοπßο της ερημιÜς, να ψαρÝψει και να κυνηγÞσει. ΜοιρÜστηκε τις εμπειρßες του σ' αυτÞ την Ýρημο με τα μÝλη του Saturday Club, αυξÜνοντας το ενδιαφÝρον τους για αυτÞν την Üγνωστη περιοχÞ. Ο Lowell κι ο Stillman ηγηθÞκανε της προσπÜθειας να οργανωθεß ταξßδι στους Adirondacks. Ξεκßνησαν το ταξßδι τους στις 2 Αυγοýστου 1858, ταξιδεýοντας με τραßνο, ατμüπλοιο, Üμαξα και κανü. Η εßδηση πως αυτοß οι καλλιεργημÝνοι Üνθρωποι ζοýσανε σαν Σακ και Σιου στην Ýρημο εμφανßστηκε σε εφημερßδες σ' üλη τη χþρα. Αυτü Ýγινε γνωστü ως το στρατüπεδο των φιλοσüφων.



     Αυτü το γεγονüς Þταν ορüσημο στο πνευματικü κßνημα του 19ου αι., συνδÝοντας τη φýση με τη τÝχνη και τη λογοτεχνßα. Αν κι Ýχουνε πολλÜ γραφτεß εδþ και πολλÜ Ýτη απü μελετητÝς και βιογρÜφους της ζωÞς του, λßγα Ýχουνε γραφτεß γι' αυτü που 'χει γßνει γνωστü ως Στρατüπεδο Φιλοσüφων στο Follensbee Pond. Ωστüσο, το επικü ποßημÜ του Adirondac διαβÜζεται σαν ημερολüγιο καθημερινÞς λεπτομεροýς περιγραφÞς των περιπετειþν στην Ýρημο με τους συναδÝλφους του στη ΛÝσχη του ΣαββÜτου. ΑυτÞ η εκδρομÞ κατασκÞνωσης 2 βδομÜδων τον Ýφερε πρüσωπο με πρüσωπο με πραγματικÞ ερημιÜ, κÜτι που μßλησε στο δοκßμιü του Nature, που δημοσιεýθηκε το 1836. Εßπε, "στην Ýρημο βρßσκω κÜτι πιο αγαπητü κι Ýμφυτο απü ü,τι στους δρüμους Þ τα χωριÜ".
     Ο ¸μερσον Þτανε σθεναρÜ αντßθετος στη δουλεßα, αλλÜ δεν εκτιμοýσε το γεγονüς üτι βρισκüτανε στο δημüσιο προσκÞνιο και δßσταζε να δþσει διαλÝξεις για το θÝμα. Στα χρüνια που προηγÞθηκαν του Εμφυλßου ΠολÝμου, Ýδωσε αρκετÝς διαλÝξεις, ωστüσο, ξεκινþντας Þδη απü τον ΝοÝμβρη του 1837. ΟρισμÝνοι απü τους φßλους και τα μÝλη της οικογÝνειÜς του Þτανε πιο ενεργοß υπÝρμαχοι της κατÜργησης της δουλεßας απü αυτüν, στην αρχÞ, αλλÜ απü το 1844 και μετÜ αντιτÜχθηκε πιο ενεργÜ στη δουλεßα. ¸δωσε μια σειρÜ απü ομιλßες και διαλÝξεις και καλωσüρισε τον Τζον ΜπρÜουν στο σπßτι του στη διÜρκεια των επισκÝψεων του ΜπρÜουν στο Κüνκορντ. ΨÞφισε τον ΑβραÜμ Λßνκολν το 1860, αλλÜ απογοητεýτηκε που ο Λßνκολν ενδιαφερüταν πιüτερο για τη διατÞρηση της ¸νωσης παρÜ για την εξÜλειψη της δουλεßας εντελþς. Μüλις ξÝσπασε ο αμερικανικüς εμφýλιοςς, κατÝστησε σαφÝς üτι πßστευε στην Üμεση χειραφÝτηση των σκλÜβων.
     Περßπου κεßνη την εποχÞ, το 1860, δημοσßευσε το The Conduct of Life, την 7η συλλογÞ δοκιμßων του. "ΚαταπιÜστηκε με μερικÜ απü τα πιο ακανθþδη ζητÞματα της στιγμÞς κι η εμπειρßα του στις τÜξεις της κατÜργησης εßναι μια αποκαλυπτικÞ επιρροÞ στα συμπερÜσματÜ του". Σ' αυτÜ τα δοκßμια αγκÜλιασε Ýντονα την ιδÝα του πολÝμου ως μÝσου εθνικÞς αναγÝννησης: "Ο εμφýλιος πüλεμος, η εθνικÞ χρεωκοπßα Þ η επανÜσταση, εßναι πιο πλοýσια σε κεντρικοýς τüνους απü τα νωθρÜ χρüνια ευημερßας". ΕπισκÝφθηκε την ΟυÜσινγκτον στα τÝλη ΓενÜρη 1862. ¸δωσε δημüσια διÜλεξη στο Σμιθσüνιαν στις 31 ΓενÜρη και δÞλωσε: "Ο Νüτος αποκαλεß τη δουλεßα θεσμü... Το ονομÜζω Ýνδεια... Η χειραφÝτηση εßναι το αßτημα του πολιτισμοý". ΜετÜ, 1 ΦλεβÜρη, ο φßλος του Charles Sumner τον πÞγε να συναντÞσει το Λßνκολν στο Λευκü Οßκο. Ο Λßνκολν εξοικειωμÝνος με το Ýργο του, αφοý προηγουμÝνως τον εßχε δει να δßνει διÜλεξη. Οι αμφιβολßες του ¸μερσον για τον Λßνκολν Üρχισαν να μαλακþνουν μετÜ απü αυτÞ τη συνÜντηση. Το 1865, μßλησε σε μνημüσυνο που πραγματοποιÞθηκε για τον Λßνκολν στο Κüνκορντ: "¼σο παλιÜ κι αν εßναι η ιστορßα και πολλαπλÝς üπως εßναι οι τραγωδßες της, αμφιβÜλλω αν κÜποιος θÜνατος Ýχει προκαλÝσει τüσο πüνο üσο αυτüς, Þ θα Ýχει προκαλÝσει, στην ανακοßνωσÞ του". Ο ¸μερσον συναντÞθηκε επßσης με πολλοýς υψηλüβαθμους κυβερνητικοýς αξιωματοýχους, μαζß κι ο Salmon P. Chase, του υπουργοý Οικονομικþν, ο Edward Bates, ο γενικüς εισαγγελÝας, ο Edwin M. Stanton, ο γραμματÝας πολÝμου, ο Gideon Welles, ο γραμματÝας του ναυτικοý κι ο William Seward, ο υπουργüς Εξωτερικþν.



     Στις 6 ΜÜη 1862, ο προστατευüμενος του, Henry David Thoreau, πÝθανε απü φυματßωση σε ηλικßα 44 ετþν. Ο ¸μερσον εκφþνησε τον επικÞδειü του. ΣυχνÜ αναφερüταν στο Θορþ ως τον καλýτερü του φßλο, παρÜ τη πτþση που ξεκßνησε το 1849 üταν ο Θορþ δημοσßευσε το A Week on the Concord and Merrimack Rivers. ¸νας Üλλος φßλος, ο Nathaniel Hawthorne, πÝθανε 2 Ýτη μετÜ, το 1864 και κουβÜλησε το φÝρετρο üταν θÜφτηκε στο Κüνκορντ, üπως Ýγραψε: "...Σε μια λαμπρüτατη ηλιοφÜνεια και μες στο  πρÜσινο".
     ΕξελÝγη μÝλος της ΑμερικανικÞς Ακαδημßας Τεχνþν & Επιστημþν το 1864. Το 1867, εξελÝγη μÝλος της ΑμερικανικÞς ΦιλοσοφικÞς Εταιρεßας.
ΑρχÝς του 1867, η υγεßα του Üρχισε να χαλÜ. ¸γραφε πολý λιγüτερα στα ημερολüγιÜ του. ¹δη απü το καλοκαßρι του 1871 Þ την Üνοιξη του 1872, Üρχισε να αντιμετωπßζει προβλÞματα μνÞμης κι Ýπασχε απü αφασßα. ΜÝχρι το τÝλος της 10αετßας, ξεχνοýσε τ' üνομÜ του κατÜ καιροýς κι αν τονε ρωτοýσαν πþς Ýνιωθε, απαντοýσε "Πολý καλÜ. ¸χω χÜσει τις διανοητικÝς μου ικανüτητες, αλλÜ εßμαι πολý καλÜ".
     Την Üνοιξη του 1871, Ýκανε Ýνα ταξßδι στον διηπειρωτικü σιδηρüδρομο, μüλις 2 Ýτη μετÜ την ολοκλÞρωσÞ του. Στη πορεßα και στη Καλιφüρνια συνÜντησε αρκετοýς αξιωματοýχους, συμπεριλαμβανομÝνου του Μπρßγκαμ Γιανγκ στη διÜρκεια μιας στÜσης στη Σωλτ ΛÝηκ Σßτυ. ΜÝρος της επßσκεψÞς του στη Καλιφüρνια περιλÜμβανε ταξßδι στο ΓιοσÝμιτι κι ενþ Þταν εκεß συνÜντησε Ýνα νεαρü κι Üγνωστο John Muir, -χαρακτηριστικü γεγονüς στη καρριÝρα του Muir.
     Το σπßτι του ¸μερσον στο Κüνκορντ Ýπιασε φωτιÜ στις 24 Ιουλßου 1872. ΖÞτησε βοÞθεια απ' τους γεßτονες κι εγκαταλεßποντας τη κατÜσβεση των φλογþν, üλοι προσπÜθησαν να σþσουν üσο το δυνατüν περισσüτερα αντικεßμενα. Η φωτιÜ σβÞστηκε απü τον Ephraim Bull Jr., τον Ýνοπλο γιο του Ephraim Wales Bull. ΔωρεÝς συλλÝχθηκαν απü φßλους για να τονε βοηθÞσουν να ανοικοδομÞσει, συμπεριλαμβανομÝνων 5.000 $ που συγκεντρþθηκαν απü το ΦρÜνσις ΚÜμποτ Λüουελ, Üλλων 10.000 $ που συγκεντρþθηκαν απü το ΛεΜπÜρον ΡÜσελ Μπριγκς και μιας προσωπικÞς δωρεÜς 1.000 $ απü τον Τζορτζ ΜπÜνκροφτ. ΠροσφÝρθηκε επßσης υποστÞριξη για στÝγαση. Αν κι οι Emersons κατÝληξαν να μεßνουν με την οικογÝνεια στο Old Manse, οι προσκλÞσεις προÞλθαν απü την Anne Lynch Botta, τον James Elliot Cabot, τον James T. Fields και την Annie Adams Fields. Η πυρκαγιÜ σηματοδüτησε το τÝλος της σοβαρÞς σταδιοδρομßας διδασκαλßας του. Απü τüτε Ýδινε διαλÝξεις μüνο σ' ειδικÝς περιστÜσεις και μüνο μπρος σε γνþριμο κοινü. Ενþ το σπßτι ξαναχτιζüταν, ταξßδεψε στην Αγγλßα, την ηπειρωτικÞ Ευρþπη και την Αßγυπτο. ¸φυγε στις 23 Οκτþβρη 1872, μαζß με τη κüρη του ¸λεν, ενþ η σýζυγüς του Λßντιαν πÝρασε χρüνο στο Old Manse και με φßλους. Ο ¸μερσον κι η κüρη του ¸λεν επÝστρεψαν στις ΗΠΑς με το πλοßο Olympus μαζß με το φßλο του Charles Eliot Norton στις 15 Απρßλη 1873. Η επιστροφÞ του στο Κüνκορντ γιορτÜστηκε απ' τη πüλη και το σχολεßο ακυρþθηκε κεßνη τη μÝρα.



     ΤÝλη του 1874, δημοσßευσε ανθολογßα ποßησης με τßτλο Παρνασσüς, που περιλÜμβανε ποιÞματα των Anna Laetitia Barbauld, Julia Caroline Dorr, Jean Ingelow, Lucy Larcom, Jones Very, καθþς και του Thoreau κι αρκετþν Üλλων. ΑρχικÜ, η ανθολογßα εßχε προετοιμαστεß Þδη απ' το φθινüπωρο του 1871, αλλÜ καθυστÝρησε üταν οι εκδüτες ζÞτησαν αναθεωρÞσεις. Τα προβλÞματα με τη μνÞμη του εßχανε γßνει ενοχλητικÜ και σταμÜτησε τις δημüσιες εμφανßσεις το 1879. Απαντþντας σε πρüσκληση για εορτασμü συνταξιοδüτησης του ΟκτÜβιου Φρüθινγκχαμ, Ýγραψε: "Δεν εßμαι σε θÝση να κÜνω επισκÝψεις Þ να συμμετÜσχω σε συζητÞσεις. Τα γηρατειÜ üρμησαν πÜνω μου το τελευταßο Ýτος, δÝσανε τη γλþσσα μου, κρýψανε τη μνÞμη μου κι Ýτσι κÜνανε καθÞκον μου να μεßνω στο σπßτι". Το New York Times επικαλÝστηκε την απÜντησÞ του και σημεßωσε πως η λýπη του διαβÜστηκε δυνατÜ στον εορτασμü. Ο Χολμς Ýγραψε για το πρüβλημα λÝγοντας: "Ο ¸μερσον φοβÜται να εμπιστευτεß πολý τον εαυτü του στη κοινωνßα, λüγω της αποτυχßας της μνÞμης του και της μεγÜλης δυσκολßας που βρßσκει να βρει τις λÝξεις που θÝλει. Εßναι οδυνηρü να βλÝπεις την αμηχανßα του κατÜ καιροýς".
     Στις 21 Απριλßου 1882, βρÝθηκε να πÜσχει απü πνευμονßα. ΠÝθανε 6 μÝρες αργüτερα, στις 27 Απρßλη 1882. Εßναι θαμμÝνος στο νεκροταφεßο Sleepy Hollow, Concord, ΜασαχουσÝτη. ΤοποθετÞθηκε στο φÝρετρü του φορþντας μια λευκÞ ρüμπα που δüθηκε απü τον Αμερικανü γλýπτη Daniel Chester French.
     Οι θρησκευτικÝς απüψεις του θεωροýνταν συχνÜ ριζοσπαστικÝς εκεßνη την εποχÞ. Πßστευε üτι üλα τα πρÜγματα συνδÝονται με τον Θεü κι ως εκ τοýτου, üλα τα πρÜγματα εßναι θεúκÜ. Οι κριτικοß πßστευαν üτι ο ¸μερσον αφαιροýσε τη κεντρικÞ φιγοýρα του Θεοý. ¼πως εßπε ο Henry Ware Jr., ο Emerson κινδýνευε να πÜρει τον ΠατÝρα του Σýμπαντος και να αφÞσει μüνο συντροφιÜ παιδιþν σε Ýνα ορφανü Üσυλο. Ο ¸μερσον επηρεÜστηκε εν μÝρει απü τη γερμανικÞ φιλοσοφßα και τη βιβλικÞ κριτικÞ. Οι απüψεις του, η βÜση του Υπερβατισμοý, πρüτειναν üτι ο Θεüς δεν χρειÜζεται να αποκαλýψει την αλÞθεια, αλλÜ üτι η αλÞθεια θα μποροýσε να βιωθεß διαισθητικÜ απευθεßας απü τη φýση. ¼ταν ρωτÞθηκε για τη θρησκευτικÞ του πßστη, δÞλωσε: "Εßμαι περισσüτερο ΚουÜκερος απ' οτιδÞποτε Üλλο. Πιστεýω στην Þρεμη, μικρÞ φωνÞ κι αυτÞ η φωνÞ εßναι ο Χριστüς μÝσα μας".
     Ο ¸μερσον Þταν υποστηρικτÞς της εξÜπλωσης των κοινοτικþν βιβλιοθηκþν τον 19ο αι., Ýχοντας να πει γι' αυτÝς τα εξÞς: "Σκεφτεßτε τι Ýχετε στη μικρüτερη επιλεγμÝνη βιβλιοθÞκη. Μια ομÜδα απü τους σοφüτερους και ευφυÝστερους ανθρþπους που θα μποροýσαν να επιλεγοýν απü üλες τις πολιτικÝς χþρες, σε 1000 Ýτη, Ýχουνε θÝσει σε καλýτερη σειρÜ τ' αποτελÝσματα της μÜθησης και της σοφßας τους". Εßχε ρομαντικü ενδιαφÝρον για διÜφορες γυναßκες καθ' üλη τη διÜρκεια της ζωÞς του, συμπεριλαμβανομÝνης της ¢ννας ΜπÜρκερ και της ΚαρολÜιν Στουργκßς. Δεν Ýγινε Ýνθερμος υποστηρικτÞς της κατÜργησης της δουλεßας μÝχρι το 1844, αν και τα ημερολüγιÜ του δεßχνουν üτι ενδιαφερüτανε για τη δουλεßα ξεκινþντας απ' τα νιÜτα του, ακüμη κι ονειρευüταν να βοηθÞσει στην απελευθÝρωση σκλÜβων. Τον Ιοýνιο του 1856, λßγο μετÜ τον ξυλοδαρμü του Τσαρλς ΣÜμνερ, γερουσιαστÞ των ΗΠΑ, για τις σθεναρÝς απüψεις του υπÝρ της κατÜργησης της δουλεßας, παραπονÝθηκε üτι ο ßδιος δεν Þταν τüσο αφοσιωμÝνος στον σκοπü. ¸γραψε: "ΥπÜρχουν Üνθρωποι που μüλις γεννηθοýνε παßρνουνε γραμμÞ μÝλισσας στο τσεκοýρι του ιεροεξεταστÞ. ... ΘαυμÜσιος ο τρüπος που σωζüμαστε απ' αυτÞ την αδιÜλειπτη παροχÞ του ηθικοý στοιχεßου".



     ΜετÜ την επßθεση στον Sumner, ο Emerson Üρχισε να μιλÜ για τη δουλεßα. "Νομßζω üτι πρÝπει ν' απαλλαγοýμε απü τη δουλεßα Þ πρÝπει ν' απαλλαγοýμε απü την ελευθερßα", εßπε σε μια συνÜντηση στο Concord εκεßνο το καλοκαßρι. Χρησιμοποßησε τη δουλεßα ως παρÜδειγμα ανθρþπινης αδικßας, ειδικÜ στο ρüλο του ως υπουργüς. Στις αρχÝς του 1838, που προκλÞθηκε απü τη δολοφονßα ενüς εκδüτη υπÝρ της κατÜργησης της δουλεßας απü το ¢λτον του Ιλινüις, ονüματι Elijah Parish Lovejoy, Ýδωσε τη 1η του δημüσια ομιλßα κατÜ της δουλεßας. ¼πως εßπε, "Εßναι μüνο τις προÜλλες που ο γενναßος Lovejoy Ýδωσε το στÞθος του στις σφαßρες ενüς üχλου, για τα δικαιþματα της ελευθερßας του λüγου και της γνþμης και πÝθανε üταν Þτανε καλýτερο να μη ζÞσει". Ο John Quincy Adams εßπε üτι η δολοφονßα του Lovejoy απü τον üχλο "Ýστειλε Ýνα σοκ üπως κÜθε σεισμüς σε üλη αυτÞ την Þπειρο". Ωστüσο, ο ¸μερσον υποστÞριξε üτι η μεταρρýθμιση θα επιτευχθεß μÝσω ηθικÞς συμφωνßας κι üχι μÝσω μαχητικÞς δρÜσης. ΜÝχρι τη 1η Αυγοýστου 1844, σε μια διÜλεξη στο Κüνκορντ, δÞλωσε σαφÝστερα την υποστÞριξÞ του στο κßνημα κατÜργησης: "Εßμαστε υπüχρεοι κυρßως σ' αυτü το κßνημα και στους συνεχιστÝς του, για τη λαúκÞ συζÞτηση κÜθε σημεßου πρακτικÞς ηθικÞς".

     Ο ¸μερσον εßναι συχνÜ γνωστüς ως απü τους πιο φιλελεýθερους δημοκρατικοýς στοχαστÝς της εποχÞς του, που πßστευε üτι μÝσω δημοκρατικÞς διαδικασßας, η δουλεßα πρÝπει να καταργηθεß. Ενþ Þταν Üπληστος υπÝρμαχος της κατÜργησης της δουλεßας που Þτανε γνωστüς για τη κριτικÞ του στη νομιμüτητα της δουλεßας, ο ¸μερσον αγωνßστηκε με τις συνÝπειες της φυλÞς. Οι συνÞθεις φιλελεýθερες τÜσεις του δεν μεταφραστÞκανε σαφþς üταν Þρθε η þρα να πιστÝψει πως üλες οι φυλÝς εßχαν ßση ικανüτητα Þ λειτουργßα, που Þτανε κοινÞ αντßληψη για τη περßοδο που Ýζησε. Πολλοß κριτικοß πιστεýουν üτι Þταν οι απüψεις του για τη φυλÞ που τον εμπüδισαν να γßνει υπÝρμαχος της κατÜργησης νωρßτερα κι επßσης τον εμπüδισαν να 'ναι πιο ενεργüς στο κßνημα κατÜ της δουλεßας. ΜεγÜλο μÝρος της πρþιμης ζωÞς του, Þταν σιωπηλüς για το θÝμα της φυλÞς και της δουλεßας. Μüνο üταν Þταν στα 30, Üρχισε να δημοσιεýει γραπτÜ για τη φυλÞ και τη δουλεßα και μüνο στα τÝλη της 10ετßας του '40 και του '50 Ýγινε γνωστüς ως ακτιβιστÞς κατÜ της δουλεßας.
     Στη διÜρκεια της πρþιμης ζωÞς του, φÜνηκε ν' αναπτýσσει ιεραρχßα φυλþν βασισμÝνη στην ικανüτητα λογικÞς Þ μÜλλον, αν οι Αφρικανοß σκλÜβοι Þτανε διακριτÜ ßσοι με τους λευκοýς με βÜση την ικανüτητÜ τους να σκÝφτονται. Σε καταχþρηση ημερολογßου που γρÜφτηκε το 1822, Ýγραψε για μια προσωπικÞ παρατÞρηση: "Δεν μπορεß να 'ναι αλÞθεια üτι η διαφορÜ Ýγκειται στο λüγο. Εßδα στους δρüμους 10-20-100 μεγÜλους μαýρους Üνδρες με χαμηλÜ χεßλη, που εκτüς απ' το απλü θÝμα της γλþσσας, δεν ξεπερνοýσανε τη σýνεση του ελÝφαντα. Τþρα εßναι αλÞθεια üτι αυτÜ δημιουργÞθηκαν ανþτερα απü αυτü το σοφü ζþο και σχεδιÜστηκαν για να το ελÝγχουν; Και σε σýγκριση με τις ανþτερες τÜξεις των ανθρþπων, οι Αφρικανοß θα σταθοýν τüσο χαμηλÜ þστε να κÜνουνε τη διαφορÜ που υπÜρχει μεταξý αυτþν και των συνετþν θηρßων ασÞμαντη".



     ¼πως συμβαßνει με πολλοýς υποστηρικτÝς της δουλεßας, στη διÜρκεια των 1ων ετþν του, φαßνεται να πßστευε πως οι ικανüτητες των Αφρικανþν σκλÜβων δεν Þταν ßσες με κεßνες των λευκþν ιδιοκτητþν σκλÜβων. ΑλλÜ αυτÞ η πßστη στις φυλετικÝς κατωτερüτητες δεν Ýκανε τον ¸μερσον υποστηρικτÞ της δουλεßας. ¸γραψε μετÜ κεßνο το Ýτος üτι "Καμμßα ευφυÞς σοφιστεßα δεν μπορεß ποτÝ να συμφιλιþσει το μη διεστραμμÝνο μυαλü με τη χÜρη της δουλεßας. τßποτα Üλλο παρÜ τερÜστια εξοικεßωση και τη προκατÜληψη του ιδιωτικοý συμφÝροντος". Εßδε την απομÜκρυνση των ανθρþπων απ' τη πατρßδα τους, τη μεταχεßριση των σκλÜβων και τους ιδιοτελεßς ευεργÝτες των σκλÜβων ως κατÜφωρες αδικßες. Γι' αυτüν η δουλεßα Þταν ηθικü ζÞτημα, ενþ η ανωτερüτητα των φυλþν Þταν Ýνα ζÞτημα που προσπÜθησε ν' αναλýσει απü επιστημονικÞ Üποψη με βÜση αυτÜ που πßστευε üτι Þταν κληρονομικÜ χαρακτηριστικÜ.
     Ο ¸μερσον Ýβλεπε τον εαυτü του ως Üνθρωπο σαξονικÞς καταγωγÞς. Σε ομιλßα που δüθηκε το 1835 με τßτλο Μüνιμα χαρακτηριστικÜ της αγγλικÞς εθνικÞς ιδιοφυÀας, εßπε: "Οι κÜτοικοι των ΗΠΑ, ειδικÜ του βüρειου τμÞματος, κατÜγονται απü τον λαü της Αγγλßας κι Ýχουν κληρονομÞσει τα χαρακτηριστικÜ του εθνικοý τους χαρακτÞρα". Εßδε Üμεσους δεσμοýς μεταξý της φυλÞς που βασßζεται στην εθνικÞ ταυτüτητα και της εγγενοýς φýσης του ανθρþπου. Οι λευκοß Αμερικανοß που γεννÞθηκαν στις ΗΠΑ κι εßχαν αγγλικÞ καταγωγÞ κατηγοριοποιÞθηκαν απ' αυτüν ως ξεχωριστÞ φυλÞ, που πßστευε üτι εßχε θÝση υπεροχÞς απü Üλλα Ýθνη. Η ιδÝα του για τη φυλÞ βασßστηκε σε κοινÞ κουλτοýρα, περιβÜλλον κι ιστορßα. Πßστευε üτι οι γηγενεßς Αμερικανοß αγγλικÞς καταγωγÞς Þταν ανþτεροι απü τους Ευρωπαßους μετανÜστες, συμπεριλαμβανομÝνων των Ιρλανδþν, των ΓÜλλων και των Γερμανþν κι επßσης ως ανþτεροι απü τους ¢γγλους απü την Αγγλßα, που τους θεωροýσε 2η και τη μüνη πρÜγματι συγκρßσιμη ομÜδα.
     Αργüτερα στη ζωÞ του, οι ιδÝες του για τη φυλÞ Üλλαξαν üταν ενεπλÜκη πιüτερο στο κßνημα κατÜργησης δουλεßας, ενþ την ßδια στιγμÞ, Üρχισε ν' αναλýει πιο διεξοδικÜ τις φιλοσοφικÝς επιπτþσεις των φυλετικþν ιεραρχιþν. Οι πεποιθÞσεις του μετατοπßσανε την εστßαση σε πιθανÜ αποτελÝσματα των φυλετικþν συγκροýσεων. Οι φυλετικÝς απüψεις του Þτανε στενÜ συνδεδεμÝνες με τις απüψεις του για τον εθνικισμü και την εθνικÞ ανωτερüτητα, κÜτι που Þτανε κοινÞ Üποψη στις ΗΠΑ κεßνη την εποχÞ. Χρησιμοποßησε τις σýγχρονες θεωρßες της φυλÞς και των φυσικþν επιστημþν για να υποστηρßξει θεωρßα της φυλετικÞς ανÜπτυξης. Πßστευε πως η τρÝχουσα πολιτικÞ μÜχη κι η τρÝχουσα υποδοýλωση Üλλων φυλþν Þταν Ýνας αναπüφευκτος φυλετικüς αγþνας, που θα οδηγοýσε στην αναπüφευκτη Ýνωση των ΗΠΑ. ΤÝτοιες συγκροýσεις Þταν απαραßτητες για τη διαλεκτικÞ της αλλαγÞς που τελικÜ θα επÝτρεπε τη πρüοδο του Ýθνους. Σε μεγÜλο μÝρος του μεταγενÝστερου Ýργου του, φαßνεται να επιτρÝπει την ιδÝα üτι διαφορετικÝς ευρωπαúκÝς φυλÝς τελικÜ θα αναμειχθοýνε στην ΑμερικÞ. ΑυτÞ η διαδικασßα υβριδισμοý θα οδηγοýσε σε ανþτερη φυλÞ που θα 'τανε προς üφελος της ανωτερüτητας των ΗΠΑ.



     Ως λÝκτορας και ρÞτορας, -με το παρατσοýκλι ο Σοφüς της Ομüνοιας- Ýγινε ηγετικÞ φωνÞ της πνευματικÞς κουλτοýρας στις ΗΠΑ. Ο James Russell Lowell, εκδüτης του Atlantic Monthly και του North American Review, σχολßασε στο βιβλßο του My Study Windows (1871), üτι ο ¸μερσον δεν Þταν μüνον ο πιο σταθερÜ ελκυστικüς λÝκτορας στην ΑμερικÞ, αλλÜ κι απü τους πρωτοπüρους του συστÞματος διαλÝξεων. Ο ΧÝρμαν ΜÝλβιλ, που 'χε γνωρßσει τον ¸μερσον το 1849, αρχικÜ πßστευε πως εßχε ελÜττωμα στη περιοχÞ της καρδιÜς κι Ýπαρση τüσο Ýντονα διανοητικÞ που στην αρχÞ διστÜζει κανεßς να την αποκαλÝσει με το σωστü της üνομα, αν και μετÜ παραδÝχτηκε πως Þταν σπουδαßος Üνθρωπος. Ο Theodore Parker, υπουργüς κι υπερβατικüς, σημεßωσε την ικανüτητα του να επηρεÜζει και να εμπνÝει Üλλους: "η λαμπρÞ ιδιοφυÀα του Emerson ανÝτειλε τις χειμωνιÜτικες νýχτες και κρεμüτανε πÜνω απ' τη Βοστþνη, τραβþντας τα μÜτια των ιδιοφυþν νÝων ανθρþπων να κοιτÜξουνε ψηλÜ αυτü το μεγÜλο νÝο αστÝρι, μια ομορφιÜ κι Ýνα μυστÞριο, που γοÞτευσε προς στιγμÞν, ενþ Ýδωσε επßσης αιþνια Ýμπνευση, καθþς τους οδÞγησε σε νÝα μονοπÜτια και σε νÝες ελπßδες".
     Το Ýργο του Emerson üχι μüνο επηρÝασε τους συγχρüνους του, üπως ο Whitman κι ο Thoreau, αλλÜ συνÝχισε να επηρεÜζει στοχαστÝς και συγγραφεßς στις ΗΠΑ και σ' üλο τον κüσμο μÝχρι σÞμερα. Αξιοσημεßωτοι στοχαστÝς που αναγνωρßζουνε την επιρροÞ του περιλαμβÜνουνε το Νßτσε και τον Γουßλιαμ ΤζÝιμς, νονü του ¸μερσον. ΥπÜρχει μικρÞ διαφωνßα üτι Þταν ο συγγραφÝας με τη μεγαλýτερη επιρροÞ στην ΑμερικÞ του 19ου αι. αν κι αυτÝς τις μÝρες εßναι σε μεγÜλο βαθμü η ανησυχßα των μελετητþν. Ο Whitman, ο Thoreau κι ο William James Þταν üλοι θετικοß Emersonians, ενþ ο Melville, ο Hawthorne κι ο Henry James Þταν Emersonians σε Üρνηση -ενþ θÝσανε τους εαυτοýς τους σ' αντßθεση με το σοφü, δεν υπÞρχε διαφυγÞ απü την επιρροÞ του. Για τον Τ. Σ. ¸λιοτ, τα δοκßμια του ¸μερσον Þταν Ýνα βÜρος. Ο Waldo the Sage επισκιÜστηκε απü το 1914 ως το 1965, üταν επÝστρεψε για να λÜμψει, αφοý επÝζησε στο Ýργο μεγÜλων Αμερικανþν ποιητþν üπως ο Robert Frost, ο Wallace Stevens κι ο Hart Crane.
     Στο βιβλßο του The American Religion, ο Harold Bloom αναφÝρεται επανειλημμÝνα στον Emerson ως "Ο προφÞτης της αμερικανικÞς θρησκεßας", που στο πλαßσιο του βιβλßου αναφÝρεται σ' αυτüχθονες αμερικανικÝς θρησκεßες üπως ο μορμονισμüς κι η χριστιανικÞ επιστÞμη, που προÝκυψαν σε μεγÜλο βαθμü στη διÜρκεια της ζωÞς του Emerson, αλλÜ και στις κýριες προτεσταντικÝς εκκλησßες που ο Bloom λÝει üτι Ýχουνε γßνει στις ΗΠΑ πιο γνωστικÝς απü τους ευρωπαßους ομολüγους τους. Στο Δυτικü Κανüνα, ο Μπλουμ συγκρßνει τον ¸μερσον με τον ΜισÝλ ντε Μονταßν: "Η μüνη ισοδýναμη εμπειρßα ανÜγνωσης που γνωρßζω εßναι να ξαναδιαβÜζω ασταμÜτητα στα σημειωματÜρια και τα περιοδικÜ του Ραλφ ΓουÜλντο ¸μερσον, την αμερικανικÞ Ýκδοση του Μονταßν". ΑρκετÜ απü τα ποιÞματα του ¸μερσον συμπεριλÞφθηκαν στο The Best Poems of the English Language του Μπλουμ, αν κι Ýγραψε üτι κανÝν απ' τα ποιÞματα δεν εßναι τüσον εξαιρετικü üσο τα καλýτερα δοκßμιÜ του, που ο Μπλουμ ανÝφερε ως Αυτοδυναμßα, Κýκλοι, Εμπειρßα και σχεδüν üλα της ΣυμπεριφορÜς της ΖωÞς. Στη πεποßθησÞ του üτι τα μÞκη των γραμμþν, οι ρυθμοß κι οι φρÜσεις καθορßζονται απü την αναπνοÞ, η ποßηση του ¸μερσον προανÞγγειλε τις θεωρßες του Τσαρλς ¼λσον.



ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ:

 * Το ΜÜη του 2006, 168 χρüνια αφüτου ο ¸μερσον εκφþνησε την Ομιλßα του στη ΘεολογικÞ ΣχολÞ, η ΘεολογικÞ ΣχολÞ ΧÜρβαρντ ανακοßνωσε την ßδρυση της Ýδρας Emerson Unitarian Universalist Association. Το ΧÜρβαρντ Ýχει επßσης ονομÜσει Ýνα κτßριο, το Emerson Hall (1900), απ' αυτüν.

 * Το ΚουαρτÝτο Εγχüρδων Emerson, που σχηματßστηκε το 1976, πÞρε το üνομÜ του απ' αυτüν.

 * Το Βραβεßο Ralph Waldo Emerson απονÝμεται ετησßως σε μαθητÝς γυμνασßου για δοκßμια σχετικÜ με ιστορικÜ θÝματα.

 * Η Emerson Collective εßναι μια εταιρεßα αφιερωμÝνη στη κοινωνικÞ αλλαγÞ.

 * Η οδüς Emerson στο Napier της ΝÝας Ζηλανδßας πÞρε τ' üνομÜ του.

 * Η πüλη Emerson, στο New Jersey πÞρε το üνομÜ του.

ΡΗΤΑ:

 * ¼ταν διαβÜζω Ýνα καλü βιβλßο, εýχομαι η ζωÞ μου να διαρκοýσε 3000 χρüνια.

 * ΚÜνε πÜντα αυτü που φοβÜσαι να κÜνεις.

 * Η λýπη κοιτÜ πßσω. Ο φüβος κοιτÜ τριγýρω. Η πßστη κοιτÜ ψηλÜ.

 * Στη ζωÞ βασικÜ ψÜχνουμε κÜποιον που θα μας αναγκÜσει να κÜνουμε αυτü που μποροýμε.

 * ΚÜθε Üνθρωπος που συναντþ εßναι σε κÜτι ανþτερος απü μÝνα. ¸τσι, μαθαßνω απ' αυτüν.

 * Το κÜπνισμα σου επιτρÝπει να νομßζεις πως κÜτι κÜνεις, παρüλο που δεν κÜνεις τßποτε.


 * Οι Üνθρωποι δεν φαßνεται ν' αντιλαμβÜνονται πως η γνþμη τους για το κüσμο εßναι και μια εξομολüγηση για το χαρακτÞρα τους.

 * Χωρßς φιλοδοξßα, τßποτα δεν αρχßζει. Χωρßς δουλειÜ, τßποτα δεν τελειþνει.

 * Μην ακολουθεßς το μονοπÜτι για να πας εκεß üπου μπορεß να σ' οδηγÞσει. Αντßθετα, πÞγαινε απü κεß που δεν υπÜρχει μονοπÜτι κι Üφησε το χνÜρι σου.
Ακολοýθησε το ρυθμü της Φýσης. Το μυστικü της εßναι η υπομονÞ.

 * Ο φüβος πÜντα ξεκινÜ απ' την Üγνοια.

 * Οι περισσüτερες σκιÝς στη ζωÞ μας δημιουργοýνται επειδÞ εμεßς στεκüμαστε μπρος στο δικü μας φως.

 * Οι Üνθρωποι επιδιþκουν να βολευτοýν. Μüνον üμως üσο εßναι ξεβολεμÝνοι υπÜρχει ελπßδα γι' αυτοýς.

 * Η γη γελÜ με λουλοýδια.


 * Οι προσπÜθειες που κÜνουμε για να ξεφýγουμε απü το πεπρωμÝνο μας, Ýχουν σαν μοναδικü αποτÝλεσμα να μας οδηγÞσουν σ' αυτü.

 * Οι καλýτερες σκÝψεις μου Ýχουνε κλαπεß απü τους αρχαßους.

 * ΒασικÜ θÝλουμε κÜποιον που να μας εμπνεýσει να γßνουμε αυτü που ξÝρουμε üτι μποροýμε να 'μαστε.

 * Αυτü που υπÜρχει πßσω μας και αυτü που υπÜρχει μπροστÜ μας εßναι μικροπρÜγματα σε σχÝση μ’ αυτü που υπÜρχει μÝσα μας.

 * Πριν αποκτÞσουμε εξουσßα, πρÝπει ν' αποκτÞσουμε σοφßα, για να τη διαχειριστοýμε καλÜ.

 * Οι ρηχοß Üνθρωποι πιστεýουνε στη τýχη. Οι σωστοß Üνθρωποι πιστεýουνε στην αιτßα και το αποτÝλεσμα.

 * Το στολßδι ενüς σπιτιοý εßναι οι φßλοι που συχνÜζουνε σ' αυτü.

 * Ακüμα κι ο μεγαλýτερος καλλιτÝχνης υπÞρξε αρχÜριος.

 * Οι Üνθρωποι βλÝπουν μüνο αυτÜ που εßναι προετοιμασμÝνοι να δουν.

 * Η αγÜπη της ομορφιÜς εßναι καλü γοýστο. Η δημιουργßα της ομορφιÜς εßναι τÝχνη.

 * ΠρÝπει να παßρνουμε τους ανθρþπους σε πολý μικρÝς δüσεις.

 * Στη Δημοκρατßα κÜθε Üνθρωπος εßναι αναγκαßος.

 * Το να εßσαι ο εαυτüς σου σε Ýναν κüσμο που διαρκþς προσπαθεß να σε αλλÜξει σε κÜτι Üλλο εßναι Ýνα απü τα μεγαλýτερα επιτεýγματα.

 * Ο φüβος νικÜει περισσüτερους ανθρþπους απü οτιδÞποτε Üλλο πρÜγμα στον κüσμο.

 * ΓρÜψτο στη καρδιÜ σου üτι κÜθε μÝρα εßναι η καλýτερη μÝρα του χρüνου.

 * Τα μικρÜ μυαλÜ Ýχουν μικρÝς Ýγνοιες. Τα μεγÜλα μυαλÜ δεν Ýχουν χρüνο για Ýγνοιες.

 * Οι περισσüτεροι Üγιοι Þταν φτωχοß, üμως αυτü δεν σημαßνει πως οι περισσüτεροι φτωχοß εßναι Üγιοι.

 * Η ομορφιÜ χωρßς χÜρη εßναι σαν αγκßστρι χωρßς δüλωμα.

 * Με τους φßλους μου κÜνω ü,τι και με τα βιβλßα μου. Τους Ýχω κÜπου που μπορþ να τους βρω, αλλÜ σπÜνια τους μεταχειρßζομαι.

 * Οι ΣπαρτιÜτες, οι στωικοß, οι Þρωες, οι Üγιοι και οι θεοß χρησιμοποιοýσαν Ýναν σýντομο και ισχυρü λüγο.

 * Το μεγαλýτερο δþρο εßναι Ýνα κομμÜτι του εαυτοý σου.

 * Τα πρÜγματα που διδÜσκονται στα σχολεßα και στα κολÝγια δεν εßναι εκπαßδευση, αλλÜ μÝσα για την εκπαßδευση.

 * ¼λα üσα Ýχω δει μου Ýχουν διδÜξει να εμπιστεýομαι τον Δημιουργü για üλα üσα δεν Ýχω δει.

 * Η υγεßα του ματιοý φαßνεται πως χρειÜζεται Ýναν ορßζοντα. Δεν κουραζüμαστε ποτÝ üσο μποροýμε να δοýμε αρκετÜ μακρυÜ.

 * ΔÝσε τ' αμÜξι σου σ' Ýνα αστÝρι.

 * Απü τον ΠλÜτωνα προÝρχονται üλα τα θÝματα που ακüμα γρÜφουν και διαφωνοýν οι Üνθρωποι του πνεýματος. Ο ΠλÜτων εßν' η φιλοσοφßα κι η φιλοσοφßα εßν' ο ΠλÜτων.

 * ΑυτÞ η εποχÞ -üπως üλες- εßναι καλÞ, αλλÜ μüνον αν ξÝρουμε τι να κÜνουμε μ' αυτÞ.

 * Το πιο σßγουρο δηλητÞριο εßναι ο χρüνος.

 * Η κοινωνßα εßναι κýμα. Το κýμα προχωρÜ μπρος, αλλÜ το νερü που το αποτελεß, üχι.

 * Οι καλýτερες ιδÝες μας Ýρχονται απü Üλλους.

 * ¼λα εßναι γρßφος και το κλειδß για το γρßφο εßναι κι αυτü Ýνας γρßφος.

 * Αν χτυπÞσεις Ýνα βασιλιÜ, πρÝπει να τονε σκοτþσεις.

 * ¼ταν κινεßσαι επÜνω σε λεπτü πÜγο, η ασφÜλεια εξαρτÜται απü τη ταχýτητα.

 * ΚÜθε Þρωας γßνεται στο τÝλος Ýνα βÜρος.

 * ΥπÜρχουν μüνο δÝκα λεπτÜ στη ζωÞ ενüς αχλαδιοý που εßναι τÝλειο για φÜγωμα.

 * Στη τÝχνη, το χÝρι δεν πρÝπει ποτÝ να εκτελεß κÜτι ανþτερο απ' αυτü που η καρδιÜ μπορεß να φανταστεß.

 * ¸να παιδß που κοιμÜται μου δßνει την εντýπωση ενüς ταξιδιþτη σε μια πολý μακρινÞ χþρα.

 * Εßν' απü τις üμορφες ανταμοιβÝς στη ζωÞ ü,τι, üποτε κÜποιος προσπαθεß ειλικρινÜ να βοηθÞσει κÜποιον, βοηθÜ και τον εαυτü του.

 * Μια θρησκεßα Þ μια φιλοσοφßα δοκιμÜζεται απü το πüσα πρÜγματα μπορεß να εξηγÞσει.

ΕΡΓΑ:

ΣυλλογÝς

Δοκßμια: 1η ΣειρÜ (1841)
Δοκßμια: 2η ΣειρÜ (1844)
ΠοιÞματα (1847)
Φýση, ομιλßες και διαλÝξεις (1849)
Αντιπροσωπευτικοß Üνδρες (1850)
ΑγγλικÜ χαρακτηριστικÜ (1856)
Η διαγωγÞ της ζωÞς (1860)
May-Day κι Üλλα κομμÜτια (1867)
Κοινωνßα και μοναξιÜ (1870)
ΦυσικÞ Ιστορßα της ΔιÜνοιας: οι τελευταßες διαλÝξεις του Ralph Waldo Emerson (1871)
ΓρÜμματα και κοινωνικοß σκοποß (1875)

ΑτομικÜ δοκßμια

Φýση (1836)
Αυτοδυναμßα (Δοκßμια: 1η ΣειρÜ)
Αποζημßωση (1η ΣειρÜ))
The Over-Soul (1η ΣειρÜ)
Κýκλοι (1η ΣειρÜ)
Ο ΠοιητÞς (Δοκßμια: 2η ΣειρÜ)
Εμπειρßα (Δοκßμια: 2η ΣειρÜ)
ΠολιτικÞ (2η ΣειρÜ))
Saadi στο Atlantic Monthly (1864)
Ο Αμερικανüς μελετητÞς
ΜεταρρυθμιστÝς της ΝÝας Αγγλßας
Ιστορßα
Μοßρα

ΠοιÞματα

¾μνος Concord
Η Rhodora
ΜπρÜχμα
ΟυριÝλ

ΓρÜμματα

ΕπιστολÞ προς τον Martin Van Buren
Η αλληλογραφßα του Thomas Carlyle και του Ralph Waldo Emerson, 1834-72


============================

        Φýση

Ι.
Οι χειμþνες ξÝρουν
Εýκολα να ρßχνουν το χιüνι,
Και η αδßδακτη ¢νοιξη εßναι σοφÞ
Σε ηρÜνθεμα και ανεμþνες.
Η φýση, μισþντας τÝχνη και φροντßδες
Παρεμποδßζει και φÝρνει σε αμηχανßα εγκεφÜλους που συλλογßζονται·
Ατýχημα και ¸κπληξη
Εßναι οι κüρες των ματιþν της·
ΑλλÜ στοργικÜ αγαπÜ τον φτωχü,
Και, απü θαυμασμü γι’ αυτÞν
Γκρεμßζει τον θορυβþδη διεκδικητÞ.
Γιατß η Φýση ακοýει στο ρüδο,
Και δßνει προσοχÞ μÝσα απü τη στεφÜνη της μουριÜς,
Να βοηθÞσει τους φßλους της, να πληγþσει τους εχθροýς της,
Και σαν σοφüς Θεüς κρßνει σωστÜ.
Ωστüσο προÝχει η αγÜπη της
Προς τις ψυχÝς που ποτÝ δεν πÝφτουν,
Προς τους χωρικοýς που ζουν ευτυχισμÝνα,
Και τα καταφÝρνουν καλÜ επειδÞ το επιθυμοýν
Που περπατοýν σε Üγνωστους δρüμους
Και πραγματοποιοýν κατορθþματα πριν γßνουν γνωστοß.

ΙΙ.
Εßναι παιχνιδιÜρα και καλÞ,
ΑλλÜ με ευμετÜβλητη διÜθεση,
Χωρßς θλιβερÞ επανÜληψη κÜθε τüσο,
Θα εßναι üλα τα πρÜγματα για üλους τους ανθρþπους.
ΑυτÞ που εßναι τüσο γριÜ, αλλÜ σε καμιÜ περßπτωση αδýναμη,
Διοχετεýει τη δýναμη της στους ανθρþπους,
Χαροýμενα και πολλαπλÜ χωρßς κþλυμα,
Τους φτιÜχνει και τους πλÜθει üπως εßναι,
Και αυτü που αυτοß ονομÜζουν τρüπο της πüλης
Δεν εßναι τρüπος τους, αλλÜ δικüς της,
Και αυτü που λÝνε üτι φτιÜξανε σÞμερα,
Το μÜθανε απü τις βελανιδιÝς και τα Ýλατα.
ΓεννÜ ανθρþπους σαν φρÝσκες μολüχες,
¹ρωες και κüρες, σÜρκα εκ της σαρκüς της·
Εμπλουτßζει το νερü της και το σιτÜρι της
Με γεýσεις τις οποßες βρßσκει κατÜλληλες,
Και τους δßνει κÜτι να πιουν και να φÜνε·
Και Ýχοντας Ýτσι Üρτο και ανÜπτυξη,
Της κÜνουν προσφορÝς, üχι ακοýσιες.
¼τι εßναι περισσüτερο δικü τους, δεν το κατÝχουν,
ΑλλÜ εßναι δανεισμÝνο απü Üτομα σιδÞρου και πÝτρας,
Και στα περßφημα Ýργα ΤÝχνης τους
Η κυρßαρχη πινελιÜ εßναι πÜλι δικιÜ της.

Τι Σημαßνει Θρßαμβος

Να γελÜς πολý και συχνÜ.
Να αξßζεις τον σεβασμü των ευφυþν ανθρþπων
και την αγÜπη των παιδιþν.
Να κερδßζεις την επιδοκιμασßα των τßμιων κριτþν
και να υπομÝνεις την προδοσßα των ψεýτικων φßλων·
Να εκτιμÜς την ομορφιÜ,
να βρßσκεις το καλýτερο στους Üλλους.
Να δßνεσαι στους Üλλους.

Να αφÞσεις τον κüσμο
λßγο καλýτερο απ´üσο τον βρÞκες:
Μ´Ýνα υγιÝς παιδß, μ´Ýναν κÞπο
Þ με μια καλýτερη κοινωνßα.
Να Ýχεις παßξει και γελÜσει με ενθουσιασμü
και να Ýχεις τραγουδÞσει με πÜθος.
Να ξÝρεις üτι κÜποια ζωÞ ανÜσανε καλýτερα
επειδÞ Ýζησες εσý.

Αυτü σημαßνει θρßαμβος.



 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers