ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÐéíáêïèÞêç 

Ruisdael



     "O Ruisdael δεν πρÝπει να υποτιμηθεß.
¹τανε θαýμα που πρÝπει να κατατÜξουμε στον αριθμü 8 Þ 9 στη κλßμακα Mozart".
Waldemar Januszczak  κριτικüς τÝχνης στον Guardian

Ruisdael Jacob Isaackszon Van (1628-9/1682) Baroque

                               Βιογραφικü

      Ο ΓιÜκομπ ΙζαÜκζοον φαν ΡÜουσντελ (πλÞρες üνομα ολλανδικÜ: Jacob Isaackszoon* van Ruisdael) Þτανε ζωγρÜφος, χαρÜκτης και σχεδιαστÞς. ΥπÞρξεν ο μεγαλýτερος Ολλανδüς τοπιογρÜφος του 17ου αι., λüγω της μοναδικÞς δýναμης και της ασýγκριτης ποικιλßας των τοπßων του. Δεν ασχολÞθηκε μüνο μ' Ýν εßδος τοπßου, üπως Üλλοι του εßδους, μα κÜλυψε με δεξιοτεχνßα üλες τις εκδοχÝς: ΔÜση, θαλασσογραφßες, χειμερινÝς σκηνÝς καθþς και μεγÜλες απüψεις της ολλανδικÞς εξοχÞς, που κεντρικÞ θÝση Ýχουν οι εντυπωσιακοß συννεφιασμÝνοι ουρανοß της. Τ
αξßδεψεν ελÜχιστα κι üμως απεικüνισε με μεγÜλες δüσεις δημιουργικÞς φαντασßας, τις υπÝροχες τοποθεσßες της Βüρειας Ευρþπης. Εν γÝνει θεωρεßται ως ο διαπρεπÝστερος τοπιογρÜφος της ζωγραφικÞς στη ΧρυσÞ ολλανδικÞ εποχÞ, περßοδο μεγÜλου πλοýτου και πολιτιστικþν επιτευγμÜτων, κατÜ την οποßα η ολλανδικÞ ζωγραφικÞ Ýγινεν ιδιαßτερα δημοφιλÞς. Παραγωγικüς κι ευÝλικτος, απεικüνισε μεγÜλη ποικιλßα σκηνþν. Απü το 1646 ζωγρÜφιζε την ολλανδικÞ εξοχÞ, με εξαιρετικÞ ποιüτητα για νεαρü καλλιτÝχνη. ¾στερα απü Ýνα ταξßδι στη Γερμανßα το 1650, τα τοπßα του λÜβανε πιο ηρωικü χαρακτÞρα. Στα τελευταßα του Ýργα, üσο ζοýσε κι εργαζüταν στο ¢μστερνταμ, πρüσθεσε κι αστικÜ πανορÜματα και θαλασσογραφßες στη συνηθισμÝνη του θεματολογßα. Σ' αυτÜ ο ουρανüς καταλÜμβανε περßπου τα 2/3 του καμβÜ. ΣυνολικÜ Ýφτιαξε περισσüτερα απü 150 σκανδιναβικÜ τοπßα, στα οποßα απεικüνιζε καταρρÜκτες.

 * Σημαßνει, ο γιος του ΙζαÜκ και μπαßνει μετÜ το μικρü üνομα. ΠαλιÜ συνÞθεια της εποχÞς που ωρισμÝνως διατηρεßται και σÞμερα.

     Μοναδικüς καταγεγραμμÝνος μαθητÞς του υπÞρξεν ο ΜÝιντερτ ΧομπÝμα (Meindert Hobbema), Ýνας απü τους καλλιτÝχνες που πρüσθετε ανθρþπινες μορφÝς στα τοπßα του. Το Ýργο του ΧομπÝμα ορισμÝνες φορÝς συγχÝεται με του ΡÜουσντελ (σημ δκÞ μου: για τη προφορÜ Ýχω ενστÜσεις καθþς το γρÜμα u προφÝρεται με φθüγγο που δεν υπÜρχει κι ακοýγεται σα κÜτι μεταξý α, ε, ο κι ου ταυτüχρονα και σε αυτÝς τις περιπτþσεις εκ πεßρας το λÝω πιüτερο, ακοýγεται σαν Ýν ακαθüριστον ΟΥ και το ι διαβÜζεται Ι παχý και μακρüν. ¢ρα λοιπüν εßναι σωστüτερα να πει κανεßς -κÜπως ακαθüριστα προφορικþς- ρΟΥΙ-Ισντα-αλ -με δυο ιι το γρÜφω για να προσδþσω το βÜθος και το κεφαλαßο ου για το πÜχος και το τραβηγμÝνο. Με τßποτα πÜντως ΡÜουσντελ που γρÜφουν αυτοß. Ιδοý η απüδειξη του συλλαβισμοý προφορÜς: R œ y z d a ːlΠ. Χ.). ΥπÜρχει δυσκολßα στην απüδοση Ýργων σε αυτüν, κÜτι που ενισχýει το γεγονüς üτι 3 μÝλη της οικογενεßας του Þταν επßσης τοπιογρÜφοι, αν και μερικοß γρÜφανε το οικογενειακü üνομα ως "Ruysdael": Ο πατÝρας του ºσαακ φαν ΡÜουσντελ (Isaack van Ruisdael) το Ýγραφε üπως αυτüς, ο γνωστüς θεßος του ΣÜλομον φαν ΡÜουσντελ το Ýγραφε "Salomon van Ruysdael", üπως κι ο ξÜδελφüς του, ο οποßος Þταν συνονüματüς του: "Jacob Salomonsz van Ruysdael"
     Τα Ýργα του εßχανε ζÞτηση στην ΟλλανδικÞ Δημοκρατßα σε üλη τη διÜρκεια του βßου του. ΣÞμερα εßναι διασπαρμÝνα σε ιδιωτικÝς και δημüσιες συλλογÝς σε üλο τον κüσμο: ΕθνικÞ ΠινακοθÞκη Λονδßνου, ΡÝικσμουζεουμ (¢μστερνταμ), Μουσεßο ΕρμιτÜζ (Αγßα Πετροýπολη) Ýχουν τις μεγαλýτερες συλλογÝς Ýργων του. Ο ΡÜουσντελ χρησιμοποßησε στοιχεßα τοπιογραφßας απü σχολÝς ανÜ τον κüσμο: απü τον Ρομαντισμü ως τη ΣχολÞ της Μπαρμπιζüν της Γαλλßας, τη ΣχολÞ του ποταμοý ΧÜντσον των ΗΠΑ κι επηρÝασε γενεÝς Ολλανδþν τοπιογρÜφων. ΔιαθÝτουμεν ελÜχιστα στοιχεßα για τη ζωÞ του και δεν Ýχει αποδειχτεß πως Þτανε και γιατρüς, καθþς επßσης καταρρßφθηκεν η θεωρßα πως πÝθανε πÜμπτωχος, γιατß φαßνεται πως πρüλαβε να γευτεß, Ýστω κι αργÜ στη ζωÞ του, σημαντικü μÝρος της επιτυχßας.

     ΓεννιÝται 1628 Þ 29, στο ΧÜαρλεμ της Ολλανδßας, απü οικογÝνεια καλλιτεχνικÞ. Ο πατÝρας του ΙζαÜκ, Þτανε μÜλλον ζωγρÜφος, ποιητÞς, κορνιζοποιüς κι Ýμπορος τÝχνης κι ο αδερφüς του ΣÜλομον, επßσης γνωστüς ζωγρÜφος. Ο αριθμüς ζωγρÜφων (üλοι τους τοπιογρÜφοι) στην οικογÝνεια κι οι πολλαπλÝς ορθογραφßες του ονüματος παρεμποδßσανε τις προσπÜθειες να στοιχειοθετηθεß ο βßος του και να του αποδοθοýνε πßνακες. Τ' üνομα συνδÝεται με κÜστρο, που σÞμερα δεν υπÜρχει, στο χωριü ΜπλÜρικουμ (Blaricum) της Βüρειας Ολλανδßας. ¹ταν η πατρßδα του παπποý του καλλιτÝχνη, επιπλοποιοý ΓιÜκομπ ντε Χüγιερ (Jacob de Goyer). ¼ταν αυτüς μετακüμισε στο ΝÜαρντεν, 3 απü τους γιους του Üλλαξαν το επþνυμü τους σε "Ruysdael" Þ "Ruisdael", πιθανüν για να καταδεßξουνε τη καταγωγÞ τους. Οι 2 απü τους γιους του ντε Χüγιερ Ýγιναν ζωγρÜφοι: Ο πατÝρας του ΓιÜκομπ, ºσαακ φαν ΡÜουσντελ κι ο γνωστüτερος θεßος του ΣÜλομον φαν ΡÜουσντελ (γραφüταν Salomon van Ruysdael). Ο ßδιος ο καλλιτÝχνης Ýγραφε το üνομÜ του με "i", ενþ ο ξÜδελφüς του, γιος του ΣÜλομον ΓιÜκομπ ΣÜλομονς φαν ΡÜουσντελ, επßσης τοπιογρÜφος, το Ýγραφε με "y" (Jacob Salomonsz van Ruysdael). Ο πρþτος βιογρÜφος του ΓιÜκομπ, ο ¢ρνολντ ΧαουμπρÜκεν, τον ανÝγραψε ως "Jakob Ruisdaal" κι ισχυρßστηκε üτι το üνομÜ του προερχüταν απü την εξειδßκευσÞ του στην απεικüνιση καταρρακτþν, δηλαδÞ απü τις λÝξεις "ruis" (εκφρÜζει τον Þχο του νεροý που τρÝχει, κελÜρυσμα) και "daal" (κοιλÜδα, λαγκÜδι), üπου κυλÜ αφρßζοντας σε μια μικρÞ λßμνη Þ πλατýτερο ποτÜμι.
     Δεν εßναι γνωστü αν μÜνα του Þταν η 1η σýζυγος του ºσαακ, τ' üνομα της οποßας παραμÝνει Üγνωστο, Þ η 2η, ΜÜικεν Κορνελισντüχτερ (Maycken Cornelisdochter), που παντρευτÞκανε στις 12 ΝοÝμβρη 1628. ¢γνωστος επßσης παραμÝνει ο δÜσκαλος του ΓιÜκομπ. ΣυχνÜ προτεßνεται üτι σποýδασε ζωγραφικÞ με τον πατÝρα και το θεßο του, αλλÜ δεν υπÜρχει αρχειακÞ τεκμηρßωση για κÜτι τÝτοιο. Φαßνεται πÜντως üτι επηρεÜστηκε ισχυρÜ απü Üλλους σýγχρονους τοπιογρÜφους του ΧÜαρλεμ, περισσüτερο απü τους ΚορνÝλις Φρüομ (Cornelis Vroom) κι ¢λλερτ φαν ¸φερντινγκεν (Allaert van Everdingen). Εκεßνη την εποχÞ η τοπιογραφßα Þτανε τüσο δημοφιλÞς üσο κι οι πßνακες με ιστορικÜ θÝματα στα ολλανδικÜ νοικοκυριÜ, αν και την εποχÞ της γÝννησÞς του οι πßνακες με ιστορικÜ θÝματα εμφανßζονταν πολý περισσüτερο συχνÜ. Η αýξηση της δημοτικüτητας της τοπιογραφßας συνεχßστηκε κατÜ τη διÜρκεια της σταδιοδρομßας του. Η 1η χρονολüγηση που εμφανßζεται σε πßνακες και χαρακτικÜ του εßναι το 1646, πρÜγμα που του επιτρÝπει 2 χρüνια μετÜ, να γßνει μÝλος στη Συντεχνßα Καλλιτεχνþν του Αγßου ΛουκÜ στο ΧÜαρλεμ.
     ΥπÜρχει κι η εικασßα πως Þταν επßσης και γιατρüς. Το 1718 ο βιογρÜφος του, ΧαουμπρÜκεν, αναφÝρει üτι σποýδασε ιατρικÞ κι εκτελοýσε εγχειρÞσεις στο ¢μστερνταμ. Στις αρχειακÝς καταγραφÝς του 17ου αι. εμφανßζεται το üνομα "Jacobus Ruijsdael" σε κατÜλογο των γιατρþν του ¢μστερνταμ, αν και διαγραμμÝνο, αναγρÜφει επßσης üτι Ýλαβε το πτυχßο της ιατρικÞς στη Καν της Β. Γαλλßας στις 15 Οκτþβρη 1676. Πολλοß ιστορικοß τÝχνης εικÜζουν üτι πρüκειται περß εσφαλμÝνης απüδοσης ταυτüτητας. Ο συγγραφÝας Πßτερ ΣελτÝμα (Pieter Scheltema, 1812-1885) λÝει πως στα αρχεßα εμφανßζεται εßναι ο ξÜδελφüς του. Ο ειδικüς στον ΡÜουσντελ, ΣÝιμουρ ΣλÜιβ (Seymour Slive) υποστηρßζει üτι η γραφÞ "uij" δεν εßναι συνεπÞς με τον τρüπο που ο ßδιος Ýγραφε το üνομÜ του, "Ruisdael", üτι η ασυνÞθιστη παραγωγικüτητÜ του υποδηλþνει πως εßχε ελÜχιστο χρüνο για να σπουδÜσει ιατρικÞ κι üτι δεν υπÜρχει καμßα Ýνδειξη πως, υπü οιαδÞποτε ιδιüτητα, εßχεν επισκεφθεß τη Γαλλßα. Εντοýτοις, εßναι πρüθυμος ν' αποδεχτεß πως ßσως να να 'τανε γιατρüς. Το 2013 ο καθηγητÞς του Πανεπιστημßου ΛÝιντεν Γιαν ΠÜουλ Χßνριχς (Jan Paul Hinrichs) συμφþνησε üτι με τα υπÜρχοντα στοιχεßα δεν συνÜγεται ασφαλÝς συμπÝρασμα.
     Ο ΡÜουσντελ δεν Þταν Εβραßος. Ο ΣλÜιβ αναφÝρει üτι, λüγω της απεικüνισης ενüς εβραúκοý κοιμητηρßου σε πßνακÜ του και των βιβλικþν ονομÜτων των μελþν της οικογÝνειÜς του, Üκουσε συχνÜ εικασßες üτι Þταν ασφαλþς Εβραßος. Οι αποδεßξεις, üμως, συντεßνουν περß του αντιθÝτου: ΖÞτησε να βαπτισθεß στην ΑναμορφωμÝνη ΚαλβινικÞ Εκκλησßα του ¢μστερνταμ και τÜφηκε στη ΜεγÜλη εκκλησßα (Grote Kerk) του Αγßου ΜπÜβο στο ΧÜαρλεμ, η οποßα τüτε Þτανε προτεσταντικÞ. Ο θεßος του ΣÜλομον ανÞκε στην υποομÜδα των "ΝÝων Φλαμανδþν" των Μεννονιτþν, μιας απü τις πολλÝς μορφÝς Αναβαπτιστþν του ΧÜαρλεμ και πιθανüν κι ο πατÝρας του Þταν επßσης μÝλος εκεß. Ο ξÜδελφüς του ΓιÜκομπ Þταν καταγεγραμμÝνο μÝλος των Μεννονιτþν στο ¢μστερνταμ.
     Ο ΡÜουσντελ δεν νυμφεýτηκε ποτÝ. Σýμφωνα με το ΧαουμπρÜκεν αυτü Ýγινε για να Ýχει χρüνο να εξυπηρετεß το γÝρο πατÝρα του. Δεν εßναι γνωστÞ η μορφÞ του, καθþς κανÝνα πορτραßτο Þ αυτοπροσωπογραφßα του δεν υπÜρχει. Η εταιρεßα εμπορßας καφÝ και τσαγιοý De Zuid-Hollandsche Koffie- en Theehandel εξÝδωσε, κατÜ τη 10ετßα του 1920, εικονογραφημÝνα βιβλßα με πορτραßτα διασÞμων απü την ολλανδικÞ ιστορßα και στην Ýκδοση του 1926 εμφÜνισε Ýνα πορτραßτο του "Jacob Isaaksz. Ruisdael", χωρßς να εßναι γνωστü απü ποý πÞρε την εικüνα αυτÞ η εταιρεßα. 2 γλυπτÜ, Ýνα στον εξωτερικü τοßχο της "Kunsthalle" του Αμβοýργου, κατασκευασμÝνο το 1863 κι Ýνα στο εσωτερικü του Λοýβρου, κατασκευασμÝνο απü τον Λουß-Ντενß ΚαιλουÝτ (Louis-Denis Caillouette) το 1822 δεν εßναι ανιχνεýσιμα ως προς τη πηγÞ τους.
     Φαßνεται üτι, ασυνÞθιστα για τοπιογρÜφο, ταξßδεψε σχετικÜ λßγο: στο ΜπλÜρικουμ, στο ¸γκμοντ ααν ΖÝι και στο ΡÝνεν στη 10ετßα 1640, με τον ΝικολÜες ΜπÝρχεμ (Nicolaes Berchem) στο ΜπεντχÜιμ στα σýνορα Γερμανßας-Ολλανδßας και στο ΣτÜινφουρτ της Βüρειας Ρηνανßας-Βεστφαλßας, κοντÜ στα ολλανδικÜ-γερμανικÜ σýνορα το 1650 και πιθανüν με τον τον ΧομπÝμα κατÜ μÞκος των γερμανικþν συνüρων το 1661, μÝσω του δÜσους του Φελοýβε (Veluwe), του ΝτεφÝντερ και του ΟοτμÜρσουμ. ΠαρÜ τα πολυÜριθμα νορβηγικÜ τοπßα του, δεν υπÜρχει καμμßα Ýνδειξη üτι ταξßδεψε ποτÝ στη Σκανδιναβßα. Το 1650 στη Γερμανßα, με το φßλο και συνÜδελφο Νßκολας ΜπÝρχεμ απεικονßζει σε πολλοýς πßνακες το ΚÜστρο ΜπÝντχαúμ, στη Βεστφαλßα. Γýρω στο 1657 μετακüμισε στο ¢μστερνταμ, που τüτε Þτανε πλοýσια πολιτεßα, η οποßα πιθανüν προσÝφερε μεγαλýτερη αγορÜ για τα Ýργα του. Ο συνÜδελφüς του ¢λλερτ φαν ¸φερντινγκεν εßχεν Þδη μετακομßσει εκεß και βρÞκε καλÞ αγορÜ. Ο ΡÜουσντελ Ýζησε κι εργÜστηκε στο ¢μστερνταμ για το υπüλοιπο του βßου του.
     Ο ιστορικüς τÝχνης ΧÝντρικ ΦρÝντερικ ΒÜινμαν (Hendrik Frederik Wijnman) ανÝτρεψε τον μýθο üτι πÝθανε φτωχüς, στο πτωχοκομεßο του ΧÜαρλεμ. Ο ΒÜινμαν κατÝδειξε üτι το Üτομο που πÝθανε κεß Þτανε στη πραγματικüτητα ο ξÜδελφος του καλλιτÝχνη ΓιÜκομπ ΣÜλομονσοον. Αν και δεν υπÜρχουν αποδεßξεις üτι κατεßχε γαßες Þ μετοχÝς, φαßνεται üτι εßχε οικονομικÞ Üνεση, ακüμη και μετÜ το Rampjaar (Ýτσι αποκαλεßται το Ýτος 1672 λüγω της γαλλικÞς εισβολÞς στην Ολλανδßα). Οι πßνακÝς του κοστολογοýνταν αρκετÜ υψηλÜ. Σε μεγÜλο δεßγμα απογραφþν μεταξý 1650 και 1679 η μÝση τιμÞ για Ýνα ΡÜουσντελ Þτανε περßπου 40 γκßλντερς, σε σýγκριση με τα 19 γκßλντερς των αποδιδüμενων σε αυτüν πινÜκων. Σε κατÜταξη ανÜλογα με τις τιμÝς Ýργων σε αυτÝς τις απογραφÝς, ο ΡÜουσντελ καταλαμβÜνει την 7η θÝση, με τη 1η θÝση να καταλαμβÜνεται απü το ΡÝμπραντ.
     Το 1668 το üνομÜ του εμφανßζεται ως μÜρτυρα στον γÜμο του ΜÝιντερτ ΧομπÝμα (Meindert Hobbema), του μοναδικοý καταγεγραμμÝνου μαθητÞ του, του οποßου τα Ýργα συχνÜ συγχÝονται με αυτÜ του ΡÜουσντελ. 
Το 1663 εγκαθßσταται στο 'Αμστερνταμ και 2 χρüνια μετÜ, βαφτßζεται στην ΟλλανδικÞ ΠροτεσταντικÞ Εκκλησßα, γßνεται δε επßσημα δημüτης την επüμενη 2ετßα. Το 1667 προσβÜλλεται απü σοβαρÞ νüσο, σε σημεßο να κÜνει 2 φορÝς τη διαθÞκη του, ωστüσο τελικÜ γλυτþνει κι Ýτσι την επüμενη χρονιÜ γßνεται μÜρτυρας στο γÜμο του μαθητÞ του ΜÜúντερτ ΧομπÝμα. Το 1670 μετακομßζει σ' Ýνα διαμÝρισμα στο ΝτÜμ, κεντρικÞ πλατεßα του 'Αμστερνταμ.
     Ο ΡÜουσντελ πÝθανε στο ¢μστερνταμ στις 10 ΜÜρτη 1682 και θÜφτηκε στην εκκλησßα του Αγßου ΜπÜβο στο ΧÜαρλεμ, σ' ηλικßα περßπου 54 ετþν.
     Το Ýργο του απü το1646 ως τις αρχÝς της 10ετßας 1650, üσον ακüμη ζοýσε στο ΧÜαρλεμ, χαρακτηρßζεται απü απλÜ μοτßβα και προσεκτικÞ, üσο κι επßπονη, μελÝτη της φýσης: Αμμüλοφοι, δÜση κι ατμοσφαιρικÜ εφφÝ. Χρησιμοποιþντας παχýτερο στρþμα χρþματος σε σχÝση με τους προκατüχους του, Ýδινε στα φυλλþματÜ του υψηλÞ ποιüτητα, με την αßσθηση μιας αýρας να πλανÜται ανÜμεσα στα κλαριÜ και στα φýλλα. Η ακριβÞς αποτýπωση των δÝνδρων Þτανε χωρßς προηγοýμενο στην εποχÞ του: Τα εßδη των δÝνδρων που αποτýπωσε εßναι τα 1α αναμφισβÞτητα αναγνωρßσιμα σε πßνακες απü τους σýγχρονους βοτανολüγους. Στα 1α του σχεδιÜσματα εισÜγει μοτßβα που θα τονε συνοδεýουν σ’ üλο του το κατοπινü Ýργο: Αßσθηση ευρυχωρßας και φωτεινüτητας κι ευÜερη ατμüσφαιρα, που τη πετýχαινε με κιμωλßα, τεχνικÞ παρüμοια με του πουαντιγισμοý. Τα περισσüτερα απü τα περßπου 30 σχÝδιÜ του με μαýρη κιμωλßα που διασþζονται προÝρχονται απü αυτÞ τη περßοδο. Υπüδειγμα του πρþιμου ýφους του ΡÜουσντελ αποτελεß το Τοπßο ΜεΑμμüλοφους, απü τα 1α Ýργα του, χρονολογοýμενο απü το 1646. Συγκροýεται με τη κλασικÞ ολλανδικÞ παρÜδοση απεικüνισης αμμολüφων που περιλαμβÜνουνε σπßτια και δÝνδρα, περιβαλλüμενα απü μακρινÝς απüψεις. Αντßθετα  ζωγραφßζει αμμüλοφους καλυμμÝνους με δÝνδρα στο κÝντρο της εικüνας, με ουρανü συννεφιασμÝνο που συγκεντρþνει το ισχυρüτερο φως του σε Ýνα αμμþδες μονοπÜτι.Το τελικü αποτÝλεσμα ενισχýεται απü το μεγÜλο μÝγεθος του καμβÜ, το τüσο αναπÜντεχο για Ýργο ενüς Üπειρου καλλιτÝχνη, σýμφωνα με την Ιρßνα Σοκολüβα, Ýφορο του Μουσεßου ΕρμιτÜζ. Ο ιστορικüς τÝχνης ΚορνÝλις Χüφστεντε ντε Χρüοτ (Cornelis Hofstede de Groot) εßπε, σχετικÜ με το Τοπßο Με Αμμüλοφους: «Δýσκολα γßνεται πιστευτü üτι αυτü εßναι Ýργο ενüς 17χρονου αγοριοý».
     Το 1ο πανοραμικü τοπßο του Þταν η ¢ποψη Του ΝÜαρντεν μÝ την Εκκλησßα στο ΜÜουντερμπερχ στο βÜθος, χρονολογοýμενο απü το 1647. Το θÝμα ενüς υπερβολικÜ μεγÜλου ουρανοý με τη μακρινÞ Üποψη της πüλης, στη περßπτωση αυτÞ της γενÝτειρας του πατÝρα του, εßναι αυτü που θα επιστρÝψει στα κατοπινÜ χρüνια. Για Üγνωστους λüγους σταμÜτησε να χρονολογεß τα Ýργα του απü το 1653. Μüνο 5 Ýργα 10ετßας 1660 Ýχουν μερικÜ επισκιασμÝνη χρονολüγηση, με το Ýτος πλÜι στην υπογραφÞ του, κανÝνα των 10ετιþν 1670 & 1680 δεν Ýχει χρονολογßα. Η χρονολüγηση αυτþν των Ýργων βασßζεται σε ερευνητικÝς εργασßες και σε εικασßες.
     Τα 13 γνωστÜ χαρακτικÜ του δημιουργηθÞκανε κατÜ τη πρþιμη αυτÞ περßοδο, με το 1ο να χρονολογεßται στο 1646. Εßναι Üγνωστο ποιος του δßδαξε τη τÝχνη της χαρακτικÞς. Δεν υπÜρχουν χαρακτικÜ υπογεγραμμÝνα απü τον πατÝρα, τον θεßο Þ τον συνÜδελφü του τοπιογρÜφο απü το ΧÜαρλεμ, ΚορνÝλις Φρüομ, που επηρÝασε το υπüλοιπο Ýργο του. Τα χαρακτικÜ του δεßχνουν επιρροÞ απü το ΡÝμπραντ, τüσο στο ýφος üσο και στη τεχνικÞ. Διασþζονται λßγες πρωτüτυπες εκτυπþσεις, 5 χαρακτικÜ διασþζονται σε μια μüνον εκτýπωση. Η σπανιüτητα των εκτυπþσεων υποδηλþνει üτι ο ΡÜουσντελ τις θεωροýσε μÜλλον ως δοκßμια, που δεν Üξιζαν μεγαλýτερη διÜδοση. Ο ειδικüς στη χαρακτικÞ Ζωρζ Ντυπλεσσß (Georges Duplessis) ξεχþρισε απü αυτÜ το Σταροχüραφο Στην ¢κρηΤου ΔÜσους και τους Ταξιδιþτες ως χαρακτηριστικÜ δεßγματα της μεγαλοφυÀας του.
     ΜετÜ το ταξßδι του στη Γερμανßα, τα τοπßα του αρχßζουν να παßρνουν Ýναν πιο ηρωικü χαρακτÞρα, με τις φüρμες να γßνονται μεγαλýτερες και περισσüτερο διακεκριμÝνες. Η ¢ποψηΤτου ΚÜστρου ΜπÝντχαúμ ( ΠινακοθÞκη Δουβλßνου), χρονολογοýμενη απü το 1653, εßναι μια απü τις 12 περßπου απεικονßσεις του συγκεκριμÝνου κÜστρου στη Γερμανßα και σχεδüν üλες προβÜλλουνε τη θÝση του στη κορφÞ του λüφου. Ο καλλιτÝχνης Ýκανε σημαντικÝς αλλαγÝς στη διÜταξη του κÜστρου (βρßσκεται σε μÜλλον χαμηλü λüφο) με αποκορýφωμα τη τοποθÝτησÞ του, το 1653, σε δασωμÝνο βουνü. Οι παραλλαγÝς αυτÝς θεωροýνται απü τους ιστορικοýς τÝχνης ως απüδειξη των συνθετικþν ικανοτÞτων του ΡÜουσντελ. Στο ταξßδι του στη Γερμανßα συνÜντησε νερüμυλους, τους οποßους μετÝτρεψε σε κýριο θÝμα της ζωγραφικÞς του, üντας 1ος καλλιτÝχνης που το Ýπραξε. Το Ýργο Δýο Νερüμυλοι Με Ανοικτüν ΥδατοφρÜκτη του 1653 εßναι παρÜδειγμα. Τα ερεßπια του κÜστρου ¸γκμοντ κοντÜ στο ¢λκμααρ αποτελÝσανε κι Üλλο αγαπημÝνο του θÝμα και το εμφανßζει χαρακτηριστικÜ στο Εβραúκü Νεκροταφεßο, για το οποßο Ýφτιαξε 2 παραλλαγÝς.  Σε αυτÝς αντιτÜσσει τον φυσικü κüσμο απÝναντι στο τεχνητü περιβÜλλον, που Ýχει κατακλυστεß απü δÝνδρα και θÜμνους που περιβÜλλουν το νεκροταφεßο.
     Οι 1οι "σκανδιναβικοß" πßνακÝς του περιÝχουν μεγÜλα Ýλατα, τραχιÜ βουνÜ, μεγÜλους βρÜχους κι ορμητικοýς καταρρÜκτες. Μολονüτι εßναι ρεαλιστικÜ πειστικοß, βασßζονται σε παλαιüτερα Ýργα κι üχι στην Üμεση εμπειρßα. Δεν υπÜρχει μαρτυρßα üτι ταξßδεψε ποτÝ εκεß, αν κι ο συνÜδελφüς του απü το ΧÜαρλεμ, φαν ¸φερντινγκεν ταξßδεψε το 1664 κι Ýκανε αυτü το υποεßδος τοπιογραφßας δημιοφιλÝς. Το Ýργο του ΡÜουσντελ σýντομα ξεπÝρασε και τις καλýτερες προσπÜθειες του φαν ¸φερντινγκεν. ΣυνολικÜ δημιοýργησε περισσüτερους απü 150 τÝτοιους πßνακες, στους οποßους περιλÜμβανε καταρρÜκτες, απü τους οποßους ο ΚαταρρÜκτηςΣε ΟρεινüΤτοπßο Με ΕρειπωμÝνο ΚÜστρο θεωρεßται απü τον ΣλÜιβ ως ο καλλßτερüς του.
     Οι 1οι "σκανδιναβικοß" πßνακÝς του περιÝχουν μεγÜλα Ýλατα, τραχιÜ βουνÜ, μεγÜλους βρÜχους κι ορμητικοýς καταρρÜκτες. Μολονüτι εßναι ρεαλιστικÜ πειστικοß, βασßζονται σε παλαιüτερα Ýργα κι üχι στην Üμεση εμπειρßα. Δεν υπÜρχει μαρτυρßα üτι ταξßδεψε ποτÝ εκεß, αν κι ο συνÜδελφüς του απü το ΧÜαρλεμ, φαν ¸φερντινγκεν ταξßδεψε το 1664 κι Ýκανε αυτü το υποεßδος τοπιογραφßας δημιοφιλÝς. Το Ýργο του ΡÜουσντελ σýντομα ξεπÝρασε και τις καλýτερες προσπÜθειες του φαν ¸φερντινγκεν. ΣυνολικÜ δημιοýργησε περισσüτερους απü 150 τÝτοιους πßνακες, στους οποßους περιλÜμβανε καταρρÜκτες, απü τους οποßους ο ΚαταρρÜκτηςΣε ΟρεινüΤτοπßο Με ΕρειπωμÝνο ΚÜστρο θεωρεßται απü τον ΣλÜιβ ως ο καλλßτερüς του.
     Κεßνη τη περßοδο ξεκßνησε να ζωγραφßζει παρÜκτιες σκηνÝς και θαλασσογραφßες, επηρεασμÝνος απü τους Σßμον ντε Φλßχερ (Simon de Vlieger) και Γιαν ΠορσÝλις (Jan Porcellis]). ΑνÜμεσα στους πλÝον δραματικοýς εßναι η ΤαραγμÝνη θÜλασσα Στη ΠροβλÞτα, με περιορισμÝνη παλÝτα αποτελοýμενη μüνον απü μαýρο, λευκü, μπλε και λßγες γÞινες καφÝ αποχρþσεις. Εντοýτοις, οι σκηνÝς στα δÜση παρÝμειναν το αγαπημÝνο του θÝμα, üπως ο βρισκüμενος στο ΕρμιτÜζ πλÝον διÜσημος πßνακÜς του Ο ΔασωμÝνος ΒÜλτος, του 1665, που απεικονßζει μια πρωτüγονη σκηνÞ με σπασμÝνες σημýδες και βαλανιδιÝς και κλαδιÜ να προσπαθοýν να φθÜσουν στον ουρανü ανÜμεσα σε μια κατÜφυτη λιμνοýλα.
     Στη περßοδο αυτÞν Üρχισε να απεικονßζει ορεινÝς σκηνÝς, üπως στον πßνακα Ορεινü Τοπßο Με Νερüμυλο Στο ΠοτÜμι, χρονολογοýμενο στα τÝλη της 10ετßας 1670. Σ’ αυτοýς απεικονßζει τραχιÜ βουνÜ με τη ψηλüτερη κορφÞ χαμÝνη στα σýννεφα. Η θεματολογßα του γßνεται ασυνÞθιστα ποικßλη: Ο ιστορικüς τÝχνης Βüλφγκανγκ ΣτÝχοβ (Wolfgang Stechow) αναγνþρισε 13 σχÞματα στη τοπιογραφßα της ΧρυσÞς ολλανδικÞς εποχÞς και το Ýργο του ΡÜουσντελ τα περιλαμβÜνει üλα εκτüς απü 2, με υπÝρτερα τα δÜση, τους ποταμοýς, τους αμμüλοφους και τους αγροτικοýς δρüμους, τα πανορÜματα, τα φανταστικÜ τοπßα, τους σκανδιναβικοýς καταρρÜκτες, τα αγκυροβüλια, τις παραλßες, τις χειμερινÝς σκηνÝς, τις απüψεις κωμοπüλεων και τις νυχτερινÝς σκηνÝς. Μüνο τα ιταλικοý τýπου και τα τοπßα απü ξÝνες χþρες (εξαιρουμÝνων των σκανδιναβικþν) λεßπουν απü το Ýργο του.
     Ο ΣλÜιβ βρßσκει φυσιολογικü ο ανεμüμυλος να αποτελεß το θÝμα ενüς απü τα πλÝον διÜσημα Ýργα του ΡÜουσντελ: Ο ανεμüμυλος στο ΒÜικ μπÜι ΝτοýουρστÝντε, του 1670, απεικονßζει το ΒÜικ μπÜι ΝτοýουρστÝντε (Wijk bij Duurstede), παραποτÜμια κωμüπολη περßπου 20 χλμ. απü την ΟυτρÝχτη, με κυλινδρικοý σχÞματος ανεμüμυλο να δεσπüζει. Στη σýνθεση αυτÞ συνενþνει τυπικÜ ολλανδικÜ στοιχεßα των κÜτω απü την επιφÜνεια της θÜλασσας εδαφþν, νερþν κι εκτεταμÝνον ουρανü, Ýτσι þστε να ταιριÜζουν με τον εξ ßσου χαρακτηριστικü, ολλανδικü ανεμüμυλο. Η διαρκοýσα δημοφιλßα του πßνακα αποκαλýπτεται απü τις καρτ ποστÜλ που πωλοýνται στο ΡÝικσμουζεουμ: ¸ρχεται 3ος μετÜ τη ΝυχτερινÞ Περßπολο του ΡÝμπραντ και την ¢ποψη του Ντελφτ του ΓιοχÜνες ΒερμÝερ. Οι ανεμüμυλοι εßναι χαρακτηριστικοß σε ολüκληρο το Ýργο του καλλιτÝχνη.
     ΠολλÝς πανοραμικÝς απüψεις της γραμμÞς του ορßζοντα του ΧÜαρλεμ και τους αγροýς που το περιÝβαλλαν εμφανßζονται στο στÜδιο αυτü, Ýνα ιδιαßτερο υποεßδος της τοπιογραφßας που αποκλÞθηκε Haerlempjes, με τα σýννεφα να δημιουργοýν ποικßλες αποχρþσεις καθþς εναλλÜσσονται φωτεινÝς και σκοτεινÝς ζþνες προς τον ορßζοντα. Στους πßνακες συχνÜ δεσπüζει η εκκλησßα του Αγßου ΜπÜβο, στην οποßα επρüκειτο να ταφεß. Παρüτι απεικονßζεται και το ¢μστερνταμ στους πßνακÝς του, αυτü γßνεται σπÜνια αν ληφθεß υπüψιν üτι ο ΡÜουσντελ Ýζησε εκεß για περισσüτερα απü 25 χρüνια. Απεικονßζεται στο μüνο γνωστü αρχιτεκτονικü θÝμα, την απεικüνιση της ΠαλαιÜς Εκκλησßας (Oude Kerk) της πüλης καθþς κι Üποψη του Νταμ (Dam=φρÜγμα) στον πßνακα ΠανοραμικÞ ¢ποψη Του ¢μστελ Με ΘÝα Το ¢μστερνταμ, Ýναν απü τους τελευταßους πßνακÝς του.
     Οι ανθρþπινες μορφÝς χρησιμοποιοýνται φειδωλÜ στις συνθÝσεις του και σπÜνια, στη περßοδο αυτÞ, απü το δικü του χÝρι,αλλÜ εκτελοýνταν απü Üλλους καλλιτÝχνες, üπως ο μαθητÞς του ΜÝιντερτ ΧομπÝμα, ο ΝικολÜες ΜπÝρχεμ, ο ¢ντριεν φαν ντε ΦÝλντε, ο Φßλιπς ΒÜουβερμαν, ο Γιαν Φονκ, ο Τüμας ντε ΚÜιζερ, ο ΧÝρρικ ΜπÜττεμ κι ο ΓιοχÜννες Λßνγκελμπαχ.
     Στον αιτιολογημÝνο κατÜλογü του (catalogue raisonné) ο ΣλÜιβ αποδßδει στον ΡÜουσντελ 694 πßνακες κι απαριθμεß Üλλους 163 με αμφßβολη Þ, üπως πιστεýει, εσφαλμÝνη απüδοση. ΥπÜρχουν 3 βασικοß λüγοι για την αβεβαιüτητα περß του ποιος ζωγρÜφισε αυτοýς τους σε απομßμησÞ του: 1ον, 4 μÝλη της οικογÝνειας Þτανε τοπιογρÜφοι με παρüμοιες υπογραφÝς, μερικοß απü τους οποßους τις Üλλαξαν, δολßως, σ’ αυτÞ του ΓιÜκομπ. Τη κατÜσταση περιπλÝκει το γεγονüς üτι ο ßδιος χρησιμοποßησε παραλλαγÝς της υπογραφÞς του. Σε αυτÞν τυπικÜ διαβÜζουμε "JvRuisdael" Þ το λογüτυπο JVR, μερικÝς φορÝς με χρÞση ενüς s σε πλÜγια γραφÞ κι Üλλες με γοτθικü μακρý s, üπως στο Τοπßο Με ΚαταρρÜκτη. 2ον, πολλοß πßνακες με τοπßα του 17ου αι. εßναι ανυπüγραφοι κι ßσως Ýχουνε γßνει απü μαθητÝς των καλλιτεχνþν Þ αντιγραφεßς. ΤÝλος, οι πλαστογρÜφοι τον μιμÞθηκαν για οικονομικü üφελος, με τη 1η περßπτωση να αναφÝρεται απü τον ΧαουμπρÜκεν Þδη απü το 1718: ΚÜποιος Γιαν Χρßφφιερ ο πρεσβýτερος μποροýσε να μιμηθεß το ýφος του τüσο καλÜ, που συχνÜ πωλοýσε Ýργα του ως γνÞσια, ειδικÜ αν περιεßχαν μικροσκοπικÝς μορφÝς στο ýφος που τις Ýφτιαχνε ο ΒÜουβερμαν. 4ον, δεν υπÜρχει μεγÜλης κλßμακας συστηματικÞ προσÝγγιση στην επιβεβαßωση Ýργων που αποδßδονται σ’ αυτüν, σε αντßθεση με την ιατροδικαστικÞ επιστÞμη που χρησιμοποιÞθηκε για την επιβεβαßωση Ýργων του ΡÝμπραντ, üπως Ýγινε στο "Πρüγραμμα ¸ρευνας για τον ΡÝμπραντ".
     Ο ΡÜουσντελ μορφοποßησε τοπιογραφικÝς παραδüσεις απü τον αγγλικü ρομαντισμü ως τη ΣχολÞ Μπαρμπιζüν της Γαλλßας και τη ΣχολÞ Ποταμοý ΧÜντσον των ΗΠΑ, καθþς και γενεþν Ολλανδþν τοπιογρÜφων. Μεταξý των ¢γγλων καλλιτεχνþν που επηρεÜστηκαν απ’ αυτüν Þταν οι: Τüμας Γκαßνσμπορω, Ουßλλιαμ ΤÝρνερ & Τζον Κüνσταμπλ. Ο Γκαßνσμπορω σχεδßασε, με μαýρη κιμωλßα και λευκü χρþμα, Ýνα αντßγραφο του ΡÜουσντελ στα 1749 - κι οι δýο εικüνες σÞμερα βρßσκονται στο Μουσεßο του Λοýβρου. Ο ΤÝρνερ Ýφτιαξε πολλÜ αντßγραφα Ýργων του ΡÜουσντελ κι επιπλÝον ζωγρÜφισε φανταστικÝς απüψεις ενüς λιμανιοý που αποκÜλεσε Port Ruysdael. Ο Κüνσταμπλ επßσης Ýφτιαξε πολλÜ αντßγραφα σχεδßων, χαρακτικþν και πινÜκων του ΡÜουσντελ κι Þταν Ýνθερμος θαυμαστÞς του απü μικρÞ ηλικßα. "Στοιχειþνει το μυαλü μου και προσκολλÜται στη καρδιÜ μου" Ýγραψε üταν πρωτοεßδε πßνακα του. Εντοýτοις, πßστευε üτι το Εβραúκü Νεκροταφεßο Þταν αποτυχßα, καθþς θεωροýσε üτι προσπαθοýσε να περÜσει κÜτι εκτüς των ορßων της τÝχνης.
     Το 19ο αι., ο Βßνσεντ βαν Γκογκ αναγνþρισε ως μεγÜλη την επßδραση που του Üσκησε ο ΡÜουσντελ, τον αποκÜλεσε μεγαλειþδη και ταυτüχρονα εßπε üτι θα Þτανε λÜθος να προσπαθÞσει να τον αντιγρÜψει. ΔιÝθετε 2 χαρακτικÜ του, τους Αμμüλοφους ΚοντÜ Στο ΧÜαρλεμΟ ΘÜμνος) κι Ýνα Haerlempje (τοπßο του ΧÜαρλεμ) στον τοßχο του και πßστευε πως οι ΡÜουσντελ του Λοýβρου Þτανε θαυμÜσιοι, ειδικÜ Ο ΘÜμνος, η Καταιγßδα Στην ΑκροθαλασσιÜ κι η Ακτßνα Φωτüς. Η εμπειρßα του απü τη γαλλικÞ εξοχÞ ενημερωνüταν απü την ανÜμνηση της τÝχνης του. Ο σýγχρονος του βαν Γκογκ, Κλωντ ΜονÝ λÝγεται üτι üφειλε Ýνα χρÝος σ’ αυτüν. Ακüμη κι ο μινιμαλισμüς του Πητ ΜοντριÜν μπορεß ν' αναχθεß στα πανορÜματα του ΡÜουσντελ.
     
Μεταξý των ιστορικþν τÝχνης και των τεχνοκριτικþν, η φÞμη του εßχε τα σκαμπανεβÜσματÜ της ανÜ τους αιþνες. 1ος απολογισμüς Ýγινε απü τον ¢ρνολντ ΧαουμπρÜκεν, που γßνεται λυρικüς αναφορικÜ με τη τεχνικÞ μαεστρßα που του επÝτρεπε ν’ απεικονßζει τüσο ρεαλιστικÜ το νερü στους καταρρÜκτες και στη θÜλασσα. Το 1781 ο σερ Τζüσουα ΡÝινολντς, ιδρυτÞς της ΒασιλικÞς Ακαδημßας, θαýμαζε τη φρεσκÜδα και τη δýναμη των τοπßων του ΡÜουσντελ. 20 Ýτη μετÜ Üλλοι ¢γγλοι κριτικοß εμφανßστηκαν λιγüτερο εντυπωσιασμÝνοι. Το 1801 ο ΧÝνρι ΦουζÝλι, καθηγητÞς στη ΒασιλικÞ Ακαδημßα, εξÝφρασε τη περιφρüνησÞ του για ολüκληρη την ολλανδικÞ σχολÞ τοπιογραφßας, αποκαλþντας την σαν μια μεταγραφÞ της στιγμÞς, απλÞ απαρßθμηση λüφων και κοιλÜδων και συστÜδων απü δÝνδρα. Αξιοσημεßωτο εßναι üτι Ýνας απü τους μαθητÝς του ΦουζÝλι Þταν ο Κüνσταμπλ, του οποßου ο θαυμασμüς για το ΡÜουσντελ παρÝμεινε ανεπηρÝαστος. Την ßδια περßπου εποχÞ στη Γερμανßα ο συγγραφÝας, πολιτικüς κι επιστÞμονας Γιüχαν Βüλφγκανγκ φον Γκαßτε τον εξυμνοýσε σα σκεπτüμενο καλλιτÝχνη, ακüμη κι ως ποιητÞ, λÝγοντας "δεßχνει αξιοσημεßωτη ικανüτητα στον εντοπισμü του ακριβοýς σημεßου üπου η δημιουργικÞ σχολÞ Ýρχεται σε επαφÞ με Ýναν διαυγÞ νου". Ωστüσο, ο Τζων ΡÜσκιν, στα 1860, μαινüταν εναντßον του κι Üλλων τοπιογρÜφων της ΧρυσÞς ολλανδικÞς εποχÞς, αποκαλþντας τα τοπßα τους "μÝρη üπου üχι μüνο χÜνουμε üλη μας τη πßστη στη θρησκεßα, αλλÜ ακüμη και την üποια ανÜμνησÞ της". Το 1915, ο Ολλανδüς ιστορικüς τÝχνης ¢μπραχαμ ΜπρÝντιους αποκÜλεσε τον συμπατριþτη του "üχι τüσο ζωγρÜφο üσο ποιητÞ".
     Οι πιο σýγχρονοι ιστορικοß τÝχνης τονε κατατÜσσουνε ψηλÜ. Ο ΚÝνεθ Κλαρκ τον περιγρÜφει ως "τον μεγαλýτερο δÜσκαλο της απεικüνισης της φýσης πριν τον Κüνσταμπλ". Ο ΒÜλντεμαρ ΓιÜνουστσακ (Waldemar Januszczak) τον αποκαλεß "θαυμÜσιο αφηγητÞ". Δεν τον θεωρεß ως τον μεγαλýτερο τοπιογρÜφο üλων των εποχþν, αλλÜ εντυπωσιÜζεται απü το Ýργο του üταν Þταν νεαρüς: "¸να θαýμα το οποßο θα πρÝπει να κατατÜσσεται στο νοýμερο 8 Þ 9 στην κλßμακα του Μüτσαρτ". Ο ΣλÜιβ γρÜφει üτι ο ΡÜουσντελ αναγνωρßζεται "απü το γενικü αßσθημα, ως ο προεξÝχων τοπιογρÜφος της ΧρυσÞς ολλανδικÞς εποχÞς".
     Ο ΡÜουσντελ σÞμερα θεωρεßται ως ο κορυφαßος καλλιτÝχνης της κλασσικÞς φÜσης στην ολλανδικÞ τοπιογραφßα, η οποßα στηρßχτηκε στο ρεαλισμü της προηγοýμενης τονικÞς φÜσης. Η τονικÞ φÜση πρüτεινε την ατμοσφαιρικüτητα μÝσω της χρÞσης της τονικüτητας, ενþ η κλασσικÞ προσπαθοýσε για Ýνα πιο μεγαλειþδες αποτÝλεσμα, με τους πßνακες να δημιουργοýνται μÝσω μιας σειρÜς απü ρωμαλÝες αντιθÝσεις (κοντρÜστ) μιας μονüχρωμης μορφÞς ενÜντια στον ουρανü και του φωτüς απÝναντι στη σκιÜ, μ’ Ýνα δÝντρο, ζþο, Þ ανεμüμυλο συχνÜ να ξεχωρßζουν.
     Αν και πολλÜ απü τα Ýργα του εκτεθÞκανε στην Art Treasures Exhibition του ΜÜντσεστερ το 1857 (μÝσα ΒικτωριανÞς εποχÞς) κι Üλλες μεγÜλες γενικÝς εκθÝσεις Ýκτοτε, χρειÜστηκε να φθÜσει το 1981 για να οργανωθεß Ýκθεση αποκλειστικÜ μ’ Ýργα του. Περßπου 50 πßνακες και 35 σχÝδια και χαρακτικÜ του αποτελοýσαν την Ýκθεση που Ýγινε πρþτα στο Mauritshuis της ΧÜγης και στη συνÝχεια, το 1982, στο Μουσεßο Φογκ του ΚÝιμπριτζ της ΜασαχουσÝτης. Το 2006 η ΒασιλικÞ Ακαδημßα του Λονδßνου φιλοξÝνησε την Ýκθεση Ruisdael, Master of Landscape, παρουσιÜζοντας Ýργα απü περισσüτερες απü 50 συλλογÝς.
     Δεν υπÜρχουν τεκμÞρια του 17ου αι. που να καταδεικνýουν, εßτε απü 1ο εßτε απü 2ο χÝρι, ποιο ακριβþς μÞνυμα προσπαθοýσε να μεταφÝρει μÝσω της τÝχνης του. Ενþ το Εβραúκü Νεκροταφεßο γßνεται καθολικÜ αποδεκτü ως αλληγορßα του εýθραυστου της ζωÞς, πþς θα πρÝπει να ερμηνευτοýν Üλλα του Ýργα εßναι αντικεßμενο διαμÜχης. Στο Ýνα Üκρο του φÜσματος βρßσκεται ο ΧÝνρι ΦουζÝλι, ο οποßος αναφÝρει üτι δεν Ýχουν καμßα ερμηνεßα κι εßναι απλÜ μια απεικüνιση της φýσης. Στο Üλλο Üκρο βρßσκεται ο ιστορικüς τÝχνης Φραντς ΤÝοντορ Κοýγκλερ (Franz Theodor Kugler), που βλÝπει κÜποιες Ýννοιες σχεδüν στα πÜντα: "¼λα παρουσιÜζουν τη σιωπηλÞ δýναμη της Φýσης, που αντιτÜσσει το ισχυρü χÝρι της στη μικροπρεπÞ ανθρþπινη δραστηριüτητα και με σοβαρÝς προειδοποιÞσεις απωθεß τις καταπατÞσεις του". Στη μÝση του φÜσματος βρßσκονται λüγιοι üπως ο Τζων Γουüλφορντ (E. John Walford), που βλÝπει τα Ýργα του "üχι τüσο ως φορεßς αφηγηματικþν Þ εμβληματικþν εννοιþν αλλÜ μÜλλον ως να ανακλοýν το γεγονüς üτι ο ορατüς κüσμος γßνεται ουσιαστικÜ αντιληπτüς σαν να εκδηλþνει Ýμφυτη πνευματικÞ σημαντικüτητα". Ο Γουüλφορντ υποστηρßζει την εγκατÜλειψη της Ýννοιας του "συγκεκαλυμμÝνου συμβολισμοý". Ολüκληρο το Ýργο του ΡÜουσντελ μπορεß να ερμηνευτεß σýμφωνα με την Üποψη του θρησκευτικοý κüσμου της εποχÞς του: Η Φýση χρησιμεýει ως το 1ο βιβλßο του Θεοý, τüσο λüγω της εγγενοýς θεúκÞς ιδιüτητας üσο και λüγω του προφανοýς ενδιαφÝροντος του Θεοý για τον Üνθρωπο και τον κüσμο. Η πρüθεση εßναι πνευματικÞ, üχι ηθικÞ.
     Ο ¢ντριου ΓκρÜχαμ-Ντßξον (Andrew Graham-Dixon) ισχυρßζεται üτι üλοι οι τοπιογρÜφοι της ΧρυσÞς ολλανδικÞς εποχÞς δεν εßχαν Üλλη επιλογÞ απü το να αναζητοýν παντοý τις Ýννοιες. ΣχετικÜ με τον Ανεμüμυλο Στο ΒÜικ ΜπÜι Ντοýουρστεντε αναγρÜφει üτι συμβολßζει τη συνεχÞ σκληρÞ εργασßα που χρειÜζεται για να κρατηθεß η Ολλανδßα πÜνω απü τα νερÜ και να διασφαλßσει το μÝλλον των παιδιþν του Ýθνους. Οι συμμετρßες στα τοπßα εßναι "υπενθυμßσεις στους συμπολßτες να παραμÝνουν πÜντα στον ßσιο αλλÜ στενü δρüμο". Ο ΣλÜιβ εßναι λιγüτερο πρüθυμος να διαβÜσει πολλÜ μηνýματα στα Ýργα του καλλιτÝχνη, αλλÜ τοποθετεß τον Ανεμüμυλο στο σýγχρονο θρησκευτικü πλαßσιο της εξÜρτησης του ανθρþπου απü "το πνεýμα του Θεοý για τη ζωÞ". ¼σον αφορÜ στην ερμηνεßα των "σκανδιναβικþν" πινÜκων του, αναφÝρει: "Η ÜποψÞ μου εßναι üτι εντεßνει την ευπιστßα στο οριακü σημεßο να προτεßνει üτι ο ßδιος συνÝλαβε üλες τις απεικονßσεις καταρρακτþν, χειμÜρρων κι ορμητικþν ρευμÜτων και νεκρþν δÝντρων ως οπτικÝς νουθεσßες για τα θÝματα της παροδικüτητας της ζωÞς και της ματαιοδοξßας".
     Οι πßνακες του ΡÜουσντελ εßναι διεσπαρμÝνοι σε συλλογÝς σε ολüκληρο τον κüσμο, σε συλλογÝς δημüσιες και ιδιωτικÝς. Οι πλÝον αξιοσημεßωτες συλλογÝς του βρßσκονται στην ΕθνικÞ ΠινακοθÞκη Λονδßνου, διαθÝτει 20 πßνακÝς του, στο ΡÝικσμουζεουμ του ¢μστερνταμ που διαθÝτει 16 πßνακες και στο Μουσεßο ΕρμιτÜζ στην Αγßα Πετροýπολη, το οποßο διαθÝτει 9. Στις ΗΠΑ το Μητροπολιτικü Μουσεßο ΤÝχνης στη Ν. Υüρκη Ýχει 5 πßνακÝς του και το Μουσεßο Γκεττý του Λος ¢ντζελες Ýχει 3. Σε ορισμÝνες περιπτþσεις Ýργα του αλλÜζουν ιδιοκτÞτη: Το 2014 ο Οßκος Κρßστι δημοπρÜτησε τον πßνακα Αμμüλοφοι Στη Παραλßα στη Ν. Υüρκη, επιτυγχÜνοντας τιμÞ 1.805.000 δολαρßων. Απü τα διασωζüμενÜ σχÝδιÜ του, 140 εν συνüλω, το ΡÝικσμουζεουμ, το Μουσεßο ΤÜιλερς του ΧÜαρλεμ, η Kupferstich-Kabinett της ΔρÝσδης και το ΕρμιτÜζ εßναι τα μουσεßα με τις σημαντικüτερες συλλογÝς. Τα σπÜνια χαρακτικÜ του εßναι διεσπαρμÝνα ανÜμεσα σε ιδρýματα: ΚανÝνα δε διαθÝτει ανÜτυπο απü τα 13 χαρακτικÜ του. Απü τα 5 μοναδικÜ ανÜτυπα (prints) το Βρετανικü Μουσεßο διαθÝτει 2, üσα κι η Αλμπερτßνα στη ΒιÝννη, ενþ το Üλλο βρßσκεται στο ¢μστερνταμ.
     Ο ΡÜουσντελ και το Ýργο του δεν θα πρÝπει να εξετÜζονται ξεχωριστÜ απü το γενικü πλαßσιο του πλοýτου και των σημαντικþν αλλαγþν που γßνανε κατÜ τη διÜρκεια της "ΧρυσÞς ολλανδικÞς εποχÞς". Στη μελÝτη του περß της ολλανδικÞς τÝχνης και κουλτοýρας του 17ου αι. ο Βρεττανüς ιστορικüς ΣÜιμον ΣÜμα (Simon Schama) παρατηρεß üτι "ποτÝ δεν μπορεß να υπερτονßζεται üτι η περßοδος μεταξý 1550-1650, üταν Þταν να καθοριστεß η πολιτικÞ ταυτüτητα ενüς ανεξÜρτητου ολλανδικοý Ýθνους, Þταν επßσης εποχÞ δραματικÞς φυσικÞς αλλοßωσης του τοπßου της". Η απεικüνιση της Φýσης απü τον ΡÜουσντελ κι η αναδυüμενη ολλανδικÞ τεχνολογßα Ýχουνε περιληφθεß σε αυτÞν. Ο καθηγητÞς του τμÞματος Ολλανδικþν στο ΠανεπιστÞμιο ΧÜνκουκ ΞÝνων Σπουδþν (Hankuk University of Foreign Studies) της Σεοýλ, Κρßστοφερ Τζüμπυ (Christopher Joby) τονε τοποθετεß στο θρησκευτικü πλαßσιο του Καλβινισμοý της ΟλλανδικÞς Δημοκρατßας. ΑναφÝρει üτι η τοπιογραφßα συμμορφþνεται με την απαßτηση του Καλβßνου üτι μüνον ü,τι εßναι ορατü πρÝπει να απεικονßζεται στη τÝχνη κι üτι οι τοπιογραφßες, üπως αυτÝς του ΡÜουσντελ, Ýχουν επιστημονολογικÞν αξßα, που προσδßδει περαιτÝρω υποστÞριξη για χρÞση στις ΑναμορφωμÝνες Εκκλησßες.
     Ο ιστορικüς τÝχνης Γιοýρι Κουζνετσüφ (Yuri Kuznetsov) τοποθετεß τη τÝχνη του ΡÜουσντελ στο πλαßσιο του 80ετοýς πολÝμου. Οι Ολλανδοß τοπιογρÜφοι "κλÞθηκαν να κÜνουν Ýνα πορτραßτο της πατρßδας τους, που κερδÞθηκε 2 φορÝς απü τον ολλανδικü λαü, μια απÝναντι στη θÜλασσα κι αργüτερα απü τους ξÝνους εισβολεßς". Ο Τζüναθαν ºσραελ στη μελÝτη του για την ΟλλανδικÞ Δημοκρατßα αποκαλεß τη περßοδο μεταξý 1647-1672 ως τη 3η φÜση της ζωγραφικÞς της "ΧρυσÞς ολλανδικÞς εποχÞς", που οι πλοýσιοι Ýμποροι Þθελαν μεγÜλους, πλοýσιους κι εκλεπτυσμÝνους πßνακες κι οι πολιτικοß ηγÝτες γεμßζανε τα δημαρχεßα τους με μεγÜλα Ýργα που περιεßχανε δημοκρατικÜ μηνýματα. Επßσης κι οι καθημερινοß απλοß Üνθρωποι της μεσαßας ολλανδικÞς τÜξης αρχßσανε 1η φορÜ, ν’ αγορÜζουν αντικεßμενα τÝχνης, δημιουργþντας κατ' αυτü τον τρüπο μεγÜλη ζÞτηση για πßνακες üλων των ειδþν. Στη ζÞτηση ανταποκρßθηκαν οι τερÜστιες συντεχνßες ζωγρÜφων.
     Οι "δÜσκαλοι" της ζωγραφικÞς Ýστηναν εργαστÞρια για να παρÜξουνε γρÞγορα μεγÜλους αριθμοýς πινÜκων. Υπü την καθηδÞγηση του "δασκÜλου", τα μÝλη του εργαστηρßου ειδικεýονταν σε τμÞματα ενüς πßνακα, üπως οι ανθρþπινες μορφÝς στα τοπßα, τα κοστοýμια στα πορτραßτα και τους ιστορικοýς πßνακες. Οι δÜσκαλοι μερικÝς φορÝς πρüσθεταν μερικÝς πινελιÝς για να πιστοποιεßται η αυθεντικüτητα ενüς Ýργου, που κατÜ το μεγαλýτερο μÝρος του εßχε δημιουργηθεß απü μαθητÝς, þστε να μεγιστοποιεßται τüσο η ταχýτητα üσο κι η τιμÞ του. Πολλοß Ýμποροι Ýργων τÝχνης οργÜνωναν παραγγελßες εξ ονüματος πατρüνων, αλλÜ κι αγορÜζανε πßνακες που εßχανε δημιουργηθεß χωρßς παραγγελßα, þστε να διαθÝτουν απüθεμα. Οι τοπιογρÜφοι δε στηρßζονταν σε παραγγελßες, üπως γινüταν με τους ζωγρÜφους Üλλων μορφþν τÝχνης και μποροýσαν Ýτσι να δημιουργÞσουν απüθεμα. Στη περßπτωση του ΡÜουσντελ δεν εßναι γνωστü αν δημιουργοýσε απüθεμα προς Üμεση πþληση σε πελÜτες Þ πωλοýσε τα Ýργα του μÝσω εμπüρων Þ και τα δýο. Οι ιστορικοß τÝχνης γνωρßζουν μια μüνο παραγγελßα, Ýνα Ýργο του πλοýσιου κυβερνÞτη (δημÜρχου) του ¢μστερνταμ ΚορνÝλις ντε ΧρÝφ (Cornelis de Graeff), ζωγραφισμÝνο μαζß με τον Τüμας ντε ΚÜιζερ.
     ΜÝχρις εδþ ακοýστηκαν üσο πιο σφαιρικÜ γινüταν, üλες οι επßσημες απüψεις ανÜ τους αιþνες και μÜλιστα απü ετικÝττες, üχι ευκαταφρüνητες, üσον αφορÜ στη διαπιστευμÝνη τους ιδιüτητα. Κριτικοß τÝχνης ιστορικοß τÝχνης, μελετητÝς τÝχνης και τα λοιπÜ. Καιρüς να μιλÞσει και λßγο Ýνας Üσχετος σχετικÜ, αλλÜ διαθÝτων μια λογικÞ και που στηρßζεται σε ü,τι βλÝπει και νιþθει. Ξεκινþ με μια φρÜση που θα εκνευρßσει μÝρος των αναγνωστþν και ζητþ συγγνþμη. Αν πÜρω στη τýχη Ýναν Üνθρωπο, που δεν Ýχει ασχοληθεß ποτÝ με σπορ και τονε βÜλω σε μια σχολÞ, να του διδÜξω απü τους καλλßτερους ενüς σπορ, μüνο τη θεωρßα, χωρßς üμως να τους επιτρÝψω να ασχοληθοýνε με το ßδιο το σπορ, πιστεýετε ποτÝ üτι μποροýνε να γßνουν αυθεντßες τüσο στο ßδιο το σπορ üσο και σε τυχüν κριτικÞ του; Εγþ λÝω ξεκÜθαρα üχι, χωρßς üμως ν' αποκλεßω τη περßπτωση κÜποιου Þ Ýστω κÜποιων, που να μποροýνε να το καταφÝρουνε üντως. ΣτατιστικÜ üμως εßναι αμελητÝο και χÜριν της κουβÝντας μας δε θα το λÜβω υπüψιν, κρατþντας τη συντριπτικÞ πλειοψηφßα. Τß θÝλω να πω μ' αυτÞ τη παραβολÞ; Μα εßναι φυσικü, αν δεν πονÝσεις στο γρασßδι, αν δεν ιδρþσεις, αν δεν αγωνιστεßς, δεν μπορεßς να πιÜσεις το σωστü ρυθμü ενüς που το κÜνει και φυσικÜ μη Ýχοντας αυτÞ την ανωτÝρω εμπειρßα, δεν μπορεßς να μπεις στο μυαλü του και να πιÜσεις το τι σκÝφτεται δημιουργþντας Þ παßζοντας.
     Γνþμη μου λοιπüν εßναι, στηριγμÝνος σε ü,τι εßδα -κι εßδα πιστÝψτε με σε εξαιρετικÞν ανÜλυση- στους πßνακες η εξÞς απλÞ: Παρατηρþντας τα στοιχεßα που μου εμφανßζουν αυτοß, διακρßνω τη μανßα στη λεπτομÝρεια, το εýρος των τοπßων, τη ποικιλßα αυτþν, την παντελÞ απουσßα "κρυφþν συμβολισμþν", -Ýτσι üπως το εννοοýν οι κουλτουριÜρηδες, τουλÜχιστον- τη παρουσßα προσþπων σε πολλοýς, πÜρα πολλοýς απ' αυτοýς, πρÜγμα ασυνÞθιστο για τοπιογρÜφους, αλλÜ üλα τοýτα σε δυσανÜλογη εμφÜνιση μεγÝθους σε σχÝση με τα "σταθερÜ" στοιχεßα, βουνÜ, ουρανüς, δÜση, Ýχω να σκεφτþ την εξÞγηση αυτÞ. Ο Üνθρωπος που ζωγρÜφισε αυτοýς τους πßνακες, Þτανε μεγαλωμÝνος σε σπßτι με πολλÜ Üτομα, μεγÜλην οικογÝνεια, αλλÜ κι αντßζηλα στη τÝχνη του. ¸πρεπε λοιπüν να τραβηχτεß λιγÜκι μÝσα του, αλλÜ και παρÜλληλα να δþσει Ýν εντονþτερο στßγμα στο χþρο, απü τους λοιποýς συγγενεßς. ΒγÞκε Ýξω λοιπüν τηρþντας τη παρÜδοση τοπιογραφßας, κλεßστηκε στον εαυτü του παρατηρþντας κι αυτü τον Ýκανε να πÜρει αποστÜσεις απü Ýνα κüσμο, που προφανþς δεν του Üρεσε. ΘÝλησε λοιπüν να δεßξει αυτÞ την απüσταση, αλλÜ με τρüπο Ýντονο, ποικßλλο, λεπτομερÞ, üμορφα δομημÝνο -για να μην Ýχουνε να λÝνε- κι üλα αυτÜ σε κορυφαßο βαθμü -για να βγω πÜνω στους συγγενεßς μου. ΤυπικÜ λοιπüν απομÜκρυνε üτι τονε ξÝνιζε και περιÝγραψε Ýνα σωρü Üλλα üμορφα πρÜγματα σε τοýτο τον κüσμο. Ε λοιπüν κÜνοντας αυτÜ, τüσο καλÜ, τüσο εμπνευσμÝνα και τüσο πρωτοπüρα, αυτομÜτως γßνεσαι κÜποιος σπουδαßος. Απλü δεν Þτανε;
     Αν προσÝξετε τις λεπτομÝρειες στις συνθÝσεις, την ομορφιÜ των δασþν, των ανεμüμυλων, των καταρρακτþν, των κÜστρων, των βουνþν, των σχημÜτων του ουρανοý, τα χρþματα κι ο πÜντα λιγÜκι διαφορετικüς τρüπος του να τα αναμßξει και θεü θα υμνÞσετε και καλλιτÝχνη και τις επιλογÝς των. Οι Üνθρωποι μες στους πßνακες εßναι τüσο μικροß κι απüμακροι, παρüλο που θεωροýμε πως εßναι η πιο τÝλεια δημιουργßα του Θεοý, που καθßστανται, μηδαμινοß, μπρος στα μεγαλεßα της Φýσης, της Ποßησης των Εικüνων, τον οργασμü των ΧρωμÜτων, -της ßδιας της Φýσης, του ßδιου του Θεοý- αλλÜ και των ευρηματικþν συνθÝσεων σε κÜθε Ýναν απ' αυτοýς!
     Σας ευχαριστþ που με ανεχθÞκατε και την υπομονÞ σας. Τελεßωσα, με λÝνε ΠÜτροκλο ΧατζηαλεξÜνδρου και λατρεýω τον Ρουßσντααλ!

==================================


                                           Δοκßμιο









































































































                                                  Ανεμüμυλος












                                ΘÝα Του 'Αμστερνταμ



                                                     
Αγροß



                                       
Εβραúκü ΚοιμητÞρι



                                         
Η ΜεγÜλη ΒαλανιδιÜ



                                         
Ηλιüλουστο Τοπßο



                                                
ΚυνÞγι



                           
ΚÜστρο Του ΜπεντχÜúμ



                                      
ΚÜστρο ΜπεντχÜúμ



         
ΚαταρρÜκτης Με ΚÜστρο ΧτισμÝνο Στο ΒρÜχο



                                              
ΜεγÜλο ΔÜσος



                                 
'Αμστερνταμ: Πλατεßα Νταμ



                                    
Τοπßο Με ΘÝα Το ΧÜαρλεμ



                                 
Τοπßο Με ΚÜστρο & Ναü



                                                   
Γκρüουβ



                                        
Τοπßο Με ΠοτÜμι



                                      
ΧειμωνιÜτικο Τοπßο



                                  
Χωριü Το Χειμþνα



 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers