-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Carracci

Carracci Annibale, (1560-1609) Baroque   

     Υπρξεν ο πιο σημαντικς εκπρσωπος μιας διακεκριμνης οικογνειας καλλιτεχνν, που λλαξε το ρου της Ιταλικς τχνης στα τλη του 16ου αι. Με τον αδερφ του Αγκοστνο και τον ξδερφο Λουντοβκο, αντιτχτηκε στην επιφανειακτητα του Μανιερισμο, που επικρατοσε κενη την εποχ και προτμησε ν' ασχοληθε με το σχδιο εκ του φυσικο, εμπνεμενος απ τη μεγαλπρεπεια των Δασκλων της Αναγννησης. Το αριστοργημ του εν' αναμφισβτητα η διακσμηση της Γκαλρια Φαρνζε, ακρογωνιαος λθος του ιδιματς του που 'δινεν μφαση στο συναισθηματισμ κι αργτερα θεμελωσε το Μπαρκ.
     Ο Ανιμπλε Καρτσι (Annibale Carracci, ταν Ιταλς ζωγρφος, ο πλον εκτιμμενος ζωγρφος στην εποχ του κι ταν η κινητρια δναμη για τη δημιουργα του στυλ μπαρκ. Μαζ με τον εξδελφ του Λουντοβκο και τον μεγαλτερο αδελφ του Αγκοστνο -καστος υπρξε σημαντικς καλλιτχνης- εκκνησε τον μετασχηματισμ της ιταλικς ζωγραφικς: Απρριψαν το προσποιητ στη μανιεριστικ ζωγραφικ, προτσσοντας την επιστροφ στη φση συζευγμνη με τη μελτη μεγλων Ιταλν δημιουργν της Αναγννησης κι ειδικτερα του Τιτσινο, του Βερονζε και του Κορτζιο.
     Γεννθηκε 3 Νομβρη 1560, στη Μπολνια και κατ πσα πιθαντητα μαθτευσε μες στην οικογνει του. Το 1582 αυτς, ο αδελφς του Αγκοστνο κι ο εξδελφς τους Λουντοβκο, δημιοργησαν να εργαστριο ζωγραφικς, που αρχικ ονμασαν Accademia degli Desiderosi (Ακαδημα σων επιθυμον -μθηση και δξα-) κι εν τλει μετονμασαν σε Accademia degli Incamminati (Ακαδημα των Πρωτοπρων). Παρ' τι δναν μφαση στη τυπικ φλωρεντιν γραμμικ τεχνικ σχεδιογραφα, πως παραδειγματικ χρησιμοποησαν ο Ραφαλ κι ο Αντρα ντελ Σρτο, το ενδιαφρον τους για τα φωτειν χρματα και τα κπως ομιχλδη περιγρμματα των αντικειμνων προρχεται απ τη Βενετικ Σχολ ζωγρφων, κατ κριο λγο απ τα ργα του Τιτσινο, τον οποο ο Αννιμπλε κι ο Αγκοστνο μελτησαν στα ταξδια τους αν την Ιταλα τη περοδο 1580-81 κατ' εντολ του μεγαλτερου Καρτσι, του Λουντοβκο. Αυτς ο εκλεκτισμς επρκειτο να γνει το καθοριστικ χαρακτηριστικ της Σχολς ζωγραφικς της Μπολνια. Μσω της επμενης γενες ζωγρφων, πως οι Φραντσσκο Αλμπνι (Francesco Albani), Ντομενικνο (Domenichino), Γκουντο Ρνι (Guido Reni), Τζοβννι Λανφρνκο (Giovanni Lanfranco) και Γκουερτσνο (Guercino) η Σχολ της Μπολνια (ορισμνες φορς αποκαλεται και Σχολ του Καρτσι) γινε η ηγτιδα δναμη στη τχνη του 17ου αινα.
     Σε αρκετ πριμα ργα που δημιουργσανε στη Μπολνια εναι δσκολο να ξεχωρσει κανες τη συμβολ του καθενς. Π.χ., οι νωπογραφες στην ιστορα του Ισονα για το ανκτορο Φβα (Palazzo Fava) περπου το 1583-84) φρουνε την υπογραφ Carracci, κτι που υποδεικνει τι στη δημιουργα τους συνβαλαν λοι. Το 1585 ο Αννιμπλε ολοκλρωσε το 3πτυχο της Βπτισης του Χριστο για την εκκλησα των Αγων Γρηγορου και Σρο (Santi Gregorio e Siro) στη Μπολνια. Το 1587 ζωγρφισε τη Κομηση της Θεοτκου για την εκκλησα του Σαν Ρκκο στο Ρτζιο Εμλια.
     Τη περοδο 1587–88 εναι γνωστ τι ταξδεψε στη Πρμα και στη συνχεια στη Βενετα που συνντησε τον αδελφ του Αγκοστνο. Απ το 1589 ως το 1592 οι τρεις ολοκλρωσαν τις τοιχογραφες Η δρυση της Ρμης στο ανκτορο Μανινι (Palazzo Magnani) της Μπολνια. Το 1593, τελεωσε το τρπτυχο Η Παρθνος στον Θρνο με τον γιο Ιωννη και την Αγα Αικατερνη, σε συνεργασα με το Λοτσιο Μασσρι (Lucio Massari). Η Ανσταση του Χριστο επσης ολοκληρθηκε την δια χρονι. Το 1592 ζωγρφισε τη Κομηση της Θεοτκου για το παρεκκλσι Μποναζνι του Αγου Φραγκσκου. Τη περοδο 1593-94 οι τρεις εργστηκαν στις νωπογραφες του ανακτρου Σαμπιρι (Palazzo Sampieri) στη Μπολνια.
     Με βση τις αριστουργηματικς νωπογραφες τους εκε, ο Αννιμπλε συστθηκε απ το Δοκα της Πρμα, Ρανοτσιο Α' Φαρνζε (Ranuccio I Farnese) στον αδελφ του, Καρδινλιο Οντορντο Φαρνζε (Odoardo Farnese), που θελε να διακοσμσει το ισγειο στο Ανκτορο Φαρνζε στη Ρμη. Νομβρη-Δεκμβρη του 1595 μετβησαν στη Ρμη για να ξεκινσουνε τη διακσμηση του Camerino του ανακτρου με ιστορες του Ηρακλ, θεματολογα ιδιατερα κατλληλη, καθς στην αθουσα αυτ στεγαζτανε το δισημο ελληνορωμακ γλυπτ Ηρακλς των Φαρνζε.
     Ο Αννιμπλε, εν τω μεταξ, ετομασε 100δες προπαρασκευαστικ σκαριφματα για τη κυρως εργασα, εν βρισκταν επικεφαλς μιας ομδας που 'φτιαχνε νωπογραφες στο μεγλο σαλνι με το κοσμικ θμα quadri riportati των ερτων των θεν , πως ο βιογρφος Τζοβννι Μπελλρι (Giovanni Bellori) το περιγραψε "Η ανθρπινη Αγπη κυριαρχομενη απ την Ουρνια Αγπη". Αν κι η οροφ εναι ιδιατερα πλοσια σε στοιχεα ψευδασθησης, οι αφηγσεις χουνε δημιουργηθε με διακοσμσεις συγκρατημνου κλασσικισμο της ψιμης Αναγννησης αντλντας μπνευση, αν και πιο οικεες και μεσες, απ την οροφ της Καπλα Σιστνα του Μιχαλ Αγγλου καθς και την οροφ του Βατικανο του Ραφαλ και τις νωπογραφες του στη βλα Φαρνεζνα. Η εργασα του αργτερα θα εμπνεσει τις σημαντικς νωπογραφες του μπαρκ ιλουζιονισμο των Πιτρο ντα Κορτνα,Τζοβννι Λανφρνκο (Giovanni Lanfranco) κι αργτερα, των Αντρα Πτσο (Andrea Pozzo) και Τζοβννι Μπαττστα Γκουλι (Giovanni Battista Gaulli).
     Στη διρκεια των 17ου και 18ου αι., η οροφ των Φαρνζε θεωρετο το ασυναγνιστο αριστοργημα νωπογραφας της εποχς του. Οι εκατοντδες προπαρασκευαστικν σκαριφημτων του Αννιμπλε γνανε θεμελιδες βμα για τη σνθεση οποιουδποτε φιλδοξου ιστορικο ργου. Ο κριτικς τχνης του 17ου αι. Τζοβννι Μπελλρι, στη επισκπησ του με ττλο Idea, εγκωμαζε τον Καρτσι ως υπδειγμα της ιταλικς ζωγραφικς, που υποκνησε μιαν αναγννηση της μεγλης παρδοσης του Ραφαλ και του Μιχαλ Αγγλου. Απ την λλη, εν παραδεχταν τις ικαντητες του Καραβτζιο ως ζωγρφου, αποδοκμαζε το υπερ-νατουραλιστικ στυλ του, αν χι τη ταραχδη προσωπικτητ του. τσι, βλεπε και τους οπαδος του (Caravaggisti) διου στυλ με την δια ζοφερτητα. Οι ζωγρφοι παρακινονταν να απεικονσουνε το πλατωνικ ιδεδες του κλλους, χι των Ρωμαων γυναικν του δρμου. Παρ' λ' αυτ, οι προσττες κι οι μαθητς του Καρτσι και του Καραβτζιο δεν ανκανε σ' αντθετα στρατπεδα: Οι σγχρονοι με τους ζωγρφους προσττες τους, πως ο μαρκσιος Βιντσντσο Τζουστινινι (Vincenzo Giustiniani) παρατηροσαν την υπεροχ και των δο ως προς τη μανιρα και τη χρση μοντλων.
     Στον αινα μας οι παρατηρητς χουν αναθερμνει τον επαναστατικ μθο του Καραβτζιο και συχν αγνοονε τη βαθει επδραση που σκησε ο Καρτσι. Ο Καραβτζιο σχεδν ποτ δεν εργστηκε σε νωπογραφες, που συχν θεωρονται δοκιμασα θρρους για τον ενασχολομενο καλλιτχνη. Απ την λλη πλευρ, οι καλτερες δημιουργες του Καρτσι εναι νωπογραφες. τσι, οι μελαγχολικο πνακες του Καραβτζιο, με το σκοτειν φντο, ταιριζουν καλλτερα στο στοχαστικ περιβλλον της Αγας Τρπεζας κι χι στους καλοφωτισμνους τοχους τα ταβνια πως αυτ στο ανκτορο Φαρνζε. Ο Ροντολφ Βιττκβερ εξεπλγη ταν διαπστωσε τι νας Καρδινλιος περιβαλλε τον εαυτ του με νωπογραφες παρμοιας λγνας θεματολογας, ενδεικτικ μιας σημαντικς χαλρωσης της ηθικς του αντι-αναμορφωτισμο. Αυτ η θεματικ επιλογ καταδεικνει πως ο Καρτσι μπορε να τανε περισστερο αντιδραστικς απναντι στο συχν ιεροπρεπς θρησκευτικ πθος του Καραβτζιο. Ο Βιττκβερ δηλνει τι οι νωπογραφες του Καρτσι μεταδδουνε την εντπωση μιας τρομερς χαρς για τη ζω, μια να νθηση της ζωτικτητας και μιας ενργειας που επ μακρν ταν καταπιεσμνες.
     Σμερα δυστυχς οι περισστεροι γνστες που επισκπτονται το παρεκκλσι Τσερζι (Cappella Cerasi) της εκκλησας Σντα Μαρα ντελ Ππολο αγνοονε το τρπτυχο του Καρτσι Η Κομηση της Θεοτκου (1600-1601) και στρφουνε τη προσοχ τους στα εκπληκτικ συνοδευτικ ργα του Καραβτζιο. Εναι πολ κατατοπιστικ η σγκριση μεταξ της Κομησης του Καρτσι με το Θνατο της Παρθνου του Καραβτζιο. Ανμεσα στους συγχρνους του, ο Καρτσι θα ταν ανανεωτς. Ξαναζωντνεψε τ' οπτικ λεξιλγιο των νωπογραφιν του Μιχαλ Αγγλου κι επανφερε τη δυνατ και ζωνταν απεικνιση τοπων, που βαθμιαα φθινε υπ την επδραση του μανιερισμο. Παρ' τι ο Μιχαλ γγελος συσποσε τα σματα των μορφν του σ' λες τις δυνατς προοπτικς, ο Καρτσι στις νωπογραφες του Φαρνζε δειξε πς μποροσαν να χορεουν. Τα ρια τοχων-οροφς, οι ευρεες προεκτσεις των τοχων που επρκειτο να νωπογραφηθον, επρκειτο να ακολουθηθον, ως προς τη λαμπρτητα των χρωμτων, απ τους οπαδος του Καρτσι τις επμενες 10ετες.
     Τον επμενο αινα η τχνη του μπαρκ, εν γνει, υπστη ντονη κριτικ απ νεοκλασσικος κριτικος, πως ο Γιχαν Γιοχιμ Βνκελμαν (Johann Joachim Winckelmann) αλλ κι ακμη αργτερα απ τον σεμντυφο Τζον Ρσκιν (John Ruskin). Ο Καρτσι γλτωσε απ τη γενικ κατακραυγ επειδ θεωρθηκε μιμητς του ιδιατερα θαυμαζμενου Ραφαλ. Στις 8 Ιουλου 1595 ολοκλρωσε τον πνακα Ο γιος Ρκκο μοιρζει ελεημοσνη, που βρσκεται σμερα στη Πινακοθκη της Δρσδης (Dresden Gemäldegalerie). λλες δημιουργες του κενη την εποχ στη Ρμη περιλαμβνουν το ργο Domine, Quo Vadis?,περπου το 1602, που εναι αξιοσημεωτο για την εκπληκτικ οικονομα της σνθεσης των μορφν και τη δναμη και την ακρβεια των χειρονομιν, που αργτερα επηρασε σημαντικ τον Νικολ Πουσν και μσω αυτο, τη γλσσα των χειρονομιν στη ζωγραφικ.
     ταν αξιοσημεωτα επιλεκτικς στη θεματικ του, απεικονζοντας τοπα, σκηνς της καθημεριντητας και πορτρατα, συμπεριλαμβανομνης και μιας σειρς αυτοπροσωπογραφιν του σε διφορες εποχς. ταν νας απ τους 1ους Ιταλος ζωγρφους στων οποων τον καμβ διντανε προτεραιτητα στα τοπα απναντι στις μορφς, πως η αριστουργηματικ Φυγ στην Αγυπτο: Το φος αυτο του πνακα ακολουθθηκε απ τον αγαπημνο μαθητ του, τον Ντομενικνο αλλ και τον Κλωντ Λορραν. Η τχνη του εχε, επσης, μια λιγτερο επσημη πλευρ, που αποκαλπτεται στις παρωδες (καρικατορες) του -γενικ του πιστνεται η επινηση αυτς της φρμας- και στις 1ες δημιουργες σκηνν της καθημεριντητς του, που 'ναι αξιοσημεωτες για την ακριβ παρατρηση και τον ελεθερο χειρισμ τους. Περιγρφεται απ βιογρφους ως μη δνων σημασα στην νδυση, αλλ μ' εμμον στην εργασα: Οι αυτοπροσωπογραφες του ποικλλουν ως προς την αποτπωσ του.
    Το 1600 διαφωνονε με τον αδερφ του κι αυτς τον εγκαταλεπει για να μεταβε στη Πρμα και να πεθνει εκε 2 χρνια μετ. Το 1603 αρχζει να δουλεει τους ημικυκλικος πνακες Αλντομπραντνι και τους ολοκληρνει σ' να χρνο. Το 1609 κνει να σντομο ταξδι στη Νπολι. Δεν εναι σαφς πσες εργασες ολοκλρωσε, αφο τελεωσε τις νωπογραφες στη μεγλη αθουσα του ανακτρου Φαρνζε. Το 1606 υπογρφει τον πνακα Madonna of the bowl, αλλ σε μια επιστολ του καρδιναλου Οντορντο Φαρνζε το 1606 αναφρεται τι τον παρεμποδζει μια βαρει μελαγχολικ διθεση, στε να εργαστε για λογαριασμ του. Το 1607 αδυνατε να ολοκληρσει τη παραγγελα του Δοκα της Μντενα για να πνακα με θμα τη Γννηση. Υπρχει μια σημεωση του 1608 που υποδεικνει σε μαθητ του τι θα περν τουλχιστον 2 ρες τη μρα στο εργαστριο. Δεν υπρχει παρ ελχιστη τεκμηρωση ως προς το γιατ ο χρωστρας του σγησε. Υπρχουν, εν τοτοις, πολλς εικασες.
     Ο Αννιμπλε πθανε στις 15 Ιουλου 1609, μλις στα 49 του χρνια και τφηκε με τιμς, σμφωνα με τη θλησ του, κοντ στον Ραφαλ στο Πνθεον της Ρμης. Αποτελε μτρο των επιτευγμτων του η αναφορ μ' επανους προς αυτν απ τσο διαφορετικος καλλιτχνες, πως ο Τζιαν Λορντσο Μπερννι, ο Νικολ Πουσν κι ο Πτερ Πουλ Ρομπενς. Πολλο απ τους μαθητς τους βοηθος του σε ργα πως στο ανκτορο Φαρνζε και στο παρεκκλσι Χερρρα (Herrera) θα γνονταν δισημοι καλλιτχνες τις επμενες 10ετες, πως οι Ντομενικνο, Φραντσσκο Αλμπνι, Τζοβννι Λανφρνκο, Ντομνικο Βιλα, Γκουντο Ρνι, Σστο Μπανταλκκιο κι λλοι.
     Η παρδοση της ιταλικς Αναγννησης στη ζωγραφικ καθς κι οι ζωγρφοι της ψιμης Αναγννησης, πως οι Ραφαλ, Μιχαλ γγελος, Κορτζιο, Τιτσινο και Βερονζε, σκησαν σημαντικ επδραση στις δημιουργες του, κυρως στη χρση των χρωμτων. Ο Καρτσι θεσε τα θεμλια της γννησης της ζωγραφικς μπαρκ. Το προηγομενο, κπως στερο στυλ του μανιερισμο αναθεωρθηκε πλον στις αρχς του 16ου αι., οδηγντας σε ανασνθεση πολλς απ τις Σχολς. Οι πνακες του εναι εμπνευσμνοι απ την ενετικ σχολ κι ειδικτερα απ τις δημιουργες του Πολο Βερονζε. Πνακες που δεχνουνε με σαφνεια χνη αυτς της επδρασης εναι Η νθρονη Παρθνος με τον γιο Ματθαο, πνακας που δημιουργθηκε στερα απ παραγγελα της Ρτζιο Εμλια (σμερα στη Πινακοθκη της Δρσδης) κι Ο Μυστικς Γμος της Αγας Αικατερνης της Αλεξανδρεας (περ. 1575) που σμερα βρσκεται στην πινακοθκη της Ακαδημας (Gallerie dell'Accademia) στη Βενετα.


=================                       Αυτοπροσωπογραφα Ι


                    Αυτοπροσωπογραφα ΙΙ


                  δωνις, Αφροδτη & ρωτας


                             
'Αγγελοι-Ερωτιδες


                                  Κυνγι


                      Τοπο Με Ποτμι & Κστρο


                            Αγρι Που Πνει


                                     Γελντας


                                Φασολοφγος


                             Στο Χασπικο Ι


                         Στο Χασπικο ΙΙ


           Δξα Του Χριστο Εν Μσω Αγγλων


              Στψη Της Θεοτκου Με ξι Αγγλους


                  Παρθνος, Βρφος Με Δξα


                                      Πιετ


                     Ανληψη Της Θεοτκου


                                Σταρωση


                    Αποκαθλωση & Θρνος Ι


                     Αποκαθλωση & Θρνος ΙΙ


                   Αφροδτη. ρως & Τρεις Χριτες


                    Αφροδτη Στυρος & Ερωτιδες


                                  Στυρος & 'Αρτεμις


                           Η Επιλογ Του Ηρακλ


                        Η Θεοτκος Εμφανζεται


                      Στο Λουτρ Της Αφροδτης


                              Κεφαλ Γροντα


              Μαντνα Με Βρφος & γιο Ιωννη


              Ο Ιησος Φορ το Ακνθινο Στεφνι (λεπτ.)


   Μαντνα, Σντα Λουτσα, Αγιος Τζιοβαννο & γγελος


                       Μαντνα Ζητ Ησυχα


           Οι Πειρασμο Του Αγου Αντωνου (λεπτ.)


            Ο Μυστικς Γμος Της Αγας Αικατερνης


                        Ο γιος Ρκκο & γγελος


                            Πορτρατο Μπσσι


                         Πορτρατο Τουρνι


                            Domine, Quo Vadis?


 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers