ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ: Í' ÌåôáãåíÝóôåñåò ËáìðÜäåò Öùôüò Â' (~1700-1900)


                                        Πρüλογος

     Αυτü το Üρθρο το χρωστοýσα σα συνÝχεια του αντßστοιχου προηγοýμενου και τþρα επιτÝλους το παραδßδω. Στο πριν Þτανε 15+2 κοπÝλλες και σε τοýτο 14+1. Αυτü εßναι λογικü γιατß üσο... ξανοßγει ο κüσμος κι οι γυναßκες πεßθουνε με το παραπÜνω, μεγαλþνει κι η συμμετοχÞ στις επιστÞμες, αλλÜ και πÜλι κακþς τüσο λßγες. Καθþς σε λßγες παρολαυτÜ, επετρÜπη η εßσοδος στη χþρα της ΕπιστÞμης κι αυτü εßναι λυπηρü. Το Üρθρο ξεκινÜ με την απαρχÞ του 18ου αιþνα και τελειþνει στη χαραυγÞ του 20ου.  Τοýτο εßναι το 13ο Üρθρο με θÝμα σπουδαßες γυναßκες ανÜ τους αιþνες και γενικü τßτλο: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! Δε χρειÜζεται να πω Üλλα, üσοι/ες διαβÜσανε το πριν ξÝρουνε καλÜ τι εννοþ κι üσοι/ες üχι ας το διαβÜσουν. ¼χι πως Ýχει συνÝχεια, διαβÜζεται και μüνο του, απλÜ για να μπει σε σειρÜ. ΑυτÜ και καλÞν ανÜγνωση.  Π. Χ.


==============


   0). Η Eμιλß Ντυ ΣατλÝ (Emilie Du Chatelet / 17/12/1706 - 11/9/1749) Þτανε Γαλλßδα μαθηματικüς ΥπÜρχει ΕΔΩ!
______________________

   1). Η ΛÜουρα Μαρßα Κατερßνα ΜπÜσσι (Laura Maria Caterina Bassi / 31 Οκτþβρη 1711-20 ΦλεβÜρη 1778), Þταν Ιταλßδα φυσικüς κι ανατüμος κι εßναι η 1η γυναßκα στην ιστορßα της ανθρωπüτητας που κατεßχε πανεπιστημιακÞ Ýδρα σε κÜποια φυσικÞ επιστÞμη. ΑπÝκτησε διδακτορικü απü το ΠανεπιστÞμιο της Μπολüνια το 1732 κι αυτü Þτανε το 2ο διδακτορικü που δüθηκε ποτÝ σε γυναßκα απ' οποιοδÞποτε πανεπιστÞμιο -το 1ο στη ΚορνÜρο. Γενικþτερα, Þταν η 1η γυναßκα που της δüθηκε επßσημη θÝση διδασκαλßας σ' ευρωπαúκü πανεπιστÞμιο.



      ΓεννÞθηκε στη Μπολüνια, που τüτε ανÞκε στα ΠαπικÜ ΚρÜτη. Η οικογÝνειÜ της Þταν εýπορη κι ο πατÝρας της Þτανε δικηγüρος. Μορφþθηκε στο σπßτι και στην εφηβεßα της εκπαιδεýθηκε επß 7 Ýτη απü τον πανεπιστημιακü καθηγητÞ της βιολογßας, φυσικÞς ιστορßας κι ιατρικÞς ΓκαετÜνο Τακκüνι. Με τον καθηγητÞ της Üρχισαν τις προστριβÝς καθþς αυτÞ ενδιαφερüταν Ýντονα για τη νευτþνεια φυσικÞ κι εκεßνος τη προÝτρεπε να ριχθεß σε λιγþτερο αμφιλεγüμενες καρτεσιανÝς διδασκαλßες. ¸νας απü τους εξαδÝλφους της, ο πατÝρας Lorenzo Stegani, Þτανε καθηγητÞς της στα ΛατινικÜ, ΓαλλικÜ κι αριθμητικÞ. Ο καρδινÜλιος ΠροσπÝρο Λαμπερτßνι, μετÝπειτα ΠÜπας ΒενÝδικτος ΙΔ', ενθÜρρυνε την ενασχüλησÞ της με την επιστÞμη.
    ΜετÜ τη δημüσια υπερÜσπιση 49 θÝσεων και διατριβþν στο Palazzo Pubblico, της απονεμÞθηκε διδακτορικü δßπλωμα Φιλοσοφßας στις 12 ΜÜη 1732. Τον επüμενο μÞνα υπερασπßστηκε 12 επιπλÝον θÝσεις στο Archiginnasio, το κεντρικü κτßριο του Πανεπιστημßου της Μπολüνια, το οποßο της επÝτρεψε να υποβÜλει αßτηση για διδακτικÞ Ýδρα. Στις 29 Οκτþβρη 1732, το πανεπιστÞμιο της Μπολüνια της χορÞγησε τη διδακτικÞ Ýδρα της φιλοσοφßας! Στα 21 της κιüλας Ýγινε η 2η γυναßκα στην ιστορßα που πÞρε διδακτορικü μετÜ τη ΚορνÜρο 54 χρüνια νωρßτερα, το 1678. Συνακüλουθα διορßσθηκε καθηγÞτρια της ανατομßας στο ΠανεπιστÞμιο της Μπολüνια, εκλÝχθηκε στην Ακαδημßα Επιστημþν του Ινστιτοýτου της Μπολüνια και τον επüμενο μÞνα της δüθηκε η Ýδρα της Φιλοσοφßας. Ο ζωγρÜφος ΝτομÝνικο Μαρßα ΦρÜττα κι ο χαρÜκτης Αντüνιο ΛατσÜρι (Antonio Lazzari) σχεδιÜσανε και κüψανε μπροýτζινο μετÜλλιο με τη μορφÞ της σε ανÜμνηση των 1ων μαθημÜτων της. Η υπερÜσπιση της διατριβÞς της, η τελετÞ αναγορεýσεþς της σε διδÜκτορα κι η 1η της διÜλεξη το 1732 λÜβανε χþρα σ' Ýν απü τα σημαντικþτερα κρατικÜ κτßρια της Μπολüνια, το ΠαλÜτσο Ποýμπλικο (Palazzo d'Accursio Þ Palazzo Pubblico), και τις παρακολοýθησαν üχι μüνον οι καθηγητÝς κι οι φοιτητÝς του πανεπιστημßου, αλλÜ και βασικÝς πολιτικÝς και θρησκευτικÝς προσωπικüτητες της Μπολüνια: ο παπικüς λεγÜτος, ο αρχιεπßσκοπος της Μπολüνια, ο γκονφαλονιÝρε, οι πρεσβýτεροι, γερουσιαστÝς και μαγßστρατοι. ΕπιπλÝον, üλες οι κυρßες της Μπολüνια κι üλοι οι ευγενεßς.



    Η 1η διÜλεξÞ της λοιπüν, εßχε με τßτλο De aqua corpore naturali elemento aliorum corporum parte universi, που μπορεß να μεταφραστεß χονδρικÜ απü τα λατινικÜ ως: Το νερü ως φυσικü στοιχεßο üλων των Üλλων σωμÜτων του σýμπαντος. Το ΠανεπιστÞμιο, ωστüσο, εξακολουθοýσε να υποστηρßζει πως οι γυναßκες πρÝπει να χουνε τη... κανονικÞ καθιερωμÝνη τους ιδιωτικÞ ζωÞ. Το 1738 παντρεýτηκε τον ΤζουζÝπε ΒερÜττι, συνÜδελφο στην Ακαδημßα φιλüσοφο κι ιατρü, με τον οποßο απÝκτησαν 12 παιδιÜ, απü τα οποßα τα 5 ζÞσαν αρκετÜ þστε να ενηλικιωθοýν. Μαζß μοιραστÞκανε μιαν εξελιγμÝνη σχÝση συνεργασßας κι υποστηρßζεται πως μÝσω του γÜμου της εμπνεýστηκε ν' αρχßσει τη μελÝτη της πειραματικÞς φυσικÞς.
      Μεταξý 1746-1777 Ýδινε μüνο μßα επßσημη διατριβÞ ανÜ Ýτος με θÝματα που κυμαßνονταν απü το πρüβλημα της βαρýτητας μÝχρι την ηλεκτρικÞ ενÝργεια. ¸χει αναφερθεß üτι Ýδωσε τουλÜχιστον 31 διατριβÝς στο πανεπιστÞμιο. ΔεδομÝνου üτι δεν μπüρεσε να διδÜξει δημüσια στο πανεπιστÞμιο τακτικÜ, Üρχισε να διδÜσκει ιδιωτικÜ μαθÞματα και πειρÜματα απü το σπßτι το 1749. Αυτü της επÝτρεψε να απομακρυνθεß απü τους περιορισμοýς του πανεπιστημßου και να διερευνÞσει νÝες ιδÝες. ΜετÜ το γÜμο της μποροýσε να διδÜσκει απü το σπßτι της σε τακτικÞ βÜση και ζÞτησε μ' επιτυχßα απ' το ΠανεπιστÞμιο πιüτερες ευθýνες και μεγαλýτερο μισθü, þστε να μπορÝσει ν' αγορÜσει το δικü της εξοπλισμü. Η ΜπÜσι Ýφθασε να 'χει τον υψηλþτερο μισθü που 'δινε τüτε το ΠανεπιστÞμιο της Μπολüνια, μαζß με τον μισθü του ανατüμου ΝτομÝνικο ΓκαλεÜτσι (1.200 λßρες).
      Η Πρυτανεßα του Πανεπιστημßου ανÝμενε απ' αυτÞν üτι θα παρακολουθÞσει διÜφορες εκδηλþσεις, επειδÞ Þτανε σýμβολο και πολιτικü πρüσωπο. Η ΚαρναβαλικÞ Ανατομßα, μια δημüσια ανατομßα με ελεýθερη εßσοδο στον καθÝνα, Þταν εορταστικü και διδακτικü γεγονüς που αναμενüταν να παρακολουθÞσει, επειδÞ Þταν Ýνα κεντρικü χαρακτηριστικü της δημüσιας ζωÞς στο πανεπιστÞμιο το οποßο προσÝλκυσε την προσοχÞ πολλþν αλλοδαπþν και σημαντικþν μελþν της κοινüτητας. Στην αßθουσα της ανατομßας υπÞρχε πÜντα κÜθε μÝρα Ýνα σþμα Üνδρα πÜνω στο ανατομικü τραπÝζι κι Ýνας καθηγÞτης Ýδειχνε Þ απαντοýσε σε ερωτÞσεις του κοινοý και πρÜγματι ξεκßνησε καθ' Ýτος να το παρακολουθεß κι εκεßνη. Λüγω üμως της περισσüτερης πßεσης χρüνου κι αýξησης εξüδων, ζÞτησε και πÝτυχε αýξηση του μισθοý της. Απü τους σημαντικüτερους υποστηρικτÝς της Þταν ο ΠÜπας ΒενÝδικτος ΙΔ', που υποστÞριζε τη μεßωση της λογοκρισßας στην ακαδημαúκÞ Ýρευνα και τις γυναßκες στην επιστÞμη, αντιτ´χθηκε üταν θÝλησαν να την αποκüψουν, üπως και στην ΑνιÝζι (παρακÜτω εßναι αυτÞ).

     Ενδιαφερüτανε κυρßως για τη νευτþνεια φυσικÞ και τη δßδαξε 28 χρüνια. ΥπÞρξε απü τα κομβικÜ πρüσωπα στην εισαγωγÞ των ιδεþν του Νεýτωνα για τη φυσικÞ φιλοσοφßα στην Ιταλßα. Πραγματοποßησε επßσης δικÜ της πειρÜματα σ' üλες τις πλευρÝς της φυσικÞς. ΠροκειμÝνου να διδÜξει κλασσικÞ μηχανικÞ κι ηλεκτρισμü, θÝματα που δεν εστιÜζονταν στο πανεπιστημιακü πρüγραμμα, παρÝδιδε μαθÞματα στο σπßτι της. ΣυνολικÜ εκπüνησε 28 εργασßες, με τη μεγÜλη τους πλειονüτητα ν' αφοροýνε τη φυσικÞ και την υδραυλικÞ, αλλÜ δεν Ýγραψε βιβλßο και δημοσßευσε μüνο 4 απü τις εργασßες της. ΠαρÜ τον περιορισμÝνο αριθμο των Ýργων που Üφησε, το αποτýπωμÜ της στον επιστημονικü κüσμο εßναι προφανÝς απü την αλληλογραφßα της με το Βολταßρο, τον ΤσÝζαρε Μπεκαρßα, τον κüμη ΦραντσÝσκο Αλγκαρüττι και τους Ρüτζερ Μπüσκοβιτς, Σαρλ ΜπονÝ, Ζαν ΑντουÜν ΝολÝ, ΠÜολο Φρßζι, ΛÜζαρο ΣπαλαντζÜνι κι ΑλεσÜντρο Βüλτα. Ο Βολταßρος κÜποτε της Ýγραψε: "Δεν υπÜρχει ΜπÜσσι στο Λονδßνο και θα 'μουνα πολý ευτυχÝστερος να προστεθþ στην Ακαδημßα σας της Μπολüνια απ' ü,τι σε αυτÞ των ΕγγλÝζων, παρÜ το üτι παρÞγαγαν Ýνα Νεýτωνα".



     Το 1745 ο ΠÜπας ΒενÝδικτος ΙΔ' συγκρüτησε μßα επßλεκτη ομÜδα 25 σοφþν, γνωστÞ ως Βενεδικτßνοι (Benedettini). Η ΜπÜσσι επεδßωξε να ορισθεß μÝλος της ομÜδας αυτÞς, αλλÜ υπÞρξαν αντιδρÜσεις απü μερικÜ μÝλη της. Στο τÝλος üμως ο ΠÜπας τη διüρισε, αν κι Þταν η μοναδικÞ γυναßκα απü τους 25. Το 1749 παρουσßασε μια διατριβÞ για τη βαρýτητα. Στη 10ετßα του 1760 η ΜπÜσσι κι ο σýζυγüς της συνεργασθÞκανε σε πειρÜματα ηλεκτρισμοý, κÜτι που προσÝλκυσε τον αββÜ ΝολÝ κι Üλλους στη Μπολüνια για να μελετÞσoυνε τον ηλεκτρισμü. Το 1776, στα 65 της, διορßσθηκε στην Ýδρα της πειραματικÞς φυσικÞς απü το Ινστιτοýτο Επιστημþν της Μπολüνια, με το σýζυγü της ως βοηθü διδασκαλßας. Ο Francesco Algarotti τÝλος, Ýγραψε πολλÜ ποιÞματα σχετικÜ και για τους εορτασμοýς της αναγüρευσÞς της ως διδÜκτορα.
     ΠÝθανε στη Μπολüνια 2 Ýτη μετÜ, με σταδιοδρομßα στη φυσικÞ κι Ýχοντας ανοßξει μÝγα δρüμο για τη παρουσßα γυναικþν στους ακαδημαúκοýς κýκλους. Ο τÜφος της βρßσκεται στην εκκλησßα του Corpus Domini στη Via Tagliapietre της Μπολüνια μπρος στον τÜφο του συναδÝλφου επιστÞμονα Luigi Galvani. ΜετÜ το θÜνατü της, Ýνα μαρμÜρινο ÜγαλμÜ της τοποθετÞθηκε στο Ινστιτοýτο. Η ΜπÜσσι εκλÝχθηκε μÝλος πολλþν επιστημονικþν ενþσεων κι εταιρειþν των γραμμÜτων, καθþς Þτανε γνþστρια της ελληνικÞς κλασσικÞς, της γαλλικÞς και της ιταλικÞς λογοτεχνßας. Προς τιμÞ της ονομÜσθηκαν ο κρατÞρας ΜπÜσσι στον πλανÞτη Αφροδßτη, το κλασσικü λýκειο κι η οδüς ΜπÜσσι στη Μπολüνια. Οι μοναδικÝς εργασßες της που εκδοθÞκανε κατÜ τη διÜρκεια της ζωÞς της εßναι οι εξÞς:

 α) Miscellanea (1732) 

 β) De aeris compression (1745)
 γ) De problemate quodam hydrometrico and de problemate quodam mechanico (1757)
 δ) De immixto fluidis aere (1792)

   "Αυτü που Ýκανε τη ΜπÜσσι μοναδικÞ εßναι το üτι χρησιμοποßησε ü,τι κι üπως της προσεφÝρθη, üχι για συμβολικοýς λüγους Þ καμÜρι, αλλÜ με αυτÜ σαν εφüδια να χαρÜξει τη δικÞ της πορεßα στην επιστÞμη, Þτις την Ýθεσε μες στη κοινωνßα της επιστημονικÞς κοινüτητας".
-Gabriella Berti Logan, American Historical Review for Bassi
_____________________________________

   2). Η Μαρßα ΓκαετÜνα ΑνιÝζι (Maria Gaetana Agnesi / 16 ΜÜη 1718 - 9 ΓενÜρη 1799), Þταν Ιταλßδα μαθηματικüς, φιλüσοφος, θεολüγος, ανθρωπßστρια και φιλÜνθρωπος. Θεωρεßται η 1η συγγραφÝας βιβλßου που πραγματευüτανε ταυτüχρονα τüσο τον διαφορικü üσο και τον ολοκληρωτικü λογισμü κι Þταν επßτιμη διδÜκτορας του Πανεπιστημßου της Μπολüνια. ΑφιÝρωσε τις τελευταßες 4 10ετßες της ζωÞς της στη μελÝτη της θεολογßας (ιδιαßτερα της πατρολογßας) και σε φιλανθρωπικü Ýργο στην υπηρεσßα των φτωχþν, στους οποßους Üνοιξε το σπßτι της, üπου δημιοýργησε Ýνα νοσοκομεßο. ¹ταν ευσεβÞς καθολικÞ κι Ýγραψε εκτενþς για το πÜντρεμα μεταξý πνευματικÞς αναζÞτησης και μυστικιστικÞς σκÝψης, κυρßως στο δοκßμιü της Il cielo mistico (Ο Μυστικüς ΠαρÜδεισος - The Mystic Heaven). ¸βλεπε την ορθολογικÞ σκÝψη του Θεοý ως συμπλÞρωμα στη προσευχÞ, τη περισυλλογÞ της ζωÞς, του θανÜτου και της ανÜστασης του Ιησοý. ¹ταν επßσης αδελφÞ της συνθÝτριας και τσεμπαλßστριας Μαρßας ΤερÝζας ΑνιÝζι Πινοτßνι.



     ΓεννÞθηκε στο ΜιλÜνο σε μια εýπορη και μορφωμÝνη οικογÝνεια. Ο πατÝρας της ΠιÝτρo ΑνιÝζι, καθηγητÞς μαθηματικþν στο ΠανεπιστÞμιο της Μπολüνια, Þθελε ν' ανÝλθει στη μιλανÝζικη αριστοκρατßα. Για να πετýχει το στüχο του παντρεýτηκε την ¢ννα ΦορτουνÜτα Μπρßβιο, απü την οικογÝνεια Μπρßβιους ντε Μπρουλς, το 1717,. Ο θÜνατος της μητÝρας της, της Ýδωσε την αφορμÞ για να αποτραβηχτεß απü το δημüσιο βßο και να ασχοληθεß με τη διαχεßριση του νοικοκυριοý της.
     Η Μαρßα θεωρÞθηκε απü μικρÞ παιδß-θαýμα. Μιλοýσε τüσον ιταλικÜ üσο και γαλλικÜ Þδη απü τα 5 της. ΜÝχρι τα 11 της εßχε μÜθει επßσης ελληνικÜ, εβραúκÜ, ισπανικÜ, γερμανικÜ και λατινικÜ και την αποκαλοýσαν επτÜγλωσση ρÞτωρ. ΑνÝλαβε μÝχρι και τη διδασκαλßα των μικρüτερων αδερφþν της. ¼ταν Þταν 9 συνÝγραψε κι απÜγγειλε μια ομιλßα διÜρκειας μιας þρας στα ΛατινικÜ σε μερικοýς απü τους πιο διακεκριμÝνους διανοοýμενους της εποχÞς. Το θÝμα Þταν το δικαßωμα των γυναικþν στην εκπαßδευση.



     Στα 12 υπÝφερε απü Üγνωστη αρρþστια που θεωρÞθηκε πως οφειλüτανε στην υπερβολικÞ της μελÝτη και για θεραπεßα υποχρεþθηκε σε εντατικÜ μαθÞματα χοροý κι ιππασßας. Η θεραπεßα δεν δοýλεψε κι Üρχισε να πÜσχει απü Ýντονους σπασμοýς, με αποτÝλεσμα να της επιτραπεß να μετριÜσει τα μαθÞματα. Στα 14 εßχε ξεκινÞσει να μελετÜ βλητικÞ και γεωμετρßα. Στα 15 ο πατÝρας της ξεκßνησε να φιλοξενεß τακτικÜ μερικοýς απü τους πιο μορφωμÝνους Üντρες της Μπολüνια, στους οποßους εκεßνη παρουσßασε σειρÜ θÝσεων επÜνω σε πραγματικÜ δυσνüητα φιλοσοφικÜ ερωτÞματα. ΚαταγραφÝς αυτþν των συναντÞσεων υπÜρχουνε στο βιβλßο του Σαρλ ντε Μπρος Lettres sur l'Italie (γρÜμματα περß της Ιταλßας) και στο Propositiones Philosophicae (φιλοσοφικÝς προτÜσεις) που εξÝδωσε ο πατÝρας της το 1738, καταγραφÞ της τελευταßας της παρÜστασης κατα τη διÜρκεια της οποßας υποστÞριξε 190 θÝσεις.



     Ο πατÝρας της παντρεýτηκε 2 φορÝς μετÜ το θÜνατο της μητÝρας της κι η ΑνιÝζι κατÝληξε να εßναι η μεγαλýτερη απü 23 αδÝρφια, περιλαμβανομÝνων των ετεροθαλþν της. Εκτüς απü τις παραστÜσεις και τις σπουδÝς της, Þταν υπεýθυνη και να διδÜσκει τα αδÝρφια της. ΑυτÞ της η υποχρÝωση την εμπüδισε να εκπληρþσει την επιθυμßα της να ενταχθεß σε μονÞ, απüρροια της Ýντονης θρησκευτικüτητας που εßχε αναπτýξει. Αν κι ο πατÝρας της αρνÞθηκε να της το επιτρÝψει, συμφþνησε να την αφÞσει να ζÞσει μια ημιασκητικÞ ζωÞ, χωρßς κοινωνικÝς επαφÝς, αφιερωμÝνη στη μελÝτη των μαθηματικþν. Εκεßνη τη περßοδο μελÝτησε τüσο τον διαφορικü üσο και τον ολοκληρωτικü λογισμü.
    Αφοý διÜβασε το 1739 το Traité analitique des sections Coniques του Μαρκησßου Guillaume de l'Hôpital, εισÞχθη πλÞρως στο πεδßο το 1740 απü τον Ramiro Rampinelli, Ýνα μοναχü του Olivetan που Þταν Ýνας απü τους πιο αξιοσημεßωτους Ιταλοýς μαθηματικοýς εκεßνης της εποχÞς. Στη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου, η Μαρßα μελετοýσε μαζß του τüσο διαφορικü üσο κι ολοκληρωτικü λογισμü. Η οικογÝνειÜ της δε, αναγνωρßστηκε ως μια απü τις πλουσιþτερες στο ΜιλÜνο. Σýμφωνα με τη Britannica, θεωρεßται η 1η γυναßκα στο δυτικü κüσμο που Ýχει επιτýχει φÞμη στα μαθηματικÜ. Οι Üλλοι φιλüσοφοι την θεωροýσαν ιδιαßτερα üμορφη κι η οικογÝνεια της Þταν μια απü τις πλουσιþτερες του ΜιλÜνου, ωστüσο κþφευσε σε προτÜσεις Þ παραινÝσεις γÜμου.



     Η Μαρßα στη συνÝχεια Ýγινε καθηγÞτρια στο ΠανεπιστÞμιο της Μπολüνια. Το πιο πολýτιμο Ýργο της Þταν το Instituzioni analitiche ad uso della gioventù italiana που δημοσιεýτηκε στο ΜιλÜνο το 1748 και θεωρÞθηκε η καλλßτερη υπÜρχουσα εισαγωγÞ στα Ýργα του ¼ιλερ. Στο βιβλßο εργÜστηκε για την ενσωμÜτωση της μαθηματικÞς ανÜλυσης στην Üλγεβρα. ΜοντÝλο για τη πραγματεßα της Þταν το Le calcul différentiel et intégral dans l'Analyze απü τον Charles René Reyneau. Ο στüχος αυτÞς της εργασßας Þταν, σýμφωνα με την ßδια, να δþσει μια συστηματικÞ εικüνα των διαφορετικþν αποτελεσμÜτων και των θεωρημÜτων του απειροστοý λογισμοý.Ο 1ος τüμος ασχολεßται με την ανÜλυση των πεπερασμÝνων ποσοτÞτων κι ο 2ος με την ανÜλυση των απειροστþν πολοστημüριων. Ο 2ος μεταφρÜστηκε στα γαλλικÜ απü τον Π. Τ. ντ'Αλτεμß με προσθÞκες του Σαρλ Μποσοý (1730-1814) και δημοσιεýτηκε το 1775. Το σýνολο του Ýργου μεταφρÜστηκε και στα αγγλικÜ ως Analytical Institutions απü τον Τζον Κüλσον, τüτε κÜτοχο της περßφημης ΛουκασιανÞς Ýδρας Μαθηματικþν του ΚÝμπριτζ, υπü την επßβλεψη του Τζον ΧÝλινς κι εκδüθηκε το 1801.
    Στο γρÜψιμο αυτοý του Ýργου, εßχε συμβουλευθεß και βοηθÞθηκε απü 2 διακεκριμÝνους μαθηματικοýς: τον πρþην δÜσκαλü της Ramiro Rampinelli και τον Jacopo Riccati. Το Ýργο Þταν αφιερωμÝνο στην αυτοκρÜτειρα Μαρßα Θηρεσßα, που ευχαρßστησε την ΑνιÝζι δωρßζοντας της διαμαντÝνιο δακτυλßδι, Ýνα προσωπικü γρÜμμα και μια θÞκη απü διαμÜντια και κρýσταλλο. Πολλοß παινÝσανε το Ýργο, περιλαμβανομÝνου του ΠÜπα ΒενÝδικτου ΙΔ' , ο οποßος της Ýστειλε συγχαρητÞρια επιστολÞ, Ýνα χρυσü στεφÜνι κι Ýνα χρυσü μετÜλλιο.



     ΑνÜμεσα σ Üλλα, η ΑνιÝζι διαπραγματεýτηκε στο βιβλßο της μια καμπýλη που εßχε μελετηθεß νωρßτερα απü τους ΠιÝρ ντε ΦερμÜ και Γκουßντο ΓκρÜντι. Ο τελευταßος πρüτεινε για τη καμπýλη τη λατινικÞ ονομασßα versoria, ναυτικüς üρος που σημαßνει φýλλο και την ονομασßα versiera (βερσιÝρα) στα ιταλικÜ η οποßα μεταφρÜζεται ελεýθερα ως "αναποδογυρßστρα". O Κüλσον κι οι κατοπινοß μεταφραστÝς του Ýργου της ΑνιÝζι τη μετÜφρασαν ως witch (μÜγισσα) απü την παρüμοια λÝξη aversiera με αποτÝλεσμα η καμπýλη αυτÞ να μεßνει γνωστÞ στον αγγλοσαξωνικü κüσμο ως witch of Agnesi (μÜγισσα της ΑνιÝζι). ΣυνÝγραψε κι Ýνα σχολιασμü του Τraité analytique des sections coniques του ΜαρκÞσιου ντε Λ' ΟπιτÜλ το οποßο, παρÜ τα πολý θετικÜ σχüλια üσων εßδανε το χειρüγραφο, δεν εκδüθηκε ποτÝ.



     Το 1750, αφοý ο πατÝρας της ασθÝνησε, διορßστηκε απü τον ΠÜπα ΒενÝδικτο ΙΔ' καθηγÞτρια στην Ýδρα των Μαθηματικþν, ΦυσικÞς Φιλοσοφßας και ΦυσικÞς της Μπολüνια, αν και δεν υπηρÝτησε ποτÝ. ¹ταν μüλις η 2η γυναßκα παγκοσμßως που της δüθηκε καθηγητικÞ Ýδρα σε πανεπιστÞμιο, με 1η την (Üνω) ΛÜουρα ΜπÜσι. Το 1759 αρρþστησε ξανÜ κι οι γιατροß της συνÝστησαν να σταματÞσει τη μελÝτη. ΜετÜ το θÜνατο του πατÝρα της το 1752 αφοσιþθηκε στη μελÝτη της θεολογßας, ιδιαßτερα της πατρολογßας και στη περßθαλψη των φτωχþν, Üστεγων κι ασθενþν, εκποιþντας τα δþρα που της εßχανε δοθεß κι ικετεýοντας για χρÞματα για να συνεχßσει το Ýργο της. Το 1783 ßδρυσε και διηýθυνε το γηροκομεßο ¼περα Πßα Τριβοýλτσι, üπου Ýζησε σα μοναχÞ.



     Στις 9 ΓενÜρη 1799, η Μαρßα ΓκαετÜνα ΑνιÝζι πÝθανε στα 81 της πÝθανε πÜμπτωχη και θÜφτηκε σε μαζικü μνÞμα για φτωχοýς, μαζß με Üλλα 15 Üγνωστα Üτομα.

   "Η πρþτη σημαντικÞ και σπουδαßα μαθηματικüς στην ιστορßα, μετÜ την Υπατßα". (σφÜλμα: εγþ ξÝρω Þδη τη ΣατλÝ)
μ  -Dirk Jan Struik, μαθηματικüς για την Agnesi
____________________________________

   3). Η Καρολßνε ΛουκρÝτσια ΧÝρσελ (Caroline Lucretia Herschel / 16 MÜρτη 1750 - 9 ΓενÜρη 1848), Þτανε γερμανßδα αστρονüμος, αδερφÞ κι επß σειρÜ ετþν βοηθüς του αδερφοý της, επßσης διÜσημου αστρονüμου, Ουßλιαμ ΧÝρσελ. Οι 2 τους υπÞρξαν απü τους προδρüμους της νεþτερης αστρονομßας κι αστροφυσικÞς. Μßα απü τις σημαντικþτερες συνεισφορÝς της στην επιστÞμη της αστρονομßας Þταν η ανακÜλυψη διÜφορων κομητþν, μεταξý των οποßων και του κομÞτη 35P/Herschel-Rigollet, που φÝρει και τ' üνομÜ της. ¹ταν μÜλιστα η 1η γυναßκα επιστÞμονας που αναγνωρßστηκε απ' üλες σχεδüν τις μεγÜλες ακαδημßες της εποχÞς της για τη προσφορÜ της στις επιστÞμες. ΑνακÜλυψαν με τον αδερφü της, τον πλανÞτη Ουρανü το 1781 κι αρκετοýς κομÞτες, Ýνας απü τους οποßους πÞρε το üνομα ΧÝρσελ.



     ΓεννÞθηκε στο Ανüβερο κι Þταν το 8ο παιδß απü τα 10 της οικογÝνειÜς της, -4η κüρη- του Isaac Herschel, αυτοδßδακτος του üμποε και της Anna Ilse Moritzen. Η Caroline και τ' Üλλα παιδιÜ λÜβανε σýντομη εκπαßδευση, μαθαßνοντας να διαβÜζουνε και να γρÜφουνε και κÜτι παραπÜνω. Στα 10 πÝρασε τýφο κι η ανÜπτυξη της σταμÜτησε με αποτÝλεσμα να μεßνει πολý κοντÞ -το ýψος της δεν ξεπερνοýσε το 1,30- χÜνοντας επßσης σχεδüν την üρασÞ της αριστερü μÜτι. Η οικογÝνειÜ της προεξüφλησε πως ποτÝ δεν θα παντρευτεß και θÝλησαν να την εκπαιδεýσουν για οικιακÞ βοηθü. Ο πατÝρας που Þταν επιστÞμονας κι αυτüς Þθελε να τη διδÜξει, üπως δßδασκε και τους γιους του μα η μητÝρα της αρνιüταν, πßστευε πως με τα γρÜμματα δεν θα μποροýσε να συντηρÞσει τον εαυτü της. ΤελικÜ της επετρÜπη να διδαχτεß ραπτικÞ κι Ýκανε μÜλιστα κÜμποσα κεντÞματα, αλλÜ ο πατÝρας για να την εμποδßσει να γßνει γκουβερνÜντα, της απαγüρεψε να διδαχτεß περαιτÝρω και να μη διδαχτεß και γαλλικÜ. ¼ταν η μητÝρα Ýλειπε, η Καρολßνε παρακολουθοýσε μαζß με τους αδερφοýς της μαθÞματα φυσικÞς και μαθηματικþν απü τον πατÝρα. Ο πατÝρας της Ýστειλε τη Caroline και τον μεγαλýτερο της αδελφü William να σπουδÜσουν μουσικÞ. ΜετÜ απü μßα μικρÞ καρριÝρα στον τομÝα αυτü ο William μεταπÞδησε ερασιτεχνικÜ στην αστρονομßα κÜνοντας συνεχþς βÞματα προς αυτÞ τη κατεýθυνση.



     ΜετÜ το θÜνατο του πατÝρα, τα δυο μεγÜλα αδÝλφια, ο Γουßλλιαμ κι ο ΑλεξÜντερ της ζÞτησαν να Ýρθει μαζß τους στο Μπαθ για να τους βοηθÜ και να κρατÜ το νοικοκυριü üσο κεßνοι θα ασχολοýνται με τη μουσικÞ και παρÜλληλα να δοκιμÜσει τη τýχη της στο τραγοýδι. ΠρÜγματι η Καρολßνε πÞγε με τον αδερφü της στην Αγγλßα, στις 16 Αυγοýστου 1772. Η Caroline δεν συναναστρÜφηκε με τη τοπικÞ κοινωνßα κι Ýκανε ελÜχιστους φßλους, αλλÜ τελικÜ μπüρεσε ν' απολαýσει την επιθυμßα της να μÜθει και πÞρε μαθÞματα τραγουδιου, αγγλικþν κι αριθμητικÞς, απü τον αδελφü της και μαθÞματα χοροý απü τοπικü δÜσκαλο. ¸μαθε επßσης να παßζει αρπßχορδο και τελικÜ Ýγινε αναπüσπαστο μÝρος στις μουσικÝς παραστÜσεις του William σε μικρÝς συγκεντρþσεις. ¸γινε η κýρα τραγουδßστρια στις συναυλßες του κι απÝκτησε καλÞ φÞμη κι Ýτσι της προσφÝρθηκε να τραγουδÞσει στο φεστιβÜλ του ΜπÝρμιγχαμ μετÜ απü μια παρÜσταση του Messiah, ορατüριο του ΧÝντελ, τον Απρßλη του 1778, üπου Þταν η 1η σολßστ. Η ßδια αρνιüταν να τραγουδÞσει σε Üλλων μπÜντες κι ο αδερφüς της, θÝλοντας να στραφεß στο πÜθος του, την αστρονομßα, Üρχισει να μειþνει λßγο-λßγο τις παραστÜσεις κι Ýτσι η καριÝρα της στη μουσικÞ σταμÜτησε.



      Ο Γουßλλιαμ αρχικÜ ασχολÞθηκε με τη μουσικÞ -Ýφτασε μÜλιστα να 'χει δικÞ του μπÜντα-, üμως ξαφνικÜ Ýδειξε ενδιαφÝρον για την αστρονομßα. ¼ταν δε, αφοσιþθηκε τελεßως εκεß, η Καρολßνε πÜλι τονε στÞριξε λÝγοντας κÜπως πικρÜ στα ΑπομνημονεýματÜ της: "Δεν Ýκανα τßποτα για τον αδερφü μου, παρÜ ü,τι θα Ýκανε Ýνα καλÜ εκπαιδευμÝνο σκυλÜκι, δηλαδÞ αυτü που με διÝταξε"! ΤελικÜ, üμως, Üρχισε να ενδιαφÝρεται για την αστρονομßα και να απολαμβÜνει τη δουλειÜ της. ¸γινε λοιπüν βοηθüς του κι εκεßνος τη δßδαξε μαθηματικÜ κι αστρονομßα þστε σýντομα Ýγινε κι εκεßνη σημαντικÞ αστρονüμος. Στην αρχÞ üντως του 'χε θυμþσει κÜπως που σταμÜτησε τη καριÝρα της, ωστüσο δþσανε μια τελευταßα παρÜσταση μαζß το 1872, üταν ο Γουßλλιαμ δÝχτηκε τη θÝση του Αστρονüμου της αυλÞς του ΒασιλιÜ Γεþργιου Γ'.



     Στη 10ετßα του 1770, ο Γουßλλιαμ, μη ικανοποιημÝνος απü τα υπÜρχοντα τηλεσκüπια, ξεκßνησε να φτιÜχνει δικÜ του -απαραßτητη σημεßωση: Δεν εßχε λÜβει εκπαßδευση σαν αστρονüμος ποτÝ, κι Þταν αυτοδßδακτος και στη κατασκευÞ τηλεσκοπßων!!! Οι δουλειÝς τους πÜνε καλÜ και το ΜÜρτη του 1781, μετακομßζουνε σε δικü τους σπßτι κι η Καρολßνε συνεχßζει να στηρßζει, αλλÜ και να μαθαßνει, ρουφþντας σα σφουγγÜρι τις νÝες γνþσεις. Και τη μεγÜλη νýχτα για τους ΧÝρσελ, τη 13η Μαρτßου, ο Γουßλλιαμ διακρßνει Ýνα νÝο κομÞτη. Ωστüσο κι επειδÞ δε διακρßνει καλÜ κατασκευÜζει Ýνα μεγαλýτερο τηλεσκüπιο με μεγÝθυνση 2000 φορÝς περßπου και τüτε βλÝπει πως ο κομÞτης αυτüς δεν εßχεν ουρÜ κι εκινεßτο νωχελικÜ! Εßχε μüλις ανακαλýψει Ýνα νÝο πλανÞτη, τον πλανÞτη Ουρανü. Ο χαμüς Ýγινε üταν το ανακοßνωσε στους αστρονüμους της εποχÞς που απομεßνανε μ' ανοιχτü το στüμα περνþντας τον για τρελλü, τη στιγμÞ που ανÝφερε τη μεγÝθυνση του τηλεσκοπßου του: 2010 φορÝς!!! ΣημειωτÝον πως κεßνη την εποχÞ τα μεγαλýτερα τηλεσκüπια παγκοσμßως, το πολý να φτÜνανε στις 270 φορÝς κι Üρα σÞμαινε πως Þτανε παλαβιÜρης Þ εßχε κατασκευÜσει το μεγαλýτερο τηλεσκüπιο στον κüσμο. Ε μετÜ απü αυτü... κι η Καρολßνε λÜτρεψε την αστρονομßα.



     ¼ταν ο William Ýγινε επßσημος αστρονüμος του βασιλιÜ Γεωργßου Γ,' το 1782, η Caroline εργÜστηκε σαν βοηθüς του, σημειþνοντας τις αστρονομικÝς παρατηρÞσεις του αδελφοý της ενþ παρÜλληλα προχωροýσε στην εκτÝλεση εκτεταμÝνων υπολογισμþν. Τα αδÝρφια κατασκεýαζαν ολοÝνα μεγαλýτερα τηλεσκüπια κι ανακÜλυψαν αρκετοýς κομÞτες, η ΚαρολÜιν Ýγινε η 1η γυναßκα που πÞρε χρÞματα για επιστημονικÞ Ýρευνα. (Ο βασιλιÜς της Αγγλßας Γεþργιος ΙΙΙ της ενÝκρινε ετÞσιο εισüδημα 50 λιρþν -6000 λßρες με τα σημερινÜ δεδομÝνα-). ¹ταν η 1η γυναßκα στην ιστορßα που αμειβüτανε γι' αυτü το λüγο. ΚατÜ τη περßοδο 1786-1797 ανακÜλυψε 8 κομÞτες, για 5 απü τους οποßους Ýδωσε πλÞρη στοιχεßα. ¼ταν ο αδερφüς της παντρεýτηκε μια πλοýσια χÞρα οι σχÝσεις των αδερφþν διαταρÜχτηκαν üμως αυτü βγÞκε σε καλü στη Καρολßνε που ανεξαρτητοποιÞθηκε, Ýκανε αστρονομικÝς ανακαλýψεις μüνη κι απÝκτησε προσωπικÞ φÞμη κι υπüσταση ως αστρονüμος.



     Ο αδερφüς της πÝθανε το 1822 και εκεßνη επÝστρεψε στο Αννüβερο σε μεγÜλο πÝνθος, συνεχßζοντας ωστüσο τις αστρονομικÝς Ýρευνες κι ανακαλýψεις. Το 1828, στα 78 της, τιμÞθηκε με το χρυσü μετÜλλιο της Astronomical Society, το 1835 Ýγινε τιμþμενο μÝλος της Royal Astronomical Society, το 1846 τιμÞθηκε και απü τον βασιλιÜ της Πρωσßας για τις ανακαλýψεις της. ΠÝθανε το 1848, πλÞρης ημερþν στα 98 της χρüνια.


                                    Το τηλεσκüπιü της

     Η φυσικÞ εμφÜνιση της Καρολßνε εßχεν αλλοιωθεß απü την ευλογιÜ και τον τýφο, που πÝρασε üταν Þταν ακüμα παιδß, Ýτσι ο αδελφüς της Γουßλλιαμ της Ýδειξε üτι υπÜρχουνε περισσüτερα στη ζωÞ απü το να εßναι υπηρÝτρια μüνο και μüνο επειδÞ κατÜ πÜσα πιθανüτητα ποτÝ δεν θα παντρευüταν. Ο ΧÝρσελ, με συστηματικÞ εργασßα στην αυλÞ του σπιτιου του, πÝτυχε εκεß üπου εßχαν αποτýχει τα πλοýσια, βασιλικÜ αστεροσκοπεßα της Ευρþπης. Η αδελφÞ του, -η βοηθüς του-, Ýπαιξε καθοριστικü ρüλο στην επιτυχßα του. Αφιερþθηκε στην υποστÞριξÞ του κι ως λαμπρÞ αστρονüμος η ßδια, ανακÜλυψε 8 κομÞτες στη διÜρκεια της σταδιοδρομßας της. Βοηθοýσε τον αδελφü της στη κοπιαστικÞ κατασκευÞ νÝων τηλεσκοπßων, κρατοýσε το νοικοκυριü τους, ενþ τις παγωμÝνες νýχτες, Üγρυπνη, κατÝγραφε τις παρατηρÞσεις του. ¼πως σημεßωσε χαρακτηριστικÜ: "Εκμεταλλευüμασταν κÜθε λεπτü προκειμÝνου να συνεχßσουμε την εργασßα που βρισκüταν σε εξÝλιξη· δε χÜναμε στιγμÞ οýτε για ν' αλλÜξουμε ροýχα. ΠολλÜ δαντελÝνια φουστÜνια μου σκßστηκαν Þ λερþθηκαν απο τη πßσσα... μÜλιστα Ýπρεπε να τονε ταÀζω με το κουταλÜκι ενüσω κεßνος συνÝχιζε τη δουλειÜ του".



     Η πßσσα που αναφÝρει χρησιμοποιοýνταν απü τον αδελφü της στη κατασκευÞ εργαλεßων για λεßανση των κατüπτρων. ΜÜλιστα, ο ΧÝρσελ Þτανε πολý υπερÞφανος που κατασκεýαζε ο ßδιος τα τηλεσκüπιÜ του. Αν κι αυτοδßδακτος, εκεßνη την εποχÞ κατασκεýαζε τα καλλßτερα και μεγαλýτερα τηλεσκüπια του κüσμου. ¸ν απü αυτÜ Ýδινε μεγÝθυνση 2.010 φορÝς, ενþ το καλλßτερο τηλεσκüπιο ενüς Βασιλικοý Αστρονüμου Ýφθανε μüνο μÝχρι τις 270 φορÝς.


             Οι υπολογισμοß της για τον κομÞτη που ανακÜλυψε

     Επßλογος: Η Καρολßνε ΛουκρÝτσια ΧÝρσελ αν κι Ýζησε στη σκιÜ του αδερφοý της, του αστρονüμου Γουßλιαμ ΧÝρσελ, που Ýμεινε γνωστüς μεταξý Üλλων για την ανακÜλυψη του πλανÞτη Ουρανοý το 1781, απεδεßχθη üτι εßχε εξßσου κοφτερü μυαλü, οργανωτικüτητα, υπομονÞ και ταλÝντο στην αστρονομßα. ΜετÜ κι απü τη σχετικÞ εισÞγηση του αδερφοý της Üρχισε να πραγματοποιεß ανεξÜρτητη παρατηρÞσεις, οπüτε κι ανακÜλυψε 8 κομÞτες, το γαλαξßα δορυφüρο του γαλαξßα της ΑνδρομÝδας (NGC205/M110), ενþ προκειμÝνου να βοηθÞσει τον ανιψιü της Τζον ΧÝρσελ, που 'γινε κι αυτüς αστρονüμος, προετοßμασε, οργÜνωσε και δημοσßευσε κατÜλογο του ουρανοý με 2.500 Üστρα, αστρικÜ σμÞνη και νεφελþματα, καταγρÜφοντας και διατηρþντας στην αιωνιüτητα το Ýργο και τις ανακαλýψεις του αδερφοý της!!!



ΤΡΙΒΙΑ:
 * Η ΧÝρσελ εντüπισε τον κομÞτη 35P/Herschel–Rigollet, ο οποßος και φÝρει το üνομÜ της, τον ΔεκÝμβριο του 1788. Λüγω της τροχιακÞς περιüδου του, που εßναι 155 χρüνια, ο 35P/Herschel-Rigollet θα εßναι ορατüς στους ανθρþπους το 2092.
 * Στα 20 της, η ΧÝρσελ μετακüμισε απü τη Γερμανßα στην Αγγλßα για να γßνει τραγουδßστρια. Ο αδελφüς της Ουßλιαμ -ο αστρονüμος που ανακÜλυψε τον πλανÞτη Ουρανü και την υπÝρυθρη ακτινοβολßα- της Ýκανε μαθÞματα τραγουδιοý κι εκεßνη Þταν η οικονüμος του. Αργüτερα Ýγινε η βοηθüς του, λειαßνοντας τα κÜτοπτρα των τηλεσκοπßων του.
 * Η ΧÝρσελ Þταν η 1η γυναßκα επιστÞμονας που πληρþθηκε για την εργασßα της. Με αρχÞ το 1787, ο βασιλιÜς Γεþργιος Γ' της Αγγλßας της κατÝβαλε 50 λßρες το χρüνο για να την ανταμεßψει για τις επιστημονικÝς ανακαλýψεις της.
 * Το ýψος της Þταν μüλις 1,31 εκατοστÜ (4 πüδια και 3 ßντσες) λüγω του üτι πÝρασε τýφο στα 10 της.
 * Η ΧÝρσελ Þταν η 1η γυναßκα που Ýλαβε χρυσü μετÜλλιο απü την Royal Astronomical Society του Λονδßνου, το 1828. Η 2η γυναßκα που Ýλαβε τÝτοια τιμÞ Þταν μετÜ απü 150 χρüνια, το 1996.
 * ΕπειδÞ Þτανε γυναßκα και λüγω αυτοý δεν της επιτρεπüταν να μÜθει μαθηματικÜ üταν Þταν μικρÞ, χρησιμοποιοýσε σκονÜκι με πßνακες πολλαπλασιασμοý üταν δοýλευε.
 * ¸νας κρατÞρας στη ΣελÞνη πÞρε το üνομÜ της, ο C. Herschel. Ο μικρüς κρατÞρας βρßσκεται στη δυτικÞ πλευρÜ της ΘÜλασσας των Βροχþν (Mare Imbrium), μια απÝραντη πεδιÜδα, που καλýπτει σημαντικü μÝρος του βüρειου ημισφαιρßου στην ορατÞ απü τη Γη πλευρÜ της ΣελÞνης.
 * Για τα 96α γενÝθλιÜ της -πÝθανε στις 9 Ιανουαρßου 1848-, ο Πρþσος βασιλιÜς Φρειδερßκος ΓουλιÝλμος Δ' της απÝνειμε το Χρυσü ΜετÜλλιο Επιστημþν.

 "Τα μÜτια της που πÝρασαν στη δüξα, Þταν στραμμÝνα
ψηλÜ στον Ýναστρο ουρανü, κι οι ανακαλýψεις και το μερßδιο
στου αδερφοý της τη σπουδαßα τη δουλειÜ στο εργαστÞρι,
εßναι δþ σ' αυτÞ τη πλÜκα να το θυμßζουνε στο νÝο κüσμο"
.
ΕπιτÜφια επιγραφÞ στο τÜφο της Καρολßνε ΧÝρσελ
__________________________________

   4). Η Μαρß-Σοφß Ζερμαßν (Marie-Sophie Germain /1 Απρßλη 1776 - 27 Ιουνßου 1831), Þτανε Γαλλßδα μαθηματικüς, φυσικüς και φιλüσοφος. ΠαρÜ την αντßθετη Üποψη των γονιþν της και τις δυσκολßες της ανδροκρατοýμενης κοινωνßας της εποχÞς, κατÜφερε να μορφωθεß διαβÜζοντας μüνη της τα βιβλßα που Ýβρισκε στη βιβλιοθÞκη του πατÝρα της κι αλληλογραφþντας με διÜσημους μαθηματικοýς, üπως τον ΛαγκρÜνζ, τον ΛεζÜντρ και τον ΓκÜους, χρησιμοποιþντας αρχικÜ το üνομα Λε ΜπλÜν, ενüς φοιτητÞ που εßχε εγκαταλεßψει τις σπουδÝς του κι εßχε φýγει απü το Παρßσι.



     Πρωτοπüρος σε θÝματα θεωρßας της ελαστικüτητας, κÝρδισε το μεγÜλο βραβεßο της ΓαλλικÞς Ακαδημßας των Επιστημþν με τη πραγματεßα της για τις ταλαντþσεις ελαστικþν πλακþν. Η εργασßα της στο τελευταßο θεþρημα του ΦερμÜ υπÞρξε πρüδρομος της τελικÞς απüδειξÞς του. Εξαιτßας των προκαταλÞψεων κατÜ των γυναικþν, δεν μπüρεσε να σταδιοδρομÞσει ως μαθηματικüς, αλλÜ üλη της τη ζωÞ εργαζüταν μüνη της. Αναγνωρßζοντας τη συμβολÞ της στη πρüοδο των μαθηματικþν, 6 χρüνια μετÜ το θÜνατü της, της απονεμÞθηκε τιμητικü πτυχßο απü το ΠανεπιστÞμιο του ΓκÝτινγκεν, ενþ τιμþντας τα 100 χρüνια απü τη γÝννησÞ της θεσμοθετÞθηκε απü την Ακαδημßα των επιστημþν το ΜεγÜλο βραβεßο Σοφß Ζερμαßν.
     ΓεννÞθηκε 1 Απρßλη 1776 στο Παρßσι στην οδü Saint-Denis. Σýμφωνα με τις περισσüτερες πηγÝς, ο πατÝρας της Ambroise-François Þτανε πλοýσιος Ýμπορος μεταξιοý, αν και κÜποιες πηγÝς ισχυρßζονται πως Þτανε χρυσοχüος. Το 1789 εκλÝχτηκε ως εκπρüσωπος της αστικÞς τÜξης στα États-Généraux, στη ΣυνταγματικÞ ΣυνÝλευση. ¸τσι μÜλλον η μικρÞ Σοφß θα Þταν μÜρτυρας πολλþν συζητÞσεων μεταξý του πατÝρα της και των φßλων του για τη πολιτικÞ και τη φιλοσοφßα. ΜετÜ τη πολιτικÞ του καρριÝρα, ο Ambroise-François Ýγινε διευθυντÞς τρÜπεζας. κι Ýτσι η οικογÝνεια παρÝμεινε σε καλÞ οικονομικÞ κατÜσταση κι η Σοφß εßχεν υποστÞριξη καθ' üλη την ενÞλικη ζωÞ της. Εßχε μια μικρüτερη αδελφÞ την Angélique-Ambroise, και μια μεγαλýτερη, τη Marie-Madeline, που εßχε τ' üνομα της μητÝρας τους. Ο ανιψιüς της, Armand-Jacques Lherbette, γιος της Marie-Madeline, δημοσßευσε μÝρος του Ýργου της μετÜ το θÜνατü της.



     Στα 13 της χρüνια, πÝφτει η Βαστßλη κι η επαναστατικÞ ατμüσφαιρα της πüλης την ανÜγκασε να μεßνει στο σπßτι. Για να περνÜ την þρα της πÞγαινε στη βιβλιοθÞκη του πατÝρα της. Εδþ βρÞκε το L'Histoire des Mathématiques του J.E. Montucla, κι η ιστορßα για το θÜνατο του ΑρχιμÞδη την ενÝπνευσε. ΣκÝφτηκε πως αν η γεωμετρßα Ýκρυβε τüση συγκßνηση, Üρα Þταν Üξια μιας περισσüτερης προσοχÞς και μιας πιο εμβριθοýς μελÝτης. ¸τσι ξεκßνησε να μελετÜ μαθηματικÜ, ελληνικÜ, λατινικÜ κι αυτÜ για να μπορεß να διαβÜζει Ýργα üπως αυτÜ του Sir Isaac Newton και Leonhard Euler. ΑπολÜμβανε επßσης τη Traité d'Arithmétique απü τον Étienne Bézout και το Le Calc Différentiel απü τον Jacques Antoine-Joseph Cousin. Ο τελευταßος μÜλιστα την επισκÝφθηκε στο σπßτι της και την ενθÜρρυνε στις μελÝτες της. ΦυσικÜ οι γονεßς της δεν ενÝκριναν αυτÞ της τη προσÞλωση, καθþς δεν Üρμοζε για γυναßκα και για να την εμποδßσουνε μÝσω... φωτüς και θερμοκρασßας, της αρνηθÞκανε ροýχα και φωτιÜ, αλλÜ μüλις καληνýχτιζαν κι Ýφευγαν, η μικρÞ Ýβγαζε κεριÜ και τυλιγμÝνη καλÜ σε παπλþματα θα συνÝχιζεν απτüητη τις μελÝτες της. ¼πως περιγρÜφει ο Lynn Osen,το επüμενο πρωß τη βρÞκανε κοιμισμÝνη στο γραφειÜκι της, τυλιγμÝνη σαν κρεμμυδÜκι, η μελÜνη εßχε παγþσει στο πεννÜκι της και τα χαρτιÜ της γεμÜτα υπολογισμοýς και τüτε καταλÜβανε πως Þτανε σοβαρÜ τα πρÜματα τελικÜ. Λßγο αργüτερα η μητÝρα της Üρχισε να τη στηρßζει κρυφÜ.
     Το 1794, στα 18 της, ανοßγει το École Polytechnique κι ως γυναßκα φυσικÜ δεν μποροýσε να παρακολουθÞσει μαθÞματα εκεß, αλλÜ οι σημειþσεις και τα συγγρÜμματα Þταν ελεýθερα σε üποιον/α τα ζητοýσε, επßσης το νÝο εκπαιδευτικü σýστημα επÝτρεπε και μαθÞματα δι' αλληλογραφßας. Η Σοφß, üπως Þταν αναμενüμενο, τρýγησε ü,τι μπüρεσε κι ü,τι βρÞκε και ξεκßνησε να αλληλογραφεß με τον καθηγητÞ της σχολÞς, τον Joseph Louis Lagrange, χρησιμοποιþντας üμως ανδρικü ψευδþνυμο ενüς πρþην σπουδαστÞ: Monsieur Antoine-August Le Blanc, φοβοýμενη τη γελοιοποßησÞ της ως γυναßκα, üπως αργüτερα εξÞγησε στον ΓκÜους! ¼ταν ο Lagrange εßδε την υψηλÞ νοημοσýνη του Μ. LeBlanc, ζÞτησε συνÜντηση κι Ýτσι η Sophie αναγκÜστηκε ν' αποκαλýψει την πραγματικÞ της ταυτüτητα. Ευτυχþς, ο Lagrange δε νοιαζüτανε για τÝτοια θÝματα, την επισκÝφθηκε στο σπßτι της, της Ýδωσε ηθικÞ υποστÞριξη κι Ýγινε μÝντορÜς της.

     Αρχßζει να ενδιαφÝρεται για τη θεωρßα αριθμþν το 1798 üταν ο Adrien-Marie Legendre δημοσßευσε το Essai sur théorie des nombres. ΜετÜ τη μελÝτη του Ýργου, Üνοιξε αλληλογραφßα μαζß του σχετικÜ με τη θεωρßα αριθμþν κι αργüτερα, με την ελαστικüτητα. ΣημειωτÝον εδþ πως ο ΛεζÜντρ αργüτερα προσÝθεσε μÝρη της μελÝτης της, στο συμπλÞρωμα της Θεωρßας Των Αριθμþν καθþς εßπε πως τα βρÞκε πανÝξυπνα κι εýστοχα. Το ενδιαφÝρον της για τη θεωρßα αριθμþν ανανεþθηκε üταν διÜβασε το μνημειþδες Ýργο του Carl Friedrich Gauss με τßτλο: Discovitiones Arithmeticae. ΜετÜ απü 3 χρüνια εργασßας με ασκÞσεις και δοκιμÜζοντας δικÝς της αποδεßξεις για κÜποια απü τα θεωρÞματα, Ýγραψε, και πÜλι με το ψευδþνυμο M. LeBlanc, στον ßδιο τον συγγραφÝα, που Þταν Ýνα χρüνο μικρüτερüς της. Η 1η επιστολÞ φÝρει ημερομηνßα 21 ΝοÝμβρη 1804 κι αναφÝρει σχüλια κι εκτιμÞσεις για το βιβλßο του και μετÜ του παρουσιÜζει δικÝς τις σκÝψεις και σημειþσεις για το τελευταßο θεþρημα του ΦερμÜ. Ισχυρßστηκε üτι απÝδειξε το θεþρημα για το n = p - 1, üπου το p εßναι Ýνας πρþτος αριθμüς του τýπου p=8k+7. Ωστüσο, η απüδειξη της περιεßχε μιαν αδýνατη παραδοχÞ κι ο Gauss δεν τη σχολßασε καν.
    Περß το 1807 (οι πηγÝς διαφÝρουν ως προς την ακρßβεια), στους Ναπολεüντειους πολÝμους, οι ΓÜλλοι κατÝλαβαν τη γερμανικÞ πüλη Braunschweig, üπου ζοýσε ο Gauss. Η Σοφß ανησυχþντας üτι μπορεß να πÜθει τα ßδια με τον ΑρχιμÞδη, Ýγραψε στον γενικü Pernety, Ýναν οικογενειακü φßλο, ζητþντας να εξασφαλßσει τη ζωÞ του Gauss. Ο στρατηγüς Pernety Ýστειλε Ýνα ταγματÜρχη να συναντηθεß με τον Gauss προσωπικÜ για να δει αν Þταν ασφαλÞς. ¼πως αποδεßχθηκε, ο Gauss Þταν εντÜξει, αλλÜ εδþ εμπλÝκεται πρþτη φορÜ με το πραγματικü üνομα της Σοφß. ¸τσι 3 μÞνες μετÜ του αποκÜλυψε το üνομÜ της ολüκληρο κι αυτüς παθαßνει... Ýνα ντουβρουτζÜ που λÝμε κι εμεßς εδþ, και της γρÜφει:

   "Πþς μπορþ να περιγρÜψω την Ýκπληξη και το θαυμασμü μου, üταν ο αγαπητüτατος αποστολÝας Κος. Λε-Μπλανκ, μεταμορφþνεται σ' αυτü το διÜσημο πρüσωπο μιας γυναßκας που μÜλιστα λüγω φýλου και προκαταλÞψεων συναντÜ απεßρως περισσüτερα εμπüδια στο να σπουδÜσει κι απεßρως περισσüτερες δυσκολßες να εξοικειωθεß με τα τüσο πολýπλοκα θÝματα των μαθηματικþν. Κι üχι μüνον τα ξεπερνÜ και τα δυο, αλλÜ υπερβαßνει και πÜνω απ' αυτÜ εισχωρþντας στα κρυμμÝνα τους μυστικÜ! ¸μπλεος θαυμασμοý σας δηλþνω πως χωρßς αμφιβολßα Ýχετε το πιο ευγενÝς θÜρρος, εξαιρετικüτατο ταλÝντο κι αρκετÜ ανþτερη ευφυßα".

     Σýμφωνα με τις μετÝπειτα επιστολÝς του ΓκÜους στον Olbers, φαßνεται καθαρÜ πως εννοεß τη κÜθε λÝξη που γρÜφει στην επιστολÞ του προς τη Σοφß. Στην ßδια επιστολÞ του 1807, η Σοφß ισχυρßστηκε üτι αν χν + ψν εßναι του τýπου η2+νf2, τüτε τα χ και ψ εßναι επßσης του ιδßου τýπου. Ο ΓκÜους τοýτη τη φορÜ της απÜντησε πως δεν ισχýει πÜντα πχ, ισχýει για το ζεýγος αριθμþν 1511+811 και μπορεß να γραφεß σαν η2+νf2, αλλÜ για το ζευγÜρι 15, 11, δεν ισχýει. Αν κι ο Gauss συμπÜθησε τη Ζερμαßν, οι απαντÞσεις του στις επιστολÝς της συχνÜ καθυστεροýσανε και γενικÜ δεν επανεξÝτασε το Ýργο του. ΤελικÜ τα ενδιαφÝροντÜ του απομακρýνθηκαν απü τη θεωρßα αριθμþν και το 1809 σταμÜτησαν οι επιστολÝς. ΠαρÜ τη φιλßα τους, δεν συναντηθÞκανε ποτÝ.


     ¼ταν σταματÞσαν οι επιστολÝς, Ýδειξεν ενδιαφÝρον για Ýνα διαγωνισμü που υποστηρßζεται απü την Ακαδημßα Επιστημþν του Παρισιοý σχετικÜ με τα πειρÜματα του Ernst Chladni με δονοýμενες μεταλλικÝς πλÜκες. Το αντικεßμενο του διαγωνισμοý, üπως δÞλωσεν η Ακαδημßα, Þταν "να δþσει μαθηματικÞ θεωρßα της δüνησης μιας ελαστικÞς επιφÜνειας και να συγκρßνει τη θεωρßα με πειραματικÜ στοιχεßα". Το σχüλιο του Lagrange üτι μια λýση στο πρüβλημα θα απαιτοýσε την εφεýρεση ενüς νÝου κλÜδου ανÜλυσης, αποθÜρρυνε τελεßως τους 2 διαγωνιζüμενους, τον Denis Poisson και τη ΣοφÞ μας. Στη συνÝχεια ο Πουαζü εξÝλεγη μÝλος της Ακαδημßας Ýτσι Ýπρεπε να παραιτηθεß του διαγωνισμοý χÜριν δεοντολογßας κι Ýτσι η ΣοφÞ Ýμεινε... μüνη της να διαγωνßζεται με τον... εαυτü της. Το 1809 πιÜνει δουλειÜ κι ο Legendre τη βοηθÜ, δßνοντας εξισþσεις, αναφορÝς και τρÝχουσες Ýρευνες. ΥπÝβαλε το αποτÝλεσμα νωρßς το φθινüπωρο του 1811 και δεν κÝρδισε το βραβεßο. Η κριτικÞ επιτροπÞ θεþρησε πως "οι πραγματικÝς εξισþσεις της κßνησης δεν εßχανε τεκμηριωθεß", παρüλο που "τα πειρÜματα παρουσßαζαν Ýξυπνα αποτελÝσματα". Ο Lagrange μπüρεσε να χρησιμοποιÞσει το Ýργο της για να βγÜλει μιαν εξßσωση που Þτανε "σωστÞ κÜτω απü ειδικÝς παραδοχÝς".
      Ο διαγωνισμüς παρατÜθηκε 2 χρüνια κι αποφÜσισε να δοκιμÜσει ξανÜ το βραβεßο. ΑρχικÜ ο Legendre συνÝχισε να προσφÝρει υποστÞριξη, αλλÜ μετÜ αρνÞθηκε κÜθε βοÞθεια. Η ανþνυμη 2η υποβολÞ της το 1813 εξακολουθοýσε να 'ναι γεμÜτη με μαθηματικÜ σφÜλματα, ειδικÜ με διπλÜ ολοκληρþματα κι Ýλαβε μüνο μιαν αξιÝπαινη αναφορÜ επειδÞ "δεν τεκμηριþθηκε η θεμελιþδης αρχÞ της θεωρßας των ελαστικþν επιφανειþν". Ο διαγωνισμüς επεκτÜθηκε πÜλι κι η ΣοφÞ Üρχισε να εργÜζεται για 3η προσπÜθεια. ΑυτÞ τη φορÜ συμβουλευüτανε τον Poisson. Το 1814 αυτüς ο τζαμπαμÜγκας δημοσßευσε για δικü το Ýργο σχετικÜ με την ελαστικüτητα και δεν αναγνþρισε τη βοÞθεια της ΣοφÞς (αν κι εßχε εργαστεß μαζß της επß του θÝματος κι, ως δικαστÞς της Ακαδημßας, εßχε πρüσβαση στο Ýργο της).  Η ΣοφÞ δε μÜσησε καθþς Þτανε γνωστü απü την αρχαιüτητα κιüλας πως εßτε πετÜς εßτε σοýρνεσαι, αλλÜ δεν μπορεßς να ανεβαßνεις με σκÜλα, καθþς θα πÝσεις, πρÝπει να χεις φτιαγμÝνα τα δικÜ σου φτερÜ.
     ΥποβÜλλει τη δικÞ της 3η προσπÜθεια με το üνομÜ της παρακαλþ, στις 8 ΓενÜρη 1816 και γßνεται η 1η γυναßκα που κερδßζει βραβεßο απü την Ακαδημßα Επιστημþν του Παρισιοý! Δεν εμφανßστηκε στη τελετÞ να το παραλÜβει. Αν κι εßχε δþσει το βραβεßο η Ακαδημßα εντελþς εκτüς κι Ýξτρα, δεν Þταν ακüμα ευχαριστημÝνη με τα αποτελÝσματα. Η ΣοφÞ εßχε πÜρει τη σωστÞ διαφορικÞ εξßσωση, αλλÜ η μÝθοδος της δεν προÝβλεπε πειραματικÜ αποτελÝσματα με μεγÜλην ακρßβεια, καθþς βασßστηκε σε μια λανθασμÝνη εξßσωση του Euler, που οδÞγησε σε λανθασμÝνες οριακÝς συνθÞκες. Εδþ εßναι η τελικÞ εξßσωσÞ της:

üπου Ν2 εßναι σταθερÜ.
    Αφοý κÝρδισε το διαγωνισμü της Ακαδημßας, δεν Þταν ακüμη σε θÝση να παρακολουθÞσει τις συνεδριÜσεις της, λüγω της παρÜδοσης της Ακαδημßας να αποκλεßει γυναßκες εκτüς απü τις συζýγους των μελþν. 7 χρüνια αργüτερα, η κατÜσταση αυτÞ Üλλαξε üταν Ýγινε φßλη με το γραμματÝα της Ακαδημßας Joseph Fourier, που προμηθεýτηκε για κεßνην εισιτÞρια για τις συνεδρßες. Το 1821 δημοσßευσε το βραβευμÝνο δοκßμιü της, με επισημÜνσεις και διορθþσεις των τüτε λαθþν της κυρßως για να σταθεß Ýναντι σε κεßνο του Δηλητηρßου (Πουαζþ). Το 1826 υπÝβαλε στην Ακαδημια τη θεωρημÝνη δημοσßευση του βραβευμÝνου δοκιμßου της. Σýμφωνα με τον Andrea Del Centina, η αναθεþρηση περιελÜμβανε προσπÜθειες να διευκρινιστεß το Ýργο της με την εισαγωγÞ ορισμÝνων απλοποιητικþν υποθÝσεων. Αυτü Ýφεσε την Ακαδημßα σε δýσκολη θÝση, καθþς αισθÜνθηκε üτι Þταν "ανεπαρκÝς κι ασÞμαντο", αλλÜ δεν Þθελαν να την "αντιμετωπßσουν ως επαγγελματικÞ συνÜδελφο, üπως κι οποιοσδÞποτε Üντρα, απλþς απορρßπτοντας το Ýργο". ¸τσι, ο Augustin-Louis Cauchy, που 'χεν οριστεß για να ελÝγξει το Ýργο της, της συνÝστησε να το δημοσιεýσει κι αυτÞ ακολοýθησε τη συμβουλÞ του. ΤελικÜ, χωρßς αυτÞ τη θεωρßα οι σýγχρονες κατασκευÝς δεν θα Þτανε δυνατü να πραγματοποιηθοýν, üπως π/χ/, ο πýργος του ¢úφελ στο Παρßσι. Οι σýγχρονοι της της Ýδωσαν τ' üνομα "η Υπατßα του 18ου αι.".



      ¸ν ακüμα Ýργο της για την ελαστικüτητα δημοσιεýθηκε μεταθανÜτια το 1831: το Mémoire sur la courbure des surfaces. Χρησιμοποßησε τη μÝση καμπυλüτητα στην ÝρευνÜ της. Το καλλßτερο Ýργο της Þτανε στη θεωρßα αριθμþν κι η σημαντικüτερη συμβολÞ της στη θεωρßα αριθμþν αφοροýσε το Τελευταßο Θεþρημα του Fermat. Το 1815, μετÜ τον διαγωνισμü ελαστικüτητας, η Ακαδημßα προσÝφερε βραβεßο για την απüδειξη του ΘεωρÞματος αυτοý. Αναζωπýρωσε το ενδιαφÝρον της κι Ýγραψε στον Gauss μετÜ απü 10 Ýτη χωρßς αλληλογραφßα. Του 'λεγε πως η θεωρßα αριθμþν Þτανε το προτιμþμενο πεδßο της κι üτι Þταν στο μυαλü της üλη την þρα που μελετοýσε την ελαστικüτητα. Παρουσßασε μια στρατηγικÞ για μια γενικÞ απüδειξη του ΘεωρÞματος, συμπεριλαμβανομÝνης της απüδειξης για μια ειδικÞ περßπτωση. Η επιστολÞ της περιεßχε σημαντικÞ πρüοδο προς τη κανονικÞν απüδειξη. Τονε ρþτησε λοιπüν αν η προσÝγγισÞ της στο θεþρημα αξßζει να συνεχιστεß. Ο Gauss δεν απÜντησε ποτÝ.
    Το τελευταßο θεþρημα του Fermat μπορεß να χωριστεß σε δýο περιπτþσεις. Η περßπτωση Α' περιλαμβÜνει üλα τα p που δεν διαιροýνε κανÝνα απü τα x, y Þ z. Η Β' περιλαμβÜνει üλα τα p που διαιροýνε τουλÜχιστον 1 απü τα x, y Þ z. Η ΣοφÞ πρüτεινε τα εξÞς, κοινþς αποκαλοýμενο "θεþρημα Sophie Germain"
    ¸στω p εßναι περιττüς πρþτος αριθμüς. Αν υπÜρχει συμπληρωματικüς πρþτος αριθμüς που ισχýει Ρ=2Np+1 (N οποιοσδÞποτε θετικüς ακÝραιος που δεν διαιρεßται με το 3) Ýτσι þστε:

  1). αν  xp + yp + zp ≡ 0 τüτε το Ρ διαιρεß τα x, y Þ z  και
  2). p is not a pth   (αν ρωτÜτε τß σημαßνει αυτü, σας κüβω τη καλημÝρα!), τüτε, στη Α' περßπτωση το Θεþρημα του ΦερμÜ ισχýει για Ρ!

      Η ΣοφÞ χρησιμοποßησε τον τýπο για ν' αποδεßξει τη Α' περßπτωση για κÜθε περιττü Ρ <100, αλλÜ σýμφωνα με τον Andrea Del Centina, δεßχνει να ισχýει για κÜθε Ρ <197. Ο L.Ε. Dickson αργüτερα χρησιμοποßησε το θεþρημÜ της για να αποδεßξει το θεþρημα για κÜθε περιττü μÝχρι το 1700. Η ΣοφÞ δε δημοσßευσε αυτü το Ýργο. Το λαμπρü της θεþρημα εßναι γνωστü μüνο λüγω της υποσημεßωσης στη πραγματεßα του Legendre σχετικÜ με τη θεωρßα αριθμþν, üπου το χρησιμοποßησε για να αποδεßξει το τελευταßο θεþρημα του Fermat για p=5. ΑυτÞ απÝδειξε Þ σχεδüν απÝδειξε αρκετÜ αποτελÝσματα που αποδοθÞκανε στο Lagrange Þ ανακαλýφθηκαν Ýτη αργüτερα. Ο Del Centina δηλþνει üτι "μετÜ απü σχεδüν 200 χρüνια οι ιδÝες της Þταν ακüμα επßκαιρες", αλλÜ τελικÜ η μÝθοδος της δεν λειτοýργησε.
      Εκτüς απü τα μαθηματικÜ, η Germain σποýδασε φιλοσοφßα και ψυχολογßα. ¹θελε να ταξινομÞσει τα γεγονüτα και να τα γενικεýσει σε νüμους που θα μποροýσαν να σχηματßσουν Ýνα σýστημα ψυχολογßας και κοινωνιολογßας, το οποßο μüλις εßχε κÜνει την εμφÜνισÞ του στον κüσμο. Η φιλοσοφßα της εγκωμιÜστηκε ιδιαßτερα απü τον Auguste Comte. 2 απü τα φιλοσοφικÜ της Ýργα, Pensées diverses και Considérations générales sur l'état des sciences et des lettres, aux différentes époques de leur, εκδüθηκαν, ωστüσο μεταθανÜτια. Αυτü οφειλüταν εν μÝρει στις προσπÜθειες ανιψιοý της, που συνÝλεξε τα φιλοσοφικÜ της γραπτÜ και τα δημοσßευσε. Το Pensées εßναι μια ιστορßα επιστÞμης και μαθηματικþν με το σχολιασμü της ΣοφÞς. Στο 2ο -Ýργο που θαýμασε ο Comte-, υποστηρßζει üτι δεν υπÜρχουνε διαφορÝς μεταξý των επιστημονικþν και των ανθρωπιστικþν προσπαθειþν.



    Το 1829 μαθαßνει πως εßχε καρκßνο του μαστοý. ΠαρÜ τον πüνο, συνÝχισε να εργÜζεται. Το 1831 το περιοδικü Crelle's Journal δημοσßευσε το δοκßμιü της σχετικÜ με τη καμπυλüτητα των ελαστικþν επιφανειþν κι Ýνα υπüμνημα σχετικÜ με την εýρεση του y και z στον τýπο. Η Mary Grey γρÜφει: "¸γραψεν επßσης στην Annales de chemie et de physique μια μελÝτη των αρχþν που οδÞγησαν στην ανακÜλυψη των νüμων της ισορροπßας και της κßνησης των ελαστικþν στερεþν"  Η Μαρß-Σοφß Ζερμαßν στις 27 Ιουνßου 1831 πεθαßνει στο σπßτι της στη 13 rue de Savoie, στο Παρßσι, σε ηλικßα μüλις 55 ετþν. ΠαρÜ τα πνευματικÜ της επιτεýγματα, το πιστοποιητικü θανÜτου της αναφÝρει σαν ιδιüτητÜ της σαν κÜτοχος ιδιοκτησßας κι üχι μαθηματικüς. ΑλλÜ η δουλειÜ της δεν Þταν χωρßς εκτßμηση απü üλους. ¼ταν το θÝμα των τιμητικþν πτυχßων Þρθε στο ΠανεπιστÞμιο του ΓκÝτινγκεν το 1837, 6 Ýτη μετÜ το θÜνατü της, ο ΓκÜους συντετριμμÝνος Ýγραψε: "ΑπÝδειξε στον κüσμο üτι ακüμη και μια γυναßκα μπορεß να επιτýχει κÜτι που αξßζει τον κüπο στη πιο αυστηρÞ κι αφηρημÝνη επιστÞμη κι Ýστω και μüνο γι' αυτü το λüγο θα Üξιζε το τιμητικü βραβεßο".



     Η ΣοφÞ αναπαýεται στο ΚοιμητÞρι ΠιÝρ ΛασσÝζ και τον τÜφο της σκεπÜζει μια απλÞ ταφüπλακα. Στην 100στÞ επÝτειο του θανÜτου της. δüθηκε τ' üνομÜ της σε μιαν οδü του Παρισιοý και σε Ýνα ΓυμνÜσιο θηλÝων, που στην αυλÞ του φιλοξενεß και μια προτομÞ που δþρισε το Δημοτικü Συμβοýλιο του Παρισιοý και τÝλος, στο σπßτι που Ýμενε, Ýχει στηθεß μια πλÜκα με τ' üνομÜ της. ΤÝλος το Βραβεßο Sophie Germain (Prix Sophie Germain), το οποßο απονÝμεται ετησßως απü το ºδρυμα Sophie Germain, χορηγεßται απü την Ακαδημßα Επιστημþν στο Παρßσι. Σκοπüς του εßναι να τιμÞσει Ýναν γαλλικü μαθηματικü για την Ýρευνα στα θεμÝλια των μαθηματικþν. Το βραβεßο αυτü, ýψους € 8.000, ιδρýθηκε το 2003, υπü την αιγßδα του Institut de France.
_____________________________________________

   5). H Mαßρη Σüμερβιλλ ΦÝρφαξ, πρþην ΓκρÝηγκ (Μary Somerville Fairfax, Greig / 26 ΔεκÝμβρη 1780 - 29 NoÝμβρη 1872), Þτανε ΣκωτσÝζα επιστÞμων κι ευρυμαθÞς. Σποýδασε μαθηματικÜ κι αστρονομßα και διορßστηκε απü κοινοý ως η 1η γυναßκα μÝλος της ΒασιλικÞς ΑστρονομικÞς Εταιρεßας ταυτüχρονα με τη Caroline Herschel. ¼ταν ο John Stuart Mill, φιλüσοφος κι οικονομολüγος, Ýκανε μαζικÞ αναφορÜ στο Κοινοβοýλιο για να δþσει στις γυναßκες το δικαßωμα ψÞφου, εßχε πÜρει πρþτα την υπογραφÞ της στην αναφορÜ αυτÞ. ¼ταν δε, πÝθανε το 1872, η The Morning Post δημοσßευσε στη νεκρολογßα της: "¼σο κι αν δυσκολευüμαστε να ορßσουμε στα μÝσα του 19ου αι., επιλÝγοντας Ýνα βασιλιÜ της επιστÞμης, δεν θα υπÞρχε καμßα αμφιβολßα Þ δυσκολßα ως προς ποιÜν θα ορßζαμε βασßλισσÜ της".
    ¹ταν κυρßως αυτοδßδακτη κι Ýγραφε εκλαúκευμÝνα εγχειρßδια αστρονομßας. Εßχε το απßστευτο χÜρισμα της σýνθεσης εργασιþν Üλλων επιστημüνων και της απüδοσÞς τους σε κατανοητÞ για το ευρý κοινü γλþσσα. Η ΒασιλικÞ Ακαδημßα της Αγγλßας της απÝνειμε τον τßτλο του τιμητικοý μÝλους (κεßνη την εποχÞ δεν επιτρεπüτανε σε γυναßκες να 'ναι μÝλη της ΒασιλικÞς Ακαδημßας). Η Μαßρη μετÝφρασε το δýσκολο Ýργο του μαθηματικοý-αστρονüμου Laplace Mécanique Céleste στα ΑγγλικÜ. Η μετÜφραση αυτÞ χρησιμοποιÞθηκε ως διδακτικü βιβλßο στα ΚολλÝγια για περßπου 1 αιþνα. ¸γραψε απßστευτο αριθμü εργασιþν, που παρουσιÜστηκαν εκ μÝρους της, απü το σýζυγü της, στη ΒασιλικÞ Ακαδημßα των Επιστημþν. Μια απü τις σημαντικüτερες υποθÝσεις της οδÞγησε κατευθεßαν στην ανακÜλυψη του πλανÞτη Ποσειδþνα. ΜετÜ το θÜνατü της, το ΠανεπιστÞμιο της Οξφüρδης Ýδωσε το üνομÜ της σ' Ýνα απü τα ΚολλÝγια του.
     Η Σüμερβιλλ Þτανε κüρη του ΑντιναυÜρχου Sir William George Fairfax, μÝλος της διακεκριμÝνης οικογÝνειας ΦÝρφαξ, συγγÝνευε επßσης με πολλοýς επιφανεßς σκωτσÝζικους οßκους, απü τη πλευρÜ της μητÝρας της, 2ης συζýγου του ναýαρχου, Margaret Charters, θυγατÝρα του δικηγüρου Samuel Charters. ΓεννÞθηκε 26 ΔεκÝμβρη 1780, στο πρεσβυτÝριο του Jedburgh, στο Μπüρντερς, üπου βρισκüτανε το σπßτι της θεßας της απ' τη πλευρÜ της μητÝρας, συζýγου του Dr Thomas Somerville (1741-1830) συγγραφÝα του My Own Life and Times. Το σπιτικü των παιδικþν της χρüνων üμως Þτανε στο Burntisland του Fife. ¹τανε το 2ο απü τα 4 επιζþντα παιδιÜ (3 απü τα αδÝλφια της εßχανε πεθÜνει σε βρεφικÞ ηλικßα). ¹ταν ιδιαßτερα κοντÜ με τον μεγαλýτερο αδελφü της, τον Σαμ. Η οικογÝνεια ζοýσε σε μεγÜλη φτþχεια επειδÞ η αμοιβÞ του ναυτικοý πατÝρα της παρÝμεινε πενιχρÞ παρüλο που ανÝβαινε τους βαθμοýς. Η μητÝρα συμπλÞρωνε το εισüδημα του νοικοκυριοý καλλιεργþντας λαχανικÜ, διατηρþντας Ýναν οπωρþνα κι εκτρÝφοντας αγελÜδες για να πουλÜ το γÜλα. Η μητÝρα της την Ýμαθε να διαβÜζει τη Βßβλο και τις καλβινιστικÝς κατηχÞσεις κι üταν δεν ασχολιüταν με τις δουλειÝς του σπιτιοý η Μαρßα τριγýριζε ανÜμεσα στα πουλιÜ και τα λουλοýδια του κÞπου.



     Στην αυτοβιογραφßα της αναφÝρει πως üταν ο πατÝρας της γýρισε απü Ýνα ταξßδι στη θÜλασσα, εßπε της μητÝρας της: "Η κüρη μας δεν πρÝπει να ζÞσει Ýτσι. ΠρÝπει τουλÜχιστον να μÜθει να γρÜφει, να διαβÜζει και να κρατÜ τους λογαριασμοýς". ¸τσι η 10χρονη θυγατÝρα, εστÜλη για διδασκαλßα ενüς Ýτους στο Musselburgh, Ýν ακριβü οικοτροφεßο. Εκεß Ýμαθε τα στοιχειþδη περß γραφÞς, γαλλικÞ κι αγγλικÞ γραμματικÞ. ¼ταν επÝστρεψε εßπε της μητÝρας της: "... δε βρßσκω πια διασκεδαστικü το να τριγυρνþ στους κÞπους, αλλÜ να γυρßζω τη χþρα. ¼ταν τραβιÝται η παλßρροια, να περνþ þρες στην Üμμο, ψÜχνωντας αστερßες κι αχινοýς Þ παρακολουθþντας τα παιδιÜ να σκÜβουνε για τα αμμüχελα και να κυνηγοýν με τα ψαροντοýφεκα τα κοκκÜλια. Να συλλÝγω κοχýλια, üπως βγÞκανε στη στεριÜ, μερικÜ τüσο μικρÜ þστε να φαßνονται σα λευκÜ στßγματα στη σκοýρα Üμμο. ΥπÞρχε μια μικρÞ αποβÜθρα στην Üμμο για τη μεταφορÜ ασβεστüλιθου που τα 'φερνε απü τα ανθρακωρυχεßα εσωτερικÜ. ¹μουν Ýκπληκτη να δω την επιφÜνεια αυτþν των λßθων που καλýφθηκαν με φýλλα. πþς Ýφτασαν ως εκεß δεν μποροýσα να φανταστþ, αλλÜ μÜζεψα τα σπασμÝνα κομμÜτια, ακüμα και μεγÜλα, και τα φερα μαζß μου στο μπαοýλο μου".



    Οταν εßχε κακοκαιρßα, περνοýσε την þρα της με την ανÜγνωση βιβλßων στη βιβλιοθÞκη του πατÝρα της, συμπεριλαμβανομÝνου του Σαßξπηρ, και την εκπλÞρωση των οικιακþν καθηκüντων της. Στη μετÝπειτα ζωÞ της θυμÜται: "Εκεß αφιÝρωνα μεγÜλο μÝρες του ελεýθερου χρüνου μου, εκτüς αυτοý Ýπρεπε να μÜθω να χρησιμοποιþ σωστÜ το αλφÜβητο καθþς και τους αριθμοýς". Η θεßα της Janet Þρθε να ζÞσει με την οικογÝνεια και δÞλωσε στη μητÝρα της, σýμφωνα με πληροφορßες: "ΑναρωτιÝμαι πþς αφÞσατε τη Μαρßα να χÜσει το χρüνο της στην ανÜγνωση, με αυτü δεßχνει περισσüτερο Üντρας απü οτιδÞποτε Üλλο, παρÜ γυναßκα". ¸τσι εστÜλη στο σχολεßο της πüλης για κορßτσια για να μÜθει κÝντημα. Η νεαρÜ Þτανε τüσο ενοχλημÝνη που στη τÜξη Þτανε τüσον απρüθυμη και πßστευα πως εßναι Üδικο που οι γυναßκες üταν Ýχουν επιθυμßα για γνþσεις να τους την απαγορεýουνε κι üτι θα Þτανε λÜθος αν την αποκτοýσαν. Ο δÜσκαλος Þρθε στο σπßτι αρκετÝς βραδιÝς της εβδομÜδας για να διδÜξει τη Μαρßα. Στις προσωπικÝς της αναμνÞσεις η Μαρßα σημειþνει üτι στο σχολεßο τα αγüρια μÜθαιναν λατινικÜ, αλλÜ θεωρÞθηκε αρκετü για τα κορßτσια μüνο να μποροýν να διαβÜζουν τη Βßβλο, πολý λßγες Ýμαθαν ακüμη και τη γραφÞ.
     Στα 13 η μητÝρα την Ýστειλε να γραφτεß σε σχολεßο στο Εδιμβοýργο για τους χειμερινοýς μÞνες, üπου βελτßωσε τις δεξιüτητες γραφÞς και μελÝτησε τους κοινοýς κανüνες της αριθμητικÞς. Πßσω στο Burntisland διδÜχτηκε αρκετÜ λατινικÜ þστε να μπορεß να διαβÜσει τα βιβλßα στη βιβλιοθÞκη του σπιτιοý. Σε μιαν επßσκεψη στη θεßα της στο ΤζÝνταμ, συναντÞθηκε με τον θεßο της Dr Thomas Somerville και πÞρε το θÜρρος να του πει üτι προσπαθοýσε να μÜθει λατινικÜ. Ο Dr Somerville τη διαβεβαßωσε üτι στην αρχαιüτητα πολλÝς γυναßκες Þτανε πολý κομψοß μελετητÝς και προχþρησε στο να τη διδÜξει τη λατινικÞ διαβÜζοντÜς της Βιργßλιο. ΚατÜ την επßσκεψÞ της σε Ýναν Üλλο θεßο, τον William Charters, στο Εδιμβοýργο, η Μαρßα στÜλθηκε στο χορευτικü σχολεßο του Strange, üπου Ýμαθε πþς να χορεýει. Συνüδευε επßσης τον θεßο και τη θεßα της στις επισκÝψεις τους στην οικογÝνεια Lyell στο Kinnordy, ο Charles Lyell Ýμελλε να γßνει διÜσημος γεωλüγος και καλüς φßλος της.



     ¼σον αφορÜ τη πολιτικÞ αναταραχÞ της εποχÞς και τη ΓαλλικÞ ΕπανÜσταση, Ýγραψε αργüτερα üτι ο πατÝρας της Þτανε Τüρις κι üτι "η Üδικη κι υπερβολικÞ κακοποßηση του Φιλελεýθερου κüμματος με Ýκανε φιλελεýθερη. Απü τα πρþτα μου χρüνια το μυαλü μου στρÜφηκε ενÜντια στη καταπßεση και την τυραννßα κι αγανακτοýσα με την αδικßα του κüσμου, καθþς αρνιüταν üλα τα προνüμια της εκπαßδευσης στο φýλο μου, τα οποßα Þταν τüσο γενναιüδωρα δοσμÝνα στους Üνδρες". Η Μαρßα κι ο μεγαλýτερος αδελφüς της Σαμ θα αρνοýνταν να βÜλουνε ζÜχαρη στο τσÜι τους, σε Ýνδειξη διαμαρτυρßας ενÜντια στο θεσμü της δουλεßας. Η Somerville ισχυρßστηκε üτι οι φιλελεýθερες θρησκευτικÝς και πολιτικÝς απüψεις της παρÝμειναν αμετÜβλητες σ' üλη τη διÜρκεια της ζωÞς της, αλλÜ üτι δεν Þτανε ποτÝ δημοκρÜτης.
     Ενþ συνοδεýει τον θεßο και τη θεßα της στο Burntisland το καλοκαßρι, εßχε πρüσβαση σε στοιχειþδη βιβλßα για την Üλγεβρα και τη γεωμετρßα. ΠÝρασε το καλοκαßρι μαθαßνοντας να παßζει πιÜνο και να μαθαßνει ελληνικÜ þστε να μπορεß να διαβÜσει τον Ξενοφþντα και τον Ηρüδοτο. Πßσω στο Εδιμβοýργο της επετρÜπη να παρακολουθÞσει την ακαδημßα που εßχε ανοßξει ο Nasmyth για κυρßες. Ο ΑλÝξανδρος ΝÜσμιθ συμβοýλευσε Ýναν Üλλο μαθητÞ να μελετÞσει τα στοιχεßα του Ευκλεßδη για να κερδßσει θεμÝλια σε προοπτικÞ, αστρονομßα και μηχανικÞ επιστÞμη. Η Somerville εßδε την ευκαιρßα, καθþς σκÝφτηκε üτι το βιβλßο θα τη βοηθÞσει να καταλÜβει τις ΠλοÞγησεις του John Robertson.
    ΣυνÝχισε στον παραδοσιακü ρüλο της κüρης μιας καλÜ ενωμÝνης οικογÝνειας, παρακολουθþντας κοινωνικÝς εκδηλþσεις και διατηρþντας Ýνα γλυκü κι ευγενικü τρüπο -τüσο που την αποκαλÝσανε Rose του Jedburgh μεταξý των κοινωνικþν ομÜδων του Εδιμβοýργου. Πßσω στο Burntisland Ýνας νÝος δÜσκαλος Þρθε να μεßνει μαζß με την οικογÝνεια για να εκπαιδεýσει τον μικρüτερο αδερφü της Henry. Ο κ. Craw Þταν μελετητÞς ¸λληνικþν και Λατινικþν κι η Μαρßα του ζÞτησε να αγορÜσει στοιχειþδη βιβλßα για την Üλγεβρα και τη γεωμετρßα γι' αυτÞν. Της Ýφερε τα Στοιχεßα του Euclid και την ¢λγεβρα απü τον John Bonnycastle. Η Μαρßα εßχε μÜθημα πιÜνο αλλÜ τελικÜ Ýμεινε σπßτι üλη μÝρα μελετþντας τα νÝα της αποκτÞματα. ¼ταν ο οικογενειακüς φßλος Λüρδος Balmuto τη κÜλεσε να επισκεφτεß την οικογÝνειÜ του, εßδε 1η φορÜ εργαστÞριο. ¸ζησε επßσης κÜποιο χρüνο με την οικογÝνεια Oswalds στο Dunnikeir. ΕντυπωσιÜστηκε με τη κüρη τους Elizabeth Oswald, μια τολμηρÞ ιππÝα που μελετοýσε ελληνικÜ και λατινικÜ.



     Περνοýσε τους χειμþνες συνÞθως στο Εδιμβοýργο και με τη φροντßδα της Lady Burchan Ýκανε το ντεμποýτο της στη κοσμικÞ ζωÞ του τüπου σ' Ýνα χορü, με 1ο της καβαλλιÝρο τον κüμη του Minto. Το επüμενο φθινüπωρο του 1797 ο πατÝρας της Ýπεσε σε ναυμαχßα ενþ υπηρετοýσε ως ¾παρχος υπü το ναýαρχο Duncan στο HMS Venerable, στο Camperdown εναντßον του ολλανδικοý στüλου  κι Þτανε νικηφüρα, κι Ýτσι Ýγινε αντιπλοßαρχος. Ο μεγαλýτερος αδελφüς της πÝθανε στα 21 στη Καλκοýτα ενþ υπηρετοýσε στη στρατιωτικÞ του θητεßα. Η οικογÝνεια εßχε ελπßσει üτι με λßγη τýχη σε λßγα χρüνια θα μποροýσε να 'ρθει ξανÜ κοντÜ στο σπßτι.
     Το 1804 συναντÞθηκε με τον 1ο σýζυγü της, τον μακρυνü ξÜδερφü της Samuel Greig, γιο του ναυÜρχου Samuel Greig, üταν Þρθε να επισκεφθεß. ΔιετÝλεσε Επßτροπος του ρωσικοý ναυτικοý και του ρωσικοý προξενεßου για τη Βρετανßα. ΠαντρευτÞκανε κι αποκτÞσανε 2 παιδιÜ, το Ýν απ' αυτÜ, ο Woronzow Greig, θα γινüτανε δικηγüρος κι επιστÞμονας. Ζοýσανε στο Λονδßνο, αλλÜ δεν Þταν ευτυχισμÝνη η Μαρßα. Αν και θα μποροýσε να μελετÞσει, ο σýζυγüς της δεν Þτανε συμπαραστÜτης και δεν πßστευε στην ικανüτητα των γυναικþν να επιδιþξουν ακαδημαúκÜ ενδιαφÝροντα. ΠρÜγματι "Þταν εντελþς προκατειλημμÝνος εναντßον των σπουδαγμÝνων γυναικþν, πρÜγμα κοινü κεßνη την εποχÞ". Η Μαρßα πÞρε μαθÞματα στα γαλλικÜ. ¼ταν ο σýζυγüς της πÝθανε το 1807, ενþ εξακολουθοýσε να θηλÜζει το μικρüτερο παιδß της, επÝστρεψε στο σπßτι της στη Σκωτßα.

     Πßσω στη Σκωτßα συνÝχισε τις μαθηματικÝς της σπουδÝς. ΜÝχρι κεßνη την εποχÞ εßχε μελετÞσει επιπεδομετρßα και τριγωνομετρßα, τα κωνικÜ τμÞματα και την Αστρονομßα του James Ferguson. Τþρα διÜβασε αρχικÜ τη Principia του Isaac Newton, την οποßα συνÝχισε να μελετÜ. Η κληρονομιÜ της απü τον Greig της Ýδωσε την ελευθερßα να επιδιþκει πνευματικÞ αναβÜθμιση. Η John Playfair, καθηγÞτρια φυσικÞς φιλοσοφßας στο ΠανεπιστÞμιο του Εδιμβοýργου, ενθÜρρυνε τις σπουδÝς της και μÝσω αυτÞς ξεκßνησεαλληλογραφßα με τον William Wallace, με τον οποßο συζÞτησε μαθηματικÜ προβλÞματα. ¢ρχισε να λýνει τα μαθηματικÜ προβλÞματα που τεθÞκανε στο μαθηματικü περιοδικü του Στρατιωτικοý Κολλεγßου στο Marlow και τελικÜ Ýφτιαξε üνομα üταν επßλυσε Ýνα πρüβλημα και της απονεμÞθηκε ασημÝνιο μετÜλλιο το 1811. Ο Wallace πρüτεινε να μελετÞσει τα συγγρÜμματα του γÜλλου μαθηματικοý Pierre-Simon Laplace, που συνοψßζει τη θεωρßα της βαρýτητας και συλλÝγει τα μαθηματικÜ αποτελÝσματα που εßχανε καθιερωθεß στα 50 χρüνια απü την δημοσßευση της Principia. Εßπε üτι η μελÝτη του Laplace της Ýδωσε την εμπιστοσýνη και την αυτοπεποßθηση που χρειαζüτανε για να επιμεßνει στις μαθηματικÝς σπουδÝς της.
     Η Somerville επÝκτεινε τις σπουδÝς της σε αστρονομßα, χημεßα, γεωγραφßα, μελÝτη μικροσκοπßων, ηλεκτρισμü και μαγνητισμü. Στα 33 της αγüρασε απü τη βιβλιοθÞκη επιστημονικþν βιβλßων, τα στοιχεßα της μηχανικÞς του Louis-Benjamin Francœur, την ανÜλυση Üλγεβρας και λογισμοý του Sylvestre François Lacroix, την αναλυτικÞ γεωμετρßα κι αστρονομßα του Jean-Baptiste Biot, τη πραγματεßα του Siméon Denis Poisson για τη μηχανικÞ, τη Θεωρßα Αναλυτικþν Λειτουργιþν του Joseph-Louis Lagrange, Στοιχεßα Αλγεβρας και Ισοπεριμετρικþν ΠροβλημÜτων του Leonhard Euler, Εικüνα της Γης του ΑλÝξη Κλαúροýτ, ΕφαρμογÞ της ΑνÜλυσης στη Γεωμετρßα του Gaspard Monge και τους Logarithmus του François Callet.


    Στις προσωπικÝς της αναμνÞσεις, εξÝφρασε τη γνþμη üτι τüτε η μαθηματικÞ επιστÞμη Þταν σε μικρÞ υπüληψη στη Βρεττανßα, επειδÞ ο σεβασμüς για τον Newton εßχεν εμποδßσει τους ντüπιους επιστÞμονες να ασχοληθοýν, ενþ εκτüς της χþρας, η αστρονομικÞ και μηχανικÞ επιστÞμη εßχε φτÜσει σε υψηλü βαθμü τελειüτητας. ΚατÜ τη γνþμη της, αυτü το αδιÝξοδο Ýσπασε μüνον üταν το 1816 ο Charles Babbage, ο John Herschel κι ο George Peacock δημοσßευσαν μετÜφραση απü τα γαλλικÜ των διαλÝξεων του Lacroix, που Þτανε βιβλßο τελευταßας τεχνολογßας.
     Στη διαμονÞ με την οικογÝνεια στη Σκωτßα, γνþρισε αρκετοýς διακεκριμÝνους  πεφωτισμÝνους επιστÞμονες της εποχÞς, üπως ο Henry Brougham. Το 1812 παντρεýτηκε Ýναν Üλλο ξÜδερφο, τον Δρ. William Somerville (1771-1860), επιθεωρητÞ του στρατιωτικοý ιατρικοý συμβουλßου, που την ενθÜρρυνε και βοÞθησε σε μεγÜλο βαθμü στη μελÝτη των φυσικþν επιστημþν. Ο σýζυγüς της εξελÝγη στην ΒασιλικÞ ΦρουρÜ και μαζß μετακομßσανε στο Λονδßνο και  στους κορυφαßους κοινωνικοýς κýκλους της πüλης. Τþρα πια Þτανε γνωστÞ σε επιστÞμονες, συγγραφεßς και καλλιτÝνες. Η οικογÝνεια του συζýγου της Þτανε γεßτονες του συγγραφÝα Walter Scott. ¸γραψε: "Δεν θα ξεχÜσω ποτÝ τη γοητεßα αυτÞς της μικρÞς κοινωνßας, ειδικÜ τα πÜρτι στο Abbotsford, üταν ο Σκοτ ​​Þταν στο κÝφι κι Ýλεγε διασκεδαστικÝς ιστορßες, αρχαßους θρýλους, ιστορßες φαντασμÜτων και μαγισσþν". Στο 2ο γÜμο της, απÝκτησε 4 παιδιÜ.
     Το 1819 ο σýζυγüς της διορßστηκε ιατρüς στο Νοσοκομεßο ΤσÝλσι κι η οικογÝνεια μετακüμισε στη πλατεßα Ανüβερου σε κυβερνητικü σπßτι στο ΤσÝλσι. Η Μαρßα Þτανε φßλη της Anne Isabella Milbanke, βαρüνη Wentworth κι Þταν δασκÜλα μαθηματικþν στη κüρη της, Ada Lovelace. Μαζß της, η Ada παρακολοýθησε τις επιστημονικÝς συναντÞσεις με τον Charles Babbage. Το Somerville College Ýχει στη κατοχÞ του μιαν επιστολÞ απü τον Babbage στη Somerville, που τη καλεß να δει τη μηχανÞ υπολογισμοý της. Τον επισκÝφθηκε συχνÜ, ενþ Ýκανε τις μηχανÝς υπολογισμοý του. Η Somerville κι η Lovelace διατÞρησανε στενÞ φιλßα κι üταν η 2η αντιμετþπισε δυσκολßες με Ýνα μαθηματικü υπολογισμü, θα πÞγαινε με τα πüδια στο σπßτι της Μαρßας και θα το συζητοýσανε πÜνω απü Ýνα φλιτζÜνι τσÜι.
     Το 1823 η μικρÞ κüρη των Σüμμερβιλλ πÝθανε μετÜ απü ασθÝνεια. Ενþ ζοýσανε στο ΤσÝλσι, ταξßδευαν πολλÝς φορÝς στην Ευρþπη, αφÞνοντας τα παιδιÜ τους με τη γερμανßδα γκουβερνÜντα. Μεταξý των συνταξιδιωτþν τους Þταν ο νομικüς και πολιτικüς Sir James Mackintosh. Πριν φýγουν απü το Λονδßνο, Ýρχονταν σ' επαφÞ με ανθρþπους που 'θÝλαν να συναντÞσουνε και στις ευρωπαúκÝς περιηγÞσεις τους επισκεφθÞκανε πολλοýς διÜσημους διανοοýμενους. ΔÝχονταν επßσης συχνÝς επισκÝψεις, η Μαρßα Edgeworth  Þτανε μια απ' αυτÝς.
     Η Somerville διεξÞγαγε πειρÜματα για να διερευνÞσει τη σχÝση μεταξý φωτüς και μαγνητισμοý και δημοσßευσε το 1ο της βιβλßο με τßτλο Οι μαγνητικÝς ιδιüτητες των ιþδων ακτßνων του ηλιακοý φÜσματος, στο Proceedings of the Royal Society το 1826. Ο Sir David Brewster, εφευρÝτης του καλειδοσκοπßου, Ýγραψε το 1829 üτι η Mary Somerville Þταν "σßγουρα η πιο εκπληκτικÞ γυναßκα στην Ευρþπη -μαθηματικüς  πρþτης τÜξεως με üλη την ευγÝνεια μιας γυναßκας".
     Ο Λüρδος Brougham ζÞτησε απü τη Μαρßα να μεταφρÜσει για την Εταιρεßα ΔιÜχυσης ΧρÞσιμων Γνþσεων το Mécanique Céleste του Pierre-Simon Laplace. Ο Laplace εßχε συνοψßσει σε 5 εξαντλητικοýς τüμους τη τοτινÞ κατÜσταση των μαθηματικþν και το βιβλßο αναγνωρßστηκεν εξ αρχÞς ως το μεγαλýτερο πνευματικü επßτευγμα. Η Μαρßα δεν μετÝφρασε, αλλÜ παρουσßασε εκτεταμÝνη Ýκδοση των 2 πρþτων τüμων. ¸γραψε αυτüνομη Ýκθεση των μαθηματικþν πÝρα απü τις λειτουργßες του ηλιακοý συστÞματος, την οποßα περιÝγραψε: "ΜετÜφραση του Ýργου του Laplace απü την Üλγεβρα στη κοινÞ γλþσσα". Εκδüθηκε το 1831, με τßτλο Ο Μηχανισμüς των Ουρανþν. Το 'κανε αμÝσως διÜσημο. Ο μηχανισμüς καθορßστηκε ως βιβλßο για προπτυχιακοýς φοιτητÝς στο ΠανεπιστÞμιο του Cambridge μÝχρι το 1880.
     Το βιβλßο επαινÝθηκε απü τον George Peacock, καθηγητÞ του Πανεπιστημßου του Cambridge, Ýτσι πολλÜ απü τα 750 αντßτυπα που τυπþθηκαν αγορÜστηκαν στο Cambridge. Οι κριτικÝς Þταν ευνοúκÝς κι η Somerville Ýλαβε επιστολÝς συγχαρητηρßων απü πολλοýς ανθρþπους της επιστÞμης. ΕκλÝχτηκε επßτιμο μÝλος της ΒασιλικÞς ΙρλανδικÞς Ακαδημßας, του Φιλοσοφικοý Ιδρýματος του Μπρßστολ και της Société de Physique et d'Histoire Naturelle de Genève το 1834. Το Βρεττανικü ΣτÝμμα της χορÞγησε μια αστικÞ σýνταξη ýψους £ 200 ετησßως, σε αναγνþριση της ηγεμονßας της επιστÞμης και λογοτεχνßας. Η Somerville Þταν παθιασμÝνη με την αστρονομßα και:

   "Στην αστρονομßα αντιλαμβανüμαστε τη λειτουργßα μιας δýναμης που αναμιγνýεται με üλα üσα υπÜρχουνε στους ουρανοýς Þ στη γη. που διαπερνÜ κÜθε Üτομο, ρυθμßζει τις κινÞσεις των ζωντανþν κι Üψυχων üντων κι εßναι λογικü üπως μια βροχüπτωση Þ η πτþση του νεροý στους καταρρÜκτες του ΝιαγÜρα, üπως οι φÜσεις της σελÞνης".

    Τα επüμενα βιβλßα της αντικατοπτρßζουνε το χρüνο που 'χε απελευθερþσει στην οικογενειακÞ ζωÞ της καθþς τα παιδιÜ της Ýγιναν πιο ανεξÜρτητα αλλÜ κι η ανÜγκη να κερδßσει χρÞματα, καθþς οι Somervilles εßχανε σειρÜ οικονομικþν αρνητικþν κρßσεων που κορυφþθηκαν το 1835. Ως γυναßκα μεσαßας τÜξης, εýστοχα υποστÞριζε üτι Ýγραφε μüνο για ευχαρßστηση. ΣυγκεκριμÝνα Ýδωσε ιδιαßτερη προσοχÞ στη κερδοφορßα των βιβλßων της. ΜÝσω προσωπικþν σχÝσεων θα μποροýσε να εξασφαλßσει τον John Murray ως εκδüτη του 1ου βιβλßου της και παρÝμεινε ο εκδüτης της καθ' üλη τη μακρÜ σταδιοδρομßα της. Ο Murray σχολßασε αργüτερα üτι παρüλο που εßχε κÜνει λßγα κÝρδη, Þτανε πολý χαροýμενος που εßχε τη τιμÞ να δημοσιεýσει τα Ýργα τÝτοιου Ýκτακτου ατüμου. Το 2ο βιβλßο της Connexion πþλησε 15.000 αντßτυπα και καθιÝρωσε τη φÞμη της στην ελßτ της επιστÞμης.



     Καθþς Þτο κι ευρυμαθÞς Ýγραψε κριτικÝς καθþς και συνθÝσεις της Ýρευνας. Στο Σýνδεσμο των Φυσικþν Επιστημþν (1834) συγκÝντρωσε τις τελευταßες επιστημονικÝς εξελßξεις στην αστρονομßα, τη φυσικÞ, τη χημεßα, τη βοτανικÞ και τη γεωλογßα. Στον πρüλογο του Connexion, εξÝφραζε την απογοÞτευσÞ της διüτι "Η πρüοδος της σýγχρονης επιστÞμης, ειδικÜ κατÜ τη διÜρκεια των τελευταßων πÝντε ετþν, Þταν αξιοσημεßωτη για την τÜση απλοýστευσης των νüμων της φýσης και για την Ýνωση των αποσπασμÝνων κλÜδων με γενικÝς αρχÝς". Ο William Whewell, στην επανεξÝταση του Connexion του 1834, δημιοýργησε τη λÝξη "επιστÞμονας" για να περιγρÜψει τη Μαρßα εν μÝρει επειδÞ ο "Üνθρωπος της επιστÞμης" φαινüταν ακατÜλληλος για μια γυναßκα, αλλÜ σημαντικüτερη επειδÞ το Ýργο της Þτανε διεπιστημονικü. Το αγγλικü λεξικü της Οξφüρδης περιελÜμβανε τη λÝξη το ßδιο Ýτος.
     Το 1835, οι Somerville και Herschel Ýγιναν οι 1ες γυναßκες-μÝλη της ΒασιλικÞς ΑστρονομικÞς Εταιρεßας. Γι' αυτÞν και πολλοýς απü τους συγχρüνους της, το σýμπαν Þταν Ýνα πλÞρες, αρμονικü κι ομαλü σýστημα. Ως εκ τοýτου, οι συνδÝσεις δεν Ýπρεπε να καθιερωθοýν απü την επιστÞμη, Ýπρεπε μüνο να ανακαλυφθοýν και να εντοπιστοýν. ¹ταν απü εκεßνους που συζÞτησαν για Ýναν υποθετικü πλανÞτη που διαταρÜσσει τον Ουρανü, στην 6η Ýκδοση του Connexion (1842) Ýγραψε: "Aν μετÜ απü πÜρα πολλÜ χρüνια οι πßνακες που σχηματßστηκαν απü Ýναν συνδυασμü πολλþν παρατηρÞσεων θα πρÝπει να εßναι ακüμα ανεπαρκεις για να περιγρÜψουνε τις κινÞσεις του Ουρανοý, οι αποκλßσεις μπορεß να αποκαλýψουνε την ýπαρξη, ακüμη και τη μÜζα και την τροχιÜ ενüς σþματος που τοποθετεßται πÝρα ​​απü τη σφαßρα της üρασης". Τα κεßμενÜ της οδÞγησαν τον νεαρü John Couch Adams να ψÜξει τον Ποσειδþνα κι οι προβλÝψεις εκπληρþθηκαν το 1846 απü την ανακÜλυψη του Ποσειδþνα που περιστρÝφεται σε απüσταση 3.000.000.000 μιλßων απü τον Þλιο. "Η μÜζα του Ποσειδþνα, το μÝγεθος κι η θÝση της τροχιÜς του στο διÜστημα κι ο περιοδικüς χρüνος του, καθορßστηκαν απü τη σημαντικÞ του επßδραση στον Ουρανü πριν απü την εμφÜνιση του πλανÞτη". Το Connexion Ýκανε 10 εκδüσεις, περισσüτερα απü 9.000 αντßτυπα κι Þτανε το πιο πετυχημÝνο επιστημονικü βιβλßο του εκδüτη μÝχρι τη ΚαταγωγÞ Των Ειδþν απü τον Charles Darwin το 1859. ΜεταφρÜστηκε στα γερμανικÜ και τα ιταλικÜ και πÝρασε διÜφορες εκδüσεις στις ΗνωμÝνες Πολιτεßες.
    Το βιβλßο της ΦυσικÞ Γεωγραφßα δημοσιεýθηκε το 1848 κι Þταν το 1ο αγγλικü βιβλßο για το θÝμα. ¸μεινε σε χρÞση ως βιβλßο μÝχρι τις αρχÝς του 20ου αι.. ΚατÜ τη στιγμÞ της δημοσßευσης Þταν οικονομικÜ πολý επιτυχημÝνο και της Ýφερε το χρυσü μετÜλλιο Victoria της ΒασιλικÞς ΓεωγραφικÞς Εταιρεßας. Ακολοýθησε, üπως εßπε, "το ευγενÝς παρÜδειγμα του βαρüνου Humboldt, του πατριÜρχη της φυσικÞς γεωγραφßας", και πÞρε μια εκτεταμÝνη Üποψη της γεωγραφßας που περιλÜμβανε τη γη, τα ζþα της, τα λαχανικÜ, καθþς και τη παρελθοýσα και τη σημερινÞ κατÜσταση του ανθρþπου, τη προÝλευση, τους τρüπους τις γλþσσες των υπαρχüντων εθνþν και τα μνημεßα εκεßνων που υπÞρξανε στο παρελθüν.
     Η φυσικÞ γεωγραφßα αρχßζει με περιγραφÞ της συνολικÞς δομÞς του πλανÞτη και μια σýντομη παραπομπÞ στη θÝση της γης στο ηλιακü σýστημα. Στη συνÝχεια, επικεντρþνεται σε επßγεια θÝματα, üπως τα πιο βασικÜ χαρακτηριστικÜ της γης και του νεροý, καθþς και σχηματισμοß üπως τα βουνÜ, τα ηφαßστεια, οι ωκεανοß, τα ποτÜμια κι οι λßμνες. Συνεχßζει με τα στοιχεßα που διÝπουν τη θερμοκρασßα, üπως το φως, η ηλεκτρικÞ ενÝργεια, οι καταιγßδες, η αýρα κι ο μαγνητισμüς. ΤελικÜ το βιβλßο μετατρÝπεται σε βλÜστηση, πουλιÜ και θηλαστικÜ και τη γεωγραφικÞ τους κατανομÞ στον πλανÞτη στην ΑρκτικÞ, την Ευρþπη, την Ασßα, την ΑφρικÞ, την ΑμερικÞ και την ΑνταρκτικÞ. Τελειþνει με σχολιασμü για τη διανομÞ, την κατÜσταση και τις μελλοντικÝς προοπτικÝς της ανθρþπινης φυλÞς. Υπογραμμßζει τις αμοιβαßες εξαρτÞσεις στη φυσικÞ γεωγραφßα και τη σχÝση μεταξý ανθρþπων και φýσης. Σýμφωνα με τη βικτοριανÞ σκÝψη, επιβεβαιþνει την υπεροχÞ των ανθρþπων, αλλÜ διατηρεß τις αλληλεξαρτÞσεις και τη διασýνδεση της δημιουργßας. Η φυσικÞ γεωγραφßα πþλησε περισσüτερα αντßγραφα απü τα υπüλοιπα βιβλßα της και κÝρδισε τον θαυμασμü του Humboldt, που αφοý Ýλαβε Ýνα αντßγραφο του βιβλßου, της Ýγραψε: "Μüνον εσεßς θα μποροýατε να προσφÝρετε στη βιβλιογραφßα Ýνα τÝτοιο πλοýσιο κοσμολογικü Ýργο".
     Το 4ο βιβλßο της ΜοριακÞ και ΜικροσκοπικÞ ΕπιστÞμη, δημοσιεýθηκε το 1869 και της εßχε πÜρει 10 χρüνια να το γρÜψει. ΑλλÜ Üρχισε να Ýχει αμφιβολßες για την επιλογÞ της να αφιερþσει τον εαυτü της στη διÜδοση της επιστÞμης, αντß να επικεντρωθεß μüνο στα μαθηματικÜ. Το βιβλßο Þταν Üλλη μια επιτυχßα. ¸δωσε μια ενημερωμÝνη περιγραφÞ των τελευταßων ανακαλýψεων που αποκαλýφθηκαν μÝσω του μικροσκοπßου και δημοσιεýθηκε σε 2 τüμους και 3 μÝρη. Στο 1ο μÝρος μιλÜ για τις τελευταßες ανακαλýψεις για τα Üτομα και τα μüρια, το 2ο κÜλυψε τη φυτικÞ ζωÞ και το 3ο διερεýνησε τη ζωÞ των ζþων. Το βιβλßο περιελÜμβανε 180 εικονογραφÞσεις, που προκÜλεσαν μεγÜλην Ýκπληξη στον εκδüτη της.
     Η γραφÞ της επηρÝασε τον James Clerk Maxwell, που χαρακτÞρισε την εποχÞ της ως εποχÞ κατÜ την οποßα υπÞρχε μια ευρÝως διαδεδομÝνη επιθυμßα "να μπορÝσουμε να διαμορφþσουμε κÜποια Ýννοια της φυσικÞς επιστÞμης στο σýνολü της". ΣχολιÜζει: "Η ενüτητα που σκιÜζεται στο βιβλßο της κ. Somerville εßναι επομÝνως μια ενüτητα της μεθüδου της επιστÞμης κι üχι μια ενüτητα της διαδικασßας της φýσης". ΕκλÝχτηκε στην ΑμερικανικÞ ΓεωγραφικÞ και ΣτατιστικÞ Εταιρεßα το 1857 και στην ΙταλικÞ ΓεωγραφικÞ Εταιρεßα το 1870 κι Ýγινε μÝλος της ΑμερικανικÞς ΦιλοσοφικÞς Εταιρεßας.
     Απü το 1833 και μετÜ, η Μαρßα κι ο σýζυγüς της περÜσανε το μεγαλýτερο μÝρος του χρüνου τους στην Ιταλßα. Εκεßνη διατÞρησε την αλληλογραφßα μ' Ýνα μεγÜλο αριθμü κορυφαßων επιστημüνων και παρÝμεινε ενεργüς σε τρÝχουσες συζητÞσεις για γεγονüτα και θεωρßες.
Το 1868, 4 χρüνια πριν το θÜνατü της στην ηλικßα των 91 ετþν, Þτανε το 1ο πρüσωπο που υπÝγραψε την ανεπιτυχÞ αναφορÜ του John Stuart Mill για τη ψÞφο των γυναικþν. Στην αυτοβιογραφßα της Ýγραψε üτι οι βρεττανικοß νüμοι εßναι δυσμενεßς για τις γυναßκες. ΑναφÝρει λεπτομερþς τα εμπüδια που αντιμετþπισε στην απüκτηση της εκπαßδευσης ως νεαρÞ κοπÝλα, αν και δεν Ýκανε εικασßες σχετικÜ με τη φýση του προβλÞματος. ΚατÜ τη διÜρκεια της ζωÞς της, η αναταραχÞ για τη καθιÝρωση της πρüσβασης των γυναικþν στην 3βÜθμια εκπαßδευση εßχε αυξηθεß. Το 1875 η αστρονüμος Μαρßα Μßτσελ εßπε σ' Ýναν απü τους ηγÞτορες του κολλεγßου üτι θα "εκμßσθωνε μια γυναßκα επιστÞμονα αν Þτανε τüσο καλÞ üσο η Mary Somerville".



     Η Μαρßα Σüμμερβιλλ πÝθανε στη ΝÜπολη στις 29 Νοεμβρßου 1872 και θÜφτηκε εκεß στο αγγλικü νεκροταφεßο. Την επüμενη χρονιÜ κυκλοφüρησε το αυτοβιογραφικü της Personal Recollections, που αποτελεßται απü αναμνÞσεις που γρÜφονται κατÜ τη διÜρκεια της ηλικßας του. ΠÜνω απü 10.000 κομμÜτια βρßσκονται στη ΣυλλογÞ Somerville της βιβλιοθÞκης Bodleian και του κολλεγßου Somerville, στην Οξφüρδη. Η συλλογÞ περιλαμβÜνει Ýγγραφα σχετικÜ με τη γραφÞ και το δημοσιευμÝνο Ýργο της, καθþς κι αλληλογραφßα με μÝλη της οικογÝνειας, πολυÜριθμους επιστÞμονες και συγγραφεßς κι Üλλα πρüσωπα στη δημüσια ζωÞ. ΠεριλαμβÜνεται επßσης ουσιαστικÞ αλληλογραφßα με τις οικογÝνειες Byron και Lovelace.
     Η πλατεßα Somerville στην Burntisland ονομÜζεται απü την οικογÝνειÜ της και σηματοδοτεß την τοποθεσßα του σπιτιοý της.
     Το Somerville College, Oxford, πÞρε το üνομÜ του απü κεßνηe, üπως και το Somerville House, στο Burntisland üπου ζοýσε για λßγο και το Somerville House, Ýνα γυμνÜσιο θηλÝων στο Brisbane της Αυστραλßας. ¸ν απü τα γραφεßα της επιτροπÞς του Σκωτικοý Κοινοβουλßου στο Εδιμβοýργο Ýχει πÜρει το üνομÜ της.
     Το νησß Somerville (74 ° 44'N 96 ° 10'W), Ýνα μικρü νησß στο στενü Barrow, Nunavut, πÞρε το üνομÜ του απü τον Sir William Edward Parry το 1819.
     Η λÝσχη Somerville ιδρýθηκε το 1878 στο Λονδßνο, το 1887 ανακαινßστηκε ως ο νÝος σýλλογος Somerville και Ýσβησε το 1908.
5771 Somerville (1987 ST1) εßναι Ýνας αστεροειδÞς της κýριας ζþνης που ανακαλýφθηκε στις 21 Σεπτεμβρßου 1987 απü τον E. Bowell στο Lowell Observatory της Flagstaff της Αριζüνα και το ονüμασε Ýτσι προς τιμÞν της.
     Ο κρατÞρας Somerville εßναι Ýνας μικρüς σεληνιακüς κρατÞρας στο ανατολικü τμÞμα της ΣελÞνης. Βρßσκεται στα ανατολικÜ του προεξÝχοντος κρατÞρα Langrenus. Εßναι Ýνας απü μια σειρÜ σεληνιακοýς κρατÞρες που ονομÜζονται με κÜποιο γυναικειο üνομα επιφανοýς γυναßκας.
     Η Somerville εμφανßζεται ως χαρακτÞρας στην ταινßα του 2014, κ. Turner, üπου την υποδýεται η Lesley Manville.
    Απü τον 1ο γÜμο της: ο Woronzow Greig (1805-1865), παντρεýτηκε την Agnes Graham, αλλÜ üλα τα παιδιÜ τους πÝθαναν κατÜ τον τοκετü Þ τη νηπιακÞ ηλικßα.
     Απü το 2ο γÜμο της: η Margaret Farquhar Somerville (1813-1823) πÝθανε στην παιδικÞ της ηλικßα. Ο Thomas Somerville (1814-1815) πÝθανε στη βρεφικÞ ηλικßα. Η Martha Charters Somerville (1815-1879) κι η Mary Charlotte Somerville (1817-1875) οι δυο κüρες της που επιζÞσανε, πÝρασανε το μεγαλýτερο μÝρος της ζωÞς τους φροντßζοντας τη Μαρßα.

   "ΚαμμιÜ φορÜ βρßσκω πως εßναι πολý δýσκολα τα μαθηματικÜ προβλÞματα, αλλÜ η γÝρικÞ μου επιμονÞ εßναι πÜντα παροýσα κι αν ακüμα  δεν μπορÝσω να τα λýσω σÞμερα, θα τους επιτεθþ πÜλι αýριο!" Μαßρη Σüμερβιλ
....................................................

   6). Η Ζαν ΒιγιεπρÝ-ΠÜουερ (Jeanne Villepreux-Power / 24 ΣεπτÝμβρη 1794 - 25 ΓενÜρη 1871), Þτανε πρωτοποριακÞ Γαλλßδα υδροβιολüγος που το 1832 Þταν η 1η που δημιοýργησε ενυδρεßα για πειραματισμοýς με υδρüβιους οργανισμοýς, κι ανακÜλυψε και μελÝτησε τον Ναυτßλο Μεγαλýτερο Αργοναýτη, σπÜνιο εßδος που ανÞκει στα κεφαλüποδα μαλÜκια, τÝλος Þταν η φυσιοδßφης εκεßνη που εισÞγαγε στον κüσμο την ΥδατοκαλλιÝργεια! Ο ¢γγλος βιολüγος Ρßτσαρντ ¼ουεν την αποκÜλεσε: "ΜητÝρα της ΥδατοκαλλιÝργειας".


    ΓεννÞθηκε 24 ΣεπτÝμβρη 1794, στο Juillac, Corrèze, πρωτüτοκη ενüς ταπεινοý υποδηματοποιοý και μιας μοδßστρας, σε μιαν εποχÞ που η Γαλλßα υπÝφερε τα πÜνδεινα απü την επανÜσταση και τη βασιλεßα της τρομοκρατßας του Robespierre που Ýστειλε χιλιÜδες στη γκιλοτßνα. Ωστüσο, μεγαλþνοντας βαθιÜ στην ýπαιθρο, η Jeanne εßχε μιαν Þσυχη παιδικÞ ηλικßα. Η εκπαßδευσÞ της Þταν η βασικÞ, μαθαßνοντας κÜτι περισσüτερο απü το πþς να διαβÜζει και να γρÜφει. Στα 18 της (1812), περπÜτησε ως το Παρßσι, μιαν απüσταση 400 χιλιομÝτρων (250 μßλια) και φτÜνοντας εκεß κατÜφερε να γßνει βοηθüς σ' Ýναν οßκο ραπτικÞς και μÜλιστα υψηλÞς κοινωνßας -και μÜλιστα καλÞ. Το 1816, Ýγινε γνωστÞ για τη δημιουργßα της γαμÞλιας εσθÞτας της ΣιτσιλιÜνας πριγκßπισσας Caroline -μελλοντικÞς δοýκισσας του Berry-, στο γÜμο της με τον Charles-Ferdinand de Bourbon, δοýκα του Berry κι ανηψιü του βασιλιÜ της Γαλλßας Λουδοβßκου 18ου. ΑυτÞ η δουλειÜ Þταν η αιτßα να γνωριστεß με τον πλοýσιο Üγγλο ευγενÞ κι Ýμπορο, James Power, που του τρÜβηξε ζωηρÜ τη προσοχÞ. ΕντυπωσιασμÝνος λοιπüν τη νυμφεýεται το 1818 στη Μεσσßνα της Σικελßας üπου παρÝμειναν εκεß και μετÜ το γÜμο για πÜνω απü 20 χρüνια.



      Λßγο μετÜ το γÜμο της, μιας και τα οικονομικÜ του συζýγου Þταν ανθηρÜ κιι Ýτσι μποροýσε να κÜνει ü,τι επιθυμοýσε θÝλησε να γßνει επιστÞμων-ερευνÞτρια. Εκεß Üρχισε να μελετÜ τη φυσικÞ ιστορßα. ΣυγκεκριμÝνα Ýκανε φυσικÝς παρατηρÞσεις και πειρÜματα σε θαλÜσσια και χερσαßα ζþα, θÝλωντας να καταγρÜψει το οικοσýστημα του νησιοý. Συνομιλοýσε με Üλλους επιστÞμονες Þ αλληλογραφοýσε μαζß τους. Αυτοδßδακτη üντας ταξßδεψε σε üλη τη Σικελßα καταγρÜφοντας και περιγρÜφοντας τη χλωρßδα και τη πανßδα της, συλλÝγοντας δεßγματα ορυκτþν, απολιθωμÜτων και κελυφþν. Ωστüσο, γοητεýτηκε απü τα Ýμβια üντα και δεν Þταν ικανοποιημÝνη να βλÝπει Üψυχα δεßγματα. Με αυτÞ τη σκÝψη κατφωμÝνη στο μυαλü αναζητοýσε τρüπους για να παρακολουθÞσει πιο στενÜ αυτÜ τα Ýμβια της θÜλασσας. Τüτε Þτανε λοιπüν που εφηýρε το ενυδρεßο. ¹ταν επßσης προστÜτις-συντηρÞτρια της θαλÜσσιας ζωÞς κι ανÝπτυξε πιο αειφüρες μεθüδους για την αλιεßα και την υδατοκαλλιÝργεια, üπως την ανασýσταση των υπεραλιευμÝνων ποταμþν με τα εκτροφεßα ψαριþν.



     Το 1834, Ýνας καθηγητÞς ο Carmelo Maravigna Ýγραψε στο Giornale Letterario dell'Accademia Gioenia di Catania üτι η Villepreux-Power πρÝπει να πιστωθεß την εφεýρεση του ενυδρεßου και τη συστηματικÞ εφαρμογÞ του στη μελÝτη της θαλÜσσιας ζωÞς και της υδατοκαλλιÝργειας. Δημιοýργησε 3 εßδη ενυδρεßων: α) γυÜλινο ενυδρεßο για τις μελÝτες της στο εργαστÞριο, β) μια γυÜλινη συσκευÞ τοποθετημÝνη μÝσα σε Ýνα κλουβß για χρÞση σε ρηχÜ νερÜ και γ) Ýνα Üλλο εντυπωσιακü ενυδρεßο ικανü να καταβυθιστεß με το περιεχüμενü του σε διÜφορα μεγÜλα βÜθη. ΑυτÞ ακριβþς η εφεýρεση, μαζß με την υδατοκαλλιÝργεια, Þταν η σημαντικüτερη κι εξαιρετικÜ σπουδαßα συνεισφορÜ της στην ΕπιστÞμη και πιο συγκεκριμÝνα στην υδροβιολογßα.
    Απü το 1834 ως το 1843 πÝρασε το χρüνο της μελετþντας διÜφορα, ειδικþτερα τα κεφαλüποδα και τα μαλÜκια. ΜελÝτησεν επßσης και τα απολιθþματα των μαλακßων. Ιδιαßτερα μελÝτησε και μÜλιστα Þταν η 1η που εντρýφησε, το εßδος Argonauta argo*. Εκεßνη την εποχÞ υπÞρχε αβεβαιüτητα ως προς το αν τα εßδη Argonaut παρÞγαγαν το δικü τους κÝλυφος Þ κλÝβαν ενüς διαφορετικοý οργανισμοý (παρüμοια με τον Ερημßτη**). Το Ýργο της Ýδειξεν üτι πρÜγματι παρÜγουνε δικÜ τους. Αργüτερα υποστÞριξε üτι οι μικροσκοπικοß οργανισμοß που συνοδεýουν τη μÜζα των αυγþν που περιÝχονται στο κÝλυφος του A. argo Þταν αρσενικÜ του εßδους. (Οι μεταγενÝστερες Ýρευνες απü Üλλους αποκÜλυψαν üτι αυτοß οι οργανισμοß Þταν αρσενικÜ αναπαραγωγικÜ üργανα που προσκολληθÞκανε στο θηλυκü μανδýα).



     Το 1ο της βιβλßο εκδüθηκε το 1839 και περιγρÜφει τα πειρÜματÜ της με τα μαλÜκια και τα κεφαλüποδα και τιτλοφορÞθηκε Observations & Εxpériences Physiques Sur Plusieurs Animaux Marins & Tterrestres (Physical Observations & Experiments Οn Several Marine & Terrestrial Animals). Το βιβλßο της Þτανe πρωτοποριακü. Μιλοýσε για τα μαθηματικÜ και τη γεωμετρßα του ναυτßλου, που ονομÜζεται επßσης θαλÜσσιος Ναυτßλος. Οι Ναυτßλοι εßναι μαλÜκια κεφαλüποδα του Νüτιου Ειρηνικοý και του Ινδικοý ωκεανοý με σπειροειδÝς κÝλυφος που εßναι φαιü στο εσωτερικü του.
    Το 2ο βιβλßο της, Guida Per La Sicilia (Guide Τo Sicily), δημοσιεýθηκε το 1842, κι Þταν μια ολοκληρωμÝνη Ýρευνα του θαλÜσσιου περιβÜλλοντος του νησιοý. Αναδημοσιεýθηκε απü την ΙστορικÞ Εταιρεßα της Μεσσßνα. ΑσχολÞθηκεν επßσης και πιστþνεται με τη διατÞρηση και την ανÜπτυξη αρχþν βιþσιμης υδατοκαλλιÝργειας στη Σικελßα. Αξßζει να σημειωθεß πως οι δουλειÝς της αλλÜ κι η εßσοδüς της στις διÜφορες αυτÝς κοινüτητες των επιστημþν, ßσως δεν εßχανε γßνει ποτÝ, αν δεν τηνε πρüτεινε ζωηρÜ ο παινευτÞς της, ο ¢γγλος βιολüγος Ρßτσαρντ ¼ουεν.



     ¹ταν η 1η γυναßκα μÝλος της Catania Accademia Gioenia, αντεπιστÝλλον μÝλος μÝλος της ΖωολογικÞς Κοινüτητας του Λονδßνου και σε πÜνω απü 17 Üλλες παρüμοιες λÝσχες επιστημονικοý αντικειμÝνου. Το ζεýγος εγκατÝλειψε τη Σικελßα το 1843 και πολλÜ απü τα αρχεßα και τα επιστημονικÜ της σχÝδια χαθÞκανε σε ναυÜγιο. Αν και συνÝχισε να γρÜφει, δεν διεξÞγαγε περαιτÝρω Ýρευνα, ωστüσο Ýδινε και διαλÝξεις και λÜμβανε μÝρος και σε δημüσιες συζητÞσεις. Η ßδια κι ο σýζυγος μοιρÜζανε το χρüνο τους μεταξý Παρισιοý και Λονδßνου. ¸φýγαν απü το Παρßσι κατÜ τη διÜρκεια πολιορκßας απü τον Πρωσσικü Στρατü το χειμþνα του 1870, επιστρÝφοντας στη γενÝτειρÜ της, Juilliac.
     ΠÝθανε στις 25 ΓενÜρη του 1871 στα 75 της χρüνια, στη πüλη που γεννÞθηκε.



      Για περισσüτερο απü Ýναν αιþνα μετÜ το θÜνατü της, εßχε ξεχαστεß σε μεγÜλο βαθμü. Τα τελευταßα χρüνια, üμως, η δουλειÜ της Ýχει ανακαλυφθεß κι αξιολογηθεß κι Ýτσι το 1997 το üνομÜ της, "Villepreux-Power", δüθηκε σ' Ýνα κρατÞρα στην Αφροδßτη, που εντοπßστηκε απü την εξερεýνηση του διαστημοπλοßου Magellan.
      ¸να βιογραφικü τραγοýδι για τη Jeanne Villepreux παρουσιÜζεται στο δßσκο 26 ΕπιστÞμονες ΙΙ: Newton στο Zeno. ¸να Üλμπουμ του 2008 απü τη ΚαλιφορνÝζικη μπÜντα Artichoke.
     ΤÝλος θα πω εδþ πως με τη Ζαν ΒιγιεπρÝ-ΠÜουερ κλεßνει ο 18ος αι. και μπαßνουμε με την ¢ντα ΜπÜυρον-ΛÜβλÝης, ξεκÜθαρα στον 19ο!
________________________________________
  * Argonauta argo, και paper Nautilus, γνωστü κι ως ο ΤερÜστιος Αργοναýτης, εßναι Ýνα εßδος χταποδιοý του πελÜγους, που ανÞκει στο γÝνος Argonauta. Το κινεζικü üνομα για αυτü το εßδος μεταφρÜζεται ως φωλιÜ Üσπρου θαλÜσσιου ßππου. ΠρÜγματι πρüκειται για Ýνα πανÝμορφο εßδος κι αναζητÞστε το με τα ονüματα Üνω, στο Γιουτοýβλ και θαυμÜστε το!!!


                Argonauta argo στο κÝλυφüς του  &  paper nautilus

** Ερημßτης εßναι Ýνα εßδος μαλακßου -υπÜρχει και μÜλιστα μπüλικο, στη χþρα μας- που δεν φτιÜχνει δικü του κÝλυφος αλλÜ εισÝρχεται σε εγκατελελειμμÝνα Þ αν το μπορεß, εκδιþκει τον Þδη υπÜρχοντα Ýνοικο κι εγκαθßσταται αυτüς. Στη... καρριÝρα μου ως ψαροντουφεκÜς, Ýχω δει ερημßτες στα πιο απßθανα κελýφη που μπορεßτε να φανταστεßτε. Α επßσης εßναι θαυμÜσιο δüλωμα για τσιποýρες, Ýτσι üπως εßναι με το κÝλυφος αγκιστρþνεται κι η τσιποýρα τρελλαßνεται για το κρÝας του.


          Ερημßτης που μÜλλον αναζητÜ σπßτι!
_________________________________________

  7). Η ¢ντα ΜπÜυρον Κινγκ-ΝοÝλ, κüμισσα του ΛÜβλεης (Augusta Ada Byron King-Noel, Countess of Lovelace / 10 ΔεκÝμβρη 1815 - 27 ΝοÝμβρη 1852), Þτανε ΒρεττανÞ μαθηματικüς, κüρη του Λüρδου Βýρωνα, Ýμεινε γνωστÞ για το Ýργο που Üφησε σχετικÜ με την ΑναλυτικÞ ΜηχανÞ του Τσαρλς ΜπÜμπατζ. Η συνεισφορÜ της αυτÞ θεωρεßται σÞμερα απü τους ιστορικοýς ως το 1ο πρüγραμμα για υπολογιστÞ. Θεωρεßται μια απü τις σημαντικüτερες πρωτοπüρες κι οραματßστριες της εποχÞς της ΠληροφορικÞς. 100 Ýτη πριν απü την ανακÜλυψη του 1ου λειτουργικοý προγραμματιζüμενου υπολογιστÞ, του Ζ3, το 1941, απü το γερμανü μηχανικü Κüνραντ Τσοýζε, η νεαρÞ ¢ντα ανÝπτυσσε το 1ο πρüγραμμα υπολογιστÞ.



      Η ¢ντα γεννÞθηκε στο Λονδßνο στις 10 ΔεκÝμβρη 1815, το μοναδικü νüμιμο τÝκνο του Λüρδου Βýρωνα (Τζορτζ Γκüρντον ΜπÜιρον, George Gordon Baron of Byron), γνωστοý ποιητÞ, λογοτÝχνη και φανατικοý φιλÝλληνα και της συζýγου του, ¢ννας ΙσαβÝλλας (ΑνναμπÝλα) Μßλμπανκ (Anne Isabelle Milbanke). Το ζευγÜρι χþρισε το ΓενÜρη του 1816 επειδÞ η ΑνναμπÝλα δεν Üντεχε πλÝον τις απüτομες αλλαγÝς διÜθεσης του συζýγου της. Η μητÝρα της ¢ντα λÜτρευε επßσης τα μαθηματικÜ και τη φυσικÞ κι Ýδωσε στη κüρη τα κατÜλληλα εφüδια, προικßζοντÜς τη με το ερευνητικü ενδιαφÝρον για τις επιστÞμες. ΑμÝσως μετÜ την Ýκδοση του διαζυγßου (Απρßλης 1816), ο ΜπÜιρον Ýφυγε οριστικÜ απü την Αγγλßα, üπου ποτÝ δεν επÝστρεψε, αφοý πÝθανε στην ΕλλÜδα (Μεσολüγγι) τον Απρßλη του 1824, üταν η ¢ντα Þταν 8 ετþν. Τη κηδεμονßα της ανÝλαβε η μητÝρα της, που φρüντισε για τη μüρφωσÞ της στα μαθηματικÜ και τη μουσικÞ, -αλλÜ τον περισσüτερο χρüνο τον περνοýσε με τη γιαγιÜ της Τζοýντιθ Μßλμπανκ.



     Παρüλο που τÝτοια εκπαßδευση Þταν ασυνÞθιστη για τις γυναßκες της εποχÞς, η μητÝρα της ΛÜβλεúς θεþρησε πως θα την κρατοýσε μακριÜ απü φιλολογικÝς και ποιητικÝς ενασχολÞσεις, πιστεýοντας πως αυτÝς Þταν η αιτßα για την δýσκολη προσωπικüτητα του πρþην συζýγου και πατÝρα της. Εντοýτοις στο διÜσημο πατÝρα της οφεßλεται το üτι Þδη σε νεαρÞ ηλικßα θεωροýνταν μια απü τις πιο εντυπωσιακÝς προσωπικüτητες της ρομαντικÞς εποχÞς, αναφÝρει η βιογρÜφος Ντüροθι ΣτÜιν. Το νεαρü κορßτσι, παρüτι Þτανε φιλÜσθενο και παρÝμενε για μεγÜλο χρüνο κλινÞρες, Ýλαβε αξιοζÞλευτη μüρφωση κατ’ ιδßαν, με Ýμφαση στα μαθηματικÜ και τις επιστÞμες, με καθηγητÝς το ριζοσπÜστη ιερωμÝνο Γουßλιαμ Φρεντ, τον μετÝπειτα σýζυγü της Γουßλιαμ Κινγκ, τον μαθηματικü και φιλüσοφο ΟγκÜστους Ντε Μüργκαν και τη μαθηματικü Μαßρη Σüμερβιλ.



     Σε ηλικßα 17 ετþν, η ¢ντα γνωρßζει τη Μαßρη Σüμερβιλ, μια πολý σημαντικÞ γυναßκα με επιστημονικÝς ανησυχßες κι επιτεýγματα, που αναλαμβÜνει τη μüρφωσÞ της κυρßως στα μαθηματικÜ. Σε δεßπνο στο σπßτι της Σüμερβιλ το 1834 η ¢ντα ακοýει 1η φορÜ τις ιδÝες του Τσαρλς ΜπÜμπατζ για την ΑναλυτικÞ ΜηχανÞ. Σε μιαν εποχÞ που σε γυναßκες δεν επιτρεπüτανε καν η εßσοδος σε βιβλιοθÞκες με επιστημονικÞ βιβλιογραφßα, η ¢ντα διατηροýσε στενÝς επαφÝς με εξÝχοντες διδασκÜλους της εποχÞς. Στα σαλüνια του Λονδßνου γνþρισε πολλÜ και γνωστÜ ονüματα των επιστημþν. Σε ηλικßα μüλις 17 ετþν γνþρισε τον Τσαρλς ΜπÜμπατζ, φιλüσοφο, αστρονüμο και μαθηματικü, μÝλος της ΒασιλικÞς Κοινüτητας και καθηγητÞ Μαθηματικþν στο ΠανεπιστÞμιο του ΚÝιμπριτζ. Τα επüμενα χρüνια συνεργÜστηκε στενÜ μαζß τυ και αυτü συνÝβαλε στην μετÝπειτα φÞμη της. Το 1833 ο Τσαρλς ΜπÜμπατζ Üρχισε ν' αναπτýσσει τα σχÝδιÜ του για την ΑναλυτικÞ ΜηχανÞ (Analytical Engine), Ýνα σχÝδιο μηχανικοý υπολογιστÞ, που αποτÝλεσε σημαντικü βÞμα στην ιστορßα των υπολογιστþν. Ο επιστÞμονας πειραματιζüταν επß μιας μηχανικÞς διαδικασßας υπολογισμοý των λεγüμενων αριθμþν Μπερνοýλι που χρησιμοποιοýνται σε τριγωνομετρικοýς υπολογισμοýς στην αεροπλοÀα και τη ναυσιπλοÀα.



     Αν και ο ΜπÜμπατζ επινüησε διÜφορα σχÝδια, η μηχανÞ δεν κατασκευÜστηκε ποτÝ, "η ΑναλυτικÞ ΜηχανÞ υπÞρξε μüνον στα χαρτιÜ", εξηγεß η Ντορßν ΧÜρτμαν, επιμελÞτρια της Ýκθεσης Εν αρχÞ ην η ¢ντα -γυναßκες στην ιστορßα της ΠληροφορικÞς. Στην Ýκθεση στο Παντερμπüρν της Γερμανßας, που διαρκεß μÝχρι τον Ιοýλιο, η ¢ντα τιμÜται ως η 1η προγραμματßστρια του κüσμου. Προφανþς ο μηχανικüς υπολογιστÞς του ΜπÜμπατζ θα εßχε χαθεß στο χρονοντοýλαπο της ιστορßας, αν η ΛÜβλεúς δεν εßχε εντοπßσει κι αναδεßξει τη σημασßα της ανακÜλυψης. Τα σχüλια κι οι υπολογισμοß της μαθηματικοý καταστÞσανε σαφÝς ποιες δυνατüτητες εßχε η μηχανÞ, üχι μüνον για μαθηματικοýς υπολογισμοýς αλλÜ και για πολýπλοκες μουσικÝς συνθÝσεις, εξηγεß η Ντορßν ΧÜρτμαν. Tο 1843 η ΛÜβλεúς ανÝπτυξε Ýναν αλγüριθμο για την ΑναλυτικÞ ΜηχανÞ, χρησιμοποιþντας διαδικασßες προγραμματιστþν που παραμÝνουν επßκαιρες και σÞμερα. "Την þρα που ο ΜπÜμπατζ Ýβλεπε στο μηχανικü υπολογιστÞ απλÜ μια αριθμομηχανÞ, η ¢ντα διÝβλεπε Þδη τις δυνατüτητες μιας γενικþτερης και πιο σφαιρικÞς χρÞσης των υπολογιστþν".



     Η αναγνþριση για το Ýργο της ωστüσο Þρθε μετÜ θÜνατον. Η ΑναλυτικÞ ΜηχανÞ δεν Ýγινε ποτÝ πραγματικüτητα. Μüλις το 1953, 100 και πλÝον χρüνια αργüτερα, δημοσιεýτηκε εκ νÝου η ÝρευνÜ της, προκαλþντας το ενδιαφÝρον του επιστημονικοý κüσμου. Τη 10ετßα του 1970 μια γλþσσα προγραμματισμοý πÞρε το üνομÜ της (Ada). Το 1835 η ¢ντα παντρεýεται τον Γουßλιαμ Κινγκ, Κüμητα του ΛÜβλεúς (William King, Earl of Lovelace), με τον οποßο αποκτÜ 3 παιδιÜ: Τον ΜπÜιρον (1836), την ΑναμπÝλα (1837) και τον Ραλφ Γκüρντον (1839). Ωστüσο στη προσωπικÞ της ζωÞ δεν φαßνεται να γνþρισε ποτÝ την ευτυχßα. Ο ΜπÜμπατζ το 1841 δßνει μια διÜλεξη στο Τορßνο (Ιταλßα) κι ο Ιταλüς μαθηματικüς Λουúτζι ΜενÜμπρεα (Luigi Menabrea), κρατþντας σημειþσεις απü τη διÜλεξη, δημοσιεýει σχετικü Üρθρο στα γαλλικÜ. Η ¢ντα το μεταφρÜζει και το στÝλνει στον ΜπÜμπατζ, με τον οποßο εßχε πυκνÞ αλληλογραφßα. Αυτüς την ενθαρρýνει να γρÜψει παρÜλληλα με τη μετÜφραση του Üρθρου και τα δικÜ της σχüλια, πρÜγμα που η ¢ντα το κÜνει, 3πλασιÜζοντας την Ýκταση του Üρθρου. Εκτüς απü τις προβλÝψεις της üτι μια παρüμοια μηχανÞ στο εγγýς μÝλλον θα μπορεß üχι μüνο να επιλýει μαθηματικÜ προβλÞματα, αλλÜ και να συνθÝτει πολýπλοκη μουσικÞ και να παρÜγει γραφικÜ, στο Üρθρο περιλαμβÜνει Ýνα σχÝδιο σχετικÜ με το πþς η ΑναλυτικÞ ΜηχανÞ θα μποροýσε να υπολογßζει αριθμοýς Μπερνοýλι (Bernoulli numbers). Αυτü ακριβþς το "σχÝδιο" θεωρεßται απü τους ιστορικοýς το 1ο πρüγραμμα υπολογιστÞ κι η ¢ντα ΛÜβλεúς η 1η προγραμματßστρια υπολογιστþν. Το Üρθρο δημοσιεýτηκε το 1843.



    Στη συνÝχεια, Ýδειξε ενδιαφÝρον για τις ψευδοεπιστÞμες της φρενολογßας και του μεσμερισμοý. Εκτüς απü τον ΜπÜμπατζ, διατηροýσε επßσης επαφÝς με τον Χουßτστον (Wheatstone), τον ΦÜραντεú (Faraday), τον Ντßκενς (Dickens) και τον Μπριοýστερ (Brewster). ΠαρÜ την ενασχüλησÞ της με τις επιστÞμες, τη μουσικÞ, την ανατροφÞ των παιδιþν της, η υγεßα της δεν εßναι καλÞ. ¸πασχε απü καρκßνο της μÞτρας κι η κατÜσταση της υγεßας της εßχε επιδεινωθεß σημαντικÜ, üταν οι θερÜποντες ιατροß της την υπÝβαλλαν σε αφαßμαξη το 1852.. απü την οποßα τελικÜ και πεθαßνει. Στις 27 ΝοÝμβρη 1852 Üφησε την τελευταßα της πνοÞ κι Þτανε μüνο 36 ετþν. Η σορüς κατÜ την επιθυμßα της, ενταφιÜζεται στο Ναü τη Αγßας Μαρßας της ΜαγδαληνÞς στο ΧÜκναλ του Νüτιγχαμ, πλÜι στο διÜσημο πατÝρα της, που σημειωτÝον: δε γνþρισε ποτÝ. Η συνεισφορÜ της αναγνωρßστηκε üταν το 1980 το Υπουργεßο Αμýνης των ΗΠΑ παρουσßασε μια γλþσσα προγραμματισμοý, την οποßα κι ονüμασε Ada προς τιμÞ της. Επßσης, η ΒρεττανικÞ Εταιρεßα ΠληροφορικÞς απονÝμει κÜθε χρüνο μετÜλλιο με τ' üνομÜ της.



   "ΞÝχασε τον κüσμο κι üλα τα προβλÞματÜ του κι αν εßναι δυνατüν κι üλους αυτοýς του πολυÜριθμους τσαρλατÜνους, το συντομþτερο δυνατüν, -üλα εκτüς τη γοητεßα των αριθμþν".
  -Charles Babbage, μαθηματικüς, για την ¢ντα ΜπÜυρον

---------------------------------------------

  8). Η  Μαρßα Μßτσελ, (Maria Mitchell, 1 Αυγοýστου 1818 - 28 Ιουνßου 1889), Þταν Αμερικανßδα αστρονüμος, η οποßα το 1847, με τη χρÞση τηλεσκοπßου, ανακÜλυψε Ýνα κομÞτη, που Ýγινε γνωστüς ως ο ΚομÞτης της Δεσποινßδος Μßτσελ (Miss Mitchell's Comet, C/1847 T1). ΥπÞρξεν Ýτσι η 3η χρονολογικÜ γυναßκα στην ιστορßα που κατεγεγραμμÝνα ανακÜλυψε κομÞτη, και 1η Αμερικανßδα επιστÞμων του 19ου αι. ΥπÞρξε επßσης 1η Αμερικανßδα γυναßκα που εργÜσθηκε ως επαγγελματßας αστρονüμος κι επßσης προþθησε την ανþτατη εκπαßδευση κι υποστÞριξε τα δικαιþματα των γυναικþν.



    ΓεννÞθηκε 1η Αυγοýστου 1818, στο ΝαντÜκετ στη ΜασαχουσÝτη κι Þταν μακρινÞ συγγενÞς του Βενιαμßν Φραγκλßνου. Εßχε 9 αδÝλφια. Οι γονεßς της, Γουßλιαμ και Λýντια Μßτσελ, Þταν πιστοß ΚουÜκεροι κι Ýδιναν ιδιαßτερην αξßα στη μüρφωση, τüσο για τα αγüρια, üσο και για τα κορßτσια. Πρþτα μελÝτησε με τον πατÝρα της κι ýστερα διδÜχτηκε απü τα βιβλßα στην Nantucket Atheneum, üπου Þτανε βιβλιοθηκÜριος. ΠÞγε στο νεοúδρυθÝν γυμνÜσιο üπου διευθυντÞς Þταν ο πατÝρας της. 2 χρüνια ωστüσο μετÜ την ßδρυση αυτοý του σχολεßου κι üταν η Μαρßα Þταν 11, ο πατÝρας της Ýκτισε το δικü του σχολεßο, στην οδü ΧÜουαρντ. Εκεß η Μαρßα Þταν μαθÞτρια και ταυτüχρονα βοηθοýσε τον πατÝρα της στη διδασκαλßα. Στο σπßτι, ο πατÝρας δßδασκε τη Μαρßα αστρονομßα, χρησιμοποιþντας το δικü του τηλεσκüπιο. Στα 12, βοÞθησε τον πατÝρα της στον ακριβÞ υπολογισμü της þρας που θα συνÝβαινε μßα δακτυλιοειδÞς Ýκλειψη Ηλßου.



     Το σχολεßο του πατÝρα της Ýκλεισε κι η Μαρßα παρακολοýθησε το μικρü γυμνÜσιο θηλÝων του πÜστορα των Ουνιταριανþν ΣÜιρους Πιρς (Cyrus Peirce, 1790-1860). Αργüτερα εργÜσθηκε σα βοηθüς διδασκαλßας και του Πιρς, προτοý ανοßξει το δικü της σχολεßο. ΑποφÜσισε να επιτρÝπει να παρακολουθÜνε το σχολεßο της και μαýρα παιδιÜ, αμφιλεγüμενη κßνηση, καθþς το τοπικü δημοσßο σχολεßο εκεßνη την εποχÞ Þταν μüνο για λευκÜ. Το 1836 τÞς προσφÝρθηκε μßα θÝση βιβλιοθηκονüμου στο Nantucket Atheneum, üπου εργÜσθηκε 20 Ýτη. Με τηλεσκüπιο ανακÜλυψε τον ομþνυμο κομÞτη (ΚομÞτης της Δεσποινßδος Μßτσελ, Miss Mitchell's Comet), του οποßου πÜντως το αστρονομικü üνομα (για την αποφυγÞ συγχýσεων) Þταν 1847 VI και με τη σýγχρονη ονοματολογßα C/1847 T1. Η ανακÜλυψη Ýγινε την 1η Οκτωβρßου του 1847, στις 22:30 τοπικÞ þρα.



     ΜερικÜ χρüνια νωρßτερα ο βασιλιÜς Φρειδερßκος ΣΤ' της Δανßας εßχε θεσμοθετÞσει χρυσÜ μετÜλλια, Ýπαθλα για καθÝνα που ανεκÜλυπτε τηλεσκοπικü κομÞτη, δηλαδÞ αüρατο με γυμνü μÜτι. Το Ýπαθλο θα δινüταν στον 1ο ανακαλýψαντα τον κÜθε κομÞτη (σημειþστε üτι οι κομÞτες ανακαλýπτονται συχνÜ απü περισσüτερους του ενüς παρατηρητÝς, που παρατηροýν ανεξÜρτητα ο Ýνας απü τον Üλλο). Η Μßτσελ κÝρδισε λοιπüν Ýνα απü αυτÜ τα μετÜλλια, κÜτι που την κατÝστησε παγκοσμßως γνωστÞ, αφοý οι μüνες γυναßκες που αποδεδειγμÝνα εßχαν ανακαλýψει κομÞτη ως τüτε Þταν η ΧÝρσελ κι η Μαρßα ΜαργκαρÝτε Κιρς. ΥπÞρξε Ýνα προσωρινü ζÞτημα πρωτιÜς, καθþς ο Ιταλüς ιερÝας κι αστρονüμος ΦραντσÝσκο ντε Βßκο εßχε ανακαλýψει ανεξÜρτητα τον ßδιο κομÞτη 2 μÝρες αργüτερα, αλλÜ εßχε αναφÝρει την ανακÜλυψÞ του στην Ευρþπη πριν απü τη Μßτσελ. Ωστüσο, το ζÞτημα διευθετÞθηκε υπÝρ της Μßτσελ. Το μετÜλλιο απονεμÞθηκε το 1848 απü τον νÝο βασιλιÜ της Δανßας Χριστιανüς Η'.



     Το ßδιο Ýτος, το 1848, η Μßτσελ Ýγινε η 1η γυναßκα που εκλÝχθηκε μÝλος της ΑμερικανικÞς Ακαδημßας Τεχνþν και Επιστημþν. ΥπÞρξε επßσης η 1η γυναßκα που εκλÝχθηκε ποτÝ μÝλος της ΑμερικανικÞς ¸νωσης για την Πρüοδο της ΕπιστÞμης (το 1850), αλλÜ και μßα απü τις πρþτες που εκλÝχθηκαν μÝλη της ΑμερικανικÞς ΦιλοσοφικÞς Εταιρεßας (το 1869, στην ßδια συνεδρßαση που ανακηρýχθηκαν μÝλη οι Μαßρη Σüμερβιλ κι Ελßζαμπεθ ΚÜμποτ Αγκασßζ). Αργüτερα εργÜσθηκε στο Γραφεßο του Ναυτικοý ΑλμανÜκ, υπολογßζοντας πßνακες με τις θÝσεις του πλανÞτη Αφροδßτη, ενþ ταξßδεψε και στην Ευρþπη με τον ΝαθÜνιελ Χüθορν και την οικογÝνειÜ του. ΤÝλος, το 1865 Ýγινε καθηγÞτρια της αστρονομßας στο ΚολÝγιο ΒÜσαρ, Ýνα κολÝγιο θηλÝων στη κωμüπολη Πουκßπσι της ΝÝας Υüρκης. Ορßσθηκε επßσης διευθýντρια του Αστεροσκοπεßου του Κολεγßου. Δßδαξε στο κολÝγιο μÝχρι τη συνταξιοδüτησÞ της το 1888, 1 Ýτος πριν απü τον θÜνατü της.



     Το 1842 η Μαρßα Μßτσελ εγκατÝλειψε τους ΚουÜκερους και ακολοýθησε το δüγμα του Ουνιταριανισμοý. Διαμαρτυρüμενη κατÜ της δουλεßας, σταμÜτησε να φορÜ βαμβακερÜ ροýχα επειδÞ στις βαμβακοφυτεßες απασχολοýνταν δοýλοι. Εßχε φιλßα με διÜφορες υποστηρßκτριες του δικαιþματος ψÞφου για τις γυναßκες, üπως με την Ελßζαμπεθ Κ. ΣτÜντον και συμμετεßχε στην ßδρυση της ΑμερικανικÞς Ενþσεως για την Πρüοδο των Γυναικþν. Δεν παντρεýτηκε ποτÝ, μÝνοντας κοντÜ στην οικογÝνειÜ της σε üλη της τη ζωÞ. ΜετÜ τη συνταξιοδüτησÞ της Ýζησε στο Λυν (ΜασαχουσÝτη) με την αδελφÞ της Κειτ και την οικογÝνεια της τελευταßας. Πολý λßγα προσωπικÜ της Ýγγραφα της προ του 1846 περιüδου σþζονται.



     Η Μαρßα Μßτσελ απεβßωσε 28 Ιουνßου 1889, σε ηλικßα 70 ετþν στο Λυν και τÜφηκε στο ΚοιμητÞρι του Πρüσπεκτ Χιλ του ΝαντÜκετ. Το Αστεροσκοπεßο Μαρßα Μßτσελ στο ΝαντÜκετ ονομÜσθηκε Ýτσι προς τιμÞ της. Το αστεροσκοπεßο αυτü ανÞκει στο ºδρυμα Μαρßα Μßτσελ (Maria Mitchell Association) του ΝαντÜκετ, που Ýχει σκοπü τη διατÞρηση των επιστημþν στο νησß κι εκτüς του αστεροσκοπεßου διατηρεß: Μουσεßο ΦυσικÞς Ιστορßας, το σπßτι-μουσεßο της Μßτσελ κι επιστημονικÞ βιβλιοθÞκη. ΕισÜχθηκε επßσης στο Εθνικü Hall of Fame Γυναικþν των ΗΠΑ. Το üνομÜ της Ýχει δοθεß σε πλοßο τýπου Λßμπερτυ και σε τρÝνο του προαστιακοý της ΝÝας Υüρκης (The Maria Mitchell Comet), ενþ την 1η Αυγοýστου 2013 η μηχανÞ αναζÞτησης Google τη τßμησε μ' Ýνα Google doodle. Οι ικανüτητες και τα επιτεýγματÜ της Þτανε πολυÜριθμα: Το 1847 ανακÜλυψε τον ΚομÞτη Μßτσελ 1847VI, το 1848 ορßστηκε ως η 1η γυναßκα στην Ακαδημßα της ΤÝχνης και της ΕπιστÞμης, το 1853 της απονεμÞθηκε το 1ο ανþτατο πτυχßο που δüθηκε σε γυναßκα, απü το ΚολλÝγιο Indiana Hanover, το 1859 της απονεμÞθηκε το μετÜλλιο προσüντων απü τη Σουηδßα και τη Δημοκρατßα του San Moreno, το 1865 ορßστηκε 1η γυναßκα που δßδαξε στη ΣχολÞ του Vassar, το 1875 εκλÝχτηκε πρüεδρος της ΑμερικανικÞς ΟργÜνωσης για τη προþθηση των δικαιωμÜτων των γυναικþν και τÝλος το Αστεροσκοπεßο "Μαρßα Μßτσελ" ονομÜστηκε προς τιμÞν της κι εγκαταστÜθηκε δßπλα στο σπßτι της, -λειτουργεß ακüμη και σÞμερα.
_________________________

  9).  Η Ελßζαμπεθ ΚÜμποτ Αγκασßζ "ΚÜρυ" (Elizabeth Cabot Agassiz Þ Cary / 5 ΔεκÝμβρη 1822-  27 Ιουνßου 1907), Þταν Αμερικανßδα εκπαιδευτικüς και συνιδρýτρια και 1η πρüεδρος του Κολλεγßου Radcliffe. ΕρευνÞτρια της φυσικÞς ιστορßας, Þτανε συγγραφÝας κι εικονογρÜφος των κειμÝνων της φυσικÞς ιστορßας καθþς και συν-συγγραφÝας κειμÝνων φυσικÞς ιστορßας με τον σýζυγü της, Λουß Αγκασßζ, και το πρüγονü της ΑλεξÜντρ Αγκασßζ.



     ΓεννÞθηκε ως Ελßζαμπεθ ΚÜρυ στις 5 ΔεκÝμβρη 1822, στο σπßτι του παπποý της, Thomas Handasyd Perkins, στην οδü Pearl στη Βοστþνη, ΜασαχουσÝτη, με την οικογÝνειÜ της να 'χει καταγωγÞ απü τη ΝÝα Αγγλßα. Οι γονεßς της Þταν η Mary Ann Cushing Perkins Cary κι ο Thomas Graves Cary πους Þταν απüφοιτος του ΧÜρβαρντ το 1811. Οι οικογÝνειες Cary και Perkins Þταν απü την Αγγλßα κι Þρθαν στη ΜασαχουσÝτη κατÜ τον 17ο αι. ¹ταν η 2η απü τις 5 κüρες και τα 7 παιδιÜ συνολικÜ και τη φωνÜζανε Lizzie στην οικογÝνειÜ της κι οι στενοß της φßλοι. Λüγω εýθραυστης υγεßας, εκπαιδεýτηκε σπßτι, στο Temple Place της Βοστþνης, στη μελÝτη γλωσσþν, ζωγραφικÞς, μουσικÞς κι ανÜγνωσης. ¸λαβε επιπλÝον Üτυπα μαθÞματα ιστορßας απü την Elizabeth Peabody.
    ΜετÜ το γÜμο της μεγαλýτερης αδελφÞς της Mary με τον καθηγητÞ του Harvard, Cornelius Conway Felton (αργüτερα πρüεδρü του), Üρχισε να συναναστρÝφεται με μια ομÜδα διανοουμÝνων στο Cambridge της ΜασαχουσÝτης. Το 1846 συνÜντησε τον επιστÞμονα Louis Agassiz* σε δεßπνο με τη Μαρßα και τον σýζυγü της. Αν κι Þθελαν να παντρευτοýν, εκεßνος Þτανε παντρεμμÝνος κι εßχε 3 παιδιÜ (Pauline, Ida κι Alexander) στην Ελβετßα. Η σýζυγüς του πÝθανε το 1848. Το ΔεκÝμβρη του 1849, üταν ο γÜμος πλÝον Þτανε κοινωνικÜ αποδεκτüς απü τον πατÝρα της Λßζι, Ýδωσε την ευλογßα του. Παντρεýτηκαν στις 25 Απριλßου 1850 στη Βοστþνη, στο King's Chapel.
___________________________________
 * Ο Ζαν Λουß Ροντολφ Αγκασßζ (28 ΜÜη 1807 - ΚÝμπριτζ 14 ΔεκÝμβρη 1873) Þταν Αμερικανü-Ελβετüς βιολüγος και γεωλüγος. ΣπουδαστÞς ακüμα συνÝγραψε μελÝτη για τα ψÜρια της Βραζιλßας, μαζß με τον συνÜδελφο του ΓιοχÜν φον Σπιξ, που üμως δεν ολοκληρþθηκε ποτÝ μετÜ το θÜνατο του τελευταßου. Αργüτερα Üρχισε συνεργασßα με τον ΑλεξÜντερ φον Χοýμπολτ και Ζωρζ ΚβιÝ στο Παρßσι το 1831. Κυρßως ασχολÞθηκε με τα μαλÜκια και τα εχινüδερμα, παλαιοντολογικÜ Þ σýγχρονα, αλλÜ κατÜ κýριο λüγο οι ÝρευνÝς του Ýτειναν προς τα ψÜρια.

     Το 1846 πÞγε στην ΑμερικÞ, ως επικεφαλÞς επιστημονικÞς ομÜδας, üπου κι Ýμεινε. 2 Ýτη μετÜ, το 1848, Ýγινε καθηγητÞς της φυσικÞς στο ΧÜρβαρντ. ¸χει σημαντικü ρüλο και στον ρüλο του στις νÝες κατευθýνσεις της ΑμερικÞς στον τομÝα των φυσικþν επιστημþν. Εντοýτοις, δεν συμφωνεß με τη Θεωρßα της ΕξÝλιξης. Το 1850 νυμφεýθηκε την Ελßζαμπεθ ΚÜμποτ ΚÜρυ κι αλληλοβοηθÞκαν στις εργασßες και τις καριÝρες τους. Ο ¢γκασßζ επικεντρþθηκε στην Ýρευνα των παγετþνων κι απü αυτü, προσÝφερε μια νÝα θεωρßα της επιστÞμης: Η Θεωρßα των Παγετþνων του Αγκασßζ. Η θεωρßα αυτÞ αναπτýχθηκε λεπτομερþς στο Ýργο Etudes sur les glaciers (1840).
___________________________________

     Ο Agassiz οργÜνωσε το νοικοκυριü και φρüντισε για τα οικονομικÜ και τα παιδιÜ. ¸χει αναπτýξει ισχυρÝς σχÝσεις με τα θετÜ της παιδιÜ και τα εγγüνια της. Δεν εßχε δικÜ της παιδιÜ. Ταξßδεψε με το σýζυγü της και την οικογÝνειÜ της στο ΤσÜρλεστον της Νüτιας Καρολßνας για τη διδασκαλßα του εκεß στην ιατρικÞ σχολÞ καθ 'üλη τη διÜρκεια των 2 προσεχþν χειμþνων 1851-1852 και 1852-1853.
    Το 1856 στο σπßτι τους στο ΚÝιμπριτζ, η Λßζι ßδρυσε Ýνα σχολεßο για κορßτσια απü τη Βοστþνη. Ο σýζυγüς της την υποστÞριξε παρÝχοντας μαθÞματα καθþς και διοργανþνοντας μαθÞματα απü Üλλους καθηγητÝς του ΧÜρβαρντ. ΜετÜ το κλεßσιμο του σχολεßου το 1863 βοÞθησε να οργανþσει και να διαχειριστεß την εκστρατεßα The Thayer με τον σýζυγü της, τον οποßο συνüδευσε στη Βραζιλßα (1865-1866). ΑυτÞ η αποστολÞ, Ýκανε το ζευγÜρι να βρßσκεται εκτüς της χþρας κατÜ τη διÜρκεια μιας σημαντικÞς μερßδας του αμερικανικοý εμφυλßου πολÝμου. Το 1867 ξεκßνησεν αλληλογραφßα με τον Arnold Guyot, γεωλüγο και μετεωρολüγο. ΒοÞθησε επßσης να οργανþσει και να διαχειριστεß την επüμενη αποστολÞ (Hassler Expedition το 1871-1872), που Þταν η 1η σημαντικÞ αμερικανικÞ θαλÜσσια εξερεýνηση στις ΗΠΑ κι Ýκανε μεταγραφÝς. ΜετÜ το θÜνατο του συζýγου της το 1873, δημοσßευσε αρκετÜ βιβλßα για τη φυσικÞ ιστορßα για τα οποßα εßχε διεξαγÜγει Ýρευνα εδþ και πολλÜ χρüνια ο Λουß.



     ΕπισκÝφθηκε επßσης την Ευρþπη μαζß του το 1859. ΣυνεργÜστηκε στενÜ με τον σýζυγü της στην επιστημονικÞ Ýρευνα. ΣυγκεκριμÝνα, συνοδεýει τον Louis ως κýρια συγγραφÝας και κρατþντας πρακτικÜ για την αποστολÞ Thayer στη Βραζιλßα (Απρßλης 1865 - Αýγουστος 1866) και την αποστολÞ Hassler μÝσω του στενοý του Magellan (ΔεκÝμβρης 1871-Αýγουστος 1872).

     ΜετÜ το θÜνατο του συζýγου της το 1873, συνÝχισε να αφιερþνει χρüνο στην εργασßα και την οικογÝνειÜ της. ΣυνÝχισε να απολαμβÜνει τα ταξßδια και το 1892 η Elizabeth Cabot Agassiz ταξßδεψε με την οικογÝνειÜ της στην ακτÞ του Ειρηνικοý, συγκεκριμÝνα στη Καλιφüρνια, για 3 μÞνες.
    ΣυνÝβαλε σημαντικÜ στην ßδρυση της σχολÞς φυσικÞς ιστορßας Anderson. ¹ταν (απü το 1869) μßα απü τις 1ες γυναßκες μÝλη της ΑμερικανικÞς ΦιλοσοφικÞς Εταιρεßας (με τη Mary Fairfax Somerville και τη Μαρßα Μßτσελ). Ýγινε μÝλος στις 15 Οκτþβρη. Το 1879 Þταν απü τις 7 γυναßκες διευθýντριες της Κοινüτητας για την ΙδιωτικÞ ΣυλλογικÞ Εκπαßδευση για τις Γυναßκες (ΠαρÜρτημα ΧÜρβαρντ). Αυτü παρεßχε τις κατÜλληλες γυναßκες που επιθυμοýσαν να συνεχßσουν την εκπαßδευσÞ τους στο Cambridge με την ευκαιρßα να Ýχουν ιδιωτικÜ μαθÞματα απü καθηγητÝς του Harvard College. Η Agassiz Þταν υπεýθυνη þστε να διασφαλιστεß üτι το ΠαρÜρτημα ΧÜρβαρντ για την εκπαßδευση των γυναικþν θα μετατραπεß το 1894 σε ΚολλÝγιο Radcliffe. Απü το 1894 Ýως το 1900 αυτü το κολÝγιο Þταν υπü την καθοδÞγησÞ της κι απü το 1900 ως το 1903 Þταν επßτιμη πρüεδρος. Με το τακτ και τις δεξιüτητÝς της για συγκÝντρωση κεφαλαßων προþθησε το κολλÝγιο και συνÝβαλε σημαντικÜ στη συνÝχειÜ του.

     ¸γινε μÝλος της ΕπιστημονικÞς ΕπιτροπÞς για το Σχολεßο για Τυφλοýς, στο πλαßσιο του Ινστιτοýτου για Τυφλοýς Perkins. ΣυνÝχισε ως χορηγüς στο τμÞμα της επιτροπÞς του ΚÝιμπριτζ μÝχρι την ασθÝνειÜ της το 1904. Η ÝρευνÜ της μπορεß να μελετηθεß σε üλα τα βιβλßα της, εκτüς απü τη σειρÜ καταχωρÞσεων ημερολογßου που απεικονßζουν τα παγκüσμια εγχειρÞματÜ της. Οι δημοσιεýσεις της περιλαμβÜνουν τη 1η μελÝτη φυσικÞς ιστορßας (1859) και τις θαλÜσσιες μελÝτες στη φυσικÞ ιστορßα (1865), στο οποßο την βοηθοýσε ο γιüς της, ΑλÝξανδρος Emanuel Agassiz. Η Elizabeth Agassiz δημοσßευσε αρχικÜ τη 1η μελÝτη με το ψευδþνυμο Actaea. Επιπρüσθετα, η Elizabeth Agassiz συν-συγγραφÝας του Οδοιπορικü Στη Βραζιλßα (1868) και το δημοσßευσε με το üνομα του συζýγου κι επßσης δημοσßευσε το Louis Agassiz: Η ζωÞ κι η αλληλογραφßα του το 1885. Μια βιογραφßα της Elizabeth Cabot Agassiz γρÜφτηκε αργüτερα απü την αδελφÞ της Emma F. Cary και Lucy Allen Paton, που δημοσιεýθηκε την Üνοιξη του 1917 με τη βοÞθεια του Συμβουλßου του Radcliffe College.



     ΠÝθανε στις 27 Ιουνßου 1907 στο Arlington της ΜασαχουσÝτης απü εγκεφαλικÞ αιμορραγßα.
_____________________________________

  10). Η ΕλÝανορ Ανν ¼ρμεροντ (Eleanor Anne Ormerod 11 MÜη 1828 - 19 Ιουλßου 1901), Þτανε ΒρεττανÞ εντομολüγος, κüρη του George Ormerod, F.R.S., συγγραφÝα της Ιστορßας Του Cheshire, και γεννÞθηκε στο Sedbury Park, του Gloucestershire.



     Απü τη παιδικÞ της ηλικßα Ýδειξε τρομερü ενδιαφÝρον γιια τα Ýντομα κι εßχε μεγÜλες ευκαιρßες να τα μελετÞσει στο μεγÜλο κτÞμα üπου μεγÜλωσε. Σποýδασε γεωργßα γενικÜ κι Ýγινε τοπικÞ αυθεντßα αυτÞν. ¼ταν το 1868 η ΒασιλικÞ Κοινüτητα ΟπωροκαλλιÝργειας Üρχισε να δημιουργεß για πρακτικοýς σκοποýς μια συλλογÞ παρασßτων εντüμων του αγροý, η Ormerod συνÝβαλε σε μεγÜλο βαθμü σε αυτÞ και της απονεμÞθηκε το μετÜλλιο της Χλωρßδας της Κοινωνßας.





    Το 1877 δημοσßευσε φυλλÜδιο, με σημειþσεις για παρατηρÞσεις στα επιζÞμια Ýντομα, που διανεμÞθηκε στους ενδιαφερüμενους, οι οποßοι με τη σειρÜ τους στεßλαν αποτελÝσματα των δικþν τους ερευνþν τους, με αποτÝλεσμα να ξεκινÞσει μια σειρÜ ετησßων παρομοßων εκθÝσεων για τα βλαβερÜ Ýντομα και τα αγροτικÜ παρÜσιτα. Το 1881 ο Ormerod δημοσßευσε μια ειδικÞ Ýκθεση σχετικÜ με τη μýγα γογγυλοκρÜμβης και το 1882 ορßστηκε συμβουλευτικüς εντομολüγος στη ΒασιλικÞ ΓεωργικÞ Κοινüτητα, θÝση που κρÜτησε μÝχρι το 1892. Για πολλÜ χρüνια υπÞρξε λÝκτορας για την επιστημονικÞ εντομολογßα στο Royal Agricultural College, Cirencester.



     Η φÞμη της δεν περιοριζüτανε στην Αγγλßα. Ýλαβε ασημÝνια και χρυσÜ μετÜλλια απü το ΠανεπιστÞμιο της Μüσχας για τα μοντÝλα των εντüμων που Þταν επιβλαβÞ για τα φυτÜ κι η πραγματεßα της για τα επιζÞμια Ýντομα της Νüτιας ΑφρικÞς Ýδειξε πüσο μεγÜλη Þταν η ÝκτασÞ της. Το 1899 Ýλαβε ασημÝνιο μετÜλλιο απü την Société nationale d'acclimatation της Γαλλßας.



     Τα Ýργα της για τη φυσικÞ ιστορßα αναφÝρθηκαν ευρÝως κι ανÝλαβε μερικÜ δýσκολα κι επικßνδυνα πειρÜματα που απαιτοýσανε ρßσκο και γενναιüτητα:

    Η δεσποινßς Ormerod, για να δοκιμÜσει προσωπικÜ το αποτÝλεσμα, πßεσε μÝρος της πλÜτης και της ουρÜς ενüς ζωντανοý Crested Newt ανÜμεσα στα δüντια της. ΚατÝγραψε: "Το πρþτο αποτÝλεσμα Þταν μια πικρÞ στυπτικÞ αßσθηση στο στüμα, με ερεθισμü του Üνω μÝρους του λαιμοý, Üμεσο μοýδιασμα των δοντιþν που κρατοýσανε το ζþο και σε περßπου Ýνα λεπτü απü τη 1η επαφÞ, μια ακατÜσχετη σιελüρροια, που συνοδεýτηκε απü αφροýς και βßαιη σπασμωδικÞ δρÜση του σþματος αλλÜ περιοριζüταν εξ ολοκλÞρου στο ßδιο το στüμα. Ακολοýθησε αμÝσως ισχυρÞ κεφαλαλγßα που διÞρκεσε μερικÝς þρες, γενικÞ δυσφορßα του συστÞματος και μισÞ þρα μετÜ, ελαφρü τρεμþδες παραλÞρημα με κρυÜδες".  - Hans Friedrich Gadow, Γερμανüς ορνιθολüγος το 1909.



    Μεταξý Üλλων Ýργων της εßναι τα Cobden JournalsManual of Injurious Insects, και Handbook of Insects injurious to Orchard and Bush Fruits. Σχεδüν η τελευταßα τιμητικÞ βρÜβευση της Þτανε το επßτιμο πτυχßο LL.D. του Πανεπιστημßου του Εδιμβοýργου τον ΜÜρτη του 1900, -μοναδικÞ διÜκριση, επειδÞ Þταν η 1η γυναßκα στην οποßα το πανεπιστÞμιο εßχε απονεßμει αυτü το πτυχßο. Ο κοσμÞτορας του Πανεπιστημßου, συνοψßζοντας τις συνεισφορÝς της δÞλωσε:

  "Η κυρßαρχη θÝση που κατÝχει η δις Ormerod στον κüσμο της επιστÞμης εßναι ανταμοιβÞ της μελÝτης της και της αδιÜκοπης παρατÞρησης. Οι ÝρευνÝς της κατευθýνθηκαν κυρßως προς την ανακÜλυψη μεθüδων για τη πρüληψη των καταστροφþν αυτþν των εντüμων που εßναι επιβλαβÞ για τον οπωρþνα, τον αγρü και τα δÜση. Οι εργασßες της στÝφθησαν με τüσο μεγÜλην επιτυχßα που δικαιοýται να χαιρετιστεß σαν η προστÜτις της γεωργßας και των καρπþν της γης - μια ευεργετικÞ ΔÞμητρα του 19ου αι.".



     ¹ταν επßσης οι πρþτες γυναßκες που τιμÞθηκαν με μια υποτροφßα στη ΜετεωρολογικÞ Εταιρεßα (1878). ΜετÜ το θÜνατο του πατÝρα της, η ßδια κι οι αδελφÝς της μετακüμισαν στο Torquay, αλλÜ στη συνÝχεια μεταφερθÞκανε στο Spring Grove του Isleworth για να εßναι κοντÜ στο Βοτανικü ΚÞπο (Kew Gardens), üπου εßχε στενοýς φßλους στο Sir Joseph και τη Lady Hooker, διευθυντÝς εκεß. Το 1887 μετακüμισε στο Torrington House, 47 Holywell Hill, St Albans, Hertfordshire με την αδελφÞ της Georgiana Elizabeth Ormerod.



     ΠÝθανε εκεß στις 19 Ιουλßου 1901 σε ηλικßα 73 ετþν. Το κτßριο φÝρει μια πλÜκα προς τιμÞν της.
_________________________________

  11). Η ΚλεμÜνς Ωγκουστßν ΩντουÜρ ΡογιÝρ (Clémence Augustine Audouard Royer / 21 Απρßλη 1830 - 6 ΦλεβÜρη 1902), Þταν αυτοδßδακτη Γαλλßδα που μελÝτησε κι Ýγραψε για την οικονομßα, τη φιλοσοφßα, την επιστÞμη και το φεμινισμü. Εßναι πιο γνωστÞ για την αμφιλεγüμενη 1862 γαλλικÞ μετÜφραση του βιβλßου του Charles Darwin Η ΚαταγωγÞ Των Ειδþν.



     ΓεννÞθηκε στις 21 Απριλßου 1830 στη Ναντ, στη ΒρετÜνη, μοναδικÞ κüρη του Augustin-René Royer και της Joséphine-Gabrielle Audouard. ¼ταν οι γονεßς της παντρεýτηκαν 7 χρüνια αργüτερα, το üνομÜ της Üλλαξε σε Clémence-Auguste Royer. Η μητÝρα της Þταν μοδßστρα απü τη ΝÜντη ενþ ο πατÝρας της Þρθε απü το Le Mans κι Þτανε λοχαγüς του στρατοý και Ýμπιστος του βασιλικοý στÝμματος των Βουρβþνων στη Γαλλßα. ΜετÜ την αποτυχßα της επανÜστασης του Ιουλßου το 1832 για την αποκατÜσταση της δυναστεßας των Βουρβþνων, η οικογÝνεια αναγκÜστηκε να φýγει στην Ελβετßα üπου πÝρασε 4 χρüνια στην εξορßα πριν επιστρÝψει στην ΟρλεÜνη. Εκεß ο πατÝρας της κατηγορÞθηκε απü τις αρχÝς και δικÜστηκε για το ρüλο του στην εξÝγερση, αλλÜ τελικÜ αθωþθηκε.
    ΜÝχρι τα 10 της διδÜχτηκε τα βασικÜ απü τους γονεßς της, üταν τη στεßλανε στο σχολεßο της ΜονÞς Sacré-Coeur στο Le Mans, Ýδειξε ιδιαßτερο ζÞλο, αλλÜ Þτανε δυσαρεστημÝνη εκεß και πÝρασε μüνο λßγο χρüνο, πριν συνεχßσει την εκπαßδευσÞ της στο σπßτι. ¼ταν Þταν 13 ετþν μετακüμισε με τους γονεßς της στο Παρßσι. Ως Ýφηβη διακρßθηκε στο κÝντημα κι απολÜμβανε το διÜβασμα λογοτεχνßας και μυθιστορημÜτων. ¹ταν γενικÜ Üθρησκη. Ο πατÝρας της τους παρÜτησε στο Παρßσι κι επÝστρεψε για να ζÞσει στη ΒρετÜνη χωρßζοντας απü τη μητÝρα.
     ¹ταν 18 ετþν κατÜ τη διÜρκεια της επανÜστασης του 1848 κι επηρεÜστηκε σε μεγÜλο βαθμü απü τις δημοκρατικÝς ιδÝες κι εγκατÝλειψε τις πολιτικÝς πεποιθÞσεις του πατÝρα της. ¼ταν αυτüς πÝθανε Ýνα χρüνο αργüτερα, κληρονüμησε Ýνα μικρü κομμÜτι ιδιοκτησßας. Τα επüμενα 3 χρüνια της ζωÞς της ξοδεýτηκαν σε αυτοδιδασκαλßα που της επÝτρεψε να αποκτÞσει διπλþματα στην αριθμητικÞ, στα γαλλικÜ και στη μουσικÞ, πρÜγμα που της επÝτρεψε να εργαστεß ως δασκÜλα σε Ýνα γυμνÜσιο. Το ΓενÜρη του 1854 στα 23 της ανÝλαβε θÝση διδασκαλßας σε ιδιωτικü σχολεßο θηλÝων στο Haverfordwest στη Ν.Ουαλßα. ΠÝρασε Ýνα χρüνο εκεß πριν επιστρÝψει στη Γαλλßα την Üνοιξη του 1855 üπου δßδαξε αρχικÜ σε σχολεßο στη Touraine και στη συνÝχεια αργÜ την Üνοιξη του 1856 σε σχολεßο κοντÜ στο Beauvais. Σýμφωνα με την αυτοβιογραφßα της, τη περßοδο αυτÞ Üρχισε να αμφισβητεß σοβαρÜ τη καθολικÞ πßστη της.

      Τον Ιοýνιο του 1856, εγκατÝλειψε τη καρριÝρα της σα δασκÜλα και μετακüμισε στη ΛωζÜνη στην Ελβετßα, üπου ζοýσε με τα Ýσοδα της μικρÞς κληρονομιÜς που 'χε λÜβει απü τον πατÝρα της. ¸χει δανειστεß βιβλßα απü τη δημüσια βιβλιοθÞκη και πÝρασε το χρüνο της μελετþντας, αρχικÜ σχετικÜ με τη προÝλευση του Χριστιανισμοý και στη συνÝχεια σε διÜφορα επιστημονικÜ θÝματα. Το 1858, εμπνευσμÝνη απü δημüσια διÜλεξη που Ýδωσε η ΣουηδικÞ συγγραφÝας Frederika Bremer, η Royer Ýδωσε  σειρÜ απü 4 διαλÝξεις σχετικÜ με τη λογικÞ που Þταν μüνο για γυναßκες. ΑυτÝς οι διαλÝξεις Þταν πολý επιτυχεßς. Την εποχÞ εκεßνη Üρχισε να συναντÜ ομÜδα εξüριστων γÜλλων ερασιτεχνþν και δημοκρατþν στη πüλη. ¸νας απü αυτοýς Þταν ο Pascal Duprat, πρþην ΓÜλλος αναπληρωτÞς που ζοýσε στην εξορßα, δßδασκε πολιτικÝς επιστÞμες στην Ακαδημßα της ΛωζÜννης (αργüτερα πανεπιστÞμιο) και δημοσßευε σε 2 περιοδικÜ. ¹τανε 15 Ýτη μεγαλýτερüς της και παντρεμμÝνος μ' Ýνα παιδß κι αργüτερα θα γßνει εραστÞς της και πατÝρας του γιου της.

     ¢ρχισε να βοηθÜ τον Duprat με το περιοδικü Le Nouvel Économiste κι αυτüς την ενθÜρρυνε να γρÜψει. Τη βοÞθησε επßσης να διαφημßσει τις διαλÝξεις της. ¼ταν ξεκßνησε μιαν Üλλη σειρÜ διαλÝξεων για τις γυναßκες, αυτÞ τη φορÜ στη φυσικÞ φιλοσοφßα το χειμþνα του 1859-1860, ο εκδüτης του Duprat, Lausanne, εκτýπωσε τη 1η τηςμε τßτλο ΕισαγωγÞ στη Φιλοσοφßα των Γυναικþν. ΑυτÞ η διÜλεξη παρÝχει μια Ýγκυρη καταγραφÞ των σκÝψεþν της και της στÜσης της απÝναντι στο ρüλο των γυναικþν στη κοινωνßα. Ο Duprat σýντομα μετακüμισε με την οικογÝνειÜ του στη Γενεýη, αλλÜ η Royer συνÝχισε να γρÜφει ανασκοπÞσεις βιβλßων για το περιοδικü του κι Ýζησε μüνη στη Γενεýη για Ýνα διÜστημα το χειμþνα του 1860-1861.
     ¼ταν το 1860 το ελβετικü καντüνι Vaud πρüσφερε βραβεßο για το καλýτερο δοκßμιο για τον φüρο εισοδÞματος, η Royer Ýγραψε Ýνα βιβλßο που περιγρÜφει τüσο την ιστορßα üσο και την πρακτικÞ του φüρου κι Ýλαβε το 2ο βραβεßο. Το βιβλßο της δημοσιεýθηκε το 1862 με τον τßτλο Théorie de l'impôt ou la dîme social. ΠεριλÜμβανε μια συζÞτηση σχετικÜ με τον οικονομικü ρüλο των γυναικþν στη κοινωνßα καθþς και την υποχρÝωση τους να γεννÜνε παιδιÜ. ¹ταν μÝσω απü αυτοý του βιβλßου που Ýγινε γνωστÞ για 1η φορÜ κι εκτüς Ελβετßας. Την Üνοιξη του 1861, επισκÝφθηκε το Παρßσι κι Ýδωσε σειρÜ διαλÝξεων. Σ' αυτÝς παρÝστησαν η κοντÝσσα Marie d'Agoult που συνÝπλευσε με πολλÝς απü τις αντιπολιτευτικÝς απüψεις της. Οι 2 γυναßκες γßνανε φßλες κι Üρχισαν αλληλογραφßα, με τη Royer να στÝλνει μακριÝς επιστολÝς που περιεßχαν Üρθρα που εßχε γρÜψει για το Journal des Économistes.
     Δεν εßναι γνωστü πþς ακριβþς Ýγινε κι η Royer ξεκßνησε να μεταφρÜσει τον Δαρβßνο για τη προÝλευση των ειδþν. Ο ΝτÜργουιν Þταν ανυπüμονος να δημοσιεýσει το βιβλßο του στα γαλλικÜ. Η 1η επιλογÞ μεταφραστÞ Þταν η Louise Belloc, αλλÜ εßχε αρνηθεß τη προσφορÜ καθþς θεωροýσε το βιβλßο πολý τεχνικü. Ο Δαρβßνος εßχε πλησιÜσει το ΓÜλλο Pierre Talandier, αλλÜ ο Talandier δεν μπüρεσε να βρει εκδüτη για να το εκδüσει. Η Ρüγιερ γνþριζε τα γραπτÜ του Jean-Baptiste Lamarck και του Thomas Malthus και συνειδητοποßησε τη σημασßα του Ýργου του Δαρβßνου. ΒοηθÞθηκε πιθανüτατα κι εßχε και στενοýς δεσμοýς μ' Ýνα ΓÜλλο εκδüτη, τον Guillaumin. Γνωρßζουμε απü επιστολÞ της 10ης ΣεπτÝμβρη 1861 üτι ο Δαρβßνος ζÞτησε απü τον ¢γγλο εκδüτη Murray να στεßλει Ýνα αντßγραφο της 3ης Ýκδοσης του βιβλßου στη "Κυρßα Clémence-Auguste Royer 2. Place de la Madeline Lausanne Ελβετßα και πως αυτÞ συμφþνησε μ' Ýναν εκδüτη για μετÜφρασÞ του στα γαλλικÜ". Η René-Edouard Claparède, ΕλβετÞ φυσιοδßφης που διδÜσκει στο ΠανεπιστÞμιο της Γενεýης κι εξÝθεσε ευνοúκÜ το βιβλßο για την Revue Germanique, πρüτεινε να τη βοηθÞσει με τις τεχνικÝς της βιολογßας.



     Η Royer ανÝλαβε το ρüλο του μεταφραστÞ και συμπεριÝλαβε κι Ýνα μακρý πρüλογο (60 σελßδες) και λεπτομερεßς επεξηγηματικÝς υποσημειþσεις. Στο πρüλογο αυτü αμφισβÞτησε τη πßστη στη θρησκευτικÞ αποκÜλυψη κι ανÝλυσε την εφαρμογÞ της φυσικÞς επιλογÞς στην ανθρþπινη φυλÞ γιατß αυτü το εßδε σαν αρνητικÞ συνÝπεια για τη προστασßα των ανßσχυρων κι αδýναμων. ΑυτÝς οι ευγονικÝς ιδÝες επρüκειτο να της προσδþσουνε περαιτÝρω φÞμη. Ο πρüλογος προþθησε επßσης την ιδÝα της προοδευτικÞς εξÝλιξης που εßχε περισσüτερα κοινÜ με τις ιδÝες του Lamarck παρÜ με κεßνες του Δαρβßνου. Τον Ιοýνιο του 1862, ο Δαρβßνος Ýλαβε αντßγραφο μιας Üλλης μετÜφρασης του βιβλßου κι Ýγραψε σε επιστολÞ προς τον Αμερικανü βοτανολüγο Asa Grey:

   "¸λαβα 2 Þ 3 μÝρες πριν μια γαλλικÞ μετÜφραση της ΠροÝλευσης απü μια Madelle. Η Ρüιερ, που πρÝπει να εßναι μια απü τις πιο Ýξυπνες και πιο παρÜξενες γυναßκες στην Ευρþπη: εßναι εντελþς Üθεη, μισεß το Χριστιανισμü και δηλþνει üτι η φυσικÞ επιλογÞ κι ο αγþνας για τη ζωÞ θα εξηγÞσουν üλη την ηθικÞ, τη φýση του ανθρþπου, τις πολιτικÝς και την κπ κλπ!!! ΚÜνει κÜποιες πολý περßεργες και καλÝς επιτυχßες, και λÝει üτι θα εκδüσει βιβλßο γι' αυτÜ τα θÝματα, και θÜναι στ' αλÞθεια μια παρÜξενη κι ενδιαφÝρουσα Ýκδοση".

     Ωστüσο, ο Δαρβßνος φαßνεται να εßχε αμφιβολßες κι Ýνα μÞνα αργüτερα σ' επιστολÞ προς τον ΓÜλλο ζωολüγο Armand de Quatrefages του Ýγραψε: "Εýχομαι η μεταφρÜστρια να ξÝρει πιüτερα για τη ΦυσικÞ Ιστορßα -πρÝπει να εßναι Ýξυπνη και μοναδικÞ κυρßα- αλλÜ ποτÝ δεν την εßχα ακουστÜ, ως üτου πρüτεινε να μεταφρÜσει το βιβλßο μου". ¹τανε δυσαρεστημÝνος με τις υποσημειþσεις της και σε μια επιστολÞ προς το βοτανολüγο Joseph Hooker Ýγραψε: "Σχεδüν παντοý στο βιβλßο, üταν εκφρÜζω μεγÜλη αμφιβολßα, επισυνÜπτει σημεßωση που εξηγεß τη δυσκολßα Þ λÝει üτι δεν υπÜρχει θÝμα! πρÝπει να γνωρßζουμε ποιοι και τι εßναι οι Üνθρωποι που υπÜρχουνε στο κüσμο..."
     
Για τη 2η Ýκδοση της γαλλικÞς μετÜφρασης που δημοσιεýθηκε το 1866, ο Δαρβßνος μÜλλον θορυβημÝνος κι ελαφρÜ χολωμÝνος, πρüτεινε κÜποιες αλλαγÝς και διüρθωσε κÜποια λÜθη: κÜποιες λÝξεις κι Ýννοιες αφαιρÝθηκαν κÜποιες Üλλες διορθþθηκαν κλπ..  Στο Üρθρο του στη Revue Germanique Claparède εßχε χρησιμοποιÞσει τη λÝξη "élection" με μια υποσημεßωση που εξηγοýσε üτι το στοιχεßο της επιλογÞς που μεταφρÜστηκε Þταν ατυχÝς, αλλÜ αν εßχε χρησιμοποιÞσει "sélection" θα εßχε δημιουργÞσει Ýνα νεολογισμü. Στη νÝα Ýκδοση, η Royer τüνισε επßσης τις ευγονικÝς παρατηρÞσεις της στο πρüλογο, αλλÜ πρüσθεσε σημεßωση που υπερασπιζüτανε τον εαυτü της και διαμαρτυρüτανε για τη κριτικÞ που 'χε λÜβει απü τον καθολικü Τýπο.

     Δημοσßευσε μÜλιστα 3η Ýκδοση χωρßς να ενημερþσει το Δαρβßνο. Αφαßρεσε τη πρüτασÞ της αλλÜ πρüσθεσε Ýναν επιπλÝον πρüλογο στον οποßο επικρßνει Üμεσα την ιδÝα τουΔαρβßνου για τη παγγÝνεση που εισÞγαγε στο Variation of Animals and Plants under Domestication (1868).. Επßσης, υπÝπεσε σε σοβαρü σφÜλμα επειδÞ δεν ενημÝρωσε τη μετÜφραση της þστε να περαστοýν οι αλλαγÝς που ο ßδιος εßχε ενσωματþσει στην 4η και 5η αγγλικÞ Ýκδοση. ¼ταν το Ýμαθε, Ýγραψε στο ΓÜλλο εκδüτη Reinwald και στον φυσιοδßφη Jean-Jaques Moulinié στη Γενεýη που εßχε μεταφρÜσει τη ΠαραλλαγÞ για να κανονßσει μια νÝα μετÜφραση της 5ης Ýκδοσης της ΠροÝλευσης. Τον ΝοÝμβρη του 1869 Ýγραψε στον Χοýκερ:

   "ΠρÝπει να διασκεδÜσω λßγο και να σας πω για τη Madame C. Royer που μετÝφρασε την ΠροÝλευση στα γαλλικÜ και εßχα μεγÜλο πρüβλημα. ¸χει τþρα βγÜλει 3η Ýκδοση χωρßς να με ενημερþσει και χωρßς να ενσωματþσει üλες τις διορθþσεις μου στη 4η αγγλικÞν Ýκδοση. Εκτüς απü τον εξαιρετικÜ βλÜσφημο πρüλογü της στη 1η, Ýχει προσθÝσει 2ο πρüλογο που με κατηγορεß για τη παγγενÝση που φυσικÜ δεν Ýχει καμßα σχÝση με την ΠροÝλευση. ΜÜλλον με εκδικεßται γιατß δεν τη χρησιμοποßησα να μεταφρÜσει το 2ο βιβλßο μου. ¸τσι Ýγραψα στο Παρßσι κι ο Reinwald συμφωνεß να προωθÞση Üμεσα νÝα μετÜφραση για τη 5η αγγλικÞ Ýκδοση κüντρα στη δικÞ της 3η. ¸τσι δεν θα τη τακτοποιÞσω καλÜ. Αυτü το γεγονüς δεßχνει πως η ΕξÝλιξη των Ειδþν πρÝπει επιτÝλους να εξαπλωθεß στη Γαλλßα".

     ΠαρÜ τις επιφυλÜξεις του ο Δαρβßνος, Ýγραψε στον ΜουλινιÝ και του συνÝστησε να μελετÞσει προσεκτικÜ τη μετÜφραση της ΡογιÝρ. Η δημοσßευση της νÝας Ýκδοσης καθυστÝρησε απü το Γαλλο-Πρωσσικü πüλεμο, τη Κομμοýνα των Παρισßων κι απü τον θÜνατο του Moulinié το 1872. ¼ταν η νÝα γαλλικÞ μετÜφραση εμφανßστηκε τελικÜ το 1873, περιεßχε Ýνα παρÜρτημα που περιγρÜφει τις προσθÞκες που γßνανε στην 6η αγγλικÞ Ýκδοση που εßχε δημοσιευθεß το προηγοýμενο Ýτος.
    Η μετÜφραση της σχετικÜ με τη προÝλευση των ειδþν την οδÞγησε σε δημüσια αναγνþριση. ¹τανε τþρα πολý πιο περιζÞτητη να δþσει διαλÝξεις για το Δαρβινισμü και πÝρασε το χειμþνα του 1862-1863 διδÜσκοντας στο ΒÝλγιο και τις ΚÜτω Χþρες. ΕργÜστηκε επßσης στο μοναδικü της μυθιστüρημα Les Jumeaux d' Hellas, μια μακρüχρονη μελοδραματουργικÞ ιστορßα στην Ιταλßα και την Ελβετßα, που δημοσιεýθηκε το 1864 και δεν εßχε μεγÜλη επιτυχßα. ΣυνÝχισε να γρÜφει εναθεωρÞσεις για βιβλßα και να αρθρογραφεß τις συναντÞσεις της κοινωνικÞς επιστÞμης για το Journal des Économistes. Τη περßοδο αυτÞ θα συναντιüτανε τακτικÜ με τον Duprat σε διÜφορες ευρωπαúκÝς χþρες.

      Τον Αýγουστο του 1865 επÝστρεψε απü τη ΛωζÜννη να ζÞσει στο Παρßσι, ενþ ο ΝτιπρÜ, ακüμα εξüριστος απü τη 2η Δημοκρατßα, τη συναντοýσε κρυφÜ και μοιρÜστηκε το διαμÝρισμÜ της. 3 μÞνες μετÜ, το ΔεκÝμβρη πÞγαν να ζÞσουν μαζß φανερÜ στη Φλωρεντßα (τüτε πρωτεýουσα της Ιταλßας) üπου ο μοναχογιος της, René, γεννÞθηκε στις 12 ΜÜρτη 1866. Με μικρü παιδß να φροντßσει δεν μποροýσε πλÝον να ταξιδÝψει εýκολα αλλÜ συνÝχισε να γρÜψει, να συνεισφÝρει σε διÜφορα περιοδικÜ και να δημοσιεýει σειρÜ 3 Üρθρων για τον Jean-Baptiste Lamarck. ΕργÜστηκε επßσης σε Ýνα βιβλßο για την εξÝλιξη της ανθρþπινης κοινωνßας, L'origine de l'homme et des sociétés, το οποßο δημοσιεýθηκε το 1870. Αυτü Þταν Ýνα θÝμα που ο Δαρβßνος εßχε αποφýγει, στο βιβλßο της προÝλευσης των ειδþν, αλλÜ επρüκειτο να το καταπιαστεß στα επüμενα βιβλßα του:Η ΚÜθοδος Του Ανθρþπου & ΕπιλογÞ Σε ΣχÝση Με Το Σεξ που δημοσιεýθηκαν 1 χρüνο αργüτερα.
     Στα τÝλη του 1868, ο Duprat εγκατÝλειψε τη Φλωρεντßα για να καλýψει δημοσιογραφικÜ τη τüτε ισπανικÞ επανÜσταση για το Journal des Économistes και το 1869 με τη χαλÜρωση του πολιτικοý κλßματος στο τÝλος της 2ης Δημοκρατßας, επιστρÝψανε στο Παρßσι με το γιο τους. Η μετακßνηση αυτÞ θα επÝτρεπε στη μητÝρα της να βοηθÞσει με το μεγÜλωμα του παιδιοý της.
      Αν κι ο Δαρβßνος απÝσυρε την εξουσιοδüτησÞ του για τη μετÜφραση του βιβλßου του, εκεßνη συνÝχισε να υπερασπßζεται τις ιδÝες της και με την ÜφιξÞ της στο Παρßσι συνÝχισε να δßνει δημüσιες διαλÝξεις σχετικÜ με την εξÝλιξη. Οι ιδÝες του ΝτÜργουιν εßχανε πολý μικρü αντßκτυπο στους ΓÜλλους επιστÞμονες και πολý λßγες δημοσιεýσεις ανÝφεραν το Ýργο του. Μια κοινÞ Üποψη Þταν üτι δεν υπÞρχε καμßα απüδειξη εξÝλιξης κι ο Δαρβßνος δεν προσÝφερε νÝα στοιχεßα. Το 1870 η ΡογιÝ Ýγινε η 1η γυναßκα στη Γαλλßα που εξελÝγη σε μια επιστημονικÞ κοινüτητα, στην αριστοκρατικÞ κοινωνßα της Ανθρωπολογßας του Παρισιοý που ιδρυτÞς κι επικεφαλÞς Þταν ο Paul Broca ο οποßος περιελÜμβανε πολλοýς κορυφαßους ΓÜλλους ανθρωπολüγους. Παρüλο που η κοινωνßα περιλÜμβανε φιλελεýθερους πολιτικοýς ρεπουμπλικÜνους üπως ο Charles Jean-Marie Letourneau κι ο ανθρωπολüγος Gabriel de Mortillet, εκεßνη προτÜθηκε για Ýνταξη απü τον πιο συντηρητικü Armand de Quatrefages και τον γιατρü Jules Gavarret. ¸μεινε το μοναδικü γυναικεßο μÝλος για τα επüμενα 15 χρüνια. ¹ταν ενεργü μÝλος της και συμμετεßχε σε συζητÞσεις για ευρý φÜσμα θεμÜτων. Επßσης, υπÝβαλε Üρθρα στο περιοδικü της, το Bulletin de la Société d'Anthropologie de Paris.



     Απü τις συζητÞσεις που δημοσßευσε, φαßνεται üτι η πλειοψηφßα των μελþν δÝχθηκε üτι η εξÝλιξη εßχε συμβεß. Ωστüσο, οι συζητÞσεις σπÜνια ανÝφεραν τη πιο πρωτüτυπη συμβολÞ του Δαρβßνου, τον προτεινüμενο μηχανισμü φυσικÞς επιλογÞς του. Οι ιδÝες του Δαρβßνου θεωρÞθηκαν ως επÝκταση εκεßνων του Lamarck. Αντßθετα, ακüμη κι η πιθανüτητα εξÝλιξης εßχε αναφερθεß σπÜνια στις συζητÞσεις Üλλων κοινωνιþν üπως η Société Botanique, η Société Zoologique, η Société Géologique και η Académie des Sciences. Η ΡογιÝρ Þτανε πÜντα Ýτοιμη να αμφισβητÞσει τη τρÝχουσα ορθοδοξßα και το 1883 δημοσßευσε Üρθρο στο La Philosophie Positive, αμφισβητþντας το νüμο του Νεýτωνα για τη παγκüσμια βαρýτητα κι επικρßνοντας την Ýννοια της δρÜσης απü απüσταση. Οι συντÜκτες του περιοδικοý περιελÜμβαναν υποσημεßωση παßρνοντας αποστÜσεις απü τις ιδÝες της.
     Ο Duprat πÝθανε ξαφνικÜ το 1885, στα 70 του και σýμφωνα με το γαλλικü δßκαιο, οýτε αυτÞ οýτε ο γιüς τους εßχαν νομικÞ απαßτηση επß της περιουσßας του. ¸χοντας πολý μικρü εισüδημα και γιο που σπουδÜζει στο École Polytechnique, δυσκολευüτανε πολý. Οι συνεισφορÝς της σε αναγνωρισμÝνα περιοδικÜ, üπως το Bulletin de la Société d'Anthropologie de Paris και το Journal des Économistes, δεν Ýφερναν σπουδαßο εισüδημα. ΒρÝθηκε σε μια δýσκολη οικονομικÞ κατÜσταση κι υπÝβαλε αßτηση στο Υπουργεßο Παιδεßας για κανονικÞ σýνταξη, αλλÜ Ýλαβε Ýνα μικρü ποσü. Ως εκ τοýτου, υποχρεþθηκε να υποβÜλει αßτηση κÜθε χρüνο.
     Η Société d 'Anthropologie διοργÜνωσε σειρÜ ετÞσιων δημüσιων διαλÝξεων. Το 1887, ως μÝρος αυτÞς της σειρÜς, η ΡογιÝρ Ýδωσε 2 διαλÝξεις με τßτλο L'Évolution mental dans la série organique. ¹ταν Þδη με κακÞν υγεßα και μετÜ απü αυτÝς τις διαλÝξεις σπÜνια συμμετεßχε στις υποθÝσεις της κοινωνßας. Το 1891 μετακüμισε στο Maison Galignani, σπßτι στη γειτονιÜ των συνταξιοýχων στο Neuilly-sur-Seine, το οποßο εßχε ιδρυθεß με χρηματοδüτηση απü τη καλÞ θÝληση του εκδüτη William Galignani . ¸μεινε εκεß μÝχρι το θÜνατü της το 1902.
    Παρακολοýθησε το 1ο ΔιεθνÝς ΣυνÝδριο για τα Δικαιþματα της Γυναßκας το 1878, αλλÜ δεν μßλησε. Για το ΚογκρÝσο το 1889 της ζητÞθηκε απü τη Maria Deraismes, να προεδρεýσει του ιστορικοý τμÞματος. Στην ομιλßα της υποστÞριξε üτι η Üμεση εισοδος της γυναßκας στη ψÞφο πιθανüν να οδηγÞσει σε αýξηση της εξουσßας της εκκλησßας κι üτι η 1η προτεραιüτητα πρÝπει να εßναι η καθολικÞ εκπαßδευση των γυναικþν. Παρüμοιες ελιτιστικÝς απüψεις Ýλαβαν τüτε πολλοß ΓÜλλοι φεμινιστÝς που φοβοýνταν την επιστροφÞ στη μοναρχßα με τους ισχυροýς δεσμοýς της με τη συντηρητικÞ ΡωμαιοκαθολικÞ Εκκλησßα. ¼ταν το 1897, η Marguerite Durand ξεκßνησε τη φεμινιστικÞ εφημερßδα La Fronde, η ΡογιÝρ Ýγινε κανονικüς ανταποκριτÞς, γρÜφοντας Üρθρα για επιστημονικÜ και κοινωνικÜ θÝματα. Την ßδια χρονιÜ οι συνÜδελφοß της που εργαστÞκανε στην εφημερßδα διοργÜνωσαν Ýνα συμπüσιο προς τιμÞ της και καλÝσανε διÜφορους επιφανεßς επιστÞμονες.
     Το βιβλßο της La Constitution du Monde για τη κοσμολογßα και τη δομÞ της ýλης δημοσιεýθηκε το 1900. Σε αυτÞν επικρßνει τους επιστÞμονες για την εξειδßκευση τους κι αμφισβητεß αποδεκτÝς επιστημονικÝς θεωρßες. Το βιβλßο δεν Ýγινε καλÜ δεκτü απü την επιστημονικÞ κοινüτητα και μια ιδιαßτερα ατελÞς ανασκüπηση στο περιοδικü Science πρüτεινε üτι οι ιδÝες της "...δεßχνουνε σε κÜθε σημεßο μια θλιβερÞ Ýλλειψη επιστημονικÞς κατÜρτισης και πνεýματος". Την ßδια χρονιÜ που κυκλοφüρησε το βιβλßο, της απονεμÞθηκε το βραβεßο Légion d 'honneur. Η ΡογιÝρ πÝθανε το 1902 στο Maison Galignani στο Neuilly-sur-Seine. Ο γιος της, ΡενÝ, πÝθανε απü ηπατικÞ ανεπÜρκεια 6 μÞνες αργüτερα στην Ινδοκßνα.

  "Ω επιστÞμη! Ω ΑλÞθεια! Ω Αιτßα για το κÜθε τι! Εßστε οι Θεοß μου! Σας λατρεýω!". Clémence Augustine Royer
______________________________

  12). Η  ¢γκνες Μαßρη ΚλÝρκε (Agnes Mary Clerke / 10 ΦλεβÜρη 1842 - 20 ΓενÜρη 1907), Þτανε Γερμανßδα αστρονüμος και συγγραφÝας κυρßως στο τομÝα της αστρονομßας, που γεννÞθηκε στο Skibbereen, County Cork στην Ιρλανδßα και πÝθανε στο Λονδßνο. ¹τανε κüρη του John William Clerke που Þτανε τüτε διευθυντÞς της ΑγροτικÞς ΤρÜπεζας (αργüτερα μετονομÜστηκε σε Allied Irish Βank) στο Skibbereen και της Catherine Mary Deasy (b. 1819-;), της οποßας ο πατÝρας Þτανε δικαστικüς. Ο John William Clerke (1814-1890) Þταν απüφοιτος του Trinity College, στο Δουβλßνο, üπου εßχε σπουδÜσει κλασσικÜ, αλλÜ εßχεν επßσης παρακολουθÞσει μαθηματικÜ κι αστρονομßα. Εξακολοýθησε να ενδιαφÝρεται για τις επιστÞμες καθ' üλη τη διÜρκεια της ζωÞς του. Στο Trinity College Þτανε συνÜδελφος και στενüς φßλος του Rickard Deasy. ΜÝσα απü αυτÞ τη φιλßα συναντÞθηκε με την αδελφÞ του τη Catherine, την ερωτεýτηκε και παντρευτÞκανε στις 9 Ιουλßου 1839. Η μητÝρα της Agnes υπÞρξε σπουδÜστρια στη ΜονÞ Ursuline, στο Cork, κι Þτανε πνευματικÞ κυρßα με σημαντικÜ μουσικÜ ταλÝντα κι επαιζε αρκετÜ καλÜ πιÜνο κι Üρπα. Η οικογÝνεια Clerke Þτανε ΠροτεστÜντες ενþ η οικογÝνεια Deasy Þτανε ΡωμαιοΚαθολικοß.
      Εßχε δýο αδÝλφια ακüμα. η μεγαλýτερη αδερφÞ της, η Ellen Mary, γεννÞθηκε το 1840 κι ο μικρüτερος αδελφüς της, Aubrey St. John, γεννÞθηκε το 1843. Μαζß με την ¸λεν και τον 'Ωμπρυ, εκπαιδεýτηκε στο σπßτι απü τους γονεßς. ¹τανε σßγουρα Ýνα ασυνÞθιστο εκπαιδευτικü επßπεδο για τα κορßτσια αυτÞ την εποχÞ, ßσως εν μÝρει λüγω της Ýμφασης που δþσαν οι Ουρσουλßνες στην εκπαßδευση των γυναικþν, εν μÝρει λüγω του ενδιαφÝροντος του John για μÜθηση. Ακüμα και σε πρþιμο στÜδιο επÝδειξε το μεγÜλο ενδιαφÝρον της για την ιστορßα της αστρονομßας και των μαθηματικþν κι απü τα 11 εßχε διαβÜσει τα σχÝδια της Αστρονομßας των Herschel. ¼ταν Þτανε 15 Üρχισε να γρÜφει τη δικÞ της ιστορßα αστρονομßας. Ο πατÝρας της διÝθετε Ýνα τηλεσκüπιο 4 ιντσþν κι αυτÞ μεγÜλωνε παρατηρþντας τα δαχτυλßδια του Κρüνου και τα φεγγÜρια του Δßα.



      Ακολουθþντας τα βÞματα του πατÝρα της, ενþ εßχε σπουδÜσει κλασσικÜ, εßχε επßσης παρακολουθÞσει μαθÞματα αστρονομßας -εξÝφρασε ενδιαφÝρον για την αστρονομßα απü μικρÞ ηλικßα, χρησιμοποιþντας το τηλεσκüπιο 4 ιντσþν του πατÝρα της στις παρατηρÞσεις της κι εßχε αρχßσει να γρÜφει ιστορßα αστρονομßας στην ηλικßα των 15 ετþν. Η οικογÝνεια μετακüμισε στο Δουβλßνο üταν η Clerke Þταν 19 ετþν γιατß Üλλαξε το επÜγγελμα ο πατÝρα της. Εκεßνη Ýγινε γραμματÝας στο δικαστÞριο του πεθεροý της Deasy, ο οποßος Þταν Þδη ανþτατος δικαστÞς. Εκεßνη την εποχÞ η Agnes Ýκανε πανεπιστημιακÝς σπουδÝς σε προχωρημÝνα μαθηματικÜ, φυσικÞ κι αστρονομßα με τον αδελφü της Aubrey, που μελετοýσε μαθηματικÜ και φυσικÞ στο πανεπιστÞμιο του Δουβλßνου. Λßγο μετÜ, πÞγανε στο Queenstown. Στην ηλικßα των 25 πÞγε στην Ιταλßα με την αδελφÞ της ¸λεν, üπου πÝρασε δÝκα χρüνια και ζοýσε κυρßως στη Φλωρεντßα, σποýδασε επιστÞμες κι Üλλα θÝματα που θα Þταν χρÞσιμα στη μετÝπειτα ζωÞ της, απÝκτησε λογοτεχνικÝς δεξιüτητες κι Ýγινε Üριστη γλωσσολüγος. Το 1877 οι αδελφÝς εγκαυασταθÞκανε στο Λονδßνο, üπου η οικογÝνεια επανενþθηκε.
      ΜετÜ την επιστροφÞ της, Þτανε σε θÝση να δημοσιεýσει 2 Üρθρα, Brigandage in Sicily και Copernicus in Italy, γραμμÝνα ενþ Þτανε στην Ιταλßα, που δημοσιευθÞκανε στην Επισκüπηση του Εδιμβοýργου τον Οκτþβρη του 1877. Το πρþτο αφοροýσε στην Üνοδο της μαφßας, ενþ το δεýτερο καταπιανüτανε με τις προ του ΚοπÝρνικου ιδÝες στην Ιταλßα. Το 2ο ειδικÜ, συζητÞθηκε και σε διÜφορες Üλλες κοινüτητες κι επιτροπÝς, συμπεριλαμβανομÝνης της δημοσßευσÞς του για την αστρονομßα στη ΚαθολικÞ Εγκυκλοπαßδεια. Οι εκδüτες της Επισκüπησης του Εδιμβοýργου Þταν οι Adam και Charles Black απü το Εδιμβοýργο και κεßνη τη χρονικÞ στιγμÞ ετοιμÜζανε την 9η Ýκδοση της Encyclopaedia Britannica. Οι τüμοι πριν απü το G εßχαν Þδη ολοκληρωθεß και καλÝσανε τη Clerke να συνεισφÝρει γρÜφοντας τις βιογραφßες γνωστþν μαθηματικþν κι αστρονüμων των οποßων τα ονüματα Üρχισαν με γρÜμμα μεταξý G και L. ¸γραψε διÜσημες βιογραφßες των Galileo, Huygens, Kepler, Lagrange, Laplace, κι Üλλων επιστημüνων γι' αυτÞ την Ýνατη ÝκδοσÞ της. Το Üρθρο σχετικÜ με το Laplace εßναι ιδιαßτερα ενδιαφÝρον καθþς ασχολεßται με τα μαθηματικÜ του σε μεγÜλο βÜθος κι εßναι και πλοýσιο σε μÝγεθος. Στη διÜρκεια της καρριÝρας της Ýγραψε κριτικÝς για πολλÜ βιβλßα, συμπεριλαμβανομÝνων κι ορισμÝνων γραμμÝνων στα γαλλικÜ, τα γερμανικÜ, τα ελληνικÜ και τα ιταλικÜ. Το 1885, δημοσßευσε το πιο γνωστü Ýργο της A Popular History of Astronomy during the Nineteenth Century, το οποßο Ýχει λÜβει μεγÜλην αναγνþριση ακüμα και πολý μετÜ απü τη χρονιÜ που γρÜφτηκε.
    Το Ýργο αυτü αναθεωρÞθηκε 3 φορÝς για 4 διαφορετικÝς εκδüσεις στη ζωÞ της (η τελευταßα το 1902). Στον πρüλογü της εξηγεß üτι απü τη δημοσßευση της ιστορßας της αστρονομßας το 1852 απü τον Robert Grant, μια επονομαζüμενη νÝα αστρονομßα Ýχει αναπτυχθεß σε σχÝση με τη παλιÜ. Μια πτυχÞ αυτÞς Þταν να καταστÞσει την επιστÞμη των ουρανßων σωμÜτων πιο δημοφιλÞ απ' ü,τι προηγουμÝνως. ¸τσι Ýγινε πρακτικÜ εφικτÞ η περιγραφÞ σε απλÞ γλþσσα των πιο ουσιωδþν τμημÜτων των πρüσφατων αστρονομικþν ανακαλýψεων. Πρüκειται για μια εξαιρετικÜ προσεκτικÞ κι ακριβÝστατη εργασßα, ενþ ταυτüχρονα εßναι εýκολη στην ανÜγνωση. Ο William Fox γρÜφει: Το Ýργο της εßναι αξιοθαýμαστο τüσο λογοτεχνικÜ üσο κι επιστημονικÜ. ΣυγκÝντρωσε τα γεγονüτα με αμÝριστην επιμÝλεια, τα εξÝτασε προσεκτικÜ, τα προσÝγγισε με κρßση και πρüτεινε προβλÞματα και γραμμÝς μελλοντικÞς Ýρευνας. ¼λα αυτÜ εκφρÜζονται σε περιποιημÝνη, εýγλωττη κι üμορφη γλþσσα.
     Ο Weitzenhoffer Ýγραψε: Η Αστρονομßα της γρÜφτηκε με απλοúκü τρüπο, περιεßχε βιογραφßες και ανÝκδοτα απü διÜσημους Þ Üγνωστα γεγονüτα κι Þτανε τüσο πολýτιμη τüσο για επαγγελματßες αστρονüμους üσο και για το κοινü.
    Ο Robert Ball Ýγραψε στη κριτικÞ του: ¸χουμε διαβÜσει αυτü το βιβλßο με πολý μεγÜλο ενδιαφÝρον κι üχι λßγην απüλαυση. Η συγγραφÝας (γιατß αυτü το Ýργο εßναι πρÜγματι προúüν της πÝννας μιας κυρßας) Ýχει μερικþς περιγρÜψει την Ιστορßα της Αστρονομßας ως Ýνα δημοφιλÝς Ýργο. Σßγουρα ελπßζουμε üτι το βιβλßο θα εßναι τüσο δημοφιλÝς üσο του αξßζει κι üτι θα διαβαστεß ευρÝως κι εκτενþς. Νομßζουμε üμως üτι λßγοι επιστÞμονες που χρησιμοποιοýν αυτü το βιβλßο θα σκεφτοýν üτι θα Ýπρεπε να θεωρηθοýν ως δημοφιλεßς στη συνÞθη γενικÞν αποδοχÞ. Μπορεß να περιγραφεß πιο σωστÜ ως μια αριστοτεχνικÞ Ýκθεση των αποτελεσμÜτων της σýγχρονης αστρονομßας σε κεßνα τα τμÞματα τα οποßα σÞμερα συνÞθως χαρακτηρßζονται ως φυσικÜ.



     Η Clerke δεν Þτανε πρακτικÞ αστρονüμος, αντßθετα συνÝλεγε, ερμÞνευε και συνüψιζε τα αποτελÝσματα της αστρονομικÞς Ýρευνας. Το 1888 πÝρασε τρεις μÞνες στο Cape Observatory σα φιλοξενοýμενη του διευθυντÞ του, Sir David Gill και της συζýγου του κι εξοικειþθηκε επαρκþς με τη φασματοσκοπικÞ εργασßα για να μπορÝσει να γρÜψει γι' αυτü το νεþτερο τμÞμα της επιστÞμης με αυξημÝνη σαφÞνεια κι αξιοπιστßα. Ο Τζιλλ Ýγραψε στην αδελφÞ της ¸λεν, τüτε: Η αδελφÞ σου κÜθεται απÝναντß μου και μελετα με Ýνα σωρü βιβλßα στο κÜθε χÝρι, οι οποßοι σωροß αυξÜνονται σταδιακÜ ως üτου φαßνεται σα να περνÜ μÝσα απü μια πýλη με κßονες πολý κακοκτισμÝνους κι απü τις δýο πλευρÝς. Τη νýχτα, καιροý επιτρÝποντος, θα βρεθεß στον τροýλο των εξισþσεων, φλερτÜροντας με τα φÜσματα των μεταβλητþν αστÝρων. Το σχüλιο του Gill για το "καιροý επιτρÝποντος" σχολιÜστηκε απü τη Clerke σε επιστολÞ που 'γραψε σαν απÜντηση κεßνη την εποχÞ: ΧρησιμοποÞσα Ýνα αστρονομικü τηλεσκüπιο, αλλÜ η πρακτικÞ μου με αυτü Þταν δυστυχþς παρεμποδισμÝνη απü συννεφιασμÝνο καιρü, δυσκολßες των οποßων το μαρτýριο τουλÜχιστον Ýμαθα πλÞρως να εκτιμþ.
    Στο Βασιλικü Αστεροσκοπεßο στο ΑκρωτÞρι της ΚαλÞς Ελπßδας απÝκτησε σßγουρα επαρκÞ εμπειρßα απü τη τρÝχουσα Ýρευνα για να μπορÝσει να γρÜψει με αξιοπιστßα τις τελευταßες εξελßξεις. Ωστüσο, ορισμÝνοι ερευνητÝς επιστÞμονες επικρßνανε το Ýργο της πιστεýοντας üτι μüνο κÜποιος που ασχολεßται ενεργÜ με τη παρατÞρηση και την αστρονομßα εßχε το δικαßωμα να εξηγÞσει το θÝμα σε Üλλους. Η Αστρονομßα Þταν Ýνα μüνο απü τα πολλÜ βιβλßα που Ýγραψε η Clerke. Μεταξý των Üλλων αναφÝρουμε το Σýστημα των Αστεριþν (1890) το οποßο Ýκανε χρÞση των σýγχρονων τεχνικþν που εßχε μÜθει στο Βασιλικü Αστεροσκοπεßο. ¸γραψε στον πρüλογο πως η δουλειÜ Þταν: ...μια προσπÜθεια να επισυναφθοýνε σε μια γενικÞ ψηλÜφηση, μερικÜ συγκεκριμÝνα στοιχεßα της γνþσης σχετικÜ με το περιβÜλλον μας. Στη πραγματικüτητα, ενþ η Clerke γρÜφει αυτü το βιβλßο, της προσφÝρεται ανεπßσημα μια θÝση στο Βασιλικü ΠαρατηρητÞριο του Greenwich. Η θÝση θα της εßχε δþσει την αποκλειστικÞ χρÞση ενüς απü τα μεγαλýτερα τηλεσκüπια στο Γκρßνουúτς. ΕξÝφρασε μεγÜλο ενδιαφÝρον, αλλÜ δÞλωσε üτι θα πρÝπει πρþτα να ολοκληρþσει τις γραπτÝς δεσμεýσεις της. Αργüτερα Ýλαβε μιαν επßσημη προσφορÜ να εργαστεß στο ΓκρÞνουιτς αλλÜ üχι ως παρατηρητικüς αστρονüμος, μÜλλον ως βοηθüς σε υπολογιστÞ στο Greenwich. ¹ταν ακüμα σε πειρασμü να δεχτεß, αλλÜ συνειδητοποßησε üτι θα υπÜρξουνε- ...σχεδüν ανυπÝρβλητες δυσκολßες απü το γεγονüς üτι το πÜρκο Greenwich λÝγεται üτι δεν εßναι ασφαλÝς για τις κυρßες το βρÜδυ. ΠαρüλαυτÜ, αισθÜνομαι κÜπως πληγωμÝνη και λυποýμαι που αρνÞθηκα, κι Ýτσι απÝκλεισα τελικÜ μια προοπτικÞ που Þτανε πολý ελκυστικÞ για μÝνα.



    ΑμÝσως μετÜ, εν αγνοßα της, προτÜθηκε για θÝση καθηγητÞ αστρονομßας στο κολÝγιο Vassar στις ΗΠΑ. Δεν της προσφÝρθηκε ποτÝ η Ýδρα, αλλÜ θα εßχε σßγουρα αρνηθεß, αφοý ο πατÝρας της Þταν σε εξαιρετικÜ κακÞ κατÜσταση και "δεν μποροýσα να προκαλÝσω τη θλßψη στους γονεßς μου να μακρýνω τελικÜ απü αυτοýς". Δεν Þταν üλα τα γραπτÜ της επιστημονικÜ, Ýγραψε στο μεταξý, πολλÝς λογοτεχνικÝς εισηγÞσεις, δοκßμια για τον Don Sebastian (1882), τις επιστολÝς του Edward Fitzgerald (1894) και τις γνωστÝς μελÝτες στον ¼μηρο (1892). ¸γραψεν επßσης 159 βιογραφßες για το Dictionary of National Biography. ΠαραθÝτω μερικÝς απü αυτÝς σε αυτü το Üρθρο, üπως της Caroline και του John Herschel, του John Landen, του John Machin, του Roger Cotes, του Alexander Wilson, του Abraham de Moivre, του Wilhelm Bessel και του George Airy.
    Στη πραγματικüτητα τα ΠροβλÞματα στην ΑστροφυσικÞ Þτανε σε μεγÜλο βαθμü υπεýθυνα για την εκλογÞ της στην ΒασιλικÞ ΑστρονομικÞ Κοινüτητα. Ο Πρüεδρüς της, James W L Glaisher, ανακοινþνοντας την εκλογÞ της Clerke, δÞλωσε: Το Ýργο της κυρßας Agnes Clerke εßναι παρüμοιο με αυτü της κυρßας Somerville, που βρßσκεται στον τομÝα της επιστημονικÞς γραφÞς κι ßσως, üσον αφορÜ το τελευταßο της Ýργο, δεν εßναι απλþς μια αστρονομικÞ ιστορßα, αλλÜ Ýνα Ýργο πραγματικÞς εποικοδομητικÞς σκÝψης στην επιστÞμη μας.
     Τ
ο 1892 της απονεμÞθηκε το Actonian Βραβεßο των 100 γκινÝων απü το Βασιλικü ºδρυμα. Ως μÝλος της ΒρεττανικÞς ΑστρονομικÞς Κοινüτητας παρακολοýθησε τακτικÜ τις συγκεντρþσεις της, καθþς και κεßνες της ΒασιλικÞς ΑστρονομικÞς Κοινüτητας. Το 1903, με τη Lady Huggins, εκλÝχτηκε επßτιμο μÝλος της ΒασιλικÞς ΑστρονομικÞς Κοινüτητας, θÝση που προηγουμÝνως κρατοýσαν μüνο τρεις Üλλες γυναßκες, η Caroline Herschel κι η Mary Somerville το 1835 κι η Anne Sheepshanks το 1862. Η αδελφÞ της, Ellen Mary Clerke (1840-1906), Ýγραψε επßσης για την αστρονομßα.




     ¸γραψεν επßσης και τα παρακÜτω βιβλßα:

 * A Popular History of Astronomy during the Nineteenth Century. Edinburgh, 1885 (4th rev. ed. London, 1902)
 * The System of the Stars. London, 1890 (2nd ed. London, 1905)
 * The Herschels and Modern Astronomy. London, 1895
 * The Concise Knowledge Astronomy (co-authored with John Ellard Gore and Alfred Fowler). London, 1898
 * Problems in Astrophysics. London, 1903

    ΤÝλος Ýγραψεν επßσης 55 Üρθρα για την Επιθεþρηση του Εδιμβοýργου, με γενικÜ θÝματα συνδεδεμÝνα με την αστροφυσικÞ κι Üρθρα για το Dictionary of National Biography, την Encyclopædia Britannica και τη Catholic Encyclopedia, καθþς και σε μερικÜ Üλλα περιοδικÜ. Τα Üρθρα της στην Ýνατη Ýκδοση (1875–89) της Britannica περιλαμβÜνουν επßσης και τους: Galileo Galilei, Alexander von Humboldt, Johannes Kepler, Antoine Lavoisier και τα ζþδια.
    Η διÜσημη 11η Ýκδοση της Encyclopaedia Britannica δημοσιεýθηκε το 1910 κι η Clerke κλÞθηκε να συνεισφÝρει Üρθρα τüσο για την αστρονομßα üσο και για την ιστορßα της. ¸γραψε το κýριο Üρθρο σχετικÜ με την ιστορßα της αστρονομßας και πολλÝς βιογραφßες των αστρονüμων που εμφανßστηκαν σε αυτÞ την Ýκδοση. Ωστüσο, πÝθανε απü πνευμονßα μετÜ απü σýντομη ασθÝνεια προτοý μπορÝσει να ολοκληρþσει αυτü το Ýργο. ΠÝθανε στο σπßτι της στη πλατεßα Redcliffe του Λονδßνου, και τρεις μÝρες αργüτερα θÜφτηκε στο νεκροταφεßο του Brompton. Ο Huggins ÝγρÜψε: Σε üλα τα γραπτÜ της, η αλÞθεια Þτανε πÜντα ο στüχος της. Η αστρονομßα μÝχρι το τÝλος Þτανε το κýριο πνευματικü ενδιαφÝρον της.

     Ο σεληνιακüς κρατÞρας Clerke πÞρε το üνομÜ της.
     Το 2002, η συνταξιοýχος καθηγÞτρια αστρονομßας Mary Brück Ýγραψε βιβλßο για τη Clerke και την ¢νοδο της ΑστροφυσικÞς.
     Το 2017, η ΒασιλικÞ ΑστρονομικÞ Κοινüτητα δημιοýργησε το μετÜλλιο Agnes Clerke για την Ιστορßα της Αστρονομßας Þ της ΓεωφυσικÞς, το οποßο απονÝμεται σε Üτομα που Ýχουν επιτýχει εξαιρετικÞ Ýρευνα στην ιστορßα της αστρονομßας Þ της γεωφυσικÞς. Το πρþτο Üτομο που Ýλαβε το μετÜλλιο Þταν ο Clive Ruggles.

     ΡηθÝντα της:

 * Οι πλανÞτες περιστρÝφονται σε κýκλους επειδÞ Ýτσι Þτανε στη φýση τους να κÜνουν, ακριβþς üπως το λÜβδανο σε ρßχνει σε ýπνο επειδÞ περιÝχει virtus dormitiva.
 * Δεν εßναι λογικü να πιστεýουμε üτι το μεγαλýτερο μÝρος του εßναι μακρý και σκοýρο κι üτι αυτÞ η τερÜστια σφαßρα περικλεßεται μüνον απü μια λεπτÞ κÜλυψη αυτÞς της λαμπρÞς ουσßας απü την οποßα ο Þλιος θα φαινüταν να παρÜγει üλη τη ζωντανÞ θερμüτητα στη κι ενÝργεια του;
 * ¸τσι, üχι μüνο το τι μπορεß να κÜνει, αλλÜ και το ρυθμü με τον οποßο μπορεß να το κÜνει, πρÝπει να ληφθεß υπüψη στην εκτßμηση της αξßας της φωτογραφßας ως σýμμαχος της αστρονομßας.



  "Η Clerke στÜθηκε επß ßσοις üροις με τους κορυφαßους αστρονüμους της εποχÞς κι Ýγινε δεκτÞ απü αυτοýς σε μιαν εποχÞ που οι γυναßκες επιστημονικοß συγγραφεßς Þτανε σχεδüν Üγνωστοι". Patrick Moore, αστρονüμος.
__________________________________

  13). H ΜÜργκαρετ Λßντσεû ΜÜρεû ΧÜγκινς (Margaret Lindsay Murray Huggins / 14/8/1848-24/3/1915). Η λαßδη ΧÜγκινς γεννÞθηκε σαν ΜÜργκαρετ Λßντσευ ΜÜρευ)  Þταν ΑγγλοúρλανδÞ αστρονüμος αλλÜ υπÞρξε πραγματικÜ γυναßκα της ΑναγÝννησης, καθþς Þτανε καλÞ ταυτüχρονα στη μουσικÞ, ζωγρÜφος, συγγραφÝας κι αστρονüμος. Το ενδιαφÝρον της στην αστρονομßα ξεκßνησε νωρßς, üταν ο παπποýς της, της Ýμαθε τους αστερισμοýς. ¢ρχισε τη κατασκευÞ σχετικþν οργÜνων στο σπßτι και συνÜντησε τον Ουßλιαμ ΧÜγκινς, γνþστη της λειτουργßας του φασματοσκüπιου. Τονε παντρεýτηκε το 1875 κι Ýγιναν στενοß συνεργÜτες. Μαζß δημιοýργησανε τα 1α φασματοσκüπια των αστρονομικþν οργÜνων.



      ¹ταν μÝλος 4μελοýς  οικογÝνειας, εκεßνη, ο αδελφüς της Robert Douglas, ο πατÝρας John Murray κι η μητÝρας της Helen Lindsay. Ο πατÝρας της ΙÞτανε δικηγüρος, με φοßτηση στην Ακαδημßα του Εδιμβοýργου. Ο μικρüτερος αδερφüς της Margaret κατÜ τρßα χρüνια, ο Ρüμπερτ ΝτÜγκλας, παρακολοýθησε την Ακαδημßα του Εδιμβοýργου σε ηλικßα δþδεκα ετþν και στη συνÝχεια παρακολοýθησε την περαιτÝρω εκπαßδευσÞ του στο Trinity College, στο Δουβλßνο στα τελευταßα του χρüνια. Το οικογενειακü σπßτι Þταν Ýνα αρχοντικü γεωργιανοý στιλ, στο 23 Longford Terrace στο Dun Laoghaire.
     Ο παπποýς της Margaret, Robert Murray, Þταν μια πολý σημαντικÞ προσωπικüτητα στη ζωÞ της. ¹ταν Ýνα πλοýσιο υψηλüβαθμο στÝλεχος της ΤρÜπεζας της Ιρλανδßας, αλλÜ εßχε και το χüμπι της αστρονομßας. Απü νεαρÞ η Margaret εßχε Ýντονο ενδιαφÝρον για την αστρονομßα ως αποτÝλεσμα της σχÝσης με τον παπποý της. ¼ταν Þταν Ýνα νεαρü κορßτσι, ο παπποýς της την Ýφερε Ýξω το βρÜδυ, και της δßδαξε για üλους τους αστερισμοýς και πþς μποροýν να αναγνωριστοýν. ΑυτÝς οι πολýτιμες στιγμÝς εßναι αυτü που την ενÝπνευσε να γßνει αστρονüμος κι ως εκ τοýτου, παρακολοýθησε ιδιωτικü σχολεßο στο ΜπρÜιτον απü νεαρÞ ηλικßα.



     Η 1η εκπαßδευση της Margaret πραγματοποιÞθηκε ιδιωτικÜ στο σπßτι της στο Δουβλßνο, üπου σποýδασε τÝχνη, κλασσικÜ, λογοτεχνßα, γλþσσες και μουσικÞ. Φοßτησνε επßσης κÜποιο χρονικü διÜστημα σε σχολεßο στο ΜπρÜιτον στην Αγγλßα. Η ακριβÞς τοποθεσßα εßναι Üγνωστη, αλλÜ κατÜ τη διÜρκεια αυτÞς της χρονικÞς περιüδου εκεß εßχε τουλÜχιστον δýο ιδιωτικÜ σχολεßα για κορßτσια, απü τα οποßα κανÝνα δεν υπÜρχει στην αρχικÞ του θÝση σÞμερα. ΠαρÜ τη πετυχημÝνη πορεßα της στην Αστρονομßα, δεν Ýλαβε καμßα επßσημη εκπαßδευση στον τομÝα αυτü. Αντ' αυτοý, μελÝτησε βιβλßα Αστρονομßας, συμπεριλαμβανομÝνων των Outlines of Astronomy του Sir John Herschel. Η Margaret ανÝπτυξε επßσης Ýντονο ενδιαφÝρον για τη φωτογραφßα, την οποßα μελετοýσε στον ελεýθερο χρüνο της. κÜτι που αργüτερα θα Ýπαιζε ρüλο στη καριÝρα της.
Το 1873, στη διÜρκεια μιας συνεχοýς κι επßμονης προσπÜθειας μελÝτης στο να βελτιþσει τον εαυτü της διÜβασε κι Ýνα αντßγραφο της Ýκδοσης Good Words του 19ου αι.. Αν κι Þτανε θρησκευτικü φυλλÜδιο, δημοσßευε συχνÜ Üρθρα σχετικÜ με γενικÜ θÝματα κι επιστÞμη. Εδþ, η Margaret βρÞκε Ýνα κομμÜτι απü την ομÜδα του Βρεττανικοý ΣυνδÝσμου για τη Προþθηση της ΕπιστÞμης (τþρα της British Science Association) για το πρüσφατο Ýργο του William Huggins στο φασματοσκüπιο.
     ¼ταν η Huggins Þταν νÝα, η μητÝρα της πÝθανε κι ο πατÝρας της ξαναπαντρεýτηκε, αφÞνοντÜς τη μüνη πολý συχνÜ. Οι νεκρολογßες που γρÜφτηκαν απü τους φßλους της αποδßδουν το ενδιαφÝρον της για αστρονομßα στον παπποý της, ονομαζüτανε Robert Murray. Σýμφωνα με αυτÝς τις πηγÝς, ο παπποýς της Margaret της δßδαξε τους αστερισμοýς κι ως εκ τοýτου Üρχισε να μελετÜ τους ουρανοýς με οικιακÜ üργανα. Δημιοýργησε λοιπüν Ýνα δικü της φασματοσκüπιο αφοý Ýλαβε Ýμπνευση σε Üρθρα σχετικÜ με την αστρονομßα στο βιβßο που προανεφÝρθη. Το ενδιαφÝρον κι οι ικανüτητες της στη φασματοσκοπßα οδηγÞσανε στη γνωριμßα απü το γνωστü κατασκευαστÞ οργÜνων Howard Grubb με τον αστρονüμο William Huggins, τον οποßο παντρεýτηκε στις 8 Σεπτεμβρη 1875 στην ενοριακÞ εκκλησßα του Monkstown, County Dublin. Τα στοιχεßα δεßχνουν üτι ο Huggins συνÝβαλε στην υποκßνηση του επιτυχημÝνου προγρÜμματος William Huggins στη φωτογραφικÞ Ýρευνα. ΣυνεισÝφερε δε επßσης και στην 11η Ýκδοση της Encyclopædia Britannica.



     Πριν απü τη 1η τους συνÜντηση, Þταν Þδη Ýνθερμη θαυμÜστρια του μελλοντικοý συζýγου της, Sir William Huggins. Ο Γουßλιαμ Þταν Ýνας φημισμÝνος αστρονομος φασματοσκüπος, ο οποßος συνεργÜστηκε Üμεσα με τη Margaret's. Η συνεργασßα τους Þταν μßα απü τις πιο πετυχημÝνες συνεργασßες μεταξý συζýγων σε üλη την ιστορßα της αστρονομßας. ΜετÜ το γÜμο τους οι δυο star-gazed εραστÝς αφιερþθηκαν στην ÝρευνÜ τους κι η εμπνευσμÝνη συνεργασßα τους οδÞγησε σε μια σειρÜ απü αστρονομικÜ ευρÞματα. ¹ταν οι 1οι που παρατÞρησαν κι αναγνþρισαν τη σειρÜ γραμμþν υδρογüνου στο φÜσμα του αστÝρα Vega. Οι αναλυτικÝς καταχωρÞσεις σημειþσεων του ζεýγους συνÝβαλαν στη 1η δημοσßευσÞ τους το 1889, που πραγματευüτανε τις μελÝτες για τα φÜσματα των πλανητþν. ¹ταν επßσης μεταξý εκεßνων που παρακολοýθησαν τη Nova του 1892, Nova Aurigae. Η Μαργαρßτα Þταν ειδικÜ υπεýθυνη για τις οπτικÝς παρατηρÞσεις, ενþ μαζß συγκÝντρωναν φωτογραφικÜ φÜσματα για αρκετÝς νýχτες. ΑυτÜ τα διÜφορα ερευνητικÜ Ýργα τους κρÜτησαν στη πρωτοπορßα της αστρονομικÞς φασματοσκοπßας.



     Ως πολý αγαπημÝνο και προσανατολισμÝνο στην επιστÞμη του, ζευγÜρι, το Ýργο τους εßχε σημαντικÞ επιρροÞ στη καθημερινüτητÜ τους. Το σπßτι τους ενÞργησε περισσüτερο σα χþρος εργασßας, παρÜ ως μÝρος για κÜθε εßδους οικογενειακÞ δραστηριüτητα. ΕπομÝνως, το ζευγÜρι δεν απÝκτησε ποτÝ παιδιÜ. Το 1903, οι Margaret και William Huggins δημοσιεýσανε το τελευταßο κομμÜτι της κοινÞς επιστημονικÞς Ýρευνας για τα φÜσματα ορισμÝνων ραδιενεργþν ουσιþν. Η Margaret Ýμαθε τις βασικÝς δεξιüτητες της φωτογραφßας απü νωρßς στη ζωÞ της και τις χρησιμοποßησε αυτÝς τις δεξιüτητες για να βοηθÞσει την ÝρευνÜ της στο παρατηρητÞριο του Tulse Hill. Το 1875, η Margaret κι ο σýζυγüς της William ξεκινÞσανε φωτογραφικÜ πειρÜματα, τα οποßα τεκμηριωθÞκανε σχολαστικÜ σε σημειωματÜρια παρατηρητηρßων. Στα 1α τους πειρÜματα φωτογραφÞσανε το Σεßριο και την Αφροδßτη και χρησιμοποßησαν διαφορετικÝς τεχνικÝς για να τις καταγρÜψουν, χρησιμοποιþντας υγρÝς και ξηρÝς πλÜκες. Η Μαργαρßτα πραγματοποßησε μεγÜλες βελτιþσεις στον εξοπλισμü του παρατηρητηρßου τους κι Ýτσι το ζεýγος ανεβÞκανε γοργÜ στο προσκÞνιο και στη κορφÞ της φασματοσκοπικÞς αστροφωτογραφßας.
     Η Μαργαρßτα εργÜστηκε μαζß με τον σýζυγü της Γουßλιαμ στο παρατηρητÞριο του Τοýλσε. ΑρχικÜ, τεκμηριþνεται ως βοηθüς, αλλÜ μετÜ απü εκτεταμÝνες Ýρευνες στα σημειωματÜρια των παρατηρητþν τους, αυτü Ýχει διαψευστεß. ¸χει πραγματοποιÞσει πολλÜ απü τα δικÜ της ερευνητικÜ Ýργα κι Þτανε συνεργÜτης του William. ΜετÜ το 1875, η Margaret κι ο William ξεκßνησαν Ýνα σχολαστικü πρüγραμμα φωτογραφικþν πειραμÜτων. Στη 10ετßα του 1880, το ζευγÜρι αφιερþθηκε σε 2 Ýργα. η 1η προσπÜθεια φωτογρÜφισης της ηλιακÞς κορþνας, κι η 2η εξετÜζει τα διÜφορα Νεφελþματα. Το 2ο σηματοδüτησε Ýνα ορüσημο για τη Margaret, Þταν η 1η φορÜ που θα αναφερθεß ως συν-συγγραφÝας του πονÞματος με τον William. Το ζεýγος συνεργÜστηκε για 35 χρüνια ως ισüτιμοι συνεργÜτες κι ερευνητικοß εταßροι.



     ΜετÜ απü 35 χρüνια αφιερþνοντας τη ζωÞ της στην ΕπιστÞμη, η Μαργαρßτα θεþρησε üτι συνÝβαλε το καλλßτερο της δουλειÜς της. Δυστυχþς, ο σýζυγος της Margaret, William Huggins πÝθανε το 1910. Σχεδßασε να γρÜψει τη βιογραφßα του του συζýγου της, αλλÜ ποτÝ δεν τα κατÜφερε. Αρρþστησε κι υποβλÞθηκε σε διÜφορες χειρουργικÝς επεμβÜσεις και πÝρασε κÜμποσο χρüνο στο νοσοκομεßο. ¸χοντας επßγνωση της ασθÝνειÜς της, αποφÜσισε να παραχωρÞσει τους επιστημονικοýς και καλλιτεχνικοýς θησαυροýς της στο Wellesley Women's College στις ΗΠΑ. Θαýμαζε τα επιτεýγματα των αμερικανßδων στον ακαδημαúκü κüσμο κι υποστÞριζε την εκπαßδευση των γυναικþν.
     Η Margaret Huggins πÝθανε στις 24 Μαρτßου 1915 στην ηλικßα των 66 ετþν. Η σορüς της εκÜηκε κι η στÜχτη της τοποθετÞθηκε δßπλα στου William στο Crematorium του Golders Green. Με βÜση τη διαθÞκη της, ανεγÝρθη μνημεßο στον Καθεδρικü Ναü του Αγßου Παýλου, στο Λονδßνο, προς τιμÞν του συζýγου της. Το μνημεßο αυτü φÝρει κι Ýνα ζευγÜρι μενταγιüν που εßναι γραμμÝνο "William Huggins, αστρονüμος 1824-1910" και στο Üλλο "Margaret Lindsay Huggins, 1848-1915, η σýζυγüς του και συνεργÜτης του". ΥπÞρξε μια πλÜκα που χτßστηκε το 1997 που σηματοδοτεß το σπßτι που μεγÜλωσε στο 23 Longford Terrace, Monkstown Δουβλßνο.



     Οι Times του Λονδßνου, στη νεκρολογßα του θανÜτου της Huggins, ανÝφεραν üτι ο Richard Proctor την αποκÜλεσε ως "η Herschel του Φασματοσκοπßου". Με τη διαθÞκη της κληροδüτησε στο ΚολλÝγιο Wellesley και στο ΠαρατηρητÞριο του Κολεγßου Whitin κÜποια αντικεßμενα απü τη συλλογÞ της αστρονομßας, συμπεριλαμβανομÝνων και των πιο αγαπημÝνων αστρονομικþν της αντικειμÝνων.
_________________________________________


  14). Η Σοφßα Σüνυα) Βασßλιεβνα ΚοβαλÝφσκαγια (ρωσ. Со́фья Васи́льевна Ковале́вская), (Sofia 'Sonya' Vasilyevna Korvin-Krukovskaya Kovalevskaya / 3 ΓενÜρη 1850 - 29 ΓενÜρη 1891), υπÞρξεν η 1η σπουδαßα γυναßκα λüγια, συγγραφÝας και μαθηματικüς της Ρωσßας, με σημαντικÝς πρωτüτυπες συνεισφορÝς στην ανÜλυση, τις διαφορικÝς εξισþσεις και τη μηχανικÞ. ΥπÞρξεν η 1η γυναßκα καθηγÞτρια πανεπιστημßου (Α´ βαθμßδας) σε üλη τη Βüρεια Ευρþπη και μßα απü τις 1ες που εργÜσθηκε σα συντÜκτρια επιστημονικοý ερευνητικοý περιοδικοý. Το üνομÜ της απαντÜται και σε διαφορετικÝς παραλλαγÝς: η ßδια υπÝγραφε τις επιστημονικÝς εργασßες της ως Sophie Kowalevski (Σοφß Κοβαλεφσκß, Þ σε κÜποιες περιπτþσεις Kowalevsky), ενþ μετÜ την εγκατÜστασÞ της στη Σουηδßα αυτοαποκαλεßται Σüνυα.


    ΓεννÞθηκε ως Σοφßα Κüρβιν-Κρουκüφσκαγια στη Μüσχα στις 3 ΓενÜρη 1850 κι Þτανε το 2ο απü 3 παιδιÜ στην οικογÝνεια. Ο πατÝρας της Βασßλι Βασßλιεβιτς Κüρβιν-Κρουκüφσκι, Þταν αξιωματικüς του πυροβολικοý στον αυτοκρατορικü ρωσικü στρατü. Η μητÝρα της, ΓιελιζαβÝτα (ΕλισÜβετ) Φεντüροβνα Σοýμπερτ, Þτανε μορφωμÝνη γυναßκα γερμανικÞς καταγωγÞς, ενþ η γιαγιÜ της Þτανε τσιγγÜνα. ΑναφÝρεται πως üταν Þταν 11 ετþν η ταπετσαρßα στο δωμÜτιü της εßχε μαθηματικÝς σχÝσεις απü τον απειροστικü λογισμü. Οι γονεßς της εξÝθρεψαν το ενδιαφÝρον της για τα μαθηματικÜ και προσÝλαβαν Ýνα δÜσκαλο, τον A.N. Στρανολιοýμπσκι, γνωστü υπÝρμαχο της ανþτερης παιδεßας για τις γυναßκες, ο οποßος τη δßδαξε απειροστικü λογισμü. ΚατÜ την ßδια χρονικÞ περßοδο ο γιος του ιερÝα της περιοχÞς την εισÞγαγε στον μηδενισμü. ΠαρÜ το προφανÝς ταλÝντο της στα μαθηματικÜ, δεν μποροýσε να ολοκληρþσει την εκπαßδευσÞ της σε αυτÜ στη πατρßδα της, üπου απαγüρευüταν εκεßνη την εποχÞ η φοßτηση γυναικþν σε πανεπιστÞμια. ΠροκειμÝνου να σπουδÜσει στο εξωτερικü χρειαζüταν γραπτÞ Üδεια απü τον πατÝρα Þ το σýζυγü της, οπüτε σýνηψε τυπικü γÜμο με το Βλαντιμßρ ΚοβαλÝφσκι, τüτε νεαρü φοιτητÞ της παλαιοντολογßας που αργüτερα Ýγινε γνωστüς στη Δýση απü τη συνεργασßα του με τον Δαρβßνο. Οι δυο τους μετανÜστευσαν απü τη Ρωσßα το 1867.
    Το 1869 ξεκινÜ να παρακολουθεß μαθÞματα στο ΠανεπιστÞμιο ΧαúδελβÝργης, στη Γερμανßα, πρÜγμα που της επιτρεπüταν üσο οι καθηγητÝς που τα δßδασκαν Ýδιναν την ÝγκρισÞ τους. Λßγο αργüτερα επισκÝφθηκε το Λονδßνο με το σýζυγü της, ο οποßος συζÞτησε εκεß με τους συναδÝλφους του Τüμας ΧÜξλεû και Δαρβßνο, ενþ η Σοφßα προσκλÞθηκε να παρακολουθεß τις ΚυριακÜτικες συναντÞσεις της Τζωρτζ ¸λιοτ. Εκεß, σε ηλικßα 19 ετþν, συνÜντησε τον ΧÝρμπερτ ΣπÝνσερ κι οδηγÞθηκε σε μßα διαμÜχη για το αν και πüσον η γυναßκα εßναι ικανÞ για αφηρημÝνη σκÝψη. Αυτü πολý πριν την αξιοσημεßωτη συνεισφορÜ της της σβοýρας ΚοβαλÝφσκι στο μικρü κατÜλογο των γνωστþν παραδειγμÜτων ολοκληρþσιμης κßνησης στερεοý σþματος. Η Τζωρτζ ¸λιοτ συνÝγραφε τüτε το Middlemarch, στο οποßο υπÜρχει η φρÜση: "Με λßγα λüγια, η γυναßκα Þταν Ýνα πρüβλημα το οποßο, αφοý το μυαλü του κ. Μπρουκ απÝτυχε ενþπιüν του, δýσκολα μποροýσε να εßναι λιγüτερο περßπλοκο απ' ü,τι οι περιστροφÝς ενüς ακανüνιστου στερεοý".

     Η Σüνυα συμμετεßχε σε κοινωνικÜ κινÞματα κι υιοθÝτησε κÜποιες ιδÝες του ουτοπικοý σοσιαλισμοý. Το 1871 το ζεýγος ΚοβαλÝφσκι ταξßδεψε στο Παρßσι για να φροντßσουνε τους τραυματßες απü τη Κομμοýνα του Παρισιοý: βοÞθησε να σωθεß ο Βικτüρ ΖακλÜρ, που Þτανε σýζυγος της αδελφÞς της, Ανν (Ανν ΖακλÜρ). ΜετÜ απü 2 χρüνια σπουδþν στα μαθηματικÜ στη ΧαúδελβÝργη με δασκÜλους üπως οι ΧÝρμαν φον ΧÝλμχολτζ, Γκοýσταβ Κßρχοφ και Ρüμπερτ Μποýνσεν, εγκαταστÜθηκε στο Βερολßνο, üπου υποχρεþθηκε να κÜνει ιδιαßτερα μαθÞματα με τον Καρλ ΒÜιερστρας, καθþς το ΠανεπιστÞμιο του Βερολßνου δεν της επÝτρεψε οýτε καν να παρακολουθεß μαθÞματα. Το 1874 υπÝβαλε 3 ερευνητικÝς εργασßες (μßα περß των μερικþν διαφορικþν εξισþσεων, μßα για τη δυναμικÞ των δακτυλßων του Κρüνου και μßα για τα ελλειπτικÜ ολοκληρþματα) στο ΠανεπιστÞμιο του ΓκÝτινγκεν ως διδακτορικÞ διατριβÞ της. Με την υποστÞριξη του ΒÜιερστρας, αυτü της εξασφÜλισε Ýνα διδακτορικü στα μαθηματικÜ με Üριστα (summa cum laude), με παρÜκαμψη των συνηθισμÝνων υποχρεωτικþν μαθημÜτων κι εξετÜσεων. ΚατÝστη Ýτσι η 1η γυναßκα σε üλη την Ευρþπη που Ýγινε κÜτοχος διδακτορικοý στα μαθηματικÜ. Η εργασßα της πÜνω στις μερικÝς διαφορικÝς εξισþσεις περιÝχει αυτü που σÞμερα εßναι γνωστü ως Θεþρημα Cauchy-Kovalevski, που δßνει συνθÞκες για την ýπαρξη λýσεων σε μια ορισμÝνη κατηγορßα αυτþν των εξισþσεων.


              Ρωσικü γραμματüσημο με τη μορφÞ της του 1951

    Στα τÝλη της 10ετßας 1870-1880 η Σοφßα κι ο σýζυγüς της Βλαντιμßρ Üρχισαν να αντιμετωπßζουν οικονομικÝς δυσχÝρειες. Η Σοφßα Þθελε να διορισθεß στο πανεπιστÞμιο, αλλÜ δεν της επιτρεπüταν επειδÞ Þτανε γυναßκα, παρüτι εßχε τις ßδιες γνþσεις μαθηματικþν με τους Üνδρες διδÜκτορες. Δεν της Ýδιναν το δικαßωμα οýτε να παραδßνει δωρεÜν διαλÝξεις. Λßγο αργüτερα ο Βλαντιμßρ Üρχισε να ασχολεßται με τον κατασκευαστικü κλÜδο κι η Σοφßα Ýγινε η βοηθüς του. ΚατασκευÜζανε σπßτια και συντριβÜνια για να γßνουνε και πÜλι οικονομικÜ σταθεροß, αλλÜ για σýντομο διÜστημα: Το 1879 η τιμÞ των υποθηκþν ξεπÝρασε το ποσü των χρημÜτων που εßχανε κερδßσει, χÜσαν üλα τα χρÞματÜ τους πÜλι και χρεωκοπÞσανε. Λßγον αργüτερα ο Βλαντιμßρ βρÞκε μια Üλλη εργασßα, ενþ η Σοφßα βοηθοýσε τους γεßτονες να ηλεκτροδοτÞσουνε τα φþτα του δρüμου.
     Το ζευγÜρι επÝστρεψε στη Ρωσßα, αλλÜ απÝτυχαν να γßνουνε καθηγητÝς, αυτÞ τη φορÜ εξαιτßας των ριζοσπαστικþν πολιτικþν τους πεποιθÞσεων. ΑποθαρρυμÝνοι, επιστρÝψανε στη Γερμανßα. Ο Βλαντιμßρ, που ανÝκαθεν υπÝφερε απü Ýντονες εναλλαγÝς στη ψυχικÞ του διÜθεση, Ýγινε πιο ασταθÞς με αποτÝλεσμα να ζει μüνη τον περισσüτερο καιρü. ΜετÜ, για κÜποιο Üγνωστο λüγο, αποφÜσισαν να περÜσουνε τα επüμενα χρüνια μαζß σα πραγματικÜ παντρεμμÝνο ζευγÜρι. ΚατÜ τη διÜρκεια αυτÞς της περιüδου γεννÞθηκε η κüρη τους Σοφßα (αποκαλοýμενη Φοýφα). ΜετÜ απü 1 χρüνο που αφιÝρωσε στην ανατροφÞ της κüρης της, τη παρÝδωσε για φροντßδα στη μεγαλýτερη αδελφÞ της, επανÝλαβε την ενασχüλησÞ της με τα μαθηματικÜ κι εγκατÝλειψε το Βλαντιμßρ, για τελευταßα φορÜ. Το 1883, αντιμÝτωπος με τη χειροτÝρευση των μεταπτþσεων στη ψυχικÞ του κατÜσταση και τη πιθανüτητα να διωχθεß ποινικÜ για τη συμμετοχÞ του σε μßα απÜτη με μετοχÝς, ο Βλαντιμßρ αυτοκτüνησε.


                      ΠροτομÞ της απü το ΒÜλτερ Ροýνεμπεργκ

     Το ßδιο Ýτος, με τη βοÞθεια του μαθηματικοý Gösta Mittag-Leffler, τον οποßο εßχε γνωρßσει ως μαθητÞ του ΒÜιερστρας, η Σüνυα μπüρεσε να εξασφαλßσει μια θÝση ως privat-docent στο ΠανεπιστÞμιο της Στοκχüλμης. Το 1884 διορßσθηκε με 5ετÞ σýμβαση ως Professor Extraordinarius (δηλαδÞ καθηγÞτρια χωρßς Ýδρα) κι Ýγινε η συντÜκτρια του ερευνητικοý μαθηματικοý περιοδικοý Acta Mathematica. Το 1888 κÝρδισε το βραβεßο Prix Bordin της ΓαλλικÞς Ακαδημßας Επιστημþν για το Ýργο της: Mémoire sur un cas particulier du problème de le rotation d'un corps pesant autour d'un point fixe, où l'intégration s'effectue à l'aide des fonctions ultraelliptiques du temps. Η εργασßα αυτÞ περιεßχε την ανακÜλυψη αυτοý που εßναι σÞμερα γνωστü ως σβοýρα ΚοβαλÝφσκι, περßπτωση που αποδεßχθηκε στη συνÝχεια απü το ΓÜλλο μαθηματικü ΖοζÝφ Λιουβßλ üτι εßναι η μοναδικÞ περßπτωση κινÞσεως στερεοý (μη ελαστικοý) σþματος εκτüς απü τις σβοýρες του ¼ιλερ και του ΛαγκρÜνζ που εßναι "πλÞρως ολοκληρþσιμη". (Σημ: Δε βρÞκα τßποτε για τη σβοýρα κι üποιος/α ξÝρει ας με πληροφορÞσει να συμπεριλÜβω μιαν υποσημεßωση παρακαλþ).
     Το 1889 διορßσθηκε Professor Ordinarius (καθηγÞτρια μαθηματικþν κÜτοχος πανεπιστημιακÞς Ýδρας) στο ΠανεπιστÞμιο της Στοκχüλμης, η 1η γυναßκα στην ιστορßα που καταλÜμβανε τÝτοια θÝση σε πανεπιστÞμιο της Βüρειας Ευρþπης. ΜετÜ απü πολλÝς παρεμβÜσεις υπÝρ αυτÞς (και μιαν αλλαγÞ των κανüνων της Ακαδημßας), της προσφÝρθηκε μßα Ýδρα στη ΡωσικÞ Ακαδημßα Επιστημþν, αλλÜ ποτÝ δεν της προσφÝρθηκε καθηγητικÞ θÝση σε ρωσικü πανεπιστÞμιο. ΣυνÝγραψε κι αρκετÜ μη μαθηματικÜ Ýργα, μεταξý των οποßων κι Ýνα αυτοβιογραφικü, Μια ρωσικÞ παιδικÞ ηλικßα, θεατρικÜ Ýργα (σε συνεργασßα με τη δοýκισσα Ανν Σαρλüτ Edgren-Leffler) κι Ýνα ημι-αυτοβιογραφικü μυθιστüρημα, το Μηδενιστικü κορßτσι (1890).



     ΠÝθανε απü γρßππη στη Στοκχüλμη στις 29 ΓενÜρη 1891, σε ηλικßα μüλις 41 ετþν, μετÜ την επιστροφÞ της απü Ýνα ταξßδι διακοπþν στη ΓÝνοβα. Η σορüς της εßναι θαμμÝνη στο κοιμητÞρι Norra begravningsplatsen, στη Σüλνα στη Σουηδßα.

     ΟνομαστÞκανε προς τιμÞν της:

 * Ο αστεροειδÞς 1859 ΚοβαλÝφσκαγια (1859 Kovalevskaya), που ανακαλýφθηκε το 1972.

 * O μεγÜλος κρατÞρας ΚοβαλÝφσκαγια στην αüρατη απü τη Γη πλευρÜ της ΣελÞνης.

 * Το ßδρυμα Χοýμπολτ της Γερμανßας απονÝμει κÜθε 2 χρüνια Βραβεßο Σοφßας ΚοβαλÝφσκαγια σε πολλÜ υποσχüμενους νÝους ερευνητÝς.

 * Η Sonia Kovalevsky High School Mathematics Day ( ΗμÝρα Μαθηματικþν "Σüνυα ΚοβαλÝφσκι" στα ΓυμνÜσια), πρüγραμμα της αμερικανικÞς Ενþσεως για τις Γυναßκες στα ΜαθηματικÜ (Association for Women in Mathematics, AWM), που χρηματοδοτεß εργαστÞρια στις ΗΠΑ που ενθαρρýνουν τα κορßτσια να εξερευνÞσουν τα μαθηματικÜ.

 * Η ετÞσια The Sonia Kovalevsky Lecture (ΔιÜλεξη Σüνυα ΚοβαλÝφσκι) χρηματοδοτεßται απü την AWM, με σκοπü τη προβολÞ σημαντικþν συνεισφορþν γυναικþν στα πεδßα των εφαρμοσμÝνων Þ υπολογιστικþν μαθηματικþν. ΑνÜμεσα στις γυναßκες που τιμÞθηκαν με το προνüμιο να τη δþσουν εßναι οι Irene Fonseca (2006), Ingrid Daubechies (2005), Joyce R. McLaughlin (2004) και Linda R. Petzold (2003).

      Η ζωÞ της Σüνυα υπÞρξε θÝμα 3 ταινιþν (κινηματογρÜφου και τηλεταινιþν):

 * Sofya Kovalevskaya (1956) σε σκηνοθεσßα Iosef Shapiro, με πρωταγωνιστÝς τους ΓιÝλενα Γιοýνγκερ, Λεβ Κοσολüφ και ΤατιÜνα ΣεζενυÝφσκαγια.
 * Berget På Månens Baksida (¸νας λüφος στη πßσω πλευρÜ του φεγγαριοý) (1983) σε σκηνοθεσßα Lennart Hjulström, με τη Gunilla Nyroos στο ρüλο της Σοφßας και την Μπßμπι ¢ντερσον στο ρüλο της Ανν Σαρλüτ Edgren-Leffler.

 * Sofya Kovalevskaya (1985), τηλεταινßα σε σκηνοθεσßα της ΑζÝρας σκηνοθÝτιδας ΑúÜν Σαχμαλßγεβα, με τη ΓιÝλενα Σαφüνοβα στο ρüλο της Σοφßας.


                  Αναμνηστικü νüμισμα με τη μορφÞ της του 2000


     Στη λογοτεχνßα για κεßνη:

 * Beyond the Limit: The Dream of Sofya Kovalevskaya (ΠÝρα απü το üριο: Το üνειρο της Σοφßα ΚοβαλÝφσκαγια, 2002), Ýνα βιογραφικü μυθιστüρημα απü τη μαθηματικü κι εκπαιδευτικü Joan Spicci (εκδ. Tom Doherty Associates, LLC). Εßναι Ýν ιστορικÜ ακριβÝς πορτραßτο των 1ων χρüνων του γÜμου της και της αναζÞτησης για μüρφωση. Βασßζεται μερικþς πÜνω σε 88 απü τις επιστολÝς της Σüνυα, που η ßδια η συγγραφÝας μετÝφρασε απü τη ρωσικÞ στην αγγλικÞ γλþσσα.
 * Against the Day, μυθιστüρημα του 2006 απü τον Τüμας Πßντσον, πιστευüτανε πριν την ÝκδοσÞ του üτι θα βασιζüτανε πÜνω στη ζωÞ της, αλλÜ στο τÝλος αποδεßχθηκε üτι εμφανßζεται ως ελÜσσον πρüσωπο.
 * Too Much Happiness (ΥπερβολικÞ ευτυχßα, 2009), διÞγημα της ¢λις Μοýνρο, που δημοσιεýθηκε στο τεýχος Αυγοýστου 2009 του Harper's Magazine κι Ýχει τη Σüνυα σα κýριο χαρακτÞρα. Αργüτερα εκδüθηκε και σε μια ομþνυμη συλλογÞ διηγημÜτων.
____________________________

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers